فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال سی و ششم شماره 4 (زمستان 1402)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال سی و ششم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیما محمدی، فراهم احمدزاده* صفحات 275-291
    حلزون های خشکی زی به عنوان یکی از متنوع ترین جانوران کره زمین در زیستگاه های مختلفی از جمله جنگل ها یافت می-شوند. یکی از مهم ترین زیستگاه های این گروه از نرم تنان جنگل های هیرکانی واقع در شمال ایران می باشد. این پژوهش به شناسایی حلزون های خشکی زی ساکن در جنگل خشکه داران که از مهم ترین زیستگاه های ناحیه هیرکانی محسوب می شود با به کارگیری دو رویکرد ریخت شناختی و بارکدینگ DNA پرداخت. در ابتدا نمونه های جمع آوری شده بر اساس ویژگی های ریخت شناسی صدف حلزون ها از جمله اندازه و رنگ صدف، دیسکی یا مخروطی بودن صدف ، داشتن درپوش دریچه صدف و وجود یا عدم وجود ناف در سطح خانواده شناسایی شدند. سپس از هر خانواده 2 تا 3 فرد جهت انجام مطالعات ژنتیکی انتخاب شدند. توالی های مورد نظرجهت انجام آنالیزهای ژنتیکی شامل محاسبه مدل تکاملی، محاسبه فاصله ژنتیکی و در نهایت رسم درخت تبار شناختی پس از انجام مراحل آزمایشگاهی مربوط به تکثیر ژن COI بدست آمدند. نتایج نشان داد نمونه های جمع آوری شده متعلق به چهار خانواده، پنج جنس و شش گونه می باشند. همچنین به دلیل عدم وجود توالی مشابه با نمونه مربوط به گونه Caspicyclotus sieversi شناسایی این حلزون با استفاده از ویژگی های ریخت شناسی صورت پذیرفت. این مطالعه به عنوان اولین مطالعه بارکدینگ بر روی حلزون های جنگل های هیرکانی منجر به دست یابی به اطلاعات جدیدی در مورد تنوع زیستی این ناحیه شده است. با گسترده تر کردن نواحی مورد بررسی به همراه بررسی آماری جوامع حلزون می توان به اطلاعات جامعی در مورد تنوع زیستی این منطقه دست یافت که در زمینه مدیریت زیستگاه و حفظ این اکوسیستم منحصر به فرد حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: حلزون های خشکی زی، بارکدینگ DNA، جنگل های هیرکانی، تنوع زیستی، ریخت شناسی
  • مقایسه تاثیر هالوپریدول و عصاره برگ توت سفید (Morus alba) بر بافت کبد و آنزیم‏های کبدی در ماهی گورامی سه خال(Trichogaster trichopterus)
    طاهره ناجی*، مهزاد بی نیاز، سعید محمدی معتمد، یاسمن شیبانی صفحات 292-308
    داروی هالوپریدول، آنتاگونیست گیرنده دوپامین است و در درمان بیماری های روانی کاربرد دارد. توت سفید، گیاهی متعلق به خانواده Moracea است. برگ‏ توت سفید همانند داروی هالوپریدول، دارای اثرات آنتی دوپامینرژیکی است. هدف از این پژوهش، مقایسه اثر عصاره برگ توت سفید و هالوپریدول به عنوان دو ماده‏ آنتی دوپامینرژیک بر سطح آنزیم ‏های کبدی و بافت کبد در ماهی گورامی سه خال بالغ ماده می ‏باشد. بدین منظور تعداد 120 قطعه ماهی در 8 گروه شامل گروه‏های کنترل دست نخورده، کنترل حلال، تیمارهای دریافت کننده دوزهای 05/0، 1/0 و 2/0 میلی گرم بر کیلوگرم هالوپریدول، و دوزهای 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره اتانولی برگ توت سفید، تقسیم شدند. تجویز داروها به صورت عضلانی در یک بازه زمانی بیست روزه به صورت یک روز در میان انجام گرفت. پس از اتمام تزریقات، آنزیم‏های کبدی و بافت کبد در همه‏ گروه‏ ها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آماری نشان داد که بین سطح آنزیم‏های کبدی در گروه‏های کنترل و تحت تیمار اختلاف معنی دار وجود داشت(05/0>P) به این ترتیب که با افزایش دوز، هالوپریدول موجب افزایش آنزیم‏های کبدی و آسیب به سلول‏های کبدی شد درحالیکه عصاره برگ توت سفید منجر به کاهش آنزیم‏ های کبدی و حفاظت از سلول‏ های کبد شد. بنابراین هالوپریدول می تواند سمیت کبدی ایجاد کند اما عصاره برگ توت سفید، احتمالا هپاتوپروتکتیو است.
    کلیدواژگان: هالوپریدول، توت سفید، کبد، ماهی گورامی سه خال
  • هادی فخر فاطمی، نجمه رضائیان*، محمد کریمی صفحات 309-321
    پیزو-1 یک کانال کاتیونی حساس به نیروی مکانیکی است که با بروز چاقی و اختلالات همراه با آن از قبیل مقاومت به انسولین ارتباط دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر شش هفتهHIIT بر سطوح mRNA پیزو-1 بافت چربی و HOMA-IR در رت های دیابتی بود. بدین منظور، 20 سر رت نر نژاد ویستار انتخاب و با رژیم غذایی پرچرب و تزریق استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. آن گاه، موش ها دیابتی شده به شیوه تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل (10 سر در هر گروه) تقسیم شدند. رت های دیابتی در گروه تجربی در شش هفته تمرینات تناوبی شدید دویدن روی تردمیل در سرعت بیشینه با تناوب های تمرینی 40 ثانیه ای با 2 ثانیه استراحت فعال بین هر تناوب، 30 دقیقه در هر جلسه و پنج جلسه در هفته شرکت کردند. همه رت ها 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی تشریح شده و شاخص های مورد بررسی با استفاده از روش آزمایشگاهی مناسب مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد اجرای شش هفته HIIT ضمن افزایش معنی دار mRNA پیزو-1 بافت چربی، با کاهشی معنی دار در سطوح سرمی انسولین ، گلوکز ناشتای خون، HOMA-IR و وزن بدن همراه بود. علاوه بر این، اجرای شش هفته تمرینات تناوبی شدید با کاهش معنی دار وزن بدن در گروه تجربی در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون همراه بوده است. در مجموع، چنین به نظر می رسد اجرای شش هفته HIIT ضمن بهبود ترکیب بدن، ممکن است به واسطه افزایش سطوح پیزو-1 در بهبود مقاومت به انسولین نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: پیزو-1، تمرینات تناوبی شدید، دیابت، چاقی، مقاومت به انسولین
  • منصوره عزیزی، احمدعلی محمدپور* صفحات 322-338
    با توجه به اهمیت دستگاه عصبی در بدن موجود زنده، مطالعات زیادی روی تکوین سیستم عصبی پستانداران و سایر پرندگان صورت گرفته، لیکن بررسی زیادی در قرقاول انجام نشده است. جهت انجام این تحقیق، تعداد 63 عدد تخم نطفه دار قرقاول، در دستگاه انکوباتور اتوماتیک گذاشته و در روزهای فرد انکوباسیون، از روز 3 تا 23 و همچنین جوجه یک روزه، از مغز جنین نمونه برداری انجام شد و با روش های معمول آماده سازی بافتی، مقاطع میکروسکوپی تهیه، با هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی گردید.بررسیهای مورفولوژیک، افزایش طول و عرض مخچه، با افزایش سن جنین را تایید کرد. مشاهدات میکروسکوپیک نشان داد، مخچه در این پرنده، از سن 7 جنینی، به صورت یک برجستگی ساده در رومبنسفالون دیده میشود که به تدریج با افزایش سن جنین،این برجستگی بزرگتر گردیده و در سن 11 جنینی با پیشرفت پیامتر به داخل مخچه، چینهای مختلف ابتدا به صورت ساده و با تعداد کم و از سن 13 جنینی، اولین 2 شاخه شدن چینها دیده شد. با افزایش سن جنین، مرتبا تعداد و انشعابات چینها و عرض قاعده مخچه، افزایش یافت.اولین تمایز بین ماده سفید و خاکستری در مخچه، در سن 19 جنینی دیده شد. مانند سایر پرندگان، مخچه ساختاری بزرگ، از دو طرف فشرده و در مکانی خلفی نسبت به نیمکره های مخ واقع شده که توسط دو شیار عرضی در دو طرف، از نیمکره های مخ و لوب های بینایی جدا می شود و دارای یک بخش میانی به نام کرمینه و دو بخش جانبی به نام گوشک است.
    کلیدواژگان: مخچه، قرقاول، مراحل جنینی، بافت شناسی
  • مدینه مردانی نیا، مهران عربی، سعید ولی پور چهارده چریک* صفحات 339-357
    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات سودمند عصاره هیدروالکلی گیاه یونجه زرد بر شاخص های لیپیدی خون در موش های بزرگ آزمایشکاهی نر بالغ تحت استرس مزمن، طراحی و اجرا گردید. در مطالعه حاضر از40 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر نژاد ویستار استفاده شد که به گروه های کنترل (دست نخورده)، شاهد (دریافت استرس مزمن و سالین نرمال) و3 گروه تیمار (دریافت کننده استرس مزمن و درمان شده با دوزهای 25، 50 و 100(mg/Kg) ازعصاره یونجه زرد) تقسیم بندی شدند. برای ایجاد استرس مزمن بی حرکتی، حیوانات روزانه در دستگاه مقیدکننده به مدت 2 ساعت، برای 21 روز قرار گرفتند. عصاره گیاهی30 دقیقه قبل از القای استرس مزمن، روزانه برای 21 روز به صورت درون صفاقی به حیوانات تزریق گردید. در انتها و پس از بیهوشی عمیق و خونگیری از قلب حیوانات، نمونه های سرم خون جهت ارزیابی شاخص های لیپیدی مورد استفاده قرار گرفتند. درگروه شاهد در مقایسه با کنترل، تری گلیسرید (001/0P<)، کلسترول تام(05/0P<)، VLDL (05/0P<) افزایش معنی دار داشتند.. درگروه های تجربی در مقایسه با گروه شاهد، دوز 100 از عصاره یونجه زرد سبب کاهش معنی دار در میزان تری گلیسرید (001/0P<)، LDL (05/0P<) و VLDL (01/0P<) و افزایش در HDL (01/0P<) شد. دوز 50 از عصاره موجب کاهش معنی دار در میزان کلسترول تام (001/0P<)، تری-گلیسرید (001/0P<) و LDL (001/0P<) گردید. همچنین دوز 25 از عصاره موجب کاهش معنی دار در میزان کلسترول تام (01/0P<)، تری گلیسرید (001/0P<) و LDL (01/0P<) گردید. عصاره یونجه زرد می تواند سبب بهبود شاخص های لیپیدی خون در حیوانات تحت استرس های مزمن گردد.
    کلیدواژگان: استرس مزمن، شاخص های لیپیدی خون، مدل حیوانی، یونجه زرد
  • فاطمه نظری، جمیله پازوکی*، رحیم تبار صفحات 358-371
    در این مطالعه آلودگی انگلی دو گونه تجاری از تون ماهیان شامل ماهی شیر (Scomberomorus commerson) و هوور (Thunnus tonggol) در سواحل بندرعباس به ترتیب در دو فصل تابستان و پاییز مورد بررسی قرار گرفت. در کل 84 قطعه ماهی از هر دو گونه صید شدند و از نظر آلودگی انگلی مورد مطالعه قرار گرفتند. براساس نتایج به دست آمده، ماهیان شیر به انگل های منوژن آلوده بودند، در صورتیکه که ماهیان هوور هیچ نوع آلودگی به این انگل ها نداشتند. منوژن های شناسایی شده شامل گونه های Gotocotyla acanthura، G. bivaginalis، G. queenslandici، Cathucotyle cathuaui، Pseudothoracocotyla ovalis، Thoracocotyle crocea و Pricea multae بودند. انگل های دیژن جدا شده از هر دو گونه ماهی میزبان متعلق به جنس های Plerurus، Lecithochirium، Ectenurus و Erilepturus بودند. کرم های نواری جدا شده از ماهی شیر و هوور متعلق به جنس Callitetrarhynchus و کرم های لوله ای یافت شده از جنس های Goezia ، Hysterothylacium و Camallanus بودند. در ماهی شیر بیشترین درصد آلودگی مربوط به منوژن ها (72/98 درصد) و کمترین درصد آلودگی مربوط به کرم های نواری (26/0 درصد) بود. درصد آلودگی ماهی شیر به انگل های دیژن و کرم-های لوله ای 6/5 درصد بود. در ماهی هوور بیشترین درصد آلودگی مربوط به کرم های لوله ای (59/59 درصد) و کمترین درصد آلودگی مربوط به کرم های نواری (95/12 درصد) بود.
    کلیدواژگان: منوژن، دیژن، کرم نواری، کرم لوله ای، تون ماهیان
|
  • Sima Mohammadi, Faraham Ahmadzadeh * Pages 275-291
    Land snails, known for their exceptional diversity inhabit various environments, including forests. The Hyrcanian forests in northern Iran are one of the most important habitats for this group of terrestrial mollusks. The main objective of this study was to identify land snails inhabiting the Khoshkedaran Forest, a significant habitat in the Hyrcanian area using both morphological taxonomy and DNA barcoding methods. Gathered samples were classified at the family level based on their morphological characteristics such as shell size and color, presence of operculum, and open or closed umbilicus. Subsequently, a subset of 2-3 individuals from each family underwent genetic analysis. Following laboratory procedures, the obtained genetic sequences underwent thorough analysis, including the determination of an evolutionary model, calculation of genetic distances, and constructed phylogenetic tree. The collected samples could be categorized into four families, five genera, and six species. No sequences in the Gene Bank matched the sequence attributed to Caspicyclotus sieversi. Therefore, the identification of this species was reliant on morphological techniques. Being the first DNA barcoding study on land snails in the Hyrcanian forests, this research has offered significant contributions to understanding the biodiversity of the region. By extending the scope of the study to encompass a broader area and employing more comprehensive statistical analyses of snail populations, we can obtain detailed information on the land snail diversity within the Hyrcanian forests. This valuable information plays a pivotal role in the effective management and conservation of this exceptional ecosystem.
    Keywords: land snails, DNA barcoding, Hyrcanian forest, biodiversity, Morphology
  • Comparison of the effect of Haloperidol and Morus alba leaf extract on liver tissue and hepatic enzymes in Trichogaster trichopterus
    Tahereh Naji *, Mahzad Biniaz, Saeed Mohamadi Motamed, Yasaman Sheybani Pages 292-308
    Haloperidol is a dopamine receptor antagonist and is used in the treatment of mental illnesses. Morus alba is a plant belonging to the Moracea family. Morus alba leaves have antidopaminergic effects like haloperidol. The purpose of this research is to compare the effect of Morus alba leaves extract and haloperidol as two antidopaminergic substances on the level of hepatic enzymes and liver tissue in adult female three spot gourami fish. For this purpose, the number of 120 pieces of fish in 8 groups including intact control group, solvent control, treatments receiving doses of 0.05, 0.1 and 0.2 mg/kg of haloperidol, and doses of 50, 100 and 200 mg/kg of ethanol extract of Morus alba leaves, they were divided. Medicines were administered intramuscularly every other day for a period of twenty days. After finishing the injections, liver enzymes and liver tissue were studied in all groups. The statistical results showed that There was a significant difference between the level of liver enzymes in the control and treated groups (P < 0.05) in such a way that by increasing the dose, haloperidol increased liver enzymes and damage to liver cells, while the extract of Morus alba leaves, led to the reduction of liver enzymes and protection of liver cells. Therefore, haloperidol can cause hepatotoxicity, but Morus alba extract is probably hepatoprotective.
    Keywords: Halperidol, Morus alba, iver, Trichogaster trichopterus
  • Hadi Fakhr Fatemi, Najmeh Rezaeian *, Mohammad Karimi Pages 309-321
    Piezo1 is a mechanically sensitive caution channel associated with obesity and its related disorders such as insulin resistance. Purpose of this study was to investigate the effect of six weeks of high intensity interval training (HIIT) on Adipose Tissue Levels of Piezo1 mRNA and Insulin Resistance Index (HOMA-IR) in diabetic rats. For this purpose, 20 male wistar rat (10-12 weeks old, 370/25±13/76 gr) selected and type 2 diabetes induced by high fat diet and Streptozotocin. Then, the diabetic rats were randomly divided into experimental and control groups (n=10 in each). The rats in the experimental group participated in six weeks of high intensity interval training of running on treadmill at maximal velocity in exercise intervals for 40 seconds with 2 seconds of active rest interval between) 30 minutes per session and five sessions per week. All rats were dissected 48 hours after the last training session and the blood indices were evaluated using appropriate laboratory methods. The results of the present study showed that six weeks of HIIT resulted in significant increases in adipose tissue piezo-1 mRNA in addition to significant decreases in levels of insulin (P=0.000) and fasting blood glucose , HOMA-IR and body weight . Moreover, six weeks of HIIT lead to significant decreases in body weight . In general, it seems that in addition to improve body composition, six weeks of HIIT play a role in improving insulin resistance by increasing the levels of piezo-1
    Keywords: Piezo-1, High intensity interval training, Diabetes, obesity, Insulin Resistance
  • Mansoureh Azizi, Ahmad Ali Mohammadpour * Pages 322-338
    Due to the importance of the nervous system in the living organism, many studies have been conducted on the development of the nervous system of mammals and other birds,. 63 fertilized pheasant eggs were placed in an automatic incubator and on odd days, from day 3 to day 23, as well as one-day-old chicks, embryo brain samples were taken and tissue sections were stained with hematoxylin and eosin. Morphological studies confirmed the increase in length and width of the cerebellum with increasing fetal age. Histological resultscshowed that the cerebellum in this bird can be seen as a simple projection in the rhombencephalon from the age of 7, which gradually increases with the age of the fetus and at the age of 11 embryos, with more advanced development in the piamater (vascular connective tissue) into the cerebellum, different folias were first seen in a simple form and with a small number, and from the age of 13 embryos, the first 2 branches of the folias were seen. With the increasing age of the fetus, the number and branches of the folias and the width of the base of the cerebellum increased. The first differentiation between white and gray matter in the cerebellum was seen at 19 embryonic years. Like other birds, the cerebellum was located in posterior of cerebral hemispheres, and was separated from the cerebral hemispheres and visual lobes by two transverse grooves on both sides and it has a middle part called Kermina and two side parts called Gushak
    Keywords: Cerebellum, pheasant, Embryonic stages, Histology
  • Madine Mardaninia, Mehran Arabi, Saeid Valipour Chahardahcharic * Pages 339-357
    This study was hypothesized to evaluate the beneficial effects of Melilotus officinalis extract on blood lipid indices in adult male rats under chronic immobility stress. In the present study, 40 male Wistar rats were randomly divided into 5 groups of 8 (n=8) including: Control (intact), sham (under chronic stress receiving normal saline), and treatment (under chronic stress receiving M. officinalis extract at doses of 25, 50, and 100 mg/kg). To induce chronic immobility stress, the animals were placed in a restraint device for 2 hours daily for 21 days. The plant extract was injected intraperitoneally daily for 21 days, 30 min before induction of chronic stress. At the end, after deep anesthesia, the blood samples were taken out via cardiac puncture. Blood sera were used to evaluate lipid indices. In the sham group compared to the control, a significant increase was observed in triglyceride (P<0.001), total cholesterol (P<0.05), and VLDL (P<0.05) values. A dose of 100 of plant extract caused a significant decrease in triglyceride (P<0.001), LDL (P<0.05), and VLDL (P<0.01) and an increase in HDL (P<0.01) values. A dose of 50 of plant extract significantly lowered total cholesterol (P<0.001), triglyceride (P<0.001), and LDL (P<0.001) values. Meanwhile, a dose of 25 of plant extract caused a significant decrease in total cholesterol (P<0.01), triglyceride (P<0.001), and LDL (P<0.01) values. M. officinalis extract has the ability to improve blood lipid indices in animals under chronic stresses.
    Keywords: Animal Model, Blood lipid indices, Chronic stress, M. officinalis
  • Fatemeh Nazari, Jamileh Pazooki *, Rahim Tabar Pages 358-371
    Parasites of two commercial tuna fish including Scomberomorus commerson and Thunnus tonggol were investigated in Bandar Abbas coast during summer and autumn. A total of 84 fish of both species were captured. Based on the results, samples of S. commerson were infected with manogenean parasites, while T. tonggol did not show any of infection. The identified monogeneans include Gotocotyla acanthura, G. bivaginalis, G. queenslandici, Cathucotyle cathuaui, Pseudothoracocotyle ovalis, T. crocea and Pricea multae. Digenean parasites isolated from both hosts belong to the genera Plerurus, Lecithochirium, Ectenurus and Erilepturus. Callitetrarhynchus sp. was the only cestode observed in studied fishes. Obtained nematodes belong to Goezia, Hysterothylacium and Camallanus genera. The highest prevalence of contamination in S. commerson is related to monogenan parasites with 98.72% and the lowest is in cestodes with 0.26%. The prevalence of infection in S. commerson with digenea and nematoda is 5.6%. In T. tonggol, the highest percentage of infection was related to nematods and the lowest in cestode, 59.59% and 12.95% respectively.
    Keywords: Monogenea, Digenea, Cestoda, Nematoda, tuna fish