فهرست مطالب

مطالعات ساختار و کارکرد شهری - پیاپی 38 (بهار 1403)

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 38 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حجت شیخی*، فرهاد برونک صفحات 7-32

    تشکیل نهادهای متناسب با وضعیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی یکی از ابزارهای قوی و موثر برای تسریع فرایند نوسازی در بافت های فرسوده است. یکی از مظاهر جلب مشارکت شهروندان در نوسازی محلات ایجاد دفاتر تسهیلگری است. با این فرایند مشارکت مردم در زمینه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی می توان به توسعه ی محله ای پایدار دست یافت. محله ی جعفرآباد از جمله محلات حاشیه نشین و فقیرنشین با پیشینه ی اسکان غیررسمی و فرسوده در شهر کرمانشاه به شمار می رود. هدف این پژوهش، ارزیابی نقش دفاتر تسهیلگری در توسعه ی محله ای با رویکرد مشارکتی در محله ی جعفرآباد است. این تحقیق از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی- توسعه ای بوده و با توجه به روش کار، از ماهیتی توصیفی- تحلیلی برخوردار است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی ساکنین محله  که براساس سرشماری 1395، برابر 32608 نفر بوده است، همچنین حجم نمونه براساس فرمول کوکران 319 نفر به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد از بین ابعاد توسعه ی شهری، مولفه ی پایداری زیست محیطی و پایداری کالبدی به ترتیب بیشترین و کمترین اهمیت و تاثیر را در توسعه ی پایدار شهری محله ی جعفرآباد دارند. همچنین تسهیلگری با تمام ابعاد توسعه ی محلی ارتباط مستقیم و معناداری داشته است و بیشترین همبستگی و ارتباط بین تسهیلگری و عامل اجتماعی- فرهنگی وجود داشته است. بنابراین می توان گفت که هر چه فرایند تسهیلگری در بافت بهتر باشد، توسعه ی محلی نیز از سطح بالاتر و بهتری برخوردار خواهد بود.

    کلیدواژگان: تسهیل گری، توسعه ی محلی، مشارکت، جعفرآباد، شهر کرمانشاه
  • میلاد اجلالی دیز، مهسا دلشاد سیاهکلی* صفحات 33-46

    استفاده ی مجدد تطبیقی، به عمل هدف گذاری مجدد بر عملکردهای جدید ساختمان های فرسوده یا کم استفاده ی تاریخی اشاره دارد که در عین حفاظت از میراث فرهنگی و هویت جامعه، بستری در تطبیق با نیازهای روز جامعه، فراهم می سازد. از آنجاکه بسیاری از محدوده های صنعتی قدیمی با تغییر یا تعطیلی صنایع دچار افول و بی توجهی شده اند، فرایند کارکردپذیری تطبیقی می تواند با جذب بازدیدکنندگان به ترویج گردشگری و تحریک فعالیت های اقتصادی جان تازه ای به این مناطق بدهد.هدف این مطالعه، تبیین شاخص های کارکردپذیری منطبق با تغییر کاربری میراث صنعتی به کاربری فرهنگی با تاکید بر پایداری محیطی است. روش تحقیق از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی و به لحاظ هدف،کاربردی است. در گام نخست، با بررسی ادبیات و پیشینه ی موضوع، چارچوب نظری تحقیق تدوین و شاخص های اصلی تبیین شد. در مرحله پیمایش، جهت تایید معناداری روابط و اولویت بندی مولفه ها و شاخص ها، از تحلیل پرسشنامه ی محقق ساخته ی متخصصین با استفاده از روش معادلات ساختاری در نرم افزار Smart pls استفاده گردید. در گام بعدی، میزان تاثیر هر یک از ابعاد پایداری محیطی در تغییر کاربری بناهای صنعتی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP سنجیده شد. نتایج نشان می دهد که در فرایند کارکردپذیری بناهای تاریخی صنعتی، بعد اقتصادی بیشترین توجه و بعد زیست محیطی کمترین توجه را به خود نسبت داده است. این موضوع می تواند به دلیل تاثیرات قابل مشاهده ی مولفه های اقتصادی و اجتماعی در کوتاه مدت باشد که تمرکز بیشتر بر ساختمان ها به عنوان عنصری منفک از بستر و کاهش توجه بر حفظ و احیای منظر در مجموعه میراث صنعتی را در پی خواهد داشت. طبق نتایج حاصل، جهت حفظ تعادل مطلوب و دستیابی به توسعه ی پایدار محیطی در فرایند استفاده ی مجدد سازگار از میراث صنعتی، باید به طور متوازن به شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی توجه نمود. به طور کلی، استفاده ی مجدد تطبیقی از ساختمان های میراث صنعتی در قالب یک مجموعه ی فرهنگی، نه تنها میراث تاریخی را حفظ و احیا نموده، بلکه به حیات فرهنگی و رشد اقتصادی جوامع پیرامونی نیز کمک می نماید.

    کلیدواژگان: کارکردپذیری، استفاده ی مجدد تطبیقی، احیا، میراث صنعتی ایران
  • رضا کریمی، قادر احمدی* صفحات 47-73
    باغات واقع در محدوده شهرها را شاید بتوان مهم ترین عنصر زیست محیطی دانست که از برهمکنش مولفه های طبیعی و هویتی تشکیل شده و خود بازنمود مولفه های انسانی را بر عهده دارند. هدف این تحقیق تحلیل تغییر کاربری باغات و کشاورزی در مناطق شهر ارومیه بوده است. نوع تحقیق حاضر کاربردی بوده بدین جهت که می تواند تصمیم گیران شهری را از آثار تخریب با غ ها آگاه ساخته تا به عنوان ارزش های زیست محیطی و هویتی حفاظت گردند. روش انجام کار توصیفی- تحلیلی بوده و گردآوری اطلاعات نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای، میدانی و طرح های توسعه شهری صورت گرفته است. برای نیل به هدف تحقیق، ابتدا محدوده باغات شهر ارومیه برای دو دوره 1385 و 1398 استخراج گردیده و دمای سطح زمین با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 5 و 8 استخراج شده و در نرم افزار 5.3Envi  تحلیل گردیده است. سپس با استفاده از دو معیار میانگین مساحت کاربری باغات و دمای سطح زمین در دو دوره، نسبت به ارزیابی مناطق شهری مبتنی بر روش SECA اقدام شده است. نتایج بیانگر آن بوده که بیش ترین میزان تخریب باغات در منطقه 4 و بیش ترین میانگین دما در دو دوره به منطقه سه (به دلیل ارتفاع زیاد از سطح دریا) مربوط بوده است. از بررسی داده های دمایی، ارتفاع از سطح دریا و کاربری باغات و کشاورزی در سال 1385 می توان نتیجه گرفت بین میانگین دما و ارتفاع از سطح دریا رابطه مستقیمی وجود داشته، در سال 1398 می توان چنین بیان نمود که میان مساحت کاربری باغات و کشاورزی با میانگین دما رابطه معکوس وجود داشته و در مقطع زمانی 1385 و 1398 چنین نتیجه گرفته شده که لزوما ارتباط مستقیمی بین تغییر کاربری و دما وجود ندارد و می تواند بسته به نوع و تعداد شاخص ها نتایج متفاوتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: کاربری، اقلیم، LST، SECA، لندست
  • علی ناصر جمالوندی، حمید صابری*، حسین سلیمانی، احمد خادم الحسینی صفحات 75-102

    رویکرد بازآفرینی شهری و شناخت متغیرهای تاثیرگذار در آن، می تواند به نوبه خود، باعث توسعه ی ی گردشگری شهری شود، هدف از این پژوهش شناسایی و بررسی تاثیر مولفه ها و ابعاد اصلی بازآفرینی (کالبدی، زیست محیطی، اجتماعی،اقتصادی) بر هفت محور گردشگری شهر ایلام است؛ که از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی پژوهش، توصیفی- تحلیلی متکی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی انجام پذیرفته است. جامعه ی آماری اول 100 نفر متخصص و کارشناس از میان مدیران و فعالان بخش گردشگری و مدیریت شهری هستند، تعداد 30 نفر به عنوان حجم نمونه به وسیله ی پرسشنامه ی هدفمند و از طریق روش گلوله ی برفی انتخاب شدند. جامعه ی آماری دوم کلیه ی شهروندان و گردشگران شهر ایلام هستند،که به وسیله ی فرمول کوکران تعداد 376 نفر به صورت تصادفی و به وسیله ی پرسشنامه ی محقق ساخته، به عنوان جامعه ی نمونه انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. از دو نرم افزار Spsss و SmartPLS برای سنجش و بررسی داده ها از طریق روش های آماری مختلف همچون معادلات ساختاری و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج نشان دهنده، اهمیت و اولویت بیشتر دو بعد کالبدی و بعد اقتصادی؛ به ترتیب از نقطه نظر جامعه ی نمونه ی اول و جامعه ی نمونه ی دوم است، همچنین محور گردشگری عتبات عالیات جایگاه بهتری نسبت به 6 محور دیگر گردشگری در شهر ایلام دارد. از این رو با توجه به ناکارآمدی محورهای گردشگری شهر ایلام، می توان گفت بازآفرینی شهری، تلاشی در راستای رونق اقتصاد شهر ایلام و فراهم آوردن شرایطی برای حضور و مشارکت شهروندان ایلامی و گردشگران است و به عنوان ابزاری موثر، پایداری و تقویت کلان سطح گردشگری شهر ایلام را به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، گردشگری شهری، فضای شهری، شهر ایلام
  • اسماعیل نجفی، سعید زنگنه شهرکی*، کرامت الله زیاری، علی حسینی صفحات 103-134

    طی سه دهه اخیر، یکی از اثرات فرآیند شهرگرایی شتابان بر ساختار فضایی و جمعیتی کشور، رشد فزاینده تعداد شهرها، از طریق تبدیل مراکز روستایی به شهرهای کوچک و شکل گیری طبقه خامشهر در انتهای هرم شبکه شهری کشور است که این تبدیل بدون ایجاد بسترهای مناسب علاوه بر افزایش هزینه های بخش عمومی سبب افزایش سطح توقع ساکنان این سکونتگاه ها شود. لذا هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر گسترش خامشهرها در سطح استان سمنان است  که بیش از 50 درصد شهرهای استان را تشکیل می دهند. برای این منظور از روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر اطلاعات کتابخانه ای پیمایشی استفاده شد. بدین صورت که با استفاده از آمار و اسناد ابتدا عوامل موثر بر این فرایند شناسایی و سپس برای بررسی آسیب های موجود از تکنیک دلفی فازی استفاده شد. براساس یافته های پژوهش تعداد 7 خامشهر  در سطح استان به نام های میامی، بیارجمند، امیریه،  کلاته رودبار، کهن آباد، رویان و رضوان شناسایی شدند. که با دسته بندی عوامل ارتقاء در سه دسته طبیعی، سیاسی و برنامه-ریزانه، مشخص شد که مهمترین عامل برای گسترش خامشهرهای استان مولفه سیاسی است، که باعث ایجاد پنج خامشهر شده است و سپس عوامل جمعیتی و برنامه ریزانه هر کدام باعث ایجاد یک شهر شده اند. همچنین با استفاده از مدل تحلیل ساختاری درباره آسیب شناسی در تبدیل روستا به شهر ، مهم ترین آسیب دخالت نمایندگان محلی در ارتقاء نقاط روستایی به شهر شناسایی شد. بنابراین اینگونه نتیجه گیری شد که در اکثر دوره های سرشماری از سال 1335، شهرهای زیر 5000 نفر وجود داشته است اما این موضوع در سه دهه اخیر با توجه به دستکاری زیاد قانون افزایش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: خامشهر، تبدیل روستا به شهر، شبکه شهری، تکنیک دلفی فازی، استان سمنان
  • فاطمه فرجام طلب، حسن سجادزاده* صفحات 135-157
    حکمروایی خوب شهری انگاره ای است که با هدف هماهنگ سازی و هدایت نیروهای جامعه، سعی دارد از طریق شفافیت و پاسخگویی، شرایطی را برای پیشبرد اهداف جامعه در ابعاد مختلف از طریق جلب مشارکت مردمی فراهم آورد. در سال های اخیر، نهادها و سازمان های مدیریتی جهت پیشبرد اهداف پروژه های تعریف شده و ایجاد بستر مناسب جهت تعامل با شهروندان، افرادی آموزش دیده تحت عنوان «تسهیلگران» را در نظر گرفتند. این افراد با حضور در محدوده جغرافیایی هدف، با شهروندان وارد گفتگو می شوند و با تشریح مساله و در برخی موارد با مساله یابی به دنبال ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و رسیدن به اهداف مورد نظر سازمان مربوطه هستند تا بدین ترتیب تعامل بهتری بین عرضه و تقاضا و شناسایی نیازها براساس داده ها صورت گیرد. براساس مرور تجربه های تسهیلگری در شهرهای مختلف ایران، مشاهده می شود که تسهیلگران با چالش های متعددی روبه رو هستند. در این پژوهش، از طریق مصاحبه با تسهیلگران، به بررسی میزان تحقق مولفه های حکمروایی خوب شهری در این تجربه ها در ارتباط با نحوه تعامل شهروندان با مدیریت شهری پرداخته شده است. در ابتدا با شناسایی تسهیلگران موفق از نگاه سازمان نوسازی شهر تهران، اقدام به شناسایی این افراد و مصاحبه با آن ها شد. این تسهیلگران تجربه انجام کار در شهرهای مختلف را داشته اند و بعد از مصاحبه با آن ها، در مرحله بعد، براساس روش نمونه گیری گلوله برفی، تسهیلگران بیشتری معرفی و انجام مصاحبه ها تا رسیدن به مرحله اشباع ادامه یافت. جهت طبقه بندی بهتر در این پژوهش، مکان جغرافیایی با توجه به آخرین پروژه ای که این تسهیلگران در آن فعالیت داشته اند، عنوان شده است که در پنج شهر تهران، اصفهان، کرمانشاه، همدان و اسلام آباد غرب قابل دسته بندی هستند. در این دسته بندی وسعت شهرها نیز در نظر گرفته شده که در شهرهای بزرگ، میانی و کوچک جای می گیرند. تعداد 16 مصاحبه با تسهیلگران انجام شد که در این مصاحبه ها با کدگذاری باز و محوری از طریق در نظر گرفتن مولفه های حکمروایی خوب شهری، به بررسی میزان اهمیت این شاخص ها و فراوانی هر کد پرداخته شده است. تحلیل مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار maxQDA 2020 انجام یافته و خروجی ها در قالب نمودار آمده است. در نهایت مشخص شد که مهم ترین چالش تسهیلگران، نحوه ارتباط با مدیریت شهری است که در بعضی موارد به واسطه تغییر افراد و یا تغییر سیاست ها، نتایج اقدامات میدانی آن ها از دید مدیریت شهری مغفول مانده و یا به دلیل عدم به رسمیت شناختن این گروه از سوی مدیریت شهری، دستیابی به اهداف طرح به کندی پیش می رود و با چالش های زیادی مواجه است.
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، پروژه های تسهیلگری، نرم افزار MaxQDA2020، مشارکت، شفافیت
  • ابوالفضل مشکینی*، سامان صلواتی، سمیه علیپور صفحات 159-188

    بافت های فرسوده شهری به دلیل عدم تطابق با استانداردها و معیارهای اصلی یکی از معضلات امروز کلان شهرها اس وو مساله قابل توجهی که در بافت های فرسوده شهری بیش از سایر مسایل و معضلات اجتماعی چشمگیر تر است مساله امنیت اجتماعی است. هدف از این تحقیق ارایه الگوی ارتقای امنیت اجتماعی با بررسی بایدها و نبایدهای امنیت شهری در بافت های فرسوده منطقه 12 تهران است. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است و برای تجزیه وتحلیل یافته ها از نرم افزار MICMAC و برای وزن دهی و رتبه بندی شاخص ها از روش مقایسات زوجی استفاده شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و 15 نفر از متخصصان شهری به صورت روش دلفی برای پرسش گری و امتیازدهی به شاخص ها انتخاب شدند. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای ابعاد کالبدی با مجموع میانگین وزنی 0.0234بیشترین و ابعاد حکمروایی با 0.0153کمترین تاثیرگذاری را بر امنیت اجتماعی منطقه مذکور داشته اند. همچنین در بین پیشران های کلیدی نهایی مشخص شده (جدول شماره 7)، شاخص های توجه کالبدی به ساختمان های کم دوام، فاصله زمانی صرف شده تا محل سکونت، وجود اراضی رهاشده و ساختمان های متروکه، رضایت ساکنین از بهداشت محیطی و رضایت مردم از ایمنی خیابان ها و پیاده رو ها به ترتیب با ارزش عددی 232، 232، 230، 219، 219 بیشترین اثرگذاری را به صورت مستقیم بر امنیت اجتماعی در بافت های فرسوده داشته اند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، بافت فرسوده، آینده پژوهی، محلات منطقه 12 تهران
  • نرگس سادات رضوی، رستم صابری فر*، سید مهدی موسی کاظمی صفحات 189-213

    بازآفرینی یک چشم انداز جامع و یکپارچه است که هدف آن حل مشکلات شهری است و به دنبال ایجاد تغییرات پایدار از نظر اقتصادی، فیزیکی، اجتماعی، محیطی است. اما در این روند بیشتر بر ابعاد کالبدی توجه شده و مسایل اجتماعی و فرهنگی کمتر مدنظر بوده است. به نظر می رسد رفع این نقیصه تنها با بهره مندی از نوآوری اجتماعی ممکن باشد. در این معنا، نوآوری اجتماعی به کاربرد شبکه ها، روابط اجتماعی، همکاری، انسجام اجتماعی، ارضای نیازهای انسانی، بهبود کیفیت زندگی، توانمندسازی، پایداری و مقیاس پذیری اشاره دارد. به این منظور، این تحقیق به شیوه توصیفی و تحلیلی و بررسی امکان بهره مندی از نوآوری اجتماعی در بازآفرینی بافت های ناهمگون در شهر نیشابور به انجام رسید. داده های مورد نیاز از نمونه ای به حجم 30 نفر از متخصصان گردآوری شد. این داده ها با استفاده از تکنیک های SWOT و ACCEPT تجزبه و تحلیل و ارزیابی گردید. یافته ها نشان داد که در بافت های ناهمگون نیشابور، 4 راهبرد در حوزه نوآوری اجتماعی امکان استفاده دارند. در این بین، «استفاده از ظرفیت نهادها و هییات مذهبی در جهت تشویق مردم به مشارکت در طرح های بازآفرینی، بالاترین اولویت را به خود اختصاص می دهد. این یافته نشانگر آن است که مدیران شهری، شرکت ها و سازمان ها، می توانند از رویکردهای کم هزینه تر، اما موثرتری در بازآفرینی بهره برداری نمایند که تاکنون توجه چندانی به آنها نشده است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، نوآوری اجتماعی، کیفیت زندگی، بافت ناکارآمد، نیشابور
  • میلاد منصوری، همت الله رورده*، طاهر صفرراد صفحات 215-240

    در دنیای امروز سرعت شهرنشینی رو به افزایش است که با این توسعه، شهرها جایگزین بخش وسیعی از زمین های کشاورزی و جنگلی شدند. این عامل سبب شد دمای سطح شهر نسبت به محیط اطراف آن بالاتر باشد و معضلاتی همچون جزیره حرارتی را به وجود آورد که تاثیر زیادی بر کیفیت هوا و متعاقب آن سلامت عمومی جامعه می گذارد. در این پژوهش جزیره حرارتی منطقه مورد مطالعه و روند تغییرات و اثرات آن مورد بررسی قرار گرفت. بدین ترتیب از تصاویر ماهواره لندست 5 برای سال های1990 تا 2020 و همین طور از نرم افزارهایی مانند ENVI, Arc GIS, Google Ear استفاده گردید و تغییر درجه حرارت و نقاط گرم و سرد در طی سی سال مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت و نتایج آن با توجه به اهداف موردنظر طبقه بندی و دسته بندی گردید. نتایج تحقیق نشان داد دما در کاربری های متراکم، بایر، صنعتی بالا بوده و در قسمت هایی که دارای پوشش گیاهی هستند دارای دمای پایین تری هستند. در طول 30 سال در شهر ساری میزان دمای سطحی افزایش پیدا کرده و تعداد نقاط گرم هم در طی این دوره بررسی زیاد شده اس  به طوری که وسعت نقاط گرم در سال 199  14.300 متر مربع بوده و در سال 2020 به 267.660 متر مربع رسیده است. براساس این موضوعات می توان گفت که در شهر ساری بر تعداد کاربری های انسان ساز افزوده شده و نقاط گرمایی بیشتری در این شهر به وجود آمدند که این نقاط در حال افزایش هستند.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، جزیره حرارتی، توسعه شهری، NDVI، ساری
  • خدیجه موسوی، رضا ولی زاده*، حسن احمدزاده صفحات 241-266

    در رویکرد کاهش خطرپذیری سکونتگاه ها، جریان سازی مدیریت ریسک در برنامه های محلی با توجه به محلی بودن مخاطرات و اثرات آنها، گام مهمی برای ارایه ی یک چارچوب استراتژیک برای اجرای پروژه های مدیریت بحران محسوب می شود. با توجه به ضرورت کاربست مدیریت بحران در برنامه های محلی، هدف از پژوهش حاضر بررسی مولفه های تاثیرگذار بر تحقق مدیریت بحران در مقیاس محلی به منظور مواجهه با اثرات انواع بحران ها در کلان شهر تبریز بوده است. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر کمی-کیفی با هدف کاربردی و ماهیت تحلیلی-اکتشافی است که در راستای تحلیل اطلاعات از مدل حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Warp-PLS و رویکرد داده بنیاد در نرم افزار MAXQDA استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مدیران، مسیولان و نخبگان دانشگاهی کلان شهر تبریز بوده که با توجه به مشخص نبودن تعداد جامعه ی آماری، تعداد حجم نمونه با استفاده از فرمول کوهن در سطح اطمینان 95 درصد، 100 نفر تعیین شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشترین تاثیرگذاری بر تحقق مدیریت بحران در مقیاس محلی تبریز مربوط به متغیرهای تاکید بر برنامه ریزی محلی و پایین به بالا در نظام مدیریت بحران، اختصاص بودجه ی سالانه به دولت های محلی (شهرداری های مناطق) به منظور اقدامات مدیریت بحران، بهره مندی از افراد باصلاحیت دانشی در نظام مدیریت بحران هر منطقه و وجود سامانه ی اطلاعاتی پویا در شهرداری های مناطق ده گانه به منظور دست یابی به اطلاعات مکانی توزیع و شدت خطرات بوده که به ترتیب امتیاز هرکدام 74/0، 69/0، 66/0 و 65/0 محاسبه شده است. همچنین به منظور جریان سازی مدیریت بحران در سطوح محلی نیاز به رویکرد یکپارچه با درنظرگیری عوامل علی همچون ساختار سازمانی و سیاست ها و قوانین، میانجی (محیط خرد) همچون تهیه ی نقشه های خطر و سناریوهای ریسک منطقه ای و زمینه ای (محیط کلان) مانند برنامه های آگاهی و آموزش عمومی احساس می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدیریت بحران، سطوح محلی، کلان شهر تبریز
|
  • Hojjat Sheikhi *, Farhad Bouronak Pages 7-32

    Forming institutions appropriate to the cultural, social, and economic situation is one of the strongest and most effective tools to accelerate the renewal process in worn-out tissues. One of the manifestations of attracting citizens' participation in the renovation of neighborhoods is the establishment of facilitation offices. With this process, people's political, social, and economic participation can achieve sustainable neighborhood development. Jafar Abad neighborhood is one of the marginal and poor neighborhoods in Kermanshah with a history of informal and dilapidated settlement. This study aims to evaluate the role of facilitation offices in neighborhood development with a participatory approach in the Jafarabad neighborhood. This research is an applied-developmental study in terms of purpose and has a descriptive-analytical nature according to the research method. The statistical population includes all residents of the neighborhood, which, according to the 2016 census, was equal to 32,608 people, and the sample size based on Cochran's formula was 319 people. SPSS software was used to analyze the data. The results show that among the dimensions of urban development, the components of environmental and physical sustainability have the highest and lowest importance and impact on sustainable urban development in the Jafar Abad neighborhood, respectively. Facilitation also had a direct and significant relationship with all aspects of local development. The highest correlation and relationship was also found between facilitation and socio-cultural factors. Therefore, the better the facilitation process in the context, the higher and better the local development will be.

    Keywords: Facilitation, Local Development, Participation, Jafar Abad, Kermanshah
  • Milad Ejlali Diz, Mahsa Delshad Siahkali * Pages 33-46

    Using and repurposing old buildings can help protect our culture and community identity and bring life back to these areas by attracting tourists and boosting the local economy. This study aims to explain how old industrial sites can be used for cultural purposes while considering the environment. The research method is practical in terms of purpose and focuses on describing and analyzing information. First, previous studies were reviewed to understand more about the subject. Based on this, a plan was created and the main things the research would be looking at were explained. During the survey phase, experts analyzed the questionnaire using the Smart pls software and the structural equation method to ensure the importance of relationships and prioritize factors and indicators. Next, the hierarchical analysis method of AHP was used to measure how each aspect of environmental sustainability affected the change in the use of industrial buildings. The findings indicate that when historical industrial buildings are modified, the focus is mainly on the economic aspect and less on the environment. This problem can happen because of the noticeable impacts of economic and social factors in the short term. It can cause a greater emphasis on buildings without considering their surroundings and less focus on preserving and restoring the landscape in the industrial heritage complex. According to the findings, it is important to consider the economic, social, and environmental factors together to keep a good balance and achieve long-lasting environmental progress when reusing old factories and buildings. Basically, turning old industrial buildings into cultural complexes helps keep the history alive and boosts nearby communities’ cultural and economic well-being.

    Keywords: Functionality, adaptive reuse, Resuscitation, industrial heritage of Iran
  • Reza Karimi, Ghader Ahmadi * Pages 47-73
    The gardens located within the city limits can be considered the most important environmental elements, which consist of the interaction of natural and identity components and are responsible for representing human components. This research aimed to analyze the change in the use of gardens and agriculture in the Urmia city areas. The current research is of a practical type and follows the descriptive-analytical method. Information was collected through the library, field studies, and urban development plans. To achieve the purpose of the research, first, the area of gardens of Urmia city was extracted for two periods, 2006 and 2019, and the surface temperature was extracted using Landsat 5 and 8 satellite images and analyzed in Envi 5.3 software. Then, using the two criteria of the average area of gardens and the ground surface temperature in two periods, the evaluation of urban areas based on the SECA method was done. The results showed that the highest destruction of orchards was in region four, and the highest average temperature in two periods was related to region three. From the examination of temperature data, height above sea level, and the use of gardens and agriculture in 2006, it can be concluded that there is a direct relationship between the average temperature and height above sea level; in 2019, it can be stated that there is an inverse relationship with the average temperature between the area of use of gardens and agriculture. It was concluded that in 2006 and 2019, there was not necessarily a direct relationship between the change of use and temperature, and it can have different results depending on the type and number of indicators.
    Keywords: land use, Climate, LST, SECA, Landsat
  • Ali Naser Jamalvandi, Hamid Saberi *, Hossein Soleimany, Ahmad Khadimolhoseiny Pages 75-102

    The approach of urban regeneration is comprehensive and includes all stakeholders and influential factors in the tourism debate and can play an important role in promoting urban tourism. This research aims to identify and investigate the impact of the main components and dimensions of regeneration (physical, environmental, social, and economic) on the seven tourism axes of Ilam city. Descriptive-analytical research was carried out based on library and field studies regarding practical purpose and methodology. The first statistical population was 100 specialists and experts from among the managers and activists of the tourism and urban management sector, of which 30 people were selected as a sample size through a targeted questionnaire and the snowball sampling method. The second statistical population was all the citizens and tourists of Ilam city, from which a total of 376 were randomly selected using the Cochran formula and a questionnaire as a sample population. SPSS and SMARTPLS software were used to measure and analyze data through different statistical methods, such as structural equations and one-way variance analysis. The results show that the importance and priority of the two physical-physical dimensions (0.657) and the economic dimension (0.416) are from the first and second sample communities’ viewpoints, respectively. Also, the monuments tourism axis, with an average of 2.38, has a better position than the other six tourism axes in Ilam city. Therefore, it can be said that considering the inefficiency of the tourism axes of Ilam city, urban regeneration is an effort to inject new spirit into these axes to provide conditions for the presence and participation of Ilamite citizens and tourists and to improve the various influencing aspects in it, and as an effective tool, it will bring stability and strengthening of the tourism level of Ilam city.

    Keywords: urban regeneration, urban tourism, urban spaces, Elam city
  • Esmaeil Najafi, Saeed Zanganeh Shahraki *, Keramatollah Ziyari, Ali Hosseini Pages 103-134

    During the last three decades, one of the effects of the accelerated urbanization process on the spatial structure of the country is the increasing growth of the number of cities through the transformation of villages into towns and the formation of premature cities at the end of the pyramid of the country's urban network. Therefore, this research aims to identify the factors for expanding raw cities in Semnan province. For this purpose, a descriptive-analytical method based on library-field information was used. Using statistics and documents, the factors of this process were first identified. The fuzzy Delphi technique was used to investigate the existing damages, and 15 experts in this field were selected by purposeful sampling. The research findings identified seven premature cities in Semnan province: Mayamy, Biarjmand, Amirieh, Kalate-Roudbar, Kohanabad, Royan, and Rezvan. By categorizing the promotion factors into three natural, political, and planning categories, it was found that the most important factor is the political component, which has created five premature cities. Each of the demographic and planning factors has also each created a city. Regarding the pathology in the transformation of the village to the city, the most important harm of the parliamentarians' involvement in the upgrading of rural areas to the city was identified, and the one-dimensionality of the law and only attention to the demographic factor was identified as the second most important harm in the process of the transformation of the village to the city. According to the findings, it was concluded that in most of the census periods since 1335, there were cities with less than 5000 people, but this issue has increased in the last three decades due to the large manipulation of the law.

    Keywords: premature cities, village to city transformation, Urban Network, fuzzy Delphi technique, Semnan Province
  • Fatemeh Farjamtalab, Hassan Sajadzadeh * Pages 135-157
    Good urban governance is a concept that aims to harmonize and direct the strength of society. It tries to create an atmosphere to develop society’s goals through participation in different aspects by implementing transparency and accountability. In this regard, informing people about urban plans and decisions is necessary. People should be able to comment on urban decisions in a communicative context. A fast rate of urbanization worldwide caused reduced direct communication between people and authorities. So, informing people and teaching them how to communicate with urban managers leads to a better balance between demand and supply, plus identifying needs based on contextual data. To facilitate this process, some groups are employed by organizations to facilitate more effective communication with people. The projects they worked on included renovation and rehabilitation, reducing crime by enabling local businesses, informal settlement issues, and so on. In this project, the challenges of the communication with both people and authorities have been considered by considering the necessary role of such groups. Sixteen deep semi-structured interviews with the members of the aforementioned groups have been done in five different cities in Iran, and two interviews have been conducted with two urban authorities to find the right questions. MaxQDA2020 has analyzed the results of interviews in the format of charts. The results show the main challenge of these groups is communication with authorities. In some cases, replacing authority sources or changing policies causes an ignorance of their field achievements. On the other hand, such groups are not recognized thoroughly by authorities, so achieving the goals of projects is progressing slowly, and many challenges are being faced.
    Keywords: urban good governance, facilitation projects, MaxQDA 2020, Participation, transparency
  • Abolfazl Meshkini *, Saman Salavati, Somayeh Alipour Pages 159-188

    Dilapidated urban tissues are one of the problems of today's metropolises due to non-compliance with the primary standards and criteria. A significant issue that is more influential in worn-out urban contexts than other social issues and problems is the issue of social security. This research aims to provide a model for improving social security by examining the dos and don'ts of urban security in the worn-out tissues of the 12th district of Tehran. The current research method is descriptive-analytical and practical in terms of purpose. MICMAC software and pairwise comparisons were used to analyze the findings and weight and rank indicators. Sampling was purposeful, and 15 urban experts were selected by the Delphi method for questioning and scoring indicators. The research results showed that the variables of physical dimensions with a total weighted average of 0.0234 had the most influence, and the dimensions of judgment with 0.0153 had the least influence on the region’s social security. Moreover, among the final key drivers identified (Table 9), indicators of physical attention to unsustainable buildings, time spent at the place of residence, the presence of abandoned lands and abandoned buildings, residents' satisfaction with environmental health, and people's satisfaction with the safety of streets and sidewalks, with the numerical values of 232, 232, 230, 219, and 219, respectively, had the most direct effect on social security in worn-out tissues

    Keywords: social security, dilapidated context, future studies, neighborhoods of Tehran's 12th district
  • Narges Sadat Razavi, Rostam Saberifar *, Seyyed Mehdi Mousakazemi Pages 189-213

    The growth of the urban population has generated unequal access to basic infrastructure and created heterogeneous spaces in the urban fabric. For this reason, now all factors are looking to rethink the use of land in the way of urban regeneration. Urban regeneration consists of a comprehensive and integrated vision, which aims to solve urban problems and seeks to generate lasting changes in terms of economic, physical, social, environmental, and governmental conditions of areas that are subject to transformations/alterations. But in this process, more attention is paid to physical aspects, and social and cultural issues are less considered. Solving this shortcoming seems only possible by benefiting from social innovation. In this sense, social innovation refers to using networks, social relations, collaboration, social cohesion, human needs satisfaction, quality of life improvements, empowerment, sustainability, and scalability. For this purpose, the current research was carried out descriptively and analytically to investigate the possibility of benefiting from social innovation in the regeneration of heterogeneous textures in the city of Neishabur. The required data was collected from a sample of 30 specialists. These data were analyzed and evaluated using SWOT and ACCEPT techniques. The findings showed that in the heterogeneous contexts of Neyshabur, four strategies can be used in the field of social innovation. In the meantime, using the capacity of religious institutions and bodies to encourage people to participate in regeneration projects is given the highest priority. This finding indicates that city managers, companies, and organizations can use less costly but more effective approaches to regeneration that have not been paid much attention to.

    Keywords: urban regeneration, social innovation, Quality Of Life, heterogeneous texture, Neishabur
  • Milad Mansouri, Hematollah Roradeh *, Taher Safarrad Pages 215-240

    In today's world, the speed of urbanization is increasing, and with this development, cities replaced a large part of agricultural and forest land. This factor caused the surface temperature of the city to be higher than its surrounding environment and created problems such as the heat island, which significantly affects the air quality and, subsequently, the public health of the society. In this research, the thermal island of the studied area, the process of changes, and its effects were investigated. In this way, Landsat 5 and 8 satellite images for the years 1990 to 2020, as well as software such as ENVI, ARC GIS, and GOOGLE Earth, were used, and the temperature change and hot and cold spots during thirty years were investigated and evaluated. The results were classified and categorized according to the desired goals and showed that the temperature is high in dense, barren, industrial uses, and lower in the parts with vegetation. During 30 years in Sari, the surface temperature and the number of hot spots increased. Most hot spots are concentrated in high-density areas and dense urban constructions while the cold spots in the images are mostly in the outskirts and parts outside the city, which are mostly covered by vegetation and open space; so, the extent of hot spots in 1990 was 14,300 square meters, and in 2020 it reached 267,660 square meters. Based on these results, it can be said that the number of human-made uses has increased in Sari, and more hot spots have appeared in this city and are still increasing.

    Keywords: Land surface temperature, Heat Island, urban development, NDVI
  • Khadijeh Moosavi, Reza Valizadeh *, Hassan Ahmadzadeh Pages 241-266

    In the approach of reducing the risk of settlements, streamlining risk management in local programs and considering the locality of risks and their effects are important steps to provide a strategic framework for implementing crisis management projects. In this regard and considering the importance of applying crisis management in local programs, the purpose of this research is to investigate the factors affecting the implementation of crisis management at the local scale to face the effects of various crises in the Tabriz metropolis. The research method in the present study is quantitative with an applied purpose and analytical-exploratory nature. To analyze the information, the partial least squares model was used in Warp-PLS software. The statistical population of the research included administrators, officials, and academic elites of the Tabriz metropolis, and the sample size was determined by using Cohen's formula of 100 people. The findings of the research show that the most significant impact on the realization of crisis management at the local scale is related to the variables of cooperation, financial considerations, and institutional capacity; the coefficients extracted based on the structural model of the research for each of these variables were 0.67, 0.61, and 0.55, respectively. Among the sub-components, the greatest impact on the realization of crisis management at the local scale is related to variables emphasizing local and bottom-up planning in the crisis management system, allocating annual budgets to local governments (municipalities of regions) for crisis management measures, benefiting from knowledgeable people in the crisis management system of each region, and the existence of a dynamic information system in the municipalities of 10 regions to obtain spatial information on the distribution and severity of risks, the score of each of which has been calculated as 0.74, 0.69, 0.66, and 0.65, respectively.

    Keywords: Risk management, crisis management, Local levels, Tabriz Metropolis