فهرست مطالب

مهار زیستی در گیاه پزشکی - سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه مهار زیستی در گیاه پزشکی
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بیتا سیاوش* صفحات 1-7

    افزایش روز افزون جمعیت انسانی، بهره برداری بیش از حد از منابع طبیعی و رشد صنعتی چشمگیرکشورها در مدت زمان کوتاهی، موجب تغییرات بنیادی و غیر قابل برگشتی در چرخه های زیستی- بیوشیمیایی اکوسیستم های طبیعی کره زمین و آلودگی گسترده محیط زیست، آب، خاک و هوای پیرامون ما شده، این عوامل در نهایت منجر به بروز رخدادهای غیرطبیعی مانند تغییرات اقلیمی و خطر انقراض بسیاری از گونه های گیاهی، جانوری و میکروارگانیسم ها می شود. با اینکه استفاده از فن آوری های نوین منجر به توسعه صنعتی، کشاورزی و اقتصادی جوامع انسانی شده، اما اثرات منفی زیست محیطی بسیاری را در پی داشته است. رها شدن انواع آلاینده های محیطی و جوی در محیط زیست، مانند آفت کش ها، علف کش ها، اکسیدهای نیتروژن و گوگرد، فلزات سنگین و غیره نه فقط سلامت انسان ها را تهدید می کند بلکه سلامت سایر موجودات زنده را نیز به طور جدی در معرض خطر و تهدید قرار می دهد. چندین دهه است که استفاده از موجودات زنده به عنوان نشانگرهای زیستی جهت کسب اطلاع در مورد میزان و نوع آلاینده های محیطی متداول شده است. با استفاده از نشانگرهای زیستی می توان نشانه های اولیه آلودگی های محیطی و جوی و تنوع آلاینده ها را ردیابی کرد. موجودات زنده مختلفی به عنوان نشانگرهای زیستی جهت دیده بانی زیستی و ردیابی (پایشگر زیستی) آلودگی هوا استفاده می شوند، از جمله این موجودات، گلسنگ ها هستند که یکی از مهمترین «نشانگرهای زیستی» برای پایش کیفیت هوا، سنجش انباشت فلزات سنگین در محیط، سنجش سلامت جنگل ها ، بررسی میزان آسیب لایه اوزون و کسب اطلاعات آلاینده ها و تنوع آلودگی در سطح محلی و منطقه ای هستند.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، دیده بان زیستی، گلسنگ، نشانگر زیستی، محیط زیست
  • صدیقه اشتری* صفحات 9-30

    زنبورهای تریکوگراما (.Trichogramma spp) پارازیتویید تخم طیف گسترده ای از آفات محصولات کشاورزی و عرصه های منابع طبیعی به شمار می روند و حداقل 12 گونه از این جنس به طور گسترده و تجاری در برنامه‎ های مهار زیستی کشورهای مختلف استفاده می شوند. این زنبورها نسبت به سایر عوامل مهار زیستی با سرعت زیاد و  به سادگی روی میزبان های ثانویه قابل پرورش هستند. تاکنون 11 گونه از زنبورهای جنس تریکوگراما از مناطق مختلف ایران شناسایی شده اند و برخی گونه ها در کشور به مرحله پرورش انبوه رسیده است. در طول چند دهه اخیر از گونه های مختلف این زنبور در مهار زیستی کرم گلوگاه انار، کرم ساقه خوار برنج، کرم سیب، ساقه خوار اروپایی ذرت و کرم غوزه پنبه در نقاط مختلف ایران استفاده شده است. با توجه به اینکه در حال حاضر مبارزه شیمیایی مهمترین ابزار در مدیریت آفات کشاورزی می باشد، استفاده از ترکیبات شیمیایی خطرناک سبب آلودگی های زیست محیطی، طغیان آفات ثانویه، ظهور مقاومت، تهدید سلامتی انسان و اثرات نامطلوب روی موجودات غیرهدف شده است. بیشتر آفت کش های مرسوم که برای کنترل آفات استفاده می شوند، ترکیبات آلی با طیف وسیع هستند که جمعیت های دشمنان طبیعی را مشابه آفات نابود می کنند. مطالعات متعددی نشان داده اند که حشره کش هایی که برای کنترل آفات به کار می روند اثرات جانبی متعددی روی دشمنان طبیعی دارند از جمله تغییراتی که در رشد و نمو، درصد خروج و نسبت جنسی ایجاد می کنند. برای ارزیابی اثرات جانبی آفت کش ها بر دشمنان طبیعی، استانداردهایی توسط سازمان جهانی مهار زیستی تدوین شده که نتایج آن علاوه بر مقبولیت بین المللی می تواند حاوی توصیه های ارزشمندی برای استفاده در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات باشد. مطالعاتی که به اثرات جانبی آفت کش ها روی دشمنان طبیعی می پردازد، به یافتن ترکیبات انتخابی سازگار با عوامل مهار زیستی کمک می کند. استفاده از ترکیبات انتخابی که ایمنی به نسبت بالایی برای دشمنان طبیعی داشته باشد راه را برای استفاده از این ترکیبات در کنار عوامل مهار زیستی در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات هموار می سازد و از میزان مصرف آفت کش ها می کاهد. مقاله حاضر مروری است بر مطالعات انجام شده در زمینه اثرات جانبی آفت کش ها روی گونه های مختلف زنبور تریکوگراما در ایران که امید است بتواند زمینه ساز توسعه بیشتر کنترل تلفیقی آفات در کشور باشد.

    کلیدواژگان: آفت کش ها، اثرات جانبی، تریکوگراما، ترکیبات انتخابی، مدیریت تلفیقی
  • مهدی حسنی*، حامد منصوری، حمزه حمزه، علی صارمی راد صفحات 31-45
    پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه یکی از شایع ترین و خسارت زاترین بیماری های چغندرقند در ایران و سراسر جهان به شمار می رود. در مطالعه حاضر، شیوه های مدیریت تلفیقی بیماری از جمله به کارگیری ارقام مقاوم و استفاده از سموم قارچ کش به منظور جلوگیری از توسعه بیماری مورد توجه قرار گرفت. به این منظور، واکنش رقم حساس شکوفا و رقم مقاوم نووودورو نسبت به سه قارچ کش سلست، یونیفرم و ماکسیم در شرایط آلودگی طبیعی و مصنوعی میکروپلات طی سال 1401 بررسی شد. نتایج نشان داد که قارچ کش یونیفرم توانسته است از توسعه بیماری بر روی رقم مقاوم جلوگیری کند. همین امر موجب شد تا از شاخص برداشت 70/59 درصد برخوردار باشد. اگرچه این قارچ کش بر کنترل بیماری رقم حساس همانند رقم مقاوم عمل نکرد، اما آنچه مسلم است، نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی موفق بوده است. شاخص بیماری در تیمار قارچ کش سلست به شکلی بود که در رقم مقاوم با شاخص 3/29، نهایتا پنج درصد از سطح ریشه دارای زخم بود، اما در رقم حساس تاثیر چندانی در کنترل بیماری نداشت و واکنش حساسیت مشاهده شد. شاخص برداشت رقم مقاوم در این تیمار برابر با 76/47 درصد و رقم حساس برابر با 11/76 درصد بود. دو تیمار قارچ کش ماکسیم و عدم استفاده آن، تاثیر مشابهی را بر هر یک از ارقام مقاوم و حساس از نظر دو شاخص بیماری و برداشت داشتند. اگرچه شدت بیماری در این دو تیمار در رقم مقاوم نسبت به رقم حساس کمتر بود، اما در مجموع هر دو رقم در محدوده حساسیت قرار داشتند و شاخص برداشت پایینی را نشان دادند.
    کلیدواژگان: چغندرقند، حساسیت، شاخص بیماری، شدت بیماری و مقاومت
  • علی رضائی*، محمد خانجانی، شهرام فرخی صفحات 47-65
    کنه شکارگر Amblyseius swirskii Athias and Henrioti یکی از عوامل کنترل بیولوژیک چندخوار موثر در مهار آفاتی نظیر تریپس-ها، سفیدبالک ها و کنه های تارتن است. در حال حاضر از این عامل برای مهار تریپس غربی گل، Frankliniella occidentalis (Pergande) و برخی دیگر از آفات استفاده می شود، ولی در مواقع طغیان جمعیت آفت از کارایی آن کاسته شده و بکارگیری روش-های مکمل برای مهار جمعیت آفت ضروری می باشد. در این پژوهش، اثر تیمار گیاه فلفل رنگی رقم لورکا، با هورمون جاسمونیک اسید (0/5 میلی مولار)، قارچ Trichoderma harzianum Rifai T22 (10 میلی لیتر سوسپانسیون اسپور با غلظت 107 اسپور، به ازای هر گیاهچه) و تلفیق هورمون جاسمونیک اسید با قارچ تریکودرما (JA + Th) بر ویژگی های زیستی و پراسنجه های جدول زندگی کنه شکارگر A. swirskii با تغذیه از تریپس غربی گل بررسی شد. آزمایش با 80 تکرار برای هر تیمار در شرایط ثابت محیطی (دمای 1±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی) انجام شد. براساس نتایج، طولانی ترین دوره رشد و نمو مراحل نابالغ (9/41 روز) و کوتاه ترین دوره رشد و نمو مراحل نابالغ (7/94 روز) به ترتیب در تیمار JA + Th و شاهد و همچنین کوتاه-ترین طول عمر افراد بالغ ماده شکارگر (24/92 روز) در تیمار JA + Th مشاهده شد. تمامی پراسنجه های جدول زندگی شکارگر، تفاوت معنی داری را نشان دادند. بیشترین و کمترین مقدار پراسنجه های نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) به ترتیب 0/1688 و 0/1300 برروز، نرخ خالص تولیدمثل (R0) به ترتیب 24/49 و 11/71 نتاج ماده و نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) به ترتیب 1/184 و 1/139 بر روز به ترتیب برای شاهد و تیمار JA + Th تخمین زده شد. نتایج این بررسی در بکارگیری کنه شکارگر A. swirskii همراه با تیمار JA + Th می تواند در برنامه های مدیریت تلفیقی تریپس غربی گل مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تریپس غربی گل، تریکودرما، جاسمونیک اسید، شکارگر، جدول زندگی، مدیریت تلفیقی آفات
  • فائزه فرخ زاد، حسین دهقان*، سید عبدالله هاشمی، کمال غلامی پور فرد صفحات 67-80
    گیاه پنج انگشت (Vitex agnus-castus)، متعلق به خانواده Lamiaceae، از گیاهان بومی ایران می باشد. به منظور یافتن ترکیبات طبیعی دارای خاصیت ضد قارچی و سازگار با محیط زیست، اثر اسانس برگ این گیاه بر رشد میسیلیومی سه گونه قارچ مهم عامل تخریب و فساد محصولات کشاورزی شامل Botrytis cinerea، Penicillium digitatum و Aspergillus flavus به روش تماس با بخار به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 6 حجم از اسانس خالص (2، 4، 8، 16، 32 و 64 میکرولیتر) با سه تکرار در دمای 1±25 درجه سلسیوس روی محیط کشت PDA (عصاره سیب زمینی- دکستروز- آگار) در شرایط آزمایشگاه انجام شد. همچنین اثر آنتی اکسیدانی اسانس به روش مهار رادیکال آزاد DPPH مورد ارزیابی قرار گرفت. ترکیبات شیمیایی اسانس با استفاده از دستگاه های GC و GC-MS شناسایی و اندازه گیری شد. بازده استخراج اسانس به روش تقطیر با آب 0/41 درصد بود. تجزیه شیمیایی اسانس برگ گیاه پنج انگشت نشان داد که سه ترکیب α-pinene  (52/70 درصد)، limonene (15/77 درصد) و (E)-caryophyllene (8/69 درصد) محتوای غالب آن را تشکیل می دهند. نتایج آزمون ضد قارچی نشان داد که حجم 64 میکرولیتر دارای بیشترین اثر بازدارندگی بر مهار رشد قارچ است. از بین گونه های قارچ مورد مطالعه، P. digitatum کمترین و B. cinerea بیش ترین حساسیت در برابر اسانس را نشان دادند. همچنین، خاصیت بالای آنتی اکسیدانی این اسانس با IC50 معادل 0/07 میلی گرم بر میلی لیتر در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی BHT ( IC50=0/04mg/mL) به اثبات رسید.
    کلیدواژگان: ویتکس، اسانس، اثر آنتی اکسیدانی، ترکیبات شیمیایی، اثر ضد قارچی
  • بنفشه صفایی فراهانی*، مجتبی مرادزاده اسکندری، شهرام نعیمی، مجید رخشنده رو، محمدرضا حسینی صفحات 81-93
    روش رایج مدیریت بیماری لکه موجی گوجه فرنگی در ایران استفاده از قارچ کش های شیمیایی است. در پژوهش حاضر کارایی قارچ کش زیستی کانگ می با دوزهای مصرفی 0/75 در هزار، یک در هزار و 1/25 در هزار با قارچ کش ایمنوکتادین تریس و شاهد بدون استفاده از قارچ کش مقایسه شد. آزمایش در استان های فارس و خراسان رضوی و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار و هر تیمار مشتمل بر چهار تکرار انجام شد. محلول پاشی اول پس از مرحله گلدهی، محلول پاشی دوم با مشاهده اولین علایم بیماری و محلول پاشی سوم تا پنجم در بازه های زمانی هفت روزه انجام شد. ارزیابی تیمارها شش مرتبه و بر اساس گسترش لکه های ناشی از بیماری در برگ ها با استفاده از مقیاس ارزیابی پیشرفت بیماری و نمره دهی به آن ها انجام و داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SAS تجزیه و تحلیل آماری شد. نتایج نشان داد قارچ کش بلکیوت بیشترین تاثیر را در کاهش شدت بیماری دارد و قارچ کش زیستی کانگ می  با دوز 1/25 در هزار بیشترین کارایی را در میان دوزهای مورد بررسی داشته و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) را در مقایسه با شاهد در استان های فارس و خراسان رضوی به ترتیب 30/16% و 33/21% کاهش می دهد. با توجه به اثرات سوء استفاده از قارچ کش های شیمیایی برای سلامتی انسان و محیط زیست و کاهش شدت بیماری لکه موجی گوجه فرنگی پس از استفاده از قارچ کش زیستی کانگ می، این فرآورده با دوز 1/25 در هزار در مزارع گوجه فرنگی کشور به منظور تولید محصول سالم قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: آلترناریا، خراسان رضوی، فارس، کنترل زیستی، محصول سالم
  • حجت الله مظاهری لقب، فرزاد مرادی، لیلا کاشی*، سید سعید موسوی صفحات 95-107
    نماتد ساقه یونجه یکی از عوامل مخرب محصولات اقتصادی از جمله یونجه، سیر، پیاز و لاله محسوب می‏گردد. در پژوهش حاضر، اثر ساپونین ‏های اندام ‏های هوایی شش اکوتیپ یونجه بر مرگ‏ و میر نماتد ساقه یونجه در شرایط آزمایشگاه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که از بین تیمارهای ساپونین خام، غلظت 90 میکرولیتر از اکوتیپ ‏های همدانی و فیض با 96 درصد، بیشترین و غلظت 50 میکرولیتر از اکوتیپ محلی میاندوآب با 42 درصد، کمترین تاثیر را بر مرگ و میر نماتد ساقه یونجه داشتند. هم‏چنین در بین ساپونین‏های خالص، غلظت 50 میکرولیتر از اکوتیپ‏‏های همدانی، پلی‏کراس شیراز و فیض با 99 درصد و غلظت 10 میکرولیتری اکوتیپ نیشابوری با 68 درصد، به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر مرگ و میر نماتد نشان ‏دادند. در بیشتر اکوتیپ های مورد بررسی، افزایش غلظت ساپونین خام از 50 به 90 میکرولیتر افزایش 54 درصدی مرگ و میر و ساپونین خالص از 10 به 50 میکرولیتر منجر به افزایش 31 درصدی مرگ ‏و میر نماتد شد. بدین معنی که بین میزان مرگ ‏و میر نماتد ساقه یونجه و غلظت ساپونین خام و خالص اکوتیپ های یونجه رابطه مستقیمی وجود داشت. بر این اساس اکوتیپ های همدانی، فیض و پلی کراس شیراز بیشترین و اکوتیپ های محلی میاندوآب و نیشابوری کمترین تاثیر را بر مرگ و میر این نماتد داشتند.
    کلیدواژگان: نماتد ساقه و پیاز، کنترل، مرگ و میر نماتد
  • فاطمه سلطانی نژاد*، کامران رهنما، سید جواد صانعی صفحات 109-124
    در این بررسی، اثر بازدارندگی گونه های تریکودرما به همراه نانوسید و قارچ کش برای مبارزه تلفیقی با قارچ بیمارگر Sclerotinia sclerotiorum مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور، اثر جداگانه سه جدایه Trichoderma harzianum، یک جدایهT. virens، یک جدایه T. atroviride و یک جدایهT. koningii  بر سه جدایه عامل بیمارگر (SS1، SS2 و SS3) در محیط کشت PDA دربردارنده 5 سطح از نانوسید(0، 30، 60، 100 و 130 پی پی ام)، به روش کشت متقابل در آزمایشگاه بررسی شد. سپس اثر T. harzianum (1211)، T. koningii (iso2) و T. virens (6011) به همراه نانوسید (سطوح 10 و 30 پی پی ام) و قارچ کش ایپرودیون-کاربندازیم (سطوح 2 و 5 پی پی ام) بر یک جدایه عامل بیمارگر درشرایط گلخانه در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار، مورد ارزیابی قرار گرفت. در کشت متقابل، کمترین درصد بازدارندگی از رشد قارچ اسکلروتینیا، 6 درصد بود که متعلق به تیمارS. sclerotiorum (SS2)  ×  Trichoderma virens (6011) در سطح 10 پی پی ام نانوسید بود. در گلخانه، تریکودرما به دو روش پوشش سطحی بذر و نیز مخلوط با خاک، بکار برده شد و صفات مورد ارزیابی شامل ارتفاع بوته و وزن تر و خشک گیاه بود. در آزمایش اول به روش پوشش سطحی بذر با سوسپانسیون گونه های تریکودرما، بیشترین میزان وزن تر گیاه به تیمارT. harzianum (1211) و بیشترین ارتفاع نیز به تیمار T. koningii (iso2) مربوط بود. در آزمایش دوم به روش کاربرد گونه های تریکودرما به صورت مخلوط با خاک، بیشترین وزن تر و خشک گیاه در تیمار T. harzianum (1211) + 30 پی پی ام نانوسید و بیشترین ارتفاع در تیمار T. harzianum (1211) + 2 پی پی ام قارچ (P≤0.01) مشاهده شد. در مجموع، تیمارهایی که گونه های تریکودرما به تنهایی به کار رفته بود با تیمارهایی که نانوسید و قارچ کش هم اضافه شده بود، تفاوت معنی داری را در وزن تر، خشک و ارتفاع گیاه نشان نداد. به علاوه کاربرد گونه های تریکودرما به تنهایی نسبت به تلفیق آن با نانوسید و قارچ کش، تاثیر بهتری بر صفات رویشی گیاهچه های کلزای مبتلا به این بیماری داشت.
    کلیدواژگان: قارچ کش ایپرودیون-کاربندازیم، گونه های تریکودرما، مدیریت تلفیقی، نانوسید، Sclerotinia sclerotiorum
  • الهه لطفعلی نژاد، عبدالحسین طاهری*، سید اسماعیل رضوی، سید جواد صانعی صفحات 125-139

    استفاده از عوامل مهار زیستی یک روش امیدوارکننده و ایمن در راستای اهداف زیست محیطی برای مهار بیماری های گیاهی است. با این حال، به دلیل نداشتن پایداری و فقدان فرمولاسیون مناسب و کاربردی، نتایج به دست آمده از کاربرد این عوامل به ویژه در عرصه های کشاورزی به اندازه کافی کارآمد نبوده است. این مطالعه با هدف توسعه فرمولاسیون کپسول با استفاده از سدیم آلژینات جهت افزایش زنده مانی و بهبود عملکردBacillus subtilis  انجام گردید. تهیه کپسول ها با استفاده از روش ژلاسیون یونی انجام شد. کارایی کپسولاسیون 99 درصد برآورد گردید. میانگین اندازه کپسول های مرطوب و خشک تهیه شده به ترتیب 2600 و 1000 میکرومتر بود. نتایج تاثیر اشعه فرابنفش بر زنده مانی B. subtilis نشان داد باکتری در حالت کپسول (مرطوب و خشک) نسبت به حالت غیرکپسول مقاومت بیشتری در برابر اشعه فرابنفش داشت. در این خصوص با افزایش مدت زمان قرارگیری در معرض اشعه فرابنفش مقاومت سلول های باکتری در حالت کپسول نسبت به حالت غیرکپسول بیشتر بود. نتایج بررسی مقاومت حرارتی در دماهای مختلف بر نقش مثبت کپسول ها در افزایش زنده مانی و مقاومت B subtilis نسبت به حالت غیرکپسول تاکید داشت. در این رابطه، درصد زنده مانی B. subtilis غیرکپسوله پس از 60 روز قرارگیری در دمای 25 و 35 درجه سلسیوس به ترتیب 42 و 47 کاهش یافت. اما در مورد B. subtilis کپسوله کاهش درصد زنده مانی پس از مدت زمان و دمای مشابه به ترتیب 16/5 و 26 درصد برآورد گردید. نتایج بررسی گلخانه ای نشان داد استفاده از فرمولاسیون کپسول B. subtilis باعث کاهش درصد بیماری نسبت به B. subtilis غیرکپسول و کپسول های سدیم آلژینات به تنهایی شد. در این رابطه، درصد بیماری در گیاهان تیمار شده با باکتری کپسوله 4/44 درصد برآورد گردید درحالی که این میزان در شاهد 73/33 درصد بود. گیاهان تیمار شده با B. subtilis کپسوله از نظر شاخص های رشدی در مقایسه با شاهد تفاوت معنی داری داشتند. تغییرات شاخص رشد در رابطه با فرمولاسیون های مختلف B. subtilis (به صورت کپسوله، غیرکپسوله) و کپسول های سدیم آلژینات تنها برای ارتفاع ریشه معنی دار بود. این نتایج بر نقش مثبت تاثیر استفاده از B. subtilis و فرمولاسیون کپسول در کنترل مرگ گیاهچه ناشی ازRhizoctonia solani در گیاه گوجه فرنگی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: فرمولاسیون کپسول، Bacillus subtilis، افزایش زنده مانی، Rhizoctonia solani
  • ایمان جهانگشته، مریم عجم حسنی*، علی درخشان شادمهری صفحات 141-151
    کفشدوزک های جنس Adalia و کفشدوزک کروی Oenopia conglobata دو گونه چند ریخت از کفشدوزک ها هستند. این کفشدوزک ها در تمام اکوسیستم ها فعال بوده و در مهار زیستی انواع شته ها نقش موثر دارند. برای مطالعه چندریختی این گونه ها در منطقه سرخس، نمونه برداری هفتگی در فصول بهار و تابستان در سال 1400 انجام شد. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و بر اساس ویژگی های ظاهری، اندام تناسلی نر و با کمک کلیدهای معتبر، شناسایی هر دو گونه انجام شد. سپس ریخت های مربوط به کفشدوزک های آدالیا و کروی، جداسازی، شناسایی و فراوانی هر کدام روی گیاهان میزبان مربوطه تعیین و نوع شکار آن ها نیز ثبت شد. برای کفشدوزک آدالیا در مجموع هشت ریخت و برای کفشدوزک کروی پنج ریخت جمع آوری شد. ریخت های پنج و شش برای A. bipunctata و ریخت های سه و چهار برای کفشدوزک O. conglobata بالاترین فراوانی را کسب کردند. این مطالعه برای اولین بار در منطقه سرخس (استان خراسان رضوی) انجام شد و می تواند مقدمه تحقیقات تکمیلی برای شناسایی ریخت های گونه های دیگر خانواده کفشدوزک ها باشد.
    کلیدواژگان: چند ریختی، کفشدوزک، منطقه سرخس
  • ابوالفضل یحیوی آزاد*، آمنه حسینی خواه چوشلی، سید سجاد سیدقاسمی صفحات 153-163

    نماتد مولد گره ریشه (Meloidogyne incognita) از مهم ترین عوامل بیماری زای گیاهی گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum)، بوده که در سراسر جهان و ازجمله ایران، خسارت اقتصادی ایجاد می کند. به منظور ارزیابی مهار زیستی این نماتد با استفاده از باکتری Bacillus subtilis و کیتوزان، پس از تکثیر نماتد روی رقم حساس گوجه فرنگی ((Early Orbana Y و تهیه جمعیت خالص و انبوه این نماتد، گیاهان، با محلول سه در هزار پروبیو 96 (حاوی باکتری B. subtilis) و کیتوپلاس (حاوی کیتوزان) آبیاری شدند. پس از گذشت 45 روز از اعمال تیمارها، نهال ها از گلخانه به آزمایشگاه منتقل و شاخص های رشدی گیاه مانند وزن تر و خشک شاخساره، طول شاخساره، وزن تر و خشک ریشه و طول ریشه و هم چنین شاخص های بیماری زایی و رشد و نموی نماتد میانگین تعداد گال، تعداد توده تخم نماتد در ریشه، تعداد تخم نماتد در ریشه، تعداد لاروهای سن دوم در خاک و شاخص گال اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که استفاده از باکتری B. subtilis و کیتوزان، به تنهایی و یا در ترکیب با یکدیگر، سبب افزایش شاخص های رشدی گیاه و کاهش شاخص های بیماری زایی نماتد گردید. بنابراین بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش می توان این گونه استنباط نمود که، استفاده از این ترکیبات به عنوان یکی از راهکارهای کارآمد در برنامه مدیریت تلفیقی نماتد گرهی ریشه در گوجه فرنگی، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، مهار زیستی، نماتد مولد گره ریشه، کیتوزان، Bacillus subtilis
  • صدیقه میرزاوند، میلاد آئینی*، حسین میرزایی نجفقلی، حسین موذن رضا محله صفحات 165-170

    خاک های آلوده می توانند به وسیله میکروارگانیسم های مختلفی مانند باکتری ها تیمار شوند. این میکروارگانیسم ها هم می توانند آلودگی ها را بر طرف کنند و هم در فرآیند مهار زیستی عمل نمایند. به طور کلی، مهار زیستی روش سازگار با محیط با استفاده از میکروارگانیسم هایی مانند قارچ ها، باکتری ها و ویروس هاست که می تواند از طریق مکانیسم های مختلفی از قبیل رقابت ، پارازیتیسم ، آنتی بیوزیست و القای مقاومت عمل نماید. این تحقیق با هدف بررسی توان باکتری های موثر در فرآیند زیست پالایی و قابلیت مهار زیستی آن ها در مقابل بیمارگرهای قارچی مهم نیشکر انجام شد. برای دستیابی به این هدف، سویه های باکتریایی شناسایی شده قبلی از جمله Brucella sp. (66A, 44A,65A) و Pseudomonas putida 10A، Ensifer adhaerens 20m، Pseudomonas aeruginosa 15A و Stenotrophomonas sp. 22A با توانایی زیست پالایی علف کش های آترازین و متریبوزین در برابر قارچ های Thielaviopsis ethacetica، Cytospora sacchari، Fusarium proliferatum، Bipolaris drechslera، Curvularia sp.، Alternaria sp.، و Nigrospora sp. ارزیابی شدند. آزمایش با استفاده از روش کشت دوگانه در طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی انجام شد .قطر بازداری از رشد باکتری ها و درصد مهار رشد قارچ ها به ترتیب محاسبه شدند. در بررسی خاصیت مهار زیستی جدایه های باکتریایی علیه برخی قارچ های نیشکر، بیشترین بازدارندگی رشد قارچهای ethacetica Thielaviopsis، Curvularia و Alternaria توسط جدایه15A P. aeruginosa و قارچ Cytospora sacchari توسط جدایه Stenotrophomonas sp. 22A و در قارچ proliferatum Fusarium توسط جدایه هایsp. 22A Stenotrophomonas و Brucella sp. 65A مشاهده شد. همچنین بیشترین بازدارندگی رشد drechslera Bipolaris توسط دو جدایه Brucella sp. 66A و Brucella sp. 44A و قارچ Nigrospora توسط جدایه هایP. aeruginosa 15A وBrucella sp. 66A ایجاد شد. P. putida 10A هیچ خاصیت ضدقارچی در برابر قارچ های فوق در شرایط آزمایشگاهی نشان نداد، در حالی که P. aeruginosa 15A بر تمام قارچ های مورد بررسی تاثیر قابل توجهی داشت. بر اساس این یافته ها، این مطالعه شواهدی را ارایه می دهد که برخی از جدایه های زیست پالایی توانایی بالایی در مهار زیستی برخی از عوامل بیماری زای قارچی نیشکر در شرایط آزمایشگاهی دارند. در نتیجه، خاصیت ضدقارچی در برابر قارچ های مهم نیشکر می تواند در عملیات کشاورزی کاربرد داشته باشد. این استراتژی می تواند مصرف قارچ کش در کشت نیشکر را کاهش دهد و به اقتصاد و محیط زیست سود برساند. همچنین می تواند به حفظ و بهبود کیفیت و عملکرد محصول و در نتیجه کشاورزی پایدار کمک نماید.

    کلیدواژگان: آنتاگونیست، زیست پالایی، کنترل، نیشکر
|
  • Bita Siavash * Pages 1-7

    The increasing human population, excessive exploitation of natural resources and significant industrial growth of countries in a short period of time have caused fundamental and irreversible changes in the biology-biochemical cycles of the natural ecosystems of the planet and widespread pollution of the environment, water, soil and air around us. These factors eventually lead to the occurrence of unnatural events such as climate changes and the risk of extinction of many plant, animal and micro-organism species.  Although the use of new technologies has led to the industrial, agricultural and economic development of human societies, but it has resulted in many negative environmental effects. The release of various environmental and air pollutants in the environment, such as pesticides, herbicides, nitrogen and sulfur oxides, heavy metals, etc., not only threatens human health but also seriously endangers the health of other living organisms. For several decades, has become common the use of living organisms as bioindicators to obtain information about the amount and type of environmental pollutants. Using bioindicators, it is possible to track the early signs of environmental and atmospheric pollution and the variety of pollutants. Various organisms are used as bioindicators for biological monitoring and tracking (biomonitoring) of air pollution, among these organisms are lichens. Lichens are one of the most important "biological indicators" for monitoring air quality, measuring the accumulation of heavy metals in the environment, measuring the health of forests, examining the extent of damage to the ozone layer, and obtaining information on pollutants and the variety of pollution at the local and regional level..

    Keywords: Air pollution, Bioindicator, Biomonitoring, lichen, the environment
  • Sedighe Ashtari * Pages 9-30

    The egg parasitoid Trichogramma spp is biological control agents of a wide range of agricultural and forests pests. At least 12 species of Trichogramma are commercially used in biological control programs in different countries of the world. These wasps can be reared on secondary hosts more quickly and easily than other biological control agents. So far, 11 species of Trichogramma have been identified from different parts of Iran and some species have reached mass rearing in the country. During the last few decades, different species of Trichogramma have been used in biological control of many pests including carob moth in pomegranate, rice stem borer, codling moth, European corn stem borer and cotton bollworm in different parts of Iran. Chemical control is currently the most important tool in agricultural pest management, the use of hazardous chemical compounds has caused environmental pollution, secondary pest outbreaks, emergence of resistance, threats to human health and adverse effects on non–target organisms. Most conventional pesticides used to control pests are broad–spectrum compounds that kill natural enemy populations similar to the pests. Numerous studies have shown that pesticides used to control pests have many side effects on natural enemies, including changes in growth, development rate, and sex ratio. To evaluate the side effects of pesticides on various biological agents, some standards have been developed by the IOBC. The results of which, in addition to international acceptance, can provide valuable recommendations for use in IPM programs and help to find selected compounds compatible with biological control agents and reduces the use of pesticides. The present article is a review of studies on the side effects of pesticides on different species of Trichogramma wasps in Iran, which is being conducted for the first time and hoped to pave the way for the development of integrated pest control in the country..

    Keywords: pesticides, side effects, Trichogramma, selective compounds, IPM
  • Mehdi Hassani *, Hamed Mansouri, Hamze Hamze, Ali Saremirad Pages 31-45
    Rhizoctonia root rot is a widespread and destructive disease that affects sugar beet yield in Iran and worldwide. In this study, we investigated integrated disease management methods, including the use of resistant cultivars and fungicides, to prevent the development of the disease. The present study focused on the Shokoufa susceptible cultivar and the Novodoro resistant cultivar, and tested three fungicides of Celeste, Uniform, and Maxim. The experiment was conducted under natural and artificial contamination conditions during 2022. The results showed that the Uniform fungicide effectively prevented the development of the disease on the resistant cultivar, resulting in a harvest index of 70.59%. Although this fungicide did not work as effectively on the susceptible cultivar, it still showed better performance compared to other experimental treatments. The Celeste fungicide had a disease index of 3.29 on the resistant cultivar, with 5% of the root surface having ulcers. However, it did not have a significant effect on disease control in the susceptible cultivar, which showed a sensitivity reaction. The harvest index of the resistant cultivar in this treatment was 76.47%, while the susceptible cultivar had a harvest index of 11.76%. The Maxim fungicide and control treatments had similar effects on both the resistant and susceptible cultivars in terms of disease and harvest indexes. Although the severity of the disease was lower in the resistant cultivar compared to the susceptible cultivar, both cultivars showed a low harvest index and were in the sensitive range..
    Keywords: Disease index, disease severity, resistance, sensitivity, sugar beet
  • Ali Rezaei *, Mohammad Khanjani, Shahram Farrokhi Pages 47-65
    The predator mite, Amblyseius swirskii Athias and Henrioti, is one of the effective and polyphagous biological control agents that feed on different pest species such as thrips, whiteflies, and two spotted spider mites. Currently, it is used to control western flower thrips (WFT), Frankliniella occidentalis (Pergande), and some other insect pests but in times of outbreak and high density of the pest population, its efficiency is reduced and it is necessary to use complementary methods to control the pest damage. In this study, the effect of treated bell peppers (Lorca variety) with Jasmonic acid (0.5 mm), Trichoderma harzianum Rifai T22 (10 ml per plant from 107 spore/ml suspension), and the combination of Jasmonic acid with T. harzianum (JA + Th) was investigated on the biological characteristics and life table parameters of A. swirskii reared on WFT the. The experiment was carried out with 80 replications for each treatment in constant environmental conditions (25 ± 1°C, 65 ± 5% RH, and 16:8 h light: dark). Based on the results, the longest (9.41 days) and shortest (7.94 days) developmental time of immature stages were obtained in JA + Th treatment and control, respectively. The shortest female adult longevity (24.92 days) were also observed in JA + Th treatment. All the life table parameters showed a significant difference. The highest and lowest values of the intrinsic rate of increase (r), net reproductive rate (R0) and, finite rate of increase (λ) were estimated as 0.1688 and 0.1300 day–1, 24.49 and 11.71 (eggs/individual), and 1.184 and 1.139 day–1 for control and JA + Th treatment, respectively. The results of this study could be used in the application of A. swirskii with JA + Th treatment in integrated management programs of WFT..
    Keywords: western flower thrips, Trichoderma, jasmonic acid, predator, life table, Integrated pest management
  • Faezeh Farokhzad, Hossein Dehghan *, Seyed Abdollah Hashemi, Kamal Gholamipour Fard Pages 67-80
    Vitex agnus–castus, belonging to the Lamiaceae family, is used in traditional medicine in Iran. With the aim of finding natural compounds with anti–fungal and eco–friendly properties, the effect of Vitex agnus–castus essential oil on mycelial growth of three plant pathogenic fungi was evaluated. The study was conducted as factorial experiments with three fungal isolates, including Botrytis cinerea, Penicillium digitatum and Aspergillus flavus. The inhibitory activity of six doses of the essential oil (2, 4, 8, 16, 32 and 64 μl) with three replicates were examined. Also, the antioxidant effect of the oil was evaluated by DPPH free radical inhibition method. The chemical compounds of the oil were identified and quantified using GC–MS method. Analysis of the chemical composition of the essential oil showed that α–pinene (52.70%), limonene (15.77%) and (E)–caryophyllene (8.69%) constitute the most components of the essential oil, respectively. As results of the study showed that the 64 ml of V. agnus–castus essential oil has the greatest inhibitory effect on mycelial growth of studied fungi. Among the studied fungal species, P. digitatum showed the least and B. cinerea showed the most sensitivity to the of V. agnus–castus essential oil. Also, the essential oil was showed a high antioxidant activity with IC50 value of 0.07 mg/ml compared to the BHT (IC50 = 0.04 mg/mL), as a synthetic antioxidant..
    Keywords: Vitex agnus-castus, essential oil, Antioxidant activity, chemical compounds, Antifungal activity
  • Banafsheh Safaiefarahani *, Mojtaba Moradzadeh Eskandari, Shahram Naeimi, Majid Rakhshandehroo, Mohammad Reza Hosseini Pages 81-93
    Application of chemical fungicides is the primary method of tomato early blight disease management in Iran. In this study, the efficacy of CangMei biofungicide in doses of 0.75, 1 and 1.25 ml L–1 were assessed on the control of this disease alongside with Iminoctadine Tris and control without the use of fungicide. The experiment was carried out in Fars and Khorasan Razavi provinces according complete randomized blocks with five treatments and four replicates. The first spraying was performed after flowering stage, the second one was after the first symptoms of the disease was observed and repeated every 7 days up to 5 times. The effects of pesticides were assessed six times on the development of the disease on the leaves based on disease severity and the data was analyzed using SAS software. The results showed the best treatment to control of tomato early blight disease was Belkute®. Cang Mei bio fungicide in dose of 1.25 ml L–1 had the greatest effect among examined doses and reduced Area under disease progress curve (AUPDC) 30.16% and 33.21% in Fars and Khorasan Razavi respectively. Due to the destructive effects of chemical fungicides, Cang Mei could be recommended in dose of 1.25 ml L–1 to produce healthy crop..
    Keywords: Alternaria sp, biocontrol, Fars, Healthy crop, Khorasan Razavi
  • Hojatallah Mazaherilaghab, Farzad Moradi, Leila کاشی *, Seyed Saeed Moosavi Pages 95-107
    Alfalfa stem nematode (Ditylenchus dipsaci) is one of the most important and destructive pests of economic crops such as alfalfa, garlic, onion and tulip. The effects of Saponins from the aerial parts of six alfalfa ecotypes on the mortality of alfalfa stem nematode was investigated under laboratory conditions. In this study. The results showed that among the crude Saponin treatments, the amount of 90 microliters from the Hamedani and Faiz ecotypes had the highest effect with 96% and the amount of 50 microliters from the local Miandoab ecotype 42% had the least effect on the nematode mortality. Also, among the pure Saponins, the amount of 50 microliters of Hamedani, Shiraz–Plycross and Faiz ecotypes with 99%, and the amount of 10 microliters of Nishaburi ecotype with 68% had the highest and lowest effect, respectively, on the mortality of the nematode. In most ecotypes, increasing the concentrations of crude Saponin from 50 to 90 microliters and pure Saponin from 10 to 50 microliters causing 54% and 31% mortalities led to an increase in nematode mortality. It means there is a positive correlation between alfalfa stem nematode mortality and the raw and pure Saponin concentration of alfalfa ecotypes. Subsequently, Hamedani, Faiz and Polycross Shiraz ecotypes showed the highest effect and Miandoab and Nishaburi local ecotypes showed the least effect on the mortality of this nematode. .
    Keywords: Stem, bulb nematode, control, nematodes mortality
  • Fatemeh Soltani Nezhad *, Kamran Rahnama, Seyed Javad Sanei Pages 109-124
    In this research, the compatibility of Trichoderma species along with Nanocide and fungicide for the integrated management of this pathogenic fungi Sclerotinia sclerotiorum, has been studied. For this purpose, the effect of three isolates of Trichoderma harzianum, one isolate of T. virens, one isolate of T. atroviride and one isolate of T. koningii on the three isolates of pathogenic agent (SS1, SS2, SS3) in PDA medium containing 5 levels of Nanocide (0,30,60,100,130) by dual culture technique in the laboratory condition were studied. Then the effects of T. harzianum (1211), T koningii (iso2) and T. virens (6011) with two levels of Noniocid (10 & 30 ppm) and Iprodione+carbendazim fungicide (2 & 5 ppm) on one isolate of pathogenic agent in greenhouse condition, were evaluated. The lowest inhibition of mycelia growth of S. sclerotiorum in PDA medium with Nanocide, was 6%, that indicated for treatment S. sclerotiorum (SS2) × T. virens (6011) at level 10 ppm. In greenhouse condition, Trichoderma spp were tested in two stages, seed coated with Trichoderma conidia cell suspension and use Trichoderma mixed with soil. The evaluated parameters were height and wet and dry weight of the plant. The first experiment, was seed coated with Trichoderma conidia cell suspension, the most fresh weight was for T. harzianum (1211) as control and the most height was for T. koningii (iso2) alone. The second experiment, was for Trichoderma mixed with soil showed a significant increase in the most fresh and dry weight were for T. harzianum (1211) + 30 ppm Nanocide treatment and the most height of seedlings was also for T. harzianum (1211) + 2 ppm Iprodione–carbendazim (P≤0.01(. the statistical grouping showed that the treatments in which Trichoderma species were used alone showed no significant difference with treatments with Nanocid and fungicide in the wet and dry weight and height plant. Beside, using Trichoderma alone rather than the combination of Nanocid and fungicide, showed the better effect on growth parameters of the infected canola.
    Keywords: integrated management, Sclerotinia sclerotiorum, Trichoderma, Nanocid, Iprodione+carbendazim fungicide
  • Elahe Lotfalinezhad, Abdolhossein Taheri *, Seyed Esmaeil Razavi, Seyed Javad Sanei Pages 125-139

    The use of biocontrol agents is a promising and safe method towards achieving environmental goals for controlling plant diseases. However, due to the lack of stability and appropriate and applicable formulations, the results obtained from the application of these agents, especially in agricultural fields, have not been sufficiently efficient. This study was conducted with the aim of developing a capsule formulation using sodium alginate to increase the viability and improve the performance of Bacillus subtilis. Capsules were prepared using the ionic gelation method. The encapsulation efficiency was estimated to be 99%. The mean size of the wet and dry capsules produced was 2600 and 1000 micrometers, respectively. The effects of ultraviolet radiation on the survival of B. subtilis showed that the bacterium in the capsule state (wet and dry) was more resistant to ultraviolet radiation compared to the non–encapsulated state. With increasing exposure time to ultraviolet light, bacterial cells resistance in the capsule state were greater than in the non–encapsulated state. The results of the thermal resistance examination at different temperatures emphasized the positive role of the capsules in increasing the survival and resistance of B. subtilis compared to the non–encapsulated state. The survival percentage of non–encapsulated B. subtilis after 60 days at 25 and 35 degrees Celsius decreased by 42% and 47%, respectively. However, for the encapsulated B. subtilis, the survival percentage decrease after the same period and temperature was estimated to be 16.5% and 26%, respectively. Greenhouse results showed that the use of B. subtilis capsule formulation reduced disease percentage compared to non–encapsulated B. subtilis and sodium alginate capsules alone. The disease percentage in plants treated with encapsulated B. subtilis was estimated to be 4.44%, while this rate was 73.33% in the control. Plants treated with encapsulated B. subtilis had significant differences in growth indices compared to the control. Growth index changes in relation to different formulations of B. subtilis (encapsulated, non–encapsulated) and sodium alginate capsules alone were significant only for root height. These results emphasize the positive role of using B. subtilis and capsule formulation in controlling damping–off caused by Rhizoctonia solani in tomato plants.

    Keywords: Capsule formulation, Bacillus subtilis, increased viability, Rhizoctonia solani
  • Iman Jahangashteh, Maryam Ajamhassani *, Ali Derakhshan Shadmehri Pages 141-151
    Adalia and Oenopia conglobata are two polymorphic species of ladybeetles. They are active in all of ecosystems and play important role in control of Aphids. To study the polymorphism of these species, weekly sampling was done in spring and summer in 1400 in Sarakhs region. The specimens were transferred to the laboratory and both species were identified based on their appearance, male reproductive organs and with the help of valid keys. Then, morphs of Adalia and O. conglobata were separated, identified and frequencies of each morph were determined on host plants and host insect too. A total of eight casts were collected for the Adalia ladybug and five casts were collected for the O. conglobata. The highest frequency related to forms five and six for A. bipunctata and forms three and four for O. conglobata. This study was conducted for the first time in the region and can be the introduction of additional research to identify the forms of other species of Coccinellidae family.
    Keywords: Polymorphism, Coccinellidae, Sarakhs region
  • Aboulfazl Yahyavi Azad *, Ameneh Hosseinikhah Choshali, Seyyed Sajjad Seyyed Ghasemi Pages 153-163

    The root–knot nematode (Meloidogyne incognita) on tomato (Solanum lycopersicum Linn.) is one of the most important plant pathogens, causing economic damage worldwide and in Iran. In order to biologically control this nematode, after nematode multiplication on the susceptible tomato variety (Early Orbana Y) and obtaining a pure and abundant nematode population, the plants were irrigated with a solution of 3 per thousand Probi 96 (containing Bacillus subtilis) and Chitoplus (containing chitosan). After 45 days of applying the treatments, the seedlings were transferred from the greenhouse to the laboratory, and growth indices such as fresh and dry shoot weight, shoot length, fresh and dry root weight, root length. Also, disease indices such as the average number of galls, the number of nematode egg masses in the root, the number of nematode eggs in the root, the number of second–stage juveniles in the soil, and the gall index were measured. The results showed that the use of B. subtilis and chitosan, either alone or in combination, led to an increase in plant growth indices and a reduction in nematode pathogenicity indices. Therefore, based on the results obtained in this study, it can be concluded that the use of these compounds is suggested as one of the effective strategies in an integrated management program for root–knot nematodes in tomatoes.

    Keywords: tomato, biological control, Root knot nematode, chitosan, Bacillus
  • Sedigheh Mirzavand, Milad Aeini *, Hossein Mirzaei Najafgholi, Hossein Moazzen Reza Mahalleh Pages 165-170

    Contaminated soil can be remediated by employing various types of microbes, such as bacteria, which have the ability to enhance plant growth and combat pathogenic microorganisms. Biological control is an environmentally adaptable method that utilizes living microorganisms like bacteria, fungi, and viruses to suppress plant pathogens through mechanisms such as competition, parasitism, antibiosis, and induced resistance. This study aims to assess the effectiveness of bioremediation bacteria as biological control agents against fungal pathogens affecting sugarcane. To achieve this objective, previously identified bacterial strains with potential in bioremediation of Atrazine and Metribuzin herbicides, including Brucella sp. (66A, 44A, and 65A), Pseudomonas putida 10A, Ensifer adhaerens 20m, Pseudomonas aeruginosa 15A, and Stenotrophomonas sp. 22A, were evaluated for their ability to inhibit the growth of Thielaviopsis ethacetica, Cytospora sacchari, Fusarium proliferatum, Bipolaris drechslera, Curvularia sp., Alternaria sp., and Nigrospora sp. The experiments were conducted using the dual culture method in a completely randomized design with three replications under laboratory conditions. The diameter of the bacterial inhibition zone and the percentage of fungal growth inhibition were calculated. The results indicated that P. aeruginosa 15A exhibited the highest growth inhibition against T. ethacetica, Curvularia sp., and Alternaria sp. On the other hand, Stenotrophomonas sp. 22A significantly inhibited C. sacchari, while both Stenotrophomonas sp. 22A and Brucella sp. 65A showed considerable inhibition against F. proliferatum. Bipolaris drechslera was most effectively inhibited by Brucella sp. 66A and Brucella sp. 44A, while P. aeruginosa 15A and Brucella sp. 66A exhibited prominent inhibition against Nigrospora sp. Notably, P. putida 10A did not display antagonistic properties against the tested fungi under laboratory conditions, whereas P. aeruginosa 15A significantly affected the growth of all examined fungi. Based on these findings, this study provides evidence that certain bioremediation isolates possess significant potential for biological control of specific fungal pathogens affecting sugarcane in laboratory conditions. Consequently, the antagonistic properties against important fungi in sugarcane can be utilized in agricultural activities. This strategy has the potential to decrease the reliance on fungicides in sugarcane farming, benefiting both the economy and the environment. Additionally, it can contribute to the maintenance and improvement of product quality and yield, while supporting sustainable cultivation..

    Keywords: antagonism, bioremediation, control, Sugarcane