فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 95 (دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدتقی کریم پور آل هاشم، احمد نوری سوآ * صفحه 7

    ضرورت اجرای کیفر جهت حفظ کیان و حیات جامعه امری خدشه ناپذیر است اما نباید فراموش کرد که مجازات نسبت به انسان اعمال می شود. همین امر ایجاب می کند اقداماتی که بعنوان کیفر بکار گرفته می شود با رعایت شان و مقام انسانی افراد، کارکرد اصلاحی و تربیتی نیز، دارا باشد. دست اندرکاران عدالت کیفری قادر هستند، با ارزیابی همه جانبه بزه، شخصیت طرفین و مصالح جامعه، نسبت به اقتضاء یا عدم اقتضاء اقدام های تعقیب کیفری و حتی در صورت تعقیب، با معلق کردن اجرای مجازات، یا تعویق صدور رای، به منظور بازپروری شخصیت مجرم، اتخاذ تصمیم نمایند. بدین ترتیب نوع تصمیم اتخاذی مجریان عدالت کیفری، تاثیر به سزایی در امر بازپروری خواهد داشت. بنابراین سوال اصلی این است که میان شخصیت افراد و اقدامات کیفری معمول نسبت به آنها، تناسبی وجو د دارد؟ که با روش توصیفی بدان پاسخ خواهد داد که ضمانت اجراهای کیفری اگر بدون توجه به شخصیت افراد تعیین شود می تواند تاثیرهای منفی بیشماری در روند اصلاح بجا گذارد. بدین منظور می بایست تمامی اقدامات کیفری در تمامی مراحل رسیدگی متناسب با شخصیت افراد به اجرا درآید. اهدافی پژوهش حاضر، تبیین جایگاه پرونده شخصیت بزهکاران باتوجه به پذیرش اصل فردی کردن مجازات ها در حقوق کیفری ایران و توجه قانون مجازات اسلامی به شخصیت مجرمان، خصوصا در باب مجازات های تعزیری و بازدارنده می باشد. یافته های نشان می دهد که بازپروری بزهکاران از مهمترین اهداف نظام های عدالت کیفری بوده که در پرتو این تحول جدید بگونه ای بهتر محقق می شود. زیرا دست اندرکاران عدالت کیفری به دلیل انعطاف این راهبرد امکان گذر از روش های سنتی پاسخ دهی را یافته و در نتیجه از سایر ظرفیت ها برای بکارگیری پاسخ-های مناسب تر بهره می گیرند.

    کلیدواژگان: بازپروری، بزهکاران، شخصیت، جرم شناسی، آئین دادرسی کیفری
  • سیف الدین درویش زاده صفحات 35-57

    هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر قوانین و مقررات سیاستگذاری فناوری اطلاعات در ایران بر تعامل و مبارزه با مطالب مخرب، منافع ملی، و امنیت کشور است. در این راستا، این مقاله به تحلیل چالش ها و مزایای سیاستگذاری فناوری اطلاعات در فضای مجازی در ایران می پردازد. روش پژوهش در این مقاله، تحلیل متون مرتبط به روش کتابخانه ای و جمع آوری داده های معتبر است. باتوجه به تحلیل انجام شده، نتایج به دست آمده نشان می دهد که سیاستگذاری فناوری اطلاعات و فضای مجازی در ایران به منظور حفظ امنیت و دسترسی متعادل به اطلاعات انجام می شود. اما در عین حال، با چالش هایی نیز همراه است، که شامل کنترل اطلاعات ناهنجار و تامین نظم و امنیت در فضای مجازی می شود. نتیجه کلی این مقاله نشان می دهد که در عصر جهانی شدن، سیاستگذاری فناوری اطلاعات در فضای مجازی در ایران نیازمند تدوین قوانین و مقررات مناسب است. همچنین، آموزش و اطلاع رسانی مناسب به کاربران نقش مهمی در ارتقاء استفاده امن و مسیولانه از فضای مجازی دارد. و هماهنگی بین نهادها و سازمان ها، و نظارت بر عملکرد و رخدادهای مشابه در داخل و خارج ایران، و تعیین راهبرد ملی در این حوزه نیز ضروری است. استفاده از زیرساخت های فناوری اطلاعات، شفافیت بیشتر و هماهنگی با جوامع بین المللی نیز عوامل مهمی در سیاستگذاری فناوری اطلاعات در فضای مجازی در ایران هستند. با پیگیری همزمان این موارد و همکاری با دیگر کشورها، سیاستگذاران می توانند بهبود عملکرد در این حوزه را تحقق دهند و به توسعه پایدار و رشد هوشمندانه در فضای مجازی ایران دست یابند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، سیاستگذاری، فضای مجازی، عصر جهانی شدن، ایران
  • منصور رادمنش صفحات 59-77

    عوارض خروج در واقع همان مالیاتی است که مسافر بایستی بابت سفر خود و خروج از کشور پرداخت نماید. آنچه سبب ایجاد حساسیت و مدنظر قرار گرفتن این موضوع شده، این است که این مسیله در تمام کشورهای جهان بصورت یکسان اعمال نمی شود و در بسیاری از کشورها چنین مواری وجود ندارد. در ادامه و متناسب با این شرایط، مقاله حاضر تلاش دارد تا با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و رجوع به تحلیل اسناد حقوقی موجود در این زمینه بحث عوارض خروج و چگونگی اخذ آن را مورد بررسی و مطالعه قرار دهد. یافته های مقاله نشان می دهند که اولا؛ بحث عوارض خروج می بایستی از منظر حقوق شهروندی موردنظر قرار گیرد؛ مبنی بر اینکه یکی از مصادیق حقوق شهروندی حق تردد، مسافرت و آزادی ورود و خروج از کشور است، از این رو اعمال عوارض خروج در سطح بالا ناقض این حق به شمار می رود. ثانیا؛ بسیاری از دولت ها از جمله دولت ایران افزایش میزان عوارض خروج را در راستای کاهش مسافرت خارجی و خروج ارز از کشور تلقی کرده، لذا بالا و پایین شدن میزان و نرخ آن را سیاستی با هدفی مشخص می دانند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، عوارض خروج از کشور، حق تردد
  • عباس مثنوی صفحات 79-97

    حقوق بشر یکی از ارکان نظام حقوقی بین الملل شناخته می شود. رعایت این حق تاثیر مستقیمی در وضع سایر حقوق در صحنه بین المللی دارد. موضوع رعایت حقوق بشر دغدغه بسیاری از مردم جهان است. امروزه حق داشتن محیط زیست سالم در زمره حقوق بشر تلقی می شود، زیرا بدون داشتن محیطی سالم امکان بقا وجود ندارد. همچنین بدون محیط زیست سالم موضوع صلح و امنیت بین المللی دچار بحران های اساسی خواهد شد. امروزه شاهد آن هستیم که بسیاری از کشورها با تخلفات زیست محیطی کره زمین را با مشکل مواجه می کنند. باتوجه به این موضوع که بحران های زیست محیطی در محدوده مرزها محصور نمی شود و می تواند با سرعت بر سایر کشورها اثر بگذارد نمی توان بحران محیط زیست را صرفا در حوزه قلمرو حاکمیت ها دید و ایجاد بحران توسط یک متخلف می تواند بعنوان نقض حقوق بشر جمعی تلقی شود، همچنین در وضعیت جنگ و نزاع نیز حقوق بین الملل بشردوستانه به موضوع محیط زیست و حفظ آن توجه کرده است، در شرایطی که بسیاری از الزامات دستخوش شرایط سخت نظامی قرار می گیرد این حقوق می خواهد از برخی خطوط قرمز مثل محیط زیست حفاظت نماید به همین دلیل این سوال مطرح می شود که موضوعات زیست محیطی و توجه به آن در حقوق بشر و حقوق بین الملل بشردوستانه چگونه است بر این اساس در این پژوهش بحران های زیست محیطی و جایگاه آن در حقوق بشر و حقوق بین الملل بشردوستانه با روش توصیفی تحلیلی مطالعه شده است. نتایج نشان می دهد که توجه به حقوق پایه و بنیادین بشر بر لزوم حفاظت از محیط زیست تاکید دارد اما به دلیل تخلف دولت ها و عدم ضمانت اجرایی قوی این مهم محقق نمی شود.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق بین الملل بشردوستانه، محیط زیست، حق بر محیط زیست، بحران زیست محیطی
  • لیلا صفری صفحات 99-117

    از آن جهت که اعتیاد به اینترنت یک مشکل شایع و فراگیر در بین نوجوانان محسوب می شود و تاثیرات مخربی بر بهزیستی روانشناختی و هم در خلق و خوی نوجوانان داشته است، لذا این مقاله به بررسی تاثیر اعتیاد به اینترنت بر بهزیستی روانشناختی و پرخاشگری دانش آموزان می پردازد. روش پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، همبستگی می باشد. مقاله حاضر، بر روی 290 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر همدان که در سال تحصیلی 1402-1401 در مقطع سوم متوسطه تحصیل می کردند، اجرا شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع سوم متوسطه 4 دبیرستان در شهرستان همدان و مجموعا 605 نفر بودند که از میان آنان، با روش نمونه گیری در دسترس، 290 نفر برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسشنامه پرخاشگری اهواز و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی کارول ریف می باشد. نتایج نشان می دهد که بین اعتیاد به اینترنت و بهزیستی روانشناختی دانش آموزان مورد مطالعه، رابطه معکوس و معناداری وجود دارد، همچنین بین اعتیاد به اینترنت و میزان پرخاشگری دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بعبارت دیگر هرچه اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان بالاتر بوده، از میزان بهزیستی روانشناختی آنان کاسته و بر میزان پرخاشگری آنان افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، بهزیستی روانشناختی، پرخاشگری، دانش آموزان
  • یاسمین سلمان نجی صفحات 119-138

    مواد استنشاقی گروهی از مواد زیان بار هستند که از طریق استنشاق باعث ایجاد مستی استفاده کننده می شوند. محصولات شیمیایی خانگی مانند چسب، مایعات شوینده، و رنگ از رایج ترین مواد استنشاقی هستند که مورد سوء مصرف قرار می گیرند. افرادی که با وجود اطلاع از تاثیرات منفی مواد استنشاقی قادر به عدم مصرف این مواد نیستند، معتاد به مصرف مواد استنشاقی به شمار می آیند. تشخیص اعتیاد به مواد استنشاقی دشوار است، چراکه تاثیرات آن کوتاه مدت می باشد. باتوجه به مطالب مذکور سوال اصلی مقاله این است که چه رابطه ای بین مصرف مواد استنشاقی بر افسردگی و افکار خودکشی وجود دارد؟ که می توان برای این سوال این فرضیه را مطرح نمود که مصرف مواد استنشاقی مانند بنزین، لاک و چسب مایع به مرور زمان باعث اعتیاد در افراد می شود و همین امر منجر به افسردگی و گاهی اوقات دلیل بر افکار خودکشی در فرد استفاده کننده می شود. روش بکار گرفته شده در این مقاله بصورت تحلیلی می باشد و نتیجه حاصل از تحقیق این می باشد که بهترین راه درمان اعتیاد به مواد استنشاقی، ارتباط گرفتن با اشخاص باتجربه و خبره برای مشاوره است. اعتیاد به مواد استنشاقی، مشکلی است که تنها از راه صحبت و مشاوره حل می شود. و اگر این امر توسط شخص ماهر و متخصصی انجام نشود، ممکن است فرد بیمار را دچار مشکلات بیشتری کرده و نتواند او را درمان کند.

    کلیدواژگان: مواد استنشاقی، تاثیرات منفی، اعتیاد، افسردگی، افکار خودکشی
|
  • *S. Mohammad T. K. al-Hashem, Ahmad Noorisava Page 7

    The necessity of executing punishment in order to preserve the existence and life of society is inviolable, but we should not forget that punishment is applied to humans. Those involved in criminal justice are able, by comprehensively evaluating the offender, the character of the parties and the interests of the society, regarding the appropriateness or non-appropriateness of criminal prosecution measures and even in the case of prosecution, by suspending the execution of the punishment, or postponing the issuance of a verdict, to To make a decision in order to rehabilitate the character of the criminal. In this way, the type of decision taken by the criminal justice enforcers will have a significant impact on rehabilitation. Therefore, the main question is that there is a proportionality between the character of people and the usual criminal actions against them? which will answer with a descriptive method that if the guarantee of criminal executions is determined without considering the personality of the people, it can leave countless negative effects in the correction process. For this purpose, all criminal measures should be implemented in all stages of the proceedings according to the personality of the people. The goals of the present research are to explain the position of the case of the offenders' personality in view of the acceptance of the principle of individualization of punishments in Iran's criminal law and the attention of the Islamic Penal Code to the personality of criminals, especially regarding punitive and deterrent punishments. The findings show that the rehabilitation of criminals is one of the most important goals of criminal justice systems, which can be realized in a better way in the light of this new development. Because, due to the flexibility of this strategy, the practitioners of criminal justice find the possibility of bypassing the traditional methods of answering, and as a result, they use other capacities to use more appropriate answers.

    Keywords: Rehabilitation, Criminals, Personality, Criminology, Criminal Procedure
  • Saifuddin Darvishzadeh Pages 35-57

    The main purpose of this article is to investigate the impact of information technology policy rules and regulations in Iran on the interaction and fight against malicious content, national interests, and the country's security. In this regard, this article analyzes the challenges and benefits of information technology policy in virtual space in Iran. The research method in this article is the analysis of related texts using the library method and the collection of valid data. According to the analysis, the obtained results show that the policy of information technology and virtual space in Iran is carried out in order to maintain security and balanced access to information. But at the same time, it also comes with challenges, which include controlling abnormal information and ensuring order and security in cyberspace. The general result of this article shows that in the era of globalization, information technology policy making in virtual space in Iran requires the formulation of appropriate laws and regulations. Also, proper training and information to users and community members plays an important role in promoting the safe and responsible use of cyber space. And coordination between institutions and organizations, and monitoring the performance and similar events inside and outside of Iran, and determining the national strategy in this area is also necessary. The use of information technology infrastructure, greater transparency and coordination with international communities are also important factors in information technology policy in cyberspace in Iran. By simultaneously pursuing these issues and cooperating with other countries, policymakers can improve performance in this area and achieve sustainable development and smart growth in cyberspace in Iran.

    Keywords: Information Technology, Policy, Virtual Space, Globalization Age, Iran
  • Mansour Radmanesh Pages 59-77

    The departure tax is actually the tax that an individual must pay for his trip and leaving the country. What has caused sensitivity and consideration of this issue is that while this tax is not applied in the same way in all countries of the world, in many countries it doesn’t even exist. According to these conditions, the present article tries to investigate the issue of departure tax and the way of receiving it using descriptive-analytical research method and referring to the analysis of existing legal documents in this field. The findings of the article show that first: The issue of departure fees should be considered from the point of view of citizenship rights, as one of the examples of citizenship rights is the right to traffic, travel, and freedom of entry and departing the country, therefore applying high level departure fees is a violation of this right. Secondly; Many governments, including the government of Iran, have considered the increase in the amount of exit duties as a way to reduce foreign traveling and the outflow of currency from the country, therefore, they consider the increase and decrease of the amount and rate as a policy with a specific goal.

    Keywords: Departure Tax, Traveling, Iranian Rights, Citizenship Rights
  • Abbas Masnavi Pages 79-97

    Human rights are known as one of the pillars of the international legal system. Compliance with this right has a direct impact on the status of other rights in the international scene. The issue of respecting human rights is the concern of many people in the world. Today, the right to have a healthy environment is considered one of the human rights, because without a healthy environment, there is no possibility of survival, and without a healthy environment, the issue of international peace and security will suffer fundamental crises, but today we see that many countries with Environmental violations pose a problem to the planet. The formation of environmental crises is not confined within borders and can quickly affect other countries, for this reason, environmental crisis cannot be seen only in the domain of sovereigns, and the creation of a crisis by an offender can be seen as Violation of human rights is considered collective, also in the situation of war and conflict, international humanitarian law has paid attention to the issue of the environment and its preservation, in a situation where many requirements are subjected to harsh military conditions, these rights require some lines Red is like protecting the environment, for this reason, the question arises as to how the environmental issues and attention to them are in human rights and international humanitarian law. Accordingly, in this research, environmental crises and their place in human rights and International humanitarian law has been studied with a descriptive and analytical method. The results show that paying attention to basic and fundamental human rights emphasizes the need to protect the environment, but due to the violations of the governments and the lack of strong executive guarantees, this is not achieved.

    Keywords: Human Rights, International Humanitarian Law, Environment, Right to Environment, Environmental Crisis
  • Leila Safari Pages 99-117

    The present research method was applied in terms of purpose and correlational in terms of method. This research was conducted on 290 female high school students in Hamadan city who were studying in the third level of high school in the academic year of 1401-1402. The research population included all the third-grade students of 4 high schools in Hamedan city and a total of 605 people, from among them, 290 people were selected to participate in the research with the available sampling method. SPSS software was used for data analysis. Research tools included Young's Internet Addiction Questionnaire, Ahvaz Aggression Questionnaire, and Carol Riff's Psychological Well-Being Questionnaire. The results of the research showed that there was an inverse and significant relationship between Internet addiction and the psychological well-being of our research students, and there was also a positive and significant relationship between Internet addiction and the level of aggression of students. In other words, the higher the internet addiction among students, the lower their psychological well-being and the higher their aggression.

    Keywords: : Internet Addiction, Psychological Well-being, Aggression, Students
  • Yasmeen Salman Naji Pages 119-138

    Inhalants are a group of harmful substances that cause intoxication through inhalation. Household chemical products such as glue, detergents, and paint are among the most commonly abused inhalants. People who, despite knowing the negative effects of inhalant substances, are unable to stop using these substances, are considered addicted to inhalant substances. Even those who want to stop using these substances may not be able to stop using these substances. And as a result, someone who has severe addiction can hardly stop using these substances. It is difficult to diagnose addiction to inhaled substances, because its effects are short-term. Many people enjoy inhaling substances such as paint thinner, liquid glue, nail polish, gasoline, etc. It is very easy to hide inhalants, and that is why teenagers tend to use these substances. According to the mentioned materials, the main question of the research is that there is a relationship between the use of inhalant drugs on depression and suicidal thoughts? For this question, we can propose the hypothesis that the consumption of inhalant substances such as gasoline, varnish and liquid glue over time causes addiction in people, and this leads to depression and sometimes causes suicidal thoughts in the user. It can be The method used in this research is analytical and the result of the research is that the best way to treat inhalant addiction is to contact experienced and expert people for advice. Addiction to inhalant drugs is a problem that can only be solved through talking and counseling. And if this is not done by a skilled and expert person, it may cause more problems to the patient and may not be able to treat him.

    Keywords: Inhalation Substances, Negative Effects, Addiction, Depression, Suicidal Thoughts