فهرست مطالب

زیست شناسی خاک - سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

مجله زیست شناسی خاک
سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اشرف اسمعیلی زاد، رسول شکری*، ناصر دوات گر، حسین کاری دولت اباد صفحات 115-137
    امروزه استفاده از کیفیت خاک (SQ) در مدیریت پایدار اراضی خاک درحال توسعه است، اما در ارزیابی کیفیت خاک به علت سختی و پرهزینه بودن اندازه گیری ویژگی های زیستی، این ویژگی ها کمتر استفاده می شوند، این در حالی است که نقش آن ها در کیفیت خاک قابل چشم پوشی نیست. این مطالعه تلاش دارد نقش ویژگی های زیستی را در کیفیت خاک تبیین نماید. در این تحقیق، 22 ویژگی فیزیکی، شیمیایی و زیستی در 90 نمونه خاک سطحی (0 تا 30 سانتی متر) برای ارزیابی شاخص کیفیت خاک (SQI) در منطقه هنام لرستان اندازه گیری شد. این ویژگی ها شامل pH؛ EC؛ کربن آلی؛ درصد مواد خنثی شونده؛ رس؛ سیلت؛ کربن زیست توده و تنفس پایه میکروبی؛ جمعیت کل قارچ و باکتری، جمعیت گونه های ازتوباکتر و سودوموناس؛ فعالیت آنزیم های اوره آز، فسفاتاز اسیدی و فسفاتاز قلیایی؛ غلظت پتاسیم و فسفر قابل دسترس؛ نیتروژن کل؛ منگنز؛ آهن؛ مس و روی بود. تجزیه مولفه های اصلی (PCA) برای انتخاب مجموعه داده های حداقل (MDS) نشان داد که هشت مولفه اصلی با مقادیر ویژه بیشتر از یک، 89/83 درصد از کل واریانس تجمعی را شرح دادند. از 22 ویژگی خاک، 12 ویژگی برای MDS انتخاب شدند که سهم ویژگی های زیستی خاک (5 ویژگی) در بین ویژگی های فیزیکی و شیمیایی بیشتر بود. توزیع مکانی SQI نشان دهنده تاثیرپذیری شدید کیفیت خاک های مطالعه شده از ویژگی های زیستی بود. این یافته ها نشان دهنده ضرورت در نظر گرفتن ویژگی های زیستی در تعیین کیفیت خاک است.
    کلیدواژگان: اراضی آبی و دیم، کیفیت خاک، ویژگی های زیستی
  • احمد اصغرزاده*، کبری ثقفی، الهام فتاحی فر، منوچهر جناقی، ندا علیزاده صفحات 139-154
    در حال حاضر متوسط مقدار تولید قارچ دکمه ای در هر مترمربع 17 تا 20 کیلوگرم است، افزایش آن به 22 تا 27 کیلوگرم در مترمربع می تواند تولید این محصول را اقتصادی تر و در بازارهای جهانی رقابتی نماید. علاوه بر انتخاب ارقام پر محصول، یکی از راه های افزایش عملکرد، تسلط علمی بر فرآیندهای میکروبی تولید کمپوست و تغذیه مناسب قارچ با استفاده از انواع مکمل های زیستی، آلی و شیمیایی است. در این پژوهش از 9 سویه برتر جنس سودوموناس، 6 سویه باسیلوس سوبتلیس و 5 سویه باسیلوس تورنجینسیس به عنوان باکتری های محرک رشد و زیست مهارگر استفاده شد. نتایج نشان داد، اگرچه اختلاف معنی داری بین سویه ها وجود نداشت اما همه سودوموناس ها توان تحریک رشد میسلیوم های قارچ دکمه ای را داشتند و در این میان سویه P8 از بیشترین توان محرک رشدی برخوردار بود. سویه های S1 و S6 باسیلوس سوبتلیس نیز به طور معنی داری رشد میسیلیوم های قارچ خوراکی را تحریک کردند. از میان سویه های باسیلوس تورنجینسیس نیز ایزوله های T2، T3 و T5جزو سویه های موثر در افزایش رشد میسیلیوم ها شناسایی شدند. سویه های S2، S5، T1 و T4 علاوه بر خواص زیست مهارگری قارچ های بیماری زا، اثرات مهارکنندگی بر رشد قارچ خوراکی بر روی پلیت حاوی PDA/NA + extract را نشان داده و باعث مهار رشد میسیلیوم های قارچ خوراکی شدند. بیشترین اثر زیست کنترلی برای سویه S3 بر روی قارچ تریکودرما و سویه S6 بر روی قارچ مایکوگون مشاهده گردید. حداکثر قطر هاله کلونی مهاری برای دو سویه مذکور برابر با 20 میلی متر و کمترین اثر زیست کنترلی مربوط به سویه T5 بود. با توجه به صفات مفید و متفاوتی که گونه های دو جنس مورداستفاده از خود نشان دادند، به نظر می رسد استفاده از کنسرسیومی از باکتری ها به عنوان کود زیستی اثرات بسیار بیشتری در محصول قارچ دکمه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد، کود زیستی، قارچ، هم افزایی رشد
  • علیرضا فلاح، مصطفی علی شیری جونقانی*، رویا بزاززاده صفحات 155-165
    فسفر یکی از مهم ترین عناصر غذایی در محیط های آبی است و نقش مهمی در شکوفایی و غنی سازی اکوسیستم های آب شیرین بخصوص در استخرهای پرورش ماهیان گرمابی دارد. این عنصر در محیط های آبی به اشکال مختلف محلول و عمدتا نامحلول وجود دارد. سیانوباکتری ها گروهی متنوع از پروکاریوت های اکسیژنیک و فتوتروفیک هستند که توانایی آن ها در فعالیت فسفاتازی که فسفر نامحلول را به شکل محلول تبدیل کرده، اثبات شده است. بنابراین پژوهش حاضر باهدف جداسازی، شناسایی و بررسی توانایی سیانوباکتری های موجود در استخر پرورش ماهیان گرمابی در حل کنندگی فسفر در سطح آزمایشگاهی انجام شد. در این پژوهش کارایی حل کنندگی چهار جدایه سیانوباکتریایی جداسازی شده از استخرهای پرورش ماهیان گرمابی شامل Chroococcus sp.، Oscillatoria sp.، Microcystis sp. و Gloeocapsa sp. با دو منبع فسفات معدنی و آلی شامل تری کلسیم فسفات و فیتات کلسیم در دو بخش روشناور و زی توده سنجیده شد. نتایج نشان داد در بین جدایه های سیانوباکتریایی بیشترین توانایی را Microcystis sp. با میزان 47/5 و 67/3 میلی گرم بر لیتر به ترتیب برای تری کلسیم فسفات و فیتات کلسیم در سنجش فسفر محلول در بخش رو شناور نشان داد. همچنین در بخش زی توده نیز بیشترین کارایی حل کنندگی فسفات از منبع تری کلسیم فسفات و فیتات کلسیم را Gloeocapsa sp. به ترتیب با میزان 35/5 و 18/7 میلی گرم بر لیتر نشان داد. هر چند برای هر دو منبع فسفر سیانوباکتر Microcystis sp. بیشترین مقدار زی توده را نسبت به سایر سیانوباکترها نشان داد، با این حال هیچ اختلاف معنی داری در تعداد سیانوباکتری های رشد کرده تحت تاثیر منابع مختلف فسفر در هیچ گروه آزمایشی دیده نشد. نتایج این پژوهش نشان داد که برخی از سیانوباکتری های جداشده از استخرهای پرورش ماهیان گرمابی در شرایطی که به اندازه کافی منابع فسفر نامحلول در دسترس داشته باشند تا حدودی قابلیت انحلال آن را دارند.
    کلیدواژگان: تری کلسیم فسفات، حل کنندگی فسفات، سیانوباکتری، فیتات کلسیم
  • مریم جوادزاده، کاظم خاوازی*، نوید قنواتی، علیرضا جعفرنژادی، وحید الله جهاندیده مهجن آبادی صفحات 167-182

    شوری و سدیمی بودن خاک منجر به برهم زدن تعادل عناصر غذایی در خاک و ایجاد محدودیت در رشد گیاه می شود. آزمایشی برای ارزیابی کاربرد گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس و باکتری های محرک رشد گیاه جداسازی شده از خاک های شور و سدیمی بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی کم مصرف گندم (رقم چمران) در خاک های شور و سدیمی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، در سه تکرار در گلخانه اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سه نوع خاک شور و سدیمی (S1: 13=SAR و ds m-1 8=EC)، (S2: 15=SAR و ds m-1 10=EC) و (S3: 17=SAR و ds m-1 14=EC)، چهار سطح از باکتری های محرک رشد گیاه (B0: شاهد، Pseudomonas alcaliphila، Rhizobium pusense و Bacillus subtilis) و دو سطح گوگرد همراه با باکتری Thiobacillus thiooxidans (T0: عدم کاربرد و T1: کاربرد 31/4 گرم در گلدان (10 تن در هکتار) گوگرد پودری همراه با باکتری T. thiooxidans) بودند. بر اساس توالی یابی ژن16S rRNA، باکتریهای محرک رشد برتر به عنوان باکتری هایPseudomonas alcaliphila، Bacillus subtilis وRhizobium pusense ، شناسایی شدند. نتایج نشان داد که افزودن گوگرد همراه با باکتری T. thiooxidans و سایر باکتری های محرک رشد در سطوح شوری و سدیمی مختلف منجر به افزایش عملکرد دانه و غلظت عناصر کم مصرف نسبت به شاهد شد. در سطوح شوری و سدیمی S1 و S3، بیشترین عملکرد دانه در گیاهان تلقیح شده با باکتری R. pusense (13/1 و 88/8درصد) مشاهده شد. تلفیق باکتری های محرک رشد و گوگرد به همراه باکتری T. thiooxidans تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه و غلظت عناصر کم مصرف در خاک های شور و سدیمی نداشت. به طور کلی کاربرد انفرادی باکتری R. pusense جداسازی شده از خاک های شور و سدیمی و گوگرد به همراه باکتری T. thiooxidans نقش بسزایی در بهبود عملکرد و غلظت عناصر کم مصرف در گندم در خاک های شور و سدیمی دارد.

    کلیدواژگان: باکتری های ریزوسفر، تنش شوری و سدیمی، جداسازی باکتری ها، گندم، Thiobacillus thiooxidans
  • مطهره عابدین زاده، نعیمه عنایتی ضمیر، احسان شکری*، شهلا کیان امیری صفحات 183-211
    سالمونلا یک پاتوژن رایج و پایدار در محیط خاک است که تهدیدی قابل توجه برای تولید مواد غذایی سالم در سراسر جهان می باشد. با توجه به نقش حیاتی خاک در کشاورزی، احتیاط در مورد گسترش سالمونلا در خاک و به کارگیری روش های موثر برای تشخیص و کنترل آن ضروری است. شیوع فزاینده سالمونلا را می توان به گسترش سریع کشاورزی و صنعت نسبت داد که منجر به آلودگی کودها و منابع آب به باکتری می شود. بقای سالمونلا در خاک تحت تاثیر عوامل متعدد فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است که منجر به کلونیزه شدن مداوم اندام های گیاهی می شود. در نتیجه، با توجه به اهمیت محصولات کشاورزی سالم، تقاضا برای روش های جدید به منظور بررسی و شناسایی باکتری های موجود در این مواد غذایی به طور فزاینده ای ضروری شده است. تکنیک های متعددی برای شناسایی باکتری های مضر در خاک موجود است. با این حال، استفاده از نانوحسگرها به عنوان ابزاری پیشرفته برای تشخیص باکتری بسیار امیدوارکننده است، زیرا می تواند به طور موثر بر محدودیت های روش های دیگر غلبه کند. این مطالعه مروری با هدف بررسی مکانیسم های آلودگی سالمونلا در خاک و تعامل آن با گیاهان، بر اهمیت استفاده از نانوحسگرهای زیستی برای تشخیص سریع تر و دقیق تر این باکتری در خاک می پردازد.
    کلیدواژگان: باکتری سالمونلا، سلامت محصولات کشاورزی، میکروبیوم خاک، نانوحسگرهای زیستی
  • شکوفه مرادی، محمدرضا ساریخانی*، علی بهشتی آل آقا، عادل ریحانی تبار، سیدسیامک علوی کیا، روح الله شریفی صفحات 213-230
    آلودگی به مواد نفتی یکی از بحرانی ترین آلودگی های زیست محیطی است که می تواند ویژگی های زیستی، فیزیکی و شیمیایی خاک را تحت تاثیر قرار دهد. به منظور بررسی اثرات آلودگی نفتی طولانی مدت و طبیعی بر تنفس میکروبی شامل تنفس پایه (BR) و تنفس برانگیخته (SIR) و فعالیت آنزیم بتاگلوکوزیداز خاک، تعداد 120 نمونه خاک آلوده به نفت از عمق 15-0 سانتی متری از منطقه نفت خیز نفت شهر واقع در استان کرمانشاه با سه سطح آلودگی شدید (H: High)، متوسط (M: Moderate) و کم (L: Low) نمونه برداری شد. پس از اندازه گیری ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک ها، اقدام به شمارش همه باکتری ها و باکتری های تجزیه کننده نفت به ترتیب در محیط کشت های NA و CFMM  شد که همبستگی مثبت و معنی داری بین جمعیت میکروبی و غلظت نفت به دست آمد. میانگین درصد نفت اندازه گیری شده به روش سوکسله، به ترتیب 4/03، 9/95 و 22/50 درصد برای سطوح L، M و H بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نفت در نمونه های خاک، BR و SIR افزایش یافتند و بیشترین تنفس BR و SIR به ترتیب با مقادیر 0/053 و 0/234(mgCO2.g-1.h-1) درخاک های H به دست آمد. فعالیت بتاگلوکوزیداز اندازه گیری شده نیز در حضور آلاینده های نفتی بیشتر بود به گونه ای که در خاک های H بالاترین فعالیت (µgPNP.g-1.h-1 24/78) و در خاک های L پایین ترین فعالیت (µgPNP.g-1.h-1 6/09) مشاهده شد. در پایان، آنالیز مولفه های اصلی (PCA) نیز انجام شد و نتایج نشان داد که 72 درصد از تنوع بین نمونه ها توسط دو مولفه اول (مولفه بیوشیمیایی و مولفه فیزیکی) قابل توجیه بود. آلاینده های نفتی که به صورت طبیعی و به مدت طولانی در خاک حضور دارند، با گذشت زمان منجر به سازگاری جوامع میکروبی مقاوم به آلودگی شده و لذا شاهد افزایش فراوانی آنها، تنفس میکروبی و فعالیت آنزیم هایی همچون بتاگلوکوزیداز خواهیم بود.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، بتاگلوکوزیداز، تنفس پایه، تنفس برانگیخته
|
  • Ashraf Esmaeilizad, Rasoul Shokri *, Naser Davatgar, Hossein Kari Dolatabad Pages 115-137
    The application of soil quality (SQ) in sustainable land management is evolving. However, despite their considerable importance, the inclusion of biological properties in soil quality assessments is limited due to the challenges and high costs associated with measuring these attributes. This study was carried out on the contribution of biological properties to soil quality. In this research, 22 physical, chemical, and biological properties of 90 surface soil samples (0-30 cm) were analyzed to determine the soil quality index (SQI) in the Honam region of Lorestan. Analyzed properties included pH, electrical conductivity (EC), organic carbon (OC), total neutralizing value, clay and silt content, microbial biomass carbon (MBC), basal microbial respiration (MR), the total fungal and bacterial populations, the populations of Azotobacter and Pseudomonas species, as well as the activities of urease, acid and alkaline phosphatase, the available potassium and phosphorus concentrations, the total nitrogen, and the content of manganese, iron, copper, and zinc. Principal component analysis (PCA) to select a minimum data set (MDS) revealed that eight principal components, each with eigenvalues greater than one, accounted for 89.83% of the total variance. Of the 22 soil properties 12 were selected for the MDS, with biological properties (5 properties) making a more significant contribution than the physical and chemical properties. The spatial distribution of the SQI underlines the significant influence of biological properties on soil quality. These results underline the importance of including biological properties in the assessment of soil quality.
    Keywords: Biological properties, Irrigated, rainfed land, Soil quality
  • Ahmad Asgharzadeh *, Kobra Saghafi, Elham Fattahifar, Manouchehr Jenaghi, Neda Alizadeh Pages 139-154
    The current average yield of button mushrooms is 17 to 20 kilograms per square meter. Increasing this yield to 22 to 27 kilograms per square meter could significantly enhance the economic viability and global competitiveness of mushroom production. Achieving this improvement requires a comprehensive understanding of the microbial dynamics in compost production and the nuanced nutrition of mushrooms, utilizing biological, organic, and chemical enhancers. A recent study utilized nine leading strains of the Pseudomonas genus, six strains of Bacillus subtilis, and five strains of Bacillus thuringiensis to promote growth and biocontrol capabilities. While no significant differences were observed among the strains, all Pseudomonas strains were found to effectively stimulate button mushroom mycelium growth, with strain P8 exhibiting the most pronounced growth-enhancement properties. Additionally, Bacillus subtilis strains S1 and S6 significantly boosted mycelium growth, and Bacillus thuringiensis strains T2, T3, and T5 supported mycelium growth. However, some strains (S2, S5, T1, and T4) inhibited button mushroom growth in certain mediums (PDA/NA + Extract medium). The most notable biocontrol effects were by strain S3 against the Trichoderma and strain S6 against the Mycogone fungus, each inhibiting growth with a maximum colony zone diameter of 20 millimeters, whereas strain T5 showed the least biocontrol effect. Given the beneficial and diverse effects exhibited by the species from the two genera studied, these findings suggest that employing a consortium of these bacteria as a biofertilizer could significantly enhance button mushroom production outcomes.
    Keywords: Biofertilizer, mushroom, Plant Growth Promoting Bacteria (PGPR), Synergy
  • Ali Reza Fallah, Mostafa Alishiri Junaghani *, Roya Bazazzadeh Pages 155-165
    Phosphorus plays a crucial role in aquatic ecosystems, serving as a vital nutrient that promotes the growth and enrichment of freshwater environments, particularly in warm-water fish ponds. It exists in various forms within aquatic systems, both soluble and insoluble. Cyanobacteria, a diverse group of oxygen-producing, photosynthetic prokaryotes, possess phosphatase activities that convert phosphorus into a soluble form. Thus, this study aimed to isolate, identify, and examine the phosphorus-dissolving capabilities of cyanobacteria found in fish culture ponds at a laboratory scale. The study evaluated the phosphorus dissolution efficiency of four cyanobacterial strains isolated from warm-water fish ponds: Chroococcus sp., Oscillatoria sp., Microcystis sp., and Gloeocapsa sp., using two phosphorus sources, tricalcium phosphate and calcium phytate, in both floating surface and biomass portions. The findings indicated that Microcystis sp. was particularly effective, dissolving 47.5 mg/liter of tricalcium phosphate and 67.3 mg/liter of calcium phytate in the floating portion. In the biomass, Gloeocapsa sp. demonstrated the highest efficiency in dissolving phosphorus from both tricalcium phosphate and calcium phytate, with concentrations of 35.5 mg/liter and 18.7 mg/liter, respectively. However, the study observed no significant difference in cyanobacterial growth under varying phosphorus concentrations and sources across the experimental groups. The research highlights that certain cyanobacteria isolated from fish culture ponds possess the capacity to dissolve phosphorus to a notable extent when provided with sufficient sources of insoluble phosphorus.
    Keywords: calcium phytate, cyanobacteria, phosphate solubilizer, tricalcium phosphate
  • Maryam Javadzadeh, خاوازی Khavazi *, Navid Ghanavati, Alireza Jafarnejady, Vahid Alah Jahandideh Mahjenabadi Pages 167-182

    Soil salinity and sodicity disrupt the balance of nutrients in the soil and create restrictions on plant growth. An experiment was conducted to evaluate the application of sulfur along with Thiobacillus bacteria and plant growth-promoting bacteria isolated from saline-sodic soils on the performance and concentration of micronutrients in wheat (Chamran cultivar) in saline-sodic soils in a factorial design within a completely randomized design, in three replications in greenhouse condition. The experimental factors included three types of saline-sodic soil (S1: SAR=13 and EC=8 dS m^-1), (S2: SAR=15 and EC=10 dS m^-1), and (S3: SAR=17 and EC=14 dS m^-1), four levels of plant growth-promoting bacteria (B0: control, Pseudomonas alcaliphila, Rhizobium pusense, and Bacillus subtilis) and two levels of sulfur along with Thiobacillus thiooxidans bacteria (T0: no application and T1: application of 31.4 grams per pot (10 tons per hectare) of powdered sulfur along with T. thiooxidans bacteria). Based on the sequencing of the 16S rRNA gene, the superior plant growth-promoting bacteria were identified as Pseudomonas alcaliphila, Bacillus subtilis, and Rhizobium pusense. The results showed that adding sulfur along with T. thiooxidans bacteria and other plant growth-promoting bacteria at different levels of salinity and sodicity led to an increase in grain yield and concentration of micronutrients compared to the control. At the salinity and sodicity levels of S1 and S3, the highest grain yield was observed in plants inoculated with R. pusense bacteria (13.1% and 88.8%, respectively). The combination of plant growth-promoting bacteria and sulfur along with T. thiooxidans bacteria did not have a significant effect on grain yield and concentration of micronutrients in saline-sodic soils. Overall, the individual application of R. pusense bacteria isolated from saline-sodic soils and sulfur along with T. thiooxidans bacteria plays a significant role in improving the performance and concentration of micronutrients in wheat in saline-sodic soils.

    Keywords: Bacterial isolation, Rhizosphere Bacteria, Sodicity, salinity stress, Wheat, Thiobacillus thiooxidans
  • Motahara Abedinzadeh, N. Enayatizamir, Ehsan Shokri *, Shahla Kian Amiri Pages 183-211
    Salmonella is a common and persistent pathogen in soil environments, posing a significant threat to safe food production worldwide. Given the vital role of soil in agriculture, it is crucial to be cautious about the spread of Salmonella in soil and to employ effective methods for its detection and control. The increasing prevalence of Salmonella can be attributed to the rapid expansion of agriculture and industry, leading to the contamination of fertilizers and water sources with the bacterium. The survival of Salmonella in soil is influenced by various physical, chemical, and biological factors, leading to the continuous colonization of plant organs. Consequently, given the importance of healthy agricultural products, there is an increasing demand for new methods to investigate and identify bacteria in these foods. Several techniques exist for the identification of harmful bacteria in soil. However, using nanosensors as an advanced tool for bacterial detection is very promising, as it can effectively overcome the limitations of other methods. This review study examines the mechanisms of Salmonella contamination in soil and its interaction with plants, highlighting the importance of using biosensors for faster and more accurate detection of this bacterium in soil.
    Keywords: Salmonella bacteria, agricultural healthy products, soil microbiome, Nano-biosensors
  • Shokufeh Moradi, Mohamad Reza Sarikhani *, Ali Beheshti Ale-Agha, Adel Reyhanitabar, Seyed Siamak Alavi-Kia, Roohollah Sharifi Pages 213-230
    Oil pollution is one of the most critical environmental contaminations that can affect soil's biological, physical, and chemical properties. To investigate the effects of long-term and natural oil pollution on soil microbial respiration, including basal respiration (BR) and substrate-induced respiration (SIR), and beta-glucosidase enzyme activity, 120 oil-contaminated soil samples were collected from 0-15 cm depth in the oil-rich region of Naft-Shahr in Kermanshah province with three pollution levels: high (H), moderate (M), and low (L). After measuring the physical and chemical properties of the soils, the total bacteria and oil-degrading bacteria were counted on NA and CFMM culture media, respectively. This finding showed a positive and significant correlation between microbial population and oil concentration. The average oil percentage measured by Soxhlet extraction was 4.03%, 9.95%, and 22.50% for L, M, and H levels, respectively. The results showed that with the increase in oil concentration in soil samples, BR and SIR increased, and the highest BR and SIR respiration rates were 0.053 and 0.234 (mgCO2.g-1.h-1) in H soils, respectively. The measured beta-glucosidase activity was also higher in the presence of oil pollutants, with the highest activity (24.78 µgPNP.g-1.h-1) in H soils and the lowest (6.09 µgPNP.g-1.h-1) in L soils. Finally, a Principal Component Analysis (PCA) was conducted, and the results showed that 72% of the variance among samples could be explained by the first two components (biochemical and physical components). Oil pollutants that are naturally present in the soil for an extended period lead to the adaptation of pollution-resistant microbial communities over time, increasing their abundance, microbial respiration, and the activity of enzymes such as beta-glucosidase.
    Keywords: BR, β-glucosidase, Oil pollution, SIR