فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 79 (زمستان 1402)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 79 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عاطفه خسروی، حمید کردبچه*، عباس عرب مازار صفحات 1-36

    اندازه گیری دقیق ستانده در سنجش درست بهره وری کل عوامل تولید به عنوان نسبت شاخص ستانده به شاخص نهاده، نقش مهمی دارد. تولید همه کالاها و خدمات اغلب با ستانده ناخواسته جانبی همراه است. عدم لحاظ ستانده جانبی در محاسبه مجموع ستانده یک بنگاه، می تواند باعث تورش قابل توجهی در محاسبه بهره وری کل عوامل تولید شود. این مقاله، با استفاده از برآورد شاخص های مالم کوییست - لیونبرگر و مالم کوییست به بررسی اثر تولید پسماند و گازهای گلخانهای به عنوان ستانده جانبی نامطلوب بر محاسبه بهره وری کل عوامل تولید 24 رشته فعالیت کد دو رقمی ISIC طی دوره 1399-1381 پرداخته است. مقایسه برآوردهای صورت گرفته نشان دهنده وجود شکاف قابل توجهی بین برآورد بهره وری کل عوامل تولید بدون درنظرگرفتن و یا با لحاظ ستانده نامطلوب است. نتایج آزمون ویلکاکسون وجود تفاوت معنی دار در برآوردهای صورت گرفته را تایید می کند؛ با توجه به این آزمون لحاظ ستانده نامطلوب بر نتایج برآورد بهره وری کل عوامل تولید از نظر آماری بطور معناداری اثرگذار است. بنابراین در نظر گرفتن ستانده نامطلوب، برآورد قابل اطمینان تری از بهره وری ارایه می کند. بر اساس نتایج این مطالعه متوسط بهره وری کل عوامل تولید بدون لحاظ ستانده نامطلوب بخش تولیدی صنعت معادل 03/1 بوده است. یعنی بهروره وری بطور متوسط در این دوره سالانه 3 درصد افزایش داشته است، در حالیکه با لحاظ ستانده جانبی نامطلوب همانطور که انتظار می رفت، بهره وری کل عوامل تولید صنعت به 984/0 می رسد. این نتیجه نشان دهنده کاهش بهرهوری کل، سالانه بطور متوسط حدود 6/1 درصد و وجود یک شکاف منفی قابل توجه در برآورد بهره وری سالانه با مقدار متوسط سالانه بیش از 4 درصد بوده است. توجه به این مسیله میتواند در محاسبه درست بهرهوری نقش مهمی داشته باشد. نتایج این تحقیق شواهد تجربی مهمی در اهمیت توجه به محاسبه درست ستانده در محاسبه بهرهوری برای صنعت کارخانهای ایران و سازمان ملی بهره وری ایران به عنوان متولی اصلی سنجش و ارتقاء بهره وری کشور ارایه میکند.

    کلیدواژگان: صنایع کارخانه ای، بهره وری کل عوامل تولید، بهره وری با لحاظ ستانده نامطلوب، پسماند و گازهای گلخانه ای
  • سید امین منصوری*، سید مرتضی افقه، مریم تاجگردون صفحات 37-67

    این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر نااطمینیانی ناشی از شوک های نفتی بر بازار سهام در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای این منظور در این تحقیق در ابتدا با استفاده از خانواده مدل های گارچ، برای دوره زمانی روزانه 2008 تا 2021 (جمعا 4632 روز) در ابتدا شاخص نااطمیانی قیمت نفت و شاخص بورس اوراق بهادار تهران استخراج شده و سپس با استفاده از تجزیه و تحلیل VAR اثرات این دو متغیر بر یکدیگر بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که قیمت جهانی نفت بر شاخص بازار سهام اثر معنی دار داشته و نوسان قیمت نفت نیز بر نوسان شاخص بازار سهام اثر معنی دار دارد. همچنین با استفاده از آزمون علیت برداری بین قیمت نفت و شاخص بازده سهام رابطه مثبت وجود دارد؛ بدین معنا که افزایش در قیمت نفت منجر به افزایش شاخص بازده سهام در بازار اوراق بهادار تهران می شود. همچنین نتایج حاصل از توابع واکنش آنی تاکید کننده رابطه مثبت بین تکانه های قیمتی نفت و شاخص بازده سهام است. این مسیله به فعالان بازار سهام کمک می کند تا بتوانند با بررسی همبستگی های کوتاه مدت و بلندمدت به درک درست تری از پیش بینی بازار سهام برسند.

    کلیدواژگان: نااطمینانی، GARCH، VAR، بورس، قیمت نفت، ایران
  • مریم جعفریان*، محمودرضا صفرایی، مظاهر یاوری صفحات 69-89

    این تحقیق ضمن ارزیابی مساله تولید بی ضابطه از مخازن نفتی، جایگاه، مفهوم و مستندات حقوقی تولید صیانتی و مدیریت مخازن و قراردادهای نفتی، الزامات، ابعاد و ارتباطات مدیریت مخازن را از ابعاد مختلف بررسی نموده و به این سوال اساسی پاسخ می دهد که چگونه می توان با رعایت سیاست ها و الزامات قراردادی، به «تولید صیانتی» دست یافت؟ تولید صیانتی بسته به وضعیت و شرایط سیاسی و اقتصادی هر کشور متفاوت است و تحقق آن به اموری بستگی دارد که به تامین منابع و منافع ملی جامعه و نسل آینده منتهی خواهد شد. در این تحقیق نظری، کلیه الزامات و ابعاد فنی، اقتصادی، حقوقی و محیط زیست و تعیین شروط قراردادی ضروری که تاثیر به سزایی در تامین و تضمین منافع ملی دارد، مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تولید صیانتی، مدیریت مخازن نفتی، افزایش ضریب بازیافت، قراردادهای نفتی
  • حمیدرضا اخباری، حیدر محمدزاده سالطه*، رسول برادران حسن زاده، مهدی زینالی صفحات 91-120

    یکی از معیارهای اساسی برای تصمیم گیری در بورس، بازده سهام است. بازده سهام می تواند متاثر از ریسک باشد. ریسک به لحاظ آماری به دوگروه توضیح داده شده (سیتماتیک) و توضیح داده نشده (غیرسیستماتیک) تقسیم می شود. پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری کارایی بازده سهام بر اساس ریسک در صنایع پتروشیمی توسط روش تحلیل پوششی داده های شبکه ای پویای فازی انجام شده است. نمونه آماری مورد مطالعه، 10 شرکت پتروشیمی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش انجام شد، در مرحله اول، ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک برای ورود به شبکه محاسبه گردید. در مرحله دوم، به روش تحلیل پوششی داده های شبکه ای پویای فازی، کارایی بازده سهام برای صنایع پتروشیمی بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1399 تا 1400 اندازه گیری گردید. بر اساس نتایج بدست آمده، سه شرکت پتروشیمی مارون، پتروشیمی جم و پتروشیمی زاگرس دارای کارایی بالاتری نسبت به سایر شرکت های پتروشیمی هستند. بنابراین سه شرکت یاد شده، از قابلیت کنترل بیشتری برای ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک در بین شرکت ها برخوردارند.

    کلیدواژگان: کارایی، بازده سهام، ریسک، صنعت پتروشیمی، تحلیل پوششی داده های شبکه ای پویای فازی
  • فاطمه نعیمی*، ویدا ورهرامی صفحات 121-154

    صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از بخش‎های اصلی صنایع پایین دستی نفت، نقش مهمی در اقتصاد کشورها ایفا می کند. در ایران صنعت پتروشیمی با داشتن مقام نخست ایجاد ارزش افزوده و صادرات غیرنفتی، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در سال 1384، با ابلاغ سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، خصوصی سازی در کشور رونق گرفت و بیشتر شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به بخش خصوصی واگذار شدند. باتوجه به اهمیت بحث خصوصی سازی و تاثیر آن بر رشد اقتصادی و جایگاه مهم صنعت پتروشیمی در اقتصاد ایران و عنایت به این موضوع که 20 درصد کل خصوصی سازی های انجام شده در ایران مربوط به صنعت پتروشیمی است، در این پژوهش به بررسی تاثیر خصوصی سازی بر عملکرد اقتصادی صنعت پتروشیمی ایران پرداخته شده است. به این منظور با استفاده از داده های مربوط به ده شرکت پتروشیمی منتخب در بازه زمانی سال های 1401-1387 و به کارگیری روش پانل دیتا تاثیر خصوصی سازی بر تولید، بهره وری کل و سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی ایران مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از برآورد الگوهای پژوهش حاکی از آن است که تاثیر خصوصی سازی بر هر سه متغیر تولید، بهره وری کل و سرمایه گذاری بنگاه مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، صنعت پتروشیمی ایران، پانل دیتا
  • امین حبیبی راد*، علی پناهی، اسماعیل مزروعی نصرآبادی صفحات 155-185

    مدیریت سبد پروژه چارچوبی جهت مدیریت یکپارچه طرح ها و پروژه ها برای تحقق اهداف راهبردی شرکت ها با توجه به محدودیت ها می باشد. اهمیت مدیریت سبد پروژه در شرایط عدم اطمینان حاکم بر ایران و صنایع نفت و گاز که با محدودیت سرمایه، تحریم و نوسان در شاخص های اقتصادی مواجه است به چشم می خورد. چارچوب ارایه شده در پژوهش حاضر که شامل شناسایی و تعریف سناریوهای مختلف برای هر میدان نفت و گاز، تعیین پارامترهای الگوی ریاضی، داده های مورد نیاز برای محاسبه پارامترهای مدل، فرآیند و روش های شناسایی آن ها است، نهایتا منجر به توسعه یک الگوی ریاضی شده که وجه تمایز این مطالعه است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی با رویکرد مدل سازی و شبیه سازی ریاضی می باشد که الگویی برای انتخاب سبد بهینه طرح های سرمایه ای شرکت های بالادستی نفت و گاز در شرایط عدم اطمینان ارایه کرده است. پس از جمع آوری داده های مورد نیاز، الگوی برنامه ریزی ریاضی عدد صحیح صفر و یک با تابع هدف به حداکثر رساندن مجموع ارزش فعلی خالص حالات مختلف میادین نفت و گاز شرکت با درنظر گرفتن محدودیت های سرمایه گذاری و دیگر محدودیت های الزامی طراحی گردید. کدنویسی الگو با کمک نرم افزار CRYSTALL BALL اجرا و شبیه سازی مدنظر برای پارامترهای عدم اطمینان انجام گرفت. در نهایت با توجه به محدودیت تعریف شده، بهترین حالت سرمایه گذاری برای هر میدان شناسایی و سبد بهینه طرح ها در شرایط عدم اطمینان معرفی شد. چارچوب ارایه شده می تواند ساختاری یکپارچه و هدفمند جهت مدیریت بهینه طرح های سرمایه ای را در اختیار قرار دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت سبد طرح و پروژه، شبیه سازی، عدم اطمینان، صنعت نفت و گاز، برنامه ریزی عدد صحیح صفر و یک
  • سید وحید ریحانی نیا، علی اصغر اسمعیل نیا کتابی، ابراهیم عباسی* صفحات 187-220

    تحقیق حاضر به منظور تخصیص منابع مالی به طرح های سرمایه ای و توسعه ای بخش بالادستی و امور نگهداشت و پشتیبانی توان تولید صنعت نفت، با بهره گیری از نتایج پژوهش های پیشین و بر اساس گزارشات معتبر و تجربیات کارشناسان و خبرگان نفت و انرژی انجام شده است. در این راستا با استفاده از یک مدل برنامه ریزی خطی، میزان تخصیص مطلوب و بهینه به 74 طرح سرمایه ای/توسعه ای نفت ذیل 5 شرکت تولیدی اصلی بالادستی نفت و گاز شامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (NISOC)، شرکت نفت فلات قاره ایران (IOOC)، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران (ICOFC)، شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران (PEDEC) و شرکت نفت و گاز پارس (POGC)، در سال مورد نظر (1400) محاسبه و استخراج گردید. سوال اصلی تحقیق این است که  با بیشینه کردن سطح کمترین تخصیص (حداکثر سطح حداقل تخصیص)، مقدار تخصیص مطلوب و بهینه منابع مالی به طرح های تولیدی و عملیاتی (سرمایه ای) نفت چگونه حاصل می شود؟ با ورود متغیرهای مستقل (74 طرح سرمایه ای و 20 شاخص مربوطه) به مدل فوق و محاسبه متغیرهای وابسته مدل (حد بالا و پایین تخصیص منابع) و بیشینه (ماکزیمم) کردن سطح کمترین (مینیمم) میزان تخصیص و سهم اعتبار بهینه و مطلوب منابع سرمایه ای و توسعه ای هر یک از 5 شرکت تابعه تولیدی فوق از بودجه حاصل شده است. بر اساس نتایج حاصل از اجرای مدل، اکثر طرح های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال 1400، از اولویت و سهم بالاتری برخوردار هستند البته رتبه و سهم چهار شرکت دیگر نیز بدست آمده است.

    کلیدواژگان: منابع هیدروکربوری، تحقیق در عملیات، تئوری تصمیم گیری، بودجه ریزی سرمایه ای، تکنیک های بهینه یابی، تخصیص بهینه
|
  • Atefeh Khosravi, Hamid Kordbacheh*, Abbas Arabmazar Pages 1-36

    The production of all goods and services is often associated with unwanted side output, which neglecting it in the calculation of the output can cause a significant distortion in the calculation of productivity This article, using the estimation of Malquist--Lionberger and Malmquist indexes, has investigated the difference in the results of attention to the undesirable output in calculating the productivity of 24 ISIC two-digit code activity fields during the period of 2011-2018. . The comparisons show that there is a significant gap between the productivity score with regard to adverse conditions and productivity regardless of adverse conditions. The results of the test confirm the existence of the considered significant difference.Therefore, it statistically makes and considering unfavorable is more reliable and can be more appropriate in this context. The average productivity of the manufacturing sector without taking into account the undesirable result was equal to 0.895, while with this result, the productivity of the same sector reached 0.908. This result shows the importance of paying attention to the side output for accurate measurement of corporate productivity

    Keywords: Factory industries, total factors productivity, productivity in terms of unfavorable output
  • Satyed Amin Mansouri*, Seyed Morteza Afghah, Seyede Maryam Tajgardoon Pages 37-67

    This study seeks to investigate the effect of uncertainty caused by oil shocks on the stock market in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, in this research, first using Box and Jenkiz approach and using the family of Garch models, for the daily period of 2008 to 2021 (4632 days in total), first the oil price uncertainty index and the Tehran Stock Exchange index are extracted. The effects of these two variables on each other were then investigated using VAR analysis. The results show that the global oil price has a significant effect on the stock market index and oil price fluctuation has a significant effect on the stock market index fluctuation. There is also a positive relationship between oil prices and stock return index using causality test; This means that the increase in oil prices leads to an increase in the stock return index in the Tehran securities market. Also, the results of the instantaneous reaction functions emphasize the positive relationship between oil price shocks and the stock return index.

    Keywords: Uncertainty, GARCH, VAR, stock market, oil prices, Iran
  • Maryam Jafarian*, MahmoudReza Safrai, Mazaher Yavari Pages 69-89

    This research, while evaluating the issue of unregulated production of oil resources, answers the question of how to achieve conservative production as observing all technical and legal aspects, including reservoir management, increasing the recovery factor, providing the basis and possibility of using "advanced technologies", and "setting correct contracts" by complying with the policies and contractual requirements. Conservative production is different depending on the political and economic conditions of each country, and its realization will lead to the provision of resources and national interests of the society and the future generation. In this research, all technical, economic, legal and environmental requirements, dimensions and the determination of the necessary contractual conditions that have a significant effect on securing and guaranteeing national interests have been evaluated.

    Keywords: maintenance production, oil reservoir management, increasing the recovery rate, oil contracts
  • HamidReza Akhbari, Heydar Mohammadzade Salteh*, Rasoul Baradaran Hassanzadeh, Mehdi Zeynali Pages 91-120

    One of the basic criteria for making decisions in the stock market is stock returns. Stock returns can be affected by risk. Risk is statistically divided into explained (systematic) and unexplained (unsystematic) groups. The present study was conducted with the aim of measuring the efficiency of stock returns based on risk in petrochemical industries by the fuzzy dynamic network data envelopment analysis method. The statistical sample studied are 10 petrochemical companies admitted to the Tehran Stock Exchange. Data analysis was done in two parts. In the first step, systematic and unsystematic risk for entering the network were calculated. In the second stage, using fuzzy dynamic network data coverage analysis, the efficiency of stock returns for petrochemical industries of Tehran Stock Exchange was measured in the period of 2019 to 2019. Based on the obtained results, three petrochemical companies Maron, Jam Petrochemical and Zagros Petrochemical have higher efficiency than other petrochemical companies. Therefore, the three mentioned companies were more controllable for systematic and unsystematic risk among the companies.

    Keywords: : Efficiency, Stock returns, Risk, Petrochemical industry, Fuzzy dynamic network data coverage analysis
  • Fateme Naeimi*, Vida Varahrami Pages 121-154

    The petrochemical industry, as one of the main sectors of the downstream oil industries, plays an important role in the country's economy. In Iran, the petrochemical industry has a special position by having the first place in creating added value and non-oil exports. In 2005, with the announcement of the general policies of Article 44 of the Constitution, privatization flourished in the country and most of the companies under the National Petrochemical Industries Company were handed over to the private sector. Considering the prominent role of the petrochemical industry in Iran's economy and considering the fact that 20% of the total privatizations carried out in Iran are related to the petrochemical industry, in this research, the impact of privatization on the economic performance of the Iranian petrochemical industry has been investigated. For this purpose, using the data of ten selected petrochemical companies in the period of 2008-2022 and using the panel data method, the effect of privatization on the production, total productivity and investment of the petrochemical industries of Iran has been evaluated. The results indicate that the effect of privatization on all three variables of production, total productivity and investment of the company is positive and significant.

    Keywords: Privatization, Petrochemical industry of Iran, Panel Data
  • Amin Habibirad*, Ali Panahi, Esmaeil Mazroui Nasrabadi Pages 155-185

    project portfolio management is a framework for integrated management of projects to achieve strategic goals of companies, considering the constraints. Its significance is more apparent in uncertain conditions that prevails in Iran's oil and gas industries, which confronts with capital constraints, sanctions, and economics fluctuations. The itroduced framework in this research encompasses the identification and definition of various scenarios for each oil and gas field, determination of mathematical model parameters, necessary data for calculating the model parameters, and the process and methods for their identification. Ultimately, it leads to the development of a mathematical model, which is the distinctive aspect of this study. The research, in terms of objective, is an application with a modeling and mathematical simulation approach, to providing a model for selecting an optimal portfolio of investment projects for upstream oil and gas companies under uncertainty conditions. After collecting the required data, the mathematical programming model was designed as an integer zero-one programming model with an objective function to maximize the net present value of different field scenarios, considering investment constraints and other binding constraints. The coding of the above model was executed and the intended simulation for uncertain parameters was performed using the CRYSTALL BALL software.

    Keywords: portfolio management, simulation, uncertainty, oil, gas industry, integer zero, one planning
  • Seyed Vahid Reyhani Nia, AliAsghar Ismail Nia Ketabi, Ebrahim abbasi Pages 187-220

    In this research, in order to allocate financial resources to the capital and development projects of the upstream sector and the maintenance and support of the production capacity of the oil industry, by using the results of previous researches and based on the reliable reports and experiences of oil and fuel experts and using a model linear planning, optimal allocation amount to 74 oil capital/development projects of the following 5 main upstream oil and gas production companies, including the National Iranian South Oilfields Company (NISOC), Iranian Offshore Oil Company (IOOC), Iranian Central Oil Fields Company (ICOFC), Petroluem Engineering & Development Company (PEDEC) and Pars Oil & Gas Company (POGC) has been calculated and extracted in the year 1400. The main question of the research is that by maximizing the level of minimum allocation, how is the optimal allocation of financial resources to oil production and operational (capital) plans achieved. By entering the independent variables (74 capital projects and 20 relevant criteria) into the above model and calculating the dependent variables of the model (upper and lower limit of resource allocation) and maximizing the minimum level of allocation the amount of allocation and the share of optimal capital and development resources of each of the above five production Company is obtained from the budget. According to the results, most of the projects of NISOC in the year 1400 have a higher priority and share, and the rank and share of four other companies have also been obtained.

    Keywords: Hydrocarbon resources, Operations Research, Statistical Decision Theory, Capital Budgeting, Optimization Techniques, Allocative Efficiency