فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 67 (زمستان 1402)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 67 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نوید شریفی، مقصود امیری*، لعیا الفت، امیر یوسفلی صفحات 23-58
    استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها-برای ارزیابی عملکرد و رتبه بندی سازمان ها- در حال گسترش است. یکی از چالش های مهم این مدل، کاهش قدرت تفکیک پذیری واحدهای تصمیم گیر در مواجهه با تعداد زیاد ورودی و خروجی است؛ بنابراین هدف پژوهش، توسعه مدل جامع ارزیابی عملکرد همراه با بهبود قدرت تفکیک پذیری واحدهای تصمیم گیر است. در این راستا از کارت امتیازی متوازن برای شناسایی شاخص های جامع استفاده شد.  برای اولین بار-به طور همزمان-از دو رویکرد عینی و ذهنی مبتنی بر تحلیل عاملی و سیستم استنتاج فازی برای کاهش شاخص ها و بهبود قدرت تفکیک پذیری واحدهای تصمیم گیر استفاده شد. پژوهش از حیث روش ، توصیفی-تبیینی و از لحاظ جهت گیری تحقیق، کاربردی-توسعه ای است. جامعه آماری-برای شناسایی شاخص های ارزیابی عملکرد و تدوین قوانین استنتاج فازی-خبرگان موسسات آموزش عالی شهرستان سمنان بوده است. همچنین بیست و چهار موسسه آموزش عالی شهرستان سمنان برای تست مدل انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها دو پرسشنامه محقق ساخته است. روایی پرسشنامه ها به ترتیب توسط روایی محتوا و سازه مورد تایید قرارگرفت. همچنین پایایی پرسشنامه ها به ترتیب به استناد مقدارآلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بیشتر از 0.7مورد تایید است. دستاورد پژوهش را می توان طراحی مدل تلفیقی با رویکردهای عینی و ذهنی برای بهبود قدرت تفکیک پذیری واحدهای تصمیم گیر دانست. در این خصوص 26 شاخص شناسایی شد و توسط تحلیل عاملی به 8 سازه تقلیل یافت. همچنین با اتکا به سیستم استنتاج فازی طراحی شده،سازه ها نمره دهی شدند. نتایج نشان داد:قدرت تفکیک پذیری واحدهای تصمیم گیر توسط مدل پیشنهادی در مقایسه با دیگر مدل های مرسوم مبتنی بر رویکردهای عینی و ذهنی بیشتر بوده به طوری که تعداد واحدهای کارا در مدل پیشنهادی به 10 مورد کاهش یافته است. همچنین منتج از نتایج آزمون کروسکال- والیس و محاسبه انحراف معیارنمره کارایی؛ مدل پیشنهادی به ترتیب با کسب میانگین رتبه 48.29 و کسب پراکندگی 0.221دارای رتبه کارایی کمتر و پراکندگی نمره کارایی بیشتر نسبت به سایر مدلها  است  که تاییدی بر بهبود قدرت تفکیک پذیری مدل پیشنهادی می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، سیستم استنتاج فازی ممدانی، کارت امتیازی متوازن، موسسات آموزش عالی
  • طهمورث حسنقلی پوریاسوری*، مریم اوسطی، محمد آقایی، مسعود کیماسی صفحات 59-100

    هدف این پژوهش ارایه مدل قابلیت های بازاریابی دیجیتال در فروشگاه های زنجیره ای است؛ زیرا در سال های اخیرگرایش مشتریان به خریدهای آنلاین برای اخذ خدمات سریع و آسان تر و همچنین کسب تجربه های جدید، افزایش پیدا کرده و بازاریابی دیجیتال با مفاهیم و واژه های جدیدی نظیر مارتک، فیجیتال و فناوری های بعدی گره خورده است. ولیکن چالش ها و ریسک هایی که در خریدهای غیرحضوری دیجیتال وجود دارد ممکن است سبب عدم اعتماد و یا به طور کلی عدم تجربه لذت بخش برای مشتریان باشد و باعث انصراف آن ها از خرید گردد. علیرغم اهمیت این موضوع، مدلی برای قابلیت های بازاریابی دیجیتال در فروشگاه های زنجیره ای وجود ندارد تا مدیران این فروشگاه ها بتوانند ضمن شناسایی این چالش ها و حساسیت ها برای رفع و یا کاهش آن ها برنامه ریزی و یا مزیت رقابتی شان را در این حوزه شناسایی کرده و با ارتقای بهره وری، سبب ایجاد تجربه ای لذت بخش برای مشتریان شوند. روش اجرای این پژوهش، کیفی است. به این ترتیب که با روش کیفی داده بنیاد-ره یافت ظاهر شونده با دوازده نفر از خبرگان بازاریابی، فناوری اطلاعات و فروشگاه های زنجیره ای کشور، مصاحبه های نیمه ساختار یافته صورت پذیرفت، سپس کدگذاری ها با استفاده از نرم افزار Maxqda انجام گرفت.همچنین با مرور نظام مند پژوهش های گذشته براساس فرآیند سه مرحله ای ترنفیلد و همکاران (2003) برای غنای ابعاد استخراج شده از مصاحبه ها، پرداخته شد و براین اساس، مدل الماس قابلیت های بازاریابی دیجیتال در فروشگاه های زنجیره ای ارایه گردید که شامل پنج بعد قابلیت مارتک-فناوری های نگهدارنده، قابلیت مارتک-فناوری های تحول آفرین، قابلیت شبکه ای، قابلیت روابط دیجیتالی و قابلیت بازاریابی بهترین اقدام بعدی می باشد که همگی منتج به تجربه دیجیتال مشتری خواهند شد. از میان ابعاد فوق، بعد قابلیت مارتک-فناوری های تحول آفرین به دلیل وجود مولفه های مهمی نظیر بلاک چین و هوش مصنوعی و بعد قابلیت بازاریابی بهترین اقدام بعدی به عنوان فراقابلیت در نظرگرفته شدند.

    کلیدواژگان: تجربه دیجیتال مشتری، اعتماد مشتری، فروشگاه های زنجیره ای، قابلیت های بازاریابی دیجیتال، بازاریابی دیجیتال
  • محمد دهقان بنادکی، سید حیدر میرفخرالدینی*، سید حبیب الله میرغفوری، سید محمود زنجیرچی صفحات 101-136
    مدل توسعه خوشه های کسب و کار، شیوه نوینی است که در دو دهه اخیر به منظور توسعه و توانمندسازی بنگاه های کوچک و متوسط به کار گرفته شده است. بسیاری از کشورها اعم از توسعه یافته و در حال توسعه از این مدل توسعه ای برای دستیابی به اهداف توسعه منطقه ای و ارتقای سطح کیفی و کمی کسب و کارهای مزیت دار خود که در یک منطقه جغرافیایی مستقر می باشند بهره گرفته اند. در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر عملکرد طرح های توسعه خوشه کسب و کار در ایران با استفاده از تکنیک تحلیل تم و تکنیک نقشه شناختی فازی پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات به صورت مصاحبه و پرسشنامه و دوره زمانی پژوهش از سال 1397 تا سال 1400 و در گستره کشور ایران تمامی استان هایی که طرح های توسعه خوشه کسب و کار در آنها اجرا گردیده می باشد. بر اساس مدل نقشه شناختی فازی به دست آمده، مهمترین عامل اثرگذار بر عملکرد طرح های توسعه خوشه کسب و کار، تامین مالی طرح ها و مهمترین عامل اثرپذیر، افزایش اقدامات مشترک می باشد. در انتها نیز، بر اساس شناسایی مهمترین عوامل اثرگذار و اثرپذیر، سناریو های رو به عقب و رو به جلوی مرتبط با عملکرد طرح های توسعه خوشه کسب و کار مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: خوشه کسب وکار، تامین مالی، افزایش اقدامات مشترک، تحلیل تم، نقشه شناختی فازی
  • علی حیدرنژاد، سید محمدباقر جعفری*، جعفر رحمانی، حسن زارعی متین صفحات 137-175

    بر اساس گزارش های سازمان بهره وری آسیایی (APO)، شاخص بهره وری کل عوامل تولید  (TFP)   ایران در مقایسه با اکثر کشورهای آسیایی و برخی کشورهای مرجع، در افق بلند مدت 50 ساله تنها یک درصد رشد داشته و رشد بهره وری نیروی کار -در دوره زمانی 2010 تا 2019- از همه کشورهای آسیایی کمتر بوده است. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی بهره وری مبتنی بر سرمایه اجتماعی انجام گرفته است؛ در این پژوهش با استفاده از رویکرد تحلیل کیفی فراترکیب و نرم افزار MaxQDA پس از انتخاب 79 پژوهش از بین580 پژوهش پیشین، ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگو، استخراج و شناسایی گردید. بر اساس یافته های پژوهش، الگوی پیشنهادی شامل 9 بعد، 24 مقوله اصلی و 163 مقوله فرعی (کد) می باشد. بررسی میزان اهمیت و تاکید پژوهش های گذشته بر هر یک از مقوله های اصلی با استفاده از روش آنتروپی شانون نشان داد: "رشد و بلوغ" و "برنامه های اقتصادی" از بین 24 مقوله شناسایی شده، به ترتیب دارای بیشترین و کمترین اهمیت هستند. پیشنهاد می شود: کلیه مدیران با استخدام مشاوران خبره و ایجاد اداره اختصاصی مدیریت بهره وری، فرآیند مدیریت سرمایه انسانی را متناسب با الگوی بهره وری مبتنی بر سرمایه اجتماعی بروزآوری نمایند. سپس ضمن ارزیابی دوره ای بهره وری بر مبنای الگوی پیشنهادی، تمامی پرداخت ها، پاداش ها و ترفیع و انتصاب کارکنان و بویژه مدیران، بر اساس میزان تلاش و مشارکت آنها در جهت افزایش سرمایه اجتماعی (سطح مشارکت و همکاری تیمی، برقراری ارتباطات صمیمانه و شبکه ای، صداقت...) و بهره وری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بهره وری، سرمایه اجتماعی، فراترکیب، آنتروپی شانون
  • رضا سپهوند، محسن عارف نژاد*، فرزاد زیویار، فریبرز فتحی چگنی، مریم مشهودی صفحات 177-208

    بهره وری منابع انسانی از راهبردهای کلیدی و اساسی افزایش عملکرد و بقای سازمان های امروزی است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر رهبری متواضعانه بر بهره وری منابع انسانی با نقش میانجی امنیت روانشناختی در دانشگاه لرستان بوده است. پژوهش حاضر ازنظر هدف،کاربردی است که در زمره پژوهش های علی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش 440 نفر از کارکنان لرستان بوده که از میان آنها نمونه ای به حجم 205 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردیده است. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های رهبری متواضعانه اونز و همکاران (2013)، امنیت روانشناختی کارملی و همکاران (2010) و بهره وری منابع انسانی هرسی و گلداسمیت (1980) استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ به تایید رسید. در این پژوهش از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است و برای تحلیل داده های پژوهش از مدل سازی  معادلات ساختاری و نرم افزار pls استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری متواضعانه از طریق امنیت روانشناختی اثر مثبت و معنی داری بر بهره وری منابع انسانی در دانشگاه لرستان دارد.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری متواضعانه، امنیت روانشناختی، بهره وری منابع انسانی
  • مهدیه خلیلی خضرآبادی، محمد حسنی* صفحات 209-232
    با ورود به عصر جدید و توسعه اقتصاد دانش محور، کارآفرینی به عنوان عاملی اساسی در توسعه اقتصادی کشورها شناخته می شود. از این رو، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر انواع هویت اجتماعی کارآفرینانه دانشجویان بر نیت کارآفرینی ایشان، با درنظرگرفتن نقش میانجی خودکارآمدی کارآفرینی و با بهره گیری از روش معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری، دانشجویان دختر و پسر دانشگاه فنی وحرفه ای ارومیه در سال تحصیلی 1399- 1400 بود که واحدهای کارآفرینی را در مجموعه دروس خود گذرانده بودند و پرسشنامه های استاندارد نیت کارآفرینی لینان و چن (2009)، خودکارآمدی کارآفرینی دی نابل و همکاران (1999) و پرسشنامه هویت کارآفرینانه زیگر و همکاران (2016)، به صورت سرشماری در اختیار کلیه دانشجویان قرارگرفت. نهایتا تعداد 267 پرسشنامه به عنوان نمونه بررسی شد. نتایج حاکی از آن بود که بین هویت اجتماعی کارآفرینانه دانشجویان در دو بعد هویت داروینی و رسالت نگر با نیت کارآفرینی آن ها رابطه مثبت و معناداری برقرار است (p<0.05) و خودکارآمدی کارآفرینی در این رابطه نقش واسطه ای دارد (p<0.001). از این رو توصیه می شود که در ارایه آموزش های کارآفرینی و نیز در سیاست گذاری های این حیطه، مطابقت این آموزش ها با سبک هویت اجتماعی دانشجویان به منظور افزایش بهره وری کارآفرینی در ایشان، مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی کارآفرینی، نیت کارآفرینی، هویت اجتماعی کارآفرینانه
  • رضا نیک منش، رضا نجف بیگی*، ابولحسن فقیهی صفحات 233-263

    هدف اصلی تحقیق حاضر، ارایه مدل و الگویی مناسب جهت حفظ و نگهداشت سرمایه های فکری کشور می باشد؛ دراین پژوهش، روش تحقیق ازنوع توصیفی (برمبنای روش تحقیق)، پیمایشی (برمبنای راهبرد)، کاربردی (برمبنای هدف تحقیق) است.تحلیل دادهه ا طبق روش توصیفی تحلیلی (تحلیل تم) انجام می شود. گردآوری داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی (انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان به روش گلوله برفی و پرسش نامه های الکترونیکی) می باشد. دربررسی و تحلیل داده ها، از روش تحلیل مدل سازی معادلات ساختاری واز نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و اسمارت پی.ال.اس استفاده شده است. محدوده تحقیق ، شهر تهران لحاظ شده وتعداد جامعه آماری محققان و پژوهشگران ، هفتصد نفر محاسبه گردیده است؛ دراین راستا به دلیل عدم اطلاع از واریانس و احتمال موفقیت یا عدم موفقیت  متغیرها و همچنین محدودبودن جامعه، نمی توان ازفرمول های آماری برای برآوردحجم نمونه استفاده نمود؛ فلذا ازجدول تعیین نمونه مورگان استفاده شده است. طبق جدول مورگان، جامعه آماری نمونه به تعداد 248 نفر می باشد. در این خصوص 339 پرسشنامه الکترونیکی در فضای مجازی ارسال و 244 پاسخنامه الکترونیکی دریافت شد. پس ازشناسایی مولفه های تاثیرگذار و تعیین میزان و شدت اثرگذاری آنان ، به مولفه های ششگانه -به همراه یک متغیر میانجی «دولت الکترونیک» ویک متغیر تعدیل گر «تعارض منافع»- رسیده ایم. اولویت تاثیرگذاری مولفه های ششگانه ای که در این تحقیق بدان پرداخته شده است، به ترتیب ذیل می باشند: 1-خط مشی های ایجاد زیست بوم فناوری 2-خط مشی های نظام اداری نخبه محور و شایست سالار 3-خط مشی های سیاسی قانونی 4- استراتژی ، ساختار، فرهنگ ، دانش سازمان یاد گیرنده  5-خط مشی های اقتصادی 6- خط مشی های اجتماعی فرهنگی.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: سرمایه های فکری، نخبگان علمی، نگهداشت نخبگان
  • احسان تقی پور*، فرامرز نصیری صفحات 265-286

    پیچیدگی های محیط در عرصه های رقابتی در میان سازمان های نظامی و افزایش انتظارات کشورها و دولت ها، ضرورت آگاهی از نقاط قوت و ضعف سازمانهای نظامی و بهبود مستمر مولفه های کلیدی را بیش از پیش آشکار نموده است؛ از این رو یکی از دغدغه های اساسی این سازمان ها و به طور خاص نیروی دریایی راهبردی ارتش -که عملیات در کلاس جهانی را آغاز نموده است - ارتقای سطح بهره وری مراکز عمده لجستیکی می باشد. با توجه به اهمیت فرایندهای لجستیکی در نیروی دریایی راهبردی ارتش، هدف از انجام این تحقیق ارایه چارچوبی به منظور سنجش بهره وری این مراکز است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، توصیفی است. در این تحقیق برای جمع اوری اطلاعات در دو فاز اقدام شده است: در گام نخست با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه با رویکرد دلفی فازی در دو مرحله مولفه های بهره وری لجستیکی نداجا شناسایی شده و در گام دوم با استفاده از پرسشنامه و تحلیل اطلاعات با روش آنتروپی شانون ، وزن معیارها مشخص گردیده است. در ادامه با استفاده از روش پرامتی، عملکرد چهار مرکز لجستیکی عمده نیروی دریایی در سه ماهه اول سال 1401 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد: مرکز لجستیکی چهارم بهره ورترین مرکز در بازه زمانی ذکر شده بوده است.در نهایت جهت بررسی و همچنین ارتقای بهره وری مراکز عمده لجستیکی نیروی دریایی راهبردی ارتش چارچوبی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: بهره وری، لجستیک، کارت امتیازی متوازن، پرامتی
  • مصطفی وحیدزاده، حسن گیوریان*، کرم اله، دانش فرد صفحات 287-312

    هدف این تحقیق ارایه مدل اجرای اثربخش خط مشی خصوصی سازی در بخش صنعت است. این تحقیق برحسب هدف، کاربردی وبرحسب روش جمع آوری وتحلیل داده ها، از نوع آمیخته (آمیخته-اکتشافی) محسوب می شود. برای ارایه این مدل، الگوریتمی طراحی و مراحل کار برآن اساس انجام شد. دربخش کیفی، ابتدا ادبیات موضوع و مطالعات مشابه، تحلیل وعوامل اجرای اثربخش منتج ازادبیات مشخص شد. ازطرف دیگر، 8 نفر ازصاحب نظران وخبرگان دست اندرکار درتدوین و اجرای خط مشی خصوصی سازی در سال های اخیر با روش گلوله برفی انتخاب ومصاحبه انجام شد. داده های مصاحبه، باروش تفسیری تحلیل وعوامل موثر براجرای اثربخش خط مشی خصوصی سازی منتج ازمصاحبه مشخص شد. عوامل به دست آمده ازادبیات ومصاحبه تحلیل وتلفیق گردید و مدل اولیه تدوین شد. در بخش کمی، جامعه آماری150نفری؛ شامل کارشناسان، صاحبنظران و افراد درگیر در خصوصی سازی تعریف و به شکل تصادفی سیستماتیک برمبنای جدول مورگان 120نمونه انتخاب شد. دراین بخش عوامل و مدل اولیه به دست آمده ازبخش کیفی موردتحلیل و اعتباریابی قرارگرفت. بدین منظور، ابتدا باروش خوشه بندی سلسله مراتبی، نسبت به خوشه بندی عوامل اقدام شد و برمبنای مدل اولیه، سوالاتی طرح و بر آن اساس، پرسشنامه تدوین گردید و پس از اطمینان از روایی و پایایی پرسشنامه، داده هاجمع آوری شد. نرمال بودن داده ها باآزمون کولوموگروف-اسمیرنوف بررسی شد؛ به دلیل نرمان نبودن از آزمون دوجمله استفاده و به سوالات پاسخ داده شد و مدل اولیه مورد تایید قرارگرفت. همچنین اعتبارمدل بااستفاده ازتحلیل عاملی تاییدی نیز مورد بررسی و تایید قرارگرفت. این مدل، براساس تحلیل اقدامات اجرا شده دراجرای خط مشی خصوصی سازی درایران پس از ایجاد سازمان خصوصی سازی در دوره زمانی  1380 تا 1398 پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اثربخشی، خط مشی گذاری، خصوصی سازی، تحقیق آمیخته
  • آرزو مهدی پور، صادق ملکی آوارسین*، جهانگیر یاری، زرین دانشور صفحات 313-345

    بهره وری نیروی انسانی یکی از دغدغه های اصلی مدیران سازمان ها است و همواره در صدد شناسایی عوامل موثر بر آن هستند که امور رفاهی کارکنان یکی از این عوامل است. هدف از تحقیق حاضر، شناسایی  مولفه های امور رفاهی کارکنان ثبت اسناد و املاک استان آذربایجان شرقی به منظور ارایه الگوی مناسب  می باشد. رویکرد پژوهش از نوع کیفی است که با استفاده از راهبرد فراترکیبی وروش تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه مورد مطالعه، 110 عنوان از مقالات، پایان نامه ها و کتب داخلی و خارجی در فاصله زمانی 2015 تا 2022 (1394-1400) می باشد که از این تعداد 56 مورد که سنخیت بیشتری با هدف تحقیق حاضر داشتند- به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب، کدگذاری و طبقه بندی و سپس مضامین اصلی استخراج، تلفیق، بازاندیشی و بازآرایی شده اند. یافته ها نشان می دهند که الگوی رفاهی در سه بعد ذهنی، عینی و اجتماعی قابل طبقه بندی است؛ به طوری که مضامین اصلی رفاه ذهنی شامل مقوله های دوازده گانه، رفاه عینی شامل مقوله های هشت گانه و رفاه اجتماعی شامل مقوله های دوازده گانه می باشد. توجه به ابعاد مختلف امور رفاهی کارکنان اداره ثبت بیش از پیش ضرورت داشته و می توان با استفاده از الگوی طراحی شده برای رفاه کارکنان، زمینه های مناسبی برای سلامتی و رضایت شغلی آنان فراهم کرد و از این طریق بهره وری آنان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: الگوی رفاهی، رفاه ذهنی، رفاه عینی، رفاه اجتماعی، کارکنان ثبت اسناد
|
  • Navid Sharifi, Maghsood Amiri *, Laya Olfat, Amir Yousefli Pages 23-58
    The utilization of data envelopment analysis models for assessing and ranking organizational performance is on the rise. One of the important challenges of this model is the diminishing of the decision-making unit’s precision when dealing with a multitude of inputs and outputs. Hence, the aim of the present research was to develop a comprehensive performance evaluation model while enhancing the resolution of decision-making units. To this end, a balanced scorecard was used to identify comprehensive indicators. At the same time, for the first time, two objective and subjective approaches based on factor analysis and fuzzy inference system were used simultaneously to reduce indicators and improve the resolution of decision-making units. This study used an explanatory-descriptive method and was conducted as an applied-developmental research. The statistical population for identifying performance evaluation indicators and developing fuzzy inference rules included the experts of higher education institutions of Semnan city. Moreover, twenty-four higher education institutions of Semnan city were selected for model testing. The researcher made two questionnaires for the data collection. The validity of the questionnaires was confirmed by content and construct validity, respectively. Also, the reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha value and composite reliability of more than 0.7 respectively. The main accomplishment of the research can be designing a unified model with objective and subjective approaches to improve the resolution of decision units. In this regard, 26 indicators were identified and reduced to 8 structures by factor analysis. Also, the structures were scored by relying on the designed fuzzy inference system. The results demonstrated a significant improvement in the resolution of decision-making units when utilizing the proposed model, in contrast to conventional models which are mostly based on objective and subjective methods. As a result, the number of effective units in the proposed model effectively reduced to 10. Additionally, the results of the Kruskal-Wallis test and the calculation of the standard deviation of the efficiency scores revealed that the proposed model with an average rating of 48.29 and a dispersion of 0.221 has a lower efficiency rating and a greater dispersion as compered to other models. This finding serves as a confirmation of the enhanced resolution achieved by the proposed model
    Keywords: Data envelopment analysis, Mamdani Fuzzy Inference System, Balanced Scorecard, higher education institution
  • Tahmooreth Hasanqolipouriasori *, Maryam Osati, Mohammad Aghaei, Masoud Keimasi Pages 59-100

    The present study is an attempt to present a model of digital marketing capabilities in chain stores since, in recent years, customers tend to shop online to gain faster and easier services as well as new experiences, and digital marketing is tied with new concepts and terms such as Martech, Figital and Next technologies. However, the challenges and risks inherent in online digital shopping can erode trust and lead to subpar customer experiences, prompting shoppers to withdraw from the platform. Despite the importance of this issue, there is no model for digital marketing capabilities in chain stores so that the managers of these stores can identify their strengths and weaknesses, as well as their competitive advantage in this area. In this qualitative study, semi-structured interviews were conducted with 12 experts in marketing, information technology and chain stores of the country, using the qualitative data-based approach (Glaser), which was followed by open, selective and theoretical coding of the data using Maxqda software. Moreover, a systematic review of the previous research was done to enrich the dimensions extracted from the interviews, and based on this, the diamond model of digital marketing capabilities in chain stores was presented, which includes five dimensions: Martech Capability-Maintenance Technologies, Martech Capability-Transformational Technologies, Networking Capability, Digital Relations Capability and Marketing Capability for the Next Best Action, all of which result in the digital customer experience. Among the above mentioned dimensions, martech-transformative technologies due to the existence of the important components such as blockchain and artificial intelligence and the dimension of Next best action marketing are called meta-capabilities. Chain stores, using this model, can measure the level of their digital marketing capabilities and plan to achieve their desired situation.

    Keywords: Chain Stores, Diamond Model, digital customer experience, Digital Marketing, digital marketing capabilities
  • Mohammad Dehghan Banadaki, Sayed Heidar Mirfakhraddini *, Seyed Habibollah Mirghafouri, Seyed Mahmoud Zanjirchi Pages 101-136
    The business cluster development model is a new method that has been used in the last two decades to develop and empower small and medium enterprises. Many countries, both developed and developing, have taken advantage of this development model to achieve regional development goals and improve the quality and quantity of their advantageous businesses located in a geographical area. In this research, the factors influencing the performance of business cluster development in Iran have been investigated using theme analysis and fuzzy cognitive map techniques. The data was collected using open interview tools and questionnaires. The present research encompasses the period from 2018 to 2021 and focuses on Iran, specifically examining all provinces where business cluster development plans have been enacted. Based on the model obtained from the fuzzy cognitive map method, the most important factor that affects the performance of business cluster development initiatives is financing of the plans and projects. On the other hand, the most crucial factor for effectiveness is the augmentation of collaborative efforts. Finally, based on the identification of the most important affected and influencing factors, backward and forward scenarios related to the performance of business cluster development plans were examined.
    Keywords: business cluster, financing, collaborative efforts, Theme Analysis, Fuzzy Cognitive Map
  • Ali Heydarnezhad, Seyed Mohammadbagher Jafari *, Jafar Rahmani, Hassan Zare Matin Pages 137-175

    The Asian Productivity Organization (APO) reports a one percent increase in Iran's Total Factor Productivity (TFP) index when compared to the majority of Asian countries and some reference countries in the long-term horizon of 50 years. In fact, the growth of labor productivity between 2010 and 2019 was less than all Asian countries. The present study was conducted with the aim of presenting a productivity pattern based on social capital.  Using the meta-synthesis approach and MaxQDA software, and after selecting 79 studies from among 580 previous studies, the dimensions, components and indicators of the model were extracted and identified. Based on the research findings, 9 dimensions, 24 main categories and 163 sub-categories (code)were identified. The nine dimensions are trust building, communication management, learning and growth, cultural factors, facilitator strategies, organizational factors, human resources, achieving sustainable development and profitability. The results of the emphasis of the previous research on each of the main categories using Shannon entropy technique and Excel software showed that growth and maturity and economic programs are the most important and the least important categories among the 24 categories, respectively. It is suggested that all managers update the human capital management process in accordance with the social capital based productivity pattern by hiring expert consultants and creating a special office for productivity management. Then, while periodically evaluating productivity based on the proposed pattern, all payments, bonuses and promotions of employees and managers should be base on the amount of their effort and participation in order to increase social capital and productivity.

    Keywords: Productivity, Social capital, Meta-synthesis, Shannon Entropy
  • Reza Sepahvand, Mohsen Arefnezhad *, Farzad Ziviyar, Fariborz Fathi Chegeni, Maryam Mashoodi Pages 177-208

    Human resource productivity is one of the fundamental strategies to increase the performance and survival of today's organizations. Hence, the purpose of this study was to investigate the effect of humble leadership on human resource productivity with the mediating role of psychological security at Lorestan University. In terms of purpose, the present study is an applied research which is of the causal type. The statistical population of the study was 440 employees of Lorestan University, based on Krejcie and Morgan's table, from among whom a sample of 205 people was selected by stratified random sampling.  In order to measure the variables of the research, Owens et al’s humble leadership (2013), Carmeli et al’s psychological security (2010) and Hersey and Goldsmith 's (1980) human resource productivity questionnaires have been used. The reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha. In this research, descriptive and inferential statistical methods have been used. Additionally, to analyze the research data, structural equation modeling and pls software have been employed. The findings demonstrated that humble leadership, when coupled with psychological security, exerts a positive influence on human resource productivity.

    Keywords: Leadership, humble leadership, Psychological security, human resource productivity
  • Mahdieh Khalili Khezrabadi, Mohammad Hassani * Pages 209-232
    In the dawn of this new era and the development of knowledge-based economy, entrepreneurship has been recognized as a fundamental factor in the economic progress of countries. Hence, the aim of this research was to investigate the impact of students' entrepreneurial social identity on their entrepreneurial intention, considering the mediating role of entrepreneurial self-efficacy, using the structural equation method. The statistical population of this research was male and female students of Urmia Technical and Vocational University in the academic year 1399-1400, who had completed entrepreneurship units in their courses. As a census, Linan and Chen's (2009) standard entrepreneurial intention questionnaire, Di-Nabel et al.'s (1999) entrepreneurial self-efficacy questionnaire, and Zeiger et al.'s (2016) entrepreneurial identity questionnaire were administered to all students. Finally, 267 questionnaires were examined as a sample. The results indicated that there exists a statistically significant positive relationship between the entrepreneurial social identity of the students in both dimensions of Darwinian identity and Missionarie identity and their entrepreneurial intention (p < 0.05). Furthermore, it was found that entrepreneurial self-efficacy plays a mediating role in this relationship (p < 0.001). Therefore, it is recommended that in providing entrepreneurship trainings and also in the related policies, the compatibility of these trainings with students’ social identity style should be taken into consideration in order to increase their entrepreneurial productivity.
    Keywords: entrepreneurial self-efficacy, Entrepreneurial Intention, Entrepreneurial Social Identity
  • Reza Nikmanesh, Reza Najafbagy *, Aboolhasan Faghihi Pages 233-263

    The main purpose of this study was to provide a suitable model for maintaining the intellectual capital in Iran. This study employed a descriptive research method, utilizing a survey strategy, and is applied in nature, matching the research objectives. Data analysis was conducted using a descriptive-analyltical method, in particular, theme analysis. Data collection was done in two ways:  the library method and the field method, conducting semi-structured interviews with experts using snowball sampling technique as well as electronic questionnaires). In the data analysis, structural equation modeling analysis method and SPSS and Smart PLS software were used.The research context was Tehran and the statistical population of researchers included seven hundred people. However, due to the lack of knowledge about variance and the probability of success or failure of the variables and also the limited society, statistical formulas could not be used to estimate the sample size. Therefore, Morgan's sampling table was used. Based on the Morgan's table, the sample was 248 people. In this regard,339 electronic questionnaires were sent in cyberspace and 244 electronic questionnaires were received.After identifying the influential components and determining the extent and intensity of their impact, the researchers reached the six components along with a mediating variable of "e-government" and a moderating variable of "conflict of interest".The priority of effectiveness of the six components that were addressed in this research are as follows.1- Technological ecosystem creation policies, 2- Elite-oriented and merit-based administrative system policies, 3- Legal-political policies, 4- Learning organization strategy, structure, culture, knowledge, 5- Economic policies, and 6- Social policies- Cultural.

    Keywords: elite retention, Intellectual Capital, Scientific elite
  • Ehsan Taghipour *, Faramarz Nasri Nasri Pages 265-286

    The complexities of the environment in competitive arenas among military organizations and the increasing expectations of countries and governments have revealed the necessity of knowing the strengths and weaknesses of military organizations and the continuous improvement of key components. Therefore, one of the basic concerns of these organizations, and in particular the strategic navy of the army, which has started world-class operations, is to improve the productivity of major logistics centers. Considering the importance of logistics processes in the strategic navy of the army, the purpose of this research was to provide a framework to measure the efficiency of these centers. This research was applied in terms of purpose and descriptive in terms of implementation method. The data was collected in two steps. In the first step, using interviews and questionnaires with a fuzzy Delphi approach, the components of logistics efficiency of Nedaja have been identified in two phases. In the second step, the weights of the criteria were determined using a questionnaire and information analysis with the Shannon entropy method. Moreover, the performance of four major logistics centers of the Navy was investigated during the first quarter of 1401, using the Promethee method. The results showed that the fourth logistics center was the most productive center in the mentioned time frame. Finally, a framework was presented to review and improve the efficiency of the major logistics centers of the strategic navy of the army.

    Keywords: Productivity, Logistics, Balanced Scorecard, Promethee
  • Mostafa Vahidzadeh, Hasan Givarian *, Karamollah Daneshfard Pages 287-312

    The purpose of this research was to provide an effective implementation model of the privatization policy. This research is categorized as a mixed-method study according to its practical purpose and the method employed for the data collection and analysis. To present this model, an algorithm was designed, based on which the work steps were carried out. Initially, the related literature and similar studies were reviewed and the effective implementation factors were identified. Then, eight experts who were involved in drafting and implementing the privatization policy in the recent years were selected and interviewed. The interview data was analyzed using an interpretive method and the key factors contributing to the effectiveness of the privatization policy were identified. The factors obtained from the literature review and interviews were examined and integrated to formulate the initial model. In the quantitative part, from among the statistical population of 150 people, including experts who were involved in privatization, 120 experts were selected. Next, the factors and initial model obtained from the qualitative section were analyzed for validation. For this purpose, first, hierarchical clustering was done to cluster the factors, and based on the initial model, a questionnaire was developed. After ensuring the validity and reliability of the questionnaire, the data was collected. Since the data was not normal based on K-S test, the binomial test was used and the questions were answered, and the initial model was confirmed. The validity of the model was checked using confirmatory factor analysis and was confirmed. This model is proposed based on the analysis of the activities conducted in alignment with the Iran’s privatization policy during the period from 1380 to 1398, following the establishment of privatization organization.

    Keywords: effectiveness, Policy Making, Privatization, Mixed Research
  • Arezo Mehdipour, Sadegh Maleki Avarsin *, Jahangir Yari Haj Atalo, Zarin Daneshwar Pages 313-345

    Human resource productivity is one of the main concerns of managers of organizations, and they always try to identify factors affecting productivity, one of which is employee welfare. The purpose of the present research is to identify the components of the welfare affairs of the property and document registration staff in East Azerbaijan Province in order to provide a suitable model. In this qualitative research, metacombination strategy and content analysis are employed. The studied population included 110 articles, dissertations and Persian and English books written from 2015 to 2022, among which 56 items that were more relevant to the purpose of the present research were purposefully selected as the sample of the study, coded and classified. Then, the main themes were extracted, consolidated, rethought and rearranged. The findings show that the well-being model can be classified into three dimensions: mental, objective and social: the main themes of mental well-being include twelve categories, the objective well-being includes eight categories, and the social well-being includes twelve categories. Therefore, it seems crucial to pay attention to various dimensions of the welfare of the registry office employees. The present model, designed for the welfare of the employees, makes it possible to provide suitable grounds for their health and job satisfaction, and in this way, increase their productivity.

    Keywords: welfare model, Mental Welfare, Objective welfare, social welfare, document registration staff