فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی آموزشی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1402)

نشریه مطالعات برنامه ریزی آموزشی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رویا شهریاری، علی تقی پور ظهیر*، رضا شعبان نژاد خاص، محمد صاحب الزمانی صفحات 1-18
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی مدل ارتقاء نظام آموزشی غیردولتی با تاکید بر آموزش هزاره سوم در مقطع ابتدایی می باشد.

    روش

    روش پژوهش ترکیبی مبتنی بر تحقیق آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی استادان رشته مدیریت آموزشی و علوم تربیتی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، مدیران عالی و میانی در نظام آموزش و پرورش و صاحب نظران و کارشناسان و در بخش کمی، معلمان مدارس پسرانه و دخترانه مقطع ابتدایی در مناطق 19 گانه آموزش و پرورش تهران شامل 4724 معلم در 390 مدرسه (3319 کلاس) پسرانه و 4040 معلم در 353 مدرسه (2765 کلاس)  دخترانه، به تعداد 8764 نفر بوده، در بخش کیفی با استفاده از روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری با 13 خبره، مصاحبه عمیق انجام و در بخش کمی، برای سنجش مدل، پرسشنامه محقق ساخته 124 گویه ای با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی در بین 368 نفر از نمونه ها توزیع گردید. داده های کیفی با تکنیک گرندد تیوری و داده های کمی با تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری و آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که مدل پارادایمی دارای 30 مولفه (مفهوم) است. نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی مولفه های مدل پژوهش، مورد تایید واقع شدند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    درنتیجه نتایج بخش اولویت بندی هم، حاکی از اهمیت بیشتر «پیامد» و مولفه «جلب مشارکت عمومی» داشته است.

    نوآوری و اصالت: 

    با عنایت به اهمیت موضوع و هم چنین، استفاده از چهار گام، بررسی مطالعات پیشین، کیفی، کمی و اولویت بندی در تدوین مدل تحقق، پژوهش حاضر از نوآوری مطلوبی برخوردار بوده و ایده های مناسبی را در اختیار محققان آینده قرار خواهد داد

    کلیدواژگان: نظام آموزشی، آموزش غیردولتی، آموزش هزاره سوم، مقطع ابتدائی
  • سید جمال بارخدا، سیروس مرادخواه*، عبدالله عزیزی صفحات 20-35
    هدف

    یکی از رسالت های اساسی نظام آموزش عالی در جهان معاصر تضمین کیفیت خدمات در بخش های مختلف به طور اعم و طراحی برنامه ریزی های منسجم به طور اخص در پی نیل به پیشرفت همه جانبه برای ذی نفعان نظام آموزشی می باشد. لذا این پژوهش درصدد است که به بررسی چالش های برنامه ریزی دانشگاهی؛ برساخت تجارب دانشجویان بین ملل دانشگاه کردستان بپردازد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده ها کیفی است. روش انتخاب مشارکت کنندگان هدفمند و از نوع گلوله برفی بود. حجم مشارکت کنندگان تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داشت که در نهایت به 15 نفر رسید. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با حداکثر تنوع انجام گرفت. در تحقیق حاضر پژوهشگران برای به دست آوردن روایی با ارایه مجدد مقولات توصیف شده توسط مصاحبه شونده دقت دسته بندی کدگذاری ها را مورد بررسی قرار دادند. هم چنین برای به دست آوردن پایایی، پژوهشگران کدهایی مختص هر مقوله بود، با کمک محققان دیگری ارزیابی شد. در نهایت پس از توافق بر سر آن ها، مقولات کدگذاری شدند. جهت تجزیه و تحلیل مصاحبه های اجراء شده از روش اشتراوس کوربین (1967) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق منجر به شناسایی 5 چالش مهم برای دانشجویان شد. مهم ترین چالش ها عبارت بودند از: 1) چالش فرهنگی، 2) چالش مالی، 3) چالش زبان فارسی، 4) چالش قوانین و مقررات و 5) چالش فن آوری، تجهیزات و فضای آموزشی.این تحقیق پیشنهاد می کند در گام اول برای پذیرش دانشجویان خارجی، به استقرار کلیه فن آوری ها با بهترین و آخرین متد، در نظام آموزش عالی کشور توجه شود

    کلیدواژگان: بازاندیشی، برنامه ریزی دانشگاهی، دانشجویان بین الملل
  • سولماز آقائی، یاسر شهبازی*، محمدتقی پیربابایی، حامد بیتی صفحات 36-58
    اثربخشی آموزشی به عنوان یکی از عوامل مهم در حوزه برنامه ریزی آموزشی، بر اهمیت تبیین اثربخشی آموزش کارآفرینی با قبول تاثیرگذاری آن در توسعه توانمندی های کارآفرینانه در افراد بیش از پیش تاکید می کند. مقاله به تبیین سازوکار اثربخشی آموزش کارآفرینی بر اساس مدل ارزشیابی کرک پاتریک، به عنوان مهمترین مدل ارزشیابی یادگیری، درراستای تحق و توسعه توانمندی های کارآفرینانه، در بستر رشته معماری می پردازد. پژوهش در گروه پژوهش آمیخته ازنوع طرح اکتشافی متوالی قرار می گیرد. دربخش کیفی با استفاده از تحلیل محتوا، با مرور ادبیات موضوع و تدوین یک چارچوب نظری، به طبقه بندی انواع اثربخشی های آموزش کارآفرینی درتوسعه توانمندی کارافرینانه می پردازد، و در بخش کمی چگونگی توسعه توانمندی های کارآفرینانه در دانشجویان معماری ارزیابی می شود. جامعه آماری اساتید معماری سراسر کشور با تالیفات و سوابق پژوهشی مرتبط با حوزه معماری و کارآفرینی هستند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته، با طیف پنج درجه ای لیکرت،استفاده شدوباروش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS و SMART PLS تجزیه وتحلیل شد. اعتبار داده ها از طریق خودبازبینی پژوهشگران و همسوسازی داده ها و اعتمادپذیری با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات تعیین شد. پایایی و روایی سازه در بخش کمی با توجه به آلفای کرونباخ بالای 0.7 و میانگین واریانس استخراج شده(AVE) 0.67 تایید شد. یافته ها حاکی ازطبقه بندی اثربخشی آموزش کارآفرینی برچهاربعدبینش، دانش، مهارت و کسب وکار؛ و توانمندی های کارآفرینانه درچهار مولفه فرصتگرایی، خلاقیت، نوآوری، و ارزش آفرینی می باشد. براساس نتایج، اثربخشی آموزش کارآفرینی در توسعه توانمندی های کارآفرینانه در افراد، به صورت یکسان عمل نمی کند. مدل پژوهش با ایجاد درکی اختصاصی از فرایند اثربخشی آموزش کارآفرینی، سیاستگذاران برنامه ریزی آموزشی را درجهت نیل به اهداف آموزشی خود یاری می رساند.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزش کارآفرینی، توانمندی های کارآفرینانه، مدل ارزشیابی کرک پاتریک، معماری، برنامه ریزی آموزشی
  • احسان پروین، محسن نظرزاده زارع* صفحات 59-72
    جایگاه تصمیم گیری و برنامه ریزی در نظام آموزش عالی ایران به خوبی تعریف نشده است. ازاین رو، بین نهادهای سیاست گذار و تصمیم گیر نوعی عدم تفاهم در نگاه به ماموریت دانشگاه ها و حکمرانی در آموزش عالی مشاهده می شود. این شواهد، خود گواه متقنی بر موازی کاری و آشفتگی در حکمرانی و سیاست گذاری آموزش عالی ایران است؛ بنابراین پژوهش حاضر به دنبال واکاوی آسیب های ناشی از تعدد نهادهای سیاست گذار در نظام آموزش عالی ایران بود. در راستای دستیابی به هدف پژوهش، از رویکرد کیفی از نوع مطالعه موردی استفاده شد. مشارکت-کنندگان در پژوهش شامل 15 نفر از خبرگان دانشگاهی و پژوهشگاهی کشور بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی و همچنین اشباع نظری در یافته ها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای تجزیه وتحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد. برای بررسی اعتبار یافته ها نیز از دو راهبرد؛ بررسی توسط مشارکت کننده در پژوهش و بررسی توسط همکار استفاده شد. یافته های به دست آمده از تحلیل محتوای استقرایی مصاحبه ها، حاکی از آن بود که آسیب های ناشی از تعدد نهادهای سیاست گذار در نظام آموزش عالی ایران درگرو موازی کاری بین نهادهای سیاست گذار به دلیل عدم مشخص بودن حدودوثغور در وظایف و ماموریت ها، نبود یک مرجع سیاست گذار واحد در نظام آموزش عالی کشور، حاکمیت جهت-گیری های سیاسی و حزبی در رویکردهای نهادهای سیاست گذار، عدم داشتن سیاست های بلندمدت در حوزه علم و فناوری در اثر بی ثباتی مدیریت ناشی از تغییر دولت ها و درنهایت اولویت منافع و سیاست های نهادی بر منافع و سیاست-های ملی است.
    کلیدواژگان: نهادهای سیاست گذار، سیاست گذاری، آموزش عالی ایران، آسیب ها، مطالعه موردی
  • رضا صابری* صفحات 73-93
    جهت گیری نظام های آموزشی در حیطه مکان یابی واحدهای آموزشی یکی از عناصر مهم در فرایند برنامه ریزی آموزشی می باشد . هدف این پژوهش تعیین مولفه های اصلی جهت گیری نظام آموزشی، پیش بینی جمعیت دانش آموزی و مکان یابی واحدهای آموزشی بر اساس مولفه های ذکر شده بود. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و در پیش جمعیت جمعیت به شکل روند یابی بود . داده ها بااستفاده از شیو ه میدانی و با استفاده از سامانه همگام در آموزش و پرورش جمع آوری و داده ها در نرم افزار AUTOCADوARCGIS ایجاد و نقشه های لازم استخراج شد. محدوده مورد مطالعه شهرستان رودبار جنوب استان کرمان بود.یافته های پژوهش نشان داد که در مصاحبه با یاران آموزشی و خبرگان مولفه های اصلی در جهت گیری برای مکان یابی، شعاع دسترسی، کاربری سازگاری با کاربری همجوار، تفکیک دوره اول از دوم ابتدایی، رشد جمعیت دانش اموزی در دوره دوم متوسطه، افزایش جمعیت لازم التعلیم در دوره اول و دوم متوسطه و افزایش دانش آموزان فنی و کاردانش نسبت به دوره نظری می باشد. همچنین جمعیت دانش آموزی در منطقه مذکور دوره ابتدایی تا 10 سال آینده با کاهش روبرو خواهد بود. در دوره متوسطه اول تا حدود سال 1405 با افزایش و بعد از آن تا پایان سال 1410 با کاهش جمعیت و در دوره متوسطه با افزایش نسبی جمعیت دانش آموزی مواجه خواهیم بود.
    کلیدواژگان: GIS، سیاست های آموزشی، برنامه ریزی آموزشی، جغرافی، پیش بینی جمعیت
  • منیژه صادق بیگی، عبدالرحیم نوه ابراهیم*، حسن رضا زین آبادی، حسین عباسیان صفحات 94-128

    هدف از مطالعه حاضر، تدوین الگوی برند داخلی کارکرد پژوهش در دانشگاه بوده است.مطالعه از نوع پژوهش های کیفی بوده که با استفاده از رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد انجام شده است. در این راستا، پدیده محوری مطالعه فوق، عبارت از برند داخلی کارکرد پژوهش در دانشگاه، تعریف شده است. جامعه آماری این پژوهش مشتمل بر اعضای هیات علمی و معاونین پژوهشی دانشگاه ها بود، بنابراین تعداد مشارکت کنندگان با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند، شامل 13 نفر بودند که با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختمند در پژوهش مشارکت داشته اند. در این پژوهش تکنیک دلفی فازی به عنوان یکی از فنون تحلیل علمی برای دستیابی به اتفاق نظر میان اعضای پنل برای اعتباریابی مولفه ها و ابعاد الگوی برند داخلی کارکرد پژوهش به کاربرده شده است. پرسشنامه ای با بهره گیری از نتایج پژوهش های پیشین و یافته های نظریه داده بنیاد تدوین و برای 30 نفر از اعضای هیات علمی ارسال شد. روش دلفی فازی در این پژوهش در مجموع در دو نوبت صورت گرفت.یافته های حاصل از این پژوهش در بردارنده 149 شاخص است که در قالب 9 بعد شامل: تصویر برند دانشگاه، مدیریت پویای دانش برند، ارزش های کلیدی، عوامل فردی و سازمانی، مکانیزم های برند، رهبری برندمحور ،فرآیندهای حمایتی، عملکرد برند محور، رفتار شهروندی و 17 مولفه فرعی شناسایی شدند. برای تجزیه و تحلیل و رتبه بندی ابعاد و مولفه های فرعی تکنیک TOPSIS FUZZY مورد استفاده قرار گرفت. از نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که مهم ترین عامل و مولفه در برند داخلی کارکرد پژوهش تصویر برند و ارزش های سازمانی دانشگاه است.

    کلیدواژگان: برند، برند سازی داخلی، کارکرد پژوهش، آموزش عالی، دانشگاه
  • سارا عابدی کوشکی*، مجید دارابی صفحات 129-144
    هدف اصلی این مقاله شناسایی مداخلات موثر برای موفقیت مدیران مدارس شهر تهران است روش پژوهش کیفی و جامعه آماری شامل همه استادان رشته مدیریت آموزشی و نیزکلیه مدیران مدارس برتر در سال تحصیلی 1399-1398 شهر تهران بود. 8 نفر از استادان و 7 نفر از مدیران مدارس برتر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و از آن ها مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته به عمل آمد؛ برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل موضوعی (تم) استفاده شد. برای اطمینان از روایی پژوهش، از بررسی توسط اعضاء (مصاحبه) و روش چند سویه نگری منابع داده ها و برای محاسبه پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش های پایایی باز آزمون و پایایی توافق درون موضوعی (توافق بین دو کد گذار) استفاده گردید. در نتیجه این مطالعه؛ مداخلات موثر برای موفقیت مدیران مدارس شهر تهران شامل مولفه های شناخت یا تعیین ماموریت و رسالت و هدف و تدوین طرح و برنامه برای توسعه و پیشرفت مدرسه، مدیریت تفاوت ها، ارزشیابی و بازخورد، نظارت و راهنمایی و هدایت هوشمندانه، بکارگیری بهینه همکاران، شناخت و اجرای صحیح وظایف، نقش ها و مسیولیت ها و مدیریت چالش ها، مدیریت بهینه منابع، تقویت حس امنیت در مدرسه، حمایت از استقلال معلمان در تدریس، تلاش در جهت جذب و حفظ و حمایت و انگیزه دهی به معلمان با کیفیت و دانش آموزان، تلاش در جهت توانمند سازی خود و معلمان، شناسایی نیازها، مسایل و مشکلات مدرسه، دانش آموزان و معلمان و تلاش برای رفع آن ها، تلاش در جهت ایجاد آمادگی برای زندگی، اشتغال و ادامه تحصیل دانش آموزان، ایفای نقش رهبری می باشند.
    کلیدواژگان: موفقیت، مدیریت، مدرسه، مداخله موثر
  • رضا محمدی*، امیر سلیمانی صفحات 145-170
    هدف

    پژوهش حاضر طی یک مرور نظام مند در صدد آن است تا با تمرکز بر سه رکن اساسی، تصویر جامعی از عدالت آموزشی در ایران ترسیم کند. رکن اول به مفهوم پردازی عدالت آموزشی می پردازد، رکن دوم، چالش ها و راهکارهای مطرح شده در این حوزه را مرور می کند و رکن سوم، دسته بندی شاخص هایی است که بر مبنای آنها می توان در مورد نصیب برابر یا نابرابر آموزش در ایران قضاوت کرد.

    روش شناسی: 

    در فرایند انتخاب پژوهشها و نگارش گزارش از بیانیه ی پریزما و مدل مک درموت بهره گرفته شد و اطمینان حاصل گردید مقالاتی برای پژوهش انتخاب شوند که داده های لازم برای پاسخ به سوالات پژوهش را داشته باشند؛ لذا، در نهایت 23 پژوهش برای این منظور انتخاب گردید و بطور کلی روششناسی پژوهش مبتنی بر روش های کیفی مانند تحلیل محتوای کیفی، سندکاوی و مطالعهی کتابخانهای میباشد.

    یافته ها

    مرور پژوهشها نشان میدهد که نشانگرها و شاخصهای به کار گرفته شده در پژوهش ها، پنج دستهی کلی را شامل میشوند. همچنین چالشهای مطرح شده پیرامون عدالت آموزشی در ایران را میتوان بر مبنای چهار مولفه یعنی؛ موجود بودن آموزش، دسترسی به آموزش، سازگاری و مقبولیت تعلیمات، دستهبندی کرد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    مطالعهی صورت گرفته حاکی از آن است که اغلب، مفهوم پردازی عمیقی از عدالت آموزشی صورت نپذیرفته است و عمده استنباطها از عدالت در آموزش مبتنی بر عدالت توزیعی است؛ لذا اینگونه تصور میشود که با تلفیق نظریه های مرتبط همچون نظریهی انتقادی نژاد، نظریه سرمایه اجتماعی، رویکرد قابلیت و نظریه سرمایه انسانی میتوان تعریف و مفهوم جامعتری از عدالت آموزشی ترسیم کرد.

    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، نظریه های عدالت آموزشی، چالشهای عدالت آموزشی
|
  • Roya Shahriyari, Ali Taghipour Zahir *, Reza Shabannezhad Khas, Mohammad Sahebalzamani Pages 1-18
    Aim

    purpose of the current research is to design a model for the improvement of the non-governmental education system with an emphasis on the education of the third millennium at the elementary level.

    Methodology

    The mixed research method is based on exploratory mixed research (qualitative-quantitative).The statistical population in the qualitative part is the professors in the field of educational management and educational sciences in universities and higher education centers, high and middle managers in the education system and experts and experts in the researched topic, and in the quantitative part, the teachers of boys' and girls' elementary schools in The 19 educational districts of Tehran include 4724 teachers in 390 schools (3319 classes) for boys and 4040 teachers in 353 schools (2765 classes) for girls, totaling 8764 people, in the qualitative part using the snowball method until reaching theoretical saturation with 13 experts, an in-depth interview was conducted, and in the quantitative part, to measure the model, a 124-item researcher-made questionnaire was distributed among 368 people from the sample using the relative cluster sampling method. Qualitative data were analyzed with ground theory technique in ATLAS.ti software and quantitative data were analyzed with structural equation modeling technique and exploratory and confirmatory factor analysis tests in SPSS and AMOS software.

    Results

    The results of the qualitative part indicated that the paradigmatic model has 30 components (concepts). The results of the quantitative part showed that all the components of the research model were confirmed.

    Conclusions and Suggestions: 

    As a result, the results of the prioritization section also indicated the importance of "consequence" and the component of "attracting public participation".

    Innovation and originality: 

    due to the importance of the subject and, the use of four steps, the review of previous studies, qualitative, quantitative and prioritization in the formulation of the realization model, the present research has favorable innovation and suitable ideas at its disposal. Future researchers will put.

    Keywords: educational system, non-governmental education, third millennium education, elementary level
  • Seyed Jamal Barkhoda, Sirous Moradkhah *, Abdullah Azizi Pages 20-35
    Aim

    The higher education system is regarded as the first organized and systematic expression of higher sciences across the world in such a way that countless scientists turn to it to study in order to achieve pure thinking and reach the sublime levels of the frontiers of knowledge.‎ Because of the importance of this reviews university planning challenges; It has focused on the representation of the experiences of international students of the University of Kurdistan.

    Method

    This study is applied in terms of purpose and qualitative in terms of data type. The sampling method was Snowball sampling which is a type of Purposive sampling. Sampling continued until data saturation; 15 participants were interviewed. The data gathering was through semi-structured interviews. In order to validate the data obtained, the accuracy of categorization and coding was investigated through re-presenting the concepts or categories described by the interviewees. Also, to obtain reliability, the codes that were presented to each category with the help of other researchers were evaluated. Finally, after agreeing on each one, the categories were coded. Strauss-Corbin (1967) method was utilized to analyze the conducted interviews.

    Findings

    based on the findings, five challenges were identified. These challenges include: 1. Cultural challenge 2. Financial challenge, 3. language challenge (Persian language) 4. challenges of rules and regulations and 5. technology, equipment, and educational space challenge. Using all types of technologies and methods in the realm of country’s higher education is suggested as a prerequisite for admission of foreign students.

    Keywords: Higher education, lived experiences, international educational planning. Planning challenges
  • Soolmaz Aghaie, Yaser Shahbazi *, Mohammadtaghi Pirbabaei, Hamed Beyti Pages 36-58
    Educational effectiveness is one of the most important factors in the field of educational planning. Explaining the effectiveness of entrepreneurship education by accepting its effectiveness in realizing entrepreneurial components in people adds to the importance of paying attention to it; This is while the lack of indicators to evaluate the effectiveness of entrepreneurship education makes it difficult. The purpose of this article is to explain the effectiveness of entrepreneurship education based on Kirkpatrick's evaluation model, as the most important learning evaluation model, on the realization of entrepreneurial components. The model is evaluated in the field of architecture to determine how it works. The research method is descriptive, analytical and case study. The statistical population was architecture professors all over the country. To collect data, researcher-made questionnaires with a five-point Likert scale were used and analyzed by structural equation modeling in SPSS and SMART PLS software. The findings indicate the classification of the effectiveness of entrepreneurship education on the four dimensions of insight, knowledge, skill and business; And entrepreneurial components are in four components of opportunism, creativity, innovation, and value creation. Based on the obtained results, entrepreneurship education does not work in the same way in terms of effectiveness and realization of entrepreneurial components in people. Therefore, by creating a specific understanding of the effectiveness of entrepreneurship education, the research model helps educational planning policy makers to achieve their educational goals.
    Keywords: Effectiveness of entrepreneurship education, entrepreneurial capabilities, Kirkpatrick evaluation model, Architecture, educational planning
  • Ehsan Parvin, Mohsen Nazarzadeh Zare * Pages 59-72
    The position of decision-making and planning in Iran's higher education system is not well defined. Hence, there is a lack of understanding between the policymaking and decision-making institutions regarding the mission of universities and governance in Iran's higher education. Therefore, the aim of the present study was to analyze the detrimental effects of the divergent policymaking institutions in Iran's higher education system. To achieve this aim, a qualitative approach by the case study type was used. The participants in the study included 15 connoisseurs from universities and research institutes in Iran, who were selected using purposeful sampling by snowball method and theoretical saturation in the findings. The data collection tool was a semi-structured interview. To analyze the interviews we used the inductive content analysis method. To check the credibility of the findings, we used two strategies; member checking and peer checking.The findings obtained from the inductive content analysis of the interviews showed that the detrimental effects of the divergent policymaking institutions in Iran's higher education system are created by parallel work between the policymaking institutions due to the lack of clear boundaries of duties and missions, the absence of a single policymaking authority in Iran's higher education system, the dominance of political and party orientations in the approaches of policymaking institutions, the lack of long-term policies in the field of science and technology due to the instability of management caused by the change of governments and finally priority of Institutional interests and policies over national interests and approaches.
    Keywords: Policymaking institutions, Policymaking, Iran's higher education, Detrimental effects, Case Study
  • Reza Saberi * Pages 73-93
    Orientation of educational systems in the field of location of educational units is one of the important elements in the educational planning process. The purpose of this study was to determine the main components of the educational system orientation, student population forecast and location of educational units based on the mentioned components. The research method was descriptive-analytical and in the form of trend-finding in front of the population. Data were collected using the field method and using the synchronous system in education and data were created in AUTOCAD and ARCGIS software and the necessary maps were extracted. The study area was Rudbar city in the south of Kerman province. Research findings showed that in interviews with educational assistants and experts.The main components in the orientation for location are Radius of access, use of compatibility with neighboring user, separation of the first period from the second elementary school, growth of student population in the second secondary school, increase of the population required for education in the first and second secondary school and increase of technical and vocational students compared to the theoretical period. Also, the student population in the elementary school area will decrease for the next 10 years. In the first secondary school, we will face an increase until about 2026, and then until the end of 2031, a decrease in population, and in the secondary school, we will face a relative increase in the student population.
    Keywords: GIS, educational policies, educational planning, geography, population forecasting
  • Manizheh Sadeghbeygi, Abdolrahim Navehebrahim *, Hassanreza Zeinabadi, Hossein Abbasian Pages 94-128

    The present study aimed to formulate a model for the internal brand of the function of research in the university.This qualitative research type is conducted using the grounded theory approach. the central phenomenon of the study, the internal brand of the research function in the university was defined. The statistical population of this study included faculty members and research assistants of universities; therefore, the number of participants was 13 people selected based on the semi-structured interview method. In the current study, the Fuzzy Delphi technique, as one of the scientific analysis techniques was used to reach a consensus among the panel members to validate the components and dimensions of the internal brand model of research function. In this regard, a questionnaire was sent to 30 faculty members using the results of previous studies and the findings of the grounded theory. The Fuzzy Delphi technique in this study was generally implemented in two shifts.

    Results

    The findings of this study included 149 indicators that were identified in the form of 9 dimensions, including the image of the university brand, Dynamic management of brand knowledge, key values, individual and organizational factors, brand mechanisms, brand-oriented leadership, supporting processes, brand-oriented performance, and citizenship behavior as well as 17 sub-components. Then, the TOPSIS FUZZY technique was employed to rank the sub-components and dimensions. Based on the obtained results, it can be concluded that the most important factors in the internal brand of the research function are the brand image and organizational values of the university.

    Keywords: Brand, Internal Branding, Research Performance, Higher education, university
  • Sara Abedikooshki *, Majid Darabi Pages 129-144
    The main purpose of this article is to identify effective interventions for the success of school principals in Tehran. 8 teachers and 7 top school principals were selected using purposive sampling method and were interviewed semi-structured. By selecting this number of individuals, the researcher reached a theoretical saturation in gathering information at the interview stage; thematic analysis technique (theme) was used to analyze the data. To ensure the validity of the research, members reviewed and multidimensional data sources were used, and to calculate the reliability of the coding, the methods of retest reliability and intra-subject agreement reliability (agreement between two coders) were used. As a result of this study; Effective interventions for the success of school principals in Tehran, including the components of recognizing or determining the mission and purpose and formulating a plan for school development and progress, difference management, evaluation and feedback, monitoring and smart guidance, optimal use of colleagues, recognition and implementation Proper tasks, roles and responsibilities and management of challenges, optimal management of resources, strengthening the sense of security in school, supporting the independence of teachers in teaching, striving to attract and retain and supporting and motivating quality teachers and students, striving for empowerment Self-improvement and teachers, identifying the needs, problems and issues of the school, students and teachers and trying to solve them, trying to prepare students for life, employment and education, play a leadership role. Quantitatively, the framework of the identified interventions was re-implemented in the interviewed sample and the identified interventions were approved.
    Keywords: success, Management, School, effective intervention
  • Reza Mohammadi *, Amir Soleimani Pages 145-170
    Purpose

    The present research aims to provide a comprehensive overview of educational equity in Iran through a systematic review, focusing on three primary aspects. The first facet delves into the conceptualization of educational equity, the second reviews the challenges and proposed solutions within this domain, and the third categorizes indicators that can be used to evaluate educational equity in Iran.

    Methodology

    In the process of screening related articles and quality assurance, the study drew upon the principles and the framework proposed by the PRISMA protocol and the McDermott model; Ultimately, 23 studies were selected for this purpose, and the overall research methodology relies on qualitative methods such as qualitative content analysis and document analysis.

    Findings

    The review of these studies reveals that the indicators employed in the research can be categorized into five broad groups. Additionally, challenges surrounding educational equity in Iran can be classified based on four key dimensions: availability, accessibility, adaptability, and acceptability of education.

    Conclusion

    The investigation conducted in this study indicated that there has been limited in-depth conceptualization of educational equity and the majority of inferences are based upon the distributive justice. Therefore, it is believed that by integrating relevant theories such as critical race theory, social capital theory, capability approach, and human capital theory, a more comprehensive and holistic understanding of educational equity can be formulated.

    Innovation and originality: 

    Educational equity in Iran, due to its intricate and multifaceted nature, has not been deeply studied. This review study attempts to delineate the contours of this complex landscape and provide a solid theoretical foundation for future research endeavors.

    Keywords: educational equity, theories of educational equity, challenges of educational equity