فهرست مطالب

تحقیقات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 60 (زمستان 1402)

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 60 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی تامرادی، ابراهیم عباسی*، سعیده سرکمریان صفحات 5-22
    کمیته حسابرسی به عنوان یکی از مکانیزم های نظارتی حاکمیت شرکتی، در شرکت ها تبدیل به عامل مهمی در روند گزارشگری مالی گردیده تا مانع از دستکاری اطلاعات مالی شود و از این طریق اعتبار صورت های مالی را افزایش دهد. منشور کمیته حسابرسی مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار بندهایی درباره استقلال و تخصص اعضای کمیته حسابرسی دارد، لیکن دوره تصدی اعضای کمیته حسابرسی به عنوان یکی از ویژگی های اعضای کمیته حسابرسی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه غیر خطی بین دوره تصدی اعضای کمیته حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی صورت گرفته است. برای اندازه گیری دوره تصدی اعضای کمیته حسابرسی از میانگین تعداد سال های تصدی اعضای کمیته حسابرسی و برای اندازه گیری حق الزحمه حسابرسی از لگاریتم حق الزحمه حسابرسی استفاده شده است. نمونه پژوهش 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1398 می باشد. برای آزمون فرضیه پژوهش از مدل رگرسیون چند متغیره با داده های تابلویی به روش اثرات ثابت استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه پژوهش نشان می دهد بین دوره تصدی اعضای کمیته حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی رابطه غیر خطی معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، دوره تصدی اعضای کمیته حسابرسی، حق الزحمه حسابرسی
  • رضا جامعی*، علی حیدری صفحات 23-42
    هدف
    خدمات حسابرسی باکیفیت، به سرمایه گذاران و سایر ذینفعان فرصت می دهد که با اطمینان بیشتری وضعیت مالی و نتایج عملکرد شرکت ها را مورد بررسی قرار دهند و این امر  اعتبار صورت های مالی شرکت ها را نزد استفاده کنندگان بهبود می بخشد. علی رغم بررسی متغیرهای متعدد موثر بر کیفیت خدمات حسابرسی در پژوهش های گذشته، یکی از عوامل رونشناختی  تاثیر گذار بر این موضوع، تنوع جنسیتی حسابرسان می باشد. لذا در این پژوهش تاثیر این عامل بر کیفیت خدمات حسابرسی برای اولین بار در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش از دو شاخص،تعهدات اختیاری و تجدید ارایه صورت های مالی برای اندازه گیری کیفیت خدمات حسابرسی استفاده، و در این راستا داده های  180شرکت  برای دوره 1391 تا1397آزمون و به منظور برازش مدل رگرسیون فرضیه اول از روش حداقل مربعات تعمیم یافته و برای برازش مدل رگرسیون فرضیه دوم از روش رگرسیون لوجیت استفاده  شده است.یافته ها نشان می دهد که بین جنسیت حسابرس و تعهدات اختیاری رابطه مثبت و معنادار و همچنین بین جنسیت حسابرس و تجدید ارایه صورت های مالی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج حاکی از آن است حسابرسی صورت های مالی توسط حسابرسان زن باعث افزایش تعهدات اختیاری و تجدید ارایه صورت های مالی می شود که این امر باعث کاهش کیفیت خدمات حسابرسی می شود.به عبارت دیگر، زمانی که حسابرسی توسط حسابرسان زن انجام می شود احتمال دستکاری حسابداری زیاد است که این امر نتیجه کیفیت پایین خدمات حسابرسی می باشد و یکی از دلایل مهم تجدید ارایه صورت های مالی علاوه بر مقایسه پذیری، تعدیلات سنواتی می باشد که این مورد در اکثر شرکت های مورد رسیدگی قابل مشاهده است و احتمال دارد نتیجه کیفیت پایین خدمات حسابرسی باشد.
    کلیدواژگان: جنسیت، خدمات حسابرسی، صورت های مالی تجدیدارائه شده
  • محمدرضا پورعلی*، فاطمه آزره صفحات 43-64
    امروزه ازهشداردهی به عنوان یکی ازعوامل کشف پدیده تقلب یاد می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین ویژگی تاریک شخصیت و هشداردهی براساس نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی است. پژوهش حاضراز نوع مطالعات توصیفی -پیمایشی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه حسابداران رسمی شاغل در موسسه های حسابرسی بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین شده که تعداد آن 343 نفر بوده است. برای تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ویژگی تاریک شخصیت جانسون -وبستر(2010)، رفتار شهروندی سازمانی لی وآلن(2002)، سناریو هشداردهی پارک -جانبلند(2018)، مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی ازاین است که ماکیاولیسم و رفتار ضداجتماعی بر هشداردهی تاثیر منفی ومعناداری دارد. خودشیفتگی برهشداردهی تاثیر مثبت ومعناداری دارد. همچنین نتایج حاصل از ماکیاولیسم، خودشیفتگی، رفتار ضداجتماعی بر نقش میانجی رفتارشهروندی سازمانی بر هشداردهی تاثیر مثبت ومعناداری داری دارد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، ویژگی تاریک شخصیت، هشداردهی
  • مهدی صفری گرایلی* صفحات 65-84
    ساختار هر حرفه ای برای شاغلین همچون چرخه ی از تولد تا افول است که وابسته به کارراهه شغلی افراد، باعث ارایه با کیفیت تر خدمات و وظایف شغلی فرد می گردد. بلوغ در حرفه حسابرس در  بحبوحه ویژگی های ساختاری و الزام ا آور تا حد زیادی مغفول مانده است، چرا که بسیاری از ایدولوژیست های این حرفه، بیشتر تمرکز خود را بر تدوین قوانین و مقررات نموده اند و کمتر به روح فرد شاغل در این حرفه توجه شده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر خطای ادراکی من- سانی بر بلوغ حرفه ای حسابرس می باشد.لذا پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری به واکاوی نقش خطای ادراکی من-سانی در بلوغ حرفه ای حسابرس می پردازد. در این پژوهش 390  حسابرس شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی در سال 1399 مشارکت داشتند و ابزار پژوهش پرسشنامه بود. همچنین به منظور آزمون و تحلیل فرضیه های پژوهش از تحلیل حداقل مربعات جزیی () استفاده شد. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول مدل های اندازه گیری و ساختاری پژوهش، نتایج پژوهش نشان داد که خطای ادراکی من-سانی حسابرس بر بلوغ حرفه ای حسابرس تاثیر منفی و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: من سانی حسابرس، بلوغ حرفه ای حسابرس. معادلات ساختاری
  • منیژه ناظمی زاده، فروغ حیرانی*، محمود»عین الدین، سید حسن حاتمی نسب صفحات 85-106
    استدلال خردمندانه درباره آن چه که افراد به آن باور دارند و آن چه که انجام می دهند را تفکر انتقادی می گویند. پرورش قدرت تفکر یکی از اهداف اصلی آموزش محسوب میشود. تفکر انتقادی امروزه از نظر اندیشمندان به عنوان خروجی اصلی آموزش عالی معرفی شده و آموزش تفکر پایه اصلی ظهور آن می باشد. هدف پژوهش حاضر شناسایی و طبقه بندی ابعاد و مولفه های تفکر انتقادی در آموزش حسابداری می باشد. برای این منظور با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی قیاسی ساخت یافته، ابعاد و مولفه های تفکر انتقادی استخراج و با استفاده از نرم افزار Nvivo نسخه 10 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد؛ همچنین با بهره گیری از فرآیند دلفی فازی، با استفاده از پرسشنامه از نظرات کارشناسی 10 نفر از خبرگان (اساتید حسابداری عضو هیات علمی دانشگاه)، به غربالگری مولفه های شناسایی شده پرداخته شد.پژوهش حاضر در سال 1398 و 1399 انجام پذیرفت. یافته های بدست آمده حاکی از شناسایی 2 بعد مهارتی و گرایشی،  11مولفه و همچنین 149 زیر مولفه برای تفکر انتقادی می باشد که در نهایت تعداد 8 مولفه و 77 زیر مولفه از نظر خبرگان با اهمیت تر شناخته شد. مولفه های شناسایی شده در پژوهش حاضر می توانند راه گشای مناسبی برای استفاده از تفکر انتقادی در آموزش حسابداری باشند.تفکر انتقادی به عنوان یک پیامد مطلوب آموزشی می تواند فراگیران حسابداری را به سمت درک بهتر مطالب و حرکت به فراسوی محتوای کتاب های درسی سوق دهد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، آموزش حسابداری، تحلیل محتوای کیفی قیاسی، غربالگری فازی
  • زانیار سجادی*، افشین بالانی، احمد پاریاد صفحات 107-128
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی های کمیته حسابرسی بر رابطه بین ساختار مالکیت و تغییر طبقه بندی سود است. در این پژوهش، تاثیر ویژگی های کمیته حسابرسی بر رابطه بین ساختار مالکیت و تغییر طبقه بندی سود مورد بررسی قرار می گیرد.نمونه حاضر پژوهش شامل 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1394 الی 1398 می باشد. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چندگانه استفاده گردیده است.نتایج پژوهش نشان می دهد که بین سهامداران نهادی و تغییر در طبقه بندی سود رابطه منفی و معناداری وجود دارد و استقلال کمیته حسابرسی موجب تضعیف این رابطه می شود. درحالی که تخصص کمیته حسابرسی بر این رابطه موثر نمی باشد. همچنین بین مالکان دولتی و تغییر طبقه بندی سود رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. درحالی که تخصص کمیته حسابرسی موجب تضعیف این رابطه می باشد و استقلال کمیته حسابرسی بر رابطه مذکور تاثیری ندارد.نتایج این پژوهش نشان می دهد که ضمن وجود تغییر طبقه بندی سود، ساختار مالکیت شرکت ها بر میزان به کارگیری این روش تاثیرگذار است. همچنین  این یافته ها حاکی از آن است که در حضور سهامداران نهادی و دولتی، ویژگی های کمیته حسابرسی نمی تواند عامل کاهنده ی بر مدیریت سود از طریق تغییر طبقه بندی باشد.
    کلیدواژگان: تغییر طبقه بندی سود، ساختار مالکیت، ویژگی های کمیته حسابرسی
  • محمد سیرانی*، علیرضا فاضلی مهرآبادی صفحات 129-148
    این مقاله ارتباط بین توانایی مدیریت و سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد به سمت حالت بهینه با استفاده از مدل تعدیل جزیی نگهداشت وجه نقد را مورد بررسی قرار می دهد. بدین منظور در این پژوهش داده های ترکیبی مربوط به 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1387 - 1397 به روش رگرسیون حداقل مربعات (OLS) برای برآورد نسبت وجه نقد هدف، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از بررسی با استفاده از نرم افزار Stata نشان داد که توانایی مدیریت رابطه معکوس با سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد دارد. همچنین وجود شرکت های فرعی تاثیری بر رابطه بین توانایی مدیریت و سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد به سمت هدف ندارد.
    کلیدواژگان: نگهداشت وجه نقد، سطح بهینه نگهداشت وجه نقد، توانایی مدیریت، سرعت تعدیل جزئی وجه نقد
|
  • Ali Tamoradi, Ebrahim Abbasi *, Saeideh Sarkamaryan Pages 5-22
    The audit committee, as one of the monitoring mechanisms of corporate governance has turned into an important factor in the financial reporting process of companies to prevent manipulation of financial information and increase the validity of financial statements.  The charter of the audit committee approved by the Securities and exchange organization has some paragraphs about the independence and expertise of the audit committee members. Thus, the tenure of office for the audit committee members has been less considered as a feature of the audit committee members. Thus, the present study aimed to investigate the nonlinear relationship between the tenure of audit committee members and audit fees. In order to measure the tenure of office for the audit committee members, the average years of tenure of office for the audit committee members was used. In order to measure the Audit fee of audit fee logarithm was used. The research sample included 110 companies listed on the Tehran Stock Exchange during 2013-2018. Multivariate regression model with panel data through fixed effects method was used to test the research hypothesis. The obtained results indicated that is a non-linear relationship between the tenure of the Audit Committee members and the audit fee.
    Keywords: Audit Committee, Tenure of Audit Committee Members, Audit fees
  • Reza Jameie *, Ali Heydari Pages 23-42
    Objective
     High quality audit services, gives investors and other stakeholders the opportunity that examine with more confident financial status and performance results of companies. A performed audit improves financial statements the reliability of accounting information provided by companies and enhances the quality of financial reporting. Since the quality of audit services is very important to users and auditing can help, it is necessary to carry out this research. Despite examining several variables affecting the quality of audit services in previous research, one of the psychological factors influencing this issue is the gender diversity of auditors. Therefore, in this study, the effect of this factor on the quality of audit services has been investigated for the first time in Iran.
    Methods
    n this study, two indicators of discretionary accruals and restatement of financial statements are used to measure the quality of audit services, and in this regard, the data of 180 companies for the period 2012 to 2019 are tested and in order to fit the regression model of the first hypothesis, the least squares method is generalized Logit regression has been used to fit the regression model of the second hypothesis.
    Results
    In examining the auditor's gender and discretionary accruals, the auditor's gender coefficient is 0.058 and its significance is 0.012. As a result, a positive coefficient of less than 0.05 indicates that there is a positive and significant relationship between the auditor's gender and discretionary accruals. Auditor’s gender and restatement of financial statements, Auditor gender ratio is 0.506 and its significance is 0.039. Therefore, it can be said that there is a positive and significant relationship between auditor gender and restatement of financial statements.
    Conclusion
    In the study conducted in this study, it was observed that women are very few in the level of auditing partners in Iranian auditing companies and such an unbalanced situation in the unbalanced auditing profession seems to be gender differences in information processing, perseverance, conservatism, self-confidence. And the difference in risk may affect the auditor's decisions. The results of the study according to the test of the first hypothesis indicate that there is a positive and significant relationship between the gender of the auditor and discretionary accruals. And the results according to the test of the second hypothesis show that there is a positive and significant relationship between the gender of the auditor and the restatement of financial statements, and this indicates that when auditing financial statements by female auditors is very likely to restate The financial statements are increasing and because one of the important reasons for submitting financial statements is the annual adjustments and this has been observed in most of the financial statements of the companies under study, it is likely that this is one of the consequences of poor service quality.
    Keywords: Gender, Audit Services, restatements Financial Statements
  • Mohammad Reza Pourali *, Fatemeh Azare Pages 43-64
    Today, whistleblowing is mentioned as one of the factors in detecting the phenomenon of fraud. The aim of this study was to investigate the relationship between personality traits and whistleblowing based on the mediating role of organizational citizenship behavior. The present study is a descriptive-survey study and the statistical population of the study includes all certified public accountants working in auditing firms and the sample size was determined using the Cochran's formula which was 343 people. To analyze the data, a structural equation test with a partial least squares approach has been performed. To collect data from Johnson-Webster (2010) Dark Personality Trait Questionnaire, Lee and Allen Organizational Citizenship Behavior (2002), Park-Long, whistleblowing Scenario (2018), Fatt. And psycopathty behavior has a negative and significant effect on whistleblowing. Narcissism has a positive and significant effect on whistleblowing. Also, the results of Machiavellianism, narcissism, psycopathty behavior on the mediating role of organizational citizenship behavior have a positive and significant effect on whistleblowing.
    Keywords: organizational citizenship behavior, Dark Traid, Whistleblowing
  • Mehdi Safari Gerayli * Pages 65-84
    The structure of every professional for employees, such as the birth-to-death cycle, depends on the career job of individuals, which results in a higher quality of service and job responsibilities. The puberty of the auditor's profession in terms of structural and imperative characteristics has largely been omitted because many of the ideologists in the profession have focused more on the formulation of rules and regulations, and less attention has been paid to the individual's Employed in this profession. The purpose of this research is investigating the impact of Similar-to-Me bias on auditor's professional maturity. Therefore, the present study uses the structural equation modeling approach to investigate the role of Similar-to-Me perceptual bias in the auditor's professional maturity. In this study, 390 auditors working in auditing organization and private sector audit institutes in year 2020 participated and the research tool was a questionnaire. Also partial least squares analysis (PLS) was used to test and analyze the research hypotheses. Having ensured the good-fitness of the structural and measurement models, our results show that there is a negative and significant association between Similar-to-Me perceptual bias and auditor's professional maturity.
    Keywords: : Similar-to-Me Bias, Auditor's Professional Maturity, Structural Equation
  • Manije Nazemizadeh, Forough Heirany *, Mahmoud Moeinadin, Seyedhasan Hatamina Pages 85-106
    Objective
      Wise reasoning about what people believe and what they do is critical thinking. Nurturing thinking power is considered as one of major aims of education.  as the viewpoint of thinkers, the critical thinking, nowadays, is introduced as the main output of higher education and teaching thinking is the main basis for its emergence. The present investigation aims to identify and classify the dimensions and components of critical thinking in accounting education.
    Methods
    the dimensions and components of critical thinking, in the present investigation, were extracted using structured deductive qualitative content analysis method and also were analyzed by using Nvivo software version 10, using Fuzzy dolphin process, also, the screening of identified components was performed through a questionnaire and by the expertise opinions of 10 experts (accounting professors as faculty members).
    Results
    the obtained results indicate the identification of two dimensions skill and tendency, 11 components, and there are 149 sub-components for the critical thinking that Finally, 8 components, 77 sub-components were identified more important in the viewpoint of experts.
    Conclusion
      In the present investigation, the obtained components could be a good way for using critical thinking into accounting training. Critical thinking as educational optimal outcome could lead accounting learners to a better understanding and move beyond educational books content.
    Keywords: critical thinking, Accounting Education, analysis of deductive qualitative content, fuzzy screening
  • Zanyar Sajjadi *, Afshin Balani, Ahmad Paryad Pages 107-128
    The purpose of this study is to investigate the effect of Audit Committee Characteristics on the relationship between ownership structure and Classification shifting. In this study, the effect of the characteristics of the audit committee on the relationship between ownership structure and Classification shifting was investigated.The present sample of the present study includes 105 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 1394 to 1398. In order to test the research hypotheses, multiple regression method has been used.The results show that there is a negative and significant relationship between institutional shareholders and Classification shifting and the independence of the audit committee weakens this relationship. While the expertise of the audit committee does not affect this relationship. There is also a positive and significant relationship between government owners and Classification shifting. While the expertise of the audit committee weakens this relationship and the independence of the audit committee has no effect on the relationship.These findings also indicate that in the presence of institutional and government stakeholders, the characteristics of the audit committee cannot be a mitigating factor in earnings management by Classification shifting.
    Keywords: Audit Committee Characteristics, Classification Shifting, Ownership structure
  • Mohammad Sayrani *, Ali Reza Fazeli Mehrabadi Pages 129-148
    Cash management is one of the most important duties of company managers in order to maximize shareholder wealth. As both companies, having a financial deficit or/and an excess of cash, will face many problems due to poor (improper) cash management therefore investigation of (the amount of) cash holding deviation from the target, cash adjustable speed to the target level, and corporate factors influencing the adjustment speed are important and significant for company managers. So the main purpose of the study is to investigate the relationship between management skills and cash holding decisions focusing on cash holding adjustment speed to optimal mode and the partial adjustment mode is used.
    The study is an applied researchs which is done by a corret approach and the required data are analyzed by combing data sets and ordinary least squares (OLS) regression from 2008-2018 in order to estimate the ratio of target cash.
    The results indicate an inverse correlation between adjustment speed of cash holdings and managerial skills. Skillful managers can predict the possible future shocks better than cash flow and are able to determine the optimal level of cash holdings so that these managers with efficient liquidity management and peaceful relations with lenders or suppliers are better able to cope with poor cash flow, so it Will result in reduction of their motivation for raising the cash balance level.  Additionally, existence of subsidiary companies has no effect on the relationship between managerial skills and adjustment of cash holdings as managers in subsidiary companies transfer cash from low-growth companies in high-growth. And even in the financial crisis period they can make a good investment without any limitations, so in these companies there is a lower possibility to witness a decrease in the amount of cash adjustment after a high cash balance.
    Keywords: cash holdings, Optimal Cash Holding Levels, Speed of Partial Adjustment Cash Holding, Managerial Ability