فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت انتظامی - سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های مدیریت انتظامی
سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر کریمی بیرانوند، شیر محمد علیپور عبدلی*، یدالله ملکی صفحات 9-40
    زمینه و هدف
    با مطالعه و دقت در داستان های قرآنی درمی یابیم که پیامبران الهی برای تحقق اهداف عالی خود از شیوه های مناسبی در گفت وگو با مخاطبان خود استفاده کرده اند که می تواند الگوی عملی خوبی برای انسان باشد. برخورد با نافرمانی نوجوانان یک موقعیت چالش برانگیز برای والدین است و از مشکلات جامعه امروزی، دستیابی به روش درست در برخورد با افراد سرکش و لجوج، برای هدایت آن ها است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سخن نرم و لین در اصلاح رفتاری انسان های لجباز و سرکش (باتوجه به آیه 44 سوره طه) است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی با رویکرد کیفی است. به لحاظ گرد آوری داده ها توصیفی - تحلیلی وجامعه آماری این پژوهش کل قرآن کریم است. در این پژوهش در تبیین و تحلیل «قول لین»از روش معنا شناسی استفاده شده است.برای تحلیل از روابط سیاق، جانشینی و همنشینی که اصول ساخت درون زبانی را مشخص می کنند در استخراج معنای متن برای رسیدن به لایه های معنایی آیات مرتبط با«قول لین» استفاده کرده ایم. به منظور اعتباریابی و روایی و پایایی بهتر یافته ها از روش مراجعه به خبرگان حوزه و دانشگاه استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که در قرآن به منظور برقراری ارتباط موثر با مخاطب، به نرمی و ملایمت در گفتار، به عنوان یک اصل، تاکید شده است که نتایج آن اصلاح و تاثیرگذاری بیشتر با نرمی و مهر و محبت و اعتمادسازی به همراه استدلال، صراحت و قاطعیت است.
    نتیجه گیری
    با بررسی معناشناسانه قول لین و توجه به سیاق آیات مرتبط با آیه 44 سوره طه و واژگان هم نشین (دو واژه تذکر و خشیت) به این نکته خواهیم رسید که می بایست به گونه ای با افراد سرکش برخورد کرد که تذکر یعنی قبول یادآوری و خشیت از خداوند متعال موجب هدایت آن ها شود؛ لذا باید از سخن درشت یا سخنی که جوان را نه تنها از انحراف برنمی گرداند بلکه به سمت فساد می کشاند، اجتناب کرد.
    کلیدواژگان: معناشناسی، رفتار، رفتار ناهنجار، هدایت، قول لین، هم نشینی، جانشینی
  • طاهره نوری* صفحات 41-71
    زمینه و هدف

    عملکرد سازمان ها ازجمله سازمان کل انتظامی که وظیفه خطیر ایجاد امنیت و اجرای قانون برعهده اوست، به طور چشمگیر با عملکرد منابع انسانی کارکنان و عملکرد فرایندها تعیین می شود. این پژوهش با هدف سنجش اثربخشی برنامه آموزشی هوش سازمانی بر سازگاری شغلی و تعهد سازمانی کارکنان فراجا انجام شد.

    روش

    این پژوهش برحسب هدف، کاربردی و ازلحاظ روش پژوهشی، نیمه تجربی با پیش آزمون پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کارکنان  فراجا  تشکیل دادند. (در این پژوهش منظور از کارکنان فراجا  آن گروه از کارکنانی بودند که برای گذراندن مقطع کاردانی به دانشگاه علوم انتظامی امین  در سال  1401-1400منتسب شده بودند). با استفاده از نمونه گیری در دسترس، 32 نفر انتخاب و به دو گروه شانزده نفره تقسیم و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش برنامه آموزشی هوش سازمانی را در یازده جلسه دریافت کردند ولی گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. هر دو گروه، پرسش نامه های سازگاری شغلی دیویس و لاف (1984) و تعهد سازمانی آلن و مایر (1990) را به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. ابزار گردآوری داده های پژوهش شامل پرسش نامه سازگاری شغلی دیویس و لاف (1984) و پرسش نامه تعهد سازمانی آلن و مایر (1990) و بسته آموزشی هوش سازمانی یزدانی و همکاران (1400) بودند. داده های پژوهش با به کارگیری از روش های آمار توصیفی (مانند فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چند متغیری و آزمون تعدیل شده بنفرونی) و با بهره گیری از نرم افزار آماری 24 SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در مراحل پس آزمون و پیگیری، بین گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای سازگاری شغلی و تعهد سازمانی تفاوت معناداری وجود داشت. میانگین نمرات گروه آزمایش در این مولفه ها در مرحله پس آزمون و پیگیری از گروه کنترل بیشتر بود. همچنین تاثیرگذاری آموزش ها بر تعهد سازمانی بیشتر از سازگاری شغلی بود (001 /0 ≤P).

    نتیجه گیری

    ازجمله عواملی که بر افزایش بهره وری سازمان ها و عملکرد مطلوب کارکنان تاثیر دارد، سازگاری شغلی و تعهد سازمانی می باشد؛ بنابراین برای افزایش سطوح این متغیرها، انجام اقداماتی همانند آموزش هوش سازمانی در کارکنان ضروری است.

    کلیدواژگان: اثربخشی، هوش سازمانی، سازگاری شغلی، تعهد سازمانی، کارکنان فراجا
  • ولی الله پیرا* صفحات 73-110
    زمینه و هدف
    پلیس راهور برای انجام رسالت خطیر خود که همانا تامین نظم و انضباط ترافیکی با اجرای قوانین و مقررات رانندگی است، نیاز به همراهی مردم دارد. یکی از عواملی که باعث همراهی مردم در تبعیت از قوانین ترافیکی می شود، در اعتماد اجتماعی به پلیس نهفته است؛ از این رو هدف از این پژوهش «بررسی تاثیر اعتماد اجتماعی مردم به ماموران پلیس در تبعیت از قوانین ترافیکی در شهر تهران است.
    روش
    این مطالعه، توصیفی تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شهروندان جنوب شهر تهران بزرگ در سال 1401 بودند که تعداد 384  نفر از آن ها با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسش نامه طراحی شده در اختیار آنان قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده از طریق معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی به کمک نرم افزار SMART PLS 2 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، مولفه های اعتماد اجتماعی پلیس شامل، مقبولیت پلیس، توانمندی و کارایی پلیس، رضایت مندی، منزلت اجتماعی پلیس، خوش رویی و برخورد مناسب و محبوبیت پلیس در تبعیت از قوانین ترافیکی تاثیر معنی داری دارند و در این بین بعد مقبولیت با ضریب تاثیر بتا (483/0)، توانمندی و کارایی (215/0) و منزلت اجتماعی پلیس (137/0) به ترتیب بیشترین تاثیر را در تبعیت از قوانین ترافیکی دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که با استفاده از مولفه های اعتماد اجتماعی مردم به ماموران پلیس می توان 73 درصد از متغیر وابسته تبعیت از قوانین ترافیکی را پیش بینی کرد. از این رو پلیس راهنمایی و رانندگی می تواند با تقویت مولفه های اعتماد اجتماعی مردم به پلیس، تبعیت از قوانین ترافیکی را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد اجتماعی به پلیس، تبعیت از قوانین، قوانین ترافیکی، پلیس راهنمایی و رانندگی
  • خسرو حبیبی*، حسین یوسفوند، علی یکتا، رحیم دادرس صفحات 111-138
    زمینه و هدف
    کشور ایران به دلیل دارا بودن موقعیت جغرافیایی و همچنین منابع غنی و ذخایر خدادادی از یک طرف و حرکت به سمت ایجاد تمدن والای اسلامی و نفی سلطه بیگانگان مورد توجه قدرت ها بوده که  یکی از تهدیدهای مهم بحث نفوذ است که رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها  بحث نفوذ را مورد تاکید قرار داده اند. هدف این تحقیق پیشگیری از نفوذ دشمن در کشور مبتنی بر منظومه فکری مقام معظم رهبری (مدظله العالی) است.
    روش
    این تحقیق از منظر هدف، توسعه ای است؛ از لحاظ روش کیفی و با رویکرد گرندد تیوری انجام شده است.. برای جمع آوری داده ها، محتوای فرمان ها و تدابیر رهبر معظم انقلاب اسلامی ازسال 1370 تا کنون مرتبط با  مبحث نفوذ و مشتمل بر 134 صفحه،  معین و  تعداد 465 کد باز استخراج گردید. در ادامه با بهره گیری از  نرم افزار مکس کیودا و بر اساس نظر خبرگی 20 نفر ازکارکنان جامعه اطلاعاتی کشور که به روش  هدفمند و تا حد اشباع نظری انتخاب شده بودند، کدگذاری های محوری و متعاقبا کدگذاری های انتخابی مبتنی بر رویکرد گرندد تیوری و با اعمال نظر آنان صورت پذیرفت. همچنین در بحث اعتبار تحقیق از روش ارزیابی اعتبار به روش ارتباطی استفاده شده است
    یافته ها
    یافته ها متشکل از 30 کد مفهومی و 8 مقوله فرعی  و 5 مقوله اصلی: 1. شرایط علی (جهت سازهای قوی و قابلیت های موجود)؛  2. شرایط زمینه ای (نظام فکری و استحکام درونی)؛ 3. شرایط مداخله گر (دشمنی حریف و ضعف های درونی) 4.  راهبردها(اقدامات پیشگیرانه، و  اشراف اطلاعاتی. 5.پیامدها (بصیرت افزایی و اثرات اجتماعی) دسته بندی شده اند. و سرانجام مقوله هسته با عنوان پیشگیری از نفوذ دشمن محصول مراقبت همه جانبه برساخت گردید
    نتیجه گیری
    مراقبت همه جانبه به ایجاد تحول، دشمن شناسی، فهم حقیقت، اقتدار نظام، گسترش رفاه در جامعه و... منجر می شود.که نه تنها از نفوذ دشمن پیشگیری خواهد کرد بلکه آثار فراوان دیگری را نیز در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: الگو، امنیت، پیشگیری، نفوذ، فرامین و تدابیر
  • حجت متقی، علی محمد احمدوند*، فریبا شایگان، حسین وفادار صفحات 139-169
    زمینه و هدف
    جرم یابی یکی از دغدغه های اصلی سازمان ها اعم از دولتی و غیردولتی به طور عام و سیستم های قضایی، امنیتی و پلیسی به طور خاص است و همین امر اقتضا می کند که با به کارگیری توان بالقوه علمی موجود روز دنیا به عنوان ابزار اصلی پیشگیری و مقابله با آن، میزان وقوع آن را در حد امکان کاهش داد. در همین راستا، هدف اصلی از این پژوهش؛ طراحی الگوی راهبردی جرم یابی جعل اسناد با رویکرد پلیسی تعیین شد.
    روش
    در این پژوهش از روش تحقیق آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی، خبرگان مطلع از موضوع شامل کلیه کارآگاهان، متخصصان، قضات، استادان و خبرگان (درون و برون سازمان) هستند؛ و حجم نمونه در حد اشباع نظری تعیین شد. جامعه آماری در بخش کمی، حدود 30 نفر از کارشناسان جعل اسناد پلیس آگاهی فراجا و پلیس آگاهی تهران بزرگ برآورد شد که به صورت تمام شمار انجام شد. برای جمع آوری داده های بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی نیز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. و همچنین برای تحلیل داده های بخش کمی از آزمون های تحلیل عاملی تاییدی باستفاده از نرم افزار spss نسخه 21 و نرم افزار لیزرل استفاده شد.
    یافته ها
    مطابق با یافته های به دست آمده در بخش کیفی؛ چهار بعد اصلی (محتوایی، فرایندی، زمینه ای و کارکردی) دسته بندی و در بخش کمی به منظور سنجش ابعاد تحقیق با استفاده از روش معادلات ساختاری، نتایج تمامی ابعاد موردنظر تایید شد.
    نتیجه گیری
    در تبیین نتایج طرح تحقیق باید خاطرنشان کرد که بحث محتوایی در امر جرم یابی جعل اسناد از اهمیت ویژه ای برخوردار است و جای خالی آن احساس می شود که مطابق نظر خبرگان، تجهیزات آزمایشگاهی با تکنولوژیبروز رسانی شود. در ارتباط با بعد فرایندی، لازم است هماهنگی بین پلیس و قوه قضاییه بیشتر شود؛ همچنین بهره گیری از پایگاه داده با تمرکز بر حاکمیت الکترونیکی نقطه عطف مقابله با جعل اسناد در بعد زمینه ای به شمار می رود و سرانجام، بحث کارکردی در امر جرم یابی جعل اسناد، اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: جعل اسناد، فرایند تحلیل جرم، الگوی راهبردی جرم یابی، رویکرد پلیسی
  • علی اصانلو*، ناصر بیات، یوسف علی پور صفحات 171-218
    زمینه و هدف
    سالانه 35/1 میلیون نفر در جهان قربانی تصادف های جاده ای می شوند و شواهد موجود بیانگر آن است که این مسیله یکی از پنج علت مهم مرگ ومیر و معلولیت جسمی در ایران است؛ ازاین رو، هدف اصلی پژوهش حاضر شناخت و تحلیل ویژگی های جغرافیایی نقاط پرتصادف در جاده های اصلی ایران با رویکرد مدیریتی بود.
    روش
    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی؛ از نظر ماهیت داده ها از نوع کمی و مبتنی بر تحلیل فضایی است. جامعه آماری تحقیق شامل 1586 نقطه پرحادثه در جاده های اصلی ایران است، که به روش سرشماری یا تمام شمار مطالعه شدند و با استفاده از نرم افزار ArcGIS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از مجموع کل نقاط حادثه خیز جاده ای در ایران 1586 نقطه در چارچوب مفهوم نقاط پرتصادف دسته بندی شده است. استان های قزوین، خراسان شمالی و مازندران به ترتیب با 366، 337 و 219 نقطه دارای بیشترین فراوانی نقاط حادثه خیز به لحاظ تصادفات جاده ای در ایران به شمار می آیند؛ استان های هرمزگان، ایلام و مرکزی به ترتیب با 24، 26 و 32 نقطه دارای کمترین فراوانی نقاط حادثه خیز به لحاظ تصادفات جاده ای در ایران هستند؛ استان های فارس، خوزستان، گیلان و خراسان شمالی به ترتیب با 125، 120، 97 و 96 نقطه دارای بیشترین فراوانی به لحاظ تعداد نقاط پرتصادف به شمار می آیند؛ و همچنین استان های اردبیل، کهگیلویه وبویر احمد و مرکزی به ترتیب با 6، 12 و 13 نقطه دارای کمترین فراوانی به لحاظ تعداد نقاط پرتصادف هستند.
    نتیجه گیری
    وضعیت توپوگرافی، آب وهوا، میزان تراکم جمعیت، کمیت و کیفیت زیرساخت های حمل ونقل جاده ای، موقعیت جغرافیایی، درجه گردشگرپذیری، هم جواری جغرافیایی با کانون های پر جمعیت و قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی ازجمله عواملی هستند که نقش بارزی در ایجاد نقاط پر تصادف دارند. البته عوامل انسانی فرهنگی، در کنار مسایل فنی وسایل حمل ونقل همچنان به عنوان دو متغیر اصلی، نقش تعیین کننده ای در جغرافیای نقاط پرتصادف ایران دارند. الگوهای فضایی نقاط پرتصادف به اشکال خطی، پراکنده و متراکم یا کانونی در یک ناحیه مشخص قابل مشاهده هستند. درنهایت، به نظر می رسد ساماندهی و حذف نقاط پرتصادف نیازمند رویکردی جامع با نگاه آمایش سرزمین است.
    کلیدواژگان: جغرافیای حمل ونقل، تصادف جاده ای، نقطه پرتصادف، پلیس راه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ایران
  • یحیی میرشکاران*، مهدی نطاق پور، آیت عسکری صفحات 219-244
    زمینه و هدف
    دریابانی فراجا و بالاخص دریابانی شهرستان ماهشهر در حال حاضر در خصوص انجام ماموریت خود در منطقه خلیج فارس با چالش های ژیوپلیتیکی متعددی در حوزه اجرا مواجه هستند که این پژوهش درصدد است تا آن ها را شناسایی کند.
    روش
    تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش و ماهیت به صورت آمیخته (کیفی - کمی) است. جامعه آماری در این پژوهش هم در بخش کیفی و هم در بخش کمی تعداد 30 نفر از فرماندهان و خبرگان دریابانان و معاونت های شهرستان ماهشهر بودند که اطلاعات آنها در مرحله کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در مرحله کمی با پرسشنامه گردآوری  شد. داده های حاصل از بخش کیفی با تحلیل محتوای تلخیصی و در مرحله کمی با آزمون های ضریب آلفای کرونباخ، کولموگروف- اسمیرنف، تی تک نمونه ای و پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    در مجموع هفت چالش ژیوپلیتیکی در اجرای ماموریت های دریابانی ماهشهر شناسایی شد که در این بین عوامل درون و برون سازمانی با وزن 115/0 بیشترین تاثیر را در اجرایی ماموریت های دریابانی ماهشهر در حوزه ژیوپلیتیک داشته اند.
    نتیجه گیری
    مهم ترین چالش های اجرایی ماموریت های دریابانی، از نوع درون سازمانی از قبیل مستهلک و قدیمی بودن شناورها، کمبود نیروی آموزش دیده، تامین و تخصیص نامناسب بودجه، موازی کاری سازمان های دولتی بوده است. نتایج نشان می دهد عوامل کلان مدیریتی در چالش های اجرایی ماموریت های دریابانی ماهشهر در حوزه ژیوپلیتیک بسیار تاثیرگذار است؛ بنابراین مسیولین مربوطه برای تسهیل در اجرای ماموریت ها باید بر روی این مقوله ها تمرکز بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، منطقه خلیج فارس، چالش های دریایی، دریابانی ماهشهر
|
  • Nader Karimi Beiranvand, Shirmohammad Ali Pourabdoli *, Yadollah Maleki Pages 9-40
    Background and aim
    By studying and carefully analyzing Quranic stories, we find that divine prophets have employed appropriate methods in their communication with audiences to achieve their noble goals, serving as a good practical model for humans. Dealing with the disobedience of youth poses a challenging situation for parents, and in the context of contemporary society, finding the right approach to dealing with stubborn and rebellious individuals is crucial for guiding them. The aim of this research is to investigate the role of soft and gentle speech in correcting the behavior of stubborn and rebellious individuals, with a focus on verse 44 of Surah Taha.
    Method
    This research utilized an applied aim with a qualitative approach. Descriptive-analytical data collection involves the entire Quranic corpus. In explaining and analyzing the concept of "soft speech," a semantic method is employed. The analysis involves extracting the meaning of the text layers related to "soft speech" by utilizing semantic relationships, context, substitution, and co-occurrence principles within the language's internal structure. To enhance the credibility, validity, and reliability of the findings, consultation with experts in the field and academia has been employed.
    Results
    The research findings indicate that in the Quran, emphasizing the principle of speaking softly and gently for effective communication with the audience is crucial. The results show that reform and greater impact are achieved through softness, kindness, love, and building trust, accompanied by reasoning, clarity, and decisiveness.
    Conclusion
    Through a semantic examination of "soft speech" and attention to the context of verses related to verse 44 of Surah Taha and associated terms (such as admonition and fear), it is concluded that dealing with rebellious individuals should involve reminding them and instilling fear of the Almighty, leading to their guidance. Therefore, one should avoid harsh words or speech that not only fails to redirect the youth but also steers them towards corruption.
    Keywords: semantics, Behavior, Deviant behavior, guidance, soft speech, co-occurrence, substitution
  • Tahereh Nori * Pages 41-71
    Background and aim

    The performance of organizations, including the Police Command responsible for creating security and enforcing the law, is significantly influenced by the performance of human resources and processes. This research aims to assess the effectiveness of an organizational intelligence training program on job compatibility and organizational commitment of employees in the Law Enforcement Command.

    Method

    This research, based on its objectives, is practical and semi-experimental in terms of research method, with pre-test, post-test, and follow-up in experimental and control groups. The study population consisted of employees in the Law Enforcement Command. In this research, employees who joined the Law Enforcement University in the years 1400-1401 for a bachelor's degree were considered as the study population. Using convenience sampling, 32 individuals were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received an organizational intelligence training program in eleven sessions, while the control group received no training. Both groups completed pre-test, post-test, and follow-up questionnaires on job compatibility (Davis & Luthans, 1984) and organizational commitment (Allen & Meyer, 1990). The data collection tools included the Job Compatibility Questionnaire by Davis and Luthans (1984), the Organizational Commitment Questionnaire by Allen and Meyer (1990), and the organizational intelligence training package by Yazdani and colleagues (1400). Data were analyzed using descriptive statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance and Bonferroni-adjusted post hoc test) with SPSS 24 software.

    Results

    The research findings indicated a significant difference between the experimental and control groups in job compatibility and organizational commitment variables during the post-test and follow-up stages. The mean scores of the experimental group in these components were higher than those of the control group in the post-test and follow-up stages. Furthermore, the effectiveness of training programs on organizational commitment was greater than job compatibility (P ≤ 0.001).

    Conclusion

    Among the factors influencing the increased productivity of organizations and the desirable performance of employees are job compatibility and organizational commitment. Therefore, implementing measures such as organizational intelligence training in employees is essential to enhance these variables.

    Keywords: effectiveness, Organizational Intelligence, Job Compatibility, organizational commitment, police employees
  • Valialah Pira * Pages 73-110
    Background and aim
    Traffic police need people's support to fulfill their important mission, which is to enforce traffic rules and regulations. One of the factors that make people follow traffic rules lies in social trust in the police. One of the aims of this research is to investigate the social trust of the people towards the police officers in obeying the traffic rules in the city of Tehran.
    Method
    This study is a descriptive-analytical survey. The statistical population of the research was in the south of Greater Tehran in 2022, of which 384 people were selected as a sample by multi-stage cluster sampling method and the designed questionnaire was provided to them. The obtained information was analyzed through structural equations and least square methods using SMART PLS 2 software.
    Result
    The findings showed that the components of social trust in the police, including the police's trustworthiness, the police's ability and efficiency, satisfaction, the dignity of the police, the social police's dignity, good manners and appropriate treatment, and the police's popularity in following traffic laws have a significant effect, and in the meantime, after acceptance, with an effect have a negative Beta (0.483), ability and efficiency (0.215) and social dignity of the police (0.137) respectively have the greatest impact on following traffic rules.
    Conclusion
    The results showed that by using the components of social trust in police officers, it is possible to predict 73% of people who depend on traffic laws. Therefore, the traffic police can increase the compliance with traffic laws by strengthening the social trust components of the people towards the police.
    Keywords: Trust, social trust in police, obeying the laws, traffic laws, Traffic Police
  • Khosro Habibi *, Hossen Yosefvand, Ali Yekta, Rahim Dadras Pages 111-138
    Background and aim
    Due to its geographical location, rich resources, and divine reserves, Iran has been a target of powerful forces, while simultaneously moving towards the establishment of an Islamic civilization and rejecting foreign domination. One of the significant threats discussed by the Supreme Leader of the Islamic Revolution is the issue of infiltration. The aim of this research is to prevent enemy infiltration into the country based on the ideological system of the Supreme Leader.
    Method
    This research is developmental in terms of objectives, conducted qualitatively with a grounded theory approach. Data collection involved extracting content from the commands and measures of the Supreme Leader of the Islamic Revolution related to the topic of infiltration from 1370 onwards, resulting in 134 pages, with 465 open codes. Subsequently, using MAXQDA software and based on the expert opinions of 20 selected information society employees using purposive sampling up to theoretical saturation, central coding and then selective coding based on the grounded theory approach were carried out. The credibility of the research was assessed using the relational evaluation method.
    Results
    The findings consist of 30 conceptual codes and 8 sub-categories, categorized into 5 main categories: 1. Ali conditions (strong structures and existing capabilities); 2. Ground conditions (ideological system and internal strength); 3. Intervention conditions (enemy hostility and internal weaknesses); 4. Strategies (preventive actions and information dominance); 5. Consequences (increased awareness and social effects). Finally, the core concept, titled "Prevention of Enemy Infiltration," was developed as a product of comprehensive care.
    Conclusion
    Comprehensive care leads to transformation, enemy identification, understanding the truth, system empowerment, and societal well-being, not only preventing enemy infiltration but also having numerous other effects.
    Keywords: Model, Security, prevention, Infiltration, Commands, and Measures
  • Hojat Motaghi, Alimohamad Amadvand *, Fariba Shayegan, حسین وفادار Pages 139-169
    Background and aim
    Crime investigation is a major concern for both governmental and non-governmental organizations, as well as judicial, security, and police systems in general. This necessitates the use of existing scientific potential as the primary tool for prevention and combating crime to reduce its occurrence as much as possible. In this regard, the main objective of this research is to design a strategic model for document forgery crime investigation with a police approach.
    Method
    This research employs a mixed-method (qualitative and quantitative) research design. The qualitative population includes informed experts on the subject, such as detectives, specialists, judges, professors, and experts (within and outside the organization). The sample size in the qualitative section was determined based on theoretical saturation. In the quantitative section, approximately 30 experts in document forgery from the Cyber Police and Tehran Greater Police Intelligence were estimated, and a complete enumeration was carried out. Semi-structured interviews were used for qualitative data collection, and a researcher-made questionnaire was used for quantitative data collection. Confirmatory factor analysis using SPSS version 21 and Lizerl software was employed for quantitative data analysis.
    Results
    According to the qualitative findings, four main dimensions (content, process, contextual, and functional) were categorized. In the quantitative section, using structural equation modeling, the results confirmed all the intended dimensions.
    Conclusion
    In interpreting the research results, it should be noted that the content dimension in document forgery crime investigation is of special importance, and there is a perceived gap that, according to experts' opinions, laboratory equipment should be upgraded with technological advancements. Regarding the process dimension, there is a need for more coordination between the police and the judiciary; furthermore, utilizing a database with a focus on electronic governance is a turning point in combating document forgery in the contextual dimension. Finally, the functional aspect of document forgery crime investigation holds special importance.
    Keywords: Document forgery, crime analysis process, Strategic crime investigation model, Police Approach
  • Ali Osanlu *, Naser Bayat, Yusef Alipoor Pages 171-218
    Background and aim
    Annually, 35.1 million people worldwide fall victim to road accidents, and evidence indicates that this issue is one of the top five causes of death and physical disability in Iran. Therefore, the main goal of this research is to identify and analyze the geographical characteristics of accident hotspots on main roads in Iran from a managerial perspective.
    Method
    This research is applied in terms of objectives, quantitative in nature, and based on spatial analysis in terms of data. The statistical population of the study includes 1586 accident hotspots on main roads in Iran, which were studied using a census method and analyzed using ArcGIS software.
    Results
    Out of the total accident hot spots on Iranian roads, 1586 points were categorized as accident hotspots. Qazvin, North Khorasan, and Mazandaran provinces have the highest frequency of accident-prone points with 366, 337, and 219 points, respectively. On the other hand, Hormozgan, Ilam, and Markazi provinces have the lowest frequency of accident-prone points with 24, 26, and 32 points, respectively. Fars, Khuzestan, Gilan, and North Khorasan provinces have the highest frequency in terms of the number of accident-prone points, with 125, 120, 97, and 96 points, respectively. Furthermore, Ardabil, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, and Markazi provinces have the lowest frequency in terms of the number of accident-prone points with 6, 12, and 13 points, respectively.
    Conclusion
    Topography, climate, population density, quantity and quality of transportation infrastructure, geographical location, tourism receptivity, geographical adjacency to densely populated centers, and placement in transit routes are among the prominent factors influencing the creation of accident hotspots. However, human-cultural factors, alongside technical issues in transportation, still play a decisive role as the two main variables in determining the geography of accident hotspots in Iran. Spatial patterns of accident hotspots are observable in linear, scattered, and dense or focal forms in specific regions. Ultimately, organizing and eliminating accident hotspots require a comprehensive approach with a land-use planning perspective.
    Keywords: Transportation geography, road accidents, Accident hotspot, Traffic Police, geographic information system, Iran
  • Yahya Mirshekaran *, Mehdi Nattaqpour, Ayat Askari Pages 219-244
    Background and aim
    Maritime activities, particularly in the Mahshahr county, are currently facing various geopolitical challenges in the execution domain within the Persian Gulf region. This research aims to identify these challenges.
    Method
    This research is applied in terms of objectives and mixed-method (qualitative and quantitative) in terms of method and nature. The statistical population in this research, both in the qualitative and quantitative sections, consisted of 30 commanders and experts in maritime affairs and deputy offices in Mahshahr county. Their information was gathered qualitatively using semi-structured interviews and quantitatively through a questionnaire. The data obtained from the qualitative section were analyzed using summarization content analysis, and in the quantitative section, Cronbach's alpha, Kolmogorov-Smirnov, one-sample t-test, and Pearson tests were employed for analysis.
    Results
    Seven geopolitical challenges in the execution of maritime missions in Mahshahr were identified. Among them, internal and external organizational factors had the most significant impact, with a weight of 0.115 on the execution of maritime missions in Mahshahr in the geopolitical domain.
    Conclusion
    The most important executive challenges of maritime missions, of an internal nature, include the obsolescence of vessels, the shortage of trained forces, inappropriate budget allocation and provision, and parallel work of government organizations. The results show that macro-management factors have a significant impact on the executive challenges of maritime missions in Mahshahr in the geopolitical domain. Therefore, relevant officials should focus more on these issues to facilitate mission execution.
    Keywords: Geopolitics, Persian Gulf Region, Maritime Challenges, Mahshahr Maritime Operations