فهرست مطالب

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 53 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ماندانا ازوجی، محمدعلی میر *، مهدی افچنگی، حامد خانی صفحات 7-28

    مساله هجرت یکی از مهمترین مسایلی است که در آغاز اسلام، اساسی ترین نقش را در شکل گیری حکومت اسلامی ایفا کرد و از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است که از یک سو مومنان را از تسلیم در برابر فشار و خفقان مشرکان باز می دارد و از سوی دیگر عامل صدور اسلام به شبه جزیره العرب می شود. مهاجرین به کسانی می گویند که ساکن مکه بودند و بعد از مسلمان شدن به امر پیامبر اکرم(ص) به مدینه هجرت کردند و با توجه به این موضوع مهاجرین با هجرت خود در ترویج اسلام و همچنین اشاعه فرهنگ ها، باورها، ارزش ها، اعتقادات و آداب و رسوم جدید نقش داشتند و در این راه نیز متحمل سختی های بسیاری شدند. به همین سبب پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) به مهاجرین توجه و التفات ویژه ای داشتند، چراکه آنان زندگی مادی و اموال خود را در خدمت دعوت او قرار دادند و با هجرت خود صدای اسلام را به گوش جهان رساندند و قرآن کریم نیز از آنان به نیکی یاد کرده است که در قرآن کریم آیاتی در بیان ویژگی های مهاجرین وارد شده از جمله خصوصیات بارز مهاجران: اخلاص، صبر، استقامت و توکل به خداوند متعال را می توان برشمرد. از این رو در این مقاله به ویژگی های فرهنگی مهاجرین و بازتاب آن در قرآن و احادیث پرداخته شده است و روش این تحقیق کتابخانه ای است. تلاش شده است تا ابعاد مختلف فرهنگی و رابطه بین جایگاه مهاجرین و تاثیر حضور آنان در جامعه مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هجرت، مهاجرین، فرهنگ پذیری، قرآن، احادیث
  • لیلا افسری * صفحات 29-50

    نگاهی مادی گرایانه و تک بعدی به جهان و انسان شاید تا حدی حلال مشکلات مادی انسان در عصر حاضر باشد ولی مشکلات مضاعفی در عرصه معنا و معنا بخشی زندگی خواهد نمود که خود ، به مراتب بسیار مشکل آفرین تر از کمبود های مادی می باشد به گونه ای که بحران بزرگتری به نام «بحران معنا» ایجاد می نماید . زیرا پیشرفت تکنولوژی ، دنیا را به سمت تبدیل شدن به یک واحد جهانی می برد و به جهانی شدن می رساند و این قضیه با در نوردیدن فواصل مکانی ، فرهنگ ها و هویت جوامع را دچار تغییر و دگرگونی می نماید که حاصل آن سردرگمی انسان عصر مدرن می باشد . از سوی دیگر بررسی دقیق متون مقدس در ادیان ، حاکی از آن است که همه ادیان اعم از توحیدی و غیر توحیدی در فحوای آموزه های خود ، از انگیزه و رسالت جهانی شدن برخوردار می باشند که این جهانی شدن ادیان غیر از جهانی شدن مدرنیته بوده که با مولفه منجی گرایی نگاهی امید بخش به آینده ایجاد می کنند . فلذا توجه به منجی گرایی و تمرکز بر این اندیشه نقش تاثیر گذاری در مواجهه با بحران معنای عصر مدرن داشته و آینده ای روشن برای بشریت ترسیم می کند. اما تنها نگاه امیدبخش به آینده کافی نبوده و نیازمند بررسی درست اعتقاد به منجی گرایی می باشد تا با برداشت صحیح از این موضوع مقدمات جهانی شدن ادیان را فراهم کرده و زمینه را برای ظهور منجی آخرالزمان فراهم نماید.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، عصر مدرن، بحران معنا، منجی گرایی
  • مرتضی پهلوانی، فاطمه رضائی*، مهدی عبداللهی پور، روح الله جهانگیری مقدم صفحات 51-72

    دعای ندبه از دعاهای مشهور با موضوع استغاثه از آخرین منجی عالم بشریت است. ادله ای را که بر نقش انسان ها در فرهنگ مهدوی اقامه شده در آیاتی از قرآن و ادعیه آمده است. ندبه و استغاثه از امام عصر(عج) در این دعا به جملات و کلماتی از قرآن اشاره شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی_تحلیلی و بر مبنای آموزه های قرآنی در دعای ندبه، به تبیین شاخصه های بعد کنشی فرهنگ زمینه ساز ظهور امام زمان(عج) پرداخته است. نتایج به دست آمده از پژوهش بدین قرار است: 1. محتوای دعای ندبه در قالب چهار فراز «حمد و صلوات»، «ثنای برقضاء»، «تاریخ از آغاز تا تکامل» و «استغاثه و طلب» و با بیان مطالبی فصیح، حماسی و عاطفی، به تاریخ رنج نامه شیعه می پردازد و در فراق امام زمان(عج)، می تواند تنبه افراد در راستای اصلاح اوضاع اجتماعی و مبارزه با ظلم و فساد را برانگیزد و زمینه ساز ظهور آن حضرت باشد؛ 2. دعای ندبه، لزوم وجود رهبر الهی برای جامعه اسلامی و لزوم نجات انسان از سرگردانی و ظلالت باکمک رهبر الهی و فراموشی احکام الهی را شاخصه های بعد کنشی فرهنگ ظهور می داند؛ 3. عوامل زمینه سازی ظهور، مسیله شناخت امام زمان(عج)، شناخت وظایف و عمل به آن و مطیع امر بودن و فداکاری است.

    کلیدواژگان: دعای ندبه، زمینه سازی، ظهور، امام زمان(عج)
  • قاسم ترخان، * کوثر سادات هاشمی صفحات 73-96

    آگاهی یافتن مردم از صداقت افرادی که مدعی منصب الهی هستند، متوقف بر اظهار دلایل عقلی و نقلی است. نبی اکرم (ص) درباره ایمه اثنی عشر (ع)، دلایل نقلی و عقلی متعددی بیان فرمود؛ به علاوه هر یک از ایمه (ع) نیز بر حقانیت امام بعدی دلایلی را اظهار داشتند. فارغ از استدلال هایی که دیگر معصومان در این خصوص مطرح نمودند، هر امام گاهی به احادیث وارده از جانب پیامبر (ص) یا امام پیشین و گاهی به ادله عقلی استناد و خود را به عنوان امام و جانشین پیامبر (ص) معرفی کرده است. پژوهش حاضر که در جمع آوری مطالب از شیوه کتابخانه ای و در حوزه اندیشه ورزی از روش تحلیلی استفاده کرده، به دنبال شناخت این مطلب است که فرآیند رفتاری ایمه (ع) در استفاده از ادله عقلی بر اثبات حقانیت خود چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که ایمه اطهار (ع) در اظهار ادله عقلی به مناسبات زمانی و سطح ادراکی مخاطبان فرآیند پنج گانه زیر را طی کرده است: اظهار شایستگی نسبت به خلافت، تلاش در حفظ ارزش ها، معرفت افزایی، برتری علمی، اظهار افضلیت در برقراری حکومت توحیدی جهانی.

    کلیدواژگان: ادله عقلی، معجزه، افضلیت، اثبات امامت، اثنی عشری
  • عباسعلی رستمی * صفحات 97-110

    مسیله تکفیربیشتر جنبه کلامی دارد تا فقهی و خا ستگاه آن نیز اعتقادی است بسیاری از متکلمان بین کفر و ایمان را ملکه و عدم ملکه می دانند یعنی اگر مو من به خدا نباشد کافر خواهد بود، نفاق وصفات منافقین در سیزده سوره از قرآن مطرح شده است. دراوایل سوره بقره نیز خداوند افراد را به سه گروه مومن، کافر و منافق تقسیم و به جهت پیجیدگی شخصیت منافقان، خصوصیات آنان را مورد توجه قرار داده است ودر سوره نهم از قران که نام های متعد دی دارد ومعرو ف ترین آنها(براءت،توبه،فاضحه) است برایت به این جهت که آغاز آن بیزاری خداوند از مشرکان است ، توبه به خاطر اینست که در این سوره از توبه سخن فروان به میان آمده و نام گذاری به(فاضحه) به جهت آنست که آیات مختلفی از آن بیان کننده رسوایی و فضاحت منافقان و پرده بر داری از باور ها و اعمالشان بوده.دراین پژوهش بررسی می شود منافق کافر است وخارج از اسلام؟ یا کفرش دارای مفهومی است عام؟ (پنهان کردن حق) برخی اعتقاد دارند اسلام ظاهری برای مسلمان بودن فرد کافی است وایمان درونی لازم نیست. از این منظر منافق مسلمان است و می تواند ارث ببرد و با مسلمان ازدواج کند، برخی دیگر معتقدند ارتکاز ذهنی از اسلام، ایمان و باور های درونی اوست و اسلام ظاهری کفایت نمی کند؛ در نتیجه منافق کافر است احکام وآثا ر کفر بر او جاری است وحق شهروندی در جامعه اسلامی از او سلب می گردد و در آخرت عذابی جاودانه دارد.گفتنی است پیامدها وآثار مربوط به نفاق در حوزه باورها واعتقادات است. لکن درحوزه رفتار و عمل همچون ریاء با کفراصطلاحی متفاوت است و به معنی خروج از اسلام نمی باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، روایات، اسلام، ایمان، تکفیر، منافق
  • عزالدین رضانژاد، میثم درگاهی * صفحات 111-128

    عصمت امامعلیه السلام از جمله مباحث کهن در کلام اسلامی است و علی رغم تاکیدات فراوان و استدلال بر آن و مسلم دانستن آن به عنوان منصبی الهی و در راستای نبوت، همچنان آماج هجمه ها و شبهات قرار دارد تا جایی که، اخیرا، خانم لمبتون، با ادعای مطالعه ی تاریخی تفکر شیعه، تلاش دارد تا مساله امامت پیشوایانی معصوم را فاقد ریشه تاریخی و ناشی از غلو در عقاید غالیان معرفی کند که از اواخر قرن دوم با مقداری تعدیل از سوی متکلمان شیعه، به تدریج، اندیشه ی غالب شیعه گشته است و حتی پا را فراتر گذاشته و مدعی آن است که اعتقاد به عصمت امام را نمی توان به هیچ کدام از امامان، اصحاب ایمه و حتی عموم شیعیان در قرن نخست هجری نسبت داد! واکاوی مدعای مذکور و شواهد ارایه شده حاکی از عدم تحلیلی صحیح و عقلانی از تطور مبانی فکری تشیع است و نقد و بررسی آن نشان می دهد که او بین فرآیند تکامل در مبانی فکری تشیع با توسعه در مبانی فکری از اجمال به تفصیل خلط کرده است. این تحقیق با هدف شناخت خلط و خطای لمبتون با تتبع در کلمات و عبارات بر جای مانده از او در کتاب «دولت و حکومت در اسلام» انجام شده و نیل به این مقصد در سایه بررسی، توصیف و تحلیل دقیق کلام او با گرد آوری داده های کتابخانه ای میسر است و نتیجه ی آن، نقد و بررسی مدعای او در موضوع تطور فکری تشیع در آموزه عصمت، و اثبات خطا و خلط او در فهم اندیشه مدافعان اندیشه های کلامی شیعه است.

    کلیدواژگان: مدعای خانم لمبتون، عصمت، شیعه، امامان معصوم
  • نرجس رودگر *، زهرا ضیائی، فاطمه شریف فخر صفحات 129-150

    هدف از این پژوهش بررسی مواجهات انتقادی فلسفه سینوی و کلام اشعری در نفس شناسی و تاثیرآن در موضع گیری هر یک در مساله معاد است. متکلمین اشاعره به منظور دفاع از آموزه معادجسمانی، با اتخاذ رویکرد جسمانیت نفس و تطابق آن با آموزه های وحیانی، معادشناسی کلامی خود را تاسیس نمودند. دیدگاه اشاعره مورد نقد ابن سینا قرار گرفت. ابن سینا با تدوین ماهیت جدیدی از علم النفس در الهیات و طبیعیات، نتیجه نوینی در اثبات ناپذیری عقلی معادجسمانی و اثبات عقلی معادروحانی دست یافت. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی، افزون بر انعکاس دیدگاه های هر یک، به مواجهه انتقادی ابن سینا با اشاعره در نفس شناسی و معاد شناسی پرداخته است. ابن سینا با ایجاد رابطه منطقی میان دستاوردهای عقلی با ظواهر شرع مقدس، افق های جدیدی در فلسفه گشود. قبول فی الجمله معادجسمانی وارد در شرع و اثبات معاد روحانی محض از جمله این موارد است. اشاعره نیز با هدف هماهنگی میان مبانی کلامی و ظواهر شریعت، در مسیر مشابه با ابن سینا گام برداشتندکه به اثبات جسمانیت معاد منتهی گردید. درنهایت در اثر اصطکاکات نظری میان اشاعره و ابن سینا دیدگاه های مختلف آنان در مورد معاد شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: اشاعره، ابن سینا، معادجسمانی، معادروحانی، مواجهات انتقادی کلامی-فلسفی
  • اردلان زمانی، محمد محمدرضایی * صفحات 151-174

    این پژوهش بر آن است تا ارتباط اندیشه‏ های باستانی سرزمین ایران را با عرفان مسلمانان نشان دهد و از بررسی ارتباط این ایده‏ها با سایر مکاتب سخنی نمی رود. روش این بررسی توصیفی تحلیلی و موضوع‏محور است و چندان از ارتباط تاریخی این اندیشه‏ها سخنی گفته نمی شود. همچنین برای دوری از پراکندگی بحث و پرهیز از بررسی تاریخی چرخش ایده‏های عارفانه میان اهل عرفان در اینجا تنها ابن‏عربی به‏عنوان نقطه‏ای از عرفان نظری در میان مسلمانان گزیده شده است که ایده‏های عرفانی در آن به نحوی ساختارمند در کنار هم قرار می گیرند. واژه نظری اشاره به نظری بودن این ایده‏ها دارد و عرفان عملی را از قلم می‏اندازد. در این نوشته چند انگاره کلان عرفانی که مبانی اصلی عرفان مسلمانان هستند از جمله اسماء و صفات، اعیان ثابته و عالم خیال، انسان کامل و هسته اصلی این انگاره‏ ها یعنی وحدت وجود مورد واکاوی قرار می‏گیرد و پیش از آن آنچه که گمان می شود که قرین این ایده‏‏ها در فرزانش ایرانی است یعنی سخن از امشاسپندان،زروان، فروهرها و انسان نخستین بررسی خواهد شد. نتیجه ‏ای که از این نوشته گرفته می‏شود این است که ارکان اصلی عرفان مسلمانان کم و بیش تفصیلی بر انگاره ‏های فرزانش ایرانی است.

    کلیدواژگان: امشاسپندان. زروان. فروهر. انسان نخستین. وحدت وجود، عرفان ابن عربی
  • روح الله شاطری، حمید ستوده * صفحات 175-190

    ابتلا به بیماری واگیردار کرونا و پیامدهای ناشی از شیوع آن، تهدیدی برای سلامت روان و زمینه ساز اختلال اضطرابی کرونا ویروس شده که قهرا، آثار روان شناختی این بیماری در سطوح مختلف جامعه، اهمیت به سزایی دارد و حتی می تواند به عنوان یک بحران فردی و اجتماعی تلقی شود. از این رو، توجه به پیامدهای کارکردی باورهای دینی برای شناخت پیشگیرانه، و نحوه مواجهه با این مصیبت و نیز کاستن از آلام و رنج های بیماران، راهنمای ارزشمندی باشد. این مقاله، با استفاده از داده های کتابخانه ای و اسنادی به روش توصیفی - تحلیلی و کارکردگرایی، به بررسی برخی از مهمترین مبانی کمال گرایی نفس انسان از منظر توحیدی می پردازد که توجه به آن می تواند تاثیر مثبتی در ارتقای سلامت روانی بیماران کرونایی داشته باشد. این تحقیق که با رویکرد کیفی انجام شده، ضمن تبیین ماهیت و حقیقت ایمان دینی، نشان می دهد که افزایش سطح تاب آوری و پیشگیری از ابتلا به فشارهای روحی و روانی ناشی از ابتلا به بیماری های حاد همانند کووید 19، در پرتو اعتماد به خداوند و صبر بر ابتلایات قرین خواهد بود.

    کلیدواژگان: ایمان، آرامش روانی، اضطراب، ابتلا، کمال نفس
  • محمد شریفانی، علی عباس آبادی*، محمدکاظم خواجه احسنی صفحات 191-216

    آیات و روایات فراوانی که درباره ی آموزه ی عوالم پیشین وارد شده، اندیشمندان مسلمان را در طول تاریخ به نظریه پردازی پیرامون آن وا داشته است. حکمت متعالیه نیز به عنوان یک دستگاه معرفتی مبتنی بر روش شناسی فلسفی و الهام گرفته از آموزه های ناب دینی، از این قاعده برکنار نیست؛ لذا ملاصدرا نظریه ی ویژه ای در مورد عوالم پیشین و نحوه ی حضور انسان در آن جا ابراز داشته است. او معتقد است انسان ها در رتبه ای (نه زمانی) پیش از ظهور در عالم دنیا، هویات عقلی ای داشته اند که از پشت پدران عقلی شان بیرون کشیده شده و با شهود ربوبیت پروردگار، با زبان حال «بلی» گفته اند و میثاق سپرده اند. در روایات شیعی نیز به وضوح از دو عالم «ارواح» (روح های بدون بدن) و «ذر» (طینت های دارای اراده و ادراک) سخن به میان آمده است. اما یکی از پیامدهای کلامی-معرفتی باور به این آموزه، مساله ی فطرت است. بر اساس نظریه ی صدرالمتالهین، حضور در عوالم پیشین تاثیری در پیدایی و نیز کیفیت این حقیقت در انسان ندارد؛ زیرا فطرت عبارت است از خلقت ویژه ی آدمی که در همه ی انسان ها مشترک و یکسان است. اما با توجه به روایات شیعی، فطرت انسان نتیجه ی حضور و معرفت او در عوالم پیشین است؛ از این رو اولا فطرت های انسان ها کاملا یکسان نیستند، ثانیا اختیار و انتخاب های انسان در نحوه ی شکل گیری فطرت او نقش دارد، و ثالثا برخی فطرت ها ممدوح و برخی دیگر مذمومند.

    کلیدواژگان: فطرت، عوالم پیشین، ملاصدرا، روایات، بررسی تطبیقی
  • محمد عرب صالحی، فریده پیشوایی * صفحات 217-236

    «توحید اجتماعی» که رویکردی نوین در فهم بنیادی ترین آموزه اسلام یعنی «توحید» بوده و مبانی نظری تحقق جامعه توحیدی را پشتیبانی می کند، کارویژه ها و کارکردهای مختلفی دارد که با توجه به اهمیتشان و نیز خلاء پژوهشی در این باره، پرداختن به آنها ضرورت دارد. ازجمله کارکردهای نظری توحید اجتماعی، تاثیر در علوم اسلامی و فلسفه آن بوده و این نوشتار با نگاه تحلیلی و بهره گیری از داده های کتابخانه ای و تمرکز بر فهم اجتماعی از آیات توحیدمحور عهده دار تبیین آن است. یافته های این مقاله که براساس رویکرد تحلیلی و روش کتابخانه ای سامان یافته، این فرضیه را ثابت می کند که غلبه گفتمان توحید اجتماعی بر فضای علمی حوزه و دانشگاه، با اثرگذاری بر موضوعات، غایات و اهداف علوم اسلامی مانند کلام و عرفان می تواند زمینه ساز تحول در این علوم باشد. به برخی از شواهد و مصادیق آن اشاره شده است. نتیجه اینکه با خوانش اجتماعی از توحید که ریشه در آیات قرآن دارد، علوم اسلامی می توانند با رویکرد جدید توحیدی و متناسب با نیازهای جوامع اسلامی معاصر بازنگری شوند.

    کلیدواژگان: توحید اجتماعی، علوم اسلامی، نقش، علم کلام، علم عرفان، موضوعات، غایت
  • عقیله موسی نیا، علی اکبر افراسیاب پور *، مریم بختیار صفحات 237-258

    مهم ترین منبع آموزه های دینی اسلام، قرآن است که تفسیر و بررسی سوره ها و آیات آن از صدر اسلام تاکنون محور بحث محافل علمی و دینی بوده است. یکی از مهم ترین سوره های قرآن سوره حمد است که عالمان دینی و مفسران حتی اگر تمامی سوره ها و آیات قرآن را تفسیر نکرده اند اهتمام خاصی به تفسیر این سوره داشته و با روش ها و منابع گوناگون به تبیین و تفسیر آیات نورانی آن پرداخته اند. امام خمینی به عنوان یکی از شخصیت های اثرگذار در قرن اخیر و علامه طباطبایی از مفسران برجسته قرآن کریم از جهات مختلفی موردتوجه بوده اند و یکی از نمونه های بارز آثار امام خمینی)ره(تفسیر هنرمندانه سوره حمد است. در این تحقیق که به شیوه کتابخانه ای و تحلیلی و توصیفی بوده به بررسی ویژگی های تفسیر امام در این زمینه پرداخته شده و تفاوت های تفسیر ایشان با تفسیر علامه طباطبایی تبیین می شود. از ویژگی های مشترک هر دو مفسر استناد به روایات در تفسیر آیات و از وجوه افتراقشان، مختلف بودن روش تفسیر در این سوره می باشد.

    کلیدواژگان: سوره حمد، روش تفسیر، هنر، امام خمینی، علامه طباطبایی
  • صالح نبی حمدامین، عزیز جوانپور هروی*، حسین نوروزی تیمورلویی صفحات 259-291

    پژوهش حاضر با هدف بررسی درجات زینت آسمان بین قرآن کریم و علم اخترشناسی به نگارش درآمده است. پژوهش به لحاظ ماهیت کیفی و به لحاظ روش، توصیفی تحلیلی می باشد که به صورت کتابخانه ای (اسنادی) گردآوری شده است. یافته ها حاکی از آنست که زینت آسمان بهره های زیادی مانند هدایت در زمین و دریا، تعیین جهات ویژه و ماهیانه های خورشیدی و فصلهای سال دارد. تنوع رنگ ستارگان نشان دهنده تفاوت درجه طلوع و غروب آنهاست و رنگ زینت آسمان با استفاده از سیارات، ستارگان و منزلگاه ها و قوانین آن، درجه نزدیکی و دوری از زمین را مشخص می کند؛ نزدیکترین به زمین، کمترین درجه ظاهر شدن را دارد و هرچه کمتر درجه ظاهر شود، نشانه نزدیک بودن به زمین است و بالعکس. همچنین، اندازه ستاره ها در درجه ظاهر شدن آن تاثیر دارد و ستاره-های بزرگتر زودتر ظاهر می شوند. علاوه بر این، موقعیت ماه، نور آن را مشخص می کند و هرچه ماه از زمین دورتر شود، نور آن افزایش می یابد و بالعکس. می توان گفت، قرآن کریم اسبقیت خود را پیش از حقایق علمی ثابت (مفاهیم علمی و اخترشناسی) درباره زینت آسمان و تطابق زمانی آنها با معیارهای فیزیکی معاصر، تایید کرده است.

    کلیدواژگان: درجات، زینت آسمان، ستارگان و سیارات، قرآن کریم، اخترشناسی
|
  • mandana azoji, mohammadali mir*, mehdi afchengi, Hamed Khani (Farhang Mehrvash) Pages 7-28

    The issue of emigration is one of the most important issues that played the most fundamental role in the formation of the Islamic government at the beginning of Islam and is extremely important, which on the one hand prevents the believers from submitting to the pressure and suffocation of the polytheists, and on the other hand is the factor of issuing Islam comes to the Arabian Peninsula. The emigrants refer to those who lived in Makkah and migrated to Madinah after becoming Muslim on the orders of the Holy Prophet (PBUH), and according to this, the emigrants, with their emigration, contributed to the promotion of Islam, as well as the spread of cultures, beliefs, values, beliefs and customs. New customs played a role and in this way they suffered many hardships. For this reason, the great Prophet of Islam (pbuh) paid special attention to the emigrants, because they put their material life and possessions at the service of his call, and with their emigration, they brought the voice of Islam to the ears of the world, and the Holy Qur'an was also transmitted from them to the world. Niki has mentioned that there are verses in the Holy Qur'an describing the characteristics of the immigrants, among them the salient characteristics of the immigrants: sincerity, patience, endurance and trust in God Almighty. Therefore, in this article, the cultural characteristics of immigrants and its reflection in the Qur'an and hadiths have been discussed, and the method of this research is a library. Attempts have been made to examine various cultural dimensions and the relationship between the status of immigrants and the impact of their presence in society.

    Keywords: emigration, immigrants, acculturation, Quran, hadiths
  • Leila Afsari* Pages 29-50

    The materialistic and mono-material view of the world and man may be the solution to the material problems of man in the present element, but there will be additional problems in the field of meaning and giving meaning to life, which is far more problematic than material deficiencies, so that the crisis It creates a bigger one called "crisis of meaning". Because the advancement of technology takes the world towards becoming a global unit and brings it to globalization, and this issue changes and transforms the society with the light of spatial distances, cultures and identity, which results in the confusion of modern man. On the other hand, a careful examination of the holy texts in religions indicates that all religions, both monotheistic and non-monotheistic, have the motivation and mission of globalization in the content of their teachings, and this globalization of religions is different from the globalization of modernity, which The saviorism component creates a hopeful view of the future. So paying attention to saviorism and focusing on this thought has an influential role in facing the crisis of the meaning of the modern era and draws a bright future for humanity. But only a hopeful look at the future is not enough and it requires a proper examination of the belief in saviorism in order to prepare the foundations for the globalization of religions with a correct understanding of this issue and prepare the ground for the emergence of the savior of the end of time.

    Keywords: Globalization, modern era, crisis of meaning, saviorism
  • morteza pahlaviani, fatemeh rezaii *, mahdi abdollahipour, Ruhollah Jahangiri Pages 51-72

    Nadba prayer is one of the famous prayers with the theme of supplication from the last savior of mankind. The evidences about the role of humans in the Mahdavi culture are given in verses from the Quran and supplications. In this prayer, sentences and words from the Qur'an are mentioned. The current research, with descriptive-analytical method and based on the Quranic teachings in Nadba prayer, has explained the indicators of the cultural dimension of the emergence of Imam Zaman (A.S.). The results obtained from the research are as follows: 1. The content of Nadba prayer in the form of four verses "Praise and Blessings", "Thanai Barqaza", "History from the beginning to evolution" and "Istghasha and Taalab" and by expressing eloquent, epic content. and emotional, it deals with the history of the Shia struggle and in the departure of Imam Zaman (peace be upon him), it can provoke the punishment of people in the direction of reforming the social situation and fighting against oppression and corruption, and it can be the basis for the emergence of that Imam; 2. Nadba's prayer considers the need for a divine leader for the Islamic society and the need to save people from wandering and darkness with the help of the divine leader and forgetting the divine commandments as indicators of the active dimension of the emerging culture; 3. The factors that create the background for the appearance are the issue of knowing the Imam of the Time (AS), knowing the duties and acting on them, and being obedient and sacrificing.

    Keywords: Nadba prayer, grounding, emergence, Imam Zaman (A.S.)
  • Qasem Tarkhan *, KOSAROSSADAT HASHEMI Pages 73-96

    People's awareness of the honesty of the people who claim the divine position depends on the statement of rational and narrative reasons. The Holy Prophet (PBUH) stated numerous narrative and intellectual reasons about the twelve imams (a.s.). In addition, each of the imams (a.s.) also stated reasons for the righteousness of the next imam. Regardless of the arguments put forward by other infallibles in this regard, every imam has sometimes referred to hadiths from the Prophet (pbuh) or previous imams and sometimes based on rational arguments and introduced himself as the Imam and successor of the Prophet (pbuh). The current research, which used the library method in collecting the materials and the analytical method in the field of thinking, seeks to know what the behavioral process of the imams (pbuh) was in using rational evidence to prove their righteousness. The findings of the research show that the imams (a.s.) have gone through the following five processes in expressing rational arguments to the temporal relationships and the perceptive level of the audience: expressing merit towards the caliphate, trying to preserve values, increasing knowledge, scientific superiority, expressing superiority in establishing World monotheistic government.

    Keywords: Rational reasons, miracle, superiority, proof of Imamate, Twelver Shia
  • abbasali rostami* Pages 97-110

    The issue of takfir is more theological than jurisprudential and its origin is also a belief. . In the beginning of Surah Al-Baqarah, God has divided people into three groups: believers, infidels, and hypocrites, and for the complexity of the character of hypocrites, he has paid attention to their characteristics. (Fazha) is an acquittal because the beginning of it is God's hatred of polytheists, repentance is because in this surah there is a lot of talk about repentance, and it is called (Fazha) because different verses of it express scandal. And the shame of the hypocrites and the veiling of their beliefs and actions. In this research, it is investigated whether a hypocrite is an infidel and outside of Islam? Or does blasphemy have a general meaning? (Hiding the truth) Some believe that external Islam is enough for a person to be a Muslim, and inner faith is not necessary. From this point of view, a hypocrite is a Muslim and can inherit and marry a non-Muslim. Others believe that the mental concentration of Islam is his inner faith and beliefs, and external Islam is not enough. As a result, a hypocrite is a disbeliever, the rulings and effects of disbelief apply to him, and the right to citizenship in the Islamic society is taken away from him, and he has eternal punishment in the hereafter. However, in the field of behavior and actions such as hypocrisy, it is different from the term kufr and it does not mean leaving Islam.

    Keywords: Quran, hadiths, Islam, faith, takfir, hypocrite
  • aezzoddin rezanejad, MAYSAM DARGAHI* Pages 111-128

    Immunity of Imamat is among old issues in words of Islamic. Inspite of its abundant emphasises and argumentations and presume as divine office along with prophecy, it is still target of literati's spates and doubts, so that recently Miss Lambton, with the claim of studing historical Shia's thought, try to introduce the issue of Imamat's infallible leaders as lack of historical origin, and presents it as the result of exaggeration in exaggerator's believes. In second century' s recent with a little adjustment gradually has been Shia's dominent thought by Shia theologians. She claims that believe in Imam's immunity couldn't attribute to any Imams, companions f Imams and even the whole Shia in the first century. Analysis of the mentioned claim and it's presented evidence shows lack of true and rational analysis of evolution of Shia's intellectual principle. Its analysis and criticizing shows that she has confused between evolutionary process in Shia's intellectual principle and development in intellectual principle from summary to detail. The aim of this research is to know Miss lambton's confusing and error with disquisition in her words and phrases in the book of government and regimen in Islam. Attaining this aim is feasible in the shade of exact analysis and discription of her words and her orientalist' s fellow with collecting datas in library. The result is proving her's confusing and error in understanding Shia's theology thoughts and its defenders.

    Keywords: Lambton, chastity, sectarian, infallible Imam, orientalist
  • Narjes Roudgar*, Zahra Ziaie, Fatemeh Sharif Fakhr Pages 129-150

    The purpose of this research is to examine the critical confrontations between Sinavi philosophy and Ash'ari philosophy in psychology and its effect on the position of each on the issue of resurrection. In order to defend the doctrine of incarnation, the Ash'ari theologians established their theological eschatology by adopting the approach of physicality of the soul and matching it with the teachings of revelation. Ash'ari's view was criticized by Ibn Sina. Ibn Sina, by formulating a new nature of the science of soul in theology and natural sciences, achieved a new result in the unprovability of metaphysical rationality and the rational proof of metaspirituality. The present study, with descriptive and analytical method, in addition to reflecting the views of each, has dealt with Ibn Sina's critical encounter with Ash'ari in psychology and eschatology. Ibn Sina opened new horizons in philosophy by creating a logical relationship between intellectual achievements and the appearances of the holy Sharia.Acceptance of physical resurrection included in Sharia and proof of pure spiritual resurrection are among these cases. With the aim of harmonizing the theological foundations and the appearances of the Sharia, Ash'areh also took a similar path with Ibn Sina, which led to the proof of the resurrection. Finally, as a result of the theoretical frictions between Ash'ari and Ibn Sina, their different views on resurrection have been formed.

    Keywords: Ash'areh, Ibn Sina, physical rebirth, spiritual rebirth, theological-philosophical critical confrontations
  • Ardalan Zamani, Mohammad Mohammad rezaii* Pages 151-174

    in this paper, it is attempted to highlight the ancient living Iranian thoughts which have entered the Muslims’ mysticism. The current paper has a subject-oriented method and does not address the historical relations of thoughts. In other words, the purpose is not to delineate the identity of ideas. Rather, it is attempted to trace these ideas in ancient Iran. In addition, to avoid a confusion of ideas as well as a historical survey of the circulation of mystical ideas amongst the mystics, only Ibn Arabi’s mysticism (as a point of theoretical mysticism amongst the Muslims at which mystical ideas are systematically conjoined) was selected and discussed in this paper. In addition, the term ‘theoretical’ tends to omit ‘practical’ mysticism. In this paper, some of the macro-notions which are the foundations of the Muslims’ mysticism including names and attributes, immutable entities and the world of imagination, the perfect man, and the oneness of being (which is the heart of these concepts) are investigated. Before this, their parallel correspondences in Iranian philosophy, i.e. Amesha Spentas, Zurvan, Faravahars, and the primitive man are discussed. It will be concluded from all these discussions that the main foundations of the Muslims’ mysticism are more or less a exegesis to Iranian philosophy.

    Keywords: Amesha Spentas, Zurvan, Farvahar, Primitive man, Oneness of Being, The mysticism of Ibn Arabi
  • Rohollah Shateri, Hamid Sotoudeh* Pages 175-190

    Today, coronary heart disease and the consequences of its outbreak are a threat to mental health and the underlying cause of coronary anxiety disorder virus. And be considered social. Therefore, paying attention to the functional consequences of religious beliefs for preventive knowledge, and how to deal with this tragedy, as well as reducing the pain and suffering of patients, is a valuable guide. This article, using library and documentary data in descriptive-analytical and functionalist methods, examines some of the most important principles of human soul perfectionism from a monotheistic perspective, which can have a positive effect on promoting the mental health of Crohn's patients. This qualitative research, while explaining the nature and truth of religious faith, shows that increasing the level of resilience and preventing psychological stress caused by acute illnesses such as Quaid 19, in the light of trust in God and patience. It is associated with diseases.

    Keywords: Faith, peace of mind, anxiety, suffering, perfection of self
  • mohammad sharifani, ali abasabady*, mohammadkazem khajehahsany Pages 191-216

    The many verses and narrations that have been introduced about the doctrine of the previous worlds have led Muslim thinkers to theorize about it throughout history. Transcendent wisdom, as an epistemological system based on philosophical methodology and inspired by pure religious teachings, is not removed from this rule; Therefore, Mulla Sadra has expressed a special theory about the previous worlds and the way of human presence there. He believes that human beings at a rank (not a time) before appearing in the world had intellectual identities that were pulled out from the back of their intellectual fathers and with the intuition of God's lordship, they said "yes" with the language of the present and made a covenant. In the Shia traditions, two worlds of "spirits" (spirits without a body) and "Zar" (spirits with will and perception) are clearly mentioned. But one of the theological-epistemological consequences of believing in this doctrine is the issue of nature. According to the theory of Sadr al-Mutalahin, presence in previous worlds has no effect on the discovery and quality of this truth in humans; Because nature is a special human creation that is common and the same in all human beings. But according to Shia traditions, human nature is the result of his presence and knowledge in previous worlds; Therefore, first of all, human natures are not completely the same, secondly, human discretion and choices play a role in the formation of his nature, and thirdly, some natures are praised and others are condemned.

    Keywords: Fitrat, previous worlds, Mulla Sadra, hadiths, comparative study
  • mohamad arabsailehei, Farideh Pishvaie* Pages 217-236

    "Social monotheism" which is a novel approach to understanding the most fundamental doctrine of Islam, i.e. "monotheism", and supports the theoretical foundations of the realization of a monotheistic society, has various functions that need to be addressed due to their significance and the lack of research in this regard. Among the theoretical functions of social monotheism is its impact on Islamic sciences and their philosophy, which this article seeks to explicate, taking an analytical view, using library data, and focusing on a social comprehension of monotheistic verses. The findings of this article which is based on an analytical approach and the library method, prove the hypothesis that the dominance of the social monotheism discourse over the academic atmosphere of seminaries and universities, by influencing the topics, goals, and objectives of Islamic sciences such as theology and mysticism, may pave the way for transformation in these sciences and this article touches on its evidence and some instances. The result is that with the social reading of monotheism, Islamic sciences can be revised with a new monotheistic approach and in accordance with the needs of contemporary Islamic societies.

    Keywords: social monotheism, role, Islamic sciences, foundations, topics, goal
  • Aqila Musa Nia, AliAkbar Afrasiab pour*, maryam Bakhtiar Pages 237-258

    The most important source of Islamic religious teachings is the Qur'an, whose interpretation and study of chapters and verses has been the focus of discussion in scientific and religious circles since the beginning of Islam. One of the most important surahs of the Qur'an is surah Hamd, which religious scholars and commentators, even if they have not interpreted all the chpters and verses of the Qur'an, have paid special attention to the interpretation of this chapter and explained it with various methods. Imam Khomeini as one of the influential personalities in the last century and Allameh Tabatabai, one of the prominent commentators of the Holy Quran, have been considered in various ways and one of the prominent examples of Imam Khomeini's works is the interpretation of Artistic interpretation of Surah Hamad. In this research, which is in the form of library, analytical and descriptive methods, the characteristics of Imam Tafsir's interpretation in this field are examined and the differences between their interpretations and Allameh Tabatabai's interpretations are explained. One of their differences is the different methods of interpretation in this surah.

    Keywords: surah Hamd, Method of Interpretation. Art, Imam Khomeini, Allameh Tabatabai
  • Salih Nabi Hamdamin, Aziz Javanpour Heravi*, Hossein Nowrozi Teymourlouie Pages 259-291

    The Prophet of Islam (PBUH)’s infallibility matter has a deep stem in Quran verses. From the First Days of Prophet’s prophecy opponents and antagonists were tried to offend his holy character. Because of that, they provided some doubts and uncertainty from Quran verses to downgrade the position of him and find the religious reason for their wrong thoughts. Besides that, the misunderstanding of some Quran verses causes controversy among Muslim’s wisemen. Therefore, the present research has done by library method in order to find the Prophets infallibility doubts and uncertainty from different sources. We used content analysis to categorize those founded doubts and certainty to set for general and private examples .the general examples include past sins, future sins, ask for forgiveness and the private examples include, Receiving and communicating revelations such as the legend of Gharaniq, and the field of action of revelations is divided into the execution of rulings, family issues, moral issues, and issues of political rulings. According to the verses, narratives and viewpoints of commentators and philosopher have criticized these doubts.

    Keywords: The Prophet of Islam, Infallibility, Skepticism