فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 43 (زمستان 1402)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 43 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدمهدی زیدی* صفحات 9-39

    کیسانیه از نخستین نحله های جداشده از شیعه و یکی از فرق مهم سده های اولیه اسلامی بوده که پیدایش آن با قیام مختار و ادعای جانشینی و امامت محمد حنفیه همراه است. سخن از مناسبات میان کیسانیه و امامیه کمک شایانی به شناخت تاریخ و اندیشه شیعه خواهد کرد. ازاین رو این پژوهش به عنوان سوال اصلی به بررسی مناسبات میان این دو گروه در بازه زمانی حضور امامان پرداخته است. ازآنجاکه در ابتدای امر کیسانیه و امامیه تفاوت زیادی از نظر اندیشه و آراء نداشته و صرفا در مصداق امامت با یکدیگر اختلاف داشته اند، تعاملات میان این دو گروه بیشتر به صورت همگرایی ظاهرشده است. هرچند امامیه در این دوره به رد امامت محمد حنفیه پرداخته و به آگاه سازی جامعه شیعه در برابر عدم صلاحیت محمد حنفیه در قبول ردای امامت می پردازد. اما بانفوذ جریان غلات در درون کیسانیه که عملا اندیشه های اصیل کیسانیه را دگرگون می کند این مناسبات بیشتر به صورت تقابل های فرهنگی و اجتماعی به منصه ظهور رسیده است. همچنین امامیه از ورود به هرگونه تحرکات سیاسی کیسانیه در این زمان به شدت خودداری کرده اند.

    کلیدواژگان: فرق شیعه، امامیه، کیسانیه، مناسبات فرهنگی، مناسبات اجتماعی، مناسبات سیاسی
  • سید مسیح شاه چراغ*، رضا برنجکار صفحات 31-49

    عوامل متعددی سبب گرایش متفکران دینی در معنای صفات ذاتی خداوند به الهیات سلبی شده است که می توان از آن ها با عنوان مبانی این الهیات نام برد. مهم ترین عامل، توحید و یگانگی ذات خداوند است. سه تفسیر آن یعنی نفی تشبیه، نفی شریک و نفی ترکیب سه مبنای مهم در گرایش به الهیات سلبی می باشد. تنزیه و نفی تشبیه سبب آن شد که برخی متفکران از الهیات سلبی دفاع نمایند. دومین مبنا آن است که نباید برای ذات خداوند شریک قایل شد و از این رو نظریه زیادت اشاعره که قول به تعدد قدما است، باطل می باشد. الهیات اثباتی با این نظریه ارتباط مستقیم دارد و لذا الهیات سلبی راهکار مناسبی برای دور ماندن از این آفت است. مبنای سوم بساطت و نفی ترکیب است. بر این اساس متفکرانی مانند قاضی سعید قمی نظریه عینیت را نپذیرفته و با نفی صفات به الهیات سلبی گرایش یافته اند. مبنای چهارم عدم تعقل صفات خداوند است که سبب شده است متکلمانی مانند علامه مجلسی با وجود پذیرش اصل صفت برای خداوند، قایل به الهیات سلبی شوند. پنجمین مبنا اشتراک لفظی وجود است که برخی از متکلمان را به سوی الهیات سلبی سوق داده است.

    کلیدواژگان: الهیات سلبی، نفی تشبیه، نفی شریک، نفی ترکیب، اشتراک لفظی
  • علی امیرخانی* صفحات 51-73

    مقاله پیش رو با شیوه بررسی تاریخ اندیشه مسیله امکان و قلمرو شناخت عقلی خدا از نظرگاه جریان فکری -متکلمان نظریه پرداز مدرسه کوفه را بر اساس گزارش های روایی و تاریخی بررسیده و نشان داده است که متکلمان نظریه پردازی چون زراره، مومن طاق و هشام بن حکم و پیروان شان به امکان شناخت عقلی بین الحدینی خدا که مستلزم نفی تعطیل و نفی تشبیه است، باورمند بودند و به تبع آن با دیدگاه نفی صفات ذاتی ایجابی جمهور امامیه که لازمه نفی تشبیه بود، مخالفتی نداشتند. با این حال، شواهد روشنی وجود دارد که به علم ازلی حق تعالی پیش از آفرینش عالم (به صورت سلبی و به معنای عدم جهل) اذعان داشتند. در منظومه فکری آنان در مقابل صفات ذاتی که به صورت سلبی به خدا اتصاف دارد، صفات فعلی حق تعالی قرار دارد که همراه با حدوث فعل و امر آفرینش ایجاد می شود و اتصاف ایجابی آن به خداوند محذوری در پی ندارد. جریان کلامی مدرسه کوفه به جز هشام بن حکم و پیروانش، صفات فعلی خدا را مخلوق و به کلی متباین از ذات باری تعالی می دانستند، اما جریان هشامیه صفات فعلی حضرت حق را معنایی می دانستند که نه عین ذات است و نه بسان سایر آفریده ها متباین و خارج از ذات است.

    کلیدواژگان: شناخت عقلی خدا، متکلمان نظریه پرداز، نفی صفات، صفات ذاتی، صفات فعلی، نظریه معنا
  • مجید شمس کلاهی* صفحات 75-95

    «احباط عمل در آخرت» در نگاه تفسیری کلامی به ویژه با تکیه بر ظاهر بدوی آیه: «و قدمنا إلی‏ ما عملوا من عمل فجعلناه هباء منثورا» (فرقان: 23)، به معنای «ابطال عمل» تلقی می شود. این نوشتار روشن می سازد «احباط عمل در آخرت» از نگاه قرآن کریم، از سنخ «اظهار بطلان» است، نه «ابطال عمل» به معنای «باطل ساختن عمل با امحای آثار آن». خصوصیت نو آورانه ی این نوشته، تحلیل چیستی احباط در آخرت به شکل قرآن بنیان بر پایه ی مقدمات ماخوذ از آیات است که به مدد آن، بایستگی صرف آیه فوق از ظاهر صریحش، مستدل می گردد. سیر منطقی حل مسیله ی پژوهش بدین قرار است: در مرحله نخست مستدل می شود: 1. ذات لایتغیر و مشترک میان اسباب حبط، «کفر» است؛2. حقیقت کفر، عبارت است از: باطل و بی اثر کردن حق و نعمت؛ 3. میان عمل و جزای اخروی آن از نگاه قرآن، رابطه ی این همانی بر قرار است. سپس بر پایه ی مقدمات مذکور، مستدل می گردد حقیقت احباط در آخرت، اظهار حقیقت عمل کفر ورزیدن، برای انسان مرتکب کفر است که خداوند، آن را با پدید آوردن نشیه ی آخرت محقق می سازد، نشیه ای که باطن عمل انسان مرتکب کفر که «باطل و بی اثرسازی» است در آن نشیه برایش آشکار می شود و او، بطلان و بی اثری اعمالش را به جزای کفر ورزیدن، دریافت می کند. این مقاله به روش تحلیلی و توصیفی و با تکیه بر شیوه ی تفسیر موضوعی آیات ناظر به حبط اعمال سامان یافته است.

    کلیدواژگان: اسباب حبط، حبط در دنیا، احباط در آخرت، حقیقت کفر
  • قاسم ترخان*، فاطمه رئوفی تبار صفحات 97-119

    امامت امام با ادله متنوعی عقلی و نقلی قابل اثبات است. این نوشتار تنها از ادله ای بحث می کند که اولا نقلی است و ثانیا از سوی پیامبر و امام پیشین بر امامت یک امام ایراد شده و امام در مواردی که لازم است به اثبات امامت خود بپردازد، از آن ها بهره برده است. با قیودی که ذکر شد، ادله عقلی یا ادله نقلی که مورداستفاده خود امام نبوده، محل بحث نخواهد بود.در طریق نگارش این نویسه از روش تحلیلی_توصیفی بهره گرفته و بر اساس آن به سه جریان کلی در ادله نقلی امامت، منتج شده است:الف) جریان ادله ای که در مقابل مدعیان امر حکومت پس از رسول خدا شکل گرفت. استنادات ایمه در این عصر عمدتا به سخنان خداوند در قرآن و احادیث پیامبر بود که به انحصار حق جانشینی پیامبر در امیرالمومنین و فرزندانش اشاره داشت؛ب) جریان ادله ای که در برابر مدعیان امر امامت بود. استنادات ایمه در این زمان، بیشتر حول محور ودایع امامت، وصیت و تغسیل و تکفین امام پیشین بود؛ج) جریان ادله امامت منجی که بر اساس آن، ادله نقلی به تعیین امامت منجی و موعود منصرف شده است.

    کلیدواژگان: ادله نقلی امامت ائمه، جریان شناسی ادله امامت، اثبات امامت ائمه شیعه
  • علیرضا اسعدی* صفحات 115-137

    در باره عوامل پیدایش علم کلام اختلاف نظرهای فراوانی وجود دارد. در یک تقسیم عوامل پیدایش آن به دو دسته داخلی و خارجی می شود. هرچند اندیشه غالب در میان خاورشناسان استناد علم کلام به عوامل بیرونی است، برخی خاورشناسان، پیدایش علم کلام را ناشی از عوامل داخلی و به ویژه مرتبط با قرآن دانسته اند. اما در این که چگونه قرآن خاستگاه پیدایش علم کلام شده، اشتراک نظر ندارند و آن را به گونه های مختلفی تبیین کرده اند که مهم ترین آنها عبارتند از: نقص تعالیم قرآنی؛ تناقض ها و تعارض های قرآن و نیز ضرورت تبیین و اثبات آموزه های قرآنی و دفاع از آنها. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی، با تبیین و بررسی این سه دیدگاه نشان می دهد که نقش قرآن کریم در پیدایش علم کلام نه به دلیل نقص تعالیم آن و یا وجود تناقض در آن است بلکه مسلمانان به دلیل ضرورت تبیین و اثبات آموزه های دینی و دفاع از آنها به علم کلام روی آورده و در نهایت تاسیس علم کلام را رقم زده اند.

    کلیدواژگان: علم کلام، کلام اسلامی، خاورشناسان، قرآن کریم، علوم اسلامی، تاریخ علم کلام
|
  • Sayyid MohammadMahdi Zaydi* Pages 9-39

    Kīsāniyyah was one of the first sects separated from Shiʿa and one of the important sects of the early Islamic centuries which its emergence is associated with the uprising of Mukhtār and Muḥammad ibn al-Ḥanafiyyah’s claim of succession and Imamate. Talking about the relations between Kīsāniyyah and Imāmiyyah will help to understand the history and thoughts of Shiʿa. Therefore, as the main question, this research examines the relationship between these two groups during the time period of the Imāms ' presence. Since at the beginning, there was not much difference in terms of thoughts and opinions between Kīsāniyyah and Imāmiyyah and they differed only on the person of the Imām, the interactions between these two groups have appeared more in the form of convergence. However, in this period, the Imāmiyyah rejects the Imamate of Muḥammad ibn al-Ḥanafiyhah and informs the Shiʿa community against Muḥammad ibn al-Ḥanafiyhah 's incompetence in accepting the place of Imamate. But due to the influence of the flow of the Ghālis (Extremists) in Kīsāniyyah, which practically transforms the original ideas of Kīsāniyyah, these relationships have come to the fore in the form of cultural and social confrontations. Also, the Imāmiyyah have strongly refused to participate in any political movements of Kīsāniyyah at this time.

    Keywords: Shiʿa sects, Imāmiyyah, Kīsāniyyah, cultural relations, social relations, political relations
  • Sayyid Masih ShahCheragh*, Reza Barinjkar Pages 31-49

    Several factors have caused the tendency of religious thinkers in the meaning of God's inherent attributes to negative theology, which can be named as the bases of this theology. The most important factor is monotheism and the oneness of God's essence. Its three interpretations, namely negation of analogy, negation of partner, and negation of combination, are three important bases in the tendency towards negative theology. Tanzīh (purifying God of imperfect attributes) and negation of similitude caused some thinkers to defend negative theology. The second basis is that one should not associate a partner with God's essence, and therefore the Ashʿarī theory of ziyādah al-ṣifāt (the attributes added to the Essence), which is belief in the multiplicity of the eternals, is invalid. Affirmative theology is directly related to this theory and therefore negative theology is a suitable solution to stay away from this problem. The third basis is simplicity and negation of composition. Based on this, thinkers like Ḳāḍī Saʿīd Qomī did not accept the theory of the sameness of Essence and attributes, and by negating attributes, they have tended towards negative theology. The fourth basis is the lack of imagination of God's attributes, which has caused theologians like ʿAllāmeh Madjlisī to believe in negative theology despite basically accepting attributes for God. The fifth basis is that the word wudjūd (lit. existence) is a homonym with different meanings, and this basis has led some theologians to negative theology.

    Keywords: Negative theology, negation of analogy, negation of partner, negationof composition, homonym
  • Ali Amirkhani* Pages 51-73

    With a history of thought examining way, the present article examines the problem of the possibility of rational knowledge of God and its realm from the point of view of the thought trend of the theorizing theologians of the Kūfah school based on narrative and historical reports and has shown that theorizing theologians such as Zurārah, Muʾmin al-Ṭāq And Hishām Ibn Ḥakam and their followers believed in the possibility of a middle rational knowledge of God, which requires the negation of taʿṭīl (refraining of talking about God) and the negation of tashbīh (similitude), and accordingly, they did not oppose the view of the Imāmiyyah majority about the negation of the inherent positive attributes, which required the negation of tashbīh. However, there are clear evidences that they acknowledged the eternal knowledge of the Almighty God before the creation of the universe (negatively and in the sense of non-ignorance). In their thought system, in contrast to the inherent attributes that are negatively attributed to God, there are the act attributes of the Almighty God, which are created along with the act of creation, and their positive attribution to God does not entail any limitation. The theological stream of the school of Kūfah, except for Hishām Ibn Ḥakam and his followers, considered the act attributes of God as created and completely different from the Supreme Being, but the Hishāmiyhah stream considered the act attributes of the Real as a meaning that is neither the same to the Essence nor, like other creatures) out of It and opposite to It.

    Keywords: rational knowledge of God, theorizing theologians, negation ofattributes, inherent attributes, act attributes, theory of meanin
  • Majid Shams Kolahi* Pages 75-95

    ḥabṭ or Iḥbāṭ (lit. frustration, destruction) of acts in the hereafter in the exegeticaltheological view, especially based on the primitive appearance of the Qurʾanic verse: “We shall advance upon what work they have done, and make it a scattered dust” (Qurʾan 25: 23), is considered to mean “destroying an act”. This article makes it clear that “Iḥbāṭ of an act in the hereafter” from the Holy Qurʾan's point of view, is a kind of “revealing invalidity”, not “destroying an act” in the sense of “invalidating an act by erasing its effects”. The innovative feature of this writing is the analysis of Iḥbāṭ’s nature in the hereafter on the basis of the Qurʾan based on the premises taken from the Qurʾanic verses, with the help of which the necessity of baring the above verse from its explicit appearance is justified. The logical course of solving the research problem is as follows: In the first stage, it is argued that: 1. The unchanging and common essence of the causes of ḥabṭ is "disbelief"; 2. The reality of disbelief is: nullifying and making the rights and blessings ineffective; 3. From the point of view of the Qurʾan, there is a sameness relationship between the act and its afterlife punishment. Then, on the basis of the aforementioned premises, it is argued that the truth of Iḥbāṭ in the hereafter, showing the reality of the act of disbelief for a person who commits disbelief, which God fulfills it by creating the other world, a world in which the inner truth of the act of the doer of disbelief, that is “nullifies and neutralizes” will appear for him and he receives the nullity and ineffectiveness of his acts because of disbelief. This article is organized in an analytical and descriptive way, relying on the method of thematic interpretation of the verses regarding the ḥabṭ of deeds.

    Keywords: causes of ḥabṭ, ḥabṭ in this world, ḥabṭ in the hereafter, the reality ofdisbelief
  • Qasim Tarkhan*, Fatimeh RaʾūfiTabar Pages 97-119

    The Imamate of the Imām can be proven with various rational and narrative proofs. This article only discusses evidences that are firstly narrative, and secondly, the Prophet and the previous Imām declared the Imamate of an Imām, and the latter Imam used them in cases where it was necessary to prove his Imamate. With the limitations mentioned, rational arguments or narrative arguments that were not used by the Imām himself will not be discussed. In writing this article, analytical-descriptive method has been used and based on that, three types of evidences of Imamate have been discussed: a) The arguments that were formed against the claimants of the rule after the Messenger of God. The Imāms in this era mainly referred to the words of God in the Qurʾan and the hadiths of the Prophet, which referred to the monopoly right of Amī al-Muʾminīn and his children to be the successors of the Prophet; b) The arguments against the claimants of Imamate, including Banū al-Ḥasan. The citations of the Imāms at this time were mostly centered on the Imamate's deposit pledges, last will, ritually washing and enshrouding the body of the previous Imām when he dies; c) The proofs of the imamate of Mundjī (the promised Savior), based on which, the narrative evidences for the determination of the Imamate of the Savior and the Promised One have been abandoned.

    Keywords: Narrative proofs of Imamate, proving the Imamate, naṣṣ (verbalevidence), deposit pledges, last will