فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 102، بهمن و اسفند 1402)

نشریه طلوع بهداشت
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 102، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهه دولت آبادی، مائده باقری* صفحات 1-14
    مقدمه

    گرچه فشاربارمراقبتی بر سلامت روان والدین دارای کودکان مبتلا به کم توان هوشی تاثیر نامطلوب بر جای می گذارد اما آموزش تحصیلی به این کودکان می تواند از طریق ایجاد استقلال برای این کودکان کمک کننده باشد. بر همین مبنا پژوهش حاضر با تعیین اثربخشی آموزش تحصیلی به کودکان مبتلا به کم توان هوشی بر کاهش فشاربارمراقبتی والدین آنان انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به عنوان یک مطالعه شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان زیر 14 سال مبتلا به کم توان هوشی در مدارس کودکان استثنایی شهرستان پاکدشت در سال 1401 بود که از میان آنان تعداد 30  کودک به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند (در هر گروه 15 نفر). گروه آزمایش تحت 20 جلسه آموزش، هفته ای دو جلسه و به مدت 5 ساعت قرار گرفتند اما گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. پرسشنامه فشارمراقبتی زاریت توسط والدین آن ها پر شد و سپس داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار 18 SPSS و کوواریانس تک متغیره مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

      نتایج به دست آمده نشان داد که تفاوت معنادار بین میانگین نمرات فشارمراقبتی والدین در گروه های آزمایشی و کنترل وجود دارد (535/107=F، 01/0> P)، طوری که می توان بیان داشت که آموزش تحصیلی به کودکان کم توان هوشی آموزش پذیر به طور معناداری بر فشارمراقبتی موثر است.

    نتیجه گیری

    برنامه های آموزش تحصیلی به کودکان کم توان هوشی آموزش پذیر در مراکز مرتبط با بهزیستی (خصوصی و دولتی)، می تواند فشار مراقبتی و پیامدهای ناتوان کننده احتمالی آن را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: آموزش، فشار مراقبتی، کودکان کم توان، ناتوانی های هوشی، والدین
  • پیغام حیدرپور*، ماندگار تجری صفحات 15-29
    مقدمه

    مشکلات دهانی و دندانی از طریق تاثیر بر جویدن، بلعیدن و تکلم موجب ایجاد اختلال در فعالیت های روزمره زندگی، ایجاد مشکلات در زیبایی صورت و دندان و اختلالاتی در برقراری ارتباط و کاهش حضور در اجتماعات و اعتماد به نفس می شود. لذا هدف مطالعه حاضر ارزیابی سلامت دهان و دندان و عوامل موثر بر آن در سالمندان شهرستان علی آباد استان گلستان در سال 1400 بوده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مقطعی ازنوع توصیفی تحلیلی می باشد. جامعه پژوهش را 216 نفر از سالمندان بالای 60 سال ساکن شهرستان علی آباداستان گلستان در سال 1400 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ایی وارد مطالعه شدند. 128 نفر(3/59 درصد) را زنان و 88نفر(7/40 درصد) را مردان تشکیل می دادند. این مطالعه از اردیبهشت تا شهریور سال 1400 انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ارزیابی سلامت دهان و دندان سالمندان: Geriatric Oral Health Assessment Index GOHAI) که نسخه فارسی آن روا وپایا شده بود، استفاده شد. علاوه بر این، آخرین ویزیت دندانپزشکی، تداد دفعات شستشوی دهان، نیاز به درمان دندانپزشکی، ارزیابی شخصی از وضعیت سلامت دهان و دندانی فرد از جمله مواردی بود که در قالب اطلاعات دندانپزشکی سالمندان جمع آوری و ثبت گردید. پس از تکمیل پرسشنامه ها، اطلاعات ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 20 شدند و تحلیل آنها از طریق روش آمار توصیفی (محاسبه توزیع فراوانی و شاخص های مرکزی و پراکندگی) و آزمون   one way anovaوt-test انجام شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، امتیاز پرسشنامه سلامت دهان و دندان سالمندان 67/8±51/49 بدست آمد و میان این متغیر با تعداد دفعات شستشوی دهان (02/0=p) و ارزیابی شخصی از وضعیت دهان(01/0=p)، ارتباط معنادار آماری بدست آمد. در حالیکه سلامت دهان و دندان در سالمندان سطح تحصیلات،(26/0=p) محل سکونت(072/0=p)، جنسیت(56/0=p)، وضعیت شغلی(63/0=p)، میزان درآمد،(062/0=p) مصرف سیگار (23/0=p) و آخرین ویزیت دندان پزشکی انجام شده(28/0=p) وضعیت متفاوتی را نشان نداد.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد که وضعیت سلامت دهان و دندان در سالمندان جامعه مورد مطالعه نسبتا پایین بوده است که می تواند به سبب عدم شستشوی مرتب دهان و دندان و نیز وضعیت نامطلوبی باشد که فرد از ارزیابی سلامت دهانی خود دارد؛ این امر می تواند به تصمیم گیرندگان و سیاست گزاران این حوزه اطلاعات مفیدی برای برنامه ریزی مبتنی بر شواهد جهت ارتقای سلامت دهان و دندان سالمندان ارایه کند.

    کلیدواژگان: سلامت دهان، سالمند، کیفیت زندگی
  • لیلا خضری یزدی، فرنگیس دمهری* صفحات 30-43
    مقدمه

    در دوران بارداری، کیفیت زندگی زناشویی و امنیت روانی زنان تهدید می شود. سلامت جسمی، روحی و روانی زن در این دوره اثرات قابل توجهی بر سلامت جنین، موفقیت در زایمان طبیعی و شیردهی دارد و سلامت را ارتقا دهد. حفظ امنیت روانی، خودتنظیمی شناختی هیجان و کیفیت روابط زناشویی می تواند در طول دوران بارداری از نگرانی های این دوره تا حدودی بکاهد. هدف پژوهش طراحی مدل ساختاری کیفیت زناشویی و خودنظم جویی شناختی با نقش میانجی امنیت روانی جهت پیش بینی نگرانی های دوران بارداری بود .

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی پیش بین به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان باردار از سن 25 تا 40 سال شهر یزد در سال 1402 بود که از بین آن ها تعداد 275 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای به صورت تصادفی از میان مراجع کنندگان زنان باردار به مراکز بهداشتی و درمانگاه های شهر یزد  انتخاب شدند.  جمع آوری اطلاعات با استفاده  از پرسشنامه های نگرانی های دوران بارداری آلدرسی و لین (2011)، کیفیت زناشویی باسبی و همکاران (1995)، امنیت روانی مازلو (2004) و خودنظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2002) انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های همبستگی پیرسون و مدلیابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای       SPSS-19 و AMOS-20 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون رگرسیون چند متغیری نشان داد متغیرهای خودنظم جویی شناختی هیجان (هیجان مثبت)49/0(R=، هیجان منفی)056/0(R= و کیفیت زناشویی)089/0(R= با میانجی گری امنیت روانی بر نگرانی های دوران بارداری اثر مستقیم و معنی داری دارند (05/0>P). امنیت روانی نیز بر نگرانی های دوران بارداری اثر مستقیم، منفی و معنی داری داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد مدل ساختاری نگرانی های دوران بارداری بر اساس خودنظم جویی شناختی هیجان و کیفیت زناشویی با میانجی گری امنیت روانی از شاخص های برازش مطلوبی برخوردار بود و از این رو آگاهی از این متغیرها می تواند در کاهش نگرانی های دوران بارداری کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: بارداری، کیفیت زناشویی، خودنظم جویی، امنیت روانی
  • مرجان حکم اللهی، فرحناز آیتی زاده تفتی*، حمیدرضا فلاح یخدانی صفحات 44-61
    مقدمه

    توانایی کنترل تعادل ایستا و پویا برای مشارکت در فعالیت بدنی اهمیت دارد و این مشارکت  نقش مهمی در چگونگی اجرای فعالیت ها ودرنتیجه مدیریت اضافه وزن درکودکان دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر مداخله (رویکرد آموزشی و ورزشی شاگرد- محور) جو انگیزشی تبحرگرا بر تعادل ایستا و پویای کودکان دختر دارای اضافه وزن بود.

    روش بررسی

    از راهبرد تحقیقی نیمه تجربی با هدف کاربردی و از طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل استفاده شد. 60 کودک دختر بین 10-12 سال به روش نمونه در دسترس انتخاب و در چهار گروه مساوی اضافه وزن تبحرگرا، اضافه وزن کنترل، وزن طبیعی تبحرگرا و وزن طبیعی کنترل قرار گرفتند. برای ارزیابی تعادل ایستا و پویا به ترتیب از آزمون های لک لک و ستاره استفاده شد.

    یافته ها

    در پیش آزمون و پس آزمون گروه وزن طبیعی عملکرد بهتری در هر دو تعادل ایستا و پویا داشتند هر چند در پس آزمون اختلاف بین گروه وزن طبیعی و اضافه وزن کمتر شد. گروه اضافه وزن تجربی نسبت به گروه اضافه وزن کنترل عملکرد بهتری در هر دو تعادل ایستا و پویا داشتند. اختلاف میانگین پیش آزمون و پس آزمون دو گروه تجربی اضافه وزن و وزن طبیعی در تعادل پویا و ایستا مشابه یکدیگر بود. در حالی که این اختلاف میانگین در گروه اضافه وزن و وزن طبیعی کنترل در تعادل پویا بیشتر از تعادل ایستا بود (P<0/01).

    نتیجه گیری

    رویکرد جو انگیزشی تبحرگرا منجر به بهبود هر دو تعادل ایستا و پویا شده و می تواند باعث ثبات قامت و انجام بهتر فعالیت های روزمره و تمرینات مختلف ورزشی شود.

    کلیدواژگان: چاقی، فعالیت بدنی، مهارت، مشکلات قامتی
  • دلارام بی ریائی نجف آبادی، مرضیه بدیهی، زهرا ربیعی، مژگان شکراللهی* صفحات 62-75
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی تحلیلی  بر حساسیت اضطرابی و فاجعه آمیزکردن درد در بیماران مبتلا به دردمزمن با ناگویی هیجانی انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه، همراه با گواه بود. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به درد مزمن شهر اصفهان در سال 1401 بود. نمونه گیری با روش  نمونه گیری دردسترس و داوطلبانه از بین بیماران مراجعه کننده به مطب های خصوصی، طی دو مرحله صورت گرفت. به این ترتیب تعداد 24 بیمار مبتلا به درد مزمن که در پرسش نامه ناگویی هیجانی تورنتو (1994) نمره بالای 60 دریافت کرده بودند، انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (12 = n). ابزار پژوهش شامل پرسش نامه مقیاس فاجعه آمیز کردن درد سالیوان (1995) و پرسش نامه حساسیت اضطرابی تیلور وکاکس (1998) بود. گروه آزمایش درمان شناختی تحلیلی را به مدت 16 جلسه نود دقیقه ای و هر هفته یک جلسه دریافت کرده و گروه کنترل هیچ گونه مداخله روانشناسی خاصی دریافت نمی کرد. داده ها  با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین میانگین های تعدیل شده متغیرهای حساسیت اضطرابی و فاجعه آمیز کردن درد در دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین نمرات متغیر حساسیت اضطرابی و فاجعه آمیز کردن درد در مرحله پس آزمون و پیگیری افزایش یافته است (05/0>P) و درمان شناختی تحلیلی بر حساسیت اضطرابی و فاجعه آمیز کردن درد در بیماران مبتلا به درد مزمن با ناگویی هیجانی اثربخش بوده است(05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرگذاری درمان شناختی تحلیلی بر حساسیت اضطرابی و فاجعه آمیز کردن درد می توان از این روش درمان برای بهبود بیماران مبتلا به درد  مزمن با ناگویی هیجانی سود جست.

    کلیدواژگان: درمان شناختی تحلیلی، فاجعه آمیز کردن درد، حساسیت اضطرابی، درد مزمن، ناگویی هیجانی
  • منصور سردارپور*، آتوسا امین زاده گوهری صفحات 76-89
    مقدمه

    سرطان سلول سنگفرشی حفره دهان (OSCC) 90%  از سرطان های دهان را تشکیل می دهد.     مهم ترین عوامل ابتلا به OSCC، استفاده از توتون، تنباکو و نوشیدن الکل است. تشخیص زودهنگام ضایعات سرطانی و پیش سرطانی و ارجاع بعد آن، مهم ترین عامل در کاهش مرگ و میر OSCC است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه میزان آگاهی دانشجویان دندانپزشکی سال آخر دانشگاه آزاد اصفهان در مورد سبب شناسی و پیش آگهی و درمان ضایعه OSCC، با سایر جوامع آماری (دانشجویان دندانپزشکی و پزشکی در سال های مختلف تحصیل ، دندانپزشکان فارغ التحصیل و پزشکان) در مطالعات دیگر است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر در سال تحصیلی 1400-1401 در بین 82 نفر از دانشجویان سال آخر دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) به روش سرشماری انجام گرفت. مطالعه به صورت مقطعی و به روش توصیفی_تحلیلی انجام شد و پرسشنامه ی محقق ساز که روایی و پایایی آن سنجیده شد، حضورا بین دانشجویان توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد و          آزمون های آماری در سطح معنا داری 05/0 مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت مطالعات مشابه با کمک پایگاه های اطلاعاتی Google scholar، Scopus  ،sid، Proquest  وPubMed  مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج(کلی و جزیی) انها با مطالعه حاضر مقایسه گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بود که از بین 82 نفر شرکت کننده در پژوهش، 9/47 درصد دانشجویان زن،  5/80 درصد دانشجویان مجرد و 4/74 درصد بومی بودند. میانگین نمره آگاهی در بعد سبب شناسی 5/2 از 3 و در بعد پیش اگهی و درمان 44/3 از 7 بدست آمد. همچنین تفاوت معناداری بین میانگین آگاهی دانشجویان در هر دو بعد سبب شناسی و درمان ، با متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل و وضعیت سکونت، دیده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان آگاهی دانشجویان سال آخر دانشکده دندانپزشکی دانشگاه ازاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) به مانند بسیاری از جوامع اماری در مطالعات دیگر  تا حد مطلوب و ایده آل فاصله دارد. جهت بهبود این شرایط پیشنهاد می شود دانشجویان در طی دوره تحصیل ارتباط بیشتری با بیماران و ضایعات دهانی داشته باشند و همچنین دوره های بازآموزی (مجازی و یا حضوری) بیشتری در زمینه ضایعات بدخیمی و پیش بدخیمی دهانی برگزار گردد.

    کلیدواژگان: دهان، بدخیمی، سلول های سنگفرش
  • زهرا خدری، نیلوفر معتمد، فاطمه حاجی نژاد، مریم روانی پور، صدیقه یگانه* صفحات 90-102
    مقدمه

    میزان قابل توجه ناامنی غذایی در شهر بوشهر لزوم شناسایی برخی عوامل مرتبط با ناامنی غذایی در خانواده را الزامی نموده است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط امنیت غذایی خانواده با حمایت اجتماعی دریافت شده در مادران بوشهری دارای کودک 12- 7 سال طراحی گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقایسه ای شاهد دار از نوع مقطعی ، 153 مادر دارای کودک12-7 سال در شهر بوشهر با نمونه گیری به روش سهمیه ای انتخاب گردید. جهت نمونه گیری ابتدا  پرسش نامه 18 گویه ای امنیت غذایی وزارت کشاورزی ایالت متحده توسط مادران تکمیل شد تا دو گروه امن و ناامن ایجاد گردد و سپس پرسشنامه حمایت اجتماعی دریافت شده توسط ایشان تکمیل گردید. برای آنالیز نتایج از رگرسیون  لجستیک، آمار توصیفی، کای دو و تی تست در سطح معناداری کمتر از 05/0 استفاده گردید.

    یافته ها

      از 153 مادر وارد شده به مطالعه (6/%36) دارای تحصیلات دیپلم بوده و تنها2/22 درصد شاغل بودند. خانواده مادران با تحصیلات بالاتر بیشتر در گروه امن غذایی قرار داشتند(χ2=10/22  و 05/0p=) . همچنین در خانواده های امن غذایی میانگین سن کودک کمتر از خانواده های ناامن غذایی(13/2-=t و 03/0=p) بود. میزان حمایت دریافت شده در5/74 درصد از مادران بالا گزارش گردید. رگرسیون لجستیک ارتباط مثبت ضعیف معناداری(02/1 OR=و 002/0 p=) را میان حمایت دریافت شده و امنیت غذایی ازدیدگاه مادران نشان داد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به ارتباط ضعیف میان امنیت غذایی خانواده و حمایت اجتماعی دریافت شده توسط مادر، سنجش دیگر مولفه های مرتبط با ناامنی غذایی مانند حمایت اجتماعی درک شده و حمایت اجتماعی دریافت شده در خانواده های تحت پوشش سازمان های حمایتی توصیه میگردد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی دریافت شده، مادر، کودک
  • سیده سعیده حسینی، امین عظیم خانی*، لادن حسینی ابریشمی صفحات 103-116
    مقدمه

    سالمندی دوره ای که علاوه بر افت تدریجی در ساختارها و عملکردهای فیزیولوژیکی، فرد دچار کاهش قابل توجهی در مهارت های مختلف می شود. هدف از مطالعه حاضر تاثیر یک دوره تمرین های منتخب کاوتورن کوکسی و فرانکل بر برخی فاکتورهای جسمانی و حرکتی مردان مبتلا به دمانس می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش، نیمه تجربی و نمونه آماری شامل24مرد سالمند دارای عارضه دمانس، از بین 70 سالمند، ساکن در مرکز نگهداری سالمندان توحید گلمگان مشهد،  به صورت هدفمند بر اساس آزمون مختصر وضعیت ذهنی (MMSE) انتخاب و در دو گروه، تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی، تمرینات منتخب کاوتورن کوکسی و فرانکل راانجام داده و گروه کنترل در این مدت به فعالیت های روزانه خود پرداخته اند. جهت ارزیابی تعادل از آزمون پیشرفته فولرتون، ارزیابی هماهنگی از آزمون تاندم گیت و سرعت راه رفتن از آزمون 10 متر راه رفتن استفاده شد. برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون شاپیروویلک، برای ارزیابی اثربخشی تمرینات از تحلیل کوواریانس و T در سطح معناداری 05/0≥Pاستفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی زوجی حاکی از این است که نمرات آزمون تعادل پیشرفته فولرتون (001/0=P)، هماهنگی حرکتی (001/0=P) و سرعت راه رفتن (001/0=P) گروه تجربی بعد از انجام برنامه تمرینی بهبود یافته بود در حالی که این نمرات در گروه کنترل بهبودی را نشان نداد. همچنین نتایج آزمون تحلیل کوواریانس در مرحله پیش آزمون تفاوت معنی داری را بین گروه ها نشان نداد اما در مرحله پس آزمون، نمرات گروه آزمایش به طور معنی داری افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    در مجموع 6 هفته تمرین های منتخب کاوتورن کوکسی و فرانکل موجب بهبود تعادل، هماهنگی و سرعت راه رفتن مردان سالمند مبتلا به دمانس شد. توصیه می شود جهت پیشگیری از زوال عقل از مزایای این تمرینات استفاده و در برنامه های مراقبت از سالمند گنجانده شود.

    کلیدواژگان: تمرینات کاوتورن کوکسی و فرانکل، تعادل، هماهنگی، سرعت راه رفتن، سالمند
|
  • Elahe Dolatabadi, Maedeh Bagheri* Pages 1-14
    Introduction

     Although the pressure of care has an adverse effect on mental health of parents with children with intellectual disabilities, educational training for these children can be helpful by creating independence for these children. Accordingly, the present study is conducted by determining the effectiveness of educational training for children with intellectual disabilities on reducing the burden of care for their parents.

    Methods

    The current research was conducted as a semi-experimental study with pre-test and post-test and a control group. The statistical population consisted of all the children under 14 withintellectual disabilities in Pakdasht city in 2021; 30 of them were selected through convenience sampling and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group underwent 20 training sessions, -two sessions a week for 5 hours, but the control group did not receive any training. Zarit Burden Interview was completed by their parents. Then, the obtained data was analyzed by SPSS 18 software and univariate covariance.

    Results

    Data illustrated the significant difference of the parental burden mean scores between the experimental and control groups (F=107/535, P<0/01); so, it can be concluded that educational training for children with educable intellectual disabilities significantly impacts caregiving-induced burden.

    Conclusion

    Educational training for children with educable intellectual disabilities in centers related with welfare organization (private and governmental), can reduce the caregiving-induced burden and its possible devastating consequences.

    Keywords: Education, Caregiving Burden, Disabled Children, Intellectual Disabilities, Parents
  • Peigham Heidarpoor*, Mandegar Tajari Pages 15-29
    Introduction

    Considering the increasing growth of the elderly population, the importance of their life quality e, and the impact of oral and dental health on their quality of life, this study was conducted with the aim of evaluating oral and dental health and the factors affecting it in the elderly of Aliabad city, Golestan province, in 1400.

    Methods

    This was a descriptive and analytical cross-sectional study. The research population consisted of 216 elderly of over 60 living in Aliabad city of Golestan province in 2022; they were selected through cluster random sampling method. 128 people (59/3 percent) were women and 88 people (40/ 7 percent) were men. This study was conducted from May to September 2022. To collect data, demographic information questionnaire and Geriatric Oral Health Assessment Index (GOHAI) were used, whose Persian version was valid and reliable. In addition, the last dental visit, the number of times the mouth was washed, the need for dental treatment, and personal assessment of the individual's oral and dental health status were among the items that were collected and recorded in the form of dental information regarding the elderly. After completing the questionnaires, data were entered into SPSS version 20 software and the analysis was done through descriptive statistics (frequency distribution calculation and central and dispersion indices), one way ANOVA, and t-test.

    Results

    In the present study, the score of oral and dental health questionnaire regarding the elderly was 49/51±8/67, which was considered satisfactory. This variable had a statistically significant relationship with the number of mouth washes (p=0/02) , personal evaluation of mouth condition (p=0/01), and the number of teeth (p<0/001). While there was no significant relationship regarding education level (p=0/26), place of residence (p=0/072), gender (p=0/56), employment status (p=0/63), income level (p=0/062), smoking (p=0/23) and the last dental visit (p=0/28),and the presence or absence of dentures (p=0/62) did not show a significant difference.

    Conclusion

    Although the quality of life score related to the oral health of the elderly in Aliabad city was satisfactory, there is still roome to improve this score. Prevention strategies for chronic diseases and high blood pressure, re-emphasizing oral and dental hygiene, and improving related health behaviors should be considered as the most important future programs in this city. Integrating oral and dental health program in the country's public health program and creating a team to promote oral and dental health at primary care level are considered effective and low-cost solutions.

    Keywords: Oral Health, Elderly, Quality of Life
  • Leyla Khezri Yazdi, Farangis Demehri* Pages 30-43
    Introduction

    During pregnancy, the marital quality and mental security of women are threatened. A woman's physical, mental and psychological health during this period has significant effects on the health of the fetus, success in natural childbirth and breastfeeding, and improving health. Maintaining psychological security, cognitive self-regulation of emotions, and the quality of marital relations during pregnancy can reduce the worries of this period to some extent. The current research aims to predicting design a structural model of marital quality and cognitive self-regulation with the mediating role of psychological security to predict concerns during pregnancy.

    Methods

    The present study was a descriptive-correlation type using the structural equation modeling method. The study  population included all the pregnant women of 25 to 40who referred to health centers and clinics in Yazd in 2023. 275 women were randomly selected by cluster sampling method. Data was collected using Aldersey and Lin's (2011) pregnancy anxiety questionnaires, Busby et al.'s marital quality (1995), Maslow's psychological security (2004), and Garnevsky et al.'s (2002) cognitive self-regulation of emotion. Data analysis was done through Pearson correlation methods and structural equation modeling using SPSS-19 and AMOS-20 software.

    Results

    The results of multivariate regression test showed that the variables of cognitive self-regulation of emotion (positive emotion (R=0/49), negative emotion (R=0/056), and marital quality (R=0/089) with the mediation of psychological security on concerns during pregnancy, had a direct and significant effect (P<0/05). Psychological security also had a direct, negative, and significant effect on worries during pregnancy (P<0/05).

    Conclusion

    The results of the present study shows that the structural model of concerns during pregnancy based on cognitive self-regulation of emotion and marital quality with the mediation of psychological security had favorable fit indices, and therefore, the knowledge of these variables can help to reduce worries during pregnancy.

    Keywords: Pregnancy, Marital Quality, Self-Regulation, Psychological Security
  • Marjan Hokmollahi, Farahnaz Ayatizadeh Tafti*, Hamidreza Fallah Yakhdani Pages 44-61
    Introduction

    The ability to control static and dynamic balance is an important physical activity which plays an important role in the implementation of activities, and as a result, in overweight management in children.
    The aim of this study is to investigate the effect of mastery-oriented motivational climate (student-centered educational and sports approach) on static and dynamic balance of overweight girl children.

    Methods

    A semi-experimental research strategy with applied purpose and a pre-test-post-test design with control groups were used. 60 girls between 10 and12 were selected by convenience sampling method and were placed in four equal groups of mastery overweight, control overweight, mastery normal weight and control normal weight. Stork and Star tests were used to evaluate static and dynamic balance, respectively.

    Results

    In the pre-test and post-test, the normal weight group performed better regarding both static and dynamic balance, although the difference between the normal weight and overweight groups decreased in the post-test. The experimental overweight group performed better in both static and dynamic balance than the control overweight group. The mean difference between pre-test and post-test of the two experimental groups of overweight and normal weight regarding dynamic and static balance was similar to each other. This was while this mean difference in the overweight group and normal control weight was greater in dynamic balance than static balance (P<0/01).

    Conclusion

    the mastery-oriented motivational climate approach has led to the improvement of both static and dynamic balance and can cause stability of posture and better performance of daily activities and various sports exercises.

    Keywords: Obesity, Physical activity, Skill, Height problems
  • Delaram Biriaei Najaf Abadi, Marziye Badihi, Zahra Rabiee, Mojgan Shokrolahi* Pages 62-75
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of cognitive analytic therapy on anxiety sensitivity and pain catastrophizing in patients with chronic pain and alexithymia.

    Methods

    This was a semi-experimental research with pre-test, post-test ,a two months' follow-up, and a control group. The statistical population included all the patients with chronic pain in Isfahan city in 2022. Sampling was done through convenience sampling method among the volunteer patients referred to private clinics in two stages. 24 patients with chronic pain who scored above 60 in Toronto alexithymia questionnaire (1994) were selected and were randomly assigned to experimental and control groups (n = 12). The instruments included  Sullivan's pain catastrophizing scale questionnaire (1995) and Taylor and Cox's anxiety sensitivity questionnaire (1998. The experimental group received cognitive analytical therapy for 16 90-minute sessions once a week, and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using repeated measure and ANOVA analysis.

    Results

    The results of data analysis showed that there was a significant difference between the adjusted mean of anxiety sensitivity and pain catastrophizing in the two groups. The mean scores of anxiety sensitivity and pain catastrophizing variables increased in post-test and follow-up phase (P<0/05). Therefore, it can be concluded that cognitive analytic therapy was effective for anxiety sensitivity and catastrophizing pain in patients with chronic pain and alexithymia (P<0/05).

    Conclusion

    Considering the effect of cognitive analytic therapy on anxiety sensitivity and pain catastrophizing, this treatment method can be used to improve patients with chronic pain and alexithymia.

    Keywords: Cognitive-analytic therapy, Anxiety sensitivity, Pain catastrophizing, Chronic pain, Alexithymia
  • Mansour Sardarpour*, Atusa Aminzadeh Gohari Pages 76-89
    Introduction

    Oral squamous cell cancer (OSCC) constitutes 90% of oral cancers, the most important factors of which are smoking tobacco and drinking alcohol. Early detection of cancerous and precancerous lesions and subsequent referrals are the most important factors in reducing OSCC mortality. The purpose of this study is to compare the knowledge level of senior dental students of Isfahan Azad University regarding etiology, prognosis and treatment of OSCC lesions with three other statistical communities in other statistical populations( dental students in different years of studying, the graduates , and the doctors).

    Methods

    The present study was conducted in the academic year 2021-2022 on 82 senior students of the Faculty of Dentistry in Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan) using census sampling method. The type of study was cross-sectional and descriptive-analytical. A researcher-made questionnaire, whose validity and reliability was calculated was distributed to the students by the researcher in person. Data analyses were done and statistical tests were examined at a significance level of 0.05. Finally, other studies with the same statistical communities were also examined through Google scholar, Scopus, Sid, Proquest and PubMed databases and the results (general and detailed) were compared with the present study.

    Results

    Of 82 students participating in the study, 47/9% were females, 80/5% were unmarried, and 74/4% were native people. The average score of awareness regarding the etiology dimension was 2/5 out of 3, while in the prognosis and treatment level, it was estimated as 3/44 out of 7. In addition, a significant difference was not observed between the average knowledge of students in both etiology and treatment dimensions, and the variables of gender, marital status, and residence status .

    Conclusion

    The results of the present study showed that the knowledge level of senior students in the Faculty of Dentistry in Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, as in many statistical communities in other studies, is far from the ideal level. In order to improve these conditions, it is suggested that students have more contact with patients and oral lesions during the course of their studies.  Moreover, more retraining courses (virtual or face-to-face) are recommended in the field of malignant and premalignant oral lesions.

    Keywords: Mouth, Malignancy, Squamous cells, Knowledge
  • Zahra Khedri, Niloofar Motamed, Fatemeh Hajinejad, Maryam Ravanipour, Sedigheh Yeganeh* Pages 90-102
    Introduction

    The high level of food insecurity in Bushehr has made it necessary to identify the factors related to food insecurity in families. This study is conducted to determine the relationship between received social support and household food security from the perspective of mothers with 7-12 children.

    Methods

    In this controlled comparative study with a cross-sectional design, 153 mothers with children between 7-12  were selected with quota sampling method. First, First, the 18-item food security questionnaire regarding the United States Ministry of Agriculture was completed by mothers to create two safe and unsafe groups , and then, the social support questionnaire was completed by them.
    was completed , To analyze the results, the researchers applied logistic regression, descriptive statistics, chi-square and t-test. The level of significance was set at 0.05.

    Results

    Of the 153 mothers who participated in the study, 36/6% had high-school education, and only 22/2% were employed. The families of mothers with higher education tended to be in secure food group (p=0/05, x2=10/22). Moreover, in the families with food security, the children’s average age was less than the families with food insecurity (P-value=0/03, t=-2/13). In 74.5% of the mothers, the amount of the received support was found to be high. Logistic regression showed a relatively insignificant and positive relationship (OR=1/02 and p=0/002) between the received support and food security from the mothers' point of view.

    Conclusion

    Considering the insignificant relationship between household food security and the mothers’ received social support, other factors related to food insecurity, e.g. perceived social support and received social support in families aided by social service organizations should be explored.

    Keywords: Received Social Support, Mother, School-Age Child, Food Security
  • Sayede Saeedeh Hosseini, Amin Azimkhani*, Ladan Hosseini Abrishami Pages 103-116
    Introduction

    Aging is a period during which the physiological structures and functions of the body gradually decrease and a person experiences a significant decrease in various skills. This study aimed to compare the effect of a selected CawtorneCooksey and Frankel’s exercise course on some physical and movement factors of elderly men with dementia.

    Method

    This research, semi-experimental and  includes 24 elderly men with dementia, living in Tawheed Golamgan Elderly Care Center of Mashhad, purposefully  based on Examination (MMSE), in to two groups ,  divided. The experimental group performed the selected exercises of Cawtorne Cooksey and Frankel, the control group did not perform any specific exercises during this period. Fullerton test was used to evaluate balance, tandem gate test was used to evaluate coordination, 10-meter walking test was used for walking speed.  used to evaluate the effectiveness of the exercises, and covariance analysis and T at the significance level of P≤0/05 were used.

    Results

    The results of the paired t-test illustrated that   of the Fullerton advanced balance test (P=0.001), movement coordination (P=0/001), and walking speed (P=0/001) of the experimental group improved after the exercise program, while  did not show improvement in the control group. the results of the analysis of covariance in the pre-test stage did not mark a significant difference between the groups, but in the post-test stage, the scores of the experimental group increased significantly.

    Conclusion

    It is recommended to use the benefits of these exercises in order to prevent dementia and include in the elderly care programs.

    Keywords: Cawthorne–Cooksey’s exercise, Frankel’s exercises, static balance, coordination, walking speed, elderly people