فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال شانزدهم شماره 60 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سینا شیرطوانی، مهدی همایونفر *، کیهان آزادی، امیر دانشور صفحات 1-14

    مهم ترین هدف هر سرمایه گذار در بازار بورس افزایش بازده و کاهش ریسک سرمایه گذاری است. لذا هدف از اجرای این پژوهش تحلیل کارایی الگوریتم های فراابتکاری در بهینه سازی سبد سهام می باشد. نظر به اینکه در این تحقیق، عملکرد گذشته شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران در مطالعات گذشته از سال 1390-1399 مورد بررسی قرار میگیرد، بنابراین پژوهش حاضر از لحاظ طرح تحقیق، پس رویدادی با استفاده از تکنیک های دلفی و فراتحلیل بود.جامعه آماری پژوهش حاضر محققین دانشگاهی در زمینه مالی و فعال در بورس اوراق بهادار تهران بوده و شیوه نمونه گیری در این پژوهش هدفمند با حجم 30 نفر در نظر گرفته شد.ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده است. شیوه گردآوری اطلاعات مصاحبه ساختاریافته از محققین و مرور نتایج حاصل از مطالعات مختلف در زمینه تعیین سبد بهینه سهام در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار Spss نسخه 23 و لیزرل نسخه 5/7 شد. نتایج نشان داد از میان الگوریتم های فراابتکاری الگوریتم ژنتیک، کلونی مورچگان و کلونی زنبور عسل مناسب ترین ابزار با هدف عدم توقف در نقاط بهینه محلی و عدم همگرایی زودرس هستند. در نهایت بعد از ارزیابی الگوریتم های مناسب، مقایسه میانگین ریسک و بازده سبد سهام در الگوریتم های ژنتیک، کلونی مورچگان و کلونی زنبور عسل در واحد مطالعات صورت گرفته، نشان دادند به لحاظ معیار کاهش ریسک الگوریتم های ژنتیک و زنبور عسل و در خصوص افزایش بازده سبد بهینه سهام الگوریتم زنبور عسل کاراتر عمل نموده است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، سبد سهام، الگوریتم های فراابتکاری، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم کلنی مورچگان
  • زهرا طالعی، محمدرضا پورعلی*، محمود صمدی لرگانی، سید فخرالدین فخر حسینی صفحات 15-32

    مقاله حاضر به بررسی همبستگی پویا بین قیمت نفت، شفافیت مالی و ریسک سقوط سهام و مدل PVAR برای شرکت های نفتی و پتروشیمی در سال های 1393 لغایت1400 می پردازد. براساس نتایج تخمین مدل PVAR یک تکانه وارده از جانب قیمت نفت و نرخ ارز بر ریسک سقوط قیمت سهام تا دو دوره اول؛ روند نزولی و سپس روند صعودی خود را طی می کند. کشورها از لحاظ این که وارد کننده یا صادرکننده نفت هستند، اثرپذیری متفاوتی نسبت به تغییرات قیمت نفت دارند.کشورهای تولیدکننده نفت به دلیل ساختار اقتصادیشان ناچار به تامین درآمد ارزی خود می باشند و در زمان افت قیمت ها با افزایش تولید سعی در این دارند که درآمد ارزی کشورشان را محقق سازند. در کشورهای صادرکننده نفت انتظار می رود هرگونه افزایش قیمت نفت منجر به افزایش درآمد در این کشورها گردد. افزایش درآمد و ثروت دولت باعث می شود جریان های نقدی آتی افزایش یابد و در نتیجه اثر مثبتی بر بازار سرمایه و به تبع شاخص سهام می گذارد و ریسک سقوط قیمت سهام کاهش می یابد. از آنجایی که بازده بازار سهام یکی از دقیق ترین ابزارهای نمایان شده در اقتصاد بوده و حساسیت بالایی نسبت به شرایط اقتصادی دارد و می تواند بر نرخ بهره و اعتماد مردم اثرگذاری مستقیم داشته باشد، سیاست گذاران همواره سیاست هایی در جهت شفافیت مالی و کیفیت افشای اطلاعات اتخاذ نمایند تا زمینه برای توسعه هر چه بیشتر این بازار فراهم گردد.

    کلیدواژگان: قیمت نفت، شفافیت مالی، ریسک سقوط سهام، مدل PVAR
  • رضا محمدی درویش وند، علی زارع*، مهدی منتظر، سید یعقوب زراعت کیش صفحات 33-47

    این مطالعه با هدف طراحی مدل حقوقی مالی تغییرات (افزایش) سرمایه شرکت های سهامی عام در حقوق ایران و انگلیس انجام شده است. روش پژوهش مطالعه حاضر آمیخته بوده و با دو نوع رویکرد کیفی و کمی (آمیخته) انجام شده است. در بخش کیفی پژوهش، جهت گردآوری داده ها به تدوین سوالات مصاحبه مبادرت ورزیده شد. در ادامه از پرسشنامه ISM استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش شامل 10 نفر از خبرگان حائز شرایط بوده اند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفنمد و غیراحتمالی انتخاب شدند و با آنها مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته انجام گرفت. گام اول مطالعه حاضر با استفاده از روش تحلیل کیفی مضمون (رویکرد ویرایش مصاحبه، تلخیص آنها و تفسیر مفاهیم و کلمات) برای شناسایی مقوله های اصلی و فرعی پژوهش استفاده شده است. سپس در بخش دوم و کمی پژوهش، از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری و نرم افزار MICMAC، جهت شناسایی روابط علی میان مقوله های اصلی پژوهش استفاده گردید. با استخراج مقوله های اصلی و فرعی پژوهش با استفاده از نتایج تحلیل کیفی مضمون و روش ISM، مدل نهایی ارائه گردید. در مجموع الگوی به دست آمده مشتمل بر 10 مقوله اصلی است. نتایج پژوهش نشان داد، ساختار سرمایه بر بدهی های کوتاه مدت، حقوق صاحبان سهام و بدهی های بلندمدت تاثیر دارد. متغیرهای مذکور نیز بر رفتار شرکت در تامین مالی عملیات اثر می گذارند. رفتار شرکت بر اجاره و وام بانکی، اوراق بدهی بلندمدت و صدور اوراق قرضه اثر می گذارند و در ادامه بر مدیریت ریسک اثر می گذارند. مدیریت ریسک نیز به افزایش سرمایه شرکت های سهامی عام منجر می گردد. به همین ترتیب از میزان تاثیرگذاری در سطوح بعد کاسته می شود و متغیرهای هم سطح یعنی تعامل متقابل با هم دارند.

    کلیدواژگان: تحلیل حقوقی مالی، تغییرات سرمایه شرکت های سهامی عام، حقوق ایران و انگلیس، رویکرد آمیخته
  • فاطمه داودی فرکوش، محمدابراهیم محمدپور زرندی*، مهرزاد مینویی صفحات 48-72

    در این مقاله هدف، طراحی و ارائه مدلی جهت تعیین اثر متغیرهای کلان اقتصادی و بانکی بر بروز انجماد دارایی در سیستم بانکی کشور با استفاده از مدل‎های فرا ابتکاری، است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی، به لحاظ روش تحقیق، از نوع تحلیل همبستگی و به لحاظ طرح کلی تحقیق، پس رویدادی و گذشته نگر است. به منظور پاسخ به سوال های تحقیق، داده های سالانه متغیرهای اقتصادی کلان و نیز بانکی، طی دوره 1399-1390، گردآوری و با استفاده از آزمون مدل های رگرسیون در نرم افزارهای EViews و Smart PLS و همچنین مدل شبکه عصبی در نرم افزار SPSS Modeler، تخمین زده شده. نتایج برآورد مدل رگرسیون فرضیه اول در نرم افزار EViews، نشان داد متغیرهای اقتصادی تولید ناخالص داخلی، نرخ بیکاری و نرخ بهره، شاخص قیمت مصرف کننده، قدرت ارز در سطح خطای یک درصد و متغیر نرخ رشد اقتصادی در سطح خطای ده درصد رابطه معنی داری با متغیر وابسته (انجماد دارایی) دارند. همچنین، نتایج برآورد مدل ساختاری فرضیه اول در نرم افزار PLS، به لحاظ معنی داری با خروجی نرم افزار ایویوز، همسو است. بنابراین؛ فرضیه اول تحقیق تائید می شود. همچنین نتایج برآورد مدل رگرسیون فرضیه دوم در نرم افزار EViews، نشان داد متغیر درون بانکی نسبت اندازه بانک، بازده حقوق صاحبان سهام و نیز میزان نقدینگی در سطح خطای ده درصد و متغیرهای کفایت سرمایه، بازده دارایی ها، سرمایه بانک، در سطح خطای یک درصد رابطه معنی داری با متغیر وابسته (انجماد دارایی) دارند.همچنین، نتایج برآورد مدل ساختاری فرضیه دوم در نرم افزار PLS، به لحاظ معنی داری با خروجی نرم افزار ایویوز، همسو است. بنابراین؛ فرضیه دوم تحقیق نیز تائید می شود.

    کلیدواژگان: متغیرهای اقتصاد کلان، بانکداری، انجماد دارایی، شبکه عصبی، داده های ترکیبی
  • سید حمیدرضا سادات شکرآب، فریدون اوحدی *، محسن صیقلی، میرفیض فلاح شمس لیالستانی صفحات 73-90

    این پژوهش درصدد بررسی مکانیزم انتقال ریسک سیستمی نقدشوندگی سهام شرکت ها در بازار سرمایه ایران است. در این راستا نمونه ای متشکل از داده های 486 شرکت پذیرفته شده در بورس و فرابورس در بازه زمانی سال های 1390 تا 1400 انتخاب و بر حسب سطوح شاخص آمیهود به 10 دهک تقسیم گردید و با استفاده از رویکرد دیبولد و ییلماز مبتنی بر تجزیه واریانس خطای پیش بینی در چارچوب مدل VAR تعمیم یافته، مکانیزم سرایت پذیری و انتقال ریسک سیستمی نقدشوندگی میان دهک ها بررسی شد. نتایج اولیه بیانگر وجود اثرات سرایت پذیری میان کلیه دهک ها، با شدت و ضعف متفاوتی بود. به نحوی که دهک پنجم، بیش ترین میزان خالص انتقال اثرات سرایت ریسک نقدشوندگی به سایر دهک ها و دهک های هفتم و سوم به ترتیب بیش ترین اثرات خالص سرایت دریافتی را از سایر دهک ها داشتند. نتایج کلی شاخص سرایت کل (TSI) نوسانات حاکی از آن بود که فرآیندهای انتقال ریسک، پس از وقوع شوک و بحران های مالی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: بحران مالی، ریسک سیستمی نقد شوندگی، اثرات سرایت، خودر گرسیون برداری، تجزیه واریانس
  • رقیه عبدی، ملیحه علیفری*، دنیا احدیان پور پروین صفحات 91-101

    توسعه بازارهای سرمایه با افزایش آگاهی سهامداران ، فشار روی شرکت ها برای عملکرد بهتر را افزایش داده است . سهامداران به عنوان مالکان واحد تجاری در پی افزایش ثروت خود هستند ، با توجه به اینکه افزایش ثروت نتیجه عملکردمطلوب واحد تجاری است . ذینفعان سازمان ها همیشه به مطلع بودن در زمینه اخبار و وضعیت شرکتها علاقمند و دنبال روش هایی هستند که در پیش بینی وضعیت آینده دقیق تر و سریع تر عمل کنند ، یکی از آنها افشای داوطلبانه می باشد.هدف تحقیق بررسی رابطه ریسک آشفتگی مالی و ثروت ایجاد شده برای سهامداران با افشای داوطلبانه می باشد . برای انجام تحقیق از نمونه ای شامل 91 شرکت از شرکت های بورس تهران طی دوره زمانی1395الی1400استفاده شده است . روش آماری تحقیق رگرسیون چند متغیره می باشد. نتایج تحقیق نشان داد ثروت ایجاد شده برای سهامداران و افشای داوطلبانه اطلاعات رابطه معناداری به صورت مستقیم دارند و ریسک آشفتگی مالی و شاخص افشای اطلاعات رابطه ای معکوس دارند.

    کلیدواژگان: ریسک آشفتگی مالی، ثروت سهامداران، افشای داوطلبانه
  • محمدتقی یزدانی فرد، سید علیرضا میرعرب بایگی*، صابر خندان غلمداری، کیومرث آریا صفحات 102-118

    هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی راهبردها و پیامدهای به کارگیری فناوری مالی در صنعت بانکداری الکترونیک ایران، است. جهت دستیابی به اهداف تحقیق با استفاده از روش غیرتصادفی قضاوتی، از نظرات 10 نفر از خبرگان بانکی، تا مرحله اشباع نظری، استفاده شد. تحقیق حاضر با استفاده از روش تحقیق آمیخته اکتشافی در دو بخش کیفی و کمی صورت پذیرفته است. در بخش کیفی و در طی کدگذاری اولیه، 36 مورد به عنوان مفاهیم اولیه از متن مصاحبه های انجام شده به دست آمد که در قالب 9 مقوله فرعی و دو مقوله اصلی شامل راهبردها و پبامدها، دسته بندی شد. در بخش کمی تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه و با استفاده از روش بهترین-بدترین، اولویت مولفه ها در هر یک از مقوله های اصلی، تعیین شد. نتایج تحقیق نشان داد که تاکید بر جهت گیری سیاستی مبتنی بر توسعه و رشد خدمات فینتک در بانک ها، بالاترین اولویت را در میان راهبردها به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: فناوری مالی، بانک، بانکداری الکترونیک، راهبرد
  • مهدی امینی، فریدون رهنمای رودپشتی، حبیب امیربیکی لنگرودی*، علی بدیع زاده صفحات 119-138

    تاب آوری مالی به دنبال کاهش احتمال شکست یا کاهش زیان ها و ریسکهای مالی قبل و بعد از وقوع تکانه های اقتصادی و محیطی است. هدف اولیه تاب آوری جلوگیری از ورشکستگی و تضمین فعالیت های کسب وکارهای مربوطه برای گذر از شرایط بوجود آمده و تداوم فعالیت شرکت می باشد. ماهیت پژوهش حاضر پیمایشی- کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان آشنا به تاب آوری مالی، کارآفرینان و مدیران کسب وکارهای کارآفرینانه می باشند که از بین آنها، تعداد 10 خبره شناسایی شد و به عنوان نمونه آماری پژوهش در نظر گرفته شد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق، استفاده از پرسشنامه خبرگان و مقایسات زوجی است. یافته ها حاکی از آن است که 5 مولفه عوامل محیطی؛ بازدهی؛ توانمندی های راهبردی؛ رقبا و ذینفعان واستراتژی ها به عنوان ابعاد اصلی موثر بر تاب آوری مالی کسب و کارهای کارآفرینانه هستند. همچنین براساس نتایج ANP فازی، در بین این عوامل، عوامل محیطی، بازدهی و توانمندی های راهبردی بیشترین تاثیر را بر روی تاب آوری مالی و مدیریت ریسک آن داشته اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری مالی، کسب وکارهای کارآفرینانه، مدیریت ریسک، روش ANP فازی
  • ایران اباذری، احمد پیفه *، فردین منصوری، عباسعلی حق پرست صفحات 139-155

    عوامل مختلفی بر الگوهای تامین مالی شرکت تاثیرگذار هستند. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر الگوی تامین مالی از طریق افزایش سرمایه و تاثیر آن بر ارزش بازار حقوق صاحبان سهام قرار گرفت.شرکت ها برای دستیابی به اهدافی نظیر تداوم، رشد و توسعه فعالیت ها، حضور بیشتر در بازارهای داخلی و خارجی و دلایل متعدد دیگر، نیازمند تامین منابع مالی هستند. برای تامین مالی شرکت ها، روش های متفاوتی وجود دارد که از میان مهم ترین آن ها می توان به افزایش سرمایه، دریافت تسهیلات بانکی و انتشار اوراق بدهی اشاره کرد. روش انجام این پژوهش از نوع آمیخته انتخاب شده و بنابر نتایج مصاحبه با خبرگان تحلیل های داده بنیاد مورد استفاده مشخص نمود مقاصد افزایش سرمایه، روش های افزایش سرمایه، تفاوت در قوانین بورس اوراق بهادار تهران و پدیده رقیق شدن سهام پس از انتشار سهام جدید مهم ترین مولفه های اصلی تاثیرگذار بر الگوی افزایش سرمایه هستند. همچنین نتایج تحلیل داده بنیاد با استفاده از ابزار پرسشنامه و نظر خواهی از 400 مدیرمالی و استاد دانشگاه به روش تحلیل معادلات ساختاری نیز مورد سنجش قرار گرفت. نتایج تحلیل های کمی بیان داشت که مقاصد افزایش سرمایه، روش های افزایش از محل آورده نقدی سهام داران و صرف سهام و رقیق شدن سهام بر افزایش سرمایه و به تبع آن تغییرات حقوق صاحبان سهام تاثیر معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: افزایش سرمایه، مقاصد افزایش سرمایه، رقیق شدن سهام، ارزش بازار حقوق صاحبان سهام
  • پروین بحرایی، رحمت الله محمدی پور *، فاطمه احمدی، سعید صادق خانی صفحات 156-169

    هدف اصلی این مقاله ارائه الگوی تامین مالی درآمدی در شهرداری تهران می باشد. روش تلفیقی با اولویت مرحله کیفی بر کمی استفاده شده است. در رویکرد کیفی، به منظور تامین اهدف تحقیق، مصاحبه با 15 نفر از خبرگان مسلط بر موضوع و با تصحیح شاخص های شناسایی شده از تحلیل محتوای کیفی متن مصاحبه ها، از روش دلفی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار22SPSS و لیزرل8.5 و تکنیک تحلیل عاملی تاییدی تحلیل و وزن متغیرها مشخص گردید یافته ها نشان می دهد که هفت بعد عدالت، شفافیت، استقلال محلی،صرفه جویی، کفایت درآمد، پایداری وعملیاتی بودن،عدم جابجایی پایه مالیاتی برای الگوی تامین مالی درآمدی استخراج شدند. شاخص های این ابعاد عبارتند از عوارض بر اسناد رسمی،عوارض ارزش افزوده،عوارض بر ساختمان ها و اراضی، عوارض بر ارتباطات و حمل و نقل،عوارض بر پروانه های کسب و کار پیشه، عوارض بر پارکینگ، عوارض وصولی متمرکز، عوارض بر دارایی های غیرمنقول (املاک) و درآمد حاصل ازخدمات شهرداری می باشند. خبرگان درباره ابعاد پیشنهادی این پژوهش اجماع نظر مثبت داشتنه اند. نتایج این پژوهش می تواند شهرداری کلان شهر تهران را در پیشبرد اهداف تامین مالی و بهره ور کردن منابع موجود مالی که یکی از مهمترین دغدغه های آن سازمان می باشد یاری رسانده و این هم افزایی و مشارکت منجر به رضایتمندی شهروندان می شود.

    کلیدواژگان: تامین منابع مالی، شهرداری تهران، تامین مالی درآمدی
|
  • Sina Shirtavani, Mahdi Homayounfar*, Keyhan Azadi, Amir Daneshvar Pages 1-14

    The most important goal of every investor in the stock market is to increase returns and reduce investment risk. Therefore, the purpose of this research is to analyze the effectiveness of meta-heuristic algorithms in stock portfolio optimization. Considering that in this research, the past performance of Tehran Stock Exchange companies is examined in past studies from 1390-1399, therefore, in terms of the research design, this research was post-event using Delphi and meta-analysis techniques. The statistical community of this research Academic researchers in the field of finance and active in the Tehran Stock Exchange, and the sampling method in this research was targeted with a volume of 30 people. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The method of collecting information was structured interview of researchers and review of the results of various studies in the field of determining the optimal stock portfolio in Tehran Stock Exchange. In order to analyze the data, Spss software version 23 and Laserl version 5.7 were used. The results showed that among meta-heuristic algorithms of genetic algorithm, ant colony and bee colony are the most suitable tools with the aim of not stopping at local optimal points and not premature convergence. Finally, after evaluating the appropriate algorithms, a comparison of the average risk and returns of the stock portfolio in genetic algorithms, ant colony and bee colony was done in the study unit, they showed that in terms of the criteria of reducing the risk of genetic and bee algorithms and in terms of increasing the return of the optimal portfolio Stock bee algorithm has worked more efficiently.

    Keywords: Optimization, Stock Portfolio, Meta-heuristic Algorithms, Genetic Algorithm, Ant colony Algorithm
  • zahra taleii, Mohammad Reza Pourali *, Mahmoud Samadi Iargani, Seyed Fakhreddin Fakhrhossseini Pages 15-32

    This study has aimed to examine the dynamic correlation between oil price, financial transparency and stock crash risk and PVAR model for oil and petrochemical companies in 2014 to 2022. Based on the estimation results of the PVAR model, an impulse from the oil price and the exchange rate on the risk of falling stock prices up to the first two periods; It goes down and then up. In terms of whether they are oil importers or exporters, countries have different effects on oil price changes. Oil producing countries are forced to secure their foreign exchange income due to their economic structure, and when prices fall, they try to increase production to increase their income. In oil exporting countries, any increase in oil prices is expected to lead to an increase in income in these countries. The increase in the government's income and wealth causes future cash flows to increase, as a result, it has a positive effect on the capital market and, accordingly, the stock index, and the risk of falling stock prices is reduced. Since the stock market returns are one of the most accurate tools shown in the economy and has a high sensitivity to economic conditions and can have a direct effect on the interest rate and people's trust, policy makers always adopt policies for financial transparency and the quality of information disclosure to provide the basis for the development of this market as much as possible.

    Keywords: oil price, financial transparency, stock crash risk, PVAR model
  • Reza Mohammadi Darvishvand, Ali Zare *, Mehdi Montazer, Seyed Yaghoub Zeraat Kish Pages 33-47

    This study was conducted with the aim of designing the financial legal model of capital changes (increase) of public companies in Iranian and British law. The research method of the present study is mixed and it is done with two types of qualitative and quantitative (mixed) approaches. In the qualitative part of the research, in order to collect data, interview questions were developed. In the following, the ISM questionnaire was used. The statistical population of the research included 10 qualified experts who were selected using non-probability and purposive sampling method, and in-depth and semi-structured interviews were conducted with them. The first step of the current study was using the qualitative analysis method (interview editing approach, summarizing them and interpreting concepts and words) to identify the main and subcategories of the research. Then, in the second and quantitative part of the research, the modeling method was used. Structural-interpretive and MICMAC software were used to identify the causal relationships between the main research categories. By extracting the main and sub-categories of the research using the results of the qualitative analysis of the theme and the ISM method, the final model was presented. In total, the pattern obtained consists of 10 main categories. The results of the research showed that the capital structure has an effect on short-term debt, equity and long-term debt. The aforementioned variables also affect the company's behavior in financing operations. The behavior of the company affects the lease and bank loan, long-term debt and bond issuance and further affects the risk management. Risk management also leads to the increase of capital of public companies. In the same way, the amount of influence on the next levels is reduced and the variables of the same level, that is, have mutual interaction with each other.

    Keywords: Financial law, capital changes of public companies, Iranian, British law, mixed approach
  • Fateme Davoudi Farkoosh, Mohammad Ebrahim Mohammad Pourzandi *, Mehrzad Minoui Pages 48-72

    In this article, the goal is to design and present a model to determine the effect of macroeconomic and banking variables on the occurrence of asset freezing in the country's banking system using meta-heuristic models. The current research is applied in terms of purpose, in terms of research method, correlation analysis type and in terms of overall research design, post-event and retrospective. In order to answer the research questions, the annual data of macroeconomic and banking variables, during the period of 1399-1390, were collected and using the test of regression models in EViews, Smart PLS software and also the neural network model. It was estimated in SPSS Modeler software. The estimation results of the regression model of the first hypothesis in EViews software showed that the economic variables of GDP, unemployment rate and interest rate, consumer price index, currency strength at the error level of one percent and the economic growth rate variable at the error level of ten percent have a significant relationship. They have a dependent variable (asset freezing). Also, the estimation results of the structural model of the first hypothesis in the PLS software are significantly aligned with the output of the Eviuse software. So; The first research hypothesis is confirmed. Also, the results of the regression model estimation of the second hypothesis in EViews software showed that the intra-bank variable of the bank size ratio, return on equity, and the amount of liquidity at the error level of ten percent, and the variables of capital adequacy, return on assets, bank capital, at the error level of one percent. The percentage has a significant relationship with the dependent variable (asset freezing). Also, the estimation results of the structural model of the second hypothesis in the PLS software are significantly aligned with the output of the Eviuse software. So; The second research hypothesis is also confirmed.

    Keywords: Macroeconomics variable, banking, asset freezing, neural network, panel data
  • Seyed Hamid Reza Sadat Shekarab, Fereydoon Ohadi *, Mohsen Seighaly, Mirfaze Fallah Shams Pages 73-90

    This research aims to investigate the mechanism of systemic liquidity risk transmission of corporate stocks in capital market of Iran. For this purpose, 486 listed companies in Tehran stock exchange and OTC from 2011 to 2022 were sampled and the companies were divided into ten deciles according to the Amihud illiquidity ratio, Then by using “Diebold & Yilmaz” approach which is based on forcast error variance decomposition in the framework of the generalized VAR model, spillover mechanism and systemic liquidity risk transmission among the formed decimals was investigatd.The preliminary results indicated the existence of spillover effect and systemic liquidity risk among all deciles, with difference intensity and weakness. In such a way that the fifth decile had the highest net transmission of liquidity risk spillover effects to other deciles, and the seventh & third deciles, respectively had the highest net effects of received spillover from other deciles. The general results of the total spillover index (TSI) indicated that risk transmission processes, change and increase after the occurrence of shocks and financial crises.

    Keywords: financial crisis, systemic liquidity risk, Spillover effects, Vector auto regression, Varian
  • Roghayeh Abdi, Malihe Alifarri *, Donya Ahadian pour parvin Pages 91-101

    The development of capital markets has increased the pressure on companies for better performance by increasing the awareness of shareholders. Shareholders, as the owners of the business unit, seek to increase their wealth, considering that the increase in wealth is the result of the desired performance of the business unit. Stakeholders of organizations are always interested in being informed about the news and status of companies and are looking for ways to act more accurately and quickly in predicting the future situation, one of them is voluntary disclosure.
    The purpose of the research is to examine the relationship between the risk of financial turmoil and the wealth created for shareholders with voluntary disclosure. A sample of 91 companies from the Tehran Stock Exchange during the period 1395 to 1400 was used to conduct the research. The statistical method of research is multivariate regression. The results of the research showed that the wealth created for shareholders and the voluntary disclosure of information have a significant direct relationship. And financial turmoil risk and information disclosure index have an inverse relationship.
    Keywords: risk of financial turmoil, wealth created for shareholders, voluntary disclosure
    Thematic classification: G14, G35, M41

    Keywords: risk of financial turmoil, wealth created for shareholders, voluntary disclosure
  • Mohammad Taghi Yazdani Fard, Seyed Alireza Mirarab Baygi*, Saber Khandan Alamdari, Kiumars Arya Pages 102-118

    The purpose of this study is to identify and rank the strategies and consequences of using financial technology in the Iranian electronic banking industry. In order to achieve the objectives of the research using non-random judgment method, the opinions of 10 banking experts up to the stage of theoretical saturation used. The present research has been carried out using the exploratory mixed research method in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, using content analysis and line-by-line analysis of interviews, initial coding performed first. During the initial coding, 36 items were obtained as basic concepts from the text of the interviews, which were classified into 9 sub-categories and two main categories, including strategies and outcomes. In the quantitative part of the research, through the questionnaire, experts' views collected and then the data were determined using the best-worst method, analysis and priority of components in each of the main categories. The results showed that the emphasis on policy orientation based on the development and growth of fintech services in banks, have the highest priority among better and more appropriate strategies and services, have the highest priority among results and consequences.

    Keywords: financial technology, banking, electronic banking
  • Mehdi amini, Faridoon Rahnamaye Roudposhti, Habib Amirbeyki Langroudi*, Ali Badi'zadeh Pages 119-138

    Financial resilience seeks to reduce the probability of failure or reduce financial losses and risks before and after the occurrence of economic and environmental shocks. The primary goal of resilience is to prevent bankruptcy and guarantee the activities of the relevant businesses to overcome the conditions and continue the company's activities. The nature of the current research is survey-applied. The statistical population of this research includes experts familiar with financial resilience, entrepreneurs and managers of entrepreneurial businesses, among them, 10 experts identified and considered as the statistical sample of the research. The data collection tools are in-depth interviews, using expert questionnaires and paired comparisons. The findings indicate that 5 components of environmental factors; efficiency; strategic capabilities; Competitors and stakeholders and strategies are the main dimensions affecting the financial resilience of entrepreneurial businesses. In addition, based on the results of fuzzy ANP, among these factors, environmental factors, efficiency and strategic capabilities have had the greatest impact on financial resilience and risk management.

    Keywords: Financial resilience, entrepreneurial businesses, risk management, Fuzzy ANP Method
  • Iran Abazari, Ahmad Pifeh*, Fardin Mansouri, Abbas Ali Haqparast Pages 139-155

    Various factors affect the company's financing patterns. The purpose of this research was to investigate the factors affecting the financing model through capital increase and its impact on the market value of equity. Companies to achieve goals such as continuity, growth and development of activities, greater presence in domestic and foreign markets and many other reasons. , need financial resources. There are different ways to finance companies, the most important of which are capital increase, obtaining bank facilities, and issuing debt securities. The method of carrying out this research was chosen from a mixed type and according to the results of interviews with the experts of the data analysis of the foundation used, it determined the purposes of capital increase, the methods of capital increase, the difference in the rules of the Tehran Stock Exchange and the phenomenon of stock dilution after the release of important new shares. The most important components affecting the pattern of capital increase. In addition, the results of the foundation's data analysis evaluated by using the questionnaire tool and soliciting opinions from 400 financial managers and university professors using the structural equation analysis method. The results of the quantitative analysis stated that the purposes of capital increase, the methods of increasing the shareholders' cash flow and the use of shares and the dilution of shares have a significant effect on the increase of capital and consequently the changes in shareholders' equity.

    Keywords: capital increase, purposes of capital increase, stock dilution, equity market value
  • Parvin Bahraei, Rahmatallah Mohamadipour*, Fatemeh Ahmadi, Reza Seidkhani Pages 156-169

    The main purpose of this article is to present the revenue financing model in Tehran municipality.A combined method with the priority of the qualitative stage over the quantitative has been used. In the qualitative approach, in order to meet the objectives of the research, interviews were conducted with 15 experts on the subject and by correcting the indicators identified from the qualitative content analysis of the interviews, the Delphi method was used. The data was determined using SPSS 22 and Lisrel 8.5 software and the confirmatory factor analysis technique for the analysis and weight of the variables.The findings show that seven dimensions of justice, transparency, local independence, thrift, income adequacy, sustainability and practicality, non-shifting of the tax base were extracted for the revenue financing model. The indicators of these dimensions include charges on official documents, charges on added value, charges on buildings and lands, charges on communications and transportation, charges on professional business licenses, charges on parking, charges on centralized collection, charges on property. Real estates are income from municipal services. Experts have a positive consensus about the proposed dimensions of this research.The results of this research can help the municipality of Tehran metropolis in advancing the goals of financing and making use of existing financial resources, which is one of the most important concerns of that organization, and this synergy and participation leads to the satisfaction of citizens.

    Keywords: Providing financial resources, Tehran Municipality, income financing