فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های پولی - بانکی
پیاپی 54 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صادق الهام*، محمدمهدی شریعتی نژاد، محمد مهدی کیا صفحات 507-531

    قانون عملیات بانکداری بدون ربا بر حمایت از کشاورزی تاکید داشته و مزارعه را یکی از عقود جایگزین در نظام بانکی معرفی کرده است. بانک می تواند به عنوان یک موسسه واسطه بین مالک و کشاورز در تسهیل این امر کمک شایانی کند. مسیله آن است که از ابتدای تصویب قانون بانکداری تا به امروز، این عقد در نظام بانکی اجرا نشده و دلایلی بر اجرایی نشدن این قرارداد - باوجود اهمیت فراوان آن - بیان شده که نیازمند تحلیل است. در این مقاله که با روش کتابخانه ای تنظیم شده، تلاش شده است با بررسی قرارداد مزارعه، ابتدا آن را از لحاظ فقهی تحلیل کرده و سپس به چالش های مطرح شده در اجرایی نشدن این عقد پرداخته و در ادامه نیز راهکار مناسبی برای حل آن ارایه شود. طرح پیشنهاد واسطه گری و ایجاد مزارعه ثانوی برای بانک که موجب می شود جایگاه بانک از نقش مزارعی که در قانون کنونی بدان اشاره شده است، به مزارع و عامل در دو قرارداد مزارعه تبدیل شود، ازجمله نوآوری های این پژوهش است.

    کلیدواژگان: مزارعه، بانکداری اسلامی، ربا، عملیات بانکی، عقود مشارکتی
  • احسان زنگنه*، غلامرضا زمانیان، محمدنبی شهیکی تاش، علی چشمی صفحات 533-564

    مطابق ادبیات اقتصادی هم زمانی مهمی در وقوع چرخه های اعتباری با چرخه های تجاری وجود دارد، برای کاهش تاثیرات منفی چرخه های تجاری، لازم است چرخه های اعتباری و چگونگی تاثیرات متقابل آن ها با چرخه های تجاری مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش، ابتدا چرخه های تجاری و اعتباری با رویکردی غیرخطی و در قالب روش مارکوف سوییچینگ استخراج می شود؛ سپس بازخورد چرخه های اقتصادی از یکدیگر در قالب یک الگوی خودرگرسیونی برداری با تغییر رژیم (MS-VAR) به طور جامع بررسی می شود. برای این منظور داده های فصلی اقتصاد ایران طی سال های 1379 تا 1399 گردآوری شده اند. نتایج پژوهش حاکی از وجود یک ارتباط غیرخطی و نامتقارن طی رژیم های مختلف بین متغیرهای نرخ رشد اقتصادی، رشد تسهیلات بانکی، و نکول بانکی است و همچنین نتایج برآورد مدل بیانگر آن است که تحمیل تکانه مثبت در نرخ نکول و نرخ رشد تسهیلات بانکی سبب بروز هیچ گونه واکنشی در متغیرهای اقتصادی نمی شود و تنها بروز تغییرات ناگهانی در رشد اقتصادی است که واکنش متغیرهای نرخ نکول و نرخ رشد تسهیلات اعتباری را در پی دارد. بررسی ارتباط بین چرخه ها بیانگر همسوبودن چرخه های تجاری و اعتباری و غیرهمسوبودن چرخه های تجاری و نکول اعتباری بوده است.

    کلیدواژگان: چرخه های تجاری، چرخه های اعتباری، خودرگرسیون برداری با ویژگی غیرخطی، نکول بانکی
  • محسن سحری، محمد واعظ برزانی*، رسول بخشی دستجردی، هادی امیری صفحات 565-591

    وضع مالیات بر سود سپرده های بانکی موضوعی است که توجه سیاست گذاران اقتصادی در حوزه مالیات ستانی را به خود جلب کرده است. سهل الوصول بودن پایه های مالیاتی یکی از عوامل مهم در مالیات ستانی است. در این مقاله، با استفاده از یک روش تعادل عمومی پویای تصادفی، امکان پذیری وضع مالیات بر سود سپرده و تاثیر آن در متغیرهای کلان اقتصادی با داده های فصلی سال 1370 تا 1400 تحلیل شده است. با وضع 10 درصد نرخ مالیات بر سود سپرده بانکی، متغیرهای تولید 0٫5 درصد، موجودی سرمایه 1٫12درصد، سرمایه گذاری 2٫57 درصد، دیگر مالیات ها 0٫45درصد، مخارج دولت 1٫22 درصد، و حجم پول 1٫41 درصد کاهش یافته و همچنین میزان تسهیلات 0٫27 درصد، میزان سپرده ها 0٫85 درصد، مصرف 0٫47 درصد، و نرخ تورم 0٫98 درصد افزایش پیدا کرده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد اعمال این نوع مالیات به سطح توسعه نظام مالی، اندازه دولت، و ثبات اقتصادی کشور بستگی دارد. بنابراین با توجه به کاهش تولید در هنگام اعمال مالیات بر سود سپرده، ابتدا می بایست بستر مناسبی برای وضع این مالیات در ایران فراهم شود.

    کلیدواژگان: الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، مالیات، سود سپرده، بانک، متغیرهای اقتصاد کلان
  • یعقوب فاطمی زردان*، احمد بخشی صفحات 593-618

    تسهیلات بانکی یکی از مهم ترین راه های تامین مالی بنگاه های اقتصادی در جهت افزایش تولید و اشتغال شناخته می شود، به طوری که نزدیک به 90 درصد از تامین مالی در کشور بانک محور است. با این حال، آثار تسهیلات بانکی در متغیرهای کلان اقتصادی، به واسطه ایجاد نقدینگی یا انحرافی که از تولید می تواند داشته باشد، بحث برانگیز است. ازاین رو، هدف این مطالعه بررسی آثار تسهیلات اعطایی بانک ها در متغیرهای کلان اقتصادی به کمک مدل خودهمبسته با وقفه توزیعی (ARDL) طی بازه زمانی 1357-1401 است. نتایج پژوهش نشان داد که اثر تسهیلات اعطایی در متغیرهای رشد اقتصادی، بدهی بخش غیردولتی به بانک ها، نقدینگی، و موجودی سرمایه مثبت و در بدهی بخش دولتی به بانک ها معنادار نیست. بنابراین با توجه به نتایج، ازآنجاکه هدف اصلی اعطای تسهیلات بانکی، تامین مالی بنگاه ها و واحدهای تولیدی در جهت افزایش رشد و اشتغال است، انتظار می رود اعطای تسهیلات به آثار مطلوبی در اقتصاد منتج شود. بااین حال، درصورتی که نظارت کافی بر روی نحوه پرداخت و هزینه کرد آن نباشد، مطابق با یافته های پژوهش می تواند حجم پول و نقدینگی را افزایش دهد و بی ثباتی اقتصاد را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، متغیرهای کلان اقتصادی، تولید، اشتغال
  • محمد فقهی کاشانی، عباس شاکری حسین آبادی، هادی پیردایه*، الهه سادات پورطباطبایی صفحات 619-650

    در این پژوهش، به منظور بررسی تاثیر توسعه مالی و شکنندگی بازار مالی در اثربخشی هدف گذاری تورم در نرخ تورم، از تحلیل مولفه اساسی پویا برای استخراج شاخص توسعه مالی استفاده شده است. همچنین، نخستین بار از نسبت قیمت به عایدی (P/E) به عنوان شاخص شکنندگی بازار مالی استفاده شد. یافته ها حاکی از دو ویژگی برجسته در خصوص تاثیرگذاری رژیم پولی هدف گذاری تورم و شکنندگی بازار مالی در سطح تورم است: اولا، تاثیر شکنندگی بازار مالی در سطح تورم «وابسته به رژیم پولی» حاکم بر اقتصادهای منتخب بوده است. ثانیا، تاثیرپذیری سطح تورم از رژیم پولی هدف گذاری تورم، «وابسته به حالت» شکنندگی بازار مالی است. تعامل این دو ویژگی نوعی «خصوصیت آستانه ای» در تاثیرگذاری این رژیم پولی در سطح تورم را پدید آورده است. به طور مشخص تر، در زمینه شکنندگی مالی شاهد نوعی همراهی مثبت بین سطح تورم و افزایش شکنندگی بازار مالی هستیم؛ به طوری که این همراهی مثبت در کشورهای درپیش گیرنده رژیم پولی هدف گذاری تورم از شدت بیشتری برخوردار بوده است. در ارزیابی ریسک ادواری شکنندگی بازار مالی، نتایج گویای آن است که چنانچه شکنندگی بازار مالی بیش از روند انتظاری آن از سوی بازار باشد، تاثیری کاهنده در تورم دارد و متقابلا عکس این حالت؛ به صورت نامتقارن «به لحاظ میزان» برقرار است.

    کلیدواژگان: هدف گذاری تورم، شاخص توسعه مالی، شاخص شکنندگی بازار مالی، تحلیل مؤلفه اساسی پویا، الگوی پانل پویا
  • حمید نژادقربان، امینه محمودزاده*، سید علی مدنی زاده صفحات 651-678

    این پژوهش به دنبال یافتن شواهدی از وجود رابطه علی بین سلامت بانک ها و قدرت وام دهی آن هاست. به این منظور، به کمک پایگاه اطلاعاتی از داده های فصلی دفترکل بانک های فعال شبکه بانکی طی سال های 1392-1386 وجود مسیر وام دهی در ایران را به روش تفاضل در تفاضل بررسی کرده است. به منظور شناسایی اثر علی، از اثر تکانه برون زای تحریم بانک ها در سلامت بانک های تحریم شده استفاده شده است. فرضیه آن است که اگر سلامت بانکی در قدرت وام دهی بانک ها بی اثر بود، تحریم بانک ها نمی توانست اثر شاخص های سلامت در وام دهی را تغییر دهد. در این مطالعه، سلامت بانکی به عنوان یک پدیده چندبعدی و نه یک متغیر واحد، کمی شده و آن دسته از شاخص های سلامت بانکی که رابطه معنادار با قدرت وام دهی دارند، شناسایی شده اند. یافته ها نشان می دهد رشد وام در بانک های با نسبت نقدینگی بالاتر و نسبت مطالبات غیرجاری پایین تر به صورت معناداری بیشتر است؛ به گونه ای که یک واحد درصد افزایش در این نسبت ها به ترتیب منجر به افزایش 0٫04 و کاهش 0٫05 واحد درصدی رشد وام دهی می شود. به علاوه، تکانه تحریم حساسیت وام دهی به شاخص های سلامت را کاهش داده است و این پدیده در میان مدت می تواند منجر به کاهش ثبات مالی شود. نتایج به دست آمده نسبت به تغییر تعریف متغیرها، استفاده از متغیر های ابزاری و روش تخمین پایدار هستند.

    کلیدواژگان: سلامت بانکی، نسبت نقدینگی، نسبت مطالبات غیرجاری، مسیر وام دهی بانکی، تحریم
|
  • Sadegh Elham *, Mohammadmahdi Shariatinejad, Mohammad mahdi Kia Pages 507-531

    Agriculture has a special place in the country's economy. Providing suitable circumstances such as favorable land and air is an important issue that is not easily achieved in all parts of the world. Iran is one of the countries in the world that is very rich in this matter. Accordingly, it is necessary for the officials to do their best to achieve this task better. The Islamic banking law has emphasized this issue and has introduced the share crop agreement as one of the alternative agreements in the banking system. As an intermediary institution between the owner and the farmer, the bank can help greatly in facilitating this matter. The problem is that this agreement has not been implemented in the banking system since the beginning of the approval of the banking law and there are reasons for the non-implementation of this agreement, despite its great importance, which needs to be analyzed. In this paper, which has been prepared with a library research method, an attempt has been made to analyze the cop share agreement first from the point of view of jurisprudence, and then address the challenges raised in the non-execution of this agreement, and then find a suitable solution to solve it. One of the innovations of the existing research is the mediation and creation of the secondary crop share agreement for the bank which causes the bank's position to change in the current law from the role which has in the crop share agreement to crop-sharer and agent in two crop share agreements.

  • Ehsan Zangane *, Gholamreza Zamanian, Mohamadnabi Shahiki tash, Ali Cheshomi Pages 533-564

    In this research, first business and credit cycles are extracted with a non-linear approach and in the form of Markov switching method, then the feedback of economic cycles from each other in the form of a vector autoregression model with regime change (MS-VAR) is comprehensively analyzed and will be reviewed. The data of this research have been collected quarterly for the years 1379 to 1399 in the economy of Iran. The results of the research indicate the existence of a non-linear and asymmetric relationship during different regimes between the variables of economic growth rate, growth of banking facilities and bank defaults, and also the results of the model estimation indicate that the imposition of a positive shock on the default rate and the growth rate of banking facilities causes There is no reaction in the economic variables and only sudden changes in the economic growth result in the reaction of the default rate and growth rate of credit facilities. Examining the relationship between the cycles has shown the alignment of the business and credit cycles and the non-alignment of the business and credit default cycles.

  • Mohsen Sahari, Mohammad Vaez Barzani *, Rasul Bakhshi dastjerdi, Hadi Amiri Pages 565-591

    The taxation on bank deposits interest is an issue that has attracted the attention of economic policy makers in the tax domain. One of the important factors in taxer is the existence of appropriate tax bases, one of the good features of the tax base is its accessibility. In this paper, with using a dynamic stochastic general equilibrium model, the possibility of tax on interest deposits and its impact on macroeconomic variables are analyzed with seasonal data from 1991 to 2021. With the imposition of 10% tax rate on bank deposits interest, has decreased of production variables by 0.5%, capital stock by 1.12%, investment by 2.57%, other taxes 0.45% government expenditures by 1.22 %, volume of money by 1.41% and respectively, in addition it has increased loans by 0.27%, deposits by 0.85%consumption by 0.47% , inflation rate by 0.98%,. The result of the research shows that the application of this type of tax depends on the level of development of the financial system, the size of the government and the economic stability of the country. Therefore, due to the decrease in production when tax on deposit interest is applied, a suitable platform should be provided for the imposition of this tax in Iran.

  • Yaghob Fatemi zardan *, Ahmad Bakhshi Pages 593-618

    Bank facilities are known as one of the most important ways of financing economic enterprises to increase production and employment; So that nearly 90% of financing in Iran is done by banks. However, the effects of bank facilities on macroeconomic variables are controversial due to the creation of liquidity or the deviation it can have from production. Therefore, the aim of this study is to investigate the effects of bank facilities on macroeconomic variables using the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) during the period of 1978-2022. The results of the research showed that the effect of bank facilities on the variables of economic growth, non-governmental sector debt to banks, liquidity and capital stock was positive and insignificant on the government sector debt to banks. Therefore, since the main purpose of banking facilities is to increase production and employment, granting these facilities is expected to lead to favorable results in the economy. However, if there is not enough supervision on how to pay and spend it, it can increase the volume of money and liquidity (according to the research findings) and lead to economic instability.

  • Mohamad Feghhi Kashani, Abbas Shakeri, Hadi Pirdaye *, Elahe Sadat Portabataba'i Pages 619-650

    In this study, in order to investigate the impact of financial development and financial market fragility on the effectiveness of inflation targeting on the inflation rate, dynamic principal component analysis has been used to investigate the financial development index, and for The First Time, the price-to-earnings ratio (P/E) has been used as an index of financial market fragility. The findings indicate two prominent features regarding the impact of the inflation targeting monetary regime and the fragility of the financial market on the inflation level. First, the effect of the financial market fragility on the level of inflation has been "dependent on the monetary regime" governing the selected economies. Secondly, the inflation level implication of the inflation targeting monetary regime is "dependent on the state" of financial market fragility. The interaction of these two features, we see a kind of "threshold feature" regarding the influence of this monetary regime on the inflation level. More to the point, as to the financial market fragility, we see a kind of positive association between the level of inflation and the increase in the fragility of the financial market. Meanwhile, this positive association is more intense in the countries that adopt the inflation targeting monetary regime. However, concerning the cyclical risk of financial market fragility, the results generally show that if the financial market fragility is more than the market expected trend, it has a decreasing effect on inflation and the reverse holds true asymmetrically in terms of size.

  • Hamid Nejadghorban, Amineh Mahmoudzadeh *, Seyyed Ali Madanizadeh Pages 651-678

    An inverse and simultaneous change in financial depth and the interest rate have started from 1387 in the Iranian banking system. The phenomenon was coincident h a widespread decline in bank health indicators. Using the bank-level data from 1386 to 1392, in this study, we try to find a causal relationship between a bank's health and its lending power in line with lending channel literature. We quantify bank health as a multidimensional concept representing liquidity, nonperforming loans, capital, profitability, and debt to central bank ratios; and use bank sanctions as an exogenous shock to banks. Our findings show that loans grow faster in banks with higher liquidity and lower nonperforming loan ratios, such that a one percentage point in these ratios respectively changes loan growth rate by 0.04 and -0.05 percentage point on average. Additionally, we also show that the loan growth rate's sensibility to bank health indicators weakened after the sanctions' shock. Our results are robust to changes in the definition of regression variables, the set explanatory variables, and estimation methods.