فهرست مطالب

علوم و فناوری نساجی - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1402)

فصلنامه علوم و فناوری نساجی
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حکیمه شریفی فرد*، ایمان شریفی فرد صفحات 1-17
    امروزه به دلیل کاهش منابع آب شیرین و افزایش تقاضا در جهان، حذف انواع آلاینده ها از فاضلاب های صنعتی، از جمله رنگ ها، به منظور استفاده مجدد از آنها، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در این پژوهش کربن فعال (AC) با استفاده از فعال سازی شیمیایی پوست هسته زردآلو سنتز شد، و سپس این جاذب به وسیله ی گروه های عاملی آهن (Fe-AC) اصلاح شد و به عنوان جاذب جهت حذف رنگ راکتیو قرمز 198 از محیط آبی استفاده شد. خواص این جاذبها با آنالیزهای BET، EDX-SEM و FT-IR شناسایی شد. نتایج داده های تعادلی نشان داد که فرآیند جذب به صورت تک لایه است و حداکثر ظرفیت جذب جاذبهای AC و Fe- AC به ترتیب برابر با mg/g6/192و mg/g 277 می باشد که این افزایش ظرفیت جذب بعد از اصلاح به دلیل ایجاد مکانهای جذب مثبت آهن (O-Fe+) در سطح جاذب اصلاح شده است که با مکانیسم جذب الکترواستاتیک رنگ راکتیو قرمز 198 را جذب می کنند. همچنین مکانیسم جذب فیزیکی به دلیل ساختار متخلخل جاذب در جذب رنگ راکتیوقرمز بر جاذب Fe-AC موثر است. تجزیه و تحلیل داده های سینتیکی با مدل های سینتیکی مختلف نشان داد که مدل سینتیک شبه مرتبه دوم با نتیجه تجربی همخوانی دارد. با تعیین پارامترهای ترمودینامیکی گرمازا و خودبخودی بودن فرآیند جذب مشخص شد. چرخه های متوالی جذب و واجذب بیانگر توانایی احیاء و استفاده مجدد جاذب سنتز شده می باشد که می تواند یک گزینه مناسب برای استفاده در ابعاد صنعتی باشد.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، کربن فعال، پوست هسته زرد آلو، رنگ راکتیو قرمز، جذب الکترواستاتیک
  • معصومه پورباقر، پیمان ولی پور*، مهداد انکاری صفحات 18-34
    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر پذیرش اینترنت اشیا(IOT) در زنجیره تامین دیجیتال پوشاک با استفاده از تکنیک FUZZY AHP و WASPAS است. این پژوهش با رویکردی آمیخته، از لحاظ روش توصیفی-پیمایشی است. جامعه ی آماری شامل کارمندان و مدیران نساجی مازندران می باشد. ابزار پژوهش پرسشنامه ی مقایسات زوجی است. مرحله ی اول، مولفه های مطالعه از ادبیات پژوهش جمع آوری شده و با استفاده از تکنیک دلفی در 3 راند توسط خبرگان غربالگری شده است. به منظور اولویت بندی سطح های زنجیره تامین پوشاک نساجی مازندران از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی (FUZZY AHP) و به منظور اولویت بندی عوامل پذیرش اینترنت اشیا از تکنیک WASPAS استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن دارد، در مرحله ی اول سطح تقاضای مشتری با وزن 499/0 در اولویت اول قرارگرفته است. در گام دوم در پذیرش اینترنت اشیا در زنجیره تامین دیجیتال پوشاک، یکپارچه سازی سیستم در اولویت اول، زیرساخت اینترنت اشیا در اولویت دوم، انعطاف پذیری زنجیره تامین در اولویت سوم، سرمایه انسانی در اولویت چهارم و فرهنگ سازمانی در اولویت پنجم قرارگرفته است. با توجه به اولویت اول یکپارچه سازی سیستم در اجرای اینترنت اشیا در نساجی مازندران، پیشنهاد می شود سازمان های نظارتی در تنظیم استانداردهای اینترنت اشیا، چابک تر و فعال تر عمل کنند.
    کلیدواژگان: صنعت پوشاک، پذیرش اینترنت اشیا، زنجیره تامین پوشاک، تحلیل سلسله مراتبی فازی، زنجیره تامین دیجیتال
  • مونا کشکی، شهناز نایب زاده*، ابوالفضل داودی رکن آبادی، کریم حمدی صفحات 35-61
    در دنیای مدرن جهت باقی ماندن در محیط رقابتی، استفاده از ابزارهای بازاریابی دیجیتال در صنایع مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. از آنجایی که صنعت نساجی و پوشاک یکی از صنایع اولویت دار کشور محسوب می شود و استارت آپ های موجود در این صنعت با مشکلاتی در زمینه رقابت مواجه بوده اند، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و بومی سازی مولفه های بازاریابی دیجیتال در استارت آپ های صنعت مد و پوشاک ایران صورت گرفته است. روش این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی- توسعه ای و از نظر ماهیت اکتشافی است. استراتژی پژوهش در مرحله اول تحلیل محتوای کیفی و در مرحله دوم، روش پدیدارشناسی می باشد. بدین منظور ابتدا مستندات علمی مرتبط با موضوع به روش هدفمند انتخاب و مولفه های بازاریابی دیجیتال شناسایی شدند و با استفاده از نرم افزارNVIVO تحلیل گردیدند؛ سپس نتایج حاصل از طریق مصاحبه با 12 تن از خبرگان صنعت مد و پوشاک بومی سازی شدند. نتایج پژوهش نشان داد به منظور اجرای صحیح یازاریابی دیجیتال در استارت آپ های صنعت مد و پوشاک ایران و کسب موفقیت، عوامل سازمانی، نوآوری -مزیت رقابتی، عوامل کسب و کار - سودآوری و همچنین 12 مولفه استخراجی از اهمیت بالایی بر خوردار می باشند.
    کلیدواژگان: بازاریابی دیجیتال، ابزارهای بازاریابی دیجیتال، صنعت نساجی و پوشاک، تحلیل کیفی، استارت آپ
  • شهروز احمدی، شهناز نایب زاده*، سیدحسن حاتمی نسب صفحات 62-83
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل معیارهای عملکرد بازاریابی در صنعت مد و پوشاک است. این پژوهش با روش تحقیق توسعه ای، به صورت آمیخته کیفی/کمی در دو گام انجام شده است؛ در گام اول شناسایی معیارهای سنجش عملکرد بازاریابی شرکت های فعال در صنعت مد و پوشاک به روش تحلیل محتوا و با نرم افزار مکس کیودی ای در محیطی کتابخانه ای با استفاده از مرور سیتسماتیک مقالات منتخب نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی وب آوساینس در فاصله زمانی سال های 1970 تا 2023 انجام شد. گام دوم این پژوهش به صورت میدانی بر روی 400 نفر از خبرگان صنعت مد و پوشاک با استفاده از پرسشنامه برگرفته از نتایج گام اول به صورت تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. پژوهش حاضر معیارهای بازار و نوآوری، رفتار مشتری، مدیریت محصول، قابلیت سودآوری مشتری، مدیریت کانال توزیع، قیمت، مالی و معیارهای داخلی را در قالب رویکردی جامع به عنوان مهمترین معیارهای برآمده از مطالعه مقالات علمی منتشر شده در سطح ملی و بین المللی جهت سنجش عملکرد بازاریابی شرکت های فعال در صنعت مد و پوشاک معرفی می کند که از دید خبرگان این حوزه نیز مورد تایید قرار گرفته اند؛ لذا پژوهش حاضر از فعالین و تصمیم گیرندگان این صنعت مهم به عنوان یکی از صنایع راهبردی کشور، دعوت به بازنگری در رویکردهای جزیره ای و گاه صرفا متمرکز بر معیارهای مالی در ارزیابی عملکرد بازاریابی شرکت های این حوزه می کند؛ رویکرد جامع برآمده از نتایج این پژوهش می تواند راه کسب مزیت رقابتی برای این صنعت خوش آتیه در کشور که مزین به دیرینه اصیل و غنی فرهنگی نیز می باشد را تسهیل سازد.
    کلیدواژگان: عملکرد بازاریابی، صنعت نساجی، مد و پوشاک، تحلیل محتوا، تحلیل عاملی اکتشافی
  • فرید احمدی، محمد علی نسیمی*، آزیتا شرج شریفی صفحات 84-106
    این پژوهش با هدف طراحی و تبیین الگوی اثرگذاری تبلیغات شبکه های اجتماعی در صنعت پوشاک داخلی به انجام رسید. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری گروهی از خبرگان متشکل از اساتید دانشگاهی و مشاورین برجسته در زمینه بازاریابی مبتنی بر شبکه های اجتماعی و همچنین فعالان صنعت پوشاک داخلی در نظر گرفته شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته بود. 12 نفره از خبرگان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. بعد از انجام 9 مصاحبه، محقق به اشباع نظری رسید و فرایند انجام مصاحبه ها متوقف شد. جهت طراحی مدل از روش کیفی تئوری داده بنیاد با نرم افزار مکس کیودا استفاده شد. در مجموع 123 مفهوم اولیه استخراج گردید که بعد از بررسی و کنار هم قرار دادن آن ها و حذف مفاهیم تکراری 40 مفهوم نهایی شناسایی شد. نتیجه این فرایند، شکل گیری 13 مقوله بود که مبنای مدل مفهومی تحقیق را شکل دادند. در ادامه ابعاد مدل پارادایمی شامل مقوله اصلی و محوری (میل درونی به کنکاش در مورد تبلیغ)، شرایط علی (اقبال عمومی به استفاده از شبکه های اجتماعی، تولید محتوای جذاب، رعایت اصول اخلاقی، استفاده از قدرت برند برای جلب اعتماد کاربران)، زمینه ای (گرایش جامعه به خط گیری از شبکه های اجتماعی)، متغیر محیطی (زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور)، مقوله های راهبردی (تبلیغات دهان به دهان الکترونیکی، ایجاد امکان تبادل نظر بین کاربران در ذیل تبلیغ، استفاده از رسانه های معتبر و تخصصی) معرفی شدند.
    کلیدواژگان: _ لذت مشتری، فرهنگ سازمانی، توانمندی مدیریت، ویژگی های فروشگاهی، _ نوع شناسی لذت مشتری
  • نیلوفر رفیع زاده زعیم*، کاملیا یعقوبی، رامین خواجوی صفحات 107-135

    پیشرفت و ارتقای جوامع بشری، باعث تغییرات و تحولات گسترده ای در مواد و مصنوعات آن ها شده و منجر به ظهور مواد هوشمند به عنوان نقطه عطفی در سیر تحولات و شده است. گستره استفاده مواد هوشمند در صنعت نساجی بسیار محسوس بوده و تحقیقات گسترده ای در این زمینه انجام شده است که در نهایت منجر به معرفی منسوجات هوشمند به بازار مصرف گردید. هدف اصلی این تحقیق، معرفی و دسته بندی مواد هوشمند کاربردی در منسوجات است. در این راستا ابتدا مبانی نظری در مورد مواد هوشمند مطرح و سپس دسته بندی آن ها از دیدگاه های مختلف بررسی گردید. این مواد در مدلهای رایج نظیر مدل بیولوژیکی به سه دسته (حسگرها/عصب ها و نورون های آوران)، عملگرها (عضلات) و پردازشگرها(مغز)، و یا براساس مدل ساختاری مجدد به سه ساختار (حسی یا انفعالی، عملگرا یا فعال و هوشمند یا انطباقی) تقسیم می شوند. ولیکن در تحقیق حاضر جهت تطابق بیشتر با منسوجات مدلی کاربردی معرفی شد که مواد هوشمند را به دو دسته پاسخگر عملگرا و یا مبدل انرژی تقسیم می نماید و کلیه مواد هوشمند ذیل آنها دسته بندی شدند. برای هرکدام از مواد مثالی کاربردی و یا مرتبط با منسوجات آورده شد. نتیجه گیری شد که مدل کاربردی نسبت به مدل های موجود همگرایی بیشتری با منسوجات دارد. از سوی دیگر مشخص شد گردید که تداوم رشد منسوجات هوشمند با سرعتی فزآینده ادامه دارد هرچند که در برخی از حوزه ها هنوز نیاز به تحقیقات و تجربیات بیشتر محسوس است.

    کلیدواژگان: مواد هوشمند، منسوجات هوشمند، مواد پاسخگر، مواد مبدل انرژی، محرک
|
  • Hakimeh Sharififard *, Iman Sharififard Pages 1-17
    Nowadays, due to the reduction of fresh water resources and the increase in demand in the world, the removal of various pollutants, such as dyes, from industrial wastewaters to reuse them has received much attention. In this research, activated carbon (AC) was synthesized by the chemical activation of apricot kernel shell, and then, this adsorbent was modified by iron-containing functional groups (Fe-AC) and used as an adsorbent to remove reactive red dye 198 from the aqueous medium. The properties of these adsorbents were identified using BET, EDX-SEM, and FT-IR analyses. The results of equilibrium data showed that the adsorption process is single-layer and the maximum adsorption capacity of AC and Fe-AC absorbents is equal to 192.6 mg/g and 277 mg/g, respectively. The increase in adsorption capacity after modification is due to the positive adsorption sites of iron (O-Fe+) on the surface of the modified adsorbent, which adsorb the reactive dye red 198 by electrostatic mechanism. Also, the physical adsorption due to the porous structure of the adsorbent is effective in the adsorption of reactive red dye on the Fe-AC adsorbent. The analysis of kinetic data with different kinetic models showed that the pseudo-second-order kinetic model is consistent with the experimental result. The spontaneity and exothermic nature of the adsorption process were determined by determining the thermodynamic parameters. The successive cycles of adsorption and desorption indicate the ability to regenerate and reuse the synthesized adsorbent, which can be a suitable option for use in industrial dimensions.
    Keywords: Surface adsorption, Apricot kernel shell, Activated carbon, Red reactive dye, Electrostatic adsorption
  • Masoumeh Pourbagher, Pieman Valipour *, Mehdad Enkari Pages 18-34
    The purpose of this research is to investigate the factors influencing the adoption of Internet of Things (IOT) in the digital clothing supply chain using FUZZY AHP and WASPAS techniques. This research has a mixed approach, in terms of descriptive-survey method. The statistical population includes Mazandaran textile employees and managers. The research tool is a pairwise comparison questionnaire. In the first stage, the components of the study were collected from the research literature and screened by experts using the Delphi technique in 3 rounds. In order to prioritize the levels of Mazandaran textile clothing supply chain, Fuzzy Hierarchy Analysis (FUZZY AHP) technique was used and in order to prioritize the factors of Internet of Things acceptance, WASPAS technique was used. The results of the research indicate that, in the first stage, the level of customer demand with a weight of 0.499 has been prioritized. In the second step in adopting the Internet of Things in the digital clothing supply chain, system integration is the first priority, the infrastructure of the Internet of Things is the second priority, the flexibility of the supply chain is the third priority, human capital is the fourth priority, and organizational culture is the fifth priority. Considering the first priority of system integration in the implementation of Internet of Things in Mazandaran Textile, it is suggested that regulatory organizations act more agile and active in setting the standards of Internet of Things.
    Keywords: clothing industry, Internet of Things adoption, Clothing Supply Chain, Fuzzy hierarchical analysis, Digital security chain
  • Mona Koshki, Shahnaz Nayebzadeh *, Abolfazl Davodirokabadi, Karim Hamdi Pages 35-61
    In the modern world, to remain competitive, the use of digital marketing tools in various industries is of high importance. Since the Textile and clothing industry is considered one of the priority industries of the country and the startups in this industry have encountered competition challenges, the current research aims to identify and localize digital marketing components in Iranian fashion and clothing industry startups. The method of this research is applied-developmental in terms of its purpose and exploratory in nature. The research strategy consists of qualitative content analysis in the first stage and phenomenological qualitative method in the second stage. For this purpose, scientific documents related to the topic were selected purposefully and the digital marketing components were identified and analyzed using NVIVO software. Then, the results obtained were localized through interviews with 12 Iranian fashion and clothing industry. The research results showed that in order to properly implement digital marketing in Iranian fashion and clothing industry startups and achieve their success, organizational factors, innovation-competitive advantage, business-profitability factors and also 12 extracted components are of high importance.
    Keywords: Digital marketing, Digital Marketing Tools, Textile, Clothing Industry, Qualitative analysis, Startup
  • Shahrouz Ahmadi, Shahnaz Nayebzadeh *, Seyyed Hasan Hataminasab Pages 62-83
    The purpose of the current research is to identify and analyze marketing performance measures in the fashion and clothing industry. This research was conducted with the developmental research design and a mixed qualitative/quantitative approach in two steps. In the first step, the marketing performance measures of companies operating in the fashion and clothing industry were identified using the content analysis method in MaxQDA software in a library environment using a systematic review of selected articles indexed in the Web of Science database over the period 1970-2023. The second step involved a field study on 400 experts of the fashion and clothing industry using a questionnaire derived from the results of the first step conducted in the form of exploratory factor analysis. This study identifies market and innovation, customer behavior, product management, customer profitability, distribution channel management, price, and financial and internal performance measures within a comprehensive framework as the most important marketing performance metrics for the companies operating in the fashion and clothing industry, being derived from the study of scientific articles published at the national and international levels and approved by experts in this field. Hence, the current research invites the operators and decision makers of this important industry, as one of the country's strategic industries, to rethink the isolated approaches which are sometimes solely focused on financial aspects of performance in assessing the marketing performance of these companies. The comprehensive approach derived from the results of this study can help gain a competitive advantage for this promising industry in the country, which is also adorned with an original and rich cultural past.
    Keywords: Marketing Performance, textile industry, fashion, clothing, content analysis, exploratory factor analysis
  • Farid Ahmadi, Mohammad Ali Nasimi *, Azita Sherej Sharifi Pages 84-106
    The purpose of this research is to provide a scale of customer delight in textiles and clothing with a qualitative and quantitative approach. A semi-structured interview and the opinions of 18 experts in the field of carpet marketing were used to collect data. Thematic analysis approach and MAXQDA software were used to analyze qualitative data. The main finding of the current research is the constituent indicators of the customer delight scale in textiles and clothing. Cohen's kappa index was used to validate the coding and quality control process in the qualitative part, the dimensions, and components of the customer delight scale in textile and clothing.The main finding of the current research is the indicators of customer delight scale in textile and clothing with a qualitative and quantitative approach. Based on experts' opinions, customer delight indicators in textiles were classified into 4 dimensions and 9 components. Based on this, the main themes include 4 overarching themes and 9 sub-themes and 44 basic themes. According to the obtained results, the value of the Kappa index was calculated as 0.901, which is at the level of excellent agreement. According to the presented model, recognizing emotions and classifying customers towards emotions can be a suitable model for a correct understanding of customer delight. In order to increase customer delight, managers should create surprise and happiness in textile and clothing customers, and this can be done by strengthening distinct ideas to increase satisfaction and desire for customer delight.
    Keywords: _ customer delight, management capability, organizational culture, store characteristics, _ typology of customer delight
  • Niloofar Rafizadeh Zaeem *, Kamelia Yaghoubi, Ramin Khajavi Pages 107-135

    The progress and improvement of human societies caused extensive changes and transformations in materials and their artifacts and led to the emergence of smart materials as a turning point in the course of developments. The range of use of smart materials in the textile industry is very noticeable and extensive research has been done in this field, which finally led to the introduction of smart textiles to the consumer market. The main purpose of this research is the Introduction and classification of smart materials applied in textiles. In this regard, first The theoretical foundations of smart materials are presented, and then their classification from different points of view. These materials are divided into three categories in common models such as the biological model(sensors/nerves and afferent neurons), operators (muscles) and processors (brain), or the structural model (sensory or passive, pragmatic or active, and intelligent or adaptive). But in the present research, in order to be more consistent with textiles a practical model was introduced, which divides smart materials into two categories: practical responders or energy converters, and all smart materials were categorized under them. For each material, a practical example or one related to textiles was given. It was concluded that the applied model is more convergent than the existing models with textiles. On the other hand, it was found that the growth of smart textiles continues at an increasing pace, although in some areas, there is still a need for more research and experience.

    Keywords: smart materials, smart textiles, reactive materials, energy converting materials, stimulus