فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نقد ادبی و سبک شناسی
پیاپی 51 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رضایی، شمسی پارسا*، هدی پارسا صفحات 11-31

    روضه الصفا فی سیره الانبیاء والملوک والخلفا از میرخواند کتابی هفت جلدی در تاریخ عمومی است که در اواخر دوره تیموری (قرن نهم ه) نگارش یافته است. این اثر به نوعی جزء آثار مهم تاریخی پس از این دوران است که تا مدت ها هم در ایران و هم در خارج از ایران از اعتبار خاصی برخوردار بوده است. با وجود شهرت این اثر هنوز مطالعه سبکی دقیقی از آن صورت نگرفته است. این نوشتار در پی پاسخ به این پرسش است که مختصات روضه الصفا بر اساس رویکرد سبک شناسانه ساختارگرا دارای چه برجستگی هایی است؟ و میزان تاثیر این اثر از سبک دوره چگونه است؟ در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و بر اساس رویکرد سبک شناسانه ساختارگرا مختصات زبانی و ادبی کتاب روضه الصفا بررسی شد. نتایج نشان می دهد به دلیل اقتباس اثر از منابع متعدد قبل از دوره تیموری و هم چنین دوره تیموری، مختصات سبکی دوره های مختلف در آن نمود یافته است. آوردن «مر» پیش از مفعول، آوردن ضمیر ذی روح در مورد غیر ذی روح و کاربرد «یاء» استمرار، برخی از اختصاصات کهن این اثر است. علاوه بر آن کاربرد فراوان ترکیبات عربی، لغات و کلمات ترکی و مغولی، افعال وصفی، ترکیبات وصفی و اضافی، کاربرد برخی لغات مانند صوب، استفسار و...، آوردن مدح، وصف، اقتباس از آیات و درج اشعار، برخی از خصایص دوره تیموری در این اثر است.

    کلیدواژگان: روضه الصفا، میرخواند، سبک، سطح ادبی، سطح زبانی
  • مریم سعیدیان*، علیرضا شوهانی صفحات 33-53

    جادو و عناصر مربوط به آن از جمله مفاهیمی است که اهمیت ویژه ای دارد و باید جادو را اعتقادی فراگیر به شمار آورد که تا عصر حاضر در زندگی انسان وجود داشته است. در آثار داستانی نیز نویسندگان مختلفی عامل جادو و عناصر مربوط به آن را در آثار خود مورد توجه قرار داده اند. در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی تدوین شده، عناصر جادویی در رمان های جن ‍ نامه از هوشنگ گلشیری، اهل غرق از منیرو روانی پور و قریه از محمد مولایی بررسی و تحلیل شده است. در این آثار مخاطب با شخصیت هایی روبه رو می شود که توانایی ارتباط با عالم ماورا را دارند و می توانند در این دنیای جادویی به خلق کارهای زیادی بپردازند. در رمان جن نامه هم راوی داستان را باید به عنوان فردی جن گیر که با عالم ماورا در ارتباط است به شمار آورد و هم زنان این رمان را که اغلب به خرافات روی آورده و با توسل به طلسم و جادو سعی در موفقیت خود و تحقق خواسته هایشان دارند. در رمان اهل غرق و قریه مخاطب با دنیای ماورایی و فراطبیعی نسبت به جن نامه، روبه رو می شود که شخصیت های داستانی به عالم اجنه و دنیای جادوگری و سحر وارد می شوند و گاه از طلسم و جادو برای رهایی خود بهره می برند.

    کلیدواژگان: عناصر جادویی، رمان، جن نامه، اهل غرق، قریه
  • خدیجه فولادی* صفحات 55-76

    به کار بردن نظریه های علمی- ادبی در نقد متون ادبی و خوانش آن ها شیوه ای است که اخیرا به جهت روشمندی و اسلوب محکم و قابل تجزیه و تحلیل در پژوهش، بسیار محبوب و مورد استفاده است. در میان زمینه های مختلف که قابلیت بحث پیرامون متون ادبی را دارند، نظریه های روان شناختی جایگاه ویژه و ارزشمندی دارد. روان شناسی فردنگر به وسیله آلفرد آدلر پایه گذاری شده است و یکی از نظریه های موجود در این روانشناسی فردگرا، نظریه علاقه اجتماعی است. در این مقاله که به شیوه توصیفی - تحلیلی بر مبنای سندکاوی و شیوه مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است، اشعار فروغ فرخزاد، بر اساس نظریه علاقه اجتماعی مستند به روانشناسی فردگرای آدلر مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که علاقه اجتماعی در اشعار فروغ فرخزاد در توجه به هم‍نوعان خویش خصوصا زنان، بسیار پررنگ است. مولفه یاس و تنهایی در اشعارش باعث می شود که بتوان او را تیپ شخصیتی منزوی قلمداد نمود. فروغ شاعری است که کمال مطلوب او دست یافتن به دنیایی است که در آن هم نوعانش به ویژه زنان جامعه در امنیت و آرامش باشند. به طورکلی می توان گفت علاقه اجتماعی در وجود فروغ در تلاش برای ایجاد شرایطی بهتر برای هم نوعان خویش به ویژه زنان خلاصه می شود.

    کلیدواژگان: نقد ادبی روانکاوانه، آلفرد آدلر، علاقه اجتماعی، فروغ فرخزاد
  • عزت ملا ابراهیمی*، کمال دهقانی صفحات 77-99

    سبک شناسی یکی از شاخه های نقد ادبی است که از دانش زبان شناسی و بلاغت در تحلیل متن بهره می جوید و در بررسی نقدی و ادبی، بر سه عنصر اصلی متن، نویسنده و مخاطب تکیه می کند. این پژوهش که بر مبنای سبک شناسی ساختارگرا مبتنی است، می کوشد تا به کشف زوایای پنهان اشعار دینی شیخ احمد وایلی بپردازد و از این منظر، اشعار وی در سطوح زبانی، ادبی و فکری و با شیوه توصیفی-تحلیلی مورد کنکاش قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اندیشه های اجتماعی و سیاسی شاعر در اشعار دینی وی تبلور یافته است و شاعر از اهل بیت (ع) و به ویژه پیامبر (ص) استفاده سیاسی و اجتماعی می کند. او شاعر مضمون و محتوا است و کلمات و عبارات ساده و در عین حال فخیم را برای تعبیر عقاید خود به کار برده است و به ندرت از اوزان عروضی خارج می شود. او تمایل خاصی به بیان خطابی دارد و سعی کرده است تا شعر دینی خویش را در خدمت نیازها و چالش های موجود در جهان اسلام قرار دهد. وی با آگاهی از مفاهیم و الفاظ قرآنی توانسته است تفکری قرآنی را به اشعار دینی خود ببخشد.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، وائلی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
  • امیرحسین همتی صفحات 101-115

    مقامه، کتابی است که در شرح احوال، بیان اقوال و ذکر کرامات یکی از مشایخ طریقت به نگارش درآمده باشد. اسرارالتوحید فی مقامات شیخ ابی سعید یکی از معروف ترین این مقامه هاست. در این کتاب، افزون بر ذکر احوال ابوسعید، حکایت هایی چند در باب برخی از کردار و سخنان بوسعید مندرج است که در محتوا و مضمون آن ها، شباهت هایی فراوان با رفتار و سخنان سلف صالح مشاهده می شود. به دلیل همانندی های بسیار این روایات به یکدیگر، برخی از محققان به این باور دست یافته اند که این نوع از حکایت ها را در حق اخلاف می بایست جعل و نظیره سازی مریدان در حق مشایخ خویش به شمار آورد. برای آشکار شدن وجاهت این باور، نیاز است تا پژوهشی مستقل درباره حکایت هایی که در احوال پیشینیان، نظایری برای آن ها می توان یافت، صورت گیرد. نتایج حاصل از این تحقیق، موید آن است که شکل گیری همانندی های مذکور، بر جعل و انتساب، نمی توانند به عنوان دلیل قاطع قرار گیرند. علت متصور و مترتب بر شکل گیری این نظیره ها، به الگو قرار دادن آگاهانه از بهترین اقوال و تقلید از پسندیده ترین احوال برای بهره مندی از عالی ترین منش ها، مربوط بوده است.

    کلیدواژگان: اسرارالتوحید، ابوسعید، حکایات نظیره دار
  • امین یعقوبی صفحات 117-131

    آن چه باعث شکل گیری شعر می شود، فرم است؛ صناعات فرمی و چگونگی کاررفت آن ها در سطح زبان، میزان ادبیت آن را نشان می دهد. اما تنها فرم ضامن ماندگاری آثار نیست. پژوهش حاضر برآن است تا به بایسته هایی در نقد شعر بپردازد. این پژوهش بر آن است که در نقد آثار باید به موضوعات مهمی چون: زبان سالم و یکدست، عدم اضطراب سبکی، نحوه به کارگیری صناعات فرمی و انصاف در نقد، توجه داشت. همچنین باید توجه داشت که هر اثری قابلیت نقد را ندارد. چه بسیارند آثاری که صاحب امتیاز نقد شدن نمی شوند. بنابراین برای نقد یک اثر، باید حداقل سطحی را در نظر گرفت. هم چنین باید در نظر داشت که استفاده صرف از صناعات ادبی، هنر به وجود نمی آورد؛ از جمله معضلاتی که امروزه گریبان گیر شعر و ادبیت کلام شده، استفاده کارکردی صرف از صناعات ادبی است. بی این که نگاهی به چگونگی و کیفیت به کارگیری این صناعات بشود، آن ها را مورد استفاده قرار می دهند.

    کلیدواژگان: نقد، شعر، زبان سالم، عدم اضطراب سبکی
|
  • Mohammad Rezaei, Shamsi Parsa *, Hoda Parsa Pages 11-31

    Ruzha al-Safa is a seven-volume book on general history that was written at the end of the Timurid period. Despite the fame of this work, no detailed stylistic study has been done. This article seeks to answer the question, what are the features of Rouza al-Safa based on structuralist stylistic approach? In this article, the linguistic and literary coordinates of the book of Rouzah al-Safa were analyzed with a descriptive-analytical method and based on a structuralist stylistic approach. The results show that due to the adaptation of the work from several sources before the Timurid period and also the Timurid period, the stylistic coordinates of different periods have been reflected in it. The abundant use of Arabic compounds, Turkish and Mongolian words and phrases, descriptive verbs, descriptive and additional compounds, giving praise, description, adaptation of verses and inserting poems are some of the characteristics of the Timurid period in this work.

    Keywords: Rouza al-Safa, Mir Khand, style, literary level, linguistic level
  • Maryam Saeidian *, Alireza Shohani Pages 33-53

    Magic and its related elements are among the concepts that have special importance and magic should be considered as a universal belief that has existed in human life until the present age. In fiction works, various authors have paid attention to magic and related elements in their works. In this research, which was developed using a descriptive-analytical method, the magical elements in the novels Jannameh by Hoshang Golshiri, Ahl Ghareq by Muniro Ravipour and Qoriya by Mohammad Moulaei have been examined and analyzed. In these works, the audience is faced with characters who have the ability to communicate with the other world and can create many works in this magical world. In the novel Jannameh, both the narrator of the story should be considered as an exorcist who is connected with the supernatural world, and the women of this novel, who often turn to superstitions.

    Keywords: Magical elements, novel, jinnama, Ahl Gharq, village
  • Khadijeh Fooladi * Pages 55-76

    Applying scientific-literary theories in criticizing literary texts and reading them is a method that is very popular and used in research recently due to its solid and analyzable method and style. Psychological theories have a special and valuable place among different fields that can be discussed around literary texts.Individualistic psychology was founded by Alfred Adler and one of the theories in this individualistic psychology is the theory of social interest. In this article, which is done in a descriptive-analytical way based on document analysis and the method of library studies, the poemsof Forough Farrokhzad are analyzed and investigated based on the theory of social interest based on Adler's individualistic psychology. The results of the research show that the social interest in Forough Farrokhzad's poems is very strong in paying attention to his fellow men, especially women. The component of despair and loneliness in his poems makes it possible to consider him as an isolated personality type. Forough is a poet whose desired perfection is to reach a world where his fellows, especially the women of the society, are in safety and peace. In general, it can be said that the social interest in the existence of Forough is summarized in the effort to create better conditions for their fellows, especially women.

    Keywords: psychoanalytic literary criticism, Alfred Adler, Social interest, Forough Farrokhzad
  • Ezzat Mollaebrahimi *, Kamal Dehghani Pages 77-99

    Stylistics is one of the branches of literary critique that use linguistic and rhetoric in text analysis, and in the critical and literary examination, it relies on the three main elements of the text, the author, and the audience. This research that based on structuralist stylistics, seeks to discover the Hidden Angles of Sheikh Ahmad Waeli's Religious Poems and from this point of view, his poems have been explored in linguistic, literary, and intellectual levels in a descriptive-analytical manner. The results of this study show that the poet's social and political ideas are reflected in his religious poems and the poet makes political and social use of the Ahlul-Bayt (pbuh) and especially the Prophet (pbuh). He is a poet of content and concept and has used simple, yet elusive words and phrases to interpret his beliefs and it rarely gets out of the poetry templates. He has a particular tendency to speak addressing and it has tried to serve its religious poetry to serve the needs and challenges of the Muslim world. He is aware of Quranic concepts and words and he has been able to add Qur'anic thought to his religious poetry.

    Keywords: stylistics, Waeli, language level, literary level, intellectual level
  • Amirhoseyn Hemmati Pages 101-115

    A maqamah is a book that is written in the description of the status, expression of the sayings and mention of the virtues of one of the elders of the tariqat. Asrar al-Tawheed in the maqamas of Sheikh Abi Said is one of the most famous of these maqamas. In this book, in addition to the mention of Abu Sa'id's condition, there are several anecdotes about some of Bus Sa'id's deeds and words, which in their content and theme show many similarities with the behavior and words of Salaf Saleh. Due to the many similarities between these narrations, some researchers have come to the belief that this type of anecdotes should be considered as falsification and imitation of the disciples in favor of their elders. In order to reveal the validity of this belief, it is necessary to conduct an independent research on the stories that can be found similar to those of the predecessors. The results of this research confirm that the formation of the aforementioned similarities cannot be considered as a conclusive proof of forgery and attribution. The imagined and orderly reason for the formation of these examples was related to the conscious setting of the best sayings and imitating the most favorable circumstances to benefit from the highest morals.

    Keywords: Asrar al-Tawheed, Abu Saeed, similar stories
  • Amin Yaghoobi Pages 117-131

    What causes the formation of the poem is the form; Form industries and how they are used at the level of language show the level of its literacy. But the form alone does not guarantee the durability of the works. The present study aims to provide some points related to poetry criticism. This research is based on the fact that in criticizing the works, one should pay attention to important issues such as: sound and uniform language, lack of stylistic anxiety, the way of using formal industries and fairness in criticism. It should also be noted that not every work can be criticized. There are many works that do not get the privilege of criticism. Therefore, to criticize a work, a minimum level should be considered. It should also be kept in mind that the mere use of literary arts does not create art.

    Keywords: Criticism, poetry, tips, healthy language style