فهرست مطالب

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 56 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریسا خرسند جاهد*، نیما فرید مجتهدی، سمانه نگاه، محمدامین مداح، پروین غفاریان صفحات 1-15
    پیشینه و اهداف

    هدف از این تحقیق پیش بینی سیلاب و بررسی تاثیر وضوح و ماهیت متفاوت مدل های رقومی ارتفاع (DEM)  بر شبیه سازی پیک سیلاب با استفاده از مدل WRF-Hydro در حوضه آبریز پلرود در سواحل جنوب غربی دریای خزر است.

    روش ها

    در این تحقیق از دو DEM با ماهیت هیدرولوژی (HYDROSHEDS، MERIT) و یک DEM با کاربرد توپوگرافی و زمین شناسی (SRTM 30m) جهت داده ورودی پیش پردازش مدل WRF-Hydro استفاده شده است. در نهایت برای هر پیش پردازش با ورودی DEM متفاوت، پارامترهایی که بیش ترین تاثیر را بر روی مقدار پیک سیلاب و شکل هیدروگراف دارند بهینه شدند. این پارامترها به ترتیب REFDK (هدایت هیدرولیکی اشباع) ، REFKDT (پارامتر نفوذ) و MANN (ضریب زبری کانال) هستند. یک بازه احتمالی برای مقدار هر پارامتر تخمین زده شد و سپس در گام بعدی با مقایسه هیدروگراف شبیه سازی شده و هیدروگراف مشاهداتی مقدار بهینه برای هر پارامتر تعیین گردید.

    یافته ها

    از میان مدل های رقومی ارتفاع، MERIT DEM بهترین نتایج را نشان می دهد و میزان خطا در هر سه تاریخ واسنجی به ترتیب برابر با 3/2- ، 15/0- و 92/5- می باشد. پس از MERIT DEM، مدل رقومی ارتفاع SRTM USGS 30m به ترتیب با مقدار خطای نسبی 45/0 ، 4/4 و 2/14 برای هر سه رویداد بهترین نتایج را ارایه می دهد. باتوجه به نتایج خروجی مدل و داده های مشاهداتی، دو پارامتر REFDK و ضریب مانینگ بیش ترین اثر را در بهینه سازی نتایج مدل داشتند. پارامتر مانینگ اثر قابل توجهی بر زمان عبور جریان دارد به طوری که هرچه مقدار MANN کم تر باشد زمان انتقال سریع تر و جریان بیش تری تولید می شود.

    نتیجه گیری

    مدل های رقومی ارتفاع با ماهیت هیدرولوژی می توانند اثر بهتری بر نتایج خروجی مدل WRF-Hydro بگذارند. از سوی دیگر پارامترهای بهینه سازی مدل WRF-Hydro اثر قابل ملاحظه ای بر نتایج می گذارند. باتوجه به حوضه مورد مطالعه، داده های بارش، مدل های رقومی ارتفاع و وضوح Geogrid با تفکیک بهتر بسیار حایز اهمیت است. ترکیب مدل های عددی وضع هوا با مدل های هیدرولوژیکی ضمن افزایش زمان پیش هشدار سیلاب، از توانایی قابل قبولی در پیش بینی سیلاب برخوردار است. بنابراین پیشنهاد می گردد که در تدوین و توسعه سیستم هشدار سیلاب در حوضه های سیل خیز کشور از مدلWRF  در ترکیب با مدل هیدرولوژیکی WRF-Hydro جهت پیش بینی سیلاب استفاده شود.

    کلیدواژگان: سیلاب، مدل WRF-Hydro، مدل رقومی ارتفاع(DEM)، پلرود واسنجی
  • مصطفی معلمی، مریم حافظیان*، علیرضا زمانیان صفحات 16-30

    پیشینه و مبانی نظری پژوهش: 

     هدف از این پژوهش طراحی و آزمون مدل بازاریابی خدمات بندری با تکیه بر روش داده بنیاد می‎باشد.

    روش شناسی:  

    روش پژوهش آمیخته اکتشافی و جامعه آماری این پژوهش شامل دو  بخش که در بخش کیفی 20 نفر از خبرگان و مدیران و کارشناسان در بندر امیرآباد و در بخش کمی تعداد 110 نفر  مشتمل بر صاحبان کالا و خدمات و سرمایه گذاران در منطقه ویژه اقتصادی بندر امیرآباد بودند. ابزار گردآوری داده پرسشنامه‎ی محقق ساخته که بر اساس مبانی نظری و مصاحبه های انجام شده به تعداد 88 گویه تدوین گردید.

    یافته ها

     از نتایج پژوهش درزمینه خدمات بندری 22 مولفه به دست آمد. در این مدل، مقوله  اصلی و محوری خلق ارزش برای مشتری در ارایه خدمات به مشتریان در بندرمی باشد. قیمت، توزیع، تبلیغات و کارکنان عوامل علی و مشتری مداری، فرایندها، مدیریت اطلاعات، مشتریان و الکترونیکی کردن خدمات، عوامل زمینه‎ای و امکانات فیزیکی، برند و برندسازی و ارتباطات، عوامل مداخله گر هستند. بهبود ساختارهای مدیریتی، بهبود راهبردهای بازاریابی، بازارگرایی، مدیریت منابع انسانی و بهبود شیوه خدمت رسانی، راهبردهای مدل و درنهایت، حضور بیشتر و تثبیت شده تر در بازار، بهبود ساختار و تحقق بازاریابی درونی، پیامدهای مدل می‎باشند. تحلیل مسیرهای انجام شده نشان داد با سطح اطمینان 95 درصد عوامل علی به مقوله اصلی خلق ارزش برای مشتری به میزان 66/0 و خلق ارزش برای مشتری به راهبردها به میزان 28/0 و عوامل مداخله‎گر به راهبردها به میزان 44/0 و عوامل زمینه‎ای به راهبردها به میزان 31/0 و در نهایت راهبردها به پیامدها به میزان 71/0 تاثیر دارد. بیشترین تاثیر در زمینه مسیر راهبردها مربوطه به به پیامدها به میزان 71/0 تخمین زده شد.

    نتیجه گیری

     و این بدان معناست که اگر راهبردهای توصیه شده و استخراج شده به خوبی در بندر امیرآباد پیاده سازی شوند بهبود عملکرد در زمینه خدمات بندری را به دنبال خواهند داشت.

    کلیدواژگان: بازاریابی خدمات، خدمات بندری، بندر امیرآباد، مدل داده بنیاد
  • سید محمدهادی سبحانیان*، مهدی دسینه، مهدی نجاتی، یاسر بلاغی اینالو صفحات 31-46

    پیشینه و مبانی نظری پژوهش:  

    اقتصاد آبی یک اقتصاد اقیانوسی است که هدف آن بهبود رفاه انسانی و برابری اجتماعی است و در عین حال، کاهش خطرات زیست محیطی را نیز مد نظر دارد. اقتصاد آبی به استفاده پایدار از منابع اقیانوسی به منظور رشد اقتصادی، بهبود معیشت و مشاغل اشاره دارد و سلامت اکوسیستم های اقیانوسی نیز تضمین می شود. ایران با دسترسی به دریا و بهره گیری از فرصت ها و پتانسیل های آن می تواند در مسیر رشد و توسعه اقتصادی گام بردارد. از پتانسیل های کشور در حوزه اقتصاد دریا محور می توان به مواردی همچون دسترسی به آب های آزاد، جزایر کوچک و بزرگ، شهرهای بندری با عملکردهای متنوع تجاری، صیادی، توریستی و صنعتی، شیلات(صید ،آبزی پروری)، گردشگری دریایی، حمل و نقل دریایی، کشتی سازی، منابع زیر سطحی، معادن نفت و گاز و پالایشگاه ها، بنادر، اسکله ها و سازه های دریایی، بانکرینگ (سوخت رسانی به کشتی ها) و فعالیت های زیست محیطی اشاره نمود. یکی از فرصت های معطل توسعه در کشور، اقتصاد دریامحور است، توسعه دریامحور و اقتصاد دریا که اخیرا بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته، موضوعی بسیار کلی است و لازم است تا تصویر روشنی از آن ترسیم شود، در این پژوهش سعی شده است تا بخشی از واقعیت های اقتصاد دریا محور در کشور بیان شود. آبزی پروی و حمل نقل دریایی از جمله بخش های مهم اقتصادی است که در اقتصاد دریا محور مورد توجه قرار می گیرد، توسعه دریامحور و اقتصاد دریا که اخیرا بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و در برنامه هفتم توسعه نیز به آن اشاره شده است، می تواند تبعات اقتصادی زیادی برای ایران داشته باشد،  بر این اساس، پژوهش حاضر در پی شناسایی منافع اقتصادی تمرکز بر اقتصاد دریا محور می باشد و سوال اصلی پژوهش این است که تمرکز بر اقتصاد دریا محور چه تاثیری بر رفاه، تغییرات تراز تجاری و اشتغال کشور دارد؟

    روش شناسی:

     در این پژوهش اثرات اقتصادی تمرکز بر اقتصاد دریا محور (بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی)، بر اساس الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه ی چند منطقه ای (GTAP) و نسخه 10 پایگاه داده های آن، طی 3 سناریو (1.کاهش 100 درصدی نرخ های تعرفه دو جانبه دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی، 2. افزایش بهره وری نیروی کار شاغل در دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی و 3. افزایش بهره وری در نهاده های واسطه ای در دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی) با بسته نرم افزاری GEMPACK تحلیل شده است.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش نشان می دهد که با کاهش تعرفه بخش آبزی پروی، حجم تولیدات بخش آبزی پروری کاهش، با افزایش بهره وری نهاده های واسطه ای در دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی، رفاه ایران افزایش و با افزایش بهره وری نیروی کار و نهاده های وسطه ای در دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی، تراز تجاری این دو بخش مثبت می شود.

    نتیجه گیری

     مهم ترین توصیه سیاستی برای کشور با توجه به نتایج پژوهش این است که، تمرکز بر اقتصاد دریا محور به ویژه توجه به بخش حمل و نقل دریایی می تواند به عنوان یک گزینه ی سیاستگذاری مطوب مد نظر قرار گیرد. نتایج این پژوهش می تواند در اتخاذ سیاست های مناسب به برنامه ریزان و سیاست گذاران کشور در زمینه سرمایه گذاری و آموزش نیروی کار شاغل در بخش های دریا محور کمک نماید تا در نهایت منجر به افزایش رشد اقتصادی و افزایش صادرات این بخش شود. آموزش و بهره وری نیروی کار شاغل در بخش های دریا محور می تواند منجر به افزایش تولید شود. یکی از متغیرهایی که می تواند بر بهره وری موثر باشد، سرمایه گذاری در بخش های دریا محور است، مزیت دریایی ایران بی نظیر است و صرفا با استفاده از سرمایه گذاری دولت نمی توان فعالیت های اقتصادی را پیش برد و باید با سرمایه گذاری داخلی و نیز ایجاد جذابیت برای سرمایه گذاران خارجی، از ظرفیت بخش خصوصی به بهترین شکل در حوزه دریایی و بندری بهره مند شد. 

    کلیدواژگان: اقتصاد دریا محور، آبزی پروری، حمل و نقل دریایی، پروژه تحلیل تجارت جهانی
  • ابوالفضل صالح*، حمید ارشادی فر صفحات 47-62

    خلیج فارس میزبان اکوسیستم های دریایی متنوعی مانند جنگل های حرا، بسترهای پوشیده از علف های دریایی و آبسنگ های مرجانی است که تا حدودی خود را با شرایط محیطی سخت این منطقه سازگار کرده اند. این اکوسیستم های ارزشمند از یک طرف تحت تاثیر توسعه و رشد سریع جمعیت و اقتصاد کشورهای حاشیه خلیج فارس و از طرفی دیگر تحت تاثیر تغییرات اقلیم منطقه، بیش از پیش، از فشار فزاینده ناشی از فعالیت های بشری رنج می برند. افزایش ورود مواد مغذی در کنار گرم شدن خلیج فارس می تواند منجر به کاهش غلظت اکسیژن محلول در آب شود. بنابراین وقوع همزمان گرمایش، کاهش اکسیژن و اسیدی شدن در خلیج فارس همانند بسیاری از محیط های دریایی نیمه بسته به معضل بزرگی برای اکوسیستم های ارزشمند آن تبدیل شده است. بر اساس مطالعات انجام شده، مساحت مناطق تحت تاثیر هیپوکسی در خلیج فارس در اواسط پاییز می تواند به بیش از 50000 کیلومتر مربع برسد. وقوع پدیده هیپوکسی در خلیج فارس در اواخر تابستان محدود به دو منطقه اصلی در بخش های غربی و میانی است. در شرق تنگه هرمز نیز در مناطق دور از آب خروجی خلیج فارس، تقریبا از اوایل تابستان تا اواسط زمستان، شرایط هیپوکسی در لایه نزدیک بستر دیده می شود. بازسازی مقادیر غلظت اکسیژن محلول در دهه های گذشته نیز حاکی از روند کاهشی در غلظت اکسیژن محلول و افزایش وسعت و مدت هیپوکسی در خلیج فارس است. کاهش کیفیت آب خروجی خلیج فارس علاوه بر اثرات سویی که بر اکوسیستم های ارزشمند آن و متعاقبا صیادی و شیلات دراین خلیج می گذارد، می تواند به طرق مختلف اثرات قابل توجهی را در دریای عمان و حتی دریای عرب بر جای بگذارد و اوضاع منطقه کم اکسیژن (OMZ) در این دریاهای وسیع را نیز وخیم تر کند.در دریای عمان لایه کم اکسیژن به صورت طبیعی و دایمی وجود دارد. در اعماق بیش از 350 متر در هردو فصل تابستان و زمستان شرایط زیراکسیژنی (غلظت اکسیژن کمتر از 6 میکرومول بر کیلوگرم) مشاهده می شود. این لایه همان هسته منطقه کم اکسیژن دریای عمان است. منطقه کم اکسیژن دریای عمان و دریای عرب در چند دهه گذشته تشدید شده است. مقادیر اکسیژن که در هسته OMZ دریای عمان و دریای عرب در سال 1960 در محدوده 6 تا 12 میکرومول بر کیلوگرم گزارش می شد، حالا به مقادیر کمتر از 6 میکرومول بر کیلوگرم (زیر اکسیژنی) رسیده است. موجودات دریایی که در لایه نزدیک بستر یا رسوبات نواحی دریایی حاشیه قاره زندگی می کنند بیشترین آسیب را از گسترش و تشدید هیپوکسی و شرایط زیر اکسیژنی متحمل می شوند. کمبود اکسیژن باعث کاهش تنوع زیستی کفزیان و غالب شدن گونه های مقاوم مانند کرم های پرتار در رسوب سطحی می شود. کاهش اکسیژن در دریای عمان بر ترکیب جوامع فیتوپلانکتونی، مهاجرت عمودی زیوپلانکتون و فانوس ماهیان در ستون آب تاثیر قابل توجهی داشته است. گسترش و تشدید OMZ با تاثیرات منفی بر صیادی و شیلات، آثار منفی اجتماعی و اقتصادی نیز برای ساکنین نواحی ساحلی اقیانوس هند، دریای عرب و دریای عمان به همراه دارد. با توجه به حاکم بودن شرایط هیپوکسی فصلی در خلیج فارس و شرایط زیراکسیژنی دایمی در دریای عمان و توسعه این شرایط، اقدام برای متوقف کردن این روند و کاهش اثرات زیست محیطی و معیشتی آن در منطقه ضروری به نظر می رسد. مدیریت و راهبردهای سیاست گذاری برای متوقف کردن یا کاستن اثرات کاهش اکسیژن در خلیج فارس و دریای عمان را می توان در سه دسته اقدام های مدیریتی اصلی طبقه بندی کرد: الف) اقدام های کاهشی مبتنی بر اکوسیستم برای احیا و محافظت از محیط زیست، ب) اقدام های مبتنی بر سازگاری برای بازسازی و حفاظت از موجودات دریایی و شیلات، ج) پیاده سازی و حفظ برنامه های پایش و تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از آن. در واقع تلاش برای یکپارچه سازی تحقیقات، مدیریت و اقدام های سیاستی در دریاها و اقیانوس ها در همه رشته های زیست شناسی، ژیوشیمی و فیزیک، در مورد همه مشکلات ناشی از تغییر اقلیم مانند گرمایش، اسیدی شدن و کاهش اکسیژن، و در همه بخش های دانشگاهی، صنعتی، دولتی و نظارتی، موثرترین نقشه راهی است که برای مبارزه با اثرات تغییر اقلیم بر منابع زیستی دریایی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، دریای عمان، هیپوکسی، منطقه کم اکسیژن (OMZ)، مواد مغذی، گرمایش
  • شهریار فرجی نصیری*، افشین متقی، محمد جولانی صفحات 63-79

    کریدور مدیترانه- عربی (عرب- مد) هند به اروپا یک کریدور تجاری چند وجهی در حال ظهور است که می تواند الگوهای تجاری بین منطقه اقیانوس هند، خاورمیانه و اروپا را به طور اساسی با ایجاد یک هلال ارتباط تجاری در حاشیه جنوبی اوراسیا از سواحل دریای عرب هند تا سواحل مدیترانه شرقی یونان تغییر دهد. برای هند، این کریدور جدید یک تغییر پارادایم استراتژیک با پیامدهای ژیوپلیتیک عظیمی است که می تواند نقش آن را در نظم اقتصادی اوراسیا تغییر دهد. بر این اساس، پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است در پی پاسخ گویی به این سوال است که کریدور عرب-مد چه تاثیری بر معماری جدید در اتصال فرامنطقه ای دارد؟ فرضیه این پژوهش بر آنست که کریدور عرب-مد در حال ایجاد یک معماری تجاری فرامنطقه ای جایگزین است که در آن بنادر امارات متحده عربی می توانند به عنوان نقطه اتصال اقیانوس هند برای ایجاد یک کریدور تجاری جداگانه هند به اروپا عمل کنند و هند را به عنوان یک قدرت جدید با توان ایجاد معماری تجاری فرامنطقه ای به دنیا معرفی می کند. ایجاد ترمینال مدیترانه- از حیفا به سرزمین اصلی اروپا در بندر پیریوس یونان- به این معنی است که کالاهای هندی که به بنادر امارات ارسال می شوند، می توانند به بازارهای اصلی و مراکز تولیدی اروپا برسند.

    کلیدواژگان: کریدور، عرب-مدیترانه، خلیج فارس، هند، اروپا، اتصال
  • عزیزالله تاج ور* صفحات 80-92

    مجموعه های افیولیتی به عنوان بقایای سنگ کره اقیانوسی تعبیر می شوند که پس از زوال اقیانوس ها، بر روی لبه قاره ها جایگزین شده اند. افیولیت های ایران، به عنوان بقایای ناشی از بسته شدن اقیانوس تتیس (یا نیوتتیس) و سرشاخه های آن در دو منطقه برونزد دارند: 1) افیولیت های هم روند با کوهزاد زاگرس، و 2) مجموعه های افیولیتی پیرامون خرده قاره ایران مرکزی. مقایسه این دو مجموعه افیولیتی حاکی از آن است که تفاوت های آشکاری با یکدیگر دارند. از این رو، به منظور رسیدن به محیط زمین ساختی شکل گیری آنها، ابتدا ویژگی های زمین شناسی، سنگ شناسی، زمین شیمیایی و سن این مجموعه های سنگی بررسی و با یکدیگر مقایسه شد. سپس برای تفکیک مرز دو مجموعه افیولیتی مورد اشاره، پیمایش های صحرایی انجام و نقشه های زمین شناسی منطقه تهیه گردید. بر اساس نتایج، مجموعه افیولیت های پیرامون خرده قاره ایران مرکزی شامل افیولیت های سبزوار در شمال، افیولیت های نایین - دهشیر- بافت در غرب، افیولیت های کهنوج در جنوب غربی، افیولیت های مکران در جنوب و نوار افیولیتی تربت حیدریه - چهل کوره در شرق این خرده قاره، ویژگی های مشترک زیادی داشته و در محیط زمین ساختی یکسانی شکل گرفته اند. همچنین این مجموعه های افیولیتی تفاوت های بنیادین با افیولیت های زاگرس داشته و در زمان متفاوتی شکل گرفته اند.افیولیت های پیرامون خرده قاره ایران مرکزی بقایایی از سنگ کره ی اقیانوسی هستند که در نتیجه ی باز شدن یک حوضه کششی بین دو بلوک قاره ای و گسترش آن به یک باریکه اقیانوسی درون قاره ای به عنوان شاخه ای از ابراقیانوس تتیس شکل گرفته اند. این حوضه ی اقیانوسی حلقوی شکل در اواخر دوران دوم زمین شناسی (اواخر مزوزوییک) وجود داشته و در نتیجه ی بسته شدن آن، این مجموعه های افیولیتی شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: افیولیت، سنگ کره اقیانوسی، اقیانوس حلقوی، تتیس، خرده قاره ایران مرکزی
|
  • Parisa Khorsand Jahed*, Nima Farid Mojtahedi, Samaneh Negah, Parvin Ghafarian Pages 1-15
    Background and Objectives

    The aim of this study is to predict floods and investigate the impact of different digital elevation models (DEM) on simulating flood peaks using the WRF-Hydro model in the Polrud watershed on the southwestern coast of the Caspian Sea.

    Methods

    In this study, three different DEMs (HYDROSHEDS, MERIT with hydrological nature, and SRTM 30m with topographic and geological applications) were used as input data for pre-processing the WRF-Hydro model. Finally, for each pre-processing with different input DEMs, the parameters that have the most significant impact on the flood peak value and hydrograph shape were optimized. These parameters are REFDK (saturated hydraulic conductivity), REFKDT (infiltration parameter), and MANN (channel roughness coefficient), respectively. A probable range was estimated for each parameter value, and then in the next step, by comparing the simulated hydrograph with the observed hydrograph, the optimum value for each parameter was determined.  

    Findings

    Among the digital elevation models, MERIT DEM shows the best results, and the error rate for all three validation dates is 2.5%, 15.0%, and 33.3%, respectively. After MERIT DEM, SRTM USGS 30m with an error rate of 0.45, 4.4, and 2.14 for the three events respectively, provides the best results. Based on the output of the model and observational data, the two parameters REFDK and Manning's coefficient had the greatest effect on optimizing the model results. The Manning's coefficient has a significant effect on the flow time, so the lower the value of MANN, the faster the transfer time and the more flow generated.

    Conclusion

    Hydrology-based digital elevation models can have a better effect on the output results of the WRF-Hydro model. On the other hand, the optimization parameters of the WRF-Hydro model have a considerable impact on the results. In the study area, precipitation data, digital elevation models, and Geogrid resolution with better accuracy are very important. Combining numerical weather prediction models with hydrological models can increase flood warning time and have acceptable capabilities in predicting floods. Therefore, it is recommended to use the WRF model in combination with the WRF-Hydro hydrological model for flood prediction in flood-prone areas of the country in developing and expanding the flood warning system.

    Keywords: Flood, WRF-Hydro model, Digital elevation model, poolrpoud Calibration
  • Mostafa Moallemi, Maryam Hafezian*, Alireza Zamanian Pages 16-30

    Background and Theoretical Foundations: 

    The purpose of this research is to design and test the marketing model of port services based on the Foundation's data method.

    Methodology

    The mixed exploratory research method and the statistical population of this research included two parts, in the qualitative part there were 20 experts and managers and experts in Amirabad port and in the quantitative part there were 110 people including the owners of goods and services and investors in the special economic zone of Amirabad port. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, which was compiled with 88 items based on the theoretical foundations and conducted interviews.

    Findings

    From the results of the research in the field of port services, 22 components were obtained. In this model, the main and central category is creating value for the customer in providing services to customers in the port. Price, distribution, advertising and employees are causal factors and customer orientation, processes, information management, customers and electronicization of services, contextual factors and physical facilities, brand and branding and communication are intervening factors. Improvement of management structures, improvement of marketing strategies, market orientation, human resources management and improvement of service methods are model strategies and finally, more and more established presence in the market, improvement of structure and realization of internal marketing are the consequences of the model. The analysis of the performed paths showed with a confidence level of 95% that the causal factors to the main category of creating value for the customer at the rate of 0.66 and creating value for the customer to the strategies at the rate of 0.28 and interfering factors to the strategies at the rate of 0.44 and Background factors have an effect on strategies to the extent of 0.31, and finally, strategies have an effect on the results to the extent of 0.71. The greatest impact on the path of strategies related to outcomes was estimated at 0.71.

    Conclusion

    and this means that if the recommended and extracted strategies are well implemented in Amirabad port, they will improve performance in the field of port services.

    Keywords: Service marketing, port services, Amirabad port, foundation data model
  • Seyyed MohammadHadi Sobhanian*, Mehdi Dasineh, Mehdi Nejati, Yaser Balaghi Enalou Pages 31-46

    Background and Theoretical Foundations:

     An ocean economy with a focus on enhancing social fairness and human well-being while lowering environmental dangers is known as a "water economy." In order to increase economic development, improve quality of life and employment opportunities, and maintain the health of ocean ecosystems, the term "water economy" is used. Iran has access to the sea, and by using these resources and potentials, it may move toward economic development and progress. Access to open waters, small and large islands, port cities with various commercial, fishing, touristic, and industrial functions, shipbuilding, maritime tourism, maritime transportation, underground resources, oil and gas mines, refineries, ports, piers, and marine structures, bunkering (fueling ships), and environmental activities are just a few of the potentials of the nation in the field of sea-based economy. The sea-oriented economy is one of the untapped development opportunities in the nation. Because the sea-oriented development and the sea economy have recently drawn more attention than in the past, it is important to paint a clear picture of them. In this study, an effort has been made to lay out the realities of the sea-based economy in the nation. The water economy, which has lately garnered increasing attention which is also addressed in the seventh development plan, may have an economic impact. Important economic sectors that are taken into account include aquaculture and maritime transport which has significant economic benefits for Iran. In light of this, the current study aims to identify these advantages. The primary research question is: What impact does emphasizing the sea-based economy have on welfare, changes in the nation's trade balance, and employment?

    Methodology

    In this study, the economic effects of concentrating on the sea-based economy (aquaculture sector and maritime transport), due to the multi-regional calculable general equilibrium model (GTAP) and version 10 of its database, during 3 scenarios, 1. 100% reduction in rates Bilateral tariff of the two sectors of aquaculture and marine transportation, 2. Increasing the productivity of the workforce working in two sectors of aquaculture and marine transportation, and 3. Increasing the productivity of intermediate inputs in two sectors of aquaculture and marine transportation) was analyzed with GEMPACK software package.

    Findings

    The study's findings indicate that lowering the aquaculture sector's tariff will result in a decline in production volume, an improvement in Iran's welfare due to increased productivity of intermediate inputs used in both the aquaculture and marine transportation sectors, and an improvement in the trade balance between these two industries due to increased productivity of labor and intermediate inputs.

    Conclusion

    According to the research's findings, the most crucial policy advice for the nation is that marine transportation may be seen of as a viable choice. The findings of this study may assist the nation's planners and policy makers in adopting suitable investment and workforce training strategies, which would eventually result in higher economic growth and increased exports of this industry. Production may rise as a result of worker productivity and training in sea-oriented industries. Investment in sea-oriented industries is one of the factors that might affect productivity. Iran has a unique maritime edge; thus it is important to develop economic activity via domestic investment as well as by attracting outside investors. The capability of the private sector in the marine and port sectors was best used by the foreigner.

    Keywords: Blue economy, Aquaculture, Maritime Transportation, Global Trade Analysis Project (GTAP)
  • Abolfazl Saleh*, Hamid Ershadifar Pages 47-62

    The Persian Gulf hosts a variety of marine ecosystems, including mangrove forests, seagrass beds, and coral reefs, which have adapted to the challenging environmental conditions of the region to some extent. These ecosystems are increasingly influenced by rapid population growth, economic development in the countries surrounding the Persian Gulf, as well as, the impact of climate change in the region. They are facing mounting pressure from human activities. The influx of nutrients, coupled with the warming of the Persian Gulf, can result in a reduction in the dissolved oxygen concentration in the water. Consequently, the simultaneous occurrence of warming, reduced oxygen, and acidification in the Persian Gulf has become a significant challenge for its valuable ecosystems. According to studies, hypoxic areas in the Persian Gulf in mid-autumn can extend to more than 50,000 square kilometers. The occurrence of hypoxia in the Persian Gulf during late summer is confined to two primary areas in the western and central regions. In the eastern Strait of Hormuz, hypoxic conditions are observed in the near-bottom layer from early summer to mid-winter in areas distant from the Gulf's outflow. The reconstruction of dissolved oxygen concentrations in recent decades also indicates a declining trend accompanied by an increase in the extent and duration of hypoxia in the Persian Gulf. The degradation of water quality in the Persian Gulf, in addition to its adverse effects on its valuable ecosystems and consequently on fisheries and aquaculture in the Gulf, can significantly impact the Gulf of Oman and even the Arabian Sea in various ways, exacerbating the conditions of Oxygen Minimum Zones (OMZ) in these expansive seas. The Gulf of Oman and the Arabian Sea naturally and permanently host the widest and thickest OMZ in the world ocean. Depths exceeding 400 meters in the Gulf of Oman exhibit suboxic conditions (oxygen concentration less than 6 µmol/kg) during both summer and winter. The OMZ in the Arabian Sea and the Gulf of Oman has intensified over the past few decades. Oxygen levels recorded in 1960 in the core of the OMZ in the Arabian Sea and the Gulf of Oman ranged from 6 to 12 µmol/kg but have now dropped to levels below 6 µmol/kg (suboxic). This intensification of the OMZ in the Arabian Sea and the Gulf of Oman has adverse effects on the ecosystems of this region and the livelihoods of dependent populations. Marine organisms residing in the near-bottom layer or surface sediments are most affected by the expansion and intensification of hypoxic and suboxic conditions. Oxygen deficiency leads to a decline in the biodiversity of benthic communities, promoting resilient species such as polychaeta in surface sediments. The reduction in oxygen levels in the Arabian Sea has significantly influenced the composition of phytoplankton communities, the vertical migration of zooplankton, and myctophidae in the water column. The expansion and intensification of the OMZ, with its adverse impacts on fishing and aquaculture, also carry socio-economic implications for residents of the coastal areas of the Indian Ocean, the Gulf of Oman, and the Arabian Sea. Considering the prevalence of seasonal hypoxic conditions in the Persian Gulf and permanent suboxic conditions in the Gulf of Oman, addressing this trend and mitigating its environmental and economic impacts in the region is crucial. Management and policy strategies to halt or reduce the effects of oxygen depletion in the Persian Gulf and the Gulf of Oman can be classified into three main categories: a) ecosystem-based mitigation measures for environmental restoration and protection, b) adaptation-based measures to restore and protect marine organisms and fisheries, c) implementation and maintenance of monitoring programs and analysis of the information obtained. In essence, efforts to integrate research, management, and policy actions in oceans and seas across all biological, geochemical, and physical disciplines, addressing all climate change-related issues such as warming, acidification, and oxygen reduction, and involving all academic, industrial, governmental, and regulatory sectors, constitute the most effective roadmap recommended for combating the impacts of climate change on marine resources.

    Keywords: Persian Gulf, Gulf of Oman, Hypoxia, Oxygen Minimum Zone, Nutrients, Warming
  • Shahriar Faraji Nasiri*, Afshin Mottaghi, Mohammad Jolani Pages 63-79

    The Mediterranean-Arab (Arab-Med) Corridor of India to Europe is an emerging multi-faceted trade corridor that could fundamentally alter trade patterns between the Indian Ocean region, the Middle East, and Europe by creating a crescent of trade connectivity on the southern edge of Eurasia from the coasts. The Arabian Sea of India will change to the eastern Mediterranean coast of Greece. For India, this new corridor is a strategic paradigm shift with huge geopolitical implications that could change its role in the Eurasian economic order. Based on this, the current research, which was carried out in a descriptive-analytical way, seeks to answer the question of what effect does the Arab-fashion corridor have on the new architecture in the trans-regional connection? The hypothesis of this research is that the Arab-Med Corridor is creating an alternative trans-regional trade architecture in which the UAE ports can act as the connecting point of the Indian Ocean to create a separate trade corridor from India to Europe and India to The title introduces a new power to the world with the ability to create transregional commercial architecture. The establishment of a Mediterranean terminal - from Haifa to the European mainland at the Greek port of Piraeus - means that Indian goods sent to UAE ports can reach the main markets and production centers of Europe.

    Keywords: Corridor, Arab-Mediterranean, Persian Gulf, India, Europe, Connection
  • Azizollah Tajvar* Pages 80-92

    Ophiolite complexes are interpreted as remnants of oceanic lithosphere that have emplacement along the edges of continents after an oceanic basin close. Iranian ophiolites, considered as remnants of closure of the Tethys (or Neo-Tethys) Ocean and its branches. These ophiolites are outcrop in two distinct regions: 1) Ophiolites coeval with the Zagros orogenic belt, and 2) Ophiolitic assemblages surrounding the Central Iranian Microcontinent. The comparison of these two ophiolite complexes indicates noticeable differences between them. Therefore, in order to understanding the tectonic sitting of their formation, initially, the geological, petrological, geochemical features, and the age of these rock units were examined and compared. Subsequently, to delineate the boundary between the two mentioned ophiolite complexes, field surveys were conducted, and geological maps of the region were prepared.Based on results, the ophiolite complexes surrounding the Central Iranian Microcontinent include the Sabzevar ophiolites in the north, the Neyriz-Dehshir-Baft ophiolites in the west, the Kahnuj ophiolites in the southwest, the Makran ophiolites in the south, and the Turbat Heydariyeh - Tchehel-Kureh ophiolitic belt in the east demonstrate similar features and it seems they have formed in a same tectonic environment. They exhibit fundamental differences from the Zagros ophiolites and have formed at different geological time, too. The ophiolites around the Central Iranian Microcontinent mark remnants of oceanic lithosphere that formed as a result of the opening of a rift basin between two continental blocks and its expansion into an intracontinental oceanic basin that known as a branch of Tethyan Ocean. This Ring Ocean existed during late Mesozoic, and as a result of its closure, these ophiolite complexes were formed

    Keywords: Ophiolite, Oceanic lithosphere, Ring Ocean, Tethys, Central Iranian Microcontinent