فهرست مطالب

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سهیلا چنکیزی، مژگان سرشار*، طاهره سادات طباطبائی امین صفحات 9-25
    یکی از حوزه هایی که جداسازی سخن معصوم از غیر معصوم در آن صورت نگرفته، بحث امثال است. در این مقاله سعی شده است با آوردن دو نمونه از روایت های مشتمل بر امثال مانند «الشحیح اعذر من‏ الظالم‏» و «السعید من وعظ بغیره» ضرورت چنین تفکیکی را ارایه نماییم. روش کار به این صورت است که اولین منبع و اولین گوینده سخن را در آثار شیعه و اهل سنت جستجو کنیم، سپس منابع دیگر و گوینده هایی که این سخن را در زمان های نزدیک به اولین منبع استفاده کرده اند، جمع آوری کنیم. در این میان تاریخ تشکیل منابع سخن و فاصله ای که میان تالیف این منابع وجود دارد، مورد توجه قرار می گیرد. سپس راویان این روایت ها را از نظر علم رجال بررسی می کنیم و تفاوت های بین متن روایت ها در منابع گوناگون را در نظر می گیریم. در میان راویان در منابع مختلف و زمان های مختلف به دنبال راوی مشترکی می گردیم که این روایت ها را در آثار وارد ساخته است. در مورد روایت های مشتمل بر امثال ذکر شده، مهم ترین یافته این است که اولین گوینده این عبارات تمثیلی، معصومان (ع) نبوده، بلکه افرادی ادیب و حکیم همچون عامربن صعصعه و مرثدبن سعد، یکی از اعضای هییت نمایندگی عاد، اولین گوینده این امثال بوده اند و در نیمه دوم قرن 3 و نیمه قرن 2 سخن آنان انتشار یافته و وارد روایات شده اند، و این نشان دهنده تاثیرپذیری روایت ها در منابع بعدی از امثال عامیانه است.
    کلیدواژگان: امثال عامیانه، اعتبارسنجی، حلقه مشترک، تاریخ گذاری روایت
  • محمدجواد توکلی خانیکی*، سید عمران موسوی گرمارودی صفحات 27-51

    تسبیحات حضرت فاطمه ی زهرا (س) طبق احادیث متعدد و صحیح، هدیه ی گران سنگ پیامبر (ص) به آن بانوی مینوی است. اما آن دسته از روایاتی که از «چرایی این اهداء» و «شان صدور» این تسبیحات ارزشمند سخن گفته اند، مشوش و مضطرب اند. پژوهش حاضر، ضمن تاکید بر اصالت تسبیحات حضرت فاطمه (س) با هدف واکاوی روایات «شان صدور آن» به روش تحلیلی توصیفی سامان یافته است. نتیجه این که: «ماجرای درخواست خدمتکار» مجموعه روایاتی است که به عنوان شان صدور این تسبیحات مطرح شده و ابتدا طیالسی یکی از محدثان اهل تسنن در دهه ی نخست قرن سوم قمری - در مسندش روایت کرده است. اسناد این ماجرا، طبق مبانی رجالی شیعه، جملگی نامعتبرند؛ چراکه اکثر افراد سلسله ی اسناد آن، از شخصیت های مجهول و مهمل و یا افرادی هستند که به دروغ پردازی و دشمنی با اهل بیت عصمت و طهارت (ع) شهرت دارند. از سوی دیگر، این ماجرا، به لحاظ متنی بسیار پرتشویش بوده و مصداق حدیث مضطرب است. علت رویکرد پررنگ مصادر عامه به این ماجرا، استناد به آن در جهت موجه ساختن بازداشت حقوق مالی اهل بیت (ع) توسط خلفای اول و دوم است. چنان که حتی برخی متکلمان عامه مانند ابن حجر عسقلانی، نووی و... خدمتکارانی را که به حضرت فاطمه داده نشد «اسیر جنگی» معرفی می کنند تا بازداشت «سهم خمس اهل بیت» توسط خلفای مذکور را پیروی از سنت پیامبر(ص) جلوه دهند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی حدیث، شان صدور، تسبیحات حضرت فاطمه (س)، جعل و تحریف
  • حسین براتی، حسن نقی زاده*، سهیلا پیروزفر صفحات 53-79
    مسیله اقتدای حضرت عیسی (ع) به حضرت مهدی (ع) از جایگاه ویژه ای در میان احادیث اسلامی برخوردار است. پژوهش حاضر می کوشد با روشی توصیفی-تحلیلی و با رویکردی تاریخ انگاره ای به بررسی این مسیله پرداخته و آن را با توجه به گفتمان های حدیثی و رویکردهای مختلف محدثان شیعه بازخوانی کند و در عین حال به بررسی سندی آن نیز اهتمام ورزد. نتایج نشان می دهد این گزاره در دوره های مختلف و نزد دانشیان حدیثی شیعه به یک صورت نقل نشده و دست کم، چهار دوره گفتمانی را پشت سر نهاده است: ابتدا در کتاب منسوب به سلیم در ضمن گفت وگوی راهبی مسیحی با امام علی (ع) و همچنین گفتمان تفسیری-روایی کتب منسوب به علی بن ابراهیم قمی و فرات کوفی مطرح می شود؛ سپس نزد عالمانی چون شیخ کلینی و شیخ طوسی جایگاه نه چندان پررنگ آن مشاهده می شود؛ با نقل گسترده آن توسط شیخ صدوق، دوره طلایی خود را طی می کند و تثبیت می شود؛ در دوره بعدی هم نزد محدثان متاخر، جنبه کارکردگرایانه آن و حضور آن در پیوند بیش از پیش با برخی مباحث اعتقادی غلبه می کند. هرچند این گزاره از نظر اصول حاکم بر علم رجال و درایه در میان روایات شیعه به اصطلاح صحیح السند نیست، اما کثرت نقل آن به طرق مختلف در میان فریقین، ارزش آن را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: حضرت عیسی (ع)، حضرت مهدی (ع)، محدثان، انگاره، منابع روایی
  • لیلا سلیمانی، محمدحسن صانعی پور*، ناصر نیستانی، لیلا السادات مروجی صفحات 81-108

    نخستین شیوه ای که مورخان اسلامی تحت تاثیر محدثان، در نقل و نگارش تاریخ به کار برده اند، تاریخ نقلی است که مورخ همانند راوی به نقل صرف حدیث بسنده و در صورت نقد، تنها به بررسی وثاقت راوی اکتفا می کند. مورخ در آغاز، شایستگی راویان احادیث را به شیوه علم رجال و فن جرح و تعدیل احراز کرده و به دلیل شباهت اسلوب نقد و بررسی تاریخ به حدیث، شناخت کافی به سندهای روایات، میزان وثاقت و عدم وثاقت، راوی جرح و تعدیل و محتوای حدیث داشته است. با این روش با سلسله سندهای اخبار تاریخی به یاری علم رجال و جرح و تعدیل شتافته و تصویر واضحی از پیدایش تاریخ از درون حدیث نشان می دهد. محدثان اسلامی و نیز مورخان غربی مانند شاخت، ینبل و موتسکی که در نقد احادیث پیشینه داشته اند، در تحقیقات خود از روش تحلیل تاریخی متون و سنجش آن ها ازطریق نمونه های مستقل و بیرونی استمداد جسته اند. براین اساس، بررسی فضای تاریخی راویانی که درباره آن ها جرح و تعدیل وجود دارد، هدف اصلی این پژوهش است و باتوجه به ضرورت رفع تعارض به شیوه (تحلیل سند - متن) با تمرکز بر بخش تعارض آرای رجالی به اعتبارسنجی این اقوال پرداخته و اندکی از تاریخ پیرامونی این تعارضات را تحلیل و بررسی می کند. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای سازمان یافته و با پیاده سازی روش تحلیل اسناد - متن در علم رجال شیعه، راویانی چون هشام بن حکم و یونس بن عبدالرحمن که در توثیق و تضعیف آن ها تعارض وجود دارد، به عنوان متن مشترک، شناخته شده و با بهره گیری از سلسله سندهای رجال کشی و ترسیم زنجیره ای راویان توثیق و تضعیف کننده، می توان پیشینه این تعارضات را تاریخ گذاری و اعتبارسنجی نمود. درنتیجه، با ترسیم شبکه ای روایات جرح هشام بن حکم و یونس بن عبدالرحمن به حلقه مشترک این روایات که یعقوب بن یزید و عبدالله بن حجال است، می توان دست یافت که نقش محوری در نشر روایات جرح را داشته اند.

    کلیدواژگان: تحلیل سندی- متنی، حلقه مشترک، تعارض آرای رجالی، هشام بن حکم، یونس بن عبدالرحمن
  • سمانه ترابی، امیر احمدنژاد*، سید مهدی لطفی صفحات 111-135
    مهم ترین علت در تعدد نظرات در رابطه با مسیله ی جمع قرآن، وجود روایات متفاوت و متناقض در این خصوص است. از این رو، این پژوهش با پرداختن به روایت «مقتل اهل الیمامه»، مشهورترین نقل مرتبط با موضوع جمع قرآن در زمان ابوبکر را از طریق یافتن روایت در کهن ترین منابع روایی و بررسی طرق مذکور در منابع، یافتن حلقه ی مشترک و بررسی سیر تطور متن و اسناد روایت، با نگاهی توامان به محتوای روایت در تمام مراحل پژوهش، تاریخ گذاری کرده و علاوه بر خاستگاه زمانی-مکانی، تفاوت محتوایی تحریرهای منسوب به هر طریق را مشخص می کند. این روایت در هفت منبع روایی پیش از صحاح سته نقل شده است و از این میان، مولفین 5 منبع روایی، اولین تحریرهای این روایت را از ابراهیم بن سعد و مکتب حدیثی بغداد نقل کرده اند. همچنین پس از رسم نمودار اسناد، در نگاه اول ابن شهاب زهری، حلقه ی مشترک اصلی این روایت به نظر می رسد، ولی پس از تامل و بررسی بیشتر، مشخص می شود که از میان 5 طریق انشعاب یافته از ابن شهاب، تنها 2 طریق آن (یونس بن یزید و ابراهیم بن سعد) طرق منفرد نیستند. با توجه به مقایسه ی فراوانی نقل از این دو راوی و ظهور اولین تحریرها در تحلیل اسناد و اسناد-متن، نقش موثر ابراهیم بن سعد با انشعاب 10 طریق، در نشر این روایت با محتوای برجسته ساختن نقش عمر، ابوبکر، زیدبن ثابت و خزیمه در موضوع جمع قرآن و در بازه ی زمانی ربع دوم یا سوم قرن دوم مشخص می شود.
    کلیدواژگان: جمع قرآن، جنگ یمامه، تاریخ گذاری حدیث، ابراهیم بن سعد، حلقه مشترک
  • سید علیرضا حسینی شیرازی*، محمد لطفی پور صفحات 137-162
    عنوان استثنا، در برخی دانش ها و معارف اسلامی از جمله: فقه، اصول، تفسیر و حدیث مطرح شده است. یکی از کاربست های این عنوان را می توان در دانش اعتبارسنجی احادیث شیعه دنبال کرد. در اطلاعات راه یافته به کتاب های فهرست با پدیده رایجی در حوزه حدیثی قم، با نام فرایند استثنا مواجه هستیم که معنا و مفهومی خاص از آن، متناسب با موضوع این دانش اراده شده است. به گاه بازخوانی مدخل یونس بن عبدالرحمن در فهرست شیخ طوسی و رجال نجاشی با عبارتی از ابن ولید که استثنای احادیث منفرد محمد بن عیسی بن عبید از یونس در خود جای داده است برخورد می کنیم که در تحلیل آن احتمالات گوناگونی وجود دارد. در نوشتار پیش رو از یک سو با رویکرد و نگرش تاریخ حدیث شیعه به سیر تطور و کنش گری دانشیان اعتبارسنجی و فقیهان نسبت به استثنای منفردات محمد بن عیسی از قرن پنجم تا دوران معاصر پرداخته شده است. از سوی دیگر، تمرکز خود را بر نقد و نپذیرفتن نگرش های گوناگون پیرامون دلیل و زیرساخت های این استثنا قرار داده است که در نوشته های پیشین به صورت یک مجموعه مشاهده نمی شود. افزون بر آن، در مقاله حاضر از طریق پدیدار کردن یک انگاره نوین، به تحلیل و بازشناسی زیرساخت استثنای منفردات محمد بن عیسی از یونس در بستر تاریخی پرداخته است.
    کلیدواژگان: استثنای ابن ولید، احادیث منفرد، محمدبن عیسی بن عبید، یونس بن عبدالرحمن
  • حامد دژآباد*، محمد احمدی، محمدعلی مجیدی کوهبنانی صفحات 165-183

    سوء عاقبت و تبیین عوامل آن با تکیه بر آموزه های دینی و تحلیل چگونگی مرگ، یکی از موضوعات مهم درون دینی است. در آیات و روایات به عوامل متعددی که منجر به سوء عاقبت می شود، تصریح شده است. از جمله این روایات، روایاتی است که تعبیر «مت یهودیا او نصرانیا» در آن ها به کار رفته است. گستره کاربرد تعبیر مذکور، شامل برخی اصول اعتقادی و فروعات و ارتکاب برخی معاصی می باشد. مجموع این روایات نشان می دهد که عواملی همچون: انکار امام مفترض الطاعه، آزار و اذیت امیرالمومنین (ع)، ترک نماز، ترک زکات، ترک حج و قتل مومن، منجر به سوء عاقبت و مرگ در زمره یهودیان یا مسیحیان می گردد. نقش این عوامل در سوء عاقبت انسان یکسان نیست و هریک به گونه ای انسان را دچار سوء عاقبت و گرفتار شدن در عذاب اخروی می نمایند، به طوری که برخی منجر به خلود در عذاب می شوند و در بعضی دیگر امید نجات، هرچند بعد از تحمل آتش جهنم، متصور می باشد. لذا شناخت این عوامل از آن جهت که با سعادت انسان مرتبط اند دارای اهمیت هستند. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی در پی شناخت عوامل سوء عاقبت با توجه به روایاتی که تعبیر «مت یهودیا او نصرانیا» در آن ها آمده است می باشد.

    کلیدواژگان: سوء عاقبت، کفر، انکار، خلود، «مت یهودیا او نصرانیا»
  • محمد مصطفائی*، بتول گرایلی، فرزاد دهقانی صفحات 185-208
    شکر از مهمترین فضایل اخلاقی دینی است تا آن جا که می توان گفت شکر نه تنها یک فضیلت اخلاقی بلکه باطن و روح آن هاست چراکه به تصریح قرآن، گزینه های پیش روی انتخاب انسان، بیرون از دوگانه ی شکر یا کفر نیست. دعای عرفه ی امام حسین (ع)، دعایی طولانی است که عمده ی مضامین آن پیرامون حمد و شکر خداوند است و از این نظر، برای تعریف و استنباط ابعاد مختلف شکر با رویکرد دینی که هدف پژوهش حاضر است، منبعی مناسب به نظر رسید. برای نیل به هدف این پژوهش روش تحلیل مضمون انتخاب گردید زیرا روشی کارآمد برای سامان دهی و غنی سازی داده های کیفی پراکنده است. در بررسی لغوی و اصطلاحی شکر، روشن شد که حقیقت شکر، ادای حق منعم به معنای «تامین رضایت» اوست. تحلیل مضمون شکر در دعای عرفه ضمن تایید گزاره ی فوق، از مجموع 70 مضمون پایه و 10 مضمون سازمان دهنده، سه مضمون «فراگیر نعمت شناسی»، «چرایی حمد و شکر» و «چگونگی حمد و شکر» را نتیجه داد. در واقع تمامی مضامین مرتبط با شکر در دعای عرفه، ذیل سه عنوان کلی فوق دسته بندی و این سه محور، به واسطه ی مضامین سازمان دهنده ی مرتبط با هریک، تبیین می شوند.
    کلیدواژگان: شکر، دعای عرفه، امام حسین (ع)، حمد، نعمت
  • مهدی ایزدی، حانیه صادقی* صفحات 211-229
    پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی، ابتدا در یک نگاه کلی، مساله تصحیح نسخ خطی را بررسی می کند و سپس به بیان روش مصحح علی اکبر غفاری (1383-1303ش) در تصحیح متون حدیثی، همراه با ذکر نمونه هایی می پردازد. آشنایی با روش تصحیح یک مصحح، هم زمان با در نظرداشتن روش کلی تصحیح، ضمن این که دانش، مهارت، اولویت و علاقه یک مصحح را آشکار می نماید، زمینه ساز پژوهش های دیگر، در شناسایی تفاوت ها و شباهت های روش مصححان است. یافته ها و نتایج تحقیق نشان می دهد، وی دیدگاه آن دسته از مصححان که ملاک قرار گرفتن نسخه ای در روند تصحیح را صرفا قدمت آن می دانند، نمی پذیرد. از این رو، روش خود را در تصحیح بر اساس یافتن صحیح ترین نسخه،ایه گذاری کرد و یافتن نسخه مجازها را در اولویت قرار داد. در همین راستا، درصدد یافتن نسخه های متعدد از یک متن برآمد و حتی گاهی برای یافتن اصح نسخ، به منابع دیگری که از صاحب نسخه برجای مانده بود، نیز مراجعه نمود. علاوه بر این، توجه و مراجعه به مصادر و منابع اصلی مانند قرآن کریم، جوامع حدیثی شیعه و اهل سنت، تفاسیر، شروح، دیدگاه متخصصان در زمینه حدیث، رجال، تفسیر، فقه و سایر اهالی فن، ملاک های دیگری برای یافتن اصح نسخ در نزد غفاری بود. لازم به ذکر است هرچند وی به تصحیح اجتهادی نیز پرداخت، ولی نه در متن اصلی، بلکه در پاورقی ها می توان آن ها را یافت که مهم ترین دلیلش ، رعایت مسایل اخلاقی و شرعی و نیز جلوگیری از هدررفت نسخه ها بود.
    کلیدواژگان: روش تصحیح استاد غفاری، مصحح متون حدیثی، نسخه مجاز
  • روح الله دهقانی، ایوب اکرمی*، عبدالقاسم کریمی صفحات 231-250

    «فهم حدیث» از جایگاه والایی نزد دانشمندان شیعه برخوردار است با این وجود، فهم های اندیشمندان حدیثی شیعه در مواجهه با احادیث ازجمله احادیث اعتقادی متفاوت است. برخی از اختلاف فهم ها مربوط به مفسر حدیثی است که اختلاف در سطح درک افراد، اختلاف در گرایش ها و اختلاف در مبانی و رویکردها را می توان از این عوامل دانست. آنچه به نظر مهم می آید اختلاف در اصول و مبانی و مواجهه عالمان شیعی با متون روایی است که نقش بسزایی در تنوع فهم احادیث ایفا می کند. از میان این رویکردها، گفتمان نص گرایی و عقل گرایی عالمان قرن چهارم مانند شیخ صدوق و شیخ مفید در مواجهه با روایات اعتقادی است. بدیهی است نوع نگاه صاحبان این دو رویکرد، نتایج متفاوتی از احادیث اعتقادی به دنبال خواهد داشت؛ چراکه نتیجه رویکرد نص گرایی، توقف در فهم متن برخی احادیث اعتقادی و نتیجه رویکرد عقل گرایی در حدیث بسط معارف اعتقادی و سنجش آن بر اساس عقل خواهد بود. نوشتار حاضر بعد از مفهوم شناسی فهم، عقل گرایی و نص گرایی با روش مطالعه توالی تاریخی و تحلیلی به بررسی تمایزات نص گرایان و عقل گرایان در شاخصه هایی مانند: انگاره و نوع نگاه آنان به پذیرش احادیث و همچنین عقل گریزی یا اجتهاد در احادیث اعتقادی که باعث فهم های گوناگون در احادیث مربوط به مسایلی چون سهوالنبی، افعال بندگان و خلقت ارواحقبل از اجسام شده است، می پردازد.

    کلیدواژگان: فهم حدیث، روایات اعتقادی، تنوع فهم، عقل گرایی، نص گرایی
  • رخساره قصوری درگاهی، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی*، بختیار شعبانی ورکی، مجتبی الهی خراسانی صفحات 253-276

    بهره گیری از احادیث در تحقیقات تربیت اسلامی، مستلزم شناسایی ظرفیت و دسته بندی گزاره های تربیتی آن هاست تا پراکندگی و گسیختگی مفاهیم دینی، انتخاب و سازماندهی سلیقه ای آن و قرار گرفتن مفاهیم در جایگاه نامناسب را کاهش دهد. لذا باید از ورای پیچیدگی دلالی و سبک های بیانی متنوع، به یافته های مطمینی از آموزه های تربیت اسلامی دست یافت تا ظرفیت مفهومی احادیث در عرصه های گوناگون ناظر به تربیت، اعم از: استنباط و فتوا، نظام سازی، علم دینی، مدیریت و برنامه ریزی، قانون گذاری، آسیب شناسی، اقدامات رسانه ای، تبلیغی، ترویجی و هنری، روندهای اصلاحی، روشن و قابل استفاده گردد. تحقیق حاضر با درک اهمیت این مسیله، تلاش دارد با روش توصیف و تحلیل الگوی مفهومی و بافت دلالی گزاره های تربیتی در حجم نمونه قابل توجهی از احادیث، گونه های آن ها را شناسایی و بر اساس ساختار مفهومی، آن ها را دسته بندی کند. این تحقیق نشان داد گزاره های تربیتی احادیث، در دسته های کلان: القایی، تعمیق، گرایشی، سلبی، بینشی، ساختاری، ایجابی، شناخت ابزاری، تفصیلی و زمینه ای جای می گیرد و هر کدام از این دسته ها به زیرمجموعه های جزیی تری قابل تقسیم است.

    کلیدواژگان: نوع شناسی، گزاره دینی، گونه شناسی حدیث
  • برات الله حمیدی منش، زینب امیدیان*، علی یحیایی صفحات 279-310
    محدثان و راویان شیعی سده های نخست هجری با انتقال احادیث ایمه (ع) به نسل های بعد در رشد علمی و فرهنگی شیعیان نقش درخور توجهی داشته اند. از این رو شناخت آنان به ما یاری می رسانند تا ریشه های تکوین علوم و معارف شیعی را بهتر بشناسیم. بی تردید علی بن مهزیار از اصحاب ایمه متاخر (ع) در این پویایی و رشد سهم به سزایی داشته است. پژوهش حاضر قصد دارد تا با استفاده از رویکرد تاریخی و بر اساس روش توصیفی-تحلیلی به این پرسش پاسخ دهد که علی بن مهزیار در رشد علمی و فرهنگی شیعیان چه نقشی داشته است. نتایج این واکاوی نشان می دهد که علم، وثاقت و منزلت ابن مهزیار نزد ایمه (ع)، سبب بر جای ماندن بیش از 700 روایت وی در متون معتبر شیعی شده است. با استخراج این روایات روشن شد که علی بن مهزیار در تبیین فقه و مسایل فقهی جامعه آن روز با گزارش 482 روایت فقهی نقش برجسته ای داشته است. وی همچنین با مبارزه با فرقه های انحرافی و تبیین کلامی امامت کوشید تا سدی استوار در برابر فرقه های انحرافی زمانه ی خود ایجاد کند و عقاید درست شیعی را ترویج دهد؛ و نیز ابن مهزیار به منظور التیام آلام اهل تشیع در ترویج ادعیه شیعی کوشیده است. از سوی دیگر، تعامل این عالم شیعی با سایر حوزه های حدیثی و تربیت شاگردان سبب نشر احادیث ایمه (ع) در جهان اسلام گردید.
    کلیدواژگان: علی بن مهزیار، متون روایی، معارف شیعی
|
  • Soheila Changizi, Mojgan Sarshar *, Tahereh Sadat Tabatabai Amin Pages 9-25
    Proverbs have not been classified into innocent and non-innocent speech. This article aims to provide two examples of narrations containing proverbs like "a wise person is whom learns from the experiences of others and their fate" and "It is more justifiable to be miserly than to be a tyrant" to illustrate the importance of such a distinction. To achieve this, the approach involves identifying the source and speaker who used a specific word in Shia and Sunni works. Once identified, other sources and speakers who used the same word during the same period as the initial source are gathered. This analysis contained the date of speech sources and the distance between the authorship. Additionally, we examine the narrators from a scientific perspective and consider any differences between the texts in various sources. After researching multiple sources, we aim to identify a unifying narrator who has incorporated into their work. The original narrators mentioned were not the Prophets (peace be upon them), but rather learned individuals such as Amer bin Saasa' and Marthad bin Saad, who was one of the members of the Ad delegation and the first to speak. This is a significant discovery regarding the origins of these allegorical expressions. In the second half of the 3rd century and the second half of the 2nd century, certain words were published and entered into traditions as proverbs. This indicates the impact of narrations in later sources of folk proverbs.
    Keywords: Folk Proverbs, Validation, common circle, Narrative Dating
  • MohammadJavad Tawakkoli Khaniki *, Seyyed Emran Mousavi Garmaroudi Pages 27-51

    According to authentic narrations, the glorifications of Hazrat Fatima(peace be upon her) is a gift from the Prophet(peace be upon him) to her. But there is no certainty about the narrative sources about the dignity of issuing these rosaries. The present research, while emphasizing the correctness of the glorification of Hazrat Fatimah (PBUH), has been organized in an analytical-descriptive method with the aim of analyzing the traditions of "the dignity of issuing it". The result is: the story of the servant's request is a collection of narrations that is mentioned as the dignity of issuing these rosaries and was first narrated by Tayalasi in the first decade of the third lunar century. In the Shiite point of view, all the narrations of this story are invalid, because first of all, most of the people who document it are unknown personalities or people who are known for lying and enmity with the Ahl al-Bayt (AS). And secondly, their text is also anxious. The reason why Sunni sources pay so much attention to this story is to use it to justify the usurpation of the financial rights of the Ahl al-Bayt (peace be upon them) by the first and second caliphs. Theologians such as Ibn Hajar Asqlani, Nuvi, etc. have also pursued the same goal.

    Keywords: Validation of Hadith, Dignity of Issuing, Rosaries of Hazrat Fatimah (pbuh), Forgery, Distortion
  • Hossein Barati, Hassan Naghizadeh *, Soheila Pirozfar Pages 53-79
    The issue of Jesus Christ's following of Imam Mahdi has a specific position among Islamic traditions. The current research attempts to study this in a descriptive-analytical way and with a history approach. Moreover, it aims to restate this based on Hadith discussions and different approaches of Shia scholars of hadith. Results show that this issue hasn't been dealt with in a uniform way and there has been at least 4 discussion era for that. It is mentioned first in a book attributed to Salim under the discussion between a Christian monk and Imam Ali. It's also mentioned under a narrative-interpretative discussion in books attributed to Ali ibn Ibrahim Ghoomi and Forat Kufi. You can later see that but not very clearly mentioned by scholars like koleyni and Toosi. The issue finds its golden era with sheikh Saduq and it becomes confirmed. Later in next eras it also finds its importance with later scholars and one can see the issue in relation with some belief discussions. Although this issue doesn't have a correct evidence among Shia traditions based on principles that rule the science of rejal and derayah but its multitude quote among both Shia and sunni sources shows its value and importance.
    Keywords: Jesus Christ, Imam Mahdi, Scholars of Hadith, Image, Narrative Sources
  • Leila Soleimani, MohammadHassan Saneipour *, Naser Neyestani, Leila Al-Sadat Moraveji Pages 81-108

    The first method used by Islamic historians under the influence of muhaddithin (traditionists) in narrating and writing history is narrative history, where the historian, like a narrator, is content with merely quoting hadith and in the case of criticism, he is limited to checking the authenticity of the narrator.  At the beginning, the historian has established the competence of the hadith narrators in the manner of scholarly knowledge and the art of jarh (criticizing) and of ta'deel (praising), and due to the similarity of the style of criticism and review of history to hadith, having sufficient knowledge of hadith documents, the degree of authenticity and unauthenticity, the narrator's injury and modification, and the content of hadith. In this way, a series news documents endeavors to gain the help of ilm al-rijāl; literally meaning 'Knowledge of Men', but more commonly understood as the Science of Narrators) as well as jarh (criticizing) and of ta'deel (praising) and it shows a clear picture of the origin of history from inside the hadith. Islamic scholars as well as western historians such as Shakht, Yanbal and Motsky, who have a background in criticizing hadiths, have relied upon the method of historical analysis of texts and evaluating them through independent and external examples in their research. Therefore, the main goal of this research is to investigate the historical atmosphere of the narrators about whom there are criticisms and corrections (jarh (criticizing) and of ta'deel (praising)) and according to the necessity of resolving the conflict in the way of (document-text analysis) focusing on the conflict part of the Rijal’s opinions, this research validates these statements and analyzes and looks into a bit of the history of these conflicts. This research is organized with the descriptive-analytical method and the use of organized library sources and by implementing the document-text analysis method in the science of Shia scholars, narrators such as Hisham bin Hakam and Yunus bin Abd al-Rahman, who have conflicts in their validation and weakening, are known as common texts and by taking advantage of the series of Rijali’s documents and drawing a chain of confirming and weakening narrators, it is possible to date and validate the history of these conflicts. As a result, by drawing a network of Jarh narrations and traditions of Hisham bin Hakam and Yunus bin Abd al-Rahman, the common link of these traditions is Yaqub bin Yazid and Abdullah bin Hajjal, and it can be found that they played a central role in the publication of Jarh traditions.

    Keywords: document-textual analysis, common circle, conflict of Rajali's opinions, Hisham bin Hakam, Yunus bin Abd al-Rahman
  • Samane Torabi, Amir Ahmadnezhad *, Seyyed Mahdi Lotfi Pages 111-135
    The issue of the collection of the Quran has been a topic of debate due to the existence of different and contradictory traditions. This research aims to shed light on this issue by examining the narration of Maghtal Ahl Al-Yamama, which is one of the narrations related to the collection of the Quran during the time of Abu Bakr. . By doing so, the time and spatial origin of this narrative were determined. This narration has been narrated in seven narrative sources before Sahah Seth, after drawing the diagram of documents; it was initially thought that Ibn Shihab Zohri was the main common link of this narration. However, after further investigation, it was discovered that only two of the five branching ways from Ibn Shihab were not single ways, namely Yunus Ibn Yazid and Ibrahim Ibn Saad. Considering the comparison of the frequency of quotations from these two narrators and the appearance of the first writings in the analysis of documents and document-texts, the effective role of Ibrahim Ibn Saad with the branching of ten ways in the publication of this narration was defined. The content of this narration highlights the role of Omar, Abu Bakr, Zayd Ibn Thabit, and Khozaima in the subject of the Quran, and it was determined that it was published in the period of the second or third quarter of the second century.
    Keywords: Collection of Quran, Yamama Killing, Dating the Narrations, Ibrahim Ibn Sa'ad, Commen Link
  • Sayyed Alireza Hosseini Shirazi *, Mohammad Lotfipour Pages 137-162
    The question of exceptionality has been discussed in certain field of Islamic sciences such as the principle of Jurisprudence, Qur’anic commentaries, and Hadith. In most bibliographic sources, especially in Qum circles, we find frequent references to the issue of “exceptionality” with a peculiar meaning. When we revisit the entry on Yunis ibn Abd al-Rahman in the concordance of Shaykh Tusi and Najashi’s (Biographical dictionary) we find a statement by ibn Walid that contains a discussion of the exceptionality of single hadiths narrated by Muhammad ibn ‘Isa ibn Ubayd that have been subject to different interpretations and analysis. In this article we discuss the approach to Shi’a hadiths and their development by jurists since the 5th century with special reference to Muhammad ibn ‘Isa’s narration of Exceptional hadiths and their authentication on the one hand; and on the other hand, we concentrate our analysis on the critic and rejection of views about the foundation of these exceptions. Such an approach is not found in earlier writings in any collection. In addition, by introducing a new hypothesis in this article, we attempt to analyze the foundations of exceptionality of single hadiths narrated by Muhammad ibn ‘Isa in their historical context.
    Keywords: The Exception of Ibn Waleed, Single Traditions Narrated, Muhammad bin Isa bin Ubayd, Yunus bin Abdulrahman
  • Hamed Dejabad *, Mohammad Ahmadi, MohammadAli Majidi Kohbanani Pages 165-183

    Bad consequences and clarification of its factors, relying on religious teachings and analyzing the process of death, is one of the important topics within the realm of religion. In the verses and traditions, numerous factors that lead to bad consequences have been explicitly mentioned. Among these narrations, there are narrations in which the expression "died as a Jew or a Christian" is used. The scope of the application of this interpretation includes some religious principles and branches and committing some sins. The collective of these narrations indicates that factors such as the denial of the supposed Imam, persecution of Amir al-Mu'minin (AS), abandoning prayer, abandoning zakat, abandoning Hajj, and killing a believer lead to bad consequences and death among Jews or Christians. The role of these factors in the bad consequences of man is not the same, and each of them affects individuals differently, so that some lead to eternity in torment, and in others, the hope of salvation, although After enduring the fire of hell, it is imagined. This article, with a descriptive-analytical method, seeks to know the factors of the bad consequences according to the traditions in which the expression "Jewish or Christian death" is mentioned. Therefore, the understanding of these factors is important as they are closely related to human happiness. This article, with a descriptive-analytical method, seeks to know the factors of the bad consequences according to the traditions in which the expression "died as a Jew or a Christian" is mentioned.

    Keywords: Bad consequences, Jews, Christians, disbelief, Denial, Silence, Died as a Jew or a Christian
  • Mohammad Mostafaei *, Batool Geraily, Farzad Dehghani Pages 185-208
    Gratitude is one of the most important moral-religious virtues, as far as one can say gratitude is not only a moral virtue but the soul of all virtues because according to the Qur'an, the options before humans are either out of gratitude or out of disbelief. The dua Arafah of Imam Hussain (a.s.) is a long dua that the main theme of which is praising and thanksgiving to God, and from this point of view, it is a suitable source for defining and inferring different aspects of thanksgiving with a religious approach, which is the purpose of this research. To achieve the goal of this research, thematic analysis method was chosen because it is an efficient method for organizing and enriching scattered qualitative data. In the lexical and idiomatic analysis of gratitude, it became clear that the truth of gratitude is the fulfillment of one's right in the sense of "providing satisfaction". The theme analysis of thanksgiving in the dua Arafah, while confirming the above proposition, from a total of 70 basic themes and 10 organizing themes, resulted in three overarching themes of "blessing", "argument of praising and thanksgiving to God" and "how to praise and thank God". In fact, all the themes related to gratitude in the dua Arafa are categorized under the three general headings above and these three axes are explained through the organizing themes related to each one.
    Keywords: Gratitude, the Dua Arafah, Imam Hussain (a.s.), Praise, Blessing
  • Mahdi Izadi, Haniye Sadeghi * Pages 211-229
    This research, with descriptive-analytical method, examined the issue of manuscript correction in a general view and then explained the corrector method of Ali Akbar Ghaffari (1924-2004) in correcting Hadith texts. The findings and results of the research showed that he does not accept the point of view of the correctors who consider the age of the copies as a criterion. Therefore, he based his correction method on finding the most correct version and prioritized the version with signature (base). In this regard, he tried to find multiple versions of the same text. In some cases, to find the correct copy, he referred to other sources left by the owner of the copy. Also, paying attention and referring to the main sources, including the Holy Quran, Shia and Sunni hadiths, interpretations, opinions of experts in the field of hadith, religious scholars, interpretation, jurisprudence and other experts were other criteria for finding the correct version. It should be noted that although critical corrections have been made, they are not included in the main text, but in a footnote, and the most important reason is to comply with moral and religious issues and avoid wasting copies.
    Keywords: The Correcting Method Ghaffari, Corrector of Hadith Texts, Signed Version (basic)
  • Rohollah Dehghani, Ayyoub Akrami *, Abdolqasem Karimi Pages 231-250

    Understanding Hadith’ enjoys a high ranking position among Shia scholars; however, Shia hadith thinkers’ understanding of the hadiths including religious hadiths is different. Some of the differences in understanding stems from hadith interpreters due to their diversity in their level of understanding people, their tendencies, the principles, and attitudes. What seems to bear significance is the difference in principles and foundations and the encounter of Shia scholars with narrative texts, which plays a significant role in the diversity of understanding the hadith. Among all these approaches, the discourse of textualism and rationalism of the 4th century scholars such as Sheikh Sadouq and Sheikh Mofid in the face of theological traditions are much discussed. It is obvious that the views of the holders of these two attitudes will lead to different understanding of the theological hadiths since the result of the textualism would be to stop understanding the text of some theological hadiths, and the result of of rationalism in the hadith will be the expansion of theological knowledge and evaluating it by means of reason. Having conceptualized understanding, rationalism, and textualism, the present study has used the historical and analytical sequence to examine  the distinctions of textualists and rationalists in some indexes including their conceptions and view on the acceptance of hadiths, as well as evasion from rationality through Ijtihad in theological hadiths, which causes different understandings in hadiths with regard to issues such as possibility of error on the part of the prophet, the deeds of servants, and the creation of souls before bodies.

    Keywords: Understanding Hadith, Religious Narratives, Diversity of Understanding, Rationalism, Textualism
  • Rokhsareh Ghosoori Dargahi, Tahereh Javidi. Klateh Jafarabadi *, Bakhtiar Shabani Varaki, Mojtaba Elahi Khorasani Pages 253-276

    The subject of this research is the typology of religious propositions، which deals with the classification of the conceptual structure based on the application of various types of religious propositions. The purpose of this classification is to create a context for the entry of religious propositions into appropriate and specific fields of application. For this purpose, an analytical method was used and its results show that religious propositions are divided into broad categories including: induced, deepening, tendentious, negative, insightful, structural, positive, instrumental, detailed and contextual knowledge, each of which can be it is divided into more detailed subcategories, and it specifies the areas of development and application of religious propositions according to the conceptual capacity of propositions in the fields of media and art, reform, propaganda, legislation and pathology, religious education, system creation , prioritization, religious science, rulings and ijtihad and areas of activity and planning. This type of classification considers the conceptual talent of propositions as a criterion for placing them in the appropriate positions, and for this reason, it largely prevents the dispersion and fragmentation of religious concepts, its tasteful selection and organization, the placement of concepts in the wrong place and therefore reduces the eclecticism.

    Keywords: Typology, Religious Propositions, Typology of Hadith
  • Bratollah Hamidi Manesh, Zeinab Omidian *, Ali Yahyaei Pages 279-310
    Shia narrators of the first centuries of Hijrah have played a significant role in the scientific and cultural development of Shia by transmitting the hadiths of Imams (PBUT (to the next generations. Therefore, knowing them helps us to better understand the roots of the development of Shiite sciences and knowledge. Ali ibn Mahziar, the Companions of the later Imams (PBUT), was definitely of a great role in this advancement. This article aims to answer the question of what role Ali Ibn Mehziar had in the scientific and cultural Advancement of Shiites by using the historical approach and based on descriptive-analytical method of research. The results of research demonstrates that the knowledge, reliability and position of Ali ibn Mahziar before Imams (PBUT) led the preservation more than (700) of his narrations in authentic Shiite texts. By extracting these narrations, it became clear that Ali ibn Mahziar played a significant role in explaining the jurisprudence and jurisprudential issues of the society of that day with the report of (482) jurisprudential narrations. Also, Ibn Mahziyar has tried to propagate Shiite supplications in order to heal the sufferings of Shiites. On the other hand, the relations of this Shiite scholar with other hadith areas and the training of students led to the spread of the hadiths of Imams (PBUT( in the Islamic world.
    Keywords: Ali ibn Mahziar, Narrative Texts, Shiite Sciences