فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین در تصمیم گیری
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا صادقی مقدم*، علیرضا صادق پور فیروزآباد، ایمان قاسمیان صاحبی صفحات 1-22
    کیفیت 4.0 یک موضوع پژوهشی نوظهور بوده و به چگونگی اتخاذ مدیریت کیفیت در عصر دیجیتال و انقلاب صنعتی چهارم اشاره می کند که سازمان های امروزی می تواند از آن به عنوان یک راهبرد برای رقابت و پیشرفت در بازار استفاده نمایند. هدف این مقاله بررسی موانع بکارگیری کیفیت 4.0 می باشد. از همین رو، در گام اول، با مرور ادبیات، به شناسایی موانع بکارگیری کیفیت 4.0 پرداخته شد. در گام دوم با استفاده از تکنیک دلفی فازی به بومی سازی موانع شناسایی شده پرداخته شد. در گام آخر با بکارگیری تکنیک بهترین- بدترین بیزین به اولویت بندی موانع تایید شده مبادرت شد. مورد مطالعه این پژوهش موسسه شهر کتاب بوده و پنل خبرگانی پژوهش، شامل هشت نفر از مدیران ارشد و میانی این شرکت بودند. با استفاده از مرور ادبیات، 23 مانع برای بکارگیری کیفیت 4.0 در مراحل مختلف شناسایی شد و مطابق با نتایج دلفی فازی، هفت مانع تایید شدند. بر اساس نتایج تکنیک بهترین-بدترین بیزین، هزینه های بالای استقرار زیرساخت های کیفیت 4.0 از سایرین مهم تر شناخته شد. کمبود نیروی انسانی آموزش دیده و واجد شرایط و یکپارچه سازی دیجیتال به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار گرفتند. نتایج این پژوهش از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا در کمک به ذی نفعان برای درک موانعی که در مسیر اجرای کیفیت4.0 وجود دارند، نقش بسزایی بازی می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت 4.0، تحلیل موانع، یکپارچه سازی دیجیتال، روش بهترین بدترین بیزین
  • سحر شریفیان جزی*، علی محمدی، عباس عباسی، مسلم علی محمدلو صفحات 24-53
    امروزه سازمان ها می توانند با پذیرفتن یک سبک چرخشی، جریان مواد، محصولات و زباله های محیطی ناشی از شیوه های زنجیره تامین را کاهش دهند، لذا مدیریت زنجیره تامین چرخشی یکی از روش های مناسب برای کاهش مسایلی مانند آلودگی، الگوی تولید، کاهش منابع و مسایل زیست محیطی است. علی رغم این مزایا، اجرای اقتصاد چرخشی در زنجیره تامین با چالش های زیادی مواجه است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی چالش های پیاده‎سازی مدیریت زنجیره تامین چرخشی و اولویت بندی آن ها در شرکت پرمیوم باند است. این پژوهش از نظر نتیجه جزء تحقیقات کاربردی-توسعه ای قلمداد می شود. در مرحله نخست پژوهش، چالش های اجرای اقتصاد چرخشی با رویکردی نظام مند و با بررسی ادبیات و مقالات منتشر شده در سال های 2000 تا 2022 و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی شناسایی و دسته بندی گردید که نتیجه آن شناسایی 33 چالش در 6 بعد چالش های قوانین و مقررات، بازار، اجتماعی، سازمانی، تکنولوژیکی، مالی و اقتصادی بود. در مرحله دوم با استفاده از روش تاپسیس فازی مردد اهمیت چالش ها با توجه به نظر 10 نفر از خبرگان شرکت پرمیوم باند شناسایی شدند. یافته ها نشان می دهد که چالش های فقدان منابع مالی، کمبود بودجه، عدم حمایت و تعهد مدیریت عالی، فقدان ساختار مدیریت زنجیره تامین چرخشی و کمبود نیروی کار ماهر به عنوان مهمترین چالش ها در اجرای مدیریت زنجیره تامین چرخشی محسوب می شوند. نتایج این تحقیق می تواند به عنوان نقشه راهی جهت استفاده مدیران و کارشناسان صنعت آلومینیوم و به طور خاص، شرکت پرمیوم باند جهت شناسایی و مدیریت این چالش ها در پیاده سازی مدیریت زنجیره تامین چرخشی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، اقتصاد چرخشی، مدیریت زنجیره تامین چرخشی، تحلیل محتوا، تاپسیس فازی مردد
  • علیرضا رادان، رضا رادفر*، محمدعلی افشار کاظمی، علیرضا پورابراهیمی صفحات 55-77
    فناوری اطلاعات به صورت کلی ذاتی پایدار دارد و هم راستا با حفظ محیط زیست می تواند برنامه های را به روبه جلو ببرد که منافع آیندگان نیز حفظ شود. از طرفی وجود بیماری های ویروسی حاد در دوره های مختلف موجب خسارات جانی و مالی فراوانی در سطح جهان شده است. فناوری اطلاعات پایدار می تواند تاثیر زیادی بر مدیریت و کنترل بیمارهای حاد ویروسی بگذارد، که توان انسانی به تنهایی به نظر می رسد کفایت نمی کند. از همین رو، هدف از انجام این پژوهش طراحی مدل مدیریت و کنترل با استفاده از فناوری اطلاعات پایدار بیمارهای حاد ویروسی هست. در پژوهش حاضر پژوهشی کاربردی می باشد که با استفاده روش کیفی تحلیل تم و تشکیل پنل خبرگان به توسعه مدل مفهومی و فرآیندی پرداخته شد. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه ساختار نیافته برای مصاحبه از خبرگان که شامل جامعه پزشکی و اعضای هییت علمی دانشگاه و مدیران دانش بنیان می باشند، است. نمونه گیری با استفاده از روش هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری به تعداد 26 مصاحبه ادامه یافت. نتایج حاصله به ارایه مدلی با چهار تم فرعی شامل: ارزش پایدار (اجتماعی، اقتصادی، محیطی)، مدیریت و کنترل بیماری های ویروسی (برنامه ریزی، سازماندهی، کنترل و نظارت)، مدیریت اطلاعات (جمع آوری داده ها، انتشار اطلاعات، گزارش دهی و تجزیه وتحلیل داده ها) و درنهایت عوامل فناوری اطلاعات پایدار (عملکرد پایدار، نگرش، فناوری، سیاست و اجرا) منجر شد. در مدل فرآیندی نیز مدل الگوریتمی اجزای اصلی شامل شناسایی، طراحی، سازماندهی و ذخیره اطلاعات می باشند. بنابراین می توان بیان داشت که با استفاده از پیاده سازی مدل مدیریت و کنترل در دوران بحران های همه گیر، مدیریت اثربخش تری صورت خواهد پذیرفت و سلامت افراد جامعه
    کلیدواژگان: مدیریت بیماری، کنترل ویروس ها، بیمارهای همه گیر، مدل فناوری اطلاعات، فناوری اطلاعات پایدار
  • اسماعیل مزروعی نصرآبادی*، زهرا صادقی آرانی صفحات 79-102
    با بروز صنعت نسل 4، بسیاری از بخش های صنعتی و خدماتی برای بهبود اثربخشی و کارایی خود به سمت به کارگیری آن حرکت کرده اند. این تحول به کندی در بخش بهداشت و درمان ایران انجام شده است در نتیجه لازم است عوامل موثر بر پذیرش آن شناسایی گردد. با توجه به خلاهای تحقیقاتی موجود، این پژوهش به منظور شناسایی، مدل سازی و تحلیل سناریوی عوامل پذیرش صنعت 4.0 در زنجیره تامین بهداشت و درمان ایران انجام شده است. این تحقیق در 2 مرحله و با رویکرد آمیخته انجام شد. مرحله اول با رویکرد کیفی، به دنبال شناسایی عوامل پذیرش و مرحله دوم با رویکرد کمی به دنبال مدل سازی و تحلیل سناریوی آن ها است. جامعه آماری در هر دو مرحله خبرگان زنجیره تامین بهداشت و درمان و شیوه نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی است. در مرحله اول از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و تحلیل مضمون و در مرحله دوم از پرسشنامه محقق ساخته و نگاشت شناختی فازی بهره گیری شد. نتایج مرحله اول بیانگر 23 عامل پذیرش است که در قابل 4 دسته «عوامل شخصیتی»، «رفتار سازمانی»، «سخت افزار سازمانی» و «مدیریت» طبقه بندی شدند. نتایج مرحله دوم بیانگر آن است که «هوش هیجانی»، «فرهنگ سازمانی»، «مسیولیت اجتماعی» و «آگاهی ذینفعان از فناوری های I4.0» پیشران هستند و «باز بودن سازمانی» دریافت کننده است. نتایج تحلیل سناریوهای روبه جلو و روبه عقب بیانگر اهمیت «مدیریت تغییر موثر»، «اعتماد»، «آگاهی ذینفعان از فناوری های I4.0»، «توان مالی» و «خوش بینی به فناوری» است.
    کلیدواژگان: صنعت 4.0، بهداشت و درمان، پذیرش، نگاشت شناختی فازی، سناریو
  • مریم روحی سرا، مسعود طاهری نیا*، حسن زلقی، احمد سرلک صفحات 104-131
    مدیران و سرمایه گذاران همواره تمایل دارند نتایج تصمیمات و سرمایه گذاری های خود را بر اساس شرایط موجود و انتظارات پیش بینی کنند و از وقوع بحران های مالی در آینده آگاه شوند. بدون شک برای این کار، نیازمند تحلیلی درست از وضع موجود و پیش بینی رخدادهای آتی می باشند. لذا هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی پویا برای پیش بینی بحران های مالی احتمالی است. برای نیل به هدف پژوهش، ابتدا با استفاده از تحلیل مضمون 25 شاخص از طبقه های شاخص های کلان اقتصادی، عوامل صنعت، ویژگی شرکت ها، وقایع سیاسی، فرهنگی، رفتاری شناسایی شد. سپس، با بکارگیری الگوریتم رگرسیون چندمتغیره، الگوریتم های هوشمند مورچگان و بهینه سازی ازدحام ذرات و با استفاده از داده های ترکیبی 173 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1388 تا 1398 ، مدل پیشنهادی آزمون شد. یافته ها بر اساس روش رگرسیون نشان داد که برخی از معیارهای درون و برون شرکتی، تاثیر معناداری بر بحران مالی شرکت ها داشته است. از طرف دیگر، یافته ها نشان داد که از نظر کارایی، روش بهینه سازی مورچگان بیشترین کارایی را در مسیله پیش بینی بحران مالی دارد. در نهایت نیز مشخص شد که اطلاعات متغیرهای مستقل مورد بررسی می تواند بحران مالی شرکت ها را پیش بینی کند. یافته های تحقیق همچنین نشان می دهد که تا پنج سال قبل از بحران مالی می توان با دقت نسبتا بالایی بحران مالی را در شرکت ها را پیش بینی کرد اما با کاهش بحران مالی، به دلیل کاهش وضوح و دقت شاخص های پیش بینی بخش مالی، توانایی پیش بینی مدل نیز کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: بحران مالی، درماندگی مالی، شاخص های درون و برون سازمانی
  • رسول ثانوی فرد*، حمیرا حسین زاده، مصطفی خواجه صفحات 133-161
    بازاریابی رسانه اجتماعی مفهوم نسبتا جدیدی در بحث بازاریابی اینترنتی و بازارهای دیجیتال است و بیشتر شرکت ها بر اساس آزمایش و خطا، به بازاریابی در این نوع رسانه ها می پردازند که این امر حاکی از فقدان مدل جامعی در این خصوص است. برای استفاده صحیح از این فضا و ابزارهای موجود در آن، تدوین مدل جامع بازاریابی رسانه های اجتماعی به کمک شناخت مولفه های اصلی تاثیرگذار بر آن، ضروری است.پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و بلحاظ شیوه گردآوری و ماهیت، فراترکیب است که به کمک روش هفت مرحله ای فراترکیب ساندوفسکی و بارسو انجام شد. جامعه آماری شامل ادبیات موجود و اسناد و مقالات بین سالهای 1390 تا 1401 است که به صورت نمونه گیری هدفمند و مبتنی بر ملاک‎های ورود و خروج و با استفاده از ابزار فرم وارسی انجام شده است. تجزیه و تحلیل به کمک نرم افزار مکس کودا و بر اساس کدگذاری باز، کد گذاری محوری و ایجاد طبقات انجام شد. روایی نیز به کمک روایی درونی و دیدگاه متخصصین تایید شد و در نهایت یک چارچوب جامع و نقشه راه مفید ارایه شد که دارای 99 کد باز، 21 کد محوری و 3 بعد اصلی شامل عوامل محیط داخلی، عوامل محیط خارجی و عوامل محیط مشترک است. با توجه به اینکه پژوهش های انجام شده در خصوص بازاریابی رسانه های اجتماعی به صورت ناهمگن در کسب و کارهای الکترونیکی خاص و بر روی متغیرهای خاصی انجام شده است، در این مقاله متغیرها و کسب و کارهای بیشتری لحاظ گردید و همچنین دارای نوآوری در روش تحقیق و محتوا است.
    کلیدواژگان: بازاریابی اینترنتی، بازاریابی دیجیتال، بازاریابی رسانه های اجتماعی، رسانه های اجتماعی، کسب و کارهای الکترونیکی
|
  • Mohammad Reza Sadeghi Moghadam *, Alireza Sadeghpoor Firoozabad, Iman Ghasemian Sahebi Pages 1-22
    Quality 4.0 is an emerging research topic and refers to how to adopt quality management in the fourth industrial revolution era, which today's organizations can use as a strategy for competition and progress in the market. This research aims to investigate the barriers to applying Quality 4.0. Therefore, in the first step, the obstacles to applying Quality 4.0 were identified by reviewing the literature. In the second step, identifying barriers is localized using Fuzzy Delphi Method (FDM). The approved barriers are prioritized in the last effort using the Bayesian best-worst method (BWM). The case study of this research is Shahr-e Ketab Institute, and the expert panel included eight senior managers of this organization. Using the literature, 23 barriers to applying Quality 4.0 are identified. According to the results of FDM, seven barriers were confirmed. Based on the results of the Bayesian BWM, the cost of deploying Quality 4.0 infrastructures is recognized as a more critical barrier. Lack of trained and qualified human resources and digital integration are ranked second and third, respectively. The results of this research are of particular importance because it plays a significant role in helping stakeholders understand the barriers to implementing Quality 4.0.
    Keywords: Quality 4.0, Barrier analysis, Digital Integration, Bayesian BWM
  • Sahar Sharifian Jazi *, Ali Mohammadi, Abbas Abbasi, Moslem Alimohammadlou Pages 24-53
    Today, by adopting a circular approach, organizations can reduce the flow of materials, products, and environmental waste caused by supply chain practices. Therefore, circular supply chain management is one of the appropriate methods to reduce issues such as pollution, resource depletion, and environmental problems. Despite these advantages, the implementation of the circular economy in the supply chain faces numerous challenges. The purpose of this research is to identify and prioritize the challenges of implementing circular supply chain management in Premium Band Company. In terms of results, this research is considered part of applied-developmental research. In the first stage of the research, the challenges of implementing the circular economy were identified and categorized using a systematic approach. This involved reviewing literature and articles published from 2000 to 2022 and employing the qualitative content analysis method. This process resulted in the design of a model, which included 33 challenges across six dimensions: legal and regulatory, market, social, organizational, technological, and financial and economic challenges. In the second stage, the importance of these challenges was determined using the Hesitant Fuzzy Topsis method, based on the opinions of 10 experts from Premium Band Company through a questionnaire. The findings reveal that challenges such as a lack of financial resources, insufficient budget, inadequate support and commitment from top management, absence of a circular supply chain management structure, and a shortage of skilled labor are the most significant obstacles in the implementation of circular supply chain management.
    Keywords: Supply Chain Management, Circular Economy, circular supply chain management, Content Analysis, Hesitant Fuzzy Topsis
  • Alireza Radan, Raza Radfar *, Mohammad Ali Afshr Kazemi, Alireza Pourebrahimi Pages 55-77
    In general, information technology has a sustainable nature, and in line with preserving the environment, it can advance programs that protect the interests of future generations. On the other hand, the presence of acute viral diseases in different periods has caused many human and financial losses in the world. Sustainable information technology can have a great impact on the management and control of acute viral diseases, which human power alone seems to be insufficient. Therefore, the purpose of this research is to design a management and control model using sustainable information technology for acute viral diseases. In the current research, it is an applied research that developed a conceptual and process model by using the qualitative method of theme analysis and the formation of a panel of experts. The data collection tool is an unstructured questionnaire for interviewing experts who include the medical community, university faculty members, and knowledge-based managers. Sampling continued using the targeted method until reaching theoretical saturation with the number of 26 interviews. The results presented a model with four sub-themes including: sustainable value (social, economic, environmental), management and control of viral diseases (planning, organization, control and monitoring), information management (data collection, information dissemination, reporting and data analysis). ) and finally led to sustainable information technology factors (sustainable performance, attitude, technology, policy and implementation). In the process model, the main components of the algorithmic model include identifying, designing, organizing and storing information. Therefore, it can be said that by using the management and control model implementation during
    Keywords: Disease Management, Virus Control, Epidemic Diseases, Information Technology Model, Sustainable Information Technology
  • Esmaeil Mazroui Nasrabadi *, Zahra Sadeqi Arani Pages 79-102
    With the emergence industry 4.0, many industrial and service sectors have moved towards using it to improve their effectiveness and efficiency. This transformation has been done slowly in Iran's healthcare sector, so it is necessary to identify the factors affecting its acceptance. The requirement to start this movement is to accept it. Considering the existing research gaps, this research has been conducted to identify, model and analyze the scenario of Industry 4.0 acceptance factors in Iran's healthcare supply chain. This research was done in 2 stages with a mixed approach. The first stage with a qualitative approach seeks to identify acceptance factors and the second stage with a quantitative approach seeks to model and analyze their scenarios. The statistical population in both stages are experts in the healthcare supply chain and sampling methods is judgmental and snowball. In the first stage, semi-structured interviews and thematic analysis were used, and in the second stage, a researcher-made questionnaire and fuzzy cognitive map were used. The results of the first stage show 23 acceptance factors, which were classified into 4 categories: "personality factors", "organizational behavior", "organizational hardware" and "management". The results of the second phase indicate that "emotional intelligence", "organizational culture", "social responsibility" and "stakeholders' awareness of I4.0 technologies" are drivers and "organizational openness" is the recipient. The results of the analysis of forward and backward scenarios show the importance of "effective change management", "trust", "stakeholders' awareness of I4.0 technologies", "financial capability" and "optimism towards technology".
    Keywords: Industry 4.0, Healthcare, Acceptance, fuzzy cognitive map, scenario
  • Maryam Rohisara, Masoud Taherinia *, Hasan Zalaghi, Ahmad Sarlak Pages 104-131
    Managers and investors always tend to predict the results of their decisions and investments based on expectations and existing conditions. Undoubtedly, for this purpose, they need a correct analysis of the current situation and predict future events. Therefore, the aim of the current research is to provide a dynamic model for predicting possible financial crises. In order to achieve the purpose of the research, first, by using the content analysis, 25 indicators were identified from the categories of macroeconomic indicators, industry factors, company characteristics, political, cultural, and behavioral events. Then, by using multivariable regression algorithm, smart ant colony algorithms and particle swarm optimization, and using the combined data of 173 companies accepted in Tehran Stock Exchange from 2010 to 2020, the proposed model was tested. The findings based on the regression method showed that some internal and external criteria had a significant impact on the financial crisis of companies. the findings showed that in terms of efficiency, the optimization method of ants is the most efficient in the problem of predicting the financial crisis. Finally, it was found that the information of independent variables can predict the financial crisis of companies. The findings of the research also show that up to five years before the financial crisis, it is possible to predict the financial crisis in companies with relatively high accuracy, but as the financial crisis subsides, due to the decrease in the clarity and accuracy of the financial sector forecasting indicators, the predictive ability of the model also decreases.
    Keywords: Financial Crisis, Financial Distress, Organization Internal, External Indicators
  • Rasoul Sanavi Fard *, HOMEIRA HOSSEINZADEH, MOSTAFA KHAJEH Pages 133-161
    Social media marketing is a relatively new concept in discussion of the Internet marketing and the digital markets, and considering that most companies do marketing in this type of media based on trial and error, their main problem is not having a comprehensive model. In order to properly use this space and the tools available in it,is necessary to formulate a comprehensive social media marketing model by helping to know the main components affecting it.This research is practical in terms of purpose and in terms of collection method is meta-synthesis which was carried out with the help of Sandofsky and Barso's seven-step method. The statistical population includes existing literature and documents and articles between 2011 and 2022, which was conducted as a purposeful sampling based on entry and exit criteria and using the verification form tool. The analysis was done with the help of MAXQDA software and based on open coding, axial coding and creating classes. Validity was also confirmed with the help of internal validity and experts' point of view, and finally a comprehensive framework and useful roadmap was presented, which has 99 open codes, 21 core codes, and 3 main dimensions, including internal environment factors, external environment factors, and shared environment factors. Due to the fact that the research done on social media marketing has been done heterogeneously in certain electronic businesses and on certain variables, more variables and businesses were included in this article and it also has innovation in the research method and content.
    Keywords: Digital Marketing, E-business, Internet Marketing, Social Media, Social Media Marketing