فهرست مطالب

مجله پژوهش های فقهی
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حیدر باقری اصل*، سعیده باقری اصل صفحات 265-277

    قید «علی المومن» تنها در یکی از نقل های روایت «لاضرر» استعمال شده است. تاکنون یک تحقیق جامع و مستقل درباره وجود و فقدان قید «علی المومن» این روایت و تاثیر آن در استنباط مسایل فقهی آن انجام نگرفته است. در مقاله حاضر محققان درصدد این کار برآمدند و سوال اصلی تحقیق این است که تاثیر فقهی وجود و فقدان قید «علی المومن» در مفاد روایت «لاضرر» چیست؟ پاسخ این سوال اصلی و سوالات فرعی مرتبط با آن به بررسی وجود و فقدان قید «علی المومن» در این روایت نیاز دارد تا تاثیر فقهی وجود و فقدان قید «علی المومن» در این روایت در ارتباط با استنباط مسایل فقهی آن تعیین شود. در تحقیق حاضر محققان مسیله را با روش تحلیلی و استنادی بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که وجود و فقدان قید «علی المومن» در مفاد این روایت، برخلاف تصور غالب محققان، هیچ تاثیری در استنباط مسایل فقهی آن ندارد.

    کلیدواژگان: روایت، ضرار، ضرر، علی المومن، قید
  • سید محمد اسدی نژاد*، جمال نیک کار صفحات 279-293
    محرومیت از حقوق اجتماعی کیفری است که با هدف اصلاح و بازاجتماعی کردن مرتکب و جلوگیری از تکرار جرم به دو صورت مجازات مستقل (اصلی) و مجازات مضاعف (تکمیلی و تبعی) در قانون مجازات اسلامی پیش‏بینی شده است. در این کیفر قانون‏گذار با تمرکز بر کاهش توان مرتکب از طریق محروم کردن وی از حقوق اجتماعی از قرار گرفتن مجرم در محیط جرم‏زا جلوگیری کرده و ضریب احتمال تکرار جرم را کاهش داده است. اما اعمال طیف وسیعی از موارد محرومیت موجب شده کارآمدی این کیفر مورد تردید قرار بگیرد و از جهات مختلف ایراداتی بر آن وارد شود. با وجود رابطه مستقیم کارآمدی قوانین با تعالی جایگاه قانون‏گذار در افکار عمومی، مقاله پیش رو با اتخاذ روش توصیفی تحلیلی، به منظور ارایه گزارشی از کارآمدی کیفر محرومیت، نحوه اعمال مجازات‏های محرومیت و دلایل مدافعان و مخالفان آن را مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاکی از آن است که مجازات محرومیت بالذات و اصالتا کیفری کارآمد تلقی می‏شود و علت ایرادات وارده چیزی جز برخورد دوگانه قانون‏گذار در صور مختلف این کیفر نبوده است که مستلزم اصلاح و بازنگری خواهد بود.
    کلیدواژگان: مجازات تبعی، مجازات مضاعف، کرامت انسانی، محرومیت از حقوق اجتماعی
  • حمیدرضا محمدی*، حمیدرضا بصیری صفحات 295-306

    انتشار تصویر متهمان در مرحله تحقیقات مقدماتی جرم، علاوه بر آنکه بر اساس مواد 91 و 96 آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 موجب مسیولیت کیفری است، در بعضی از حالات می تواند منطبق با عناوین محرمه فقهی باشد. از طرفی رسانه ها برای تحقق کارکرد اطلاع رسانی نیازمند تصویربرداری از متهمان در مرحله تحقیقات مقدماتی جرم هستند که به جهت منع قانونی و شرعی با شطرنجی کردن چهره متهمان این تصاویر را منتشر می کنند. در این پژوهش در گام اول به روش آزمایشی تاثیر شطرنجی کردن چهره متهم در شناخت هویت آن ها در گزارش های خبری اخبار 18:30 رسانه ملی در بازه زمانی سال 1400 تا 1401 بررسی شد و در گام بعدی به روش اسنادی کتابخانه ای امکان سنجی تطبیق عنوان غیبت در انتشار این تصاویر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان داد شطرنجی کردن تصویر متهمان تاثیری در عدم شناسایی هویت آن ها در گزارش های خبری ندارد و در نتیجه انتشار این تصاویر موجب آشکار شدن عیوب انتسابی متهم می شود که در صورتی که این عیب واقعیت داشته باشد مصداق عنوان غیبت و در صورتی که این عیوب منطبق بر واقع نباشد حکم بهتان را خواهد داشت.

    کلیدواژگان: انتشار تصویر، بهتان، حریم خصوصی، حقوق متهم، غیبت
  • نفیسه نیرومند، محسن رفعت*، فاطمه ژیان صفحات 307-322

    گفت وگوی زن و مرد و شنیدن صدای نامحرم از مقتضیات جامعه امروزی است که درباره تعیین حدود و احکام آن اقوال مختلفی از فقهای متقدم و متاخر صادر شده است. این اقوال بر پایه روایات و گاه عباراتی است که به مثابه روایت در نظر گرفته شده است. بنابراین بررسی اصالت و اعتبارسنجی سندی و دلالی آن ها ضروری به نظر می رسد. زیرا در میان مشهورات عباراتی وجود دارد که فاقد هر گونه اصل و ریشه اند که به آن ها عبارات حدیث نما هم گفته می شود. از جمله چنین احکامی موضوع حرمت سخن گفتن زن در حضور نامحرم است که فقها تلاش کرده اند آن را از عبارت «صوت المراه عوره» استخراج کنند. در این تحقیق، که به روش کتابخانه ای با رویکردی تحلیلی انتقادی به سامان رسیده است، کوشش شد ضمن بیان اقوال فقها به نقد و بررسی و میزان اعتبار این عبارت پرداخته شود. فقدان عبارت در منابع کهن روایی، نقل آن با صیغه تمریض «روی»، و مردود دانستن آن توسط جمعی از فقها از قراینی است که اصالت این روایت را با مشکل جدی مواجه می سازد. کهن ترین منبع که این روایت انگاره در آن یافت می شود کتاب المسایل المهناییه الاولی علامه حلی است و محتمل است که علامه این تعبیر را از حکم برخی فقها آورده یا برداشت ایشان از روایت «المراه عوره» و سرایت عورت بودن به همه جنبه ها و ابعاد زن از جمله صدای او بوده باشد. وجود برخی روایات و آیات معارض با این مفهوم و سیره معصومان (ع) نیز موجب تردید در این حرمت است

    کلیدواژگان: صدای زن نامحرم، صوت المراه، صوت المراه عوره، عورت بودن صدای زن
  • سید حسین نوری*، سعید سبوئی جهرمی صفحات 323-336

    عمل جراحی زیبایی یکی از پدیده های اجتماعی نوظهور است. به همین دلیل در کتب فقهی فقیهان متقدم اثری از این بحث مشاهده نمی شود. در سال های اخیر دانشمندان فقه امامیه و همچنین اهل سنت به بررسی فقهی این مسیله پرداخته اند. مشهور فقهای اهل سنت قایل به حرمت این عمل شده اند و برای اثبات مدعای خود به ادله ای چون حرمت تغییر در خلقت الهی و روایات نهی کننده از چنین اعمالی استناد کرده اند. در مقابل این نظریه اکثریت فقهای امامیه ادله یادشده را نپذیرفته اند و با استناد به ادله ای چون اطلاق آیات و روایات مدح کننده زیبایی و زیباسازی، قاعده تسلط بر نفس، و اصل برایت قایل به جواز جراحی زیبایی شده اند. در این نوشته که با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفت، پس از بررسی ادله دو گروه، این نتیجه حاصل شد که ادله اقامه شده بر حرمت ناتمام و قول به جواز صحیح است

    کلیدواژگان: تغییر در خلقت الهی، حقوق، حکم اولی، حکم ثانوی، فقه
  • حسین خانلری بهنمیری*، سام محمدی صفحات 337-351
    پول های امروزی دارای مالیت اعتباری هستند که اعتبار خود را از دولت می گیرند و نماینده قدرت خرید معینی هستند. در اوضاع و احوال کنونی، با توجه به افزایش نرخ تورم در هر سال، موضوع ضمان ناشی از کاهش ارزش پول یکی از مسایلی است که به شدت مورد اختلاف بوده و نظرات متفاوتی از سوی فقها در امکان جبران کاهش ارزش پول ارایه شده است و یکی از مباحثی که ممکن است مسیله جبران کاهش ارزش پول در آن مطرح شود موضوع ضمان درک است. چون عده ای بایع را به جهت مسیولیتی که در استرداد ثمن و جبران خسارت مشتری جاهل دارد ملزم به جبران کاهش ارزش ثمن (پول) می دانند. رویکرد این مقاله توصیفی تحلیلی است. رهیافت این مقاله بر عدم امکان مطالبه کاهش ارزش پول، در صورت فقدان شرط صریح و ضمنی، ضمن قرارداد، در مسیله ضمان درک، به جهت عدم احراز تقصیر بایع، استوار است.
    کلیدواژگان: ارزش مبادله ایی پول، پول اعتباری، ضمان درک، قدرت خرید، کاهش ارزش پول
|
  • Heidar Baqeri Asl *, SaIdeh Baqeri Asl Pages 265-277

    The provision «´Alal-Mu’mini» has been used only in one of quotes of the no-harm narration. So far, no comprehensive and independent analysis has been conducted on the existence and absence of the «´Alal-Mu’mini» provision in this narration and its effect on inferring its jurisprudential issues. The present article intends to do this and the main question arises here as to what is the jurisprudential effect of the existence or absence of the «´Alal-Mu’mini» provision in the content of the no-harm narration? The answer of this main question and its related sub-questions requires examining the existence or absence of the «´Alal-Mu’mini» provision in this narration in order to determine the jurisprudential effect of the existence or absence of the «´Alal-Mu’mini» provision in relation to inferring its jurisprudential issues. The present study has examined the issue through analytical-documentary method and it has come to the conclusion that the existence and absence of the «´Alal-Mu’mini» provision in the content of this narration - contrary to prevailing perception - has no effect on the inference of its jurisprudential issues.

    Keywords: Narration, No-Harm, No-Damage, adverb, Al-Mu&rsquo, min
  • Seyed Mohamad Asadinezhad *, Jamal Nikkar Pages 279-293
    Social deprivation is a punishment which is predicted for the guilty with the purpose of reforming and resocialization. This structure is anticipated in two forms (independent sentence and subordinate sentence). In this punishment legislator prevent perpetrator from being in the criminal environment with the concentration of the perpetrator ability through deprivation of social rights, and decrease the  possibility of recidivism, however, using   the wide range  of  the social rights deprivation leads to  be doubted and objected  it’s efficiency in various aspects Therefore,  the direct function of law enforcement with the exalted position of law- maker in the public opinion caused this following article  use descriptive and analytical methods in order to present a report for  the influential of  this deprivation sentence also, this  article has  examined  the way for  using  this sentence and studied both defendants and  opponents point of view about  this matter. Results show that deprivation punishment is effective and practical in origin, however, the reason of the objection in this form of punishment returns in binary attitude which is performed by legislator in different forms. Hence, law- maker needs to reform and review this problem.
    Keywords: subordinate punishment, Double punishment, human dignity, deprivation of social rights
  • HamidReza Mohammadi *, HamidReza Basiri Pages 295-306

    Releasing the picture of the accused during the preliminary investigation stage of the crime, according to articles 91 and 96 of the Criminal Procedure Code approved in 2012, is subject to criminal liability, in some cases it can also conform to the jurisprudentially unlawful titles. On the other hand, to fulfill the function of informing, the media needs to take pictures of the accused in the preliminary investigation stage of the crime and since it is legally and judicially forbidden to release the pictures, they pixelate and then release the picture of the accused. Therefore, this research investigated in the first step, the effect of blurring the face of the accused in recognizing their identity in the news reports of the 18.30 national media in the period of 1400-1401. In the next step, using the documentary-library method, the feasibility of application of the title of backbiting in the release of these pictures was investigated. The results of the statistical analysis showed that blurring the picture of the accused has no effect on not identifying their identity in the news reports. As a result, the release of these pictures results to revealing the attributive deficiencies of the accused to be revealed. If it is so, then it will be an instance of backbiting, if not, the sentence of accusation will follow.

    Keywords: Absence, defendant', s rights.Image release, Privacy, vilification
  • Nafiseh Niroumand, Mohsen RafAt *, Fatemeh Zhian Pages 307-322

    The conversation between men and women and listening to alien voices is one of the requirements of today's society. Different opinions have been stated by earlier and later Islamic jurists on the designation of its limits and rules. These opinions are based on narrations and sometimes phrases considered as tradition. Therefore, it seems necessary to examine the authenticity and validation of their documents and implication, because there are some baseless statements among the famous ones which are also called hadith-like phrases. Among these rulings is the issue of prohibition of a woman speaking in the presence of aliens, which has been extracted by jurists from the phrase " Ṣaut al-Mar`ah 'Aurah". This research, which has been organized with a library method and an analytical-critical approach, tries to criticize and evaluate the validity of the opinions of jurists. The absence of the phrase in the ancient narrative sources, its citation with the passive verb (ruvīa), and its rejection by a group of jurists are among evidences that make the authenticity of this narration a serious problem; The oldest available source in which this hadith-like narration is found is Allamah Hilli's Al-Masā`il Al-Muhannā`iyyah Al-ūlā. It is possible that Allamah brought this interpretation from the ruling of some jurists or his interpretation of the narration of "Al-Mar`ah 'Aurah" has been generalized to all aspects and dimensions of woman including her voice. The existence of some hadiths and verses that contradict this concept and the conduct of the Ahl al-Bayt also cast doubts about this prohibition.

    Keywords: Voice of a strange woman, Ṣaut al-mar`ah, Ṣaut al-mar`ah 'aurah, Woman's voice is sensual
  • Seyyed Hossein Nouri *, SaId Sabouei Jahromi Pages 323-336

    Cosmetic surgery is one of the new social phenomena. For this reason, there is no trace of this matter in the earlier jurisprudential books. In recent years, both Shi'a and Sunni scholars of jurisprudence have investigated this issue. Most of Sunni jurists have considered this surgery forbidden and to prove their claim, they have cited evidence such as the forbiddence of altering God's creation and traditions prohibiting such surgery. In contrast, most of Imamiyyah jurists have not accepted the above-mentioned reasons and relying on reasons such as the unconditional verses and traditions praising beauty and beautification, the rule of self-dominance, and the principle of innocence, they have considered it permissible. This article uses a descriptive-analytical method and library sources. After examining the reasons of both groups, it was concluded that the reasons of forbiddence are not complete and the reasons of permission are correct.

    Keywords: jurisprudence, law, cosmetic surgery, change in god', s creation, primary precepts, secondary precepts
  • Hossein Khanlari Bahnamiri *, Sam Mohammadi Pages 337-351
    Today's money, paper money and bills, has a credit value, which takes its credit from the government and represents a certain purchasing power. In the current situation, due to the annual increase in inflation rate, the issue of the guarantee due to the devaluation of the value of money is very controversial. Different opinions have been presented by the jurists regarding the possibility of reimbursing the value of money. One of the issues in which the matter of reimbursing the value of money may be raised is the guarantee to indemnify. Some of the jurists consider that the seller is obliged to reimburse the value of the price (money) due to his responsibility in returning the price and compensating for the ignorant customer. This article uses a descriptive – analytical method. The approach of this article is based on the impossibility of demanding a decrease in the value of money, in the absence of an explicit and implicit condition within the contract regarding the issue of guarantee to indemnify, in order not to prove the fault of the seller.
    Keywords: exchange value of money, credit money, guarantee to indemnify, purchasing power, Devaluation of value of money