فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1402)

نشریه علوم اجتماعی
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس رمضانی باصری، مریم مختاری*، مجید فولادیان، رامین مرادی صفحات 1-25
    هدف این پژوهش، بررسی عوامل دافعه و جاذبه در مهاجرت روستاییان از طریق تمرکز بر روایت های مهاجران است. اغلب تحقیقاتی که به این موضوع پرداخته اند، عموما تفسیر ذهنی مهاجران درباره عوامل موثر در دفع مبدا و جذب مقصد را نادیده گرفته اند. جامعه موردمطالعه در این پژوهش، خانواده هایی بودند که از منطقه کامفیروز مهاجرت کرده و در شهرک های سعدی و جوادیه شیراز مستقر شده بودند. در این پژوهش از روش روایت پژوهی برای دستیابی به روایت زندگی این افراد استفاده شد. همچنین برای گردآوری داده های پژوهش از روش مصاحبه استفاده شد. مصاحبه ها با رویکرد اکتشافی و به صورت نیمه ساختاریافته در سکونتگاه های این افراد انجام شد. پس از 22 مصاحبه عمیق اشباع نظری حاصل شد و چهار مدل به دست آمد: 1. مدل خانواده های مهاجر دارای فقر اقتصادی، 2. مدل خانواده هایی که دچار دگرگونی ارزشی-هنجاری شده اند، 3. مدل زمین داران روستایی ساکن در حاشیه شهر و 4. مدل خانواده های علاقه مند به کار و تلاش دایمی (فرهنگ کار). تحلیل نتایج بیانگر این است که از دیدگاه مشارکت کنندگان عوامل دافعه مبدا عبارت اند از: توسعه نیافتگی، بیکاری فصلی، نبود امکانات رفاهی و آموزشی، نظارت جمعی شدید و نقض حریم زندگی شخصی و عوامل جاذبه شهری نیز کسب منزلت اجتماعی بالاتر، جهت گیری مدرن، وجود شبکه آشنایان قبلی، فراهم بودن امکانات آموزشی مناسب و امکانات رفاهی بالاتر در شهر.
    کلیدواژگان: روایت، تفسیر ذهنی مهاجر، جاذبه، دافعه، مهاجرت
  • حسن احمدی*، محمدرحیم رهنما، فاطمه حسن پور کاشمر صفحات 27-58

    گردشگری یکی از جریان های جهانی است که بیانگر ترکیب امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل محرک آمیخته بازاریابی بر تمایل به انجام گردشگری خرید زایران و گردشگران مقیم هتل های 3 و 5 ستاره شهر مشهد انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها، پیمایشی از نوع همبستگی محسوب می شود. در سطح توصیفی از شاخص های گرایش مرکزی، پراکندگی نمودارهای مختلف و برای بررسی فرضیه های پژوهش از تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری، جمعیت گردشگر مذهبی مشهد به تعداد 31.188.664 نفر بود که از این میزان 9.792.252 نفر در هتل های 3 ستاره و 776.552 نفر در هتل های 5 ستاره اقامت داشتند که با استفاده از فرمول کوکران از بین آن ها حجم نمونه 380 نفری انتخاب شد. داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS و AMOS تجزیه وتحلیل شد.در تحلیل مسیر معادلات ساختاری، مدل پیشنهادی برای بررسی رابطه بین محرک های بازاریابی و رفتار خرید زایران و گردشگران، از برازش کاملی برخوردار بوده و معنی دار می باشد. نتایج نشان می دهد، عوامل محرک آمیخته بازاریابی برعوامل فردی (شغل، وضعیت اقتصادی و شخصیت) تاثیر دارد. همچنین برای تغییر در رفتار خرید مصرف کننده، در اولویت اول باید عوامل روان شناختی (نگرش، انگیزه و هدف از خرید) و در اولویت دوم باید عوامل فرهنگی و اجتماعی (تحصیلات، خانواده و نقش های اجتماعی) مدنظر قرارگیرد. در اولویت سوم باید توجه هم زمان به عوامل فردی (شغل، وضعیت اقتصادی و شخصیت) شود. در انتها نیز باید به عوامل محرک آمیخته بازاریابی (محصول، قیمت، تبلیغات و توزیع) توجه ویژه شود. تا بتواند بر بهبود کیفیت سفر، گردشگرپذیری شهر و در نهایت افزایش تعداد و کیفیت سفر زایر تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: گردشگر، گردشگری خرید، رفتار خرید مصرف کننده، عوامل محرک آمیخته بازاریابی، مشهد
  • ریحانه باطنی نوش آبادی، بهجت یزدخواستی*، احسان آقابابایی، مریم فاتحی زاده صفحات 59-95
    پدیدآمدن تعارضات در جهان مدرن امروزی، مولفه اجتناب ناپذیر زندگی زناشویی قلمداد می شود. درگذشته، زوجین، هنگام مواجهه با تعارضات زناشویی، از روش های کدخدامنشانه و ریش سفیدی بهره مند می شدند، اما امروزه مشاوره خانواده، جایگزین روش های پیشین شده است. امروزه در جامعه ایران، زنان زیادی درگیر تعارضات زناشویی به صورت خفیف یا مزمن هستند که برخلاف گذشته، به مثابه کنشگران فعال، هنگام بروز تعارضات برای چاره اندیشی و حل وفصل آن ها به مراکز مشاوره خانواده مراجعه می کنند؛ در غیر این صورت به دنبال راهی برای خروج از آن می گردند؛ بدین معنا که گروهی از زنان که مشکلات زندگی مشترک را به طور خفیف دریافت می کنند، با مهارت آموزی ادامه زندگی مشترک را میسر می دانند. در برابر، گروه دیگری که تعارضات زناشویی را مزمن ادراک می کنند و تلاش خود را برای ادامه زندگی مفید نمی دانند، پدیده طلاق را تجربه می کنند؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، تحلیل روایت تجربه زنان دارای تعارض زناشویی از مراجعه به مرکز مشاوره خانوادگی بود. این پژوهش با بهره گیری از درمان مراجع محور راجرز، رویکرد خانواده درمانی فمینیستی چسلر، روایت درمانی وایت و اپستین و روش تحلیل روایت تیپولوژیک، در سال 1397 در یک مرکز مشاوره در اصفهان انجام شد. مشارکت کنندگان در تحقیق، 17 نفر از زنان متاهل دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره بودند که با روش حداکثر تنوع انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه روایی شد. یافته ها نشان می دهد، تجربه اغلب زنان از مراجعه به مشاور در ژانر رمانس روایت شده است؛ ازاین قرار که زنان باتکیه بر توانمندی های خود به عنوان قهرمان زندگی، در جست وجوی راهکاری برای حل تعارضات زناشویی هستند و مراجعه به مرکز مشاوره را جزیی از این انگیزه درونی تلقی می کنند؛ خواه تلاش آن ها به حل مسیله منجر شود و خواه نگردد؛ بنابراین تجربه زنان از مراجعه به مراکز مشاوره، گامی در جهت حل تعارضات است.
    کلیدواژگان: تحلیل روایت، تجربه، ژانر، زنانگی، مشاوره خانواده
  • فتانه حاجیلو*، فاطمه گلابی، بهمن رنجگر قلعه کندی صفحات 97-123
    نهاد خانواده، در مفهومی عام و گسترده  یک نهاد اجتماعی است. این گروه کوچک متشکل از زن، مرد و فرزندان با ذکر خصوصیات و کارکردهای مختلفی شناخته می شود اما ویژگی اساسی و تفکیک نشدنی آن صمیمیت است. خانواده با اهمیت ترین نهاد اجتماعی در راستای تجلی عشق و امید، کانون تحقق آرزوهای انسان ها و مرکز تولد و پرورش نسل بشر است که نقش بنیادی در توسعه و رشد زندگی سالم انسانی را دارد، ولی عوامل متعددی وجود دارند که ساختار خانواده و استحکام آن را تحت تاثیر قرار می دهند و موجب اختلال در بروز تعارض بین اعضا و به ویژه اختلال در روابط زوجین می شوند که درنهایت گسست خانواده برای زوجین را به همراه می آورد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مهارت ارتباطی زوجین و رابطه آن با گسست خانواده (مورد مطالعه: متاهلین شهر تبریز) انجام شده است. با توجه به هدف تحقیق، سوال کلی در تحقیق حاضر عبارت بود از: مهارت ارتباطی زوجین چه رابطه ای با گسست خانواده دارد؟ روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود. جامعه آماری پژوهش، افراد متاهل ساکن در سه منطقه شهری (5، 7 و 8 شهر تبریز) از مناطق ده گانه شهر تبریز بود که براساس فرمول کوکران 384 نفر از آن ها به عنوان  نمونه آماری به صورت نمونه گیری خوشه ای بررسی شدند. نتایج تحقیق گویای آن است بین متغیر مهارت ارتباطی با گسست خانواده رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد؛ یعنی با افزایش مهارت ارتباطی بین زوجین خطر گسست خانواده کاهش می یابد. همچنین یافته ها نشان می دهد تحصیلات افراد نیز بر متغیر گسست خانواده و مهارت ارتباطی تاثیرگذار است. به نظر می رسد با توجه به نقش و اهمیت مهارت های ارتباطی در زندگی اجتماعی، رویکرد علمی و توجه به پرورش آن در باید بیشتر مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مهارت ارتباطی، تعارضات زناشویی، گسست خانواده، تبریز، تحصیلات
  • زین العابدین افشار*، سعید محمودی صفحات 125-163
    تحلیل نظریه پردازان برجسته جامعه شناسی ازجمله ماکس وبر را به راحتی نمی توان ذیل دوگانه پارادایمی  اثبات گرایی و تفهمی-تفسیری قرار داد. بازخوانی نظریه های وبر نشان می دهد که آثار او بسیاری از مولفه های ریالیسم انتقادی را دارد. ریالیسم انتقادی به عنوان یکی از پارادایم های علوم اجتماعی معتقد است جهان واقع مستقل از شناخت انسان وجود دارد. جهان شامل ساختارها، تمایلات، نیروها و مکانیزم ها و رویدادها است. جهان از طریق ساختارها و اجزا  و تمایلات خود را حفظ می کند. در ساختارها است که مکانیزم های علی فعال می شوند، رویدادهای را خلق می کنند و آن ها را بازتولید می کنند.  جهان اجتماعی نیز همچون جهان طبیعی ساختارها، تمایلات و مکانیزم ها است؛ با این تفاوت که کنش های اجتماعی در آن دخیل است. کنش های اجتماعی می توانند نقش مکانیزم های علی را بازی کرده و پیامد ها و نتایجی را ایجاد کنند. دلایل کنشگران در یک موقعیت اجتماعی خاص اتفاق می افتد و جزو علل پدیدآورنده یک پدیده است. درواقع، ساختارها مکانیزم های علی را در زمینه اجتماعی فعال می کنند و رویدادی را رقم می زنند. این پارادایم، ترکیب ساختار/مکانیزم/زمینه/رویداد را برای تبیین جهان اجتماعی به کار می گیرد و در این مسیر از استراتژی پس کاوی، مفاهیم انتزاعی و مدل ها استفاده می کند. برای شناخت این مکانیزم ها ریالیسم انتقادی از استراتژی پس کاوی، مفاهیم انتزاعی و مدل ها استفاده می کند.  نظام معرفتی وبری تحت تاثیر نوکانتی ها بین واقعیت و ارزش تفاوت قایل است. علم تخصصی است که واقعیت را بررسی می کند. واقعیت اجتماعی پدیده معناداری است که هم می توان آن را توصیف کرد که به آن کفایت معنایی می گویند و هم می توان آن را تبیین کرد که به آن کفایت علی می گویند. استراتژی وبر، استراتژی تفهمی و پس کاوی است. کتاب اخلاق پروتستانی و روح سرمایه داری نمونه ای از تفسیر هرمنوتیکی و نمونه درخشانی از کشف مکانیزم علی است.  در آن گروه منزلتی پروتستان ها از طریق جهت گیری مذهبی زهد و ارزش بودن کار توانستند خواسته یا ناخواسته روحیه اقتصادی سرمایه دارانه را رقم بزنند.
    کلیدواژگان: رئالیسم انتقادی، سنخ آرمانی، تفهم، پس کاوی، مکانیزم علی
  • سید احمد میرمحمد تبار* صفحات 165-186

    مصرف فرهنگی فعالیتی اجتماعی و کرداری روزمره است و فرهنگ به واسطه همین کردارهایی که مصرف فرهنگی می نامیم تولید یا بارور می شود. مصرف فرهنگی سبک زندگی ما و شکل نیازها و تمایلاتمان را سامان می دهد و مواد لازم را برای تولید تخیلات و رویاهایمان فراهم می کند. علاوه بر این، نشان دهنده تفاوت ها و تمایزات اجتماعی و نمایانگر تولیدات ثانویه ما در به کارگیری ابزارهای موجود است. در سال های اخیر، با توجه به اهمیت مصرف فرهنگی در ایران، تحقیقات متعددی در این حوزه انجام شده است. با در نظر گرفتن فراوانی و تنوع تحقیقات انجام شده در زمینه مصرف فرهنگی، نیاز به انجام تحقیقات ترکیبی مثل فراتحلیل در این حوزه احساس می شود. اصلی ترین سوال پژوهش حاضر این است که مهم ترین عوامل موثر بر مصرف فرهنگی در تحقیقات انجام شده در ایران کدا م اند؟ روش تحقیق پژوهش حاضر، فراتحلیل است. جامعه آماری تحقیق همه مقالات معتبر علمی هستند که در سال های 1380 تا 1400 با موضوع مصرف فرهنگی منتشر شدند. درنهایت 44 تحقیق انتخاب شده و با نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA2) تحلیل شدند. یافته های تحقیق نشان داد که متغیرهای پایگاه اقتصادی-اجتماعی، سرمایه فرهنگی و سن در مقایسه با سایر متغیرها تاثیر زیادی بر مصرف فرهنگی در ایران دارند. نتایج اندازه اثرات نشان می دهد که رابطه پایگاه اقتصادی-اجتماعی و مصرف فرهنگی، معادل 37/0 و در حد متوسط است. رابطه سرمایه فرهنگی و مصرف فرهنگی در تحقیقات مرور شده حدود 32/0 و در حد متوسط است. نتایج اثرات ترکیبی تصادفی نشان می دهد که رابطه سن و مصرف فرهنگی معادل 26/0- و در حد کم است.

    کلیدواژگان: مصرف فرهنگی، پایگاه اقتصادی-اجتماعی، سرمایه فرهنگی، فراتحلیل، ایران
  • شهین فارابی* صفحات 187-220
    فضای شهری در ایران دوره اسلامی، ترکیبی از فضاهای عمومی و خصوصی است که به طور پیچیده در یکدیگر تنیده شده اند. در جامعه ایران، قهوه خانه ها به عنوان مکان های نوظهور اجتماعی، از دوره صفویه به بعد، گونه جدیدی از معاشرت های شهری را شکل دادند و با کارکردهای مختلف، نقش بسزایی در گسترش حوزه عمومی ایفا کردند. در آغاز پیدایش، قهوه خانه ها غالبا از کارکردی تفریحی و فراغتی برخوردار بودند، و به تدریج این کارکرد، تحت الشعاع بافت مذهبی جامعه ایران و بروز برخی رخدادها دستخوش تطور شد و قهوه خانه ها تنوع کارکردی یافتند. مطالعه درباره کارکردهای این فضاها، چشم اندازی به مطالعات تاریخ اجتماعی و فرهنگی جامعه ایرانی می گشاید و نیازمند توجه، بررسی و تحلیل ابعاد تاثیرگذار آن بر مناسبات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و... است؛ بر این اساس، در این پژوهش، باتکیه بر منابع کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی - تحلیلی به بررسی و تحلیل کارکردهای مختلف قهوه خانه ها و سیر تداوم و تحول آن ها در دوره های صفوی و قاجار پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، کارکردهای تفریحی-فراغتی، مذهبی، ادبی، هنری و سیاسی قهوه خانه ها در دوره های صفوی و قاجار دستخوش تداوم و تحول بوده است و این کارکردها عوامل انتزاعی و مستقلی هستند، اما به دلیل بافت مذهبی و باورهای دینی پررنگ جامعه ایران در دوره های صفویه و قاجار، در برخی موارد، پیوند میان این کارکردها برقرار بوده است. قهوه خانه ها در کنار نقش مثبت و تاثیرگذار بر حفظ و اشاعه فرهنگ ملی، قومی، مذهبی و برخی جلوه های هنری جامعه ایران، از برخی کژکارکردها و ترویج بزهکاری های اجتماعی نیز مصون نبودند. این کژکارکردها با ورود عناصر نوگرایی به جامعه عصر قاجار دامنه گسترده تری یافت و با اضافه شدن کافه ها به عنوان نهادهای نوبنیاد، به رواج ناهنجاری ها و کژکارکردهای اجتماعی دامن زد و به تدریج به طور موثری کارکردها را تحت تاثیر قرار داد.
    کلیدواژگان: قهوه خانه ها، کارکردها، کژکارکردها، صفوی، قاجار، تداوم، تحول
  • اسماعیل ویسیا*، مریم کریمی، امین خطیبی صفحات 221-255
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر توسعه فرهنگ ورزش همگانی استان خوزستان با رویکرد بر بازاریابی اجتماعی، به روش ترکیبی (کیفی-کمی) انجام شد. در مرحله کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته با مشارکت 17 خبره و تحلیل مضمون استفاده شد. نمونه گیری انتخاب خبرگان در پژوهش به صورت هدفمند، به روش گلوله برفی و با داشتن معیار سوابق اجرایی یا داشتن سوابق علمی و پژوهشی و نظریه پردازی در حوزه بازاریابی و ورزش همگانی بود. در مرحله کمی، پرسش نامه محقق ساخته برای تایید عوامل شناسایی شده در بخش کیفی طراحی و اعتباریابی شد. سپس در بین معلمان، مربیان و مدیران آگاه و فعال در حیطه ورزش همگانی استان توزیع شد و 341 پرسش نامه جمع آوری شد. در این بخش به منظور بررسی داده ها از معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج در مرحله کیفی شامل شناسایی پنج عامل اصلی (بهینه سازی اماکن، همخوانی با باورها، الزامات اقتصادی و اجتماعی، دستگاه های ذی نفع و ذی نقش، مشارکت عمومی) در توسعه فرهنگ ورزش همگانی بود. در بخش کمی تمامی بارهای عاملی گویه ها از 4/0 بیشتر بود که نشان از مناسب بودن این معیار داشت. همچنین مقدار t به دست آمده برای تمام گویه ها بیش از 96/1 بود که حاکی از تاثیر معنادار تمام گویه ها در سطح اطمینان 95/0 بر توسعه ورزش همگانی در استان بود. با توجه به وضعیت سیاسی و جغرافیایی استان پیشنهاد می شود که مسیولان ورزشی و شهری از طریق بهبود توسعه و زیرساخت های ورزشی و دسترسی آسان، فرهنگ سازی مناسب، بسترسازی اقتصادی و اجتماعی، همکاری و هم افزایی همه جانبه دستگاه های ذی نفع و ذی نقش و تقویت حضور خانواده و چهره های سرشناس ورزشی و هنری، نگاه ویژه ای به توسعه فرهنگ ورزش همگانی داشته باشند و از این طریق زمینه جامعه ای سالم و رشد شهروندان در ابعاد ورزشی، فرهنگی و اجتماعی را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: ورزش همگانی، بازاریابی اجتماعی، استان خوزستان
  • بتول صیفوری*، احمد دهقانی قناتغستانی صفحات 257-304

    هدف این مطالعه دسترسی به نظریه زمینه ای[1] درباره تکرار قاچاق موادمخدر براساس عمیق ترین درک ممکن کنشگران از این پدیده اجتماعی است. در مطالعه حاضر ابعاد مختلف تکرار جرم در پارادایم تفسیری با استفاده از رویکرد کیفی و با روش نظریه زمینه ای حاصل شد. زندانیانی که قبلا به جرم قاچاق موادمخدر محکوم شده اند، اما باز جرم خود را تکرار کرده و دستگیر شده اند، جمعیت هدف این تحقیق بودند که 34 نفر از زنان و مردان زندانی در زندان مرکزی شهر کرمان بودند و با روش هدفمند انتخاب شدند. یافته های حاصل شامل 120 کد اولیه، 15 طبقه میانی و چهار طبقه اصلی است که می توان براساس آن ها به تفسیر تکرار جرم زندانیان کرمان پرداخت. این طبقات عبارت اند از: 1. تکرار جرم به مثابه کنش عقلانی؛ 2. تکرار جرم به مثابه کنش اجتماعی؛ 3. تکرار جرم به مثابه کنش کمال گرایانه؛ 4. تکرار جرم به مثابه کنش اجتناب ناپذیر. مقوله مرکزی این پژوهش «تکرار جرم به مثابه بن بستی برای جبران زندگی ازدست رفته» است که با شرایط علی ویژگی های فردی، الگوی رفتاری مجرمانه، طبقه اجتماعی و سرگشتگی زنان، در شرایط زمینه ای الگوی رفتاری تحقیرآمیز و بی اعتمادی، مشکلات اقتصادی، نبود فرصت کاهش جرم در جامعه و الگوی رفتاری انگ زنی با مداخله باورهای کمال گرایانه، روابط زناشویی و شالوده شکنی دینی و استراتژی های الگوی رفتاری عدالت محور، زیرساخت های حمایتی شکل گرفته و به پیامدهای تشدید بحران هویت و طرد اجتماعی و بدبینی منجر شده است. [1]. Grounded Theory

    کلیدواژگان: نظریه زمینه ای، تکرار جرم، قاچاق موادمخدر، جبران زندگی ازدست رفته
  • غلامرضا جعفری نیا* صفحات 305-338

    جوامعی که در آن افراد پاسخگوی وظایف مدنی خود هستند و منافع شخصی خود را فدای منافع کل جامعه می کنند و احساس مسیولیت پذیری اجتماعی را در خود پرورش داده اند و نهادینه کرده اند، با آهنگ رشد سریع تری در مقایسه با سایر جوامع به سمت توسعه پایدار حرکت می کنند. هدف اصلی این مطالعه، شناخت رابطه بین رضایتمندی اقتصادی و مسیولیت پذیری اجتماعی کارکنان پارس جنوبی بود که با روش توصیفی از نوع پیمایشی و ابزار پرسش نامه انجام شد. جامعه آماری مطالعه شده، کارکنان پارس جنوبی بودند. برای تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مانند همبستگی، مقایسه میانگین ها، رگرسیون چندگانه و سایر آزمون ها استفاده شد. تعداد نمونه مطالعه شده 400 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که میانگین مسیولیت پذیری اجتماعی در میان کارکنان برابر 51/83 است که این نمره در مقایسه با میانگین موردانتظار (105) در حد کمتری قرار دارد و بیانگر میزان مسیولیت پذیری پایین کارکنان است. نتایج نشان می دهد که بین میزان رضایتمندی اقتصادی و میزان مسیولیت اجتماعی آن ها (29/0 =r) رابطه معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون نشان می دهد که رضایتمندی اقتصادی به اندازه (19/0= Beta) در تبیین متغیر وابسته تاثیر دارد و 53/0 درصد از واریانس متغیر مسیولیت پذیری اجتماعی را تبیین کرده و توضیح داده است (53/0=R²). بحث اساسی در این پژوهش مسیولیت پذیری اجتماعی کارکنان پارس جنوبی است. آنچه از نتایج پژوهش حاضر برمی آید، این است که میانگین مسیولیت پذیری اجتماعی کارکنان کمتر از حد متوسط است. این نتیجه آن چیزی را که فایول مطرح می کند مبنی بر اینکه مسیولیت پذیری اجتماعی افراد در سازمان، در تن دادن آن ها به قواعد و اصول برنامه ریزی شده ای است که در سازمان برای آن ها مطرح است، تا حدی در بعد قانونی مسیولیت پذیری اجتماعی خدشه دار می کند. به تعبیر زیمل، مسیولیت پذیری اجتماعی، نوعی وظیفه مدنی است که به رفاه دیگران در جامعه کمک می کند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، رضایت اقتصادی، خودشکوفایی، مسئولیت اخلاقی، امنیت مادی
|
  • Abbas Ramezani Baseri, Maryam Mokhtari *, Majid Fouladiyan, Ramin Moradi Pages 1-25
    This research aimed to investigate the factors of repulsion and attraction in the migration of villages by focusing on the narratives of migrants. Most of the research that have dealt with this issue have generally ignored the mental interpretation of immigrants regarding the factors affecting the repulsion of the origin and the attractiveness of the destination. The population studied in this research are families who migrated from Kamfirouz and settled in Saadi and Javadiyeh towns of Shiraz. The narrative method was used to obtain the life narrative of these people. Moreover, the interview method was used to collect the required data. The interviews were conducted using an exploratory approach and in a semi-structured manner in the residences of these people. After 22 detailed interviews, theoretical saturation was achieved. Four obtained models are: 1) Immigrant families with economic poverty; 2) Families that have undergone normative value transformation; 3) Rural landowners living on the outskirts of the city; 4) Families interested in work and constant effort (work culture). The results showed that from the participants’ perspective, the repulsive factors are lack of development, seasonal unemployment, lack of welfare and educational facilities, intense collective surveillance and violation of privacy of personal life. Moreover, urban attractiveness factors are the acquisition of higher social status, modern orientation, the existence of a network of previous acquaintances, the availability of suitable educational facilities, and higher welfare facilities in the city.
    Keywords: narrative, immigrant mental interpretation, attraction, repulsion, immigration
  • Hasan Ahmadi *, Mohammad Rahim Rahnama, Fatemeh Hasanpour Kashmar Pages 27-58

    Tourism is one of the global issues that well expresses the combination of economic, social and cultural affairs. This study aimed to investigate the driving factors of the mixed marketing on the desire for shopping among pilgrims and tourists who stay in 3- and 5-star hotels in Mashhad. Different measures of central tendency were used to describe descriptive statistics and Structural Equation Modeling (SEM) was used for inferential statistics. The number of religious tourists in Mashhad have been reported to be 31,188,664 people, so out of the population, 9,792,252 resided in 3-star hotels and 776,552 resided in 5-star hotels. The sample size was determined 380 participants according to Cochran’s formula. Collected data were analyzed using SPSS and AMOS software. In analysis of structural equations, the proposed model for investigating the relationship between marketing stimuli and pilgrims buying behavior presents fit indices. The results showed that mixed marketing factors have an effect on individual factors (occupation, economic status and personality). To change consumers’ buying behavior, as the first priority, psychological factors such as attitude, motivation and purpose of purchase should be taken into consideration and as the second priority, socio-cultural factors such as education, family, and social roles should be considered. The third priority was to simultaneously pay attention to individual factors such as job factors, economic status and personality, and mixed marketing driving factors such as product, price, promotion and distribution in Mashhad. This way, it could impact positively the quality of travel, the image of city as tourist-friendy city, and increase the number and quality of travels.

    Keywords: Tourist, shopping tourism, consumer buying behavior, mixed-marketing stimulus, Mashhad
  • Reihaneh Bateni Nooshabadi, Behjat Yazdkhasti *, Ehsan Aqababaei, Maryam Fatehizade Pages 59-95
    The conflict between husband and wife seems an inseparable component and an inevitable thing in married life, which usually occurs after passing the first passionate period of joint life. Unlike in the past, women as active members of society refer to  counseling centers when conflicts arise to find effective solutions to resolve conflicts, live with less worries, learn how to face problems correctly, strive for family cohesion, and find a way out of it. The purpose of this study is to analyze the genre of experience of women with marital conflict from visiting a family counseling center. This research was carried out using Rogers' person-centered therapy, Chesler's feminist family therapy approach, White and Epstein's narrative therapy, and the typological narrative analysis method in 2021 in a counseling center in Isfahan. The participants in the research were 17 married women with marital conflict who had visited the counseling center. They were were selected using maximum variety method and subjected to narrative interviews. The findings showed that most women's experience of consulting a counselor is narrated in the genre of romance. Based on the issue that women rely on their abilities as heroes of life, they are looking for a solution to resolve marital conflicts and consider going to the counseling center as a part of this inner motivation, whether their efforts lead to solving the problem or not. A group of women who have problems, take the common life lightly and make it possible to continue the common life with skill training. On the other hand, another group who perceive marital conflicts as chronic and do not consider their efforts to continue life fruitful, also experience the divorce. It can be concluded that women's experience of visiting counseling centers is a step towards solving conflicts.
    Keywords: Narrative Analysis, Experience, genre, femininity, Family Counseling
  • Fattaneh Hajilou *, Fatemeh Golabi, Bahman Ranjegargalekandy Pages 97-123
    Family is a small group consisting of a woman, a man, and children, whose basic and inseparable feature is intimacy. There are many factors that affect the family structure and its strength, cause disruption in the relationship between couples, conflict between family members, and ultimately provide the conditions for family breakup. This study was conducted with the aim of investigating the relationship between couples’ communication skills and their relationship with family breakups among married people in Tabriz. The main question of the research is: What is the relationship between the communication skills of couples and the breakup of the family? The method of research is survey and the data collection tool was a questionnaire. The target population is married people living in three urban Districts (5, 7, and 8) of Tabriz. Based on Cochran's formula, 384 of them were selected as members a statistical sample through cluster and random sampling. The results showed that there is a significant negative relationship between communication skills and family breakup; that is, the increase of communication skills between couples decreases the risk of family breakup, and vice versa. Moreover, the findings on the examination of average difference in family breakup and communication skills according to the level of education showed that there is a difference between groups with higher education and lower education. That is, the level of education of couples is a significant factor in establishing communication and preventing it from the breakup of the family.
    Keywords: Communication Skills, Marital Conflicts, Family Breakup, Tabriz, Couple's Education
  • Zeinolabedin Afshar *, Saeid Mahmoudi Pages 125-163
    Max Weber's sociology cannot be easily placed under both positivism and understanding-interpretation paradigms. Examining Weber's theories shows that his works have many components of critical realism. Critical realism believes that the real world exists independently of human knowledge. The world consists of structures, forces, mechanisms, and events. The world maintains itself through these properties. In the social world, social actions can play the role of causal mechanisms and create outcomes. The causes of actors happen in a specific social situation, and are among the issues that create a phenomenon. In fact, structures activate causal mechanisms in the social context and shape an event. This paradigm uses structure/mechanism/context/event configuration to explain the social world. In this way, it uses a retroduction strategy, and abstract concepts and models. Influenced by neo-Kantians, Weber’s epistemic system differentiates between reality and value. It is a specialized science that examines reality. Social reality is a meaningful phenomenon that can be described by what is called meaning adequacy, and can be explained, which is called causal sufficiency. Weber's strategy is understanding and retroduction strategy. The book The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism is an example of a hermeneutic interpretation and a brilliant example of the discovery of the causal mechanism, in which dignified group, the Protestants, through the religious orientation of asceticism and the value of work, were able to shape the capitalist economic spirit willingly and unwillingly
    Keywords: Critical Realism, Idealism, Understanding, Retroduction, causal mechanism
  • Seyed Ahmad Mir Mohamad Tabar * Pages 165-186

    Cultural consumption is a social activity and daily behavior, and culture is produced or fertilized by these actions. Cultural consumption organizes our lifestyle and the shape of our needs and desires, and provides the necessary materials for creating our imaginations and dreams. It shows social differences and distinctions and shows our secondary products in using existing tools. In recent years, considering the importance of cultural consumption in Iran, several studies have been conducted in this regard. Due to the abundance and diversity of research conducted in the field of cultural consumption, a combination of research in this area like a meta-analysis seems to be necessary. The main question of this research is: What are the most important factors affecting cultural consumption research conducted in Iran? Meta-analysis method was used for this study. Population of the study consisted scientific papers on the factors of cultural consumption, published between 2001 and 2021. Comprehensive Meta-analysis software was used to conduct the meta-analysis of articles. The results showed that Socio-Economic Status (SES), cultural capital, age, and social relations, compared to other factors, had more significant impact on cultural consumption in Iran. The results showed that the relationship between SES and cultural consumption in the reviewed studies is positive and at a medium level (effect size=0.37). The relationship between cultural capital and cultural consumption in the studies reviewed is positive and at medium level (effect size=0.32). Results showed that the combined effects of the relationship between age and cultural consumption in the reviewed studies is negative and low (0.26).

    Keywords: cultural consumption, socio-economic status, Cultural capital, Age, Meta-analysis, Iran
  • Shahin Farabi * Pages 187-220
    Iran’s urban spaces over the Islamic period can be considered a combination of completely interwoven public and private spaces. Tea-houses as new social places formed a new kind of urban socialization from Safavid period onwards. Taking various functions, the places played a significant role in developing public issues. The places at the beginning had a recreational function, though the function undertook changes as religious context of Iran and its events influenced them, so that they experienced many changes. Exploring the functions of the spaces will provide a view to the study of socio-cultural history of Iran’s society. Such a study requires due attention, investigation, and analysis of all its dimensions affecting the socio-economic and political relations. Taking the issues into consideration, relying on library resources, and applying a descriptive-analytical approach, this study dealt with various functions of tea-houses and their development over Safavid and Qajar periods. The results showed that the recreational-leisure, religious, literary, artistic, and political functions of the places have changed continuously over the periods. The functions are assumed to be abstract and independent, but due to the religious context of Iran and Iranians’ strong religious beliefs over the periods, the functions sometimes have been intermingled. Tea-houses have had positive influences on preserving and spreading national, ethnic, and religious culture and some artistic manifestations of Iran. They, however, have not been void of some mal-functions and increasing social crimes. The mal-functions became more expanded when modernistic elements expanded in Iran society in Qajar era and drastically influenced other functions.
    Keywords: Tea-houses, Functions, Mal-functions, Safavid, Qajar, Continuity, development
  • Esmaeel Veisia *, Maryam Karimi, Amin Khatibi Pages 221-255
    This study took a mixed (qualitative-quantitative) approach. In the qualitative phase, semi-structured interviews were done with 17 experts, using content analysis. The sampling was done purposefully using snowball method, with the criterion of having executive and operational records or scientific and research records in the fields of marketing and public sports. In the quantitative phase, a researcher-made questionnaire on the 5-factor Likert rating scale was distributed among teachers, coaches, and managers who were knowledgeable and active in the field of public sports in the province to confirm the factors identified in the qualitative part of the design and validation. Finally, 341 questionnaires were collected in person and electronically. In order to analyze the data, structural equations using the partial least squares method were used. The results of the qualitative phase included the identification of five main factors (optimization of places, compatibility with beliefs, economic and social requirements, institutions with interests and roles, and public participation) in the development of public sports culture. In the quantitative part, all factor values of the items were greater than 0.4, which indicated the appropriateness of this criterion. Moreover, the t value obtained for all the items is more than 1.96, which indicates the significant impact of all the items at the confidence level of 0.95 on the development of public sports in province. According to the political and geographical conditions of the province, it is suggested that the sports and urban authorities specifically pay attention to the issue of developing the culture of public sports through the development of sports infrastructure, appropriate culture, and the cooperation of the interested institutions. This way, they would provide the infrastructure for a healthy society and the growth of citizens in sports in cultural and social dimensions.
    Keywords: public sports, Social marketing, Khuzestan province
  • Batool Seifoori *, Ahmad Dehghani Ghanatghestani Pages 257-304

    This study aimed to get a grounded theory about the repetition of drug trafficking based on the deepest possible understanding of the activists of the social phenomenon. Different dimensions of recidivism were identified in an interpretative paradigm using a qualitative approach and grounded theory method. Prisoners who had already been convicted of drug trafficking, but repeated their crime and been arrested, consisted the population of this research. Using purposive sampling, 34 men and women incarcerated in the central prison of Kerman city were selected. The results included 120 initial codes, 15 axial codes, and four main categories, based on which the recidivism of Kerman prisoners can be interpreted. The categories are: 1) Recidivism as a rational act; 2) Recidivism as a social action; 3) Recidivism as a perfectionist; and 4) Recidivism as an inevitable act. The core category of this research is “repetition of crime as a dead end to compensate for the lost life”, which is related to the causal conditions of individual characteristics, criminal behavior pattern, social class, and women’s disturbance. The issue has formed in the contextual conditions of humiliating behaviors, economic problems, lack of opportunity to reduce crime in stigmatized society, intensified by such issues like perfectionist beliefs and marital relations. Overall, these have intensifyed the identity crisis, social exclusion, and pessimism as consequences.

    Keywords: Ground theory, Recidivism, drug trafficking, Compensation for lost life
  • Gholamreza Jafarinia * Pages 305-338

    Societies in which people are responsible for their civic duties, sacrifice their own interests for the sake of the whole society, and institutionalize a sense of social responsibility will go towards sustainable development faster than other societies. The main goal of this study was to find out the relationship between economic satisfaction and social responsibility of among the employees of South Pars, which was done using a survey method and questionnaire tool. The statistical population consisted the employees of South Pars. To analyze the findings, SPSS software and statistical tests such as correlation, mean comparison, multiple regression and other tests were used. The sample included 400 employees who were selected using stratified random sampling method. The results showed that the average of social responsibility among employees is 83.51, which is lower than the expected average (105), indicating the low responsibility of employees. The results also showed that there is a significant relationship between the level of economic satisfaction and their social responsibility (r=0.29). The results of the regression showed that economic satisfaction has an effect (Beta=0.19) on explaining the dependent variable and explained 0.53% of the variance of the social responsibility variable (R²=0.53). The results showed that the average social responsibility of the employees is lower than average. This is exactly what Fayol states that the social responsibility of people in an organization means their compliance with the planned rules and principles, and partially undermines the legal dimension of social responsibility. According to Simmel, social responsibility is a kind of civic duty that helps the welfare of others in the society.

    Keywords: responsibility, Economic Satisfaction, Self-actualization, moral responsibility, material security