فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 57، پاییز 1402)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 57، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیوا حبیبی، احمد عبدی*، سعید فاضلی فر صفحات 1-11
    مقدمه

    فروپتوز  نوعی مرگ سلولی وابسته به آهن می باشد که در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر (AD) شناسایی شده است. فعالیت ورزشی و رزوراترول (RSV) می تواند بیماری های تخریب کننده عصبی، به ویژه AD را به تاخیر بیاندازد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تمرین هوازی و رزوراترول بر فروپتوز مدل موش AD انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 35 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به پنج گروه کنترل (CTRL)، AD، آلزایمر-تمرین (ADT)، آلزایمر- رزوراترول (ADRSV) و آلزایمر- تمرین- رزوراترول (ADTRSV) تقسیم شدند. گروه های ADRSV و ADTRSV طی دوره مداخله روزانه 20 میلی گرم RSV را به صورت خوراکی دریافت کردند. برنامه تمرین هوازی شامل دویدن روی تردمیل با سرعت 18-6 متر در دقیقه، پنج روز هفته به مدت هشت هفته اجرا شد. سطوح آهن و GSH به روش الایزا و بیان ژن ها به روش Real time-PCR اندازه گیری شد.

    یافته ها

    القای AD باعث افزایش معنی داری در آهن و کاهش GSH، Gpx4، Nrf2 و HO-1 نسبت به گروه CTRL شد. تمرین و RSV باعث کاهش آهن و افزایش مقادیر GSH، Nrf2 و HO-1 نسبت به گروه AD شد. همچنین افزایش معنی داری در میزان GSH، Gpx4، Nrf2 و HO-1 در گروه ADTRSV نسبت به گروه های ADT و ADRSV مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    القای AD با افزایش شاخص های فروپتوز همراه بود و فعالیت ورزشی هوازی و تجویز RSV این روند را بهبود بخشید. با توجه به اثر فعالیت بدنی و RSV، می توان از این دو روش درمانی برای بهبود بیماری های تخریب کننده عصبی از قبیل AD استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، رزورارترول، فروپتوز، بیماری آلزایمر
  • محمد جلیلوند*، بهنام ملکی صفحات 12-19
    مقدمه

    یکی از شایع ترین پیامدهای ناتوانی، مشکلات ذهنی و روانی است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی بر بهزیستی روانشناختی و سختی ذهنی زنان معلول جسمی حرکتی بود.

    مواد و روش ها

    روش مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با یک طرح تحقیق پیش-آزمون و پس-آزمون، شامل دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان دارای ناتوانی جسمی- حرکتی شهر تهران بود. سی زن غیرفعال مبتلا به ناتوانی جسمی حرکتی داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 هفته و هر هفته سه جلسه یک ساعته تمرینات مقاومتی را انجام دادند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف و مقیاس سرسختی ذهنی (SMTQ) شیرد بود.

    یافته ها

    نتایج افزایش معنی دار در بهزیستی روانشناختی و سختی ذهنی زنان معلول جسمی- حرکتی به دنبال تمرین مقاومتی را نشان داد.

    نتیجه گیری

    انجام تمرینات مقاومتی می تواند بهزیستی روانشناختی و سرسختی ذهنی زنان معلول جسمی- حرکتی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، بهزیستی روانشناختی، افراد ناتوان
  • فائزه یعقوبی، بیتا وزیر، سعید حصارکی، آمنه امیدی، محمودرضا حاجی قاسم، مریم جعفریان* صفحات 20-31
    مقدمه

    آسیب طناب نخاعی (SCI) یک وضعیت عصبی بحرانی است که ممکن است عملکردهای حرکتی، حسی و خودمختار را مختل کند. آسیب نخاعی اختلال شدیدی بر استقلال و کیفیت زندگی فرد آسیب دیده و خانواده ایجاد می کند. در سطح سلولی، التهاب، اختلال در بازسازی آکسون ها و مرگ نورون ها مسیول عوارض ایجاد شده پس از SCI هستند. با توجه به میزان بالای مرگ و میر و عوارض ناشی از SCI، نیاز به درمان موثر وجود دارد. علیرغم پیشرفت هایی که در ترمیم SCI صورت گرفته، درمان بهینه برای بهبودی کامل بعد از SCI تاکنون یافت نشده است. هدف از مداخلات درمانی در آسیب نخاعی جلوگیری از گسترش بیشتر آسیب و بازسازی بافت آسیب دیده است. در سطح عملکردی درمان های موجود بر تکنیک هایی تمرکز می کنند که هدف آن ها بازگرداندن درجاتی از راه رفتن یا فعالیت حرکتی است. یکی از این تکنیک ها، آموزش راه رفتن بر روی تردمیل است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه به بررسی تاثیر تمرین با تردمیل در بازیابی توانایی حرکتی و همچنین میلین سازی و ترمیم نورون ها در موش های صحرایی مدل له شدگی پرداخته ایم. مطالعه در دو گروه شم (ایجاد ضایعه بدون بازتوانی حرکتی) و گروه درمان (ایجاد ضایعه و سپس بازتوانی حرکتی) مورد ارزیابی قرارگرفت.

    یافته ها

    بازتوانی حرکتی با تردمیل باعث بهبود عملکرد حرکتی حیوانات نسبت به گروه شم شد. اما در بهبود عملکرد حسی تاثیری نداشت. گروه بازتوانی حرکتی افزایش معنی داری در آزمایش ساکاروز نسبت به گروه شم نشان داد. اندازه حفره ضایعه نخاعی و ترمیم بافت عصبی در گروه بازتوانی نسبت به گروه شم کاهش معنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد بازتوانی عصبی- حرکتی به ترمیم و تقویت عملکرد سلولی کمک می کند و نه تنها در سطح عملکردی و رفتاری بلکه به ترمیم بافتی و سلولی تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: تست ورزشی، بازتوانی، محافظت عصبی، آسیب های طناب نخاعی
  • سجاد سالاری، مریم باقری* صفحات 32-41
    مقدمه

    بیماری کرونا ویروس 2019 (کووید-19) می تواند برسیستم اعصاب محیطی و مرکزی نیز تاثیر بگذارد. سردرد، بیماری عروق مغزی، آنوسمی، اختلال چشایی و بینایی و درد نوروپاتیک در بیماران مبتلا به کووید-19 مشاهده شده است. در تحقیق حاضر، تاثیر عوامل مستعد کننده مانند میزان قند خون و سن بر بروز تغییرات عملکرد برخی از اعصاب کرانیال بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 1138 نفر مرد و زن مبتلا به کووید 19 (89-18 سال) بستری در بیمارستان شهید مصطفی شهر ایلام، بدون سابقه ابتلا به دیابت مورد مطالعه قرار گرفتند. میزان قند خون ناشتا، اختلال حس چشایی، اختلال حس بویایی،گلو درد و فاکتورهای مختلف خونی دراین افراد مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    میزان بروز اختلال عملکرد عصب زوج اول، بخش حسی عصب زوج هفتم و زوج نهم مغزی در افراد غیر دیابتی مبتلا به کووید با سطح قند خون رابطه معکوس نشان داده است. همچنین، میزان بروز اختلال بویایی و چشایی در مبتلایان به کووید-19 بدون سابقه دیابت با افزایش سن رابطه معکوس نشان داد.

    نتیجه گیری

    ویروس کرونا می تواند باعث اختلال عملکرد جزیی یا کامل در فعالیت برخی از اعصاب مغزی شود. بروز اختلال در حس بویایی و چشایی در مبتلایان به کووید-19، با افزایش سطح قند خون ناشتا و نیز با افزایش سن کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: کووید، بیماریهای سیستم عصبی، اختلالات چشایی، اختلالات بویای
  • افروز پورفهیمی، علی خانه کشی*، علیرضا همایونی صفحات 42-53
    مقدمه

    تصویر بدن یکی ازمهم ترین جنبه های سلامت روانی افراد می باشد. افراد دارای قطع عضو ممکن است با مشکلات مختلفی در ارتباط با تصویر بدن روبرو گردند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف توسعه روابط ساختاری بین ذهن آگاهی و نگرانی از تصویر بدن در افراد دارای قطع عضو با نقش واسطه ای استقامت ذهنی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه توصیفی-همبستگی با مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را افراد دارای قطع عضو مراجعه کننده به مرکز جامع توانبخشی جمعیت هلال احمر تهران دربازه فروردین تا مهر ماه سال1401تشکیل دادند و تعداد 260 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه نگرانی از تصویر بدن لیتلتون ،پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی بایرو پرسشنامه استقامت ذهنی کلاف استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های ما نشان داد که مدل پژوهش برازش خوبی دارد و مدل علی رابطه بین ذهن آگاهی، استقامت ذهنی و نگرانی از تصویر بدن در افراد دارای قطع عضواز برازش مطلوبی برخوردار است. بعلاوه ذهن آگاهی و استقامت ذهنی بر نگرانی ازتصویر بدن تاثیر مستقیم دارند و علاوه بر این ذهن آگاهی از طریق استقامت ذهنی بر نگرانی از تصویر بدنی تاثیر غیر مستقیم دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج ما حاکی از اهمیت نقش ذهن آگاهی و استقامت ذهنی در نگرانی از تصویر بدن افراد دارای قطع عضو می باشد. اجرای برنامه هایی برای بهبود ذهن آگاهی و استقامت ذهنی در افراد دارای قطع عضو می تواند منجر به کاهش نگرانی از تصویر بدن آنان شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، جمعیت، نظر سنجی و پرسشنامه
  • شهلا نیکخواه، فرشته دادفر*، کورش بامداد صفحات 54-61
    مقدمه

    سنجش مهارت های یادگیری در زمینه ادراکی- حرکتی یک رویکرد کاربردی برای درک بهتر عملکردهای مغز است. وظیفه انتقال یادگیری دو طرفه مغز، وظیفه ای با هماهنگی دو دست و تعامل عملکرد شناختی نیمکره های مغز است. هدف پژوهش حاضر اندازه گیری عملکرد ماز ذهنی و یادگیری انتقال عصبی دو طرفه در افراد راست دست و چپ دست می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع علمی- مقایسه ای با نمونه گیری تصادفی از 40 دانش آموز دختر و پسر مدرسه علوم پزشکی شیراز بود. ابزارهای تحقیق شامل ماز ذهنی پترسون، آزمون یادگیری حرکتی ترسیم در آینه و پرسشنامه چاپمن بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که میانگین خطا و زمان ترسیم در آینه در گروه راست دست بسیار کمتر از افراد چپ دست است. گروه راست دست میانگین خطای ماز ذهنی کمتری نسبت به گروه چپ دست داشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های ما حاکی از آن است که افراد راست دست با مهارت های دستی برتر در یادگیری انتقال مغزی دوطرفه بهتر عمل می کنند و با زمان و خطای کمتری تصویر را در آینه ترسیم می کنند. علاوه بر این، آن ها مهارت های بهتری را در حافظه فضایی که مسوول ذخیره سازی اطلاعات در محیط و جهت گیری فضایی است، پشت سر می گذارند.

    کلیدواژگان: یادگیری، طراحی، دانش آموزان
  • هادی اکبری*، مجید مزینانی، الیاس مزروعی راد صفحات 62-78
    مقدمه

    هدف اصلی این پ‍ژوهش بررسی و آنالیز تغییرات باندهای فرکانسی مختلف سیگنال های مغزی در بین دو گروه حافظین و غیر حافظین قرآن است.این تحقیق بر اجرای آزمون های حافظه دیداری با استفاده از نرم افزار کنتب با تاکید بر انتخاب کانال های ویژگی بهینه و استفاده از طبقه بندی کننده های مختلف تمرکز دارد.

    مواد و روش ها

    ابتدا سیگنال های مغزی از 15 حافظ قرآن و 15 غیر حافظ قرآن در طول اجرای آزمون های تطبیق تاخیری با نمونه، یادگیری جفت های متداعی و حافظه تشخیص فضایی، آزمون حافظه تصویری نرم افزار کنتب ثبت شد. به دنبال پیش پردازش مناسب، ویژگی های غیر خطی مانند مشخصه لیاپانوف، بعد همبستگی،آنتروپی و پارامترهای تحلیل نوسانات روند زدایی شده استخراج شد،انتخاب کانال های مربوطه با استفاده از روش های آزمون t، الگوریتم ژنتیک، جستجوی مستقیم ترتیبی انجام شد،طبقه بندی کننده ها شامل استفاده از پرسپترون چند لایه، ماشین بردار پشتیبان و الگوریتم های ساده بیز بودند.

    یافته ها

    کانال های بهینه انتخاب شده عمدتا نواحی پیشانی،پس سری و اکسی پیتال مرتبط با شبکه توجه و حافظه دیداری حافظه قرآن بود، در بیشتر موارد میانگین توان مولفه های فرکانس پایین در سیگنال های مغزی در حافظان قرآن بیشتر از غیر حافظان بود. شبکه عصبی پرسپترون چند لایه با استفاده از کانال های بیهنه انتخاب شده به کمک روش الگوریتم ژنتیک بین دو گروه حافظان و غیر حافظان قرآن دارای بالاترین صحت با درصد 79/94 می باشد.

    نتیجه گیری

    تجزیه و تحلیل داده های مغزی نشان داد که نسبت توان مولفه های فرکانس پایین به بالا و نسبت توان باندهای تتا به بتا نشان دهنده افزایش آرامش و صبر در بین دو گروه حافظان و غیر حافظان در طول دوره بازیابی حافظه تصویری است، این افزایش تمرکز و توجه، منجر به درصد پاسخ های صحیح و افزایش زمان واکنش در گروه حافظین در حین اجرای حافظه تصویری با استفاده از نرم افزار کنتب شد، در روش شبکه عصبی پرسپترون چند لایه با استفاده از ویژگی های انتخاب شده توسط روش الگوریتم ژنتیک، به ویژه آنتروپی نمونه و تقریبی در باندهای فرعی A5 و D در نواحی اکسی پیتال،پس سری و مرکزی به درصد صحت بالاتری در حین اجرای آزمون DMS دست یافتیم.

    کلیدواژگان: حافظه، الکتروانسفالوگرافی، الگوریتم ها
  • آرش عبدالملکی، لیلا تقی زاده مومن، اسدالله اسدی*، شوکور واسمن اسماعیل صفحات 79-93
    مقدمه

    آسیب طناب نخاعی یک بیماری مرتبط با سیستم عصبی مرکزی است که منجر به اختلال در عملکردهای حسی و حرکتی، از دست دادن آکسون، جسم سلولی و پشتیبانی سلول های گلیال می شود. در حال حاضر، درمان آسیب های نخاعی محدود به فیزیوتراپی، کاردرمانی و جراحی است. با این حال، روش های درمانی فعلی نمی توانند به طور کامل و موثر رشته های عصبی آسیب دیده را بازسازی کرده و عملکرد عصب را بهبود بخشند. مهندسی بافت عصبی متمرکز بر ساخت داربست های بیومیمتیک الهام گرفته از ساختار پیچیده نخاع به همراه سلول ها در جهت ترمیم ضایعات نخاعی می باشد. در سال های اخیر، از روش چاپ زیستی سه بعدی برای ساخت مدل های زیستی بسیار تخصصی و پیچیده مانند نخاع استفاده شده است.چاپ زیستی با قرار دادن جوهر زیستی بر روی یک بستر به صورت لایه لایه انجام می شود. رویکرد افزودنی چاپ زیستی امکان ساخت مدل های بافتی سه بعدی ظریف را با کنترل دقیق بر موقعیت مکانی سلول ها فراهم می کند.

    نتیجه گیری

    استفاده از فناوری چاپ زیستی سه بعدی در زمینه ساخت داربست های غنی از سلول و مطالعات درون تنی در مدل های آسیب طناب نخاعی نشان دهنده چشم انداز روشن این فناوری در زمینه درمان ضایعات نخاعی است. با این حال، برای شبیه سازی کامل بافت نخاع و بهبود عملکرد عصبی نخاع پس از آسیب، لازم است تحقیقات بیشتری با سلول ها، بیومواد و مدل های آسیب نخاعی مختلف انجام شود. در مقاله مروری حاضر، به روش چاپ زیستی سه بعدی، انواع تکنیک های چاپ در مهندسی بافت طناب نخاعی و مطالعات انجام شده در راستای کاربرد چاپ زیستی در درمان ضایعات طناب نخاعی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: چاپ زیستی، آسیب طناب نخاعی، مهندسی بافت
  • حکمت فرجپور، بهناز بنی محمد شتربانی، مریم رفیعی بهارلو، حاجیه لطفی* صفحات 94-107
    مقدمه

    بهینه سازی فرآیندهای مهندسی بافت نیازمند مدل هایی است که نتایج ساختاری و عملکردی را با شناسایی ارتباطات بین پارامترهای مختلف و تحلیل فرایندهای گوناگون، پیش بینی نماید. طبق مطالعات مرتبط پزشکی، هوش مصنوعی پتانسیل قابل توجهی جهت تحلیل و پیش بینی داده نشان داده است. در مطالعه حاضر مقالات در دسترس در زمینه کاربردهای هوش مصنوعی در پزشکی بازساختی و مهندسی بافت از گوگل محقق و پابمد، انتخاب و مطالعه شدند. هوش مصنوعی می تواند در طراحی، تعیین ترکیبات، ساخت، پیش بینی ویژگی های زیست مواد مختلف و داربست ها، پیش بینی رفتارهای سلولی، جایگزینی مطالعات حیوانی و کنترل واکنش های زیستی نقش موثر ایفا نماید. به علاوه، استفاده از هوش مصنوعی منجر به صرفه جویی در زمان و هزینه،تسریع و تسهیل دستیابی به نتایج بهینه می گردد.

    نتیجه گیری

    بکارگیری هوش مصنوعی، شامل یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق، در حوزه پزشکی بازساختی و مهندسی بافت تحلیل تمامی انواع داده های جدولی و تصویری را امکان پذیر ساخته و پتانسیل قابل توجهی جهت تحلیل داده، بهینه سازی و پیش بینی نشان داده است.

    کلیدواژگان: پزشکی بازساختی، مهندسی بافت، هوش مصنوعی
  • آرزو اسحاق آبادی نیاسری، علی گرجی، هانیه جلالی* صفحات 108-124
    مقدمه

    مهار منتشر شونده یک پدیده پاتوفیزیولوژیک است که به صورت موج گذرای دپلاریزاسیون نورون ها و سلول های گلیال دیده می شود و منجر به مهار موقتی فعالیت های سلول های عصبی مغزی می شود. در این پدیده به دلیل اختلال در توزیع و توازن یون ها و آب بین محیط های خارج و داخل سلولی یک افزایش کوتاه مدت فعالیت الکتریکی در تحریک پذیری سلول های عصبی، سپس کاهش شدید این فعالیت ها و به دنبال آن افزایش تحریک پذیری بافت عصبی صورت می گیرد. تحقیقات اخیر به نقش این پدیده در ایجاد التهاب در بافت عصبی که می تواند زمینه ساز بیماری های عصبی گردد تاکید دارد. مهار منتشر شونده در برخی از بیماری های عصبی مانند میگرن با اورا، صرع، فراموشی کلی گذرا و بیماری های عروقی مغزی نظیر ایسکمی- انفارکتوس مغزی و خونریزی داخل جمجمه مشاهده می شود و به نظر می رسد در پاتوفیزیولوژی این بیماری ها نقش مهمی ایفا می کند. لذا درک مکانیسم های دخیل در این پدیده می تواند به جلوگیری و یا طراحی درمان های نوین در بیماری های عصبی کمک کند.

    نتیجه گیری

    با وجود سال ها تحقیق و بررسی و ارایه هزاران گزارش و مقاله در مورد پدیده مهار منتشر شونده، هنوز دلایل اصلی ایجاد این اختلال مشخص نیست و نیاز به بررسی های دقیق تر و بیشتری دارد. در مقاله حاضر آخرین مکانیسم های دخیل در پدیده مهار منتشر شونده مرور شده و نقش این پدیده در ایجاد و یا گسترش بیماری های عصبی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مهار منتشر شونده قشری، ضربه های مغزی، بیماری های التهاب عصبی
|
  • Shiva Habibi, Ahmad Abdi*, Saeid Saeid Fazelifar Pages 1-11
    Introduction

    Ferroptosis is a type of iron-dependent cell death that has been identified in the brains of patients with Alzheimer's disease (AD). Exercise and resveratrol (RSV) can delay neurodegenerative diseases, especially AD. The present study aimed to investigate the effect of aerobic training and RSV on hippocampal ferroptosis in a rat model of AD.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 35 male Wistar rats were divided into 5 groups: Control (CTRL), AD, AD-Training (ADT), AD-RSV (ADRSV), and AD-Training-RSV (ADTRSV). The ADRSV and ADTRSV groups received 20 mg/Kg of RSV orally during the intervention period. An aerobic exercise program including running on a treadmill with a speed of 6-18 meters per minute, was performed 5 days a week for eight weeks. Iron and GSH levels were measured by ELISA and gene expression by Real time-PCR method.

    Results

    AD induction caused a significant increase in iron level and a decrease in GSH, Gpx4, Nrf2, and HO-1 expression compared to the CTRL group. Exercise and RSV decreased iron and increased GSH, Nrf2, and HO-1 values compared to the AD group. Moreover, a significant increase was observed in the levels of GSH, Gpx4, Nrf2, and HO-1 in the ADTRSV group compared to the ADT and ADRSV groups compared to the other groups.

    Conclusion

    AD induction was associated with an increase in ferroptosis indices, and aerobic exercise activity and RSV administration improved this process. Considering the effect of aerobic training and RSV, these two treatment methods can be used together to improve neurodegenerative diseases, such as AD.

    Keywords: Exercise, Resveratrol, Ferroptosis, Alzheimer Disease
  • Mohammad Jalilvand*, Behnam Maleki Pages 12-19
    Introduction

    One of the most common consequences of disability is mental and psychological problems. The purpose of the current study was to investigate the effect of resistance training on the psychological well-being and mental toughness of physical-motor disabled women.

    Materials and Methods

    The study method was a quasi-experimental type with a pre-test and post-test research design that included two experimental and control groups. The statistical population in this research was all women with physical-motor disabilities in Tehran, Iran. Thirty inactive women with physical-motor disability voluntarily participated in the study and were randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group performed resistance exercises for 8 weeks, three one-hour sessions per week. The tools used in this study included the Reef psychological well-being questionnaire and the Sheard Mental Toughness Scale (SMTQ).

    Results

    The results showed a significant increase in psychological well-being and mental toughness of physical-motor disabled women following resistance training.

    Conclusion

    Performing resistance exercises can improve the psychological well-being and mental toughness of physical-motor disabled women.

    Keywords: Resistance Training, Psychological Well-Being, Disabled Persons
  • Faezeh Yaghoubi, Bita Vazir, Saeed Hesaraki, Ameneh Omidi, Mahmoudreza Hadjighassem, Maryam Jafarian* Pages 20-31
    Introduction

    Spinal cord injury (SCI) is a critical neurological condition that may impair motor, sensory, and autonomic functions. Spinal cord injury severely affects the independence and quality of life of the injured person and his family. At the cellular level, inflammation, impaired axonal regeneration, and neuronal death are responsible for complications after SCI. Due to the high mortality rate and complications caused by SCI, there is a need for effective treatment. Despite the advances made in SCI repair, the optimal treatment for complete recovery after SCI has not yet been found. The goal of therapeutic interventions in spinal cord injury is to prevent the further expansion of the injury and repair the damaged tissue. At the functional level, existing treatments focus on techniques that aim to restore some degree of walking or motor activity. One of these techniques is learning to walk on a treadmill.

    Materials and methods

    In this study, we have investigated the impact of treadmill training on the restoration of motor ability, as well as the myelination and repair of neurons in rats with a contusion model. The assessment involved two groups: the sham group (experiencing a lesion without movement rehabilitation) and the treatment group (undergoing a lesion followed by movement rehabilitation).

    Results

    Motor rehabilitation with a treadmill improved the motor performance of animals compared to the sham group. However, it did not affect sensory function. The motor rehabilitation group showed a significant increase in the sucrose test compared to the sham group. The size of the spinal cord lesion cavity and nerve tissue repair showed a significant decrease in the rehabilitation group compared to the sham group.

    Conclusion

    The results of this study showed that motor neurorehabilitation contributes to the restoration and enhancement of cell function, affecting not only functional and behavioral functions but also the tissue and cellular recovery.

    Keywords: Exercise Test, Rehabilitation, Neuroprotection, Spinal Cord Injuries
  • Sajjad Salari, Maryam Bagheri* Pages 32-41
    Introduction

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) can affect the peripheral and central nervous system. Headache, cerebrovascular disease, anosmia, taste and vision disorders, and neuropathic pain have been observed in patients with COVID-19. In this study, the effect of predisposing factors, such as blood sugar level and age, on the occurrence of changes in the function of some cranial nerves has been investigated.

    Materials and Methods

    In this study, 1138 men and women with COVID-19 (18-89 years old) hospitalized in Shahid Mostafa Hospital in Ilam City without a history of diabetes were studied. Fasting blood sugar levels, taste disorders, smell disorders, sore throat, and various blood factors were studied in these individuals.

    Results

    The rate of dysfunction of the 1st, sensory part of the 7th, and the 9th cranial nerves in non-diabetic patients with COVID-19 showed an inverse correlation with blood sugar level. Furthermore, the incidence of smell and taste disorders in patients with COVID-19 without a history of diabetes showed an inverse correlation with increasing age.

    Conclusion

    Coronavirus can cause partial or complete dysfunction in the activity of some cranial nerves.  The incidence of impaired sense of smell and taste in patients with COVID-19 decreases with increasing fasting blood sugar levels as well as with increasing age.

    Keywords: COVID-19, Nervous System Diseases, Taste Disorders, Olfaction Disorders
  • Afrooz Pourfahimi, Ali Khaneh Keshi*, Alireza Homayouni Pages 42-53
    Introduction

    Body image is one of the most important aspects of individual mental health. People with limb amputation may face various problems related to body image. Therefore, this study aimed to develop the structural relations between mindfulness and body image concerns in individuals with amputations with the mediating role of Mental Toughness.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive-correlational study with structural equation modeling. The statistical population of this research was made up of amputees who referred to the comprehensive rehabilitation center of the Red Crescent Society of Tehran between April and October of 2022, and 260 people were selected by purposive sampling. To collect data, Littleton's Body Image Concern questionnaire, Baer's Five Facet Mindfulness questionnaire, and Clough's Mental Toughness questionnaire were used.

    Results

    Our findings showed that the research model has a good fit and the causal model of the relationship between mindfulness, mental Toughness, and body image concern in people with amputations. Furthermore, mindfulness and mental toughness have a direct effect on body image concerns. Moreover, mindfulness has an indirect effect on body image concerns through mental toughness.

    Conclusion

    Our results indicate the importance of the role of mindfulness and mental toughness in body image concerns of people with amputations. Implementation of programs to improve mindfulness and mental toughness in people with amputation can lead to a reduction in their body image concerns.

    Keywords: Mindfulness, Population, Surveys, Questionnaires
  • Shahla Nikkhah, Fereshteh Dadfar*, Kourosh Bamdad Pages 54-61
    Introduction

    Measuring learning skills in the perceptual-motor field is a practical approach to a better understanding of brain functions. The bilateral learning transfer task of the brain is a task with the coordination of two hands and the interaction of the cognitive function of the brain hemispheres. The purpose of the current research is to measure the performance of the mental maze and the learning of bilateral neural transmission in right-handed and left-handed people.

    Materials and Methods

    This study was of a causal-comparative type using a random sampling of 40 female and male students of Shiraz School of Medical Sciences. The research tools included Peterson's mental maze, the motor learning test of drawing in the mirror, and Chapman's questionnaire.

    Results

    The results of the multivariate analysis of covariance showed that the average error and drawing time in the mirror was much lower in the right-handed group than in the left-handed individuals. The right-handed group had a lower mean mental maze error than the left-handed group.

    Conclusion

    our findings suggest that right-handed people with superior hand skills perform better in bilateral brain transfer learning tasks and draw the figure in the mirror with less time and error. Moreover, they leave behind better skills in spatial memory, which is responsible for storing information in the environment and spatial orientation.

    Keywords: Learning, Drawing, Students
  • Hadi Akbari*, Majid Mazinani, Elias Mazrooei Rad Pages 62-78
    Introduction

    The main purpose of this research is to explore and analyze changes in various frequency bands of brain signals among two distinct groups: memorizers and non-memorizers of the Quran. This investigation focuses on the execution of visual memory tests using Cantab software, with an emphasis on selecting optimal feature channels and employing different classifiers.

    Materials and Methods

    First, brain signals were recorded from 15 Quran memorizers and 15 non-Quran memorizers during the performance of delayed matching to sample (DMS), Paired Associates Learning (PAL), and Spatial Recognition Memory image memory tests using Cantab software. Following appropriate pre-processing, non-linear features such as Lyapunov profile, correlation dimension, entropy, and detrended fluctuation analysis parameters were extracted. The selection of relevant channels was performed using T-TEST, Sequential Forward Selection, and Genetic Algorithm (GA) methods. Classification involved the use of multi-layer perceptron (MLP), Support Vector Machine, and naïve Bayes algorithms.

    Results

    The selected optimal channels were primarily associated with frontal, parietal, and occipital brain regions involved in the attention network and visual memory of Quran memorizers. In most instances, the average power of low-frequency components in brain signals was found to be higher in memorizers than in non-memorizers. The MLP neural network, utilizing optimal channels selected by the GA method, demonstrated the highest accuracy between memorizers and non-memorizers at 94.79%.

    Conclusion

    Analysis of EEG data revealed that the power ratio of low-frequency components, the power ratio of low-to-high-frequency components, and the power ratio of theta to beta bands indicated an increase in relaxation and patience among the memorizer group during the retrieval phase of visual memory. This enhanced concentration and attention, leading to a higher percentage of correct answers and increased reaction time in the memorizer group during the implementation of visual memory tests using Cantab software. The MLP neural network, employing features selected by the GA method, particularly sample and approximate entropy in D, A5 sub-bands, and in the occipital, parietal, and central brain regions, achieved a superior accuracy percentage in the implementation of the DMS test.

    Keywords: Memory, Electroencephalography, Algorithms
  • Arash Abdolmaleki, Leila Taghizadeh Momen, Asadollah Asadi*, Shukur Wasman Smail Pages 79-93
    Introduction

    Spinal cord injury is a disease related to the central nervous system that leads to impaired sensory and motor functions, loss of axon, cell body and glial cell support. Currently, the treatment of spinal injuries is limited to physiotherapy, occupational therapy, and surgery. However, current treatment methods cannot fully and effectively regenerate damaged nerve fibers and improve nerve function. Neural tissue engineering has focused on building biomimetic scaffolds inspired by the complex structure of the spinal cord together with cells to repair spinal cord lesions. In recent years, the 3D bioprinting technique has been used to make highly specialized and complex biological models, such as the spinal cord. Bioprinting is done by placing bioink on a substrate in layers. The additive approach of bioprinting enables the construction of fine 3D tissue models with precise control over the spatial position of cells.

    Conclusion

    The application of 3D bioprinting technology in the field of making cell-rich scaffolds and in vivo studies in spinal cord injury models indicate the bright prospects of this technology in the field of treating spinal lesions. However, to completely simulate the spinal cord tissue and improve the nerve function of the spinal cord after injury, it is necessary to conduct more research with different cells, biomaterials, and spinal cord injury models. In this review article, the method of 3D bioprinting, the types of printing techniques in spinal cord tissue engineering, and the studies conducted in line with the application of bioprinting in the treatment of spinal cord injuries are discussed.

    Keywords: Bioprinting, Spinal Cord Injuries, Tissue Engineering
  • Hekmat Farajpour, Behnaz Banimohamad-Shotorbani, Maryam Rafiei-Baharloo, Hajie Lotfi* Pages 94-107
    Introduction

    Optimizing tissue engineering processes requires models to predict structural and functional results by identifying relationships between different parameters and analyzing diverse processes. According to related medical studies, artificial intelligence has shown significant potential for data analysis and prediction. In the current study, the articles available in Google Scholar and PubMed, which were in the field of artificial intelligence applications in regenerative medicine and tissue engineering, were selected and studied. Artificial intelligence can play an effective role in designing, determining compounds, manufacturing, predicting the characteristics of various biomaterials and scaffolds, predicting cell behaviors, replacing animal studies, controlling biological reactors. Furthermore, using artificial intelligence leads to saving time and cost, accelerating and facilitating the achievement of optimal results.

    Conclusion

    The use of artificial intelligence, including machine learning and deep learning, in the field of regenerative medicine and tissue engineering, makes it possible to analyze all types of tabular and image data, and has shown significant potential for data analysis, optimization, and prediction.

    Keywords: Regenerative Medicine, Tissue Engineering, Artificial Intelligence
  • Arezou Eshaghabadi Niasari, Ali Gorji, Hanieh Jalali* Pages 108-124
    Introduction

    Spreading Depression (SD) is a pathophysiological phenomenon that occurs as a transient wave of depolarization of neurons and glial cells, and results in a temporary suppression of the activity of neurons. In this phenomenon, there is a disturbance in the distribution and balance of ions between the extracellular and intracellular environments and in cellular metabolism. Furthermore, SD is accompanied by a short increase in bioelectrical activity, followed by a strong transient depression of neuronal activity and a long-term excitability of the neuronal network. Recently, the neuroinflammatory function of this phenomenon, as one of the main contributors to neurological diseases, has been widely investigated. The role of SD has been revealed in some neurological diseases, such as migraine with aura, epilepsy, transient global amnesia, and cerebrovascular diseases, including cerebral ischemia-infarction and stroke, as well as intracranial hemorrhage caused by traumatic head injury.

    Conclusion

    Despite the large and growing body of evidence, the exact mechanism of SD propagation is still not clear and requires more in-depth investigations. Therefore, in this review, we discuss the underlying mechanism of SD and highlight the role of SD in the development of neuroinflammatory diseases.

    Keywords: Cortical Spreading Depression, Traumatic Brain Injuries, Neuroinflammatory Diseases