فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 127، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون عزیزی* صفحات 3-15
    مقدمه

    فعالیت های پژوهشی در 40 سال گذشته رتبه علمی ایران در تولید علم در جهان را از 54 به 16 رسانده است. این مقاله روند پژوهش های علوم پزشکی در چهل سال گذشته و سال های آینده را ترسیم می کند.

    مواد و روش ها

    بررسی مقالات فارسی پزشکی از سال 1361 تا 1401 با استفاده از داده های پایگاه های مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، اسکوپوس و نیز کتاب سلامت در جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت.

    یافته ها

    در بیست سال اول توانمندسازی نیروی انسانی پزشکی؛ شامل افزایش دانشکده ها و دانشگاه های علوم پزشکی، دانشجویان رشته های مختلف در مقاطع کارشناسی ارشد، دکترای علمی، دکترای حرفه ای و تخحصص های بالینی پزشکی و تاسیس دوره های فوق تخصصی بالینی پزشکی انجام شد. زیرساخت های ضروری برای درونداد تحقیقات آماده و مراکز تحقیقاتی و پژوهشکده های پزشکی تاسیس گردید. در بیست ساله دوم افزایش اعضای هیات علمی دانشگاه ها، توسعه موسسات تحقیقاتی و نیز افزایش تعداد دانشجویان و دستیاران سبب ارتقا کمی و کیفی پژوهش و تولید مقالات علمی در سطح بین المللی و افزایش استنادات به مقالات پزشکی ایران گردید. اهداف بیست سال آینده افزایش نوآوری در پژوهش ها، تولید علم نافع و دستیابی به مرجعیت علمی در سطح منطقه و جهان است که با حفظ و تکریم دانشمندان و پژوهش گران، تغییر در شیوه ارزشیابی تحقیقات، افزایش اعتبارات پژوهشی، هدفمند کردن پژوهش ها و ترویج فرهنگ علم نافع امکان پذیر خواهد بود.

    نتیجه گیری

    در 40 سال گذشته زیرساخت ها و نیروی انسانی مورد نیاز برای تحقیقات پزشکی فراهم شده است. به کارگیری نیروی انسانی لایق و ترجمان دانش آن ها، ترویج نوآوری، توسعه فناوری ها برای رفع مشکلات سلامت جامعه و دستیابی به مرجعیت علمی نیازمند عزم ملی قوی و تحول انقلابی در دهه های آینده است.

    کلیدواژگان: تحول، تحقیقات، علوم پزشکی، ایران، نوآوری، مرجعیت علمی
  • مهدیه سرحدی* صفحات 16-24
    مقدمه

    دیابت یک بیماری متابولیک مزمن می باشد که تاثیر عمیقی بر زندگی زوجین دارد. به همین دلیل؛ استفاده از مداخله ها و آموزش های مبتنی بر رویکردهای روان شناختی در زوجین ضرورت دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش شناختی رفتاری بر سازگاری زناشویی زوجین به دنبال ابتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی 40 نفر از بیماران و همسران بیماران مبتلا به دیابت نوع دو به صورت در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. برای گروه مداخله برنامه آموزش زوجی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری اجرا شد. مشارکت کنندگان هر دو گروه با مقیاس سازگاری زناشویی قبل و بعد از مداخله ارزیابی شدند. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تی مستقل، تی زوجی و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمرات سازگاری زناشویی زوجین در تمامی ابعاد و نمره ی کلی سازگاری زناشویی در پس آزمون، در گروه مداخله بیشتر از گروه شاهد است. آزمون ANCOVA نشان داد که این تفاوت ها ازنظر آماری معنی دار می باشد (0/001≥ p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده تاثیر معنادار آموزش خانواده به شیوه ی شناختی رفتاری بر سازگاری زناشویی زوجین مبتلابه دیابت نوع دو می باشد و مشاوران و درمانگران می توانند از این روش جهت بهبود کیفیت روابط زوجی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، دیابت نوع دو، زوجین، درمان شناختی رفتاری
  • سمیه قربانی، سراج الدین عارف نیا*، شیما بهشتی زواره صفحات 25-33
    مقدمه

    دیابت نوع یک دومین بیماری مزمن شایع در کودکان و نوجوانان است که تظاهرات بالینی آن اغلب با کتواسیدوز همراه است. هدف از انجام این مطالعه، توصیف ویژگی های بیماران مبتلا به کتواسیدوز دیابتی، مقایسه این ویژگی ها در بین بیماران با دیابت شناخته شده قبلی و تازه شناخته شده و تجزیه و تحلیل زیر گروهی بر اساس شدت بیماری بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بصورت گذشته نگر بر روی کودکان و نوجوانان 2 تا 18 ساله ای که بین فروردین 1395 و اسفند 1399 در بیمارستان فوق تخصصی طالقانی شهر گرگان با تشخیص کتواسیدوز دیابتی بستری شدند انجام شد. با توجه به شدت بیماری، بیماران به سه گروه خفیف، متوسط و شدید تقسیم شدند. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 23 و به کمک آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری آماری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در طول دوره مطالعه؛ 49 کودک و نوجوان مبتلا به کتواسیدوز دیابتی شناسایی شدند. میانگین سنی بیماران 3/59±10/12 سال و در حدود 61 درصد بیماران دارای دیابت شناخته شده قبلی بودند. اختلاف آماری معناداری در زمان خروج از کتواسیدوز و سطح کراتینین در بین سه گروه به لحاظ شدت بیماری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بیش از نیمی از بیماران دارای دیابت شناخته شده بودند. نتایج نشان داد هرچه بیماری شدیدتر باشد، زمان لازم جهت خروج از وضعیت کتواسیدوز دیابتی بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: کودکان، دیابت، کتواسیدوز دیابتی، دیابت شناخته شده
  • لیلی یکه فلاح، محمدحسین مافی* صفحات 34-43
    مقدمه

    پریشانی هیجانی و کیفیت خواب هر دو عواملی موثر بر کنترل بیماری و عوارض ناشی از آن در بیماران با زخم پای دیابتی می باشند. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل پیشگویی کننده پریشانی هیجانی و کیفیت خواب در بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی، در شهر قزوین انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی -مقطعی است که در سال 1401 اجرا گردید. یکصد و نه بیمار مبتلا به دیابت مراجعه کننده به بیمارستان ولایت شهر قزوین بصورت در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار مطالعه شامل سیاهه مقابله جمعیت شناختی، روش طبقه بندی زخم دانشگاه تگزاس، پرسش نامه کیفیت خواب پیترزبورگ و پرسش نامه پریشانی هیجانی (IR-PAID-20) بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    اکثریت بیماران دارای زخم درجه سه (48/6 درصد) در مرحله A (47/7 درصد) بودند. نمره کل پریشانی هیجانی و کیفیت خواب به ترتیب 19/94±49/81 و 4/02±10/21 بود. عواملی همچون کیفیت خواب، درجه زخم، مرحله زخم، نوع درمان، میزان قندخون و مدت ابتلا به زخم پای دیابتی بعنوان عوامل پیشگویی کننده پریشانی هیجانی شناسایی شدند (0/05>p). پریشانی هیجانی، درجه زخم و مرحله زخم به عنوان عوامل پیشگویی کننده کیفیت خواب بیماران شرکت کننده شناسایی شدند (0/05>p).

    نتیجه گیری

    وضعیت زخم به عنوان عامل پیشگویی کننده مشترک پریشانی هیجانی و کیفیت خواب در بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی شناسایی شد. توصیه می شود با تمرکز بر عوامل موثر بر پریشانی هیجانی و کیفیت خواب مداخلاتی در راستای بهبود دو مولفه مذکور در بیماران مبتلا صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پریشانی هیجانی، کیفیت خواب، دیابت نوع دو، زخم پای دیابتی
  • مجید کاشف*، انسیه حاجی زاده صفار، مجتبی صالح پور، سودا محرم زاده صفحات 44-55
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرین ورزشی و دو شدت متفاوت آن بر برخی از عوامل ساختاری قلب در موش های مبتلا به پیش دیابت و دیابت نوع دو است.

    مواد و روش ها

      به این منظور 39 سر موش نر C57bl/6j به دو گروه رژیم غذایی پرچرب (HFD) و رژیم غذایی معمولی (ND) تقسیم شدند. پس از 20 هفته رژیم غذایی حاوی 60% چربی برای موش های گروه HFD و غذای معمولی برای موش های گروه ND، به 12 سر از موش های HFD، استرپتوزوتوسین (STZ) تزریق شد. سپس هر گروه به سه زیرگروه شاهد، تمرین تناوبی شدید (HIIT) و تمرین تداومی متوسط (MICT) تقسیم شده و موش های گروه های تمرین ورزشی به مدت هشت هفته تمرین کردند. در پایان متغیرهای بافتی مورد نظر؛ شامل وزن قلب، چگالی عروقی، فیبروز، استیاتوز و تحلیل رفتگی در بافت قلب موش ها بررسی شد. از تحلیل واریانس یک طرفه و فراوانی درصدی برای بررسی و گزارش نتایج استفاده شد.

    یافته ها

    رژیم غذایی پرچرب موجد کاهش چگالی عروقی (30%) و تحلیل بافتی، و تزریق STZ باعث کاهش چگالی عروقی (33%)، بروز فیبروز و استیاتوز میوکارد شد. هر دو تمرین ورزشی با بهبود علایم، شامل وزن قلب، فیبروز، استیاتوز و تحلیل رفتن بافت همراه بود. در مورد قند خون، فیبروز، استیاتوز و تغییرات دژنراتیو بافت قلب ، MICT تاثیر قوی تری نسبت به HIIT ایجاد کرد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، HFD، با یا بدون STZ، با بروز تغییرات آسیب شناختی بافت قلب همراه است و MICT می تواند اثرات قوی تری نسبت به HIIT در کاهش این تغییرات ایجاد کند.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی تناوبی شدید، تمرین ورزشی تداومی متوسط، شدت تمرین ورزشی، دیابت ملیتوس، کاردیومیوپاتی دیابتی
  • زهرا بهادران، پروین میرمیران، فرهاد حسین پناه، اصغر قاسمی* صفحات 56-64

    مقدمه زخم دیابتی از عوارض دراز مدت دیابت است که با افزایش خطر مرگ و میر و ناتوانی ناشی از قطع عضو و کاهش کیفیت زندگی مبتلایان همراه است. به دلیل عدم رعایت و به کارگیری درست درمان های استاندارد در ترمیم زخم، روش های تکمیلی از جمله درمان های مبتنی بر افزایش فراهم زیستی اکسید نیتریک در زخم (دهنده ها، پیش سازها و القاء کننده های اکسید نیتریک) در محیط آزمایشگاهی و کشت سلول، مدل های حیوانی و کارآزمایی بالینی مورد توجه واقع شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی کاربردهای بالینی احتمالی اکسید نیتریک در التیام زخم مبتلایان به دیابت؛ با بررسی شواهد بالینی موجود است. اکسید نیتریک اگزوژن اشکال متفاوت، از جمله جریان گاز، پماد حاوی نیتریت در محیط اسیدی، افشانه و هم چنین هیدروژل های حاوی دهنده های اکسید نیتریک، در درمان زخم مورد بررسی قرار گرفته است. اگرچه مطالعات بالینی محدودی در خصوص اثربخشی درمان با اکسید نیتریک در زخم دیابتی انجام شده است، برتری این درمان در مقایسه با درمان های استاندارد 56 تا 100 درصد گزارش شده است. عملکرد های شناخته شده اکسید نیتریک در فرآیند ترمیم زخم شامل افزایش جریان خون موضعی، تحریک رگ زایی، سنتز کلاژن، سنتز مجدد اپیتلیوم، جمع شدن و بسته شدن دهانه زخم، اثرات ضد التهابی با تقویت پاسخ های ایمنی و اثرات قوی و وسیع الطیف ضد باکتریایی می باشد. با توجه به شواهد اندک موجود، تایید برتری درمان با اکسید نیتریک در مقایسه با درمان های استاندارد نیاز به انجام مطالعات کارآزمایی بالینی در مبتلایان به دیابت با تعریف دقیق اندازه اثر، از جمله کاهش مساحت زخم، سرعت التیام زخم، و کاهش تعداد روزهای بستری دارد.

    کلیدواژگان: اکسید نیتریک، نیتریت، زخم دیابتی
  • مهسا نوروززاده، مینا امیری، فهیمه رمضانی تهرانی* صفحات 65-77

    آلزایمر یک بیماری پیشرونده نورودژنراتیو و شایع ترین نوع زوال عقل است. سندرم تخمدان پلی کیستیک Polycystic ovary syndrome(PCOS)  با اختلالات متابولیک و هورمونی، چاقی، التهاب، اختلال در میکروبیوتای روده و خطر بالاتر ابتلا به اختلالات خلقی و افسردگی همراه است و بنابراین زنان مبتلا به این سندرم ممکن است با اختلالات شناختی، اختلالات حافظه و به دنبال آن بروز آلزایمر مواجه شوند. هدف این مطالعه، بررسی عملکرد شناختی، حافظه و احتمال بروز زوال عقل و آلزایمر در زنان مبتلا به PCOS و توضیح عوامل تاثیرگذار بر این اختلالات در زنان مبتلا به این سندرم بود. بررسی متون در خصوص ارتباط بین  PCOSو بروز اختلالات شناختی و حافظه نشان می دهد که چندین اختلال مرتبط باPCOS  و برخی از داروهای مصرفی در این بیماران می تواند بر شناخت و حافظه به طور مثبت یا منفی تاثیر بگذارد. علی رغم نتایج به دست آمده از برخی مطالعات موجود مبنی بر اثرات مثبت آندروژن ها و داروهای خوراکی ضد بارداری بر روی عملکرد شناختی و حافظه، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مقاومت به انسولین، چاقی، التهاب، استرس اکسیداتیو، ناهمترازی زیستی میکروبیوتای روده و افسردگی می توانند شناخت و حافظه در زنان مبتلا به PCOS را به طور منفی تحت تاثیر قرار دهند و آنان را مستعد ابتلا به آلزایمر نماید. به هر حال، برای تخمین خطر بروز اختلالات شناختی، اختلالات حافظه و آلزایمر در زنان مبتلا به PCOS و شناسایی سازوکارهای دخیل در ایجاد این اختلالات، مطالعات بیشتری مورد نیاز می باشد. شناسایی زود هنگام بیماران مبتلا به PCOS در معرض خطر ابتلا به این اختلالات شناختی، می تواند در پیشگیری و اقدامات درمانی مناسب موثر باشد.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، شناخت، حافظه، آلزایمر، زوال عقل
|
  • F. Azizi* Pages 3-15
    Introduction

    There has been a remarkable rise in medical research in Iran during the last 40 years, improving the global ranking of the country in the production of research documents from 54th to 16th in 2022. The aim of this review was to summarize medical research activities in Iran during the last 40 years and present predictions on the outlook of this field in coming years.

    Materials and Methods

    Related articles were retrieved from the Iran Doc Engine, and selected sections of three editions of the book “Health in the Islamic Republic of Iran” were reviewed.

    Results

    Between 1980 and 2000, there was a remarkable rise in the number of medical universities and related schools in Iran. The number of students, both undergraduate and postgraduate, as well as PhD courses and residency programs, considerably increased in the country, in parallel with the debut of numerous clinical subspecialty programs in various clinical fields. Research centers and institutes were developed in many universities. Between 2001 and 2020, there was an extraordinary increase in the number of annual publications in medical fields. Citations to Iranian research articles have also increased. For the next 20 years, innovations in research activities and productions are expected to resolve many problematic issues in Iran’s health sector. Activities such as nurturing young, talented, and distinguished researchers, supporting scholars, devising more appropriate tools for the evaluation of the output, impact, and effectiveness of scientific productions, increasing the share of research from Growth National Product (GNP), and enhancing targeted research programs will be needed to safeguard the emerging goals of research activities in the next two decades.

    Keywords: Evolution, Medical research, Iran, Innovation, Scholarship
  • M .Sarhadi* Pages 16-24
    Introduction

    Diabetes is a chronic metabolic disease with a profound effect on the lives of couples. Thus, it is necessary to use interventions and training based on psychological approaches in couples.  This  study aimed to determine the effect of cognitive behavioral training on the marital adjustment of couples suffering from type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, a convenience sample of 40 patients with type 2 diabetes and their spouses was selected. They were randomly assigned to two intervention and control groups. A couple training program based on the cognitive-behavioral approach was implemented for the intervention group. The participants of both groups were evaluated with the marital adjustment scale before and after the intervention. To analyze the data, independent t-test, paired t-test, and covariance analysis were used.

    Results

    The mean marital adjustment scores of couples in all dimensions and the overall score of marital adjustment in the post-test were higher in the intervention group than in the control group. The ANCOVA test showed that these differences were statistically significant (p≤0.001).

    Conclusion

    Family training through the use of cognitive behavioral methods has a significant effect on the marital adjustment of couples with type 2 diabetes, and counselors and therapists can use this method when advising on how to improve the quality of marital relationships.

    Keywords: Marital Adjustment, Type 2 Diabetes, Couples, Cognitive-behavioral Therapy
  • S .Ghorbani, S .Arefnia*, Sh. Beheshti Zavare Pages 25-33
    Introduction

    Type 1 diabetes is the second most common chronic disease in children and adolescents whose clinical manifestations are often associated with ketoacidosis. The objectives of this study were to describe the characteristics of patients with diabetic ketoacidosis, compare these characteristics among patients with known and newly diagnosed diabetes, and analyze subgroups based on the severity of the disease.

    Materials and Methods

    This retrospective cross-sectional study was performed on children and adolescents aged 2 to 18 who were admitted to Taleghani Hospital from April 2016 to March 2020 with a diagnosis of diabetic ketoacidosis. According to the severity of the disease, the patients were divided into three groups: mild, moderate, and severe. The data was statistically  analyzed using SPSS (version 23) software.. P-value<0.05 was considered the level of statistical significance.

    Results

    Forty-nine children and adolescents diagnosed with diabetic ketoacidosis were hospitalized during the study period. The average age of patients was 10.12±3.59 years, and 32 (65.3%) were girls. About 61% of patients had previously known diabetes. A statistically significant difference was observed in the time to get out of ketoacidosis and creatinine level among the three groups of disease severity.

    Conclusion

    More than half of the patients had diabetes. The results showed that the more severe the disease, the longer the time needed to get rid of diabetic ketoacidosis.

    Keywords: Pediatric, Diabetes, Diabetic Ketoacidosis, Previously known diabetes
  • L. Yekefallah, MH .Mafi* Pages 34-43
    Introduction

    Emotional distress and sleep quality are effective in controlling the disease and its complications in patients with diabetic foot ulcers.(Emotional distress and poor sleep quality negatively affect the management of diabetes and it’s complications in patients with diabetic foot ulcers. Therefore, the present study was conducted to determine the predictors of emotional distress and sleep quality in patients with diabetic foot ulcers.

    Materials and Methods

    This  descriptive cross-sectional study was conducted in 2022. One hundred and nine patients with diabetes referred to Velayat Hospital in Qazvin City, Iran, were included in the study following convenience sampling. The study tools included a demographic checklist, the University of Texas Wound Classification System, the Petersburg Sleep Quality Index (PSQI), and the Emotional Distress Questionnaire (IR-PAID-20). The data was analyzed using SPSS-v25 software.

    Results

    The majority of the patients had grade 3 (48.6%) and stage A (47.7%) wounds. The total scores of emotional distress and sleep quality were 49.81±19.94 and 10.21±4.02, respectively. Factors such as sleep quality, wound grade, wound stage, type of treatment, blood sugar level, and duration of diabetic foot ulcer were identified as predictors of emotional distress (p<0.05). Emotional distress, wound grade, wound stage, and amputation history were identified as factors predicting the sleep quality of patients (p<0.05).

    Conclusion

    Wound status was identified as a common predictor of emotional distress and sleep quality in diabetic foot ulcer patients. It is recommended to focus on the factors affecting emotional distress and sleep quality to make interventions to improve these components in patients with diabetic foot ulcers.

    Keywords: Emotional Distress, Sleep Quality, Type 2 Diabetes, Diabetic Foot Ulcer
  • M. Kashef*, E .Hajizadeh-Saffar, M. Salehpour, S .Moharamzadeh Pages 44-55
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effect of exercise training with two different intensity levels on some structural parameters of the heart in mice with pre-diabetes and type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    For this purpose, 39 male C57bl/6j mice were divided into two groups: High-fat Diet (HFD) and Normal Diet (ND). After 20 weeks of a 60% fat diet for HFD mice and normal food for ND mice, 12 of the HFD mice were injected with streptozotocin (STZ) and then divided into three subgroups: control (C), High-intensity Interval Training (HIIT), and Moderate-intensity Continuous Training (MICT). The mice of the exercise training groups were trained for eight weeks. Then, tissue factors, including heart weight, vascular density, fibrosis, steatosis, and degenerative changes in the heart, were examined . One-way analysis of variance and percentage frequency were used to analyze and report the results.

    Results

    A high-fat diet decreased vascular density (30%) and degenerative changes, and STZ injection decreased vascular density (33%), myocardial fibrosis, and steatosis. Both exercise training types were associated with improvement of symptoms, including heart weight, fibrosis, steatosis, and degenerative changes. However, MICT had a stronger effect than HIIT on most factors.

    Conclusion

    A high-fat diet, with or without STZ, was associated with cardiac pathological changes. It seems that MICT can produce stronger effects in reducing these symptoms than HIIT.

    Keywords: High-intensity Interval Training, Moderate-intensity Continuous Training, Exercise Training Intensity, Diabetes Mellitus, Diabetic Cardiomyopathy
  • Z .Bahadoran, P .Mirmiran, F. Hosseinpanah, A. Ghasemi* Pages 56-64

    A diabetic wound is a long-term diabetes complication increasing the risk of mortality and amputation-related disability and decreasing the quality of life. Due to incorrect and incomplete use of standard therapies, complementary therapeutic strategies, including elevation of wound nitric oxide (NO) level by using NO donors, precursors, and inducers, have received attention in in vitro studies, animal experiments, and clinical trials. Here, we aimed to review the potential clinical applications of NO in accelerating wound healing in diabetes. Exogenous NO in the gaseous form or as acidified nitrite-containing ointments, NO-containing sprays, and NO-containing hydrogels has been applied in wound healing. Although limited clinical trials have been conducted to assess the efficiency of NO in accelerating diabetic wound healing, 56-100% effectiveness was reported for NO-based treatments compared to standard care. The known physiological functions of NO in wound healing include increasing the local blood flow, inducing angiogenesis, collagen synthesis, re-epithelization, wound closure, and anti-inflammatory effects via enforcing immune responses, and promoting potent broad-spectrum antibacterial effects. Considering the limited existing evidence, clinical trials with predefined effect sizes, i.e., wound area reduction, wound healing rate, and length of hospital stay, are required to confirm the efficiency of NO-based therapies compared to standard treatment.

    Keywords: Nitric oxide, Nitrite, Diabetic Wound
  • M .Noroozzadeh, M. Amiri, F.Ramezani Tehrani* Pages 65-77

    Alzheimer's disease (AD), a progressive neurodegenerative disease, is the most common type of dementia. Polycystic ovary syndrome (PCOS) is associated with metabolic and hormonal disorders, obesity, inflammation, gut microbiota dysbiosis, and an elevated risk of mood disorders and depression. Therefore, patients with this syndrome may be exposed to cognitive and memory disorders, followed by AD. The aim of this review was to focus on the cognitive function, memory, and the risk of dementia and AD in women with PCOS and to identify the factors affecting the risk of progression to these complications in women with this syndrome. Reviewing the literature on the relationship between PCOS and the occurrence of cognitive and memory disorders showed that several disorders linked with PCOS and some drugs used to treat these patients could positively or negatively affect the risk of the development of cognitive and memory disorders. While some reports have declared positive effects for androgens and oral contraceptive drugs on cognitive function and memory, others have argued that insulin resistance, obesity, inflammation, oxidative stress, gut microbiota dysbiosis, and depression may negatively affect cognitive and memory function in women with PCOS, predisposing them to AD. More studies are needed to estimate the risk of cognitive disorders, memory deficits, and AD in women with PCOS and to identify the factors involved in the development of these disorders. The early identification of PCOS patients at risk of developing these cognitive disorders can help prevent the progression of these conditions and appropriately treat them.

    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Cognition, Memory, Alzheimer’s disease, Dementia