فهرست مطالب

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال یازدهم شماره 42 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرش آخش*، عسکر آتش افروز، منیجه شهنی ییلاق، مرتضی امیدیان صفحات 9-24
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان، ادراک مهارت های تشخیصی معلم، سطح چالش-انگیزی کلاس و کیفیت تدریس معلم با هیجانات پیشرفت در دانش آموزان پایه نهم، با استفاده از تحلیل چندسطحی بود. روش پژوهش از نوع همبستگی و به صورت تحلیل چندسطحی بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانش آموزان پایه نهم پسر و دختر دوره متوسطه اول شهرستان کهگیلویه در سال تحصیلی 1402-1401 بود که از میان آن ها، نمونه ای 1000 نفری (500 پسر و 500 دختر) به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش، از پرسشنامه ارزیابی کلاس گارتنر (2010)، مقیاس ادراک دانش آموزان از فعالیت های کلاسی جنتری و اسپرینگر (2002)، مقیاس کیفیت تدریس کریاکیدز و همکاران (2000)، پرسشنامه راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2002) و پرسشنامه هیجانات پیشرفت پکران و همکاران (2005) استفاده شد. داده ها به کمک مدل سازی خطی سلسله مراتبی (HLM) تحلیل شد. نتایج تحلیل چندسطحی نشان داد متغیرهای سطح 1 (راهبردهای مثبت نظم بخشی شناختی هیجان) و سطح 2 (میانگین راهبردهای مثبت نظم-بخشی شناختی هیجان کلاس، ادراک مهارت های تشخیصی معلم، سطح چالش انگیزی کلاس و کیفیت تدریس معلم) به طور مثبت و معنی دار، پیش بین هیجانات پیشرفت مثبت بودند. تعامل متغیرهای سطح 2 با شیب رابطه راهبردهای مثبت نظم بخشی شناختی هیجان و هیجانات پیشرفت مثبت، معنی دار بود. بر اساس تحلیل چندسطحی در این پژوهش می توان نتیجه گرفت توجه به ارتقاء راهبردهای مثبت نظم بخشی شناختی هیجان دانش آموزان و متغیرهای کلاسی (سطح 2)، منجر به ایجاد هیجانات پیشرفت مثبت در دانش آموزان و در نتیجه، نگرش مثبت آن ها نسبت به فرایند تحصیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: مهارت های تشخیصی، سطح چالش انگیزی، کیفیت تدریس، نظم بخشی شناختی هیجان
  • فاطمه رشیدی پور، امید شکری*، جلیل فتح ابادی، حسین پورشهریار صفحات 25-44
    این پژوهش با هدف ساخت برنامه جامع طراحی انگیزشی برای دانش آموزان انجام شد. بنابراین، در این پژوهش آمیخته از نوع توالی اکتشافی، از فرایند شش مرحله ای نقشه نگاری مداخله، نظریه انگیزش، اراده و عملکرد (کلر، 2018) و همچنین، مولفه های پرتکرار در مداخلات انگیزشی استفاده و بسته آموزشی "طراحی انگیزشی" برای دانش آموزان، ساخته شد. نسخه ی نهایی برنامه آموزشی از طریق 10 جلسه و هر جلسه دو ساعت، به شیوه مجازی برای گروه های آزمایش اجرا شد. اثربخشی این برنامه آموزشی نیز به کمک یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بررسی شد. براساس نتایج حاصل از بخش کیفی پژوهش، مولفه های پربارسازی مهارتهای توجه، ارتباط ادراک شده، شایستگی و خودباوری تحصیلی ادراک شده، رضامندی و فرایندهای خودتنظیمی، حل مساله و مدیریت زمان، مبنای شکل دهی به محتوای بسته جامع طراحی انگیزشی قرار گرفت. علاوه بر این، در بخش کمی، نتایج روش آماری تحلیل واریانس مختلط ساده نشان داد که بسته طراحی انگیزشی در افزایش میزان رجوع به رفتارهای تسهیل گر سبک زندگی تحصیلی سلامت محور و در کاهش میزان رجوع به رفتارهای بازدارنده سبک زندگی تحصیلی سلامت محور و همچنین، در بهبود رفتارهای مقابله ای تحصیلی، موثر بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بسته جامع طراحی انگیزشی از طریق تقویت تمرکز، توجه و علاقه، بهبود راهبردهای تفکر مثبت، راهبردهای انطباقی مدیریت هیجان، اصلاح جهت گیری های هدفی و اسنادهای ناکارآمد و همچنین، غنی سازی مهارت های شناختی و فراشناختی خودتنظیمی، در تحقق بخشیدن به ایده ارتقای نیمرخ انگیزشی فراگیران، موثر واقع شد.
    کلیدواژگان: الگوی ARCS، بسته طراحی انگیزشی، سبک زندگی تحصیلی سلامت محور، رفتارهای مقابله تحصیلی، نقشه نگاری مداخله
  • احمد رضا اکبری*، محمدحسن صیف، سید محمد شبیری، سعید طالبی صفحات 45-60

    هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل علی عوامل موثر بر پیامد روانشناختی شبیه سازی آموزش حفاظت از محیط زیست در بین دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر شیراز بود. برای این منظور، از بین دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر شیراز ، به روش خوشه ای چند مرحله ای تصادفی، بر اساس فرمول کوکران انتخاب (620 نفر) و پس از استفاده از بازی شبیه سازی زیست محیطی، به یک پرسشنامه تلفیقی از پرسشنامه های انگیزه بازی کلر (2010)، حضور اجتماعی آربا و همکاران (2008)، ، نیاز به شناخت کاچیوپو و پتی (1982)، ، مقیاس خودکارآمدی ماهات، مهد ایوب و وانگ (2012) و درگیری زیست محیطی بود پاسخ دادند که از آن میان، 605 پرسشنامه تکمیل و به پژوهشگر بازگردانده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای حضور اجتماعی، نیاز به شناخت و به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق واسطه گری متغیرهای خودکارآمدی و انگیزه، بر درگیری زیست محیطی در بین دانش آموزان، اثر معنادار دارند. همچنین بررسی شاخص های برازندگی نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهش، با داده های گردآوری شده از دانش آموزان دوره متوسطه دوم، برازش مناسبی دارد. در کل 25 درصد از کل تغییرات موجود در متغیر درگیری زیست محیطی بعنوان مهمترین پیامد شبیه سازی آموزش ناشی از متغیرهای حضور اجتماعی، نیاز به شناخت،خودکار آمدی و انگیزه می باشد.

    کلیدواژگان: نیاز به شناخت، حضور اجتماعی، خودکارآمدی، درگیری زیست محیطی، شبیه سازی آموزش
  • روح الله صالحی تبار، رحیم داوری*، حسین ابراهیمی مقدم صفحات 61-74
    هدف پژوهش حاضر، مدل یابی روابط فرسودگی تحصیلی و سبک های-حل مسیله با نقش واسطه ای پایستگی تحصیلی بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع طرح های همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر همدان در سال تحصیلی 401 -1400 بود. تعداد 304 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های فرسودگی تحصیلی مسلش (2002)، سبک های حل مسیله کسیدی و لانگ (1996) و پایستگی تحصیلی مارتین و مارش (2008) استفاده شد. یافته ها نشان دادند که پایستگی تحصیلی و مولفه های اعتماد، گرایش و خلاقانه اثر منفی و مولفه های درماندگی و اجتناب اثر مثبت بر فرسودگی تحصیلی دارند؛ اما اثر مستقیم مولفه مهارگری بر فرسودگی معنادار نبود. مولفه های اعتماد، گرایش و خلاقانه اثر مثبت و درماندگی، اجتناب و مهارگری اثر منفی بر پایستگی تحصیلی دارند. همچنین مولفه های اعتماد، گرایش و خلاقانه اثر منفی و درماندگی، مهارگری و اجتناب اثر مثبت با نقش واسطه گری پایستگی تحصیلی بر فرسودگی تحصیلی دارند. نتایج می تواند الگویی برای مداخله محسوب شود.
    کلیدواژگان: : فرسودگی تحصیلی، سبک های حل مسئله، پایستگی تحصیلی
  • علی مصطفایی*، فاطمه بیان فر صفحات 75-84
    هدف این مطالعه تعیین اثربخشی آموزش حرفه ای تربیت مربی پیش دبستانی بر خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی و ابزار وجود داوطلبان مربیگری پیش دبستانی است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون -پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه داوطلبان مربیگری پیش دبستانی شهر مهاباد است که در دوره آموزش حرفه ای تربیت مربی پیش دبستانی دانشگاه پیام نور در سال 1398 شرکت کرده بودند و تعداد آنان 197 نفر بود. تعداد 40 نفر به روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری نظام دار انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل 20 جلسه (هر هفته دو جلسه) آموزش های تخصصی، فرم کوتاه مقیاس خودکارآمدی در تصمیم گیری شغلی بتز و همکاران (1996)، پرسشنامه خود ابرازی بزرگسالان گی، هالندورث و گالاسی (1975) بود. پرسش نامه ها به صورت پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. داده ها با آزمون تحلیل واریانس و کوواریانس در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 انجام گرفت. مداخله بر خودارزیابی، انتخاب هدف، اطلاعات شغلی و برنامه ریزی از مولفه های خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی موثر بوده و تنها بر حل مسیله تاثیری نداشته است (09/0=P). مداخله بر ابراز وجود هم تاثیر گذاشته است (05/0> P). با توجه به این که آموزش حرفه ای بر خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی و ابراز وجود تاثیر مثبت گذاشته است؛ لذا پیشنهاد می شود با آموزش تخصصی و حرفه ای زمینه موفقیت داوطلبان مربی پیش دبستانی را در شغل مد نظر فراهم کرد.
    کلیدواژگان: تربیت مربی پیش دبستانی، خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی، ابزار وجود
  • شکوفه موسوی*، محمودرضا شاهسواری، نجمه حقی صفحات 85-96
    رفتارهای پرخطر یکی از پیچیده ترین آسیب های اجتماعی و از مصادیق عمده انحرافات محسوب می شود و می تواند پایه بسیاری از آسیب های اجتماعی در سطح جامعه گردد. پژوهش حاضر به بررسی نقش واسطه ای راهبردهای مقابله ای در رابطه هیجان خواهی و باورهای فراشناختی با رفتارهای پرخطر در دانش آموزان پرداخته است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه ی آماری دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهر خوانسار بوده است .حجم نمونه شامل 254 دانش آموز بود. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه راهبردهای مقابله ای پارکر و اندلر (1990)، پرسشنامه هیجان خواهی زاکرمن (1990)، پرسشنامه راهبردهای فراشناختی مک اینری و داوسون (2004)، پرسشنامه رفتارهای پرخطر محمدخانی (1395) بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان و معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد، بین هیجان خواهی و باورهای فراشناختی رابطه معنادار وجود داشته و هر دو متغیر با رفتارهای پرخطر رابطه مثبت و معنادار دارد. باورهای فراشناختی و راهبردهای مقابله ای نیز رابطه معنادار با یکدیگر داشته و بین این دو متغیر و رفتارهای پرخطر دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، هیجان خواهی، باورهای فراشناختی، رفتارهای پرخطر، دانش آموزان
  • سعید افشاری*، محمدرضا سرمدی، سید علی علم الهدی، مهران فرج الهی صفحات 97-108

    اندیشه مربوط به علوم انسانی به مثابه تکنولوژی با هدف اعمال تغییرات مختلف در حوزه ها و موقعیت های مختلف انسانی، اهمیت فراوانی یافته است. در مقاله حاضر استدلال می شود که تربیت اقتصادی مبتنی بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش دربردارنده اهداف معرفتی و غیر معرفتی است؛ تربیت اقتصادی پیش گفته، علاوه بر اینکه شناخت صاحب عالم را هدف غایی خود می داند، درصدد آماده کردن یادگیرندگانی به منظور سازماندهی و مقابله با موقعیت های زندگی آینده در شرایط مختلف اقتصادی نیز می باشد و با توجه به اینکه تکنولوژی ها در پی اعمال تغییرات در فرد و جامعه هستند، پرسش این است که آیا می توان تربیت اقتصادی مبتنی بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را به مثابه تکنولوژی قلمداد کرد و با تکنولوژیک کردن تربیت اقتصادی، فضای داوری در مورد پیشرفت با ملاک های پراگماتیستی (توانایی در حل مسایل عملی) را میسور ساخت؟ این پژوهش با رویکرد کیفی و روش اسنادی - تحلیلی به توصیف و تحلیل ابعاد علم و تکنولوژی می پردازد و قابلیت این نوع تکنولوژی نرم انسانی را در تفهیم و تبیین مسایل موجود در نظام تعلیم و تربیت به منظور تغییر واقعیت موجود تبیین می نماید؛ البته بر اساس یافته ها باید گفت که تحقق بخشیدن به چنین فضایی نیازمند داشتن بستر شفافی از اطلاعات است، به طوری که تمام دست اندرکاران حوزه تعلیم و تربیت بتوانند به طور کامل و دقیق به اطلاعات نظام تعلیم و تربیت دست یابند تا بتوانند تکنولوژی مناسب با زمان و مکان را ابداع نمایند.

    کلیدواژگان: عقلانیت نقاد، تربیت اقتصادی، فناوری نرم، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
|
  • Arash Akhash *, Askar Atash Afrouz, Manijeh Shehni Yailagh, Morteza Omidian Pages 9-24
    The aim of the present study was to investigate the relationship between cognitive emotion regulation strategies, perception of teacher's diagnostic skills, the challenging level of the class and the quality of teacher's teaching with achievement emotions in ninth-grade students, using multilevel analysis. The research method was a correlational type, namely multilevel analysis. The statistical population of this research was all ninth-grade male and female students of first secondary school in Kohgiluyeh city, in Iran, in the academic year of 1401-1402, among them, a sample of 1000 people (500 Males and 500 Females) was selected by multi-stage random sampling method. Gartner's Class Evaluation Questionnaire (2010), Gentry and Springer's Scale of Students' Perception of Classroom Activities (2002), Kyriakides et al.'s Teaching Quality Scale (2000), Garnefski et al.'s Questionnaire of cognitive emotion regulation strategies (2002) and Pakran et al.'s achievement emotions questionnaire (2005) were used to measure the variables of the research. Data were analyzed using Hierarchical Linear Modeling (HLM) method. The results of the multilevel analysis showed that variables of level 1 and level 2 were positively and significantly predicting positive achievement emotions of students. The interactions of level 2 variables with the slope of the relationship between positive strategies of cognitive regulation of emotion and positive achievement emotions were significant. It can be concluded that paying attention to the improvement of students' positive strategies of cognitive regulation of emotions and class variables will lead to the improvement of students' positive achievement emotions and their positive attitude towards the education process.
    Keywords: Diagnostic skills, Challenging level, Teaching Quality, Cognitive regulation of emotion
  • Fateme Rashidipour, Jalil Fathabadi, Hossein Pourshahriar Pages 25-44
    The aim of this study was to developing a comprehensive motivational design program for students. In this mixed study of the type of explanatory sequential design, the six-step process of intervention mapping, motivation, volition and performance theory (keller, 2018), as well as frequently used components in motivational interventions were used and the training program "motivational design" was developed for students. The final version of the educational program was implemented through 10 sessions and each session was two hours, in a virtual way for the experimental groups. The effectiveness of this program was investigated with a quasi-experimental research with a pre-test-post-test design and control group. Based on the results obtained from the qualitative part of the research, the components of enriching attention skills, perceived communication, competence and perceived academic self-confidence, satisfaction and self-regulation processes, problem solving and time management were the basis for shaping the content of the comprehensive program of motivational design. In addition, the results of the statistical method of simple mixed variance analysis showed that the motivational design program was effective in increasing the behaviors facilitating the health-oriented academic lifestyle, reducing the behaviors inhibiting the health-oriented academic lifestyle, and improving the academic coping behaviors. The results of the present study showed that the motivational design program through strengthening concentration, attention and interest, improving positive thinking strategies, adaptive emotion management strategies, correcting goal orientations and ineffective attributions and enriching cognitive and metacognitive skills of self-regulation, was effective in improving the motivational profile of learners.
    Keywords: ARCS model, motivational design program, health-oriented academic lifestyle, academic coping behaviors, intervention mapping
  • Ahmadreza Akbari *, Mohammadhasan Seif, Seyd Mohammad Shobeiri, Saeed Talebi Pages 45-60

     The aim of the current research is providing a causal model of factors affecting the psychological outcome of environmental protection training course in the simulation form, among the students of secondary school in Shiraz. For this purpose, a random multi-stage cluster sampling and Cochran's selection formula are used and 620 students are selected. After using Environmental simulation game, and an amalgamated questionnaire of Keller's game motivation questionnaires (2010), social presence Arba et al. (2008), Need for Cognition Cacciopo and Petty (1982), Mahat Self-Efficacy Scale, Mahd Ayoub and Wang (2012) and environmental engagement questionnaire , 605 questionnaires were completed and returned to the researcher. The results showed that the variables of social presence, the need for recognition and directly and indirectly through mediation Self-efficacy and motivation variables have a significant effect on environmental involvement among students. Also investigating the fitting indicators showed that the proposed research model has a good fit with the data collected from the students of the secondary school. In total, 25 percent of the total changes in the environmental engagement variable as the most important outcome of educational simulation is caused by the variables of social presence, need for recognition, self-efficacy and motivation.

    Keywords: need for recognition, social presence, Self-efficacy, environmental engagement, educational simulation
  • Ruhollah Salehitabar, Rahim Davari *, Hosen Ebrahimi Moghadam Pages 61-74
    The aim of this study was to equation modeling academic burnout and problem-solving styles with the mediating role of academic buoyancy. This descriptive research was of the correlation type based on the structural equation modeling (SEM). The statistical population of this study consisted of all high school students in the city of Hamadan in the year 2022. 304 students were selected by multi-stage cluster sampling method. Data were collected using the Mosleshs academic burnout (2002), Cassidy and Long's problem-solving styles (1996) and Martin and Marsh's academic buoyancy (2008) questionnaires. The results showed that academic buoyancy and the components of trust, orientation and creativity have a negative effect and the components of helplessness and avoidance have a positive effect on academic burnout. But the direct effect of the inhibition component on academic burnout was not significant. The components of trust, orientation and creativity have a positive effect and helplessness, avoidance and inhibition have a negative effect on academic buoyancy. Also, the components of trust, orientation and creativity have a negative effect and helplessness, inhibition and avoidance have a positive effect with the mediating role of academic buoyancy on academic burnout. The results can be a model for intervention.
    Keywords: Academic Burnout, Problem-Solving Styles, academic buoyancy
  • Ali Mostafaei *, Fatemeh Bayanfar Pages 75-84
    This study aimed to determine the effectiveness of professional education of preschool educator training on career self-efficacy and assertiveness in preschool-educating volunteers. The method of the present study is quasi-experimental. The statistical population includes all volunteers of preschool educators in Mahabad who participated in the training course for preschool educators at Payame Noor University in 2020 and their number was 197 people. 40 people were selected by systematic sampling. Data collection tools included 20 sessions (two sessions per week) of specialized training, short form of self-efficacy scale in career decision-making by Betz et al. and Ay, Holland, and Gallacy assertiveness Questionnaire. The questionnaire was conducted pre-test and post-test. Data were analyzed by analysis of covariance in SPSS software version 24. The intervention has been effective on self-assessment, goal selection, job information and planning as components of career decision self-efficacy and has not only an effect on problem-solving (P <0.09). The intervention also affected assertiveness (P <0.05). Given that training has a positive effect on career decision-making self-efficacy and assertiveness. Hence, it is recommended that educational policymakers offer specialized and professional training as a foundational element to facilitate the success of preschool education candidates in their chosen career paths.
    Keywords: Preschool educator training, career decision self-efficacy, Assertiveness
  • Shokoufeh Mousavi *, Mahmoudreza Shahsavari, Najmeh Haghi Pages 85-96
    Risky behaviors are considered one of the most complex social harms and one of the main examples of deviations that can be the basis of many social harms. The present study aimed to investigate the relationship between sensation-seeking and metacognitive beliefs with high-risk behaviors in students through the mediating role of coping strategies. The statistical population of this descriptive-correlational study included all high school students in Khansar (Iran) in 2021. Among them, 254 students were selected as samples. The research instruments included the Coping Inventory for Stressful Situations (CISS), the Zuckerman Sensation-seeking Scale-V, the Metacognitions Stretegies Questionnaire, and the Risky Behaviors Questionnaire. Data were analyzed by the Pearson correlation method, simultaneous regression, and structural equation modeling (SEM). The results showed that there was a significant relationship between sensation-seeking and metacognitive beliefs in students, and both variables had a positive and significant relationship with high-risk behaviors. The results showed that there was a significant relationship between sensation-seeking and metacognitive beliefs in students, and both variables had a positive and significant relationship with high-risk behaviors. There was a significant relationship between metacognitive beliefs and coping strategies. Moreover, metacognitive beliefs and coping strategies had a relationship with high-risk behaviors in the students.
    Keywords: Coping Strategies, sensation seeking, Metacognitive Beliefs, Risky Behaviors, students
  • Saeed Afshari *, Mohammadreza Sarmady, Seyyed Ali Alamolhoda, Mehran Farajollahi Pages 97-108

    Thought related to human sciences as a technology to apply different changes in different fields and human situations has gained great importance.In this article, it is argued that economic education is based on the formal document of the fundamental transformation of education (Ministry of Education, Islamic Republic of Iran) and includes epistemic and non-epistemological goals;In addition to considering the knowledge of the world as its ultimate goal, the aforementioned economic education aims to prepare learners to organize and deal with future life situations in different economic conditions, and considering that technologies bring about changes in the individual and society.the question is whether it is possible to consider economic education based on the formal document of the fundamental transformation of education as a technology,and by technologizing economic education,it is possible to open the space for judging progress with pragmatic criteria (the ability to solve practical problems)?This research describes and analyzes the dimensions of science and technology with a qualitative approach and documentary-analytical method and explains the ability of this type of human soft technology to understand and explain the issues in the education system to change the existing reality;Of course, based on the findings, it should be said that the realization of such an environment requires having a transparent platform of information, so that all those involved in the field of education and training can fully and accurately access the information of the education and training system so that they can use the appropriate technology with time and Invent the place.

    Keywords: Critical rationalism, Economic Education, Soft technology, the formal document of the fundamental transformation of education in Iran