فهرست مطالب

معماری و شهرسازی آرمان شهر - پیاپی 45 (زمستان 1402)

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 45 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نیکتا شریفی، نیلوفر نیک قدم* صفحات 1-15
    با توجه به سابقه زلزله و گسل های فعال متعدد در تهران، همچنین معضلات تراکم جمعیتی و نداشتن آمادگی برای وقوع بحران، عدم بهره گیری از فناوری های روز دنیا و از طرف دیگر بلااستفاده بودن پایگاه های بحران و نداشتن کاربری در زمان های عادی، این پژوهش بر آن است که با  به کارگیری اصل انعطاف پذیری، دو کاربری مختلف را در زمان قبل از بحران و بعد از آن در فضایی ثابت تطبیق دهد تا بتواند با بهره مندی از روشی کارآمد، عواقب بحران زلزله را بلافاصله پس از آن، کاهش دهد. هدف این پژوهش کاهش اثرات و عواقب و سردرگرمی و بلاتکلیفی افراد آسیب دیده پس از زلزله با تامین فضاهای لازم در منطقه ای از شهر تهران است. پژوهش حاضر از نظر هدف یک پژوهش کاربردی است و در دسته پژوهش های آمیخته و به صورت توصیفی- تحلیلی قرار دارد و از نوع زمینه یابی (پیمایشی) است. در طی روند پژوهش ابتدا داده های نظری از طریق مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده، سپس به تجزیه و تحلیل آن ها به روش کدگذاری پرداخته و به کدهایی قابل سنجش کیفی تبدیل می شوند. بعد از رسیدن به یک چارچوب نظری از مطالعات انجام شده، به وسیله روش ساختاریافته ی دلفی بر اساس پرسش از صاحب نظران، میزان تاثیر گونه های کدگذاری شده ی انعطاف پذیری بر تطابق عملکردی مجتمع خدمات شهری به هنگام مدیریت بحران زلزله الویت بندی شده و در انتهای پژوهش از لحاظ میزان نحوه تاثیرگذاری دسته های مختلف انعطاف پذیری در فضای مجتمع نیز مورد الویت بندی قرار می گیرند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بیش ترین میزان تاثیر گونه های انعطاف پذیری به ترتیب مربوط به قابلیت توسعه پذیری، سیستم مدولار بر اساس انطباق شبکه های طراحی مدولار، چند عملکردی بودن، دیوارهای متحرک، مبلمان انعطاف پذیر و بازشوها و پوسته های متحرک می باشد. همچنین بیش ترین میزان نحوه ی تاثیر انعطاف پذیری در فضای مجتمع نیز به ترتیب مربوط به دسته تغییر ساختاری، تغییر فیزیکی، تغییر فضایی و تغییر بصری می شود.
    کلیدواژگان: سیستم انعطاف پذیر، شبکه ی مدولار، طراحی انطباق پذیر، مدیریت بحران
  • محمدصادق طاهر طلوع دل، امید حیدری پور* صفحات 17-37

    معماری محاسباتی عملکردی، رویکردی هوشمند به فرآیند طراحی بر مبنای عملکرد است که دارای آشفتگی های مفهومی زیادی در بین برخی دانشجویان، طراحان و پژوهشگران است. همچنین، این مفهوم، دارای عوامل مختلفی بسته به موضوع طراحی است؛ که نیاز به بررسی، اولویت سنجی و تحلیل دارد. هدف این مطالعه، تحلیل مروری معماری محاسباتی عملکردی بر مبنای روش های محاسبات تکاملی و ازدحام و تبیین عوامل عملکردی و کالبدی آن است. روش تحقیق این پژوهش با رویکردی کمی- کیفی و جامع نگر، تحلیل محتوای اسنادی بر مبنای ادبیات موضوعی معماری محاسباتی عملکردی است. جامعه آماری این تحقیق، پژوهش های انجام شده از حدود 2002 تا 2021 میلادی و نمونه گیری به صورت هدفمند و با ساختار گلوله برفی است. تحلیل داده ها از طریق بررسی توصیفی و آزمون های همبستگی و شانون بر روی موضوعات و عوامل، انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که پژوهش ها در حوزه معماری محاسباتی عملکردی در سه موضوع پوسته، فرم و پیکربندی ساختمان انجام شده که در این میان، سایه اندازی، ابعاد پنجره، جانمایی پنجره و نسبت پنجره به دیوار، از مهم ترین عوامل فرم یابی پوسته ساختمان و طراحی نما، فرم کلی، ارتفاع طبقه و تعداد ساختمان ها از مهم ترین عوامل فرم یابی طراحی مولد فرم ساختمان و موقعیت فضایی، ماتریس مجاورت و شبکه ای از مهم ترین عوامل فرم یابی طراحی مولد پیکربندی ساختمان می باشند. بر اساس یافته ها، نتیجه گیری می شود که معماری محاسباتی عملکردی، به عنوان یک رویکرد طراحی مبتنی بر عملکرد، اشتراک سه مفهوم طراحی مولد، طراحی الگوریتمیک و طراحی پارامتریک، با تمرکز بر ارزیابی و بهینه سازی عملکرد است. همچنین، بر اساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت که عوامل فرم یابی، دارای درجه اهمیت های متنوعی بر اساس موضوعات سه گانه هستند؛ که در این بین، موقعیت فضا و ماتریس مجاورت در موضوع پیکربندی، سایه اندازی در موضوع پوسته و شکل کلی بنا در موضوع فرم به عنوان عوامل کلیدی فرم یابی تبیین می شوند.

    کلیدواژگان: معماری محاسباتی عملکردی، طراحی مبتنی بر عملکرد، بهینه سازی محاسباتی، هوش ازدحام، عوامل کالبدی و عملکردی
  • شیدا کرجانی، شبنم اکبری نامدار*، مریم سینگری، حسن ستاری ساربانقلی صفحات 39-58

    با توجه به پیدایش موضوع حس مکان و اهمیت افراطی به مسایل عینی و عملکردی در دوره مدرن، حرکتی متضاد صورت گرفت و نظریه پردازان بیش تر به سمت وسوی عوامل انسانی و معنایی معطوف شدند. موضوعات حس مکان که سهل و آسان به نظر می رسد کم تر به صورت مستقیم مورد تحلیل قرار گرفته است. هدف از این مطالعه تاثیر مولفه های حس مکان بر پل های تاریخی در مسیر زاینده رود از سرچشمه تا تالاب و ارایه تفاوت های آن هاست. این تحقیق با روش ترکیبی و با رویکرد کیفی در کمی لانه به لانه و از نوع بهره وری توسعه ای- کاربردی، ابتدا به جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای با تکنیک اسنادی در ارتباط با موضوع پرداخته می شود، سپس از تکنیک مصاحبه برای تدقیق مولفه های به دست آمده در مبانی نظری استفاده می شود. مولفه های استخراج شده در پرسش نامه با طیف لیکرت تدوین شده و بین ساکنین توزیع شده است. تحلیل مصاحبه با استفاده از نرم افزار Atlasti و نتایج پرسش نامه با نرم افزارهای SPSS و مدل سازی PN با استفاده از نرم افزار JMP صورت پذیرفت و مورد تحلیل قرار گرفت و از آماره های توصیفی و استنباطی در تحلیل نتایج استفاده می شود. از نتایج رگرسیونی، میانگین ضریب تعیین های پل های تاریخی، این گونه استنباط می شود که همواره مراتب حس مکانی در برهه های تاریخی از مولفه های مشخصی برای ایجاد حس مکان در پل ها به عنوان یک فضای شهری بهره گرفته می شده است، اما نکته حایز اهمیت، که توجه به کالبد و تزیینات درگذر زمان شاید نقش بیش تری در ایجاد احساس تعلق مکانی داشته باشد زیرا مولفه فضای سبز، سهولت دسترسی با مقدار 000.‏1 بیش ترین سهم عاملی را در حس مکان پل ها دارند و کم ترین مربوط به تنوع فضایی با مقدار 274.‏0 است. همچنین ابعاد ایجاد حس مکان در پل های تاریخی زاینده رود از سرچشمه تا تالاب، به چهار دسته کالبدی- فضایی، عملکردی- کالبدی، ادراکی- ارتباطی و اجتماعی- ارتباطی تقسیم می شود و بیش ترین تاثیر را بعد اجتماعی ارتباطی بر ایجاد حس مکان در پل های مورد مطالعه دارد.

    کلیدواژگان: حس مکان، پل های تاریخی در مسیر زاینده رود، روش ترکیبی
  • محمدرضا پورزرگر* صفحات 59-71

    تماشاخانه ها و سالن های سینما از مراکز مهم فرهنگی در شهر تهران به شمار می آیند که ضمن تاثیر بر روابط اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی شهروندان، بخشی از تاریخ و هویت فرهنگی و اجتماعی شهر محسوب می شوند. در سال های اخیر، از یک سو تغییر در اقتصاد سینما و تغییر در رفتار مصرف فرهنگی شهروندان، و فرسودگی سالن های نمایش فیلم از سوی دیگر، باعث تعطیلی برخی از سالن های نام آشنای سینمای ایران شده است. تخریب ساختمان های ارزشمند سینماهای تهران و تبدیل آن ها به کاربری های سودآور اقتصادی مانند پاساژ و مجتمع تجاری، خطری است که حفظ این بخش از میراث معماری معاصر ایران را تهدید می کند. هدف از این پژوهش بحث در ظرفیت های شبکه های اجتماعی برای بسیج افکار عمومی در جهت تلاش برای پاس داشت این آثار معماری معاصر ایران است. دستاوردهای پژوهش نشان می دهد که سه متغیر «هویت مکان»، «دلبستگی به مکان» و «فعالیت شبکه ای» در تعامل با یکدیگر قرار دارند. افرادی که حتی دلبستگی به مکان در آن ها کم است و یا درک دقیقی از متغیر هویت مکان ندارند، به دلیل حضور در شبکه های اجتماعی و گروه های فعال در حوزه سینما و معماری، حاضرند در کارزارهای حفاظت از میراث فرهنگی شرکت کنند. حضور در شبکه هایی اجتماعی که اخبار سینمای ایران و جهان را نشر می دهد؛ در کنار علاقه مندی به شبکه هایی اجتماعی که به حفظ بناهای ارزشمند میراث معماری معاصر ایران علاقه مندند، عاملی در جهت تلاش افراد برای حفظ ساختمان سینماهای موجود در تهران است. ظرفیت شبکه های اجتماعی در هماهنگ سازی ظرفیت علاقه مندان هنر و معماری، عاملی در جهت حفظ این بناهای فرهنگی و تاریخی است.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، معماری معاصر، میراث فرهنگی، مصرف فرهنگی، صنعت سینما
  • الهام قاسمی، سید مهدی خاتمی*، مهدی مطیع، محمدرضا پورجعفر صفحات 73-93

    وجود انسان دارای دو بعد معنوی (روحانی) و مادی (جسمانی) است و باتوجه به این که شهرها و فضاهای شهری بستر زندگی انسان هستند، مطالعه و برنامه ریزی آینده شهرها مستلزم توجه به هر دو جنبه وجودی انسان اعم از ابعاد کالبدی و اقتصادی و نیز ابعاد روانی و معنوی است. نگاه مادی گرایانه دوران مدرنیسم و عدم توجه کافی به اصول، روش ها و آموزه های معنوی و اخلاقی در محافل دانشگاهی، توسعه های شهری و ساخت فضاهای شهری موجب بحران معنویت در شهرها شده است. چالش شهرهای امروزی این است که چگونه می توان ابعاد معنوی و درونی انسان را با شهرسازی و طراحی فضای شهری پیوند داد و بر کیفیت ادراک و تجربه انسان از فضای شهری تاثیر گذاشت. این پژوهش با هدف شناخت ابعاد و ویژگی های فضای شهری معنوی و بررسی نقش معنویت در ساخت فضای شهری انجام شده است. در بخش مطالعه ادبیات موضوع، از روش مرور سیستماتیک در پایگاه اسکوپوس بر اساس جستجوی دو واژه «فضای شهری» و «معنویت» و روش گلوله برفی برای شناسایی تحقیقات مرتبط با موضوع معنویت بهره گرفته است. در راستای تدقیق چارچوب نظری و ترسیم مدل مفهومی، با 51 نفر از اساتید رشته های شهرسازی، معماری، جامعه شناسی، علوم قرآن و حدیث، روان شناسی و فلسفه بر اساس روش دلفی مصاحبه نیمه ساختار یافته، و با 21 نفر از شهروندان (بر اساس دستیابی به اشباع داده) مصاحبه عمیق انجام شده است. در نهایت منابع و مصاحبه ها با روش تحلیل مضمون، تحلیل و شبکه مضامین استخراج شده است. نتایج نشان می دهد فضای شهری معنوی در زمینه ای مبتنی بر باورهای دینی یا غیردینی شکل می گیرد (زمینه پیشینی) و سازنده هویت اجتماعی و فرهنگی آن شهر و زمینه ساز ایجاد فضای شهری معنوی است که در بعد کارکردی دارای یکی از مولفه ها شامل کاربری های مقدس و هویتمند، راه ها و مسیرهای مقدس؛ در بعد کالبدی معماری هویتمند یا مقدس، مصالح، رنگ ها و هنر عمومی معنادار؛ در بعد ادراکی نمادها و نشانه های فرهنگی اجتماعی مذهبی، منظر صوتی مقدس و معنادار، رنگ تعلق اجتماعات به فضاهای شهری؛ در بعد بصری منظر فرهنگی، منظر مقدس، منظر سبز، حس شکوه، تقدس، وحدت و تواضع؛ در بعد اجتماعی و فرهنگی، هویت فرهنگی و رویدادهای مختلف فرهنگی مذهبی و اجتماعی خاص در یک جامعه چندفرهنگی منسجم؛ در ابعاد طبیعی، هویت زیست محیطی و طبیعی، عناصر طبیعی؛ و در بعد زمان، کاربری های مذهبی فرهنگی زمان مند و حس زمان در بافت های کهن و تاریخی است. تجربه و ادراک فضاهای شهری معنوی بر افراد تاثیرات مختلفی دارد (اثرات پسینی) که شامل ارتباط مطلوب با خدا، خود، طبیعت و دیگران است.

    کلیدواژگان: معنویت، فضای شهری معنویت گرا، شهر معنوی، محیط زیست معنوی
  • مرضیه سادات احمدنژاد، سیروس باور*، ندا ضیابخش صفحات 95-107
    توسعه مدرنیته معماری و شهرسازی، در دوره پهلوی بیش از عوامل معنایی و محتوایی، درجنبه های کالبدی خانه تجلی یافته که در دوره معاصر دچار دگرگونی و بحران شدید شده است. می توان ادعا کرد کیفیت سکونت خانه و ارتباط افراد با فضا از دوره پهلوی عمدتا تغییر کرده است. در ایران نیز همانند سایر کشورهای در حال توسعه، فرآیند نوسازی با بحران مواجه شد و علی رغم برخی تجربیات محدود، به بعد فرهنگی در برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی توجه زیادی نشد و کالبد معماری که همواره با مفاهیم فرهنگی آمیخته بود از آن جدا شد. در این پژوهش به بررسی عوامل فرهنگی، معماری و قوانین شهری موثر بر تغییرات کالبدی خانه های دوره پهلوی اول، دوم و پس از انقلاب پرداخته شده است. سوال کلیدی تحقیق این است که تاثیر تغییرات در قوانین ساخت و نوگرایی در الگوی خانه های دوره پهلوی و هم چنین الگوی کالبدی خانه ها چگونه بوده؟ هدف پژوهش تاثیر دگرگونی الگوی فضاهای خانه ایرانی و قوانین طراحی و ساخت خانه به عنوان متغیرهای مستقل بر ویژگی های فضایی خانه های امروزی به عنوان متغیر وابسته در دو دوره پهلوی (اول و دوم) و پس از انقلاب در تهران است. جهت گردآوری اطلاعات از نمونه های موردی و اسنادی بهره گرفته شده و روش تحقیق کیفی و به شیوه تاریخی- توصیفی انجام شده است. جمع بندی اطلاعات، جهت سنجش داده ها و مولفه های موثر، بر مبنای تحلیل محتوا صورت گرفته و در خاتمه، بررسی ها در الگوهای خانه در هر دوره انجام پذیرفته است. نتایج نشان می دهد شاخص های الگوهای معماری و قوانین ساخت در هر دوره در طبقات اجتماعی متفاوت تاثیر گذاشته است. ظهور معماری مدرن و قوانین شهرداری ها (به عنوان مجری قوانین) بسترساز این تغییر و تحولات است؛ قوانینی که به جهت اعمال محدودیت ها سبب ایجاد تغییرات الگویی و از بین رفتن شاخص های معماری ایرانی گردیده و هم چنین هم گرایی حکومت، مردم و معماران درنوگرایی و تحول شهری و معماری نقش عمده داشته است.
    کلیدواژگان: الگوی کالبدی مسکن، پهلوی اول و دوم، پس از انقلاب، تهران، قوانین ساخت
  • طاهره عدالت سروستانی، محمد مسعود*، گلرخ کوپایی صفحات 109-121
    بررسی ساختار شهری در جهت افزایش فعالیت های اجتماعی و پیاده روی در جهت افزایش تعاملات و سرزندگی شهری مبحثی است که توسط محققین زیادی بررسی شده است. از این رو توجه به ساختارهایی که از یک طرف پیاده روی را در فضاهای عمومی شهر افزایش دهند و از طرفی منجر به افزایش مدت زمان پیاده روی در فضای عمومی شوند بسیار حایز اهمیت است. زیرا منجر به افزایش کیفیت زندگی، سلامتی شهروندان می شود. پیچیده کردن ماهیت توسعه و الگوهای ساختار شهر، ما را نیازمند توجه به ابعاد مختلف در جهت شناخت عوامل تاثیرگذار در افزایش پیاده روی شهروند در ساختارهای مختلف شهری می کند. از این رو روش تحقیق در این پژوهش استفاده از روش پرسش نامه و یادگیری ماشین با استفاده از روش رگرسیون می باشد. استفاده از روش یادگیری ماشین به محقق امکان بررسی رابطه های پیچیده بین متغیرهای مختلف را می دهد. هدف از این تحقیق بررسی روابطه آشکار و پنهان بین عوامل مختلف محیطی تاثیرگذار بر روی پیاده روی شهروندان در کلان شهر شیراز می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بیش ترین تاثیرگذاری را بر میزان زمان پیاده روی در فضای شهری پنج عامل حریم خصوصی فردی، بهبود دسترسی به فضاهای عمومی، خالی از زباله، معماری باکیفیت و اتصال عناصر مختلف و فرصت کافی برای حرکت عابران پیاده بیش ترین و کم ترین تاثیر را عامل نظارتی نظیر حضور بیش تر پلیس، توجه بیش تر به ایمنی و امنیت شخصی افراد، سیستم دوربین مداربسته دارند. به صورت کلی به وسیله این 16 عامل تاثیرگذار بر پیاده مداری می توان بیش ترین میزان زمان پیاده روی در روز را با تقریب 92 درصد پیش بینی نمود. نتایج تحقیق می تواند توسط مدیران، طراحان و برنامه ریزان شهری در جهت افزایش سرزندگی و فعالیت های شهری به خصوص پیاده روی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: یادگیری ماشین، رگرسیون، پیاده مداری، فضای باز عمومی، شهر شیراز
  • ریحانه سادات طباطبایی یگانه*، مینو شفائی، فرهنگ مظفر، بهرام صالح صدق پور صفحات 123-136
    کودکان حدود 25 درصد از زمان خود در محیط آموزشی را در فضای باز سپری می کنند. این فضا می تواند پاسخگوی نیازهای مختلف روحی و جسمانی، هنری و آموزشی (افزایش یادگیری و رشد خلاقیت) باشد و از این جهت جایگاه بسیار مهمی در طراحی فضاهای آموزشی دارد. اما متاسفانه بی توجهی به منظرسازی فضای باز آموزشی به خصوص برای سن پیش از دبستان محسوس است. این امر لزوم و ضرورت توجه به طراحی اصولی این فضای مهم را در جهت ارتقای خلاقیت کودکان مبرز می دارد. بنابراین هدف این پژوهش بسترسازی و ارتقاء کیفی فضاهای باز مراکز آموزشی در راستای تقویت نقش این فضاها بر رشد خلاقیت کودکان 3-6 سال است. با مرور ادبیات موضوع، متغیرهای موثر بر خلاقیت شناسایی و دسته بندی شدند. با انجام آزمون باز پاسخ (با روش کیفی) نگرش طراحانه معماران و متخصصین علوم تربیتی و روان شناسی متخصص در زمینه خلاقیت کودکان، در راستای بهینه سازی فضاهای باز آموزشی به منظور رشد خلاقیت خردسالان به صورت تشریحی با روش تحلیل محتوا بررسی شد. با اتکا به یافته های تست باز پاسخ و مرور ادبیات، پرسش نامه ی بسته پاسخ بین جامعه مربیان مهدکودک و پیش دبستانی شهر تهران توزیع شد. سپس با اجرای تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرم افزار SPSS16 روی نتایج پرسش نامه ها شش عامل "مشارکت و تجربه، بهزیستی روانی، تحریک کنندگی عناصر طبیعی محیط، تنوع پذیری عملکرد، سرزندگی محیط و انگیزش محیطی" معرفی شدند و با استفاده از تحلیل مسیر در AMOS26 یک مدل منشوری برای تحلیل رابطه عوامل تدوین شد. جهت اعتبارسنجی و به دلیل اهمیت نظر کودکان در خصوص فضای مورد استفاده آن ها، از 60 کودک تست نقاشی همراه با مصاحبه نیمه سازمان یافته انجام شد و یافته های پژوهش تایید شدند. شایان ذکر است تفصیل عوامل فوق با توجه به سوالاتی که هر یک از عوامل را تشکیل می دهند، می تواند به فهرست اصول طراحی محوطه باز برای کودکان منتهی و موضوع تحقیقات آتی قرار گیرد. همچنین استفاده از متغیر کنترل جنسیت ممکن است به دسته بندی متفاوتی منجر شود.
    کلیدواژگان: خلاقیت، محوطه باز، فضاهای باز آموزشی، حیاط، کودک 3-6 ساله
  • فاطمه افرند خلیل آباد، فرح حبیب*، فرشته حبیب صفحات 137-145
    محیط آموزشی یکی از عوامل موثر در عملکرد تحصیلی دانش آموزان می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش مولفه های کالبدی محیط آموزشی بر انگیزش به یادگیری دانش آموزان مقطع ششم ابتدایی شهر تهران است. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پایه ششم دبستان شهر تهران بوده که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. نمونه گیری با روش تصادفی سیستماتیک انجام شده و تعداد 387 دانش آموز که دارای ملاک های ورود به پژوهش بودند، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های مقیاس ابعاد فیزیکی محیط کلاس درس (PACE)‏ و پرسش نامه انگیزش به یادگیری1 بود. برای تجزیه و تحلیل داده های این مطالعه از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس2، از آزمون همبستگی پیرسون و روش تحلیل مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه های کالبدی محیط (خودکارآمدی تحصیلی، مبلمان، تجهیزات و امکانات، فضا، نور، کیفیت هوای داخل ساختمان و رنگ) با متغیر انگیزش به یادگیری رابطه مثبت و معنی داری دارند. همچنین تحلیل معادلات ساختاری، نشان داد که مقدار آماره t در همه موارد بیش تر از 96.‏1 و بار عاملی نیز از 4.‏0 بیش تر و سوالات انتخاب شده، ساختارهای عاملی مناسبی دارند. ضریب مسیر برابر با340.‏0 و قدر مطلق آماره t برابر با 197.‏5 و از عدد 96.‏1 بیش تر می باشد. بین مولفه های کالبدی محیط آموزشی با انگیزش به یادگیری و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. از این رو برنامه ریزی برای تحول در ساختار مولفه های کالبدی مدارس می تواند از اولویت های ایجاد تحول بنیادین در فرایند تعالی دانش آموزان باشد که سبب بهبود عملکرد تحصیلی و انگیزشی دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: مولفه های کالبدی، محیط آموزشی، انگیزش به یادگیری، دانش آموزان
  • مهدی قائم پناه، غلامحسین معماریان*، اصغر محمدمرادی صفحات 147-160

    تعلیم و تربیت انتقادی، کاربست نظریه ی انتقادی در آموزش است. متفکران تعلیم و تربیت انتقادی به این امر توجه می کنند که چه کسانی کنترل فرآیندهای تعلیم و تربیت را بر عهده دارند. به باور آنان تعلیم و تربیت، نهاد مدرسه و برنامه ی درسی، فراتر از امور آکادمیک بوده و دارای وجوه سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و تربیتی است. به کارگیری آموزه های تعلیم و تربیت انتقادی در آموزش معماری، روابط میان دانش، قدرت و تعلیم را در حوزه معماری زیر سوال می برد. این نوع آموزش معماری با نیت رهایی بخشی از سلطه فرهنگی بوده و معتقد است که عمل آموزش معماری، عملی سیاسی و فرهنگی است. بنابراین آموزش را در رابطه با جامعه بزرگ تر بررسی می کند تا دموکراسی را از طریق توسعه حرفه انتقادی معماری پیشرفت دهد. در این راستا پژوهش حاضر تلاشی جهت جستجو و تفسیر مصداق های بی عدالتی در آموزش دانشگاهی معماری ایران با تکیه بر نظریه ی تعلیم و تربیت انتقادی است و این پرسش را مطرح می کند که آیا می توان آموزه های پداگوژی انتقادی را در آموزش معماری ایران به کار بست. این پژوهش ذیل پارادایم رهایی بخشی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای، بی عدالتی ها در آموزش معماری ایران را در سه بخش «بی عدالتی ها در پذیرش و ورود به آموزش معماری»، «بی عدالتی ها در فرآیند آموزش معماری» و «بی عدالتی ها در هدف و محتوای آموزش معماری» بررسی می کند. در پایان نتیجه گیری می شود که برخی مباحث پداگوژی انتقادی معماری علی رغم تفاوت های بستر فرهنگی، در آموزش معماری ایران قابل طرح بوده و می توان با رویکرد رهایی بخشی به نقد آنان پرداخت.

    کلیدواژگان: نظریه ی انتقادی، تعلیم و تربیت انتقادی، آموزش معماری ایران، بی عدالتی های اجتماعی
  • احمدعلی ایرجی*، مهدی زندیه، محمدصادق فلاحت، رضا سامه صفحات 161-176

    ذایقه معماری نیرویی ذهنی است که بدون هیچ دلیل منطقی حس تشخیص ایجاد می کند؛ یک تشخیص ذهنی سریع همراه با ظرافت های احساسی که به انتخاب های معماری می انجامد. موضوعی که نه از دانش، بلکه از بینش معماری منبعث است و بیش از آن که بر داده های عینی فرد منطبق باشد به انگاره های شهودی ذهن او متکی است. یکی از راه ها برای شناخت رفتار ذایقه ی معماری کاربر، شناخت منابعی است که این انگاره های فضایی- شهودی را در ذهن او تولید می کند و حس مکان یکی از همین منابع است. حس مکان کاربر از فضاهای تجربه شده قبلی، عصاره ای از دریافت های شهودی او نسبت به آن فضاهاست که به صورت یک حس در ذهن او ثبت شده است. حس هایی که ملموس ترین آن ها را می توان در دوره کودکی او جستجو کرد. "هدف" از این پژوهش از یک طرف بازتعریف مفهوم حس مکان دوران کودکی و ذایقه معماری و از طرف دیگر شناخت مولفه های حس مکان کودکی جامعه آماری تحقیق نسبت به بناهای دوران کودکی آن ها است تا چگونگی تاثیر این مولفه ها بر مولفه های دلپسند ذایقه معماری آن ها در دوره بزرگسالی مورد تحلیل و تطبیق قرار گیرد. لذا این پژوهش، از یک طرف به تبیین چیستی ذایقه معماری و حس مکان کودکی پرداخته و از طرف دیگر به این "پرسش" پاسخ داده است که چرا میان حس مکان کودکی و ذایقه معماری بزرگسالی فرد ارتباط وجود دارد و ماهیت این ارتباط چگونه است. بر اساس "یافته های این پژوهش" حس مکان فرد نسبت به بناهای دوره کودکی او به سه دسته کلی حس مکان مثبت (مکان لذت، مکان امن و مکان حسرت)، حس مکان منفی (مکان درد) و حس مکان خنثی (مکان تکرار) تقسیم شده و حس مکان مثبت و به طور خاص مکان حسرت، تاثیر محسوسی بر ذایقه معماری بزرگسالی او دارد. در این پژوهش، هم در جمع آوری داده ها و هم در طبقه بندی آن ها از روش های ترکیبی (مصاحبه های کیفی عمیق و وزن دهی کمی داده های آن) استفاده شده و تحلیل های عرضه شده نیز به صورت کیفی و محقق محور است.

    کلیدواژگان: انتخاب معماری، ذائقه معماری بزرگسالی، حس مکان، کودکی، انگاره های شهودی
  • ابوالفضل حیدری، جمشید داوطلب*، ندا ناصری، مریم فتحی صفحات 177-199
    شهر حوضدار که در بخش شمالی سیستان واقع شده، دارای بناهای متعدد تاریخی است که متاسفانه به دلیل قرارگرفتن در مسیر رودخانه، دچار آسیب فراوان شده و بخش اعظم آن از بین رفته است. تنها در تعداد اندکی از بناهای مهم باقی مانده از این شهر، اقدامات حفاظتی در جهت جلوگیری از تخریب بیش تر، صورت گرفته است. بنابراین حفظ و احیاء این آثار که لازمه ی آن مطالعه، بررسی و شناخت کامل آن ها است، امری ضروری و درخور توجه است. هدف از انجام این تحقیق بازشناسی و بررسی ویژگی های کالبدی معماری در بناهای تاریخی شهر حوضدار در راستای مستندسازی آثار و حفظ و احیاء بناهای تاریخی این محدوده است. بدین ترتیب نگارندگان با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و در بخشی از تحقیق با به کارگیری روش تاریخی - تفسیری، تحقیق را صورت دادند. بخش ادبیات تحقیق با بررسی اسناد و تصاویر معتبر و بخش میدانی آن با مشاهده ی مستقیم از بناها و همچنین مصاحبه، انجام شده است. نتایج تحقیق نشان داد که در بخش «سازمان دهی فضایی پلان» شاخص ترین الگوهای به کار گرفته شده، پیروی از نظم هندسی، انتظام فضایی باز، بسته و نیمه باز، قرینگی، به کارگیری ایوان، وجود سلسله مراتب دسترسی و ایجاد تداوم بصری هستند. در بخش «فنون ساخت در کالبد بناها» می توان به به کارگیری خشت و گل در ساخت، ترکیب سقف گنبدی با حجم خالص بنا، ارتفاع زیاد در هر طبقه از بناها و کاربرد فراوان فیلپوش، اشاره نمود. در خصوص وجوه تمایز بناهای شهر حوضدار با سایر شهرهای صفوی نیز، این گونه می توان استنباط نمود که «سازمان دهی فضایی پلان» به سبک معماری صفوی در سایر شهرها بوده اما «فنون ساخت» بیش تر از الگوهای ساسانی در این منطقه و الگوهای بومی در روستاهای اطراف، برگرفته شده است.
    کلیدواژگان: سیستان، شهر حوضدار، قلعه مچی، قلعه رستم، آسباد
  • مهدی احدزاده، احمدرضا کشتکار قلاتی*، غلامحسین ناصری، ودیعه ملاصالحی صفحات 201-214
    روش آموزش در رشته های مرتبط با هنر و به خصوص رشته معماری، به دلیل تلفیق و آمیختگی حوزه های نظری و عملی یکی از مباحث پرچالش در حیطه آموزش می باشد؛ چرا که نهادهای آموزشی بایستی افرادی را تربیت نمایند که هم در مفاهیم نظری صاحب نظر و هم در فعالیت های اجرایی و حرفه ای توانمند باشند و بتوانند نقش سازنده به عنوان معمار در جامعه ایفا کنند. در همین راستا یکی از مباحث مهم آموزش چگونگی ارتقاء خلاقیت حین آموزش است که همواره مورد بحث کارشناسان و پژوهشگران بوده است. رویکرد مشارکت محوری با هدف تعامل بیش تر افراد با محیط های آموزشی، نقش مهمی در ارتقاء تعامل سازنده محیط و افراد داشته و از این طریق می تواند ضمن بهبود کیفیت آموزش موجب ارتقاء خلاقیت نیز گردد. این پژوهش با هدف بررسی طرح های آموزش مشارکت محور در حوزه دروس نظری و عملی در راستای ارتقاء خلاقیت صورت گرفته و برای این منظور از روش طرح های آموزشی گروه آزمون و گروه شاهد استفاده نموده و نتایج برای هر دو گروه مورد مقایسه تطبیقی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان کارشناسی معماری هستند که در موسسات آموشی شهر سمنان مشغول به تحصیل می باشد و بدین منظور با رویکرد آموزش مشارکت محور به تفکیک در حوزه های نظری و عملی مورد سنجش و مقایسه قرار گرفته اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیرهای خلاقیت تورنس در دروس نظری، چه در مرحله پیش آزمون و چه در مرحله پس آزمون، دارای ضرایب پایینی هستند؛ به طوری که کم ترین سهم عاملی در دروس نظری مربوط به مولفه سیالی با مقدار (238.‏0) و بیش ترین سهم مربوط به بسط با مقدار (581.‏0) می باشد. در مرحله پس آزمون بیش ترین سهم عاملی مربوط به انعطاف پذیری با مقدار (675.‏0) و کم ترین سهم مربوط به سیالی با مقدار (348.‏0) می باشد. در تحلیل همبستگی گرافیکی بین پاسخ های پیش آزمون و پس آزمون مشخص شد که ضرایب R بسیار پایین بوده و این نشان از دخالت متغیرهای مداخله گر در مراحل مختلف آزمون دارد.
    کلیدواژگان: آموزش مشارکت محوری، دانشجویان کارشناسی معماری، دروس عملی و نظری، خلاقیت
|
  • Nikta Sharifi, Niloufar Nikghadam * Pages 1-15
    The occurrence of earthquakes and many active faults in Tehran, as well as the problems of population density and lack of preparation for a crisis, failure to use modern technologies, and on the other hand, crisis Infrastructures being unused in regular times, is a primary issue. This research aims to adapt two different Functions in a single space before and after the crisis by applying the principle of flexibility so that it can benefit from an efficient method to reduce the consequences of the earthquake crisis immediately after it. This research aims to reduce the effects and implications for the affected people after the earthquake by providing the necessary spaces in Tehran.The present research is a mixed-method study with a practical research goal. During the research process, theoretical data were collected through library studies, then they were analyzed using coding methods and turned into qualitatively measurable codes. After reaching a theoretical framework from the conducted studies, the flexibility-coded indexes were prioritized in terms of their impact on the functional alignment of municipal services complex during earthquake crisis management, using the Delphi structured method based on questions from experts. Finally, the different categories of flexibility were prioritized in terms of their impact on the space of the building. The results indicate that the highest amount of flexibility types are related to expandability, modular design system based on modular design networks, multi-functionality, movable walls, flexible furniture, and openable and movable skins. Furthermore, the highest amount of the impact of flexibility on the space of the complex is related to structural, physical, spatial, and visual changes.
    Keywords: flexible system, the modular network, adaptive design, crisis management
  • Mohammad Sadegh Taher Tolou Del, Omid Heydaripour * Pages 17-37

    Problem Statement:

     Performative Computational Architecture is an intelligent approach to the performance-based design process, which has a lot of conceptual confusion among some students, designers, and researchers. The purpose of the research: The purpose of this study is to systematically review Performative Computational Architecture to explain its functional and physical factors.

    Research Method

    The research method of this research with a quantitative-qualitative and comprehensive approach is document content analysis based on literature review of Performative Computational Architecture. Data analysis has been done through descriptive analysis and correlation, regression and Shannon tests on subjects and factors.

    Findings

    The findings show that the researches in the field of Performative Computational Architecture have been conducted in three topics of the skin, form and layout of the building. Shading, window dimensions, window placement and window-to-wall ratio are among the most important factors in determining the form of the building shell. Also, building form, floor height and the number of buildings are the most important factors in writing the building form generator design algorithm. Spatial location, proximity and network matrix are also among the most important factors in the design of the productive design of the building layout.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that Performative Computational Architecture, as a performance-based design approach, shares the three concepts of generative design, algorithmic design and parametric design, with a focus on performance evaluation and optimization. Also, based on the findings, it can be concluded that the factors of form finding have different degrees of importance based on three subjects.The position of the space and the proximity matrix in the subject of layout, shading in the subject of skin and the shape of the building in the subject of form are explained as the key factors of form finding.

    Keywords: Performative Computational Architecture, Architectural Design, Computational Optimization, Swarm Intelligence, Evolutionary Algorithm
  • Sheyda Korjani, Maryam Singery, Hassan Sattari Sarbangholi Pages 39-58

    Due to the emergence of the issue of sense of place and the extreme importance of objective and functional issues in the modern period, an opposite movement took place and theorists turned more towards human and semantic factors. The topics of sense of place, which seem easy, were less directly analyzed. Bridges in historical spaces were considered part of the tourist spaces in the city, which over time has defined a new task for itself in addition to integration in the tourism sector. The purpose of this study is the effect of the sense of place components on the historical bridges on the Zayandeh River route from Sarcheshme to the wetland and presenting their differences. It is discussed with documentary technique related to the topic, then interview technique is used to verify the obtained components in theoretical bases. The extracted components were placed in the questionnaire with a Likert scale and distributed among the residents. The results are analyzed with EvIews software and different statistics are used in the analysis of the results. From the regression results, the average coefficient of determination of contemporary and historical bridges is inferred that the degree of sense of place in historical moments is one of the components of They were used to create a sense of place in bridges as an urban space, but what is important about historical bridges is that paying attention to bodies and decorations over time by families may have a greater effect on the feeling of belonging to a place. The component of green space, ease of access with a value of (1.000) has the largest contribution to the sense of place of bridges, and the least is related to spatial diversity with a value of (0.274).

    Keywords: Sense of Place, historical bridges on the route of Zayandeh Rood, combined method
  • Mohamadreza Pourzargar * Pages 59-71

    Theaters and cinemas are important cultural centers in Tehran that, while affecting the social, family and cultural relations of citizens; They are part of the history and cultural and social identity of the city. In recent years, on the one hand, a change in the cinema economy and a change in the cultural consumption behavior of citizens; And the deterioration of movie theaters on the other hand; It has caused the closure of some theaters of the well-known name of Iranian cinema. The demolition of valuable buildings in Tehran cinemas and their conversion into economically profitable uses such as passages and commercial complexes is a danger that threatens the preservation of this part of Iran's contemporary architectural heritage. The purpose of this study is to discuss the capacity of social networks to mobilize public opinion in an effort to preserve these works of contemporary Iranian architecture. The research results emphasize the importance of "weak links" in preserving the heritage of contemporary architecture. Because people who do not even go to the cinema regularly or do not even know about a particular building, but because of being in a communication network, are willing to work on social networks to preserve valuable buildings. Large-scale social networks such as Facebook, Twitter and Instagram; They have had a great impact on the cultural consumption of the people; But the interest in preserving valuable works of contemporary architectural heritage remains. In practice, "weak links" can be considered an alternative to "strong links" in preserving the valuable buildings of Tehran cinemas. In other words, in future social theories, the role of "weak links" in preserving the contemporary architectural heritage of Iran, especially the valuable buildings of Tehran cinemas, should not be underestimated.

    Keywords: cultural development, Contemporary Architecture, Cultural heritage, Cultural Consumption, Cinema industry
  • Elham Ghasemi, Seyed Mahdi Khatami *, Mahdi Motia, MohammadReza Pourjafar Pages 73-93

    The momentum of the new resurgent urbanism urgently needs to find new ways of designing in harmony with nature and culture due to spirituality. Insufficient attention to spiritual and moral principles, methods or teachings in urban development has exacerbated this issue .The research method of literature review is the systematic review. In order to refine the theoretical framework and draw a conceptual model, the Delphi method and semi-structured interviews with 51 professors of urban planning, architecture, Quran and hadith science, and 21 interviews with people have been used. Finally, literature review and interviews with professors are analyzed by the thematic analysis method to generate initial codes, review and define themes and finally draw the thematic network of data. The results show that the spiritual urban space is formed in a context that is based on religious or non-religious beliefs and each of these contexts leads to the formation of socio-cultural identity. These values and socio-cultural identity are the basis for the creation of spiritual urban spaces that have one of the elements of sacred or identity architecture in the physical dimensions, meaningful colors and materials and public art; In the visual dimensions, the sense of glory, unity, sacredness, humility, cultural landscape, sacred landscape and green landscape; In the perceptual dimensions of religious and cultural symbols and signs, the sacred sound landscape; In functional dimensions, sacred paths, sacred uses; In the natural dimensions of the environment, natural elements and environmental identity of the region; In socio-cultural dimensions, cultural identity, cultural and social events in a cohesive multicultural society; And in the dimension of time, the sense of time in historical contexts and religious-cultural uses are temporal. Perception and experience of such spaces have different effects on individuals, which include the person's optimal relationship with God, self, others and nature.

    Keywords: Spirituality, Spiritual Urban Space, Spiritual city, Spiritual Environment
  • Marziehsadat Ahmadnejad, Cyrus Bavar *, Neda Ziabakhsh Pages 95-107
    The purpose of this research is the effect of the transformations of Iranian house spaces and house design and construction rules as independent variables on the spatial characteristics of modern houses as a dependent variable in the two Pahlavi periods (first and second) and after the revolution in Tehran. The current research deals with the external and internal changes of houses and the removal of some spaces. The main question of the research is, what was the role of construction principles and urban laws in the architecture of the Pahlavi period and the evolution of the house model of that period? The research methods in this research are of historical-interpretive type and with the analysis of case examples. Data collection was done in the form of documentary library and direct observation.The results of the research show that the indicators of architectural patterns and construction laws have affected different social classes in each period, and as a result, the external and internal spaces have been eliminated, and introversion has become extroversion, and finally, the flexibility and openness in the spaces has decreased. The yard has also become smaller in today's houses as a light space without any special function. The emergence of modern architecture and the laws of municipalities are the basis for these changes and transformations, and the convergence of government, people and architects has played a major role in modernization and urban and architectural transformation.Also, urban management as a powerful tool in terms of political, cultural, social, etc., has played a prominent role in the changes of the construction pattern.And in general, it can be said that the tradition of Iranian architecture, which is based on the values of Iranian culture and derived from Islamic worldview and standards, has been completely forgotten.
    Keywords: physical model of housing, Pahlavi period, after the revolution, Construction rules
  • Tahere Edalat, Mohammad Masoud *, Golrokh Kopaie Pages 109-121
    Numerous scholars have examined the issue of examining urban layout in order to encourage social activities and walking to improve interactions and urban life. Therefore, it is crucial to pay close attention to structures that, on the one hand, encourage more walking in the city's public areas and, on the other hand, extend the length of walking in the public space. Because it improves the quality of life and health of the populace. Complicating the nature of growth and city structure patterns, we must pay attention to several aspects in order to identify the elements that influence the increase in citizen walking in diverse urban structures and use more complicated methodologies. Consequently, the questionnaire approach and machine learning employing the regression method will be used in this work. Using machine learning allows the researcher to investigate the intricate interactions between many factors. The objective of this study is to analyses the overt and covert interactions between numerous environmental elements that influence residents' walking in Shiraz's metropolitan area. The findings of this study indicate that the five factors of personal privacy, improving access to public spaces, free of garbage, high-quality architecture and connecting different elements, and sufficient opportunity for pedestrian movement have the greatest influence on the amount of time spent walking in the urban environment. The element with the least influence is supervision, which includes a larger police presence, a greater emphasis on personal safety and security, and a CCTV system. In general, the maximum amount of walking time per day may be predicted with roughly 92% accuracy using these 16 criteria. Managers, designers, and urban planners may apply the findings to promote urban vibrancy and activities, particularly walking.
    Keywords: Machine Learning, Regression, pedestrian orbit, Public open space, Shiraz city
  • Reyhaneh Sadat Tabatabaei Yeganeh *, Minoo Shafaei, Farhang Mozafar, Bahram Salehsedghpour Pages 123-136
    Children spend about 25% of their time in the educational open spaces, as the outdoor space for preschool children (3-6 years) can influence mental ,physical, artistic and educational needs, which all have interconnections with creativity growth. Considering the neglect of landscape design, researchers shall pay attention to the principled design of this important space in order to promote children's creativity. Therefore, the purpose of this study is to improve the quality of open space educational environments in order to strengthen the role of these spaces in the growth of children's creativity. Based on the literature review, the influential factors on creativity were identified and categorized. an open-ended test (with a qualitative method) conducted to gather the attitude of architects and specialists in psychology and educational sciences who are experts in the field of children's creativity, aiming to optimize open educational spaces in and develop the creativity of children aged 3-6years. The results studied descriptively by content analysis method. Relying on the findings of the open-ended test and literature review, a closed-ended questionnaire was published between the kindergarten and preschool community of Tehran. Then, by performing exploratory factor analysis using spss-26 software on the results of the questionnaires, 6factors were introduced: "inviting the environment to participation and experience, psychological well-being, stimulating natural elements of the environment, diversity of performance, environmental vitality and environmental motivation". The details of the above factors, given the questions that each factor poses, can lead to a list of principles of open space design for children that can be the subject of future research. The use of gender as a controlling factor can introduce subject for future studies.
    Keywords: creativity, Open Educational Spaces, 3-6 years old child, Kindergarten, Preschool
  • Fatemeh Afrand Khalilabad, Farah Habib *, Fereshteh Habib Pages 137-145
    Purpose
    The educational environment is one of the determining factors in the academic progress of students.The purpose of the present study was to investigate the role of physical components of the educational environment on the student's motivation in Tehran.
    Method
    The type of present research was descriptive and correlational. The statistical population of the research included the Sixth-grade elementary school students of Tehran city who were studying in the academic year of 2020-2021. Sampling was done by the systematic-probability sampling method. Three hundred and eighty-seven students who met the criteria to enter the research were selected. The research tools included questionnaires on the physical aspects of the classroom environment (PACE) (Ahmad et al. 2015) and the student's motivation toward science learning (SMTSL) (Tuan et al. 2005). To analyze the data, smart partial least squares structural (PLS) software, Pearson correlation test, and structural equation modeling (SEM) were used.
    Findings
    The results showed that the components of the physical environment (Academic self-efficacy, furniture, equipment and facilities, space, light, indoor air quality, and color) have a positive and significant relationship with the learning motivation variable. Also, the analysis of SEM showed that the value of the t statistic in all cases is higher than 1.96. Factor loading of items was above 0.40 and so the selected questions had appropriate factor structures. The path coefficient was equal to 0.340 and the absolute value of the t statistic was equal to 5.197 which was higher than 1.96.
    Conclusion
    There was a significant positive relationship between the physical components of the educational environment, learning motivation, and the academic self-efficacy of students. Therefore, planning for changes in the structure of the physical components of schools can be one of the priorities of creating a fundamental change in the achieving academic excellence of students.
    Keywords: Physical components, Educational environment, motivation to learn, Elementary School Students
  • Mahdi Ghaempanah, Gholamhossein Memariyan *, Asghar Mohammad Moradi Pages 147-160

     Critical pedagogy is the application of critical theory in education. In other words, this is the understanding of critical theory in schools. Experts in critical pedagogy explore who, including individuals, classes, and institutions, control the education process and determine its priorities and goals. According to them, education, school institution and curriculum are beyond academic affairs and have political, social, economical, and educational aspects. Applying lessons of critical pedagogy in architectural education investigates the relationships between knowledge, power and education in the field of architecture. This type of architectural education aims at emancipation from cultural hegemony and believes that the practice of architectural education is a political and cultural one. Thus, it examines education in relation to the larger community in order to advance democracy through the development of the critical architecture profession.In this regard, the current research is an attempt to search and interpret the examples of injustice in Iranian architectural education by relying on the theories of critical pedagogy and raises the question of whether it is possible to apply the lessons of critical pedagogy in Iranian architectural education. This research follows the emancipatory paradigm and relies on library resources to explore the injustices in Iranian architectural education in three sections: "Injustices in the process of acceptance and entrance into architectural education", "Injustices in the process of architectural education" and "Injustices in the purpose and content of architectural education". It is concluded that despite the differences in the cultural context, some discussions of architectural critical pedagogy can be proposed in Iranian architectural education and can be criticized through an emancipatory approach.

    Keywords: Critical Pedagogy, Iranian architectural education, Social injustices
  • Ahmad Ali Iraji *, Mahdi Zandieh, MohammadSadegh Falahat, Reza Sameh Pages 161-176

    Architectural taste is a faculty which presents sensibility but not reason or quick intellectual discernment plus delicacy of feeling that leading to architectural choices. A knowledge that does not come from logic, but from the innate awareness of architecture, and relies on the intuitive Consciousness of the person's mind rather than on the logical data of that. One of the ways to understand the behavior of the user's architectural taste is to understand the sources that produce these spatial-intuitive Consciousness in his or her mind, and the sense of place is one of these sources. The user's sense of place from previously experienced places is an extract of his intuitive perceptions of those places, which is recorded in his or her mind as a feeling; remarkable that the most tangible feelings can be found in his or her childhood.The "goal" of this research, on the one hand, is to redefine the concept of childhood sense of place and architectural taste, and on the other hand, to recognize the components of the childhood sense of place regarding the childhood buildings, and how these components affect the adulthood architectural taste. Therefore, in this study, on the one hand, the categories of architectural taste and childhood’s sense of place has been explained, and on the other hand, this "question" has been answered as to why there is a connection between childhood’s sense of place and adulthood’s taste in architecture and What is the form of this connection. According to the "findings of this research", the childhood sense of place is divided into three general categories: positive sense of place , negative sense of place (place of pain) and neutral sense of place. However, the positive sense of place and specifically the place of regret has a noticeable effect on adulthood architectural taste.

    Keywords: Taste in Architecture, sence of place, childhood, Intuitive Consciousness
  • Abolfazl Heidari, Jamshid Davtalab *, Neda Naseri, Maryam Fathi Pages 177-199
    The vastness of Iran and the climatic zoning in its different regions have made it possible to create architectures with different characteristics during different historical periods in different places, which are valuable for further study and recognition. Unfortunately, these valuable models of native architecture are being lost and destroyed in many parts of the country due to erosion caused by natural and human factors. Due to the lack of study and recognition of these native architectural values, no effort has been made to preserve and revive these works; Therefore, research in these fields and understanding its patterns will help to preserve and revive the valuable native architecture of these regions. Examining the native and historical architecture of different region, especially the unknown regions of Iran, reveals valuable and distinctive features of the country's architecture. Sistan is one of the regions that has many valuable historical buildings in terms of architecture, especially related to the Sassanid and Safavid eras. The city of Hozdar that is located in the northern part of Sistan, has many historical buildings, which, unfortunately, due to being located on the way of river, have been completely damaged and most of them have been destroyed and in only a few of the remaining important buildings of this city, protective measures have been taken to prevent further destruction; therefore, the preservation and revival of these works, which require study, investigation and complete recognition; it is necessary and worthy of attention. There are different settlements related to different historical periods in this city but the prosperity and construction of a huge part of it happened in the Safavid period. In the previous researches, the focus of the researcher was on the landmark building of this region and conducting quantitative climate research on the cooling spaces of this complex.
    Keywords: Sistan, Hozdar City, Machi Castle, Rostam Castle, Asbad
  • Mehdi Ahadzadeh, Ahmadreza Keshtkar Ghalati *, Gholamhossein Naseri, Vadieh Molasalehi Pages 201-214
    The education method in the field of plain architecture is one of the most challenging categories in the field of education. This field uses both theoretical and practical fields that can educate people between theoretical topics and theoretical perspectives and practical and professional activities in design. And it plays an important role in creating constructive interaction with the environment and people. This research aims to investigate participation-oriented education plans in the field of theoretical and practical courses to create creativity. For this purpose, the method of educational plans of the test group and the control group is used, and the results for both groups are compared. The statistical population is the Bachelor of Architecture students of Semnan city, who are evaluated separately in the theoretical and practical areas. Generally, it is determined that Torrance's creativity variables in the theoretical courses both in the pre-exam stage and in the post-test stage have low coefficients. So that the lowest factor contribution of the component in the theoretical lessons is related to the fluid component with a value of (0.238) and the highest is related to expansion with a value of (0.581), in the post-test stage, the highest is related to flexibility with a value of (0.675) and The lowest is related to fluency with a value of (0.348). In the correlation between the pre-test and post-test blank responses, it is clear that the R coefficients are very low, and this is a sign of the intervention of intervening variables in the stage of conducting experimental designs.
    Keywords: participation-oriented education, practical, theoretical courses, undergraduate architecture students, creativity