فهرست مطالب

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و ششم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی سادات رسول، ابراهیم امیدوار*، رضا قضاوی صفحات 321-335
    درختان موجود در فضاهای سبز شهری از یک سو به وسیله باران ربایی، باعث کاهش بارش رسیده به زیر درخت شده و از سوی دیگر سیستم های ریشه ای گسترده آن ها موجب ذخیره و هدایت مقادیر قابل توجهی آب در داخل خاک می شوند. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر میزان بارندگی و گونه درختی (زردآلو، زبان گنجشک، بید، انجیر، گردو و بلوط) بر باران‎ربایی در شهر هشتگرد استان البرز طی دو فصل زمستان 1397 و بهار 1398 می پردازد. بدین منظور طی هفت رخداد بارش، میزان تاج بارش توسط پنج باران سنج دستی نصب شده در زیر هر درخت، اندازه گیری شد. به‎منظور ثبت وقایع بارندگی در محلی که از عوارض ساختمانی و درختان فاصله کافی داشته یک ظرف به عنوان باران‎سنج نصب گردیده و رخدادهای بارندگی از 1/2 تا 8/6 میلی متر ثبت گردید. نتایج نشان داد که مقادیر درصد باران ربایی گونه های زبان گنجشک، زردآلو، انجیر، بید، گردو و بلوط به ترتیب 6/44، 6/42، 4/36، 1/35، 6/33 و 4/30 درصد بود. . تجزیه و تحلیل آماری نشان داد، بین مقادیر باران ربایی گونه های درختی اختلاف معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد (01/0P <). همچنین بین میزان باران ربایی کل گونه ها در طبقات مقدار بارندگی (بارندگی کم (4 میلی متر >)، بارندگی متوسط (6-4 میلی متر)، بارندگی زیاد (> 6 میلی متر) نیز اختلاف معنی داری در سطح یک درصد وجود داشت (01/0P <). در بین گونه های مورد بررسی، زبان گنجشک و زردآلو بیش ترین درصد باران ربایی را به خود اختصاص داده اند که می توان با برنامه ریزی های شهری نقش از این دوگونه در کنترل رواناب استفاده بیشتری نمود.
    کلیدواژگان: رواناب شهری، تاج بارش، تاج پوشش، تحلیل آماری، استان البرز
  • گلنوش سوارتندرو، سلمان زارع*، خالد احمدآلی، محمد جعفری صفحات 335-349
    با توجه به کمبود آب در بیابان های ایران و بالابودن میزان تبخیر استقرار پوشش گیاهی و آبیاری آن ها با مشکلات زیادی همراه است؛ لذا در برنامه های مدیریتی توسعه پایدار مناطق خشک و بیابانی استفاده از روش های نوین، سازگار با محیط زیست که در ترجیحا آب کمتری مصرف گردد، را بسیار ضروری نموده است. از جمله این روش ها می توان به آبیاری زیرسطحی عمقی با استفاده از لوله های PVC اشاره کرد. در این پژوهش چاله ای به عمق و قطر 50 سانتی متر حفر شد و سپس دو لوله به طور متقابل به فاصله 20 سانتی متر از یکدیگر در دو طرف گودال قرار داده شد. پس از قرارگیری لوله ها، گودال با خاک عرصه پر شد. الگوی پیاز رطوبتی در هشت تیمار از نظر قرارگیری سوراخ های خروج آب، قطر لوله، تعداد سوراخ ها در نیمه بالایی و پایین لوله و همچنین قطر سوراخ ها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که لوله ها با قطر 5/12 سانتی متر و ارتقاع 55 سانتی متر، با پنج ردیف دوتایی سوراخ 6 میلی متری در نیمه بالایی لوله به فاصله 3 سانتی متر از هم و دو سوراخ در نیمه پایینی لوله با فاصله 10 سانتی متر از یکدیگر، بهترین عمق پیاز رطوبتی را ایجاد می نمایند. عمق پیاز رطوبتی ایجاد شده در خاک در اطراف ریشه گیاه به عنوان نماینده راندمان کاربرد آب، در مدیریت و استفاده صحیح از منابع آبی و همچنین تشویق گیاه به ریشه دوانی عمقی بسیار مهم است. لذا در صورت استفاده از این شیوه برای آبیاری نهال ها در مناطق خشک و بیابانی، تیمار مذکور توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آبیاری زیرسطحی عمقی، بیابان، پیاز رطوبتی، کمبود آب، لوله PVC
  • مسلم رستم پور*، علیرضا افتخاری صفحات 351-372
    این تحقیق در مرتعی از نوع قرق با چهار رویشگاه Artemisia sieberi، Zygophyllum eurypterum، Stipa barba و Amygdalus scoparia در منطقه حفاظت شده شاسکوه، استان خراسان جنوبی انجام شد. کلیه گونه های گیاهی مرتع شناسایی و در 200 پلات شمارش شد، به علت متفاوت بودن فرم رویشی و نحوه پراکنش هر کدام از گونه های غالب، در هر کدام از چهار رویشگاه، به ترتیب، 20، 40، 60 و 80 عدد پلات با دو اندازه 2×2 متر و 4×4 متر (هر کدام 60 پلات) مستقر شد. جهت ارزیابی و مقایسه تنوع زیستی از شاخص های عددی و منحنی های رتبه بندی تنوع استفاده شد. از منحنی های جزء نادر انفرادی و تجمعی به ترتیب جهت مقایسه غنای گونه ای و تعیین کفایت نمونه برداری استفاده شد. نتایج نشان داد که غنای کل براساس شاخص های عددی بین 51 تا 54 گونه متغیر است. رویشگاه با 80 پلات، بیشترین غنا و تنوع گونه ای (43S= و 27/3 H=) و 20 پلات کمترین غنا و تنوع (6S= و 41/1 H=) را دارد. نتایج تحلیل SHE نشان دادکه با افزایش تعداد پلات، یکنواختی گونه ای کاهش پیدا کرد. منحنی جزء نادر نشان داد که با افزایش تعداد پلات به 110، کل گونه های گیاهی موجود در منطقه مشاهده خواهد شد. با افزایش اندازه پلات، کلیه مقادیر غنا و تنوع گونه ای افزایش معنی داری پیدا کردند (01/0p≤). شاخص های یکنواختی تحت تاثیر اندازه پلات قرار نگرفتند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد شاخص های عددی غنا و تنوع گونه ای وابسته به اندازه پلات هستند و این از معایب ارزیابی تنوع زیستی در مراتع با استفاده از شاخص های عددی است.
    کلیدواژگان: اندازه نمونه، رتبه بندی تنوع، جزء نادر، شاخص عدد، غنای گونه ای
  • جواد معتمدی*، علی محبی، کامبیز علیزاده صفحات 373-388
    زمینه

    کنار آمدن با تغییرات اقلیمی، بخشی از شیوه رویارویی با این پدیده است. این امر، منوط به درک تغییرات اقلیمی و میزان انطباق پذیری با آن می باشد.

    هدف

    پژوهش، با هدف سنجش میزان درک عشایر از تغییرات اقلیمی و راهبردهای سازگاری آنها در مواجهه با تغییرات اقلیمی، انجام شد.روش پژوهش: پژوهش، توصیفی بوده و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بود که گویه های آن بر اساس مصاحبه ، به دست آمد.

    یافته ها

    درک عشایر از اثرات تغییر اقلیم، یکسان نمی باشد. از نظر آنها، تغییر اقلیم، مشهودترین تاثیر را در پوشش گیاهی داشته است. اولویت استراتژی های سازگاری نیز در مواجهه با تغییرات اقلیمی، متفاوت است. بین درک اثرات تغییر اقلیم با میزان سازگاری و انطباق پذیری در مواجهه با تغییرات اقلیمی، رابطه مثبت مشاهده شد. عشایری که درک بیشتری از اثرات تغییر اقلیم داشتند، از استراتژی های مدیریت دام جهت سازگاری در مواجهه با آن، استفاده کرده اند. سن و سابقه دامداری، با میزان درک از اثرات تغییر اقلیم، رابطه مثبت داشت. رابطه منفی و معنی داری نیز بین تعداد دام و میزان سازگاری، مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    درک عشایر از تغییر اقلیم و تاثیرات آن بر اکولوژی محیط، نقطه شروع مهمی در مقابله با اثرات منفی تغییرات اقلیمی و انتخاب راهبردهای مناسب برای سازگاری یا مقابله با آن است. به طوری که انتخاب روش های سازگاری مناسب توسط عشایر، آسیب پذیری تغییرات اقلیمی بر وضعیت دام و مراتع را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دانش بومی، سازگاری، عشایر، مدیریت مرتع
  • جمشید قربانی*، ناطق لشکری صنمی صفحات 389-404

    در مراتعی که مورد برداشت زغال سنگ قرار دارند انباشتی از باطله ها وجود دارد که در طی زمان گیاهان مرتعی بر روی آنها مستقر می شوند. مطالعه تغییرات گیاهی به منظور مدیریت و احیاء این باطله ها اهمیت دارد. در این تحقیق چگونگی تغییرات پوشش گیاهان مرتعی بر روی باطله های زغال سنگ پس از گذشت 10 سال مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش سه باطله زغال سنگ که 20 تا 30 سال از رهاسازی آنها گذشته بود در بخشی از معادن منطقه کارمزد در شهرستان سوادکوه استان مازندران مطالعه شدند. نمونه گیری پوشش گیاهی شامل برآورد درصد تاج پوشش در پلات های یک مترمربعی بوده که در سال 1391 و 1401 انجام شد. ترکیب پوشش گیاهی، گروه های کارکردی و شاخص های تنوع و غنا بین دو سال مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که با گذشت 10 سال تغییراتی در ترکیب پوشش گیاهی و گروه های گیاهی اتفاق افتاد. برخی گونه های گیاهی حذف و گیاهان نوظهوری مشاهده شدند. با گذشت زمان، درصد تاج پوشش گونه های Bromus briziformis و Melica persica افزایش معنی دار و برای گونه Hordeum vulgare کاهش معنی دار مشاهده شد. تاج پوشش گیاهان یکساله و چندساله افزایش 28/35 و 19/46 درصد داشتند. میانگین درصد تاج پوشش گندمیان، پهن برگان علفی و گیاهان بوته ای با گذشت زمان افزایش معنی دار نشان دادند. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که طی روند تغییرات پوشش گیاهی شاخص های تنوع و غنا به طور معنی داری بهبود یافتند. تغییرات پوشش گیاهی در این دوره ده ساله تحت تآثیر سن باطله ها قرار نگرفته است. به منظور تسریع پویایی گیاهی و کاهش اثرات منفی باطله ها به محیط اطراف توصیه می شود تا از روش های احیاء و گیاهانی در منطقه که دارای قدرت گیاه پالایی هستند استفاده شود.

    کلیدواژگان: آشیان بوم شناختی، احیاء، باطله معدنی، پویایی گیاهی، معدنکاری
  • منیره بهرامی، فریدون سرمدیان*، ابراهیم پذیرا صفحات 405-426
    مراتع یکی از اجزای اساسی اکوسیستم های طبیعی هستند و به عنوان یکی از منابع اصلی تامین علوفه، حفظ تنوع زیستی، منابع خاک و آب در شناخته می شوند. هدف از مطالعه حاضر بررسی توان اکولوژیک مرتع در استان البرز براساس روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و مقایسات زوجی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) است. نقشه رقومی توان اکولوژیک مرتع براساس وزن دهی و تلفیق نقشه های معیارهای شیب، واحد اراضی، پوشش گیاهی، کاربری و بارش انجام گرفت. نتایج نشان داد که هر پنج معیار دارای ضریب اهمیت یکسان (2/0) برای تعیین توان اکولوژیک مرتع بودند. به طور کلی 77/21 درصد از مساحت استان به دلیل وجود بیرون زدگی های سنگی فاقد توان برای کاربری مرتع است. 41/15 درصد از مساحت استان دارای توان درجه 1 و 28/37 درصد از مساحت استان دارای توان درجه 2برای مرتع است. شهرستان طالقان با 09/56321 هکتار بیشترین توان برای مرتع درجه 1 و شهرستان کرج با 96/92507 هکتار بیش ترین توان را برای مرتع درجه 2 را دارست. شهرستان نظرآباد فاقد توان برای مرتع درجه 1 و شهرستان طالقان فاقد توان برای کاربری درجه 4 است. شهرستان نظرآباد با 15/48 درصد و شهرستان اشتهارد با 92/63 درصد نیز دارای توان برای مرتع درجه 3 و 4 می-باشند. براساس وزن عوامل مختلف شیب بیش از 50 درصد محدود کننده ترین عامل برای کاربری مرتع است. بطورکلی تعیین توان اکولوژیک مراتع، منجر به شناسایی مناطقی گردد که در استفاده بهینه از منابع طبیعی بسیار مناسب هستند و از نظر اقتصادیی و اجتماعی افزایش درآمد و اشتغال روستایی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پتانسیل اکولوژیک، مراتع، استفاده بهینه، منابع طبیعی، توسعه روستایی
  • جواد سیدمحمدی، بهاره دلسوز خاکی، فاطمه ابراهیمی میمند، زهرا محمد اسماعیل، رسول خوارزمی، محسن باقری بداغ آبادی* صفحات 427-440

    اقلیم در کارهای کشاورزی از جایگاه مهمی برخوردار میباشد و از دو دیدگاه قابل بررسی است. 1-برای کشت یک گیاه خاص چه مکان‎هایی دارای اقلیم مناسب هستند و 2-یک اقلیم خاص برای کشت چه گیاهانی مناسب است. چون دیدگاه دوم کمتر مورد توجه قرار گرفته، در این پژوهش با معرفی روشی استاندارد (روش سایز)، این دیدگاه بررسی شده است. منطقه مطالعاتی در محدوده شهرستان ماکو قرار دارد. ارزیابی تناسب اقلیمی به روش عددی و با استفاده از داده‎های ایستگاه سینوپتیک ماکو برای پسته، بادام، گلابی، آلو، گیلاس و آلبالو انجام شد. یافته ها نشان دادند بجز پسته که دارای کلاس تناسب اقلیمی کم (S3) می باشد، گیاهان دیگر در کلاس تناسب متوسط (S2) قرار می گیرند ولی مقدار عددی شاخص اقلیمی برای هر محصول متفاوت است. روش معرفی شده این امکان را فراهم آورد که افزون بر شناسایی مهم ترین عامل های موثر اقلیمی برای کشت هر گیاه، محدودکننده ترین عامل را در دوره فنولوژی تعیین نمود. چنین یافته هایی نشان دادند ارتباط تنگاتنگی بین نوع محصول، دوره فنولوژی، ویژگی‎های اقلیمی و موقعیت مکانی وجود دارد. بر این اساس می توان با در نظر گرفتن هم زمان دوره فنولوژی گیاه و ویژگی های اقلیمی، مناسب‎ترین گیاه یا گونه های گیاهی برای یک منطقه انتخاب شود؛ هرچند، در راستای توسعه پایدار باید سایر اجزاء سرزمین از جمله خاک و ناهمواری ها را هم مد نظر قرار داد. به طورکلی، رویکرد بکاررفته در این پژوهش می تواند به عنوان یک ابزار کارآمد، هم برای انتخاب مناسب‎ترین گیاهان در یک اقلیم و هم انتخاب مناسب‎ترین مکان (از نظر اقلیم) برای گیاهان مشخص، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، توسعه پایدار، اقلیم شناسی کشاورزی، ارزیابی سرزمین
|
  • Seyed Mahdi Sadat Rasoul, Ebrahim Omidvar *, Reza Ghazavi Pages 321-335
    In the recent years, science and technology in urban green space have largely focused on technologies that facilitate infiltration and reduce runoff (such as rain gardens and permeable sidewalks). Trees in urban green space reduce the net rainfall by interception, and on the other hand, their extensive root systems allow them to store and direct significant amounts of water into the soil. The present study investigates the effect of rainfall amount and tree species on rainfall interception in Hashtgerd city of Alborz province during two seasons of winter 2017 and spring 2018. For this purpose, during seven rainfall events, the amount of throughfall was measured by the number of five rain gauges installed under each tree. In order to record rainfall events, a rain gage container was installed in a location that was sufficiently distant from buildings and trees, and rainfall events ranging from 2.1 to 6.8 mm were recorded. The results showed that the percentages of rainfall interception for spruce, apricot, fig, willow, walnut, and oak species were 44.6, 42.6, 36.4, 35.1, 33.6 and 30.4 percent, respectively. The results of statistical analysis showed that there is a significant difference among the values of rainfall interception in different tree species (P <0.01). Also, there is a significant difference among the rainfall interception in the rainfall classes (low (lower than 4 mm), medium (4-6 mm), and high (higher than 6 mm)) (P <0.01). Among the studied species, sparrow and apricot species have the highest rainfall interception, which it is possible to make more use of these two types in the control of runoff with urban planning.
    Keywords: Urban Runoff, Throughfall, Canopy cover, Statistical analysis, Alborz Province
  • Golnoosh Savartondrow, Salman Zare *, Khaled Ahmadaali, Mohammad Jafari Pages 335-349
    Due to the lack of water in the deserts of Iran and the high rate of evaporation, the establishment of vegetation and their irrigation are associated with many problems. Therefore, in the management programs for the sustainable development of dry and desert areas, it is very necessary to use less water. Among these methods, deep subsurface irrigation using PVC pipes can be mentioned. In this study, a hole with a depth and diameter of 50 cm was dug, and then two pipes were mutually placed at a distance of 20 cm from each other on both sides of the pit. After placing the pipes, the pit was filled with soil. The wetting pattern in eight treatments has been examined in terms of the location of the water exit holes, the diameter of the pipe, the number of holes in the upper and lower half of the pipe, as well as the diameter of the holes. The results demonstrated that pipes with a diameter of 12.5 cm and a height of 55 cm, with five double rows of 6 mm holes in the upper half of the pipe at a distance of 3 cm from each other and two holes in the lower half of the tube at a distance of 10 cm from each other, The best depth of wetting pattern is created. The depth of the wetting pattern created in the soil around the plant root as a representative of water use efficiency is very important in the management and correct use of water resources as well as encouraging the plant to take deep roots. .
    Keywords: Deep subsurface irrigation, Desert, PVC pipe, Water shortage, wetting pattern
  • Moslem Rostampour *, Alireza Eftekhari Pages 351-372
    This research was carried out in an enclosure rangeland with four habitats of Artemisia sieberi, Zygophyllum eurypterum, Stipa barba and Amygdalus scoparia in the Shaskouh protected area, South Khorasan province. All the plant species of the rangeland were identified and counted in 200 plots, due to the different vegetation form and distribution of each of the dominant species, in each of the four habitats, 20, 40, 60 and 80 plots (respectively) were established with two plot size: 2 × 2 meters and 4 × 4 meters (60 plots each). Numerical indices and diversity ordering curves were used to compare four habitats. Alpha and gamma species richness were determined by numerical indices and single sample rarefaction and pooled rarefaction curves were used to compare species richness and determine data adequacy. The results showed that the total species richness (gamma) varies between 51 and 54 species. The habitat with 80 plots has the highest richness and diversity (S=43 and H=3.27) and 20 plots has the lowest richness and diversity (S=6 and H=1.41). The results of SHE analysis showed that with the increase in the number of plots, species evenness decreased. The pooled refraction curve showed that by increasing the number of plot to 110, all plant species will be observed. With the increase in plot size all values of species richness and diversity indices increased significantly (p≤0.01). Species evenness indices were not affected by plot size. The results of the present research showed that the numerical indices of species richness and diversity are dependent on plot size, and this is one of the disadvantages of evaluating biodiversity in rangeland using numerical indices.
    Keywords: sample size, Diversity profile, Refraction, Numerical index, Species richness
  • Javad Motamedi *, Ali Mohebi, Kambiz Alizadeh Pages 373-388
    Background

    Coping with climate change (CC) is part of the way to face this phenomenon. This depends on the understanding of CC and the degree of adaptability to it.

    Objective

    The research was conducted with the aim of measuring the level of nomads' understanding (NU) of CCe and their adaptation strategies (AS) in the face of CC.

    Research method

    The research was descriptive and the data collection tool was a questionnaire whose items were obtained based on interviews.

    Findings

    NU of the effects of CC is not the same. According to them, CC has had the most obvious impact on vegetation. The priority of AS is also different in the face of CC. A positive relationship was observed between understanding the effects of CC and the degree of adaptability in facing CC. Nomads who had a better understanding of the effects of CC have used livestock management strategies to adapt to it. Age and history of animal husbandry had a positive relationship with the level of understanding of the effects of CC. A negative and significant relationship was also observed between the number of animals and the degree of compatibility.

    Conclusion

    The NU of CC and its effects on the ecology of the environment is an important starting point in dealing with the negative effects of CC and choosing appropriate strategies to adapt or deal with it. So that the selection of suitable adaptation methods by the nomads reduces the vulnerability of CC on the condition of livestock and rangeland.

    Keywords: adaptation, climate change, Indigenous Knowledge, nomads, Range management
  • Jamshid Ghorbani *, Nateq Lashkari Sanami Pages 389-404
    Background

    Coal mining in rangelands accounts for a considerable amount of waste dumps that can be colonized by local plants over time. A thorough understanding of vegetation changes plays a key role in the management and restoration of such ecosystems.

    Aim

    This study aimed to assess the rangeland plant changes during 10 years on coal-waste dumps.

    Materials and methods

    This study was carried out on three coal-waste dumps which were abandoned between 20 and 30 years in Karmozd mines in Savadkoh County, Mazandaran Province. Vegetation sampling was done in 2012 and 2022, estimating the cover percentage of all species in each 1 m2 plot. Species composition, functional groups, and species richness and diversity were compared between the two years.

    Results

    Results showed changes in species composition and plant groups after 10 years. Some species were not found in 2022 while some new species were detected. The cover percentage of Bromus briziformis and Melica persica significantly increased but Hordeum vulgare was found to significantly decrease. The cover percentage of annuals and perennials significantly increased by 35.28% and 46.19%, respectively. Over the time, the cover percentage of grasses, forbs, and shrubs significantly increased. The results of ANOVA indicated a significant increase in species richness and diversity.

    Conclusion

    Vegetation changes during this period have not been affected by age of each dump since abandonment. Restoration treatments and plant species with phytoremediation potential are recommended to accelerate vegetation dynamics and reduce the consequences of coal-waste dump on the surrounding environment.

    Keywords: Coal Mine, Ecological niche, mining, Plant dynamics, restoration
  • Monireh Bahrami, Fereydoon Sarmadian *, Ebrahim Pazira Pages 405-426
    Rangelands are one of the essential components of natural ecosystems and are known as one of the main sources of forage supply, biodiversity conservation, soil and water resources. The aim of this study was to investigate the ecological potential of rangelands in Alborz province based on the Analytic Hierarchy Process (AHP) and pairwise comparisons using Geographic Information System (GIS). The digital map of ecological potential (EP) was prepared by weighting and integrating maps of slope, land unit, vegetation cover, land use, and precipitation. The results showed that each of the five criteria had equal importance coefficients (0.2) for determining the EP of rangelands. Overall, 21.77% of the province's area was unsuitable for rangeland use due to rocky outcrops. 15.41% of the province's area had first-degree potential and 37.28% had second-degree potential for rangeland use. Taleqan County had the highest first-degree potential for rangeland use with 56,321 hectares, and Karaj County had the highest second-degree potential with 96,507 hectares. Nazarabad County had no first-degree potential for rangeland use, and Taleqan County had no fourth-degree potential. Nazarabad County and Eshtehard County also had 48.15% and 63.92% potential for third- and fourth-degree rangeland use, respectively. Based on the weighting of different factors, slope was the most limiting factor for rangeland use, accounting for more than 50% of the limitation. In general, determining the EP of rangelands leads to identifying areas that are very suitable for optimal use of natural resources, and can increase rural income and employment both economically and socially.
    Keywords: Ecological potential, Rangelands, optimal use, Natural Resources, Rural Development
  • Javad Seyedmohammadi, Bahareh Delsouz Khaki, Fatemeh Ebrahimi Meymand, Zahra Mohammad Esmail, Rasoul Kharazmi, Mohsen Bagheri Bodaghabadi * Pages 427-440

    Climate has an important role in agricultural activities and can be examined from two perspectives. First, what locations are suitable for a specific plant, and second, what plants are suitable for a climate. The latter approach is less considered; thus in this study, it has been investigated by introducing a standard method (Sys method). The study area is located in Mako city. Climatic suitability evaluation was performed by numerical (parametric) method using the Maku Synoptic Station data for pistachio, almond, pears, plum, sour cherry and sweet cherry. The findings showed that except for pistachio, with marginally suitable class (S3), other plants were classified as moderately suitable class (S2) but the value of climatic index for each crop was different. The introduced method made it possible to identify the most important effective climatic factors for the cultivation of each plant and determine the most limiting factor in the phenological period. Such findings showed that there is a close relationship between crops, phenological period, climatic characteristic and location. Based on this, the most suitable plant or plant species can be selected for a region, using the phenological period of the plant and climatic characteristics. However, for sustainable development, other components of the land, such as soil and/or topography, should also be evaluated. In general, the introduced approach can be used as an efficient tool, both for choosing the most suitable plants in a climate and for choosing the most suitable place (in terms of climate) for specific plants.

    Keywords: Ecological capacity assessment, Sustainable Development, Agrometeorology, Land evaluation