فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات
سال سی و یکم شماره 107 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد برزگری دهج، احمد یعقوب نژاد*، امیررضا کیقبادی، آزیتا جهانشاد صفحات 8-25

    با تصویب قانون مالیات های مستقیم در سال 1394 و اصلاح ماده 97 آن، سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است اظهارنامه مالیاتی تسلیمی اشخاصی که شروع سال مالی آنها از 27/05/1397 و به بعد می باشد را بپذیرد و صرفا تعدادی از آنها را براساس شاخص های ریسک انتخاب و مورد حسابرسی قرار دهد. یکی از روش های تعیین مودیان پرریسک مالیاتی استفاده از روش های داده کاوی می باشد که به موجب آن می توان براساس اطلاعات هر مودی، مودیان پرریسک را تعیین نمود. در این تحقیق، اطلاعات اظهارنامه های مالیاتی اشخاص حقوقی از سال 1393 تا 1395 برای ارزیابی ریسک مورداستفاده قرار گرفته است. الگوریتم های مورد استفاده در این پژوهش، روش های دسته بندی ماشین بردار پشتیبان، شبکه عصبی، درخت تصمیم و نزدیک ترین همسایه بوده است. نتایج پژوهش موید آن است که الگوریتم شبکه عصبی به عنوان بهترین الگوریتم برای برآورد ریسک اظهارنامه، معرفی می شود.

    کلیدواژگان: ماده 97 قانون مالیات های مستقیم، ریسک اظهارنامه مالیاتی، روش های داده کاوی، مودیان پرریسک مالیاتی
  • محمدعلی ترکی هرچگانی* صفحات 28-48

    ایران از جمله کشورهای دارای مصرف سرانه بالای انرژی می باشد. علی رغم جنبه های مثبت مصرف انرژی، اثرات جانبی منفی ناشی از آن را نمی توان نادیده گرفت. به طوری که آلودگی محیط زیست به عنوان مهم ترین خطر زیست محیطی بر سلامت در سطح جهانی مطرح است. لذا دریافت مالیات سبز از بخش های تهدید کننده محیط زیست و سلامت مردم ضروری است. این پژوهش با استفاده از مدل تعادل عمومی و در نظر گرفتن اثرات متفاوت بخش های اقتصاد، انرژی، محیط زیست و بخش سلامت به شبیه سازی اثر مالیات سبز بر انتشار آلاینده ها، شاخص های سلامت و رفاه در اقتصاد ایران می پردازد. مدل ارایه شده با داده های ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 ایران کالیبره شده و متغیرهای درون زای مدل با استفاده از تکنیک MCP و بهره گیری از نرم افزار GAMS محاسبه گردیده است. نتایج مطالعه نشان داد با اعمال سیاست مالیات سبز، انتشار تمامی آلاینده ها با درجات مختلف همواره کاهش می یابد. ولی به دلیل افزایش رفاه کل جامعه با در نظر گرفتن اثرات اعمال این سیاست بر بخش سلامت پیشنهاد می گردد، جهت جلوگیری از افزایش هزینه های سلامت ناشی از آلودگی هوا، مالیات سبز بر روی نهاده های انرژی اعمال گردد.

    کلیدواژگان: مالیات سبز، آلودگی، سلامت، رفاه، مدل تعادل عمومی اقتصاد- انرژی- محیط زیست
  • هوشنگ خرم نیا، میرفیض فلاح شمس*، غلامرضا زمردیان، علی اصغر انواری رستمی انواری رستمی صفحات 50-74

    امروزه روش حسابرسی مبتنی بر ریسک در نظام های نوین مالیاتی مورد تاکید است، لذا تبیین مدلی جامع جهت رتبه بندی ریسک مودیان یکی از گام های اساسی اجرای طرح جامع مالیاتی است. بنابراین در این مقاله برآنیم تا عملکرد الگوریتم های درخت تصمیم و ماشین بردار پشتیبان را در اعتبارسنجی مودیان مالیاتی مقایسه کنیم. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند که طی سالهای 1392 تا 1397 فعال بوده اند و برای انتخاب نمونه از روش غربالگری (حذفی (استفاده شده است. در این پژوهش ابتدا با استفاده از تکنیک دلفی و متاسنتز 164 مولفه موثر در اعتبارسنجی مودیان مالیاتی شناسایی گردید. سپس داده های مورد نیاز برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از سایت کدال و با بررسی پرونده های مالیاتی استخراج شد و درنهایت با استفاده از داده های جمع آوری شده به بررسی میزان دقت درخت تصمیم (الگوریتم  C5.0و جنگل تصادفی) و ماشین بردار پشتیبان در اعتبارسنجی مودیان مالیاتی پرداختیم. یافته ها نشان داد براساس نتایج حاصل از مقدار [1]AUC الگوریتمC5.0  و جنگل تصادفی برازش بهتری دارند با این وجود فرضیه پژوهش مبنی بر امکان پیش بینی ریسک مودیان مالیاتی با استفاده از الگوریتم SVM رد نمی شود.

    کلیدواژگان: اعتبار سنجی مودیان، محافظه کاری، جریان وجه نقد عملیاتی، تمکین مالیاتی
  • مختار باصری، علی امیری، حجت الله سالاری سالاری*، حمید رستمی جاز صفحات 76-103

    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی تشخیص درآمد مودیان مالیاتی بر مبنای تراکنشهای بانکی است. این پژوهش با استفاده از روش داده بنیاد چند وجهی (نسخه گلدکهل و کرونهلم) موفق به ارایه یک مد ل چندوجهی شامل شرایط علی، مداخله گر، بستر ساز، راهبردها و پیامدها گردیده است. با انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته از 18 نفر از خبرگان اجرایی و دانشگاهی آشنا به مفهوم درآمد و مالیات مودیان، که به روش نمونه گیری نظری انتخاب شده اند، 213 کد مفهومی استخراج گردید و با استفاد ه از نرم افزارMAXQDA   نسخه10 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج، ملاحظات مالی و اقتصادی، ضعف روش های تشخیص سنتی، فعالیتهای زیرزمینی، نارضایتی مودی و سازمان و زیرساختهای ارتباطات و فناوری به عنوان شروط علی و اثر گذار شناسایی گردیدند. الزامات قانونی و استانداردی، اقدامات فرصت طلبانه و محدودیتهای تعامل و دسترسی به عنوان شرایط مداخله گر، آموزش و فرهنگ سازی، ارتباطات و فناوری و بسترهای قانونی به عنوان شرایط بستر، و نهایتا راهبردها و پیامدهای تشخیص درآمد مودیان بر اساس تراکنشهای بانکی نیز در سه سطح شامل راهبردها و پیامدها در سطح کلان، در سطح سازمان امور مالیاتی و در سطح مودی معرفی گردیدند.

    کلیدواژگان: درآمد مودیان مالیاتی، تراکنشهای بانکی، روش د اد ه بنیاد چند وجهی
  • راحله باقرزاده خداشهری، محمدرضا آزاده دل*، راضیه باقر زاده خداشهری صفحات 106-128

    رشد و توسعه سازمان های امروزی، به وجود حکمرانی سالم، پویا و شایسته نیازمند است. مدیران اثربخش در نقش حکمران، با بهره گیری از منابع انسانی نوآور، سازنده و متعهد خود، در همه عرصه های تولیدی و خدماتی، به صورتی کارا و اثربخش اهداف را محقق ساخته و موجبات بهبود و تعالی را فراهم می آورند. هدف این نوشتار، ارایه یک مدل پیشنهادی حکمرانی (شایسته)، برای ارتقای سلامت اداری نظام مالیاتی کشور بوده است. پژوهش حاضر به روش کیفی انجام شد. برای استخراج عوامل موثر بر حکمرانی شایسته در ارتقای سلامت اداری نظام مالیاتی کشور از روش داده بنیاد استفاده شد. نمونه ها و منابع مطالعه، 10 نفر از خبرگان سازمانی بودند که بر اساس قاعده اشباع نظری از آن ها مصاحبه به عمل آمد. در این راستا، مقوله های محوری از طریق 3 بعد شفافیت، پاسخگویی و عدالت و برابری استخراج شد. شرایط علی در دو سطح عوامل درون سازمانی و برون سازمانی شناسایی گردید. پیامدهای مدل پیشنهادی شامل: افزایش رفاه اجتماعی، کاهش شکاف درآمد، دستیابی به رشد اقتصادی و کنترل فساد شدند. در این رابطه چارچوب مورد نظر تدوین شد و الگوی نهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: حکمرانی شایسته، سلامت اداری، رشد اقتصادی
  • محمدصادق داریوند*، علی رضا الیکایی آهاری، ولی رستمی صفحات 130-149

    یکی از مباحث مهمی که حکومت اسلامی با آن سروکار دارد، مسیله مالیات و منابع مالی شرعی است که از جمله آن خمس، زکات، جزیه، خراج و انفال می باشد. امروزه با عنایت به گسترش تکالیف دولت ها، این امکان وجود دارد که این منابع برای اداره جامعه کافی نباشد؛ از این رو نظام حکمرانی ناچارا دست به وضع مالیات هایی می زند که این مهم در هنگام تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی در اصل 51 خود را نشان داد. یکی از افرادی که در روند تصویب این اصل نقشی به سزا و غیرقابل انکار داشته است، مرحوم شهید بهشتی است و به همین منظور نوشتار حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی درپی پاسخ به این پرسش است که " مالیات در نظام حقوقی ایران از چه جایگاهی در اندیشه شهید بهشتی برخوردار است؟ " نتایج این تحقیق نشانگر آن است که اولا شهید بهشتی از جمله قایلین به مشروعیت و جواز وضع مالیات های جدید توسط حکومت اسلامی علاوه بر مالیات های شرعی است. ثانیا ایشان اصل اولی در وضع مالیات را مالیات به شکل مستقیم دانسته که به صورت تصاعدی از درآمد مشروع افراد اخذ می شود و مالیات های غیرمستقیم صرفا هزینه ای است که دولت برای تولید یک کالا می پردازد  و بر قیمت تمام شده آن می افزاید و از این منظر مشکلی با مبانی فقهی نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، شهید بهشتی، قانون اساسی، مالیات، ولایت فقیه
|
  • Mohamad Barzegari Dehaj Barzegari Dehaj, Ahmad Ya’Ghoobnejad Ya’Ghoobnejad*, Amirreza Keighobadi, Azita Jahanshad Pages 8-25

    Since the direct taxes law was approved in 2014, and its article 97 was amended, the State tax affairs organization has been required to accept tax returns from individuals whose financial year begins on 29/07/2018, and to select and audit only a few of those returns, based on risk indicators. Using data mining methods, it is possible to determine high-risk taxpayers based on their information. In this way, high-risk taxpayers can be identified. During this study, tax returns information for legal entities from 2014 to 2016 was used in order to assess the level of risk.. Finally, the success of the methods has been evaluated. The algorithms used are vector machine classification methods, neural network support, decision tree and nearest neighbor. The results of the research confirm that the neural network algorithm is introduced as the best algorithm for estimating the risk of the statement.

    Keywords: Article 97 of Direct Taxes Act, risk of tax returns, data mining methods, high- risk taxpayers
  • Mohamadali Torki Harachgani* Pages 28-48

    Iran is among the countries with a high per capita consumption of energy. Despite the positive aspects of energy consumption, the negative side effects cannot be ignored. The environmental pollution is considered to be the most important environmental risk to health globally. Therefore, it is essential to receive green tax in order to reduce the threats to the environment and the people’s health. This study uses a general equilibrium model to consider the effects of different sectors of the economy, energy, environment and health sectors on simulating the effect of green tax on emission of pollutants, health indicators and welfare in Iran's economy. The model is calibrated with the data from the Social Accounting Matrix of 2011 in Iran and the endogenous variables of the model are calculated using the MCP technique and using the GAMS software. The results of the study showed that by applying the green tax policy, the spread of all pollutants in various degrees is always reduced. However, due to increasing the welfare of whole community, considering the effects of applying this policy on the health sector, green tax on energy inputs are proposed to prevent the increase in health costs caused by air pollution.

    Keywords: Green Tax, Production, Pollution, Health, Welfare, General Equilibrium Model for Economy, Energy, Environment (GEM-E3)
  • Hoshang Khoramniya, Mirfeiz Fallahshams*, Gholamreza Zomorodian, Ali Asghar Anvary Rostami Pages 50-74

    Today, the risk-based audit method is emphasized in modern tax systems, so explaining a comprehensive model for rating the risk of taxpayers is one of the basic steps of implementing a comprehensive tax plan. Therefore, in this article, we aim to measure the performance of decision tree algorithms and support vector machine in the validation of taxpayers. The statistical population of this research is the companies accepted in the Tehran Stock Exchange, which were active during the years 2012-2017 and for the selection of the sample was made using the screening method (elimination). In this research, first, using Delphi technique and meta synthesis, 164 effective components in the validation of taxpayers were identified, then the data needed to measure the variables of the research were extracted from the Kodal website and by examining tax files, and finally by using the collected data, we investigated the accuracy of the decision tree (C5.0 algorithm and random forest) and support vector machine in validating taxpayers. The findings showed that based on the results of the AUC value, the C5.0 algorithm and the random forest have a better fit, however, the research hypothesis that it is possible to predict the risk of taxpayers using the SVM algorithm is not rejected.

    Keywords: Taxpayer Validation, Conservatism, Operating Cash Flow, Tax Compliance
  • Mokhtar Baseri, Ali Amiri, Hojjatallah Salari*, Hamid Rostami Jaz Pages 76-103

    The purpose of the current research is to present a model for identifying taxpayers' income based on bank transactions. This research has succeeded in presenting a multifaceted model including causal conditions, intervenors, foundations, strategies and consequences by using the Multi Grounded Theory method (Goldkuhl and Cronholm version). By conducting semi-structured interviews with 18 executive and academic experts familiar with the concept of taxpayers' income and taxes, who were selected by theoretical sampling, 213 conceptual codes were extracted and analyzed using MAXQDA software version 10. The legal and standard requirements, opportunistic actions and limitations of interaction and access as interfering conditions, Education and culturalization, communication and technology and legal platforms as context conditions, And finally, the strategies and consequences of identifying taxpayers' income based on bank transactions were also introduced at three levels, including strategies and consequences at the macro level, at the level of

    Keywords: Income of Taxpayers, Bank Transactions, Multi Grounded Theory Method
  • Rahele Bagherzadeh Khodashahri, Mohamadreza Azadehdel*, Razieh Bagherzadeh Khodashahri Pages 106-128

    The growth and development of modern organizations requires a healthy and dynamic merit governance. Effective managers in the role of rulers, by using their innovative, constructive and committed human resources, in all production and service fields, achieve goals in an efficient and effective manner and bring about organizational improvement and excellence. The purpose of this article was to present a proposed  merit governance model  to improve the administrative health of the country's tax system. The present research was conducted using a qualitative method. The grounded theory method was used to extract effective factors on good governance in improving the administrative health of the country's tax system. The samples and sources of information in the study were 10 organizational experts who were interviewed based on the rule of theoretical saturation.

    Keywords: Merit Governance, Administrative Health, Economic Growth
  • Mohammad Sadiq Darivand*, Alireza Elikaee Ahary, Vali Rostami Pages 130-149

    One of the important issues that the Islamic government deals with, is the issue of taxation and Sharia (Religious) financial resources, including Khums (“a fifth” of the net income), Zakat (poor rates), Jizya (tax tributary), Kharaj (yield of the field/land tax) & Anfal (public wealth). Today, due to the expansion of government tasks, it is possible that these resources are not enough to run the society; therefore, the governance system inevitably imposes taxes, which was shown when the constitution of the Islamic Republic was approved in Article 51. One of the persons who played a significant and undeniable role in the process of approving this principle is the deceased Martyr Beheshti, and for this purpose, this article with using descriptive-analytical method, seeks to answer this question that what is the position of tax in Iran's legal system in Martyr Beheshti's thought? The results of this research show that first. Martyr Beheshti is among those who believe in the legitimacy and permissibility of imposing new taxes by the Islamic government in addition to Sharia taxes (Canonical/Islamic tax). Secondly. He considered the first principle of taxation to be a direct tax, which is levied incrementally from the legitimate income of individuals, and indirect taxes only if the cost of supplying the goods is added to its finished price, from the point of view of jurisprudence it does not face problems.

    Keywords: Islamic Government, Beheshti the Martyr, Constitution, Tax, Vilayat Faqih (Guardianship of The Jurist)