فهرست مطالب

فناوری های آموزشی در یادگیری - پیاپی 22 (زمستان 1402)

نشریه فناوری های آموزشی در یادگیری
پیاپی 22 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریبا انصاری مقدم، جواد حاتمی*، محمدرضا فرخ نیا، ابراهیم طلایی، معصومه قلخانی صفحات 10-38
    هدف اصلی این مطالعه تعیین اثربخشی تکنیک استاپ موشن در بهبود استدلال علمی دانش آموزان سال سوم دوره تحصیلی متوسطه دوم، در درس شیمی با موضوع آبکاری است. اولین گام به واکاوی استدلال علمی و نقش مهم آن در آموزش شیمی، تعلق گرفت و تکنیک استاپ موشن به عنوان راهکار پیشنهادی برای بهبود استدلال علمی معرفی شد. نمونه مطالعه شامل150 نفر دانش آموز می باشد، که همگی در سال تحصیلی1402-1401 در دو رشته تحصیلی ریاضی و تجربی، مشغول به تحصیل بوده اند. رویکرد این پژوهش کمی بوده و روش بکار گرفته شده، شبه آزمایشی، از نوع طرح چهارگروهی سالومون است. همچنین از نظر هدف، در زمره تحقیق های کاربردی قرار دارد. روش نمونه گیری، خوشه ای است این پژوهش با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل انجام گرفته است. در گروه آزمایش1؛ از آموزش با استفاده از تکنیک استاپ موشن بصورت غیرساختارمند استفاده شد. در گروه آزمایش2؛ از آموزش با استفاد از تکنیک استاپ موشن بصورت ساختارمند استفاده شد. در گروه کنترل از آموزش مرسوم فرایند آبکاری در مدارس(مدل ایستا) استفاده شد. منابع جمع آوری داده در این مطالعه برای تحصیل وسعت و ژرفای دید، عبارتنداز: ضبط صوت، یادداشت های مرحله ای پژوهشگر، مصاحبه های فردی با دانش آموزان. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش های آماری در دو سطح توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی(آزمون تی و تحلیل واریانس) استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از تکنیک استاپ موشن به صورت غیرساختارمند نسبت به تکنیک استاپ موشن به صورت ساختارمند و مدل ایستا، نقش موثرتری در بهبود مهارت های استدلال علمی دانش آموزان دارند.
    کلیدواژگان: مهارت استدلال علمی، تکنیک استاپ موشن، فرایند آبکاری، روبریک
  • احمد گوهری اصل، علی ایرانمنش*، ابوالفضل تهرانیان، احمد شاهورانی سمنانی صفحات 40-57
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی برنامه مداخله استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در تدریس ریاضی بود.
    روش
    این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی؛ از لحاظ نحوه جمع‎آوری اطلاعات و داده‏ها، آزمایشی، از نوع نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل؛ و از نظر ماهیت داده ها، کمی بود. جامعه آماری پژوهش، دبیران ریاضی دانش آموخته شده از دانشگاه فرهنگیان؛ و نیز مدیران مدارسی بودند که این دبیران در آن حضور داشتند. نمونه آماری، 30 نفر از دبیران ریاضی در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. از این تعداد، 15 نفر به صورت روش نمونه گیری غیر تصادفی در گروه آزمایش؛ و نیز 15 نفر، به همین روش در گروه کنترل قرار گرفت. گروه کنترل، روش سنتی خود را ادامه داد؛ ولی، گروه آزمایش، به مدت 8 جلسه و در هر جلسه 2 ساعت، برنامه مداخله آموزش استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در تدریس ریاضی دریافت کرد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، علاوه بر، شاخص های آمار توصیفی، از آزمون شاپیرو-ویلک، آزمون همگنی شیب رگرسیون، آزمون ام باکس، آزمون لون، آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) و و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد، برنامه مداخله آموزش استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در تدریس ریاضی از اثربخشی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    نتیجه گیری می شود، جهت اثربخشی عملکرد معلمان ریاضی؛ نهاد آموزش و پرورش باید در جهت اجرای برنامه مداخله آموزش استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات گام بردارد
    کلیدواژگان: اثربخشی، برنامه مداخله، درس ریاضی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، معلمان ریاضی
  • عرفان اصلانیان راد*، مصطفی قادری صفحات 58-83

    این پژوهش با هدف کاربست وب کوئست در یادگیری زبان انگلیسی با یکارگیری روش مرور سیستماتیک سندلوفسکی و باروسو انجام شد. این مطالعه حاصل 10 سال بررسی مطالعات در فاصله سال های 2013-2023 در زمینه تحقیقات کاربست وب کوئست در یادگیری زبان انگلیسی بود. کلیدواژه های کاربردی مورد استفاده در این تحقیق شامل: «وب کوئست و یادگیری زبان انگلیسی» و نیز «وب کوئست و آموزش زبان انگلیسی» بود که در پایگاه های Sciencedirect, Tylor & Francis, Google scholar, Sage, Irandoc, Magiran, ensani.ir مورد جستجو قرار گرفت. در بررسی اولیه 227 سند شناسایی گردید که در گام اولیه غربالگری بر اساس دستورالعمل پریسما و با بکارگیری از چک لیست سیاهه رفتار کسپ حدود 64 مطالعه مرتبط حاصل شد؛ سرانجام در گام دوم غربالگری، با بررسی متن کامل اسناد مدنظر و ارزیابی این اسناد حدود 17 سند وارد چرخه پردازش مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل این اسناد بر 21 محور پایه و 5 مقوله سازمان دهنده فرعی تاکید داشت که از میان 21 مضمون شناسایی شده، مقوله های «یادگیری مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «اثربخشی وب کوئست در مهارت های نوشتاری» و «اثربخشی وب کوئست در مهارت های خوانداری» بیشترین درصد حوزه تفوق موضوعی را از آن خود نمودند. محقق این محورهای پایه را در یک فرایند ساخت و پرداخت مفهومی با استفاده از کدگذاری نظام مند اشتراوس و کوربین در پنج بخش "مهارت های یادگیری زبان انگلیسی" ، "جنبه های کارکردی یادگیری زبان انگلیسی" ، "جنبه های تاکتیکی یادگیری زبان انگلیسی" ، "مهارت های شناختی" و "عوامل نظری" حول پدیده اصلی پژوهش یعنی کاربست وب کوئست در یادگیری زبان انگلیسی سازماندهی نمود.

    کلیدواژگان: وب کوئست، یادگیری زبان انگلیسی، آموزش زبان انگلیسی، مرور سیستماتیک
  • مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی*، انسیه اثنی عشری، مجید کوثری، سولماز خادمی، صدیقه شادی، حدیث نورانی زاده صفحات 84-119

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی کاربردهای هوش مصنوعی در آموزش عمومی با رویکرد مرور ارزیابانه بود.روش و ابزار: این پژوهش کیفی از نوع سنتزپژوهی بوده که با روش مرور ارزیابانه بر مبنای چارچوب روش شناختی پنج مرحله ای امالی و آرکسی انجام شده است. تیم سنتزپژوهی متشکل از سه نفر متخصص برنامه ریزی درسی، یک نفر مسلط به روش پژوهش سنتزپژوهی و یک نفر متخصص جست و جو در پایگاه های اطلاعاتی بود. 52 منبع پژوهشی مرتبط با معیارهای پذیرش شامل مقالات با موضوعات بررسی سیستماتیک هوش مصنوعی در آموزش، چگونگی نقش هوش مصنوعی در تولید، تقویت آموزش و یادگیری در حال و آینده و تاثیر هوش مصنوعی در تسهیل و تسریع آموزش و یادگیری مبنای تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتیجه آن استخراج سه مضمون سازمان دهنده نقش هوش مصنوعی در یادگیری، نقش هوش مصنوعی در تدریس و نقش هوش مصنوعی در ارزشیابی آموزشی است. اعتبار داده ها با استفاده از سه تکنیک اعتبارپذیری، انتقال پذیری و هم سوسازی داده ها و اعتماد به داده ها با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و هم سوسازی پژوهش گران تائید شد.

    نتایج

    به طور کلی یافته های این مقاله نشان داد که هوش مصنوعی در صورت کاربرد درست و مسئولانه، با برخورداری از مزیت داده محوری و ایجاد زمینه وسیع و نامحدود آموزش باعث یادگیری اثربخش می شود. همچنین مسیر بالقوه سیستم های گفت وگوی انسان و ماشین در آینده را ترسیم کرده و بینشی عمیق از اهداف و عملکرد های آموزشی و یادگیری آتی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مرور ارزیابانه، یادگیری.مرور ارزیابانه، هوش مصنوعی، آموزش، یادگیری
  • فرشته رجایی، مجتبی رضایی راد*، فاطمه جعفرخانی صفحات 120-139
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر تکنیک تئاتر نمایشی بر سرزندگی تحصیلی، نشاط و رشد اجتماعی دانش آموزان ابتدائی، با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه های آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه دوم ابتدایی شهرستان ساری در سال تحصیلی 1402- 1401 به تعداد 5382 نفر بوده که تعداد 40 نفر از آنان با ویژگی های یکسان به عنوان نمونه انتخاب شدند. در مرحله نخست نمونه گیری به شیوه تصادفی خوشه ای چندمرحله ای از کل مدارس ابتدائی، پایه دوم شهر ساری انجام شد و در مرحله دوم، به طور تصادفی ساده و بر اساس قرعه کشی، دانش آموزان در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) چیدمان شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه های سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2006)، نشاط اجتماعی تمیزی فر و عزیزی مهر (1396) و رشد اجتماعی وایلند در هر دو گروه توزیع و اجرا شد. بعد از نمره گذاری، درحالی که گروه کنترل به روش معمول آموزش دید دانش آموزان گروه آزمایش مطابق با تکنیک تئاتر نمایشی در درس علوم در 10 جلسه ی 45 دقیقه ای آموزش دیدند. پایایی ابزار اندازه گیری، با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب،84/0، 78/0 و 92/0 به دست آمد. داده های جمع آوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی(آزمون t همبسته و تحلیل کواریانس)استفاده شد. نتایج نشان داد تکنیک تئاتر نمایشی بر سرزندگی تحصیلی، نشاط و رشد اجتماعی دانش آموزان پایه دوم ابتدائی شهرستان ساری تاثیر داشته و آن را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: تئاتر نمایشی، سرزندگی تحصیلی، نشاط اجتماعی، رشد اجتماعی، دانش آموزان
  • هانیه خادمیان وامرزانی*، یوسف مهدوی نسب، نسرین محمدحسنی، سید سعید ترابی صفحات 140-160
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر روش انیمیشن داستانی بر انگیزش تحصیلی و یادگیری درس فارسی دانش آموزان مقطع ابتدایی انجام شد. روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه اول ابتدایی شهرستان دامغان بود که از بین آها تعداد 30 نفر با توجه به ملاکهای ورود و خروج از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون و پس آزمون مقیاس انگیزش یادگیری علم توان، چین و شی (2005) و پرسشنامه محقق ساخته یادگیری درس فارسی را تکمیل کردند و در طول فرایند مداخله گروه آزمایش روش انیمیشن داستانی طی دو ماه در 8 1جلسه 30 دقیقه ای دریافت و گروه گواه آموزش معمول روزانه را دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss.24 و آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد گروه دریافت کننده روش انیمیشن داستانی در مرحله پس آزمون نسبت به گروه گواه افزایش معناداری در انگیزش و یادگیری درس فارسی نشان دادندبدین معنا که استفاده از انیمیشن داستانی در بهبود انگیزش تحصیلی و یادگیری موثر بوده است(05/0> p) . براساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که روش انیمیشن داستانی منجر به بهبود انگیزه و یادگیری درس فارسی دانش آموزان پایه اول ابتدایی می شود.
    کلیدواژگان: انیمیشن داستانی، انگیزش تحصیلی، یادگیری، ابتدایی
|
  • Fariba Ansarimoghadam, Javad Hatami *, Mohammadreza Farrokhnia, Ebrahim Talae, Masoumeh Ghalkhani _ Pages 10-38
    The main purpose of this study is to determine the effectiveness of the stop motion technique in improving the scientific reasoning of third grade high school students in the chemistry course with the subject of electroplating. The study sample includes 150 students, all of whom were studying in two fields of mathematics and experimental studies in the academic year of 2011-2012. The approach of this research is quantitative and the method used is quasi-experimental, of the Salomon four-group design. Also, in terms of purpose, it is among applied researches. The sampling method is cluster. This research was done with two experimental groups and one control group. in experimental group 1; Training using stop motion technique was used in an unstructured way. in experimental group 2; Training was used in a structured way using the stop motion technique. Static model was used in the control group. The sources of data collection in this study to study the breadth and depth of vision are: audio recording, step-by-step notes of the researcher, individual interviews with students.To analyze the research data, statistical methods were used at two descriptive levels (central and dispersion indices) and inferential (t-test and analysis of variance). The results showed that the use of unstructured stop motion technique has a more effective role in improving students' scientific reasoning skills than structured stop motion technique and static model.
    Keywords: Scientific reasoning skill, stop motion technique, plating process, Rubric
  • Ahmad Gohari Asl, Ali Iranmanesh *, Abolfazl Tehranian, Ahmad Shahvarani Semnani Pages 40-57
    Objective
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of the intervention program of using information and communication technology in mathematics teaching.
    Methods
    This research, in terms of purpose, is applied; In terms of how to collect information and data, experimental, semi-experimental, with a pre-test-post-test plan with a control group; And in terms of the nature of the data, it was quantitative. The statistical population of the research is mathematics teachers educated at Farhangian University; and there were also the principals of the schools where these teachers were present. The statistical sample was 30 mathematics teachers in the academic year 2021-2022. Using a non-random sampling method, 15 individuals were placed in the experimental group, while 15 individuals were placed in the control group in the same manner. The control group continued its traditional method; however, the experimental group received an intervention program for the use of information and communication technology in teaching mathematics for 8 sessions and 2 hours with each session. In addition to descriptive statistics, Shapiro-Wilk test, regression slope homogeneity test, Mbox test, Levon test, multivariate covariance analysis (MANCOVA) test and Bonferroni post hoc test were used for data analysis.
    Findings
    The findings of the research showed that the intervention program for teaching the use of information and communication technology in mathematics teaching is effective.
    Conclusion
    It is concluded, for the effectiveness of mathematics teachers' performance; the institution of education should take steps towards the implementation of the intervention program for the use of information and communication technology
    Keywords: Effectiveness, Information, Communication Technology, intervention program, Mathematics teachers, Mathematics lesson
  • Erfan Aslanyan Rad *, Mostafa Ghaderi Pages 58-83

    This research was conducted with the aim of the application WebQuest in learning English by using Sandlovsky and Barroso's systematic review method. This study was the result of a 10-year review of studies between 2013-2023 in the field of research on the application of WebQuest in learning English. The Practical keywords used in this research included: "Webquest and English language learning" and "Webquest and English language teaching" which were searched in Sciencedirect, Tylor & Francis & … databases. In the initial review, 227 documents were identified, and in the first step of the screening based on the PRISMA guidelines and using the CASP behavior checklist, about 64 related studies were obtained; Finally, in the second step, by checking the full text of the considered documents and evaluating these documents, about 17 documents entered the study processing cycle. The analysis of these documents emphasized on 21 basic axes and 5 sub-organizing categories, among the 21 identified themes, the categories "Learning based on information and communication technology", "Effectiveness of webquest in writing skills" and " "Effectiveness of webquest in reading skills" obtained the highest percentage of subject superiority. The researcher developed these basic axes in a process of conceptual construction and payment using the systematic coding of Strauss and Corbin in five sections "English language learning skills", "functional aspects of English language learning", "tactical aspects of English language learning", "cognitive skills" & "theoretical factors" and organized around the main phenomenon of the research, i.e. the application of webquest in English language learning.

    Keywords: WebQuest, Learning English, Teaching English, systematic review
  • Mehdi Mohammadi, Reza Naserijahromi *, Ensiyeh Esnaashari, Majid Kowsari, Solmaz Khademi, Sedigheh Shadi, Hadis Noorani Zadeh Pages 84-119
    Purpose

    It was an evaluative review of the use of artificial intelligence in general education.

    Method and tools: 

    This is a qualitative research of the synthesis type, which was carried out with an evaluative review method based on the five-step methodological framework of Amali and Arxi. The synthesis research team consisted of three lesson planning specialists, one person proficient in the synthesis research method, and one expert in searching databases. 52 research sources related to acceptance criteria, including articles on the systematic review of artificial intelligence in education, how artificial intelligence plays a role in production, strengthening education and learning in the present and future, and the impact of artificial intelligence in facilitating and accelerating education and learning, were used as the basis of analysis

    Findings

    The result is the extraction of three themes organizing the role of artificial intelligence in learning, the role of artificial intelligence in teaching and the role of artificial intelligence in educational evaluation. The validity of the data was confirmed by using the three techniques of reliability, transferability and alignment of data and trust in data by carefully guiding the flow of information collection and alignment of researchers.

    Results

    In general, the findings of this article showed that artificial intelligence, if used correctly and responsibly, with the advantage of being data-oriented and creating a vast and unlimited field of education, causes effective learning. It also outlines the potential path of human-machine dialogue systems in the future and shows a deep insight into future educational and

    Keywords: evaluative review, education. evaluative review, Artificial Intelligence, Education
  • Fereshteh Rajaei, Mojtaba Rezaei Rad *, Fatemeh Jafarkhani Pages 120-139
    The current research was conducted with the aim of the effect of dramatic theater technique on the academic vitality, vitality and social development of primary school students, with a semi-experimental method with a pre-test and post-test design and experimental and control groups. The statistical population of all second grade students of Sari city in the academic year of 2022-2023 was 5382 people, 40 of them with the same characteristics were selected as a sample. In the first stage, multi-stage cluster random sampling was done from all the elementary schools, the second grade of Sari city, and in the second stage, in a simple random way and based on lottery, the students were divided into two experimental groups (20 people). and control (20 people) were assigned. The measuring instruments, Martin and Marsh (2006), Tamizhifar and Azizi Mehr social vitality (2016) and Weiland social growth questionnaires were distributed and implemented in both groups. After scoring, while the control group was trained in the usual way, the students of the experimental group were trained according to the dramatic theater technique in the science lesson in 10 sessions of 45 minutes. The reliability of the measurement tool was obtained using Cronbach's alpha as 0.84, 0.78 and 0.92 respectively. The collected data were used using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (correlated t-test and covariance analysis). The results showed that dramatic theater technique has influenced and increased the academic vitality, vitality and social growth of second grade elementary students in Sari city.
    Keywords: Dramatic theater, academic vitality, social vitality, social growth, students
  • Haniyeh Khademiyan Vamerzani *, Yusef Mahdavi Nasab, Nasrin Mohamadhasani, Seyed Saeed Torabi Pages 140-160