فهرست مطالب

فصلنامه مشرق موعود
پیاپی 69 (زمستان 1402)

  • ویژه نامه همایش دکترین مهدویت
  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کوثر سادات هاشمی*، خدامراد سلیمیان صفحات 7-26
    امام معصوم شیونی دارد که اگر مجال ظهور یابد، در سیره امام دیده می شود. تشکیل حکومت از شیون سیاسی امام است که از جهات مختلف قابل بررسی است؛ همچون لزوم تشکیل حکومت توسط معصوم، مبانی حکومتی اسلامی در آیات، روایات و سیره معصومین (ع). مردم نیز در فراهم آوردن شرایط برای ایجاد و استمرار آن می توانند نقش بسزایی داشته باشند. نوشتار حاضر به کیفیت حضور مردم در حکومت علوی و مهدوی می پردازد و به دنبال پاسخ به این سوال است که مردم در حکومت حضرت علی (ع) و حضرت مهدی، چگونه نقش آفرینی می کنند؟ یافته های پژوهش نشان از آن دارد که حاکم اسلامی در تمام شیون حاکمیتی اثرگذار است. در کنار او، مردم نیز در این مهم دخیل اند و مبانی اسلامی به حضور مردم در عرصه حکومتی مشروعیت می بخشد که در آیات، روایات، سیره معصوم و دلیل عقلی می توان به اثبات آن رسید. همچنین امت، در دو سطح عمومی و خواص، حضور پررنگی دارند و در ایجاد، نظارت، استمرار و مصونیت بخشی به حکومت نقش آفرینی می کنند. از این جهت که انسان برای رسیدن به تکامل خلق شده است. بخشی از مسیر تکامل از فعالیت اجتماعی حاصل می شود. انبیا و ایمه (ع) نیز مردم را آماده می کردند تا به مرتبه ای برسند که مسیولیت های مختلف اجتماعی را به دوش بگیرند. در هر دورانی که مردم این استعداد را بیشتر در خود فراهم کنند، نقش موثرتری خواهند داشت. با توجه به اینکه حکومت امام زمان (عج) جهانی و عدل محور است، مردم را به نقطه اوج تکامل در امور اجتماعی می رساند.
    کلیدواژگان: مردم، جمهوریت، حکومت اسلامی، مهدویت، امام علی (ع)
  • ریحانه سادات هاشمی(شهیدی)*، طیبه راهی، حمیده راهی صفحات 27-46

    اجرا و نهادینه کردن حکومت دینی در جامعه اسلامی نیازمند تربیت اسلامی مردم و اداره آنها در حیطه قوانین و شریعت الهی است. در این رابطه دلایل قرآنی و روایی در ابعاد مختلف تربیت دینی وارد شده است که براساس آن خداوند حاکمیت دینی را به آل محمد؟ص؟ واگذار کرده و این امر با حکومت جهانی امام زمان؟عج؟ تا روز قیامت تداوم می یابد. حاکم جامعه اسلامی برای اجرای قوانین الهی، می بایست عادل بوده و ضمن مبارزه با انحرافات به اصلاح امور مردم بپردازد. اصل حاکمیت دینی در منابع اسلامی مشروع دانسته شده، اما حدود و قلمرو این دخالت مورد بحث است که دلایل موافق در این زمینه از آیات و روایات آمده است و در عین حال ادله مخالف در زمینه تکالیف فردی افراد درجامعه مطرح شده که بیانگر حفظ حقوق و مصالح عمومی در مقابل حریم خصوصی است. هدف این تحقیق دست یابی به دلایل قرآنی و روایی محدوده دخالت حاکمیت اسلامی در تربیت اسلامی افراد و جامعه بوده که براساس روش جمع آوری کتابخانه ای، با شیوه توصیفی _ تحلیلی به تحلیل داده ها پرداخته است.

    کلیدواژگان: قلمرو حکومت دینی، مهدویت، تربیت اسلامی، مردم
  • مسعود زائری اصفهانی صفحات 47-64

    موضوع جایگاه علما در دوران غیبت و تشکیل حکومت دینی از جمله موضوعاتی است که به دلیل دارا بودن شاخصه های کلیدی و تاثیرگذار همواره مورد توجه محققان مسلمان و غیرمسلمان بوده است. مشاهده تغییر و تطورات در حیطه وظایف علمای شیعی و ورود ایشان به عرصه های سیاسی اجتماعی و طرح مسایلی همچون نظریه ولایت فقیه و اداره حکومت توسط فقهای شیعی، و خصوصا مشاهده نمونه حکومتی جمهوری اسلامی ایران، مستشرقان را بر آن داشت تا به شکل ویژه ای به بررسی و نقد این موضوع بپردازند. مستشرقانی همچون کولین ترنر،هاینس هالم و ژوزف الیاش در بررسی موضوع مورد نظر، ضمن تمرکز بر منابع روایی شیعی، و همچنین بیان گزاره های تاریخی از قرون اولیه تا دوران معاصر، سعی در مخدوش ساختن مبانی مشروعیت تشکیل حکومت در دوران غیبت داشته اند. در مقاله پیش رو در مرحله نخست به بیان ادله و دیدگاه این مستشرقان، و در ادامه به بیان اشکالات و نقدهای وارده بر آنها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: کولین ترنر، هاینس هالم، ژوزف الیاش، حکومت اسلامی، دوران غیبت، جایگاه علما، ولایت فقیه
  • نصرت الله آیتی صفحات 65-86

    مسیله ضرورت تشکیل حکومت جهانی صالحان از باورهای های تردیدناپذیر اسلامی است در این باره پرسش های متعددی قابل طرح است از جمله این که آیا اندیشه تشکیل حکومت جهانی صرفا یک باور مذهبی تعبدی است یا این که آن را با دلایل عقلی نیز می تواند اثبات نمود و پرسش دیگر این که اگر ما به کمک دلایل عقلی اثبات کردیم که جوامع برای رسیدن به سعادت واقعی چاره ای جز حرکت به سوی یکپارچه شدن و برداشتن مرزهای اعتباری ندارند آیا می توان ادعا کرد که اساسا حرکت طبیعی جوامع به سمت یکپارچه شدن است و جوامع خواه ناخواه به این سو حرکت خواهند کرد. در نوشتار پیش رو کوشیده شده با روش توصیفی _ تحلیلی به پرسش های یاد شده پاسخ داده شود. ضرورت توزیع عادلانه نعمت های خدادای و ضرورت امنیت و صلح جهانی از جمله دلایلی است که ضرورت وجود حکومت یکپارچه جهانی را ضرورت می بخشد و تکاملی بودن حرکت تاریخ که ریشه در ساخت و بافت انسان دارد نیز می تواند اثبات کننده این مطلب باشد که سیر طبیعی حرکت جوامع به سمت یکپارچه شدن و تشکیل حکومت جهانی خواهد بود.

    کلیدواژگان: امام مهدی، حکومت عدل جهانی، حکومت جهانی، صلح جهانی، امنیت جهانی
  • حبیب توحید صفحات 87-108

    طبق حکم عقل و برخی از آیات و روایات حکومت فقیه در زمان غیبت ضروری است، در این تحقیق به این سوال ها پاسخ داده شده که کدام دلیل عقلی روشن و چه آیه آشکاری و کدام روایت معتبری بر ضرورت حکومت فقیه جامع در زمان غیبت دلالت دارد؟ تحقیق حاضر درصدد است تا با استفاده از دلیل عقلی مالکیت خدای تعالی بر زمین و داشتن حق مدیریت، از واگذاری آن به معصوم و مانع ایجاد شده در زمان غیبت و لزوم حاکمیت فقیه بحث کرده و از آیه منع تحاکم به طاغوت و آیات عدم حکم بما انزل الله و چگونگی استفاده لزوم حکومت فقیه در زمان غیبت از این دو دسته آیه بحث کند و در بخش روایی به این بپردازد که اشکال های سندی و دلالی مقبوله عمربن حنظله و توقیع اسحاق بن یعقوب در اثبات ولایت فقیه چگونه جواب داده می شود؟ لذا براساس ادله پیش رو در فرض حصول شرایط، خواهیم گفت که حکومت فقیه جامع در زمان غیبت ضرورت دارد. در این تحقیق جمع آوری داده ها کتابخانه ای بوده و به روش توصیفی _ تحلیلی ضمن ذکر آراء برخی از دانشمندان، در مواردی بعد از نقد، ادله جدیدی بیان شده است.

    کلیدواژگان: عصر غیبت، تشکیل حکومت، ولایت مطلقه فقیه
  • محمدعلی نجفی صفحات 109-132
    از زمان نخستین جامعه بشری تا شکل گیری دولت های مدرن، اندیشه سامان بخشی به حیات اجتماعی _ سیاسی و تنظیم روابط میان فرمانروایان و فرمانبرداران از مهم ترین دغدغه های بشر بوده است. نظام های سیاسی اسلام و حکومت های برآمده از آن دارای برخی مختصات هندسی و ویژگی های منحصر به فرد است که هرچند به تدریج در طی زمان شکل گرفته اند، فهم کامل، شکل و ساخت آنها عمدتا نیازمند درک نظریه های کلامی و فقهی است که در آن هندسه و خصوصیات مندرج هستند. بررسی منطق و بنیاد آرای سیاسی امام خمینی؟ره؟ از یک سو به دلیل تنوع آثارش در سنت های مختلف اندیشه اسلامی مانند؛ فقه، کلام، فلسفه، اخلاق، تفسیر و عرفان و از سوی دیگر به ویژه به دلیل تلاش و موفقیت ایشان در تاسیس یک حکومت دینی اهمیت بسیاری در مطالعات اندیشه سیاسی اسلام دارد. پرسش اساسی نوشته حاضر این است که نگاه امام خمینی؟ره؟ به مفهوم سیاست چیست و مهم ترین مولفه های کارکردی _ جامعه شناختی ایشان در حوزه سیاست که منجر به شکل گیری حکومت دینی شده است، چه می باشد؟روش به کار رفته در این تحقیق، روش کتابخانه ای و مطالعات اسنادی است که با رجوع به منابع دسته اول(صحیفه امام خمینی؟ره؟ و دیگر آثار ایشان) و منابع دسته دوم(کتب و مقالات تفسیری) انجام شده است. نتایج نشان می دهد که مهم ترین کارکردهای سیاست از منظر حضرت امام خمینی؟ره؟ عبارتند از؛ تربیت و تزکیه(جامعه پذیری)، ظلم ستیزی، توجه به حیات و سعادت اخروی انسان ، همزیستی مسالمت آمیز، وحدت امت اسلام و شکل گیری تمدن نوین اسلامی(حکومت دینی).
    کلیدواژگان: امام خمینی، سیاست، کارکرد، اندیشه سیاسی، حکومت دینی
  • سید اکبر حسینی قلعه بهمن صفحات 133-158

    هنگام سخن گفتن از مبنای یک پدیده، مراد و منظور آن بنیان ها و پایه هایی است که آن رخداد بر آن استوار گردیده و به اقتضای آن بنیان شکل خاصی یافته است. حکومت به طور عام و حکومت دینی نیز پدیده ای است که بر یک دسته بنیان ساخته شده و به اقتضای آن مبناها، شکل و صورت خاصی به خود گرفته است. برای ساخته شدن یک حکومت و نوع خاصی از آن که حکومت دینی است، بنیان های متعددی مورد نیاز است. دسته ای از این بنیان ها، بنیان های نظری بوده که اشاره به باورهای اصیل و اساسی مردمان دارند و در ذیل مهم ترین آنها بنیان های هستی شناختی، معرفت شناختی، الهیاتی، ارزش شناختی و انسان شناختی واقع شده اند. بنابراین، مبانی انسان شناختی حکومت و حکومت دینی، آن دسته از باورهای اصیل و اساسی هستند که در حوزه شناخت انسان قرار گرفته و باورهای حکومت دینی راجع به انسان را شکل داده اند. در این نوشتار، با مراجعه به منابع دارای حجیت در دین، به مهم ترین پایه های انسان شناختی حکومت دینی رسیده ایم و تلاش کرده ایم در یک نظم منطقی آنها را عرضه داریم.

    کلیدواژگان: حکومت، حکومت دینی، انسان شناسی، طبیعت انسان، تجرد روح، هدف آفرینش انسان، کمال انسان
  • محمدرضا اسدی صفحات 159-180
    با توجه به نقش مهم حکومت ها در سازمان دهی جوامع و اداره مردم با جهت دهی افکار و اعمال آنان و ورود جدی دین به حوزه تعیین سرنوشت افراد، بررسی اهداف حکومت های دینی، ضروری است. در این میان اسلام و مسیحیت به عنوان دو دین زنده و دارای پیروان فراوان در جهان امروز، شایسته بررسی دقیق تری هستند. مقاله پیش رو با مطالعه کتابخانه ای و روش توصیفی _ تحلیلی به شناسایی و مقایسه اهداف حکومت های دینی _ اسلامی و مسیحی پرداخته و نتیجه می گیرد که به رغم وجود تفاوت هایی در مبانی و روش های این دو دین، شباهت های فراوانی در اهداف اصلی این دو حکومت دینی وجود دارد. براساس این بازنگری نو، اهداف اسلام در حکومت دینی عبارتند از: امنیت و عدالت اجتماعی، کمال انسان و تحقق حکومت خدا در زمین و اهداف مسیحیت در حکومت دین عبارتند از: امنیت و عدالت اجتماعی، رساندن جهان به کمال و تحقق حکومت خدا در زمین.
    کلیدواژگان: حکومت دینی، اسلام، مسیحیت، شیعه، کاتولیک
  • بهروز محمدی منفرد صفحات 181-196
    مسیله اصلی پژوهش حاضر این است که اساسا تشکیل حکومت اسلامی از حیث اخلاقی اهمیت داشته و مبنای چنین حکومتی، اصول اخلاقی است. در این نوشتار از برخی مبانی اخلاقی از قبیل ضرورت تعالی نفس انسانی و مسیولیت پذیری اخلاقی و همچنین انگیزش اخلاقی برای ضرورت شکل گیری حاکمیت اسلامی سخن گفته می شود. البته ضرورت شناخت این مبانی در گام نخست مبتنی بر این است که از وضعیت نابه سامان اخلاقی و اجتماعی جامعه دینی آگاه شده و از آن وضعیت های نابه سامان ناخوشایند باشیم. در نوشتار حاضر تلاش می شود پیوند وثیق بین اخلاقی زیستن و حکومت اسلامی تدقیق شود.
    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، اخلاقی زیستن، تعالی نفس، مسئولیت پذیری
  • آسیه آخوند قرقی*، سیدمحمد میرهاشمی صفحات 197-212
    نفاق پدیده ای است که در آموزه های دین به این صفت و نیز پیامدهای آن در سطوح مختلف اشاره شده است. نفاق آن هم درسطح خواص، خسارت های زیان بار به بار می آورد. از جمله پیامدهای جبران ناپذیر این صفت مذموم، بدبینی و فاصله گرفتن مردم از دین و شریعت است. خواص در صورت ضعف و تزلزل در ساحت شناخت و بینش، جهت دست یافتن به قدرت یا حفظ جایگاه خود، تدریجا صفت نفاق را پیدا می کنند. تاریخ نیز بیانگر این حقیقت است که عملکرد منافقانه برخی خواص، آسیب های جبران ناپذیری وارد نموده است. رویکرد اساسی در این جستار، بررسی نفاق خواص جامعه در حکومت دینی و تاثیر آن در دین گریزی عوام است. این جستار در مقام بررسی این مسیله است که ابتلای خواص جامعه مبتلا به این پدیده مذموم و عملکرد منافقانه آنان الزاما در عوام تاثیر منفی گذاشته و باعث بدبینی و حتی فاصله گرفتن آنها از دین شود. خواص منافق در طول تاریخ لطمات جبران ناپذیری بر پیکره جامعه وارد نموده اند. در عصر حاضر بعد از تحقق حکومت اسلامی در منطقه و اتمام دوران دفاع مقدس، مدعیان دین و خدمت به مردم تدریجا در بدنه نظام نفوذ نمودند. آنان با استفاده ابزاری از دین و نمادهای آن، در راستای عوام فریبی، اعتماد توده مردم را نسبت به خود جلب نمودند. عملکرد نابه هنجار آنان عامه مردم را دچار تضاد نمود، موجب گردید مردم نسنجیده به پای دین بگذارند. هدف اساسی در این جستار، بررسی پیوند ناگسستنی میان نفاق خواص جامعه و تاثیرگذاری عملکرد منافقانه آنان در عرصه های مختلف از جمله در عرصه سیاست و مدیریت جامعه، بر اعتقادات دینی توده مردم و در نتیجه دین گریزی آنان است. پرسش اصلی نیز این است: چگونه نفاق سیاسی خواص جامعه موجب ناکارآمدی دین می شود؟ روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات عمدتا کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: نفاق سیاسی، ناکارآمدی، حکومت دینی، دین گریزی، خواص، عوام
|
  • Kosarossadat Hashemi *, Khodamorad Salimian Pages 7-26
    The infallible Imam has something that, if there is a chance to appear, it will be seen in the life of the Imam. The formation of the government is one of the Imam's political affairs, which can be investigated from different angles; Such as the need to form a government by the innocent, the foundations of Islamic government in the verses, traditions and life of the innocent (AS). People can also play a significant role in providing conditions for its creation and continuation. This article deals with the quality of people's participation in Alavi and Mahdavi government and seeks to answer the question, how do people play a role in the government of Hazrat Ali (AS) and Hazrat Mahdi? The findings of the research show that the Islamic ruler is effective in all governance affairs. Along with him, the people are also involved in this matter, and Islamic principles give legitimacy to the presence of the people in the governmental arena, which can be proven in the verses, traditions, innocent way of life, and rational reason. Also, the community has a strong presence at both public and special levels and plays a role in establishing, monitoring, continuing and protecting the government. Because man was created to achieve evolution. In any era, when people provide more of this talent, they will play a more effective role. Considering that the government of Imam Zaman (AS) is global and justice-oriented, it will bring people to the peak of evolution in social affairs.
    Keywords: People, republic, Islamic Government, Mahdism, Imam Ali
  • Reyhana Sadat Hashemi *, Tayyaba Rahi, Hamida Rahi Pages 27-46

    The implementation and institutionalization of religious government in the Islamic society requires the Islamic education of the people and their management within the scope of divine laws and Sharia. In this regard, the Qur'anic and narrational reasons have been included in different dimensions of religious education, according to which God gave religious sovereignty to the family of Muhammad? and this matter with the world government of Imam Zaman? It continues until the Day of Judgment. In order to implement divine laws, the ruler of the Islamic society must be just and reform the people's affairs while fighting deviations. The principle of religious sovereignty is considered legitimate in Islamic sources, but the limits and scope of this interference are discussed, the arguments in favor in this regard come from verses and traditions, and at the same time, the arguments against it are presented in the field of individual duties of people in the society, which indicate the preservation of rights and Public interest is against privacy. The aim of this research was to find the Quranic reasons and validity of the scope of the intervention of the Islamic government in the Islamic education of individuals and society, which analyzed the data based on the method of library collection, with a descriptive-analytical method.

    Keywords: The realm of theocracy, Mahdaviat, Islamic education, People
  • Masoud Zaeri Isfahani Pages 47-64

    The issue of the status of scholars during the period of occultation and the formation of religious government is one of the issues that has always been the focus of Muslim and non-Muslim researchers due to its key and influential characteristics. Observing the changes and developments in the field of duties of Shia scholars and their entry into social political arenas and raising issues such as the theory of jurisprudence and administration of government by Shia jurists, and especially observing the example of the government of the Islamic Republic of Iran, prompted Orientalists to investigate in a special way and criticize this issue. Orientalists such as Colin Turner, Heinz Halm and Joseph Eliash have tried to distort the foundations of the legitimacy of the establishment of the government during the time of the occultation, while focusing on Shia narrative sources, as well as expressing historical propositions from the early centuries to the contemporary era. In the following article, in the first stage, the arguments and viewpoints of these orientalists have been stated, and in the following, the problems and criticisms against them have been discussed.

    Keywords: Colin Turner, Heinz Halm, Joseph Ilyash, Islamic Government, The Era of Occultation, the status of scholars, religious authority
  • Nusratullah Ayati Pages 65-86

    The issue of the necessity of establishing a world government of the righteous is one of the unquestionable Islamic beliefs. In this regard, several questions can be raised, including whether the idea of establishing a world government is merely a religious belief or whether it can be proved with rational reasons, and another question is that if we With the help of rational reasons, we proved that societies have no choice but to move towards integration and remove credit boundaries to achieve real happiness. Can we claim that basically the natural movement of societies is towards integration and societies will move in this direction whether they like it or not. In the following article, an attempt is made to answer the mentioned questions with a descriptive-analytical method. The need for fair distribution of God's blessings and the need for global security and peace are among the reasons that necessitate the existence of a unified global government, and the evolutionary nature of the movement of history, which is rooted in the structure and fabric of man, can also prove that the natural course of the movement of societies towards It will be unifying and forming a global government.

    Keywords: Imam Mahdi, world justice government, World Government, World Peace, World Security
  • Habib Tohid Pages 87-108

    According to the rule of reason and some verses and traditions, the rule of the jurist is necessary during the time of absence. In this research, these questions have been answered, which clear intellectual reason, which clear verse, and which authentic narration indicate the necessity of the rule of the jurist in the time of absence? The present research is trying to use the rational reason of God Almighty's ownership of the earth and having the right to manage it, to discuss about handing it over to the innocent and the obstacle created during the absence and the necessity of the jurist's rule, and from the verse forbidding the domination of tyrants and the verses of non-judgment. God's will and how to use the necessity of the jurist's rule during the absence of these two types of verses, and in the narrative section, how to answer the forms of documents and brokers accepted by Umar bin Hanzala and Ishaq bin Yaqoob in proving the jurisprudence? Therefore, based on the evidence presented in the assumption that the conditions are met, we will say that the rule of a comprehensive jurist is necessary at the time of absenteeism. In this research, the collection of data is a library and in a descriptive-analytical method, while mentioning the opinions of some scientists, in some cases, after the criticism, new evidences have been stated.

    Keywords: the age of absence, the formation of the government, the absolute authority of the jurist
  • Mohammad Ali Najafi Pages 109-132
    From the time of the first human society to the formation of modern governments, the idea of organizing social-political life and regulating the relations between the rulers and the ruled has been one of the most important concerns of mankind. The political systems of Islam and the governments that emerged from it have some unique geometrical coordinates and features that, although they have been gradually formed over time, a complete understanding of their form and structure mainly requires understanding theological and jurisprudential theories in which geometry and features are included. are. Investigating the logic and foundation of Imam Khomeini's political views? On the one hand, due to the diversity of his works in different traditions of Islamic thought, such as; Jurisprudence, religion, philosophy, ethics, interpretation and mysticism, and on the other hand, especially because of his efforts and success in establishing a religious government, are very important in the studies of Islamic political thought. The basic question of the present article is that Imam Khomeini's view? What is the concept of politics and what are the most important functional-sociological components in the field of politics that have led to the formation of the religious government? The method used in this research is the library method and document studies, which by referring to the sources of the first category (Sahifah Imam) Khomeini and his other works) and the second category sources (books and interpretive articles) have been done. The results show that the most important functions of politics from the perspective of Imam Khomeini? as follows; Education and cultivation (socialization), anti-tyranny, attention to human life and afterlife happiness, peaceful coexistence, unity of the Islamic Ummah and the formation of a new Islamic civilization (religious government).
    Keywords: Imam Khomeini, Politics, function, Political Thought, religious government
  • Seyed Akbar Hosseini Qale Bahman Pages 133-158

    When talking about the basis of a phenomenon, it means the foundations on which that phenomenon is based and according to the necessity of that foundation, it has taken a special shape. Government in general and religious government is also a phenomenon that is built on a set of foundations and has taken a special shape and form according to the requirements of those foundations. In order to build a government and a special type of it, which is a religious government, several foundations are needed. Some of these foundations are theoretical foundations that refer to the original and basic beliefs of people, and under the most important of them are the ontological, epistemological, theological, value-based and anthropological foundations. Therefore, the anthropological foundations of government and religious government are those original and basic beliefs that are in the domain of human knowledge and have formed religious government's beliefs about humans. In this article, by referring to authoritative sources in religion, we have reached the most important anthropological bases of religious government and we have tried to present them in a logical order.

    Keywords: Government, religious government, Anthropology, Human Nature, celibacy of soul, purpose of human creation, human perfection
  • Mohammadreza Asadi Pages 159-180
    Considering the important role of governments in organizing societies and managing people by directing their thoughts and actions and the serious entry of religion into the sphere of determining the fate of individuals, it is necessary to examine the goals of religious governments. In the meantime, Islam and Christianity, as two living religions with many followers in today's world, deserve a closer examination. The following article identifies and compares the goals of Islamic and Christian religious governments with a library study and a descriptive-analytical method and concludes that despite the existence of differences in the foundations and methods of these two religions, similarities There are many differences in the main goals of these two religious governments. According to this new review, the goals of Islam in religious governance are: security and social justice, the perfection of man and the realization of God's rule on earth, and the goals of Christianity in religious governance are: security and social justice, bringing the world to perfection and realizing God's rule on earth.
    Keywords: theocracy, Islam, Christianity, Shia, Catholicism
  • Behrouz Mohammadi Monfared Pages 181-196
    The main problem of the current research is that the formation of Islamic government is important from the moral point of view and the basis of such a government is moral principles. This article talks about some moral foundations such as the necessity of human self-exaltation and moral responsibility, as well as moral motivation for the necessity of forming Islamic sovereignty. Of course, the necessity of knowing these basics in the first step is based on being aware of the disordered moral and social situation of the religious society and being unhappy about those disordered situations. In this article, an attempt is made to verify the bond between ethical living and Islamic government.
    Keywords: Islamic Government, ethical living, self-exaltation, Responsibility
  • Asiyeh Akhond Qoroqi *, Seyyed Mohammad Mirhashemi Pages 197-212
    Hypocrisy is a phenomenon that has been mentioned in religious teachings as well as its consequences at different levels. Hypocrisy also causes harmful damages at the property level. One of the irreparable consequences of this reprehensible trait is pessimism and distancing people from religion and Sharia. In the case of weakness and vacillation in the field of knowledge and vision, in order to gain power or maintain their position, they gradually find the attribute of hypocrisy. History also shows the fact that the hypocritical performance of some properties has caused irreparable damage. The basic approach in this essay is to investigate the hypocrisy of the society's properties in the religious government and its effect on the apostasy of the common people. This essay is in the position of investigating the problem that the disease of the society affected by this reprehensible phenomenon and their hypocritical behavior necessarily has a negative effect on the common people and causes them to be pessimistic and even distance themselves from religion. The properties of hypocrites have caused irreparable damage to the body of society throughout history. In the present era, after the realization of the Islamic government in the region and the end of the period of holy defense, the claimants of religion and service to the people gradually infiltrated the body of the system. By using religion and its symbols as a tool, in line with demagoguery, they gained the trust of the mass of people towards themselves. Their abnormal performance made the common people conflicted, caused people to unwisely follow religion. The main goal of this essay is to examine the inseparable link between the hypocrisy of society and the influence of their hypocritical actions in various fields, including politics and society management, on the religious beliefs of the masses of people and as a result their aversion to religion. The main question is: How does the political hypocrisy of society's properties cause the inefficiency of religion? The research method is descriptive and analytical and the method of collecting information is mainly library.
    Keywords: Political hypocrisy, Inefficiency, theocracy, atheism, Properties, common people