فهرست مطالب

تصمیم گیری و تحقیق در عملیات - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1402)

نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کسری غفوری* صفحات 832-843
    هدف

    به طورکلی کارایی، معیار ارزیابی عملکرد یک واحد تصمیم گیری از ابعاد مختلف است. تحلیل پوششی داده ها، یک روش برنامه ریزی ریاضی، برای ارزیابی کارایی واحدهای تصمیم گیرنده است. هدف از پژوهش حاضر این است که با در نظر گرفتن هم زمان دارایی های ورودی و تامین سرمایه، کارایی مالی شرکت ها اندازه گیری شود.

    روش شناسی پژوهش:

     در این پژوهش روش جدیدی به نام مدل سه بعدی تحلیل پوششی داده معرفی و در مورد 10 شرکت فعال در حوزه صنعت فولاد در ایران طی دوره زمانی 5 ساله و از سال های 1395 تا 1399 تحلیل کارایی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که شرکت های متعددی وجود دارند که عملکرد مناسبی در مدیریت دارایی های ورودی دارند، اما از نظر تامین سرمایه ناکارا هستند. درعین حال، شرکت هایی وجود دارند که در آن ها عملکرد مدیریت در مقایسه با دارایی های ورودی ضعیف است ولی از نظر تامین سرمایه کارا هستند؛ بنابراین، هنگام تحلیل کارایی شرکت، به شاخصی برای اندازه گیری کارایی نیاز است که هم ورودی ها و هم تامین سرمایه را هم زمان مدنظر قرار دهد. این پژوهش با تکیه بر این نکته یک روش اندازه گیری جدیدی را ارایه کرده است و وضعیت جاری مالی هر واحد تصمیم گیری را از طریق روش بازده به مقیاس تجزیه و تحلیل کرده و مسیری برای بهبود مالی مشخص نموده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    وجه تمایز این پژوهش با سایر پژوهش های پیشین توجه به تاثیر عوامل منفی و مخرب همانند استقراض ها و بدهی های واحد تصمیم گیری در تحلیل پوششی داده بوده است. با توجه به پیشینه پژوهش ارایه شده و جستجو در پایگاه های اطلاعاتی نظیر ایرانداک، مساله کارایی مالی با استفاده از مدل بازطراحی شده DEA، مورد توجه پژوهشگران ایرانی قرار نگرفته است و هم چنین ازآنجاکه این پژوهش به رویکرد جدیدی در تحلیل پوششی داده ها پرداخته است، خود را از پژوهش های پیشین متمایز ساخته است.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، رویکرد DEA سه بعدی، کارایی مالی
  • حامد جعفری* صفحات 844-860
    هدف

    در این تحقیق از یک نوع ضایعات بازیافتی برای تولید یک محصول خاص استفاده می گردد. بدین منظور زنجیره تامینی شامل تولیدکننده، بازیافت کننده و انبار ضایعات در نظر گرفته می شود. ابتدا تقاضای محصول در بازار بر اساس قیمت آن تعیین می گردد، سپس تولیدکننده برای برآوردن تقاضای مشتریان و تولید محصول، از یک نوع ضایعات بازیافتی با نرخ بازیافت پذیری مشخص استفاده می نماید. انبار ضایعات، مواد بازیافتی را جمع آوری نموده و بازیافت کننده آن ها را بازیافت می کند. تولیدکننده می تواند مواد بازیافتی مورد نیاز خود را از دو کانال مختلف تهیه کند. وی می تواند ضایعات بازیافتی مورد نیاز خود را به صورت بازیافت نشده از انبار ضایعات خریداری نموده و سپس آن ها را بازیافت و مورداستفاده قرار دهد یا این که این مواد را به صورت بازیافت شده از بازیافت کننده تهیه کند. در واقع تولیدکننده با توجه به شرایط موجود، یکی از این دو کانال را انتخاب خواهد نمود.

    روش شناسی پژوهش: 

    برای اتخاذ تصمیمات تحت هرکدام از کانال های ایجادشده، از رویکرد نظریه بازی استفاده می شود. بدین منظور برای یافتن جواب مساله تحت رقابت ایجادشده، بازی استکلبرگ که در آن تولیدکننده دارای قدرت تصمیم گیری بیش تر و انبار ضایعات و بازیافت کننده دارای قدرت های تصمیم گیری کم تری هستند، به کار گرفته می شود.

    یافته ها:

     در نهایت استراتژی های تعیین شده مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج به دست آمده ارایه می گردند. نتایج حاکی از آن هستند که تولیدکننده می تواند تحت یک شرایط مرزی هرکدام از دو کانال پیشنهادی را انتخاب نماید. هم چنین با افزایش نرخ بازیافت پذیری ضایعات مورداستفاده برای تولید محصول، سود اعضای زنجیره تامین مورد بررسی بهبود خواهند یافت.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     در این تحقیق به منظور تامین مواد اولیه ضایعاتی مورد نیاز برای تولید محصولات از رویکرد نظریه بازی و مفهوم انتخاب کانال استفاده می گردد. می توان گفت که ایده استفاده از مفهوم انتخاب کانال برای تامین مواد اولیه ضایعاتی مورد نیاز در تولید محصولات تحت زنجیره تامین موردبررسی، برای اولین بار در ادبیات موضوع مساله مطرح شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، ضایعات بازیافتی، مدیریت زنجیره تامین، انتخاب کانال، نظریه بازی
  • مهین عشوری، عبدالله هادی وینچه*، علی جمشیدی صفحات 861-871
    هدف

    این مطالعه به حل مساله انتخاب مکان تسهیلات در مواجه با سناریوهای تصمیم گیری چندمعیاره، به ویژه با تمرکز بر روی مسایل تصمیم گیری چندمعیاره فازی نوع-1 می پردازد. در این تحقیق، به منظور مقابله با دشواری تعیین درجات عضویت دقیق برای مجموعه های فازی، از اعداد فازی-بازه ای برای بیان امتیازها استفاده شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پیشنهادی IVF-COPRAS، با تمرکز بر کاهش ریسک عدم قطعیت، برای افزایش قابلیت اطمینان تصمیم گیری در مسایل IVF استفاده می شود. این روش برای یک مورد واقعی که شامل انتخاب مکانی برای گودال های دفن زباله مرطوب شهری در یک شهر بزرگ ایران است، اعمال و تحلیل های مقایسه ای با روش های دیگر برای ارزیابی رویکرد پیشنهادی انجام می شود.

    یافته ها

    این مطالعه اثربخشی روش IVF-COPRAS را در رسیدگی به مسایل انتخاب مکان تسهیلات در MCDM نشان می دهد. با استفاده از IVFN، این روش با موفقیت عدم قطعیت را مدیریت می کند و منجر به تصمیمات قابل اعتمادتر می شود. کاربرد در یک سناریوی عملی، کارایی روش را برجسته می کند و تحلیل مقایسه ای بینش هایی را در مورد عملکرد آن نسبت به روش های دیگر ارایه می دهد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     این تحقیق یک رویکرد جدید با روش IVF-COPRAS برای مدیریت چالش های انتخاب مکان تسهیلات در MCDM ارایه می کند. اتکا به IVFNs، دیدگاه منحصربه فردی را در مورد عدم قطعیت در تصمیم گیری ارایه می کند و قابلیت اطمینان تصمیم را افزایش می دهد. کاربرد دنیای واقعی بر اهمیت عملی این روش تاکید می کند، کمکی ارزشمند به تحقیقات MCDM ارایه می نماید و ابزاری روش شناختی برای مسایل تصمیم گیری مشابه در حوزه های مختلف ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، روش کوپراس فازی-بازه ای، عدد فازی-بازه ای
  • محسن شفیعی نیک آبادی*، لیلا هلالیان صفحات 872-885
    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال رتبه بندی ریسک های زنجیره تامین با استفاده از رویکرد ترکیبی بهینه سازی روش تجزیه وتحلیل عوامل شکست و آثار آن و تیوری خاکستری در واحدهای صنایع غذایی مشهد است.

    روش شناسی پژوهش:

     این پژوهش به جهت ماهیت، در دسته پژوهش های توصیفی _تحلیلی، با متغیرهای کیفی و از منظر هدف، در زمره ی پژوهش های کاربردی است. در این پژوهش، ابتدا ریسک های موجود در زنجیره تامین صنایع غذایی شناسایی شدند؛ بدین گونه که ابتدا ریسک های موجود در زنجیره تامین از طریق مطالعات کتابخانه ای و ادبیات پژوهش شناسایی و سپس، توسط پرسش نامه دلفی فازی در اختیار خبرگان قرار گرفت تا با طیف لیکرت مورد امتیازبندی قرار گیرند. به دلیل محدودیت زمانی و نقص در تجزیه وتحلیل و همچنین داده های اطلاعاتی مبهم، ناقص و نامطمین، این امتیازها به بازه ی خاکستری تبدیل شدند. سپس، توسط روش تجزیه وتحلیل عوامل شکست و آثار آن امتیاز اولویت خطرپذیری به منظور بررسی حالات بالقوه شکست محاسبه شد؛ به گونه ای که شاخص ها و ابعاد ریسک های زنجیره تامین با امتیاز اولویت خطرپذیری رتبه بندی شد. ریسک های با امتیاز اولویت خطرپذیری بیشتر، از ریسک پذیری بالاتری برخوردار و لزوم توجه بیشتری را نیازمند است.

    یافته ها

    نتیجه امتیازبندی و محاسبات مشخص کرد که بعد اقتصادی بیشترین ریسک را در زنجیره تامین داراست. پس از بعد اقتصادی، به ترتیب، ابعاد قانونی، استراتژیک، فردی، سیاسی و طبیعی ابعاد دوم تا ششم و بعد فرهنگی و اجتماعی در جایگاه هفتم و بعد اطلاعاتی رتبه ی هشتم را به خود اختصاص دادند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    یافته های این پژوهش به مدیران کمک می کند با توجه به محدود بودن منابع، جهت کنترل و مدیریت، خصوصا در شرایط عدم قطعیت، با اولویت بندی ریسک های زنجیره تامین خود با توجه به میزان ریسک پذیری هریک، همچنین در نظر گرفتن اقدامات پیشگیرانه در خصوص این ریسک ها، از صدمات جبران ناپذیر و بحرانی احتمالی پیشگیری نمایند.

    کلیدواژگان: ریسک های زنجیره تامین، تجزیه وتحلیل خطاهای بالقوه، تئوری خاکستری
  • الهام نجاتی، مهدی یوسفی نژاد عطاری*، عسگر حاجی بدلی صفحات 886-905
    هدف

    یکی از حیاتی ترین زیر مجموعه های سیستم مراقبت های بهداشتی پیوند عضو می باشد و از آن جاکه مراکز پیوند عضو به صورت مستقیم با عمل های جراحی و درنتیجه، زندگی انسان ها سروکار دارند، اهمیت این موضوع مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. یکی از عمده ترین تفاوت های زنجیره تامین پیوند عضو با سایر زنجیره های تامین احتمال فساد محصولات مربوطه می باشد. لذا زمان و هم چنین بحث مکان یابی مراکز پیوند عضو از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی، با توجه به رشد سریع تقاضا برای پیوند عضو و کمبود منابع، زمان انتظار بیمار برای تکمیل پروسه پیوند نقش حیاتی را در سیستم پیوند اعضا ایفا می کند.

    روش شناسی پژوهش:

     این مطالعه یک مدل ریاضی دوهدفه استوار برای مساله مکان یابی تخصیص مراکز پیوند عضو تحت شرایط عدم قطعیت ارایه می دهد که هزینه های کل سیستم پیوند عضو و هم چنین میانگین زمان انتظار بیمار برای انجام پیوند عضو را که از یک سیستم صف G/G/m تبعیت می کند، کمینه می سازد.

    یافته ها

    برای حل این مدل الگوریتم ژنتیک رتبه بندی نامغلوب (NSGA-II) به کار گرفته شده است. درنهایت، قابلیت اجرای این مدل و کارایی الگوریتم مذکور نسبت به شاخص های تعریف شده از طریق آزمایش های عددی نشان داده شده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    از آن جاکه هر عضو زمان مشخصی را می تواند خارج از بدن سپری کند و احتمال فساد یا کاهش کیفیت پیوند وجود دارد، زمان بین خروج عضو از بدن و تکمیل عمل پیوند نقشی اساسی در سیستم پیوند عضو ایفا می کند.

    کلیدواژگان: بهینه سازی چندهدفه، الگوریتم NSGA-II، پیوند عضو، تئوری صف، مدیریت زنجیره تامین
  • الهام بصیری* صفحات 906-916
    هدف

    در این مقاله، مقدار مورد نیاز برای افزایش قابلیت اعتماد اجزای یک سیستم منسجم تعیین شده است، به گونه ای که هزینه حاصل از این افزایش به حداقل برسد و قابلیت اعتماد کل سیستم از مقدار از پیش تعیین شده ای کم تر نشود.

    روش شناسی پژوهش:

     در این پژوهش، بعد از معرفی توابع هدف و محدودیت در مساله بهینه سازی، روش لاگرانژ مورد استفاده قرار می گیرد و سپس با ارایه یک الگوریتم مساله حل می شود. در این مقاله، چند تابع هزینه در نظر گرفته می شوند و در ادامه نتایج در حالت کلی برای یک سیستم منسجم و سپس برای دو حالت خاص سیستم های سری-موازی و موازی-سری ارایه می شوند.

    یافته ها

    در این مقاله، دو مثال عددی بیان و حل می شوند. در مثال اول یک سیستم شبکه پل مورد ارزیابی قرار می گیرد و در مثال دوم یک سیستم سری-موازی مورد مطالعه قرار می گیرد. در هر دو مثال، مقادیر مورد نیاز برای افزایش قابلیت اعتماد اجزای سیستم تعیین می شوند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    در این پژوهش، با استفاده از یک مدل ریاضی و محاسبات عددی با کمک نرم افزار R، مساله بهینه سازی برای یک سیستم منسجم بررسی می شود.

    کلیدواژگان: روش لاگرانژ، سیستم منسجم، قابلیت اعتماد
|
  • Kasra Ghafori * Pages 832-843
    Purpose

    In general, efficiency is a criterion for evaluating the performance of a decision unit from different dimensions. Data envelopment analysis is a mathematical programming method for evaluating the performance of decision-making units. The purpose of this study is to measure the financial efficiency of firms by considering both incoming assets and financing.

    Methodology

    In this research, a new method called the three-dimensional model of data envelopment analysis was introduced, and performance analysis was done on 10 active firms in Iran's steel industry for 5 years, from 2016 to 2021.

    Findings

    The results showed that several firms have good performance in managing incoming assets but are inefficient in terms of financing. At the same time, some firms have poor management performance compared to inputs, but they are efficient in terms of financing. Therefore, when analyzing a firm's performance, an indicator that considers both inputs and financing at the same time is needed. According to this, we proposed a new measurement method and analyzed the current financial situation of each decision-making unit through the method of return to scale, and a path has been determined for financial improvement.

    Originality/Value: 

    Attention to the effect of negative and destructive factors such as borrowings and debts of the decision-making unit in data envelopment analysis has been the key and different aspect of this study, compared to other previous studies. According to the literature review, using the redesigned DEA model has not been considered by Iranian researchers, and due to a new approach to data envelopment analysis, our approach has distinguished itself from the previous works.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, steel industry, Financial efficiency, three-dimensional DEA
  • Hamed Jafari * Pages 844-860
    Purpose

    In this research, a recyclable waste is used to manufacture a specific product. For this reason, a supply chain is considered containing manufacturer, recycler, and waste warehouse. First, the customers’ demand for the considered product is determined based on its price. Then, the manufacturer produces it from a waste with specific recyclability rate. The waste warehouse collects the waste and the recycler recycles it. The manufacturer meets his requirements through two different channels. He can procure the non-recycled waste from the waste warehouse and then recycles it himself, or can buy the recycled waste from the recycler. The manufacturer selects these channels based on the established situations.

    Methodology

    The game theory is applied to make the decisions under two considered channels. In this setting, a Stackelberg game is developed based on the competitive situation established among the members, where the manufacturer has higher decision power than the waste warehouse and recycler.

    Findings

    Eventually, the given strategies are discussed and the obtained results are presented. Results indicate that the manufacturer selects each channel as a threshold is met. Moreover, more recyclability rate of the considered waste leads to higher profits for the members.

    Originality/Value:

     In this research, to provide the waste materials required for producing a product, the game-theoretic approach as well as the concept of the channel-selection are used. It can be stated that this issue has been proposed for the first time in the literature.

    Keywords: Sustainability, Recyclable waste, Supply chain management, Channel selection, game theory
  • Mahin Ashouri, Abdollah Hadi-Vencheh *, Ali Jamshidi Pages 861-871
    Purpose

    This study aims to tackle the challenging facility location selection problem in Multiple Criteria Decision Making (MCDM) scenarios, explicitly focusing on type-1 fuzzy MCDM issues. The research introduces Interval Valued Fuzzy Numbers (IVFNs) to express ratings, addressing the difficulty in determining precise membership degrees for fuzzy sets.

    Methodology

    The proposed IVF-COPRAS method, centered on uncertainty risk reduction, is employed to enhance decision-making reliability in IVF decision problems. This methodology is applied to a real-world case involving the selection of a location for municipal wet waste landfill pits in a major Iranian city. Comparative analyses with other methods are conducted to assess the proposed approach.

    Findings

    The study demonstrates the effectiveness of the IVF-COPRAS method in addressing facility location selection problems within MCDM. By utilizing IVFNs, the method successfully manages uncertainty, leading to more reliable decisions. Application to a practical scenario highlights the method's efficacy, and the comparative analysis provides insights into its performance relative to other methods.

    Originality/Value: 

    This research contributes a novel approach with the IVF-COPRAS method for handling facility location selection challenges in MCDM. The reliance on IVFNs offers a unique perspective on uncertainty in decision-making, enhancing decision reliability. The real-world application emphasizes the method's practical significance, providing a valuable contribution to MCDM research and offering a methodological tool for similar decision-making problems across diverse domains.

    Keywords: Multiple Criteria Decision Making, Interval valued fuzzy sets, Type-1 fuzzy sets, COPRAS Method
  • Mohsen Shafiei Nikabadi *, Leila Helalian Pages 872-885
    Purpose

    The ranking of supply chain risks using a combined approach is to optimize the method of analyzing failure factors and their effects and gray theory in Mashhad food industry units.

    Methodology

    Due to its nature, the present research belongs to the category of descriptive-analytical researches, with qualitative variables, and from the point of view of the objective, it belongs to the category of applied researches. In this research, the risks in the supply chain of the food industry were first identified. In such a way that; first, the risks in the supply chain were identified through library studies and research literature, and then they were given to the experts using a fuzzy Delphi questionnaire to be rated by the Likert scale. Due to the time limitation and defects in the analysis as well as vague, incomplete and uncertain information data, these points became a gray area. Then, using the method of analysis of failure factors and its effects, the risk priority score number was calculated in order to investigate potential failure situations. In this way, the indicators and dimensions of supply chain risks were ranked with the number of the priority score of risk taking. Risks with a higher risk priority score have a higher risk tolerance and require more attention.

    Findings

    The result of scoring and calculations determined that the economic dimension has the highest risk in the supply chain. After the economic dimension, the legal, strategic, individual, political and natural dimensions are the second to the sixth, and the cultural and social dimensions are the seventh and the information dimension is the eighth.

    Originality/Value:

     The findings of this research will help managers, considering the limited resources, for control and management, especially in conditions of uncertainty, by prioritizing the risks of their supply chain. According to the level of risk-taking of each, as well as considering preventive measures regarding these risks, to prevent possible irreparable and critical injuries.

    Keywords: Supply chain risks, Analysis of potential errors, Gray theory
  • Elham Nejati, Mahdi Yousefi Nejad Attari *, Asgar Hajibadali Pages 886-905
    Purpose

    One of the most vital subcategories of the health care system is organ transplantation, and since organ transplant centers deal directly with surgical operations and, as a result, human lives, the importance of this issue has received more attention. One of the major differences between the organ transplant supply chain and other supply chains is the possibility of corruption of related products. Therefore, the time and also the location of organ transplant centers are of special importance. On the other hand, due to the rapid growth of the demand for organ transplantation and the lack of resources, the patient's waiting time to complete the transplantation process plays a vital role in the organ transplantation system.

    Methodology

    This study presents a robust bi-objective mathematical model for the location problem of allocating organ transplant centers under uncertainty, which includes the total costs of the organ transplant system as well as the average patient waiting time for organ transplantation, which follows a G/G/m queuing system.

    Findings

    To solve this model, the Non-Dominated Sorting Genetic Algorithm II (NSGA-II) has been used. Finally, the applicability of this model and the efficiency of the mentioned algorithm compared to the defined indicators have been shown through numerical experiments.

    Originality/Value:

     Since each organ can spend a certain amount of time outside the body and there is a possibility of corruption or a decrease in the quality of the transplant, the time between the organ leaving the body and the completion of the transplant operation plays an essential role in the transplant system.

    Keywords: Multi objective Optimization, NSGA-II algorithm, organ transplantation, Queuing Theory, Supply chain management
  • Elham Basiri * Pages 906-916
    Purpose

    In this paper, the amount required to increase the reliability of the components of a coherent system is determined so that the cost of this increase is minimized and the reliability of the whole system is not less than the predetermined value.

    Methodology

    In this research, after introducing the objective and constraint functions in the optimization problem, the Lagrange method is used and then the problem is solved by presenting an algorithm. In this article, several cost functions are considered, and then the results are presented in the general case for a coherent system and then for two special cases, series-parallel and parallel-series systems.

    Findings

    In this article, two numerical examples are presented and solved. In the first example, a bridge structure is evaluated and in the second example, a series-parallel system is studied. In both examples, the required values are determined to increase the reliability of the system components.

    Originality/Value: 

    This research, using a mathematical model and numerical calculations with the help of R software, examines the optimization problem for a coherent system.

    Keywords: Lagrangian Method, coherent system, Reliability