فهرست مطالب

علوم ترویج و آموزش کشاورزی - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 39، پاییز و زمستان 1402)

نشریه علوم ترویج و آموزش کشاورزی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 39، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهناز محمدزاده نصیرآبادی*، فرانک محمدی، طاهره شرقی، باقر حسین پور صفحات 1-22

    توسعه روستایی یکی از اولویت های مهم برنامه کلان توسعه به ویژه در کشورهای درحال توسعه است و جهت نیل به آن، کسب وکارهای روستایی به عنوان مهم ترین عنصر اقتصاد روستایی و ابزاری برای رشد اقتصادی و اجتماعی مطرح می باشد که سبب ماندگاری روستاییان در روستا، اشتغال زایی و کاهش بیکاری، افزایش درآمد و افزایش بهره وری، احیای مشاغل سنتی و غیره می شوند. در این راستا پژوهش حاضر باهدف شناسایی و اولویت بندی ابعاد تاثیرگذار درراه اندازی کسب وکارهای روستایی انجام گرفت. جامعه آماری شامل کنشگران توسعه روستایی شهرستان ارومیه، به تعداد 133 نفر بودند. بر اساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد 97 نفر به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه مبتنی بر ابعاد مستخرج از مرور پیشینه تحقیق به صورت ماتریس مقایسه زوجی بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل شبکه ای مبتنی بر دیمتل استفاده شد. نتایج نشان داد اثرگذارترین متغیرها برای کسب وکار روستایی به ترتیب متغیرهای وجود مواد اولیه، تامین مالی مناسب، وجود شرایط مناسب محیطی، سیاست های حمایتی دولت، امنیت سرمایه گذاری و نوآوری و خلاقیت افراد بود. یافته های حاصل از بررسی اثرات متقابل و درون شبکه ای بین متغیرها و ابعاد راه اندازی کسب وکار روستایی نشان داد که اولویت توجه باید به ترتیب به بعد اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، نهادی و طبیعی صورت پذیرد. ازاین رو پیشنهاد می گردد که از طریق آموزش های مناسب، زمینه های ایجاد خودباوری، تفکر خلاق و توانمندسازی روستائیان در اولویت قرار گیرد. در خصوص افزایش پس انداز و قدرت سرمایه گذاری روستاییان در کسب وکارهای روستایی اقدامات موثری از قبیل معافیت های مالیاتی، اعطای تسهیلات بانکی و غیره، صورت بگیرد. زیرساخت های فیزیکی، ارتباطی و عمومی برای روستائیان مهیا شود و نهایتا شرایط طبیعی حاکم بر منطقه به لحاظ جهت بهره برداری مناسب از منابع، لحاظ شود.

    کلیدواژگان: کسب وکار روستایی، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی-فرهنگی، عوامل نهادی، عوامل طبیعی
  • مهسا جهانی، مهسا فاطمی* صفحات 23-37

    در سالیان اخیر همزمان با پیشرفت های فزاینده تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطات، بسیاری از تعاملات در دنیای واقعی به جهان مجازی انتقال یافته است. با گذشت زمان و روند تحولات جهانی، فعالیت های روزمره جوامع با سرعت غیرمنتظره ای در حال مکانیزه شدن هستند؛ به طوری که در منزل، محیط کار و تجارت، آثار انقلاب ریزپردازنده ها به وضوح نمایان است. هدف کلی پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر تمایل نسبت به راه اندازی کسب وکارهای الکترونیک در بین اعضای شرکت های دانش بنیان استان سیستان و بلوچستان بود. این پژوهش با روش کمی با بهره گیری از فن پیمایش در قالب یک مطالعه توصیفی انجام گرفت. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 162 نفر از اعضای شرکت های دانش بنیان مستقل و مستقر در پارک علم و فناوری استان سیستان و بلوچستان بود؛ که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط جمعی از اساتید بخش ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز تایید شد. به منظور پایایی پژوهش نیز یک مطالعه راهنما با نمونه ای 30 نفره، خارج از نمونه اصلی، از اعضای شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری استان فارس انجام گرفت. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای آگاهی از قوانین تجارت الکترونیک، سواد رایانه و اینترنت، نگرش به راه اندازی کسب وکار الکترونیک، هنجارهای ذهنی و سودمندی درک شده عواملی هستند که به طور مستقیم بر تمایل افراد به راه اندازی کسب وکار الکترونیک تاثیرگذار بودند. متغیر سواد رایانه و اینترنت، دارای بیشترین تاثیر بر تمایل به پذیرش تجارت الکترونیک بود. درنهایت، بر اساس یافته های پژوهش، راهکارهایی برای افزایش تمایل صاحبان کسب وکار به راه اندازی کسب وکار الکترونیک ارائه گردید.

    کلیدواژگان: تمایل، سواد رایانه و اینترنت، سودمندی درک شده، کسب وکار الکترونیک، نگرش، هنجارهای ذهنی
  • رحیم ساعی، علی اسدی*، خلیل کلانتری، امیر علم بیگی صفحات 39-53

    به منظور افزایش اشتغال روستایی، نیاز اساسی به مطالعه عمیق با هدف شناسایی و تحلیل مولفه ‏های موثر بر چالش‏ های پیش روی توسعه کشت گل محمدی در استان آذربایجان شرقی ضروری است. بررسی ادبیات پژوهش های مرتبط نشان می دهد که تاکنون مطالعه مشابه ی با روش آینده پژوهی، چالش های توسعه کشت گل محمدی را در این استان تحلیل نکرده است. بدین منظور، پس از تایید روایی صوری ابزار پژوهش (پرسشنامه) با استفاده از کارشناسان خبره در کشت گل محمدی استان آذربایجان شرقی، مولفه های حاصل از مطالعه دلفی در قالب ماتریس هایی، تکمیل و در محیط نرم افزار تخصصی میک مک (Micmac) تحلیل شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مولفه های موثر بر چالش های توسعه کشت گل محمدی شامل کمبود سرمایه، آلودگی شیمیایی (آلودگی گل محمدی تولیدی در برخی مناطق به باقی مانده سموم و مواد شیمیایی)، عدم مشارکت بخش خصوصی، حضور ناکافی کارشناسان و عدم سرمایه گذاری در زیرساخت های کشاورزی بودند. همچنین، تحلیل شدت ارتباط بین مولفه ها نشان داد که چالش های توسعه کشت گل محمدی در استان به دلیل کمبود سرمایه و ایجاد یک دور باطل حل نشده باقی مانده است. از این رو سرمایه گذاری همزمان در صنایع تکمیلی گل محمدی، ترویج جایگزینی روش های سالم در مدیریت آفات و بیماری های گل محمدی و وضع قوانینی مبنی بر تفویض اختیار، قدرت و مسئولیت هدف گذاری ها در سیاست های مرتبط با کشت گل محمدی، ارزیابی و حسابرسی آن ها به ارگان های متخصص مستقل از گروه های غیررسمی با اعضای صاحب نفوذ، قدرتمند و با اهداف منافع شخصی در وزارت جهاد کشاورزی، پیشنهادهای پژوهش حاضر می‎ باشند.

    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، آینده پژوهی، مدیریت کشت، گل محمدی
  • زبیده کوچکی، فاطمه رزاقی بورخانی*، فاطمه قربانی پیرعلیدهی، طاهر عزیزی خالخیلی صفحات 55-74

    امروزه تغییر رفتار انسانی با اتخاذ کارآفرینی سبز برای آینده ای پایدار لازم است. کارآفرینی سبز به عنوان یک اصطلاح جدید پایداری و راهبردی برای سبزتر کردن تجارت و کسب و کار با به حداقل رساندن عوامل مضر بر محیط زیست و تعهد به پایداری اقتصادی و اجتماعی ارائه شده است. با این حال علی رغم مزایا و منافع کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی، موانع متعددی نیز بر سر راه توسعه آن وجود دارد. هدف اصلی این تحقیق شناسایی موانع و بازدارنده های کارآفرینی سبز در واحدهای گلخانه ای استان گلستان با تحلیل PESTEL است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل واحدهای گلخانه ای کاشت سبزی و صیفی جات فعال در استان گلستان بودند که نمونه ها به صورت تمام شماری با 70 بهره بردار گلخانه ای مورد مطالعه قرار گرفت. این پژوهش از لحاظ نوع هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی و از نوع همبستگی است. در میان تحقیقات مختلف، در تحقیق حاضر بررسی موانع و چالش های کارآفرینی سبز برای نخستین بار براساس تحلیل PESTEL انجام گرفت. روایی صوری آن طبق نظر جمعی از کارشناسان و متخصصان جهاد کشاورزی استان گلستان و اعضای هیئت علمی ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری تایید گردید و روایی همگرا با استفاده از شاخص میانگین واریانس استخراج شده و نیز پایایی با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (بالاتر از 0/6) تایید گردید. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر روش حداقل مربعات جزئی با نرم افزار Smart PLS3 استفاده شد. نتایج نشان داد که براساس ضریب مسیر و واریانس استخراج شده (R2) به ترتیب عوامل زیست محیطی، اجتماعی، قانونی، تکنولوژیکی، سیاسی و اقتصادی مهم ترین چالش ها و موانع کارآفرینی سبز هستند. خرید تضمینی و قراردادی محصولات سبز توسط دولت، اصلاح مقررات و قوانین جهت صادرات محصول و برندسازی محصولات سبز برای توسعه کارآفرینی سبز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: موانع و بازدارنده، مدیریت رفتار سبز، سیستم تولید گلخانه ای، پایداری زیست محیطی
  • لطیف حاجی*، ناصر ولی زاده صفحات 75-94

    برداشت بیش از حد گیاهان مرتعی برای مصارف مختلف، نگرانی‏ ها در مورد انقراض گونه‏ های گیاهی را افزایش داده ‏است. از این رو، مطالعه حاضر نیاز به تغییر الگوهای ذهنی در مورد نوع و نحوه برداشت گیاهان مرتعی را مورد تاکید قرار می‏ دهد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل روانشناختی رفتار محیط ‎زیستی زنان روستایی در برداشت گیاهان مرتعی انجام شد. برای این منظور از نسخه‏ی توسعه ‎یافته نظریه رفتار برنامه ‏ریزی شده استفاده شد. روش تحقیق مورد استفاده در این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش زنان روستایی شهرستان نقده (17756نفر) بودند که 384 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ‎ای با انتساب متناسب به عنوان نمونه انتخاب شدند. برآورد حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان انجام شد. مدل پژوهش با گردآوری داده از 372 نفر از زنان روستایی شهرستان نقده مورد ارزیابی قرار گرفت. برای جمع‏آوری داده ‏ها از پرسشنامه محقق ‎ساخته به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد که روایی و پایایی (0/83 0/71 =α) آن مورد تایید قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ‏های تحقیق از نرم افزار Smart-PLS3 استفاده شد. یافته ‏های پژوهش نشان داد که تاثیر پنج متغیر نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتار درک‏شده، هنجارشخصی و خودپنداره بر نیت مستقیم و معنی ‏دار بود. افزون بر این، بر اساس نتایج مدل سازی معادلات ساختاری، متغیر نیت به طور معنی ‏داری رابطه بین متغیرهای وابسته و مستقل را واسطه ‎گری می کند. متغیرهای مستقل به ترتیب توانستند 64 درصد و 45 درصد از واریانس متغیرهای نیت رفتاری و رفتار زیست‏ محیطی زنان روستایی را در برداشت گیاه مرتعی تبیین کنند. از منظر کاربرد نتایج، پژوهش حاضر بینش های ارزشمندی در زمینه چگونگی تحلیل نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتار درک‏شده، هنجار شخصی و خودپنداره زنان در سیاست‏گذاری و تصمیم‏گیری در مورد مدیریت مراتع را ارائه ‏می‏ دهد.

    کلیدواژگان: حفاظت از مراتع، گیاهان مرتعی، روانشناسی زیست‏ محیطی، زنان روستایی، شهرستان نقده
  • مهتاب پورآتشی* صفحات 95-108

    ماموریت مطالعاتی اعضای هیئت علمی در جامعه و صنعت یکی از راهکارهای برقراری ارتباط نظام مند دانشگاه با جامعه و صنعت است و برای برنامه ریزی و اجرای هرچه اثربخش تر این مهم لازم است کم و کیف این برنامه بر اساس تجارب زیسته ذی نفعان مورد واکاوی عمیق قرار گیرد. بنابراین، پژوهش حاضر با رویکرد کیفی به تحلیل تجارب زیسته اعضای هیئت علمی کشاورزی از ماموریت مطالعاتی در جامعه و صنعت پرداخته است و بدین منظور از روش پدیدارشناسی بهره گرفته شده است. برای گردآوری داده ها با اعضای هیئت علمی کشاورزی منتخبی از دانشگاه های کشور مصاحبه عمیق انجام گرفت و تا انجام 13 مصاحبه و رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از راهبرد هفت مرحله ای کلایزی و با استفاده از نرم افزار مکس کیودا (MAXQDA) انجام گرفت. برای بررسی دقت و اعتبار داده ها از معیارهای قابلیت اعتبار، قابلیت انتقال، قابلیت اطمینان و قابلیت تایید استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد دستاوردهای قابل انتظار از ماموریت مطالعاتی اعضای هیئت علمی در جامعه و صنعت شامل چهار مقوله (الف) ارتقای علمی، آموزشی و پژوهشی؛ (ب) اعتمادسازی و گسترش همکاری آتی؛ (ج) ارتباطات، حمایت و شبکه سازی؛ و (د) فردی-حرفه ای می باشد. این درحالی است که بر اساس تجارب زیسته مشارکت کنندگان در پژوهش، (الف) شفافیت و اطلاع رسانی؛ (ب) فرایند اداری؛ (ج) ضوابط و دستورالعمل ها؛ (د) خدماتی حمایتی؛ و (ه) همسویی با دغدغه هیئت علمی از چالش های ماموریت مطالعاتی اعضای هیئت علمی در جامعه و صنعت است که برای اجرای اثربخش ماموریت مطالعاتی لازم است تصمیم گیری ها و اقداماتی برای حذف و از میان برداشتن چالش های بیان شده صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ماموریت مطالعاتی، جامعه و صنعت، دانشگاه، ارتقای علمی، شبکه سازی، گسترش همکاری آتی
  • مرجان واحدی*، همایون مرادنژادی، عماد سلامت صفحات 109-124

    تنبلی اجتماعی، کاهش بازده افراد، کارکنان و سازمان ها را به دنبال دارد. این موضوع در تعاونی ها که ساختار آن ها، نیازمند همیاری و کار گروهی هستند، بیش از هر سازمان دیگری خود را نشان می دهد. این پژوهش با هدف واکاوی عوامل اثرگذار بر تنبلی اجتماعی در بین مدیران تعاونی های خدماتی روستایی استان ایلام و با بهره گیری از روش شناسی توصیفی-همبستگی انجام شده است. از بین 143 نفر از مدیران تعاونی های روستایی، حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 103 نفر برآورد گردید که این افراد با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته می باشد که روایی آن با نظر 3 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه ایلام به تایید رسید. پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (91/2) مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید. یافته ها نشان داد که رابطه متغیرهای وجدان کاری، خود مداری، نارضایتی شغلی، نبود انگیزه پیشرفت و تعهد شغلی با تنبلی اجتماعی معنادار است. تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که 4 متغیر نبود انگیزه پیشرفت، تعهد شغلی، وجدان کاری و نارضایتی شغلی در مجموع 53/1 درصد از تغییرات متغیر وابسته تنبلی اجتماعی را تبیین کرده اند. پیشنهاد می شود با هدف افزایش بهره وری مالی و رضایتمندی اعضاء و مدیران تعاونی ها برای کار و تلاش بیشتر، فرصت های کارآفرینانه جدید برای فعالیت تعاونی های روستایی شناسایی شده و همچنین موضوع ورود تعاونی ها به عرصه های نوین دارای مزیت نسبی در استان و افزایش جذابیت شغلی تعاونی های روستایی در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعاونی های خدماتی، روستا، مدیر، تنبلی اجتماعی
  • فاطمه کاظمیه*، حسین کوهستانی، امیرعلی وظیفه صفحات 125-138

    گردشگری روستایی بخشی از بازار گردشگری و منبعی برای اشتغال و درآمد می باشد. از همین رو، برنامه ریزی و آینده نگاری توسعه پایدار گردشگری، توجه بسیاری از سیاست گذاران، جامعه شناسان و برنامه ریزان در سراسر جهان را به خود معطوف کرده است. پژوهش حاضر بر اساس نیاز به آینده پژوهی در حوزه گردشگری روستایی شهرستان هریس می باشد. این پژوهش درصدد رسیدن به پاسخی قانع کننده به این سوال است که سناریوهای توسعه آینده گردشگری روستایی شهرستان هریس کدم اند؟ بر این اساس، پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل استفاده از اسناد و مدارک (کتابخانه ای)، مصاحبه و پرسشنامه می باشد. پانل افراد پاسخگو متشکل از 30 نفر از اساتید دانشگاهی و همچنین خبرگان برنامه ریزی و توسعه بود. تعداد 62 سناریو با سازگاری بالا انتخاب شدند و با توجه به اینکه هرکدام از عوامل کلیدی دارای تعداد سه سناریو محتمل هستند. هر یک از سناریوها به سه دسته، مطلوب، ایستا و بحرانی تقسیم شدند. «عدم اجرای سیاست ها و برنامه ای مشخص برای توجه به گردشگران روستایی به عنوان سفیران فرهنگی» به عنوان سناریوی سازگار شناسایی شد که با فرض «برنامه ریزی منسجم و کارآمد در راستای طراحی فضاهای مناسب جهت برگزاری مراسم و آیین های سنتی با بهره گیری از نمادهای فرهنگی (طراحی مسیرهای فرهنگی برای گردشگران)» پشتیبانی می شود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، گردشگری روستایی، هریس
  • لیلا صفا*، روح الله رضائی، طاهر برزگر، عصمت مهاجری، یونس خسروی صفحات 139-156

    با توجه به اهمیت کشت های گلخانه ای، بهبود سطح دانش و مهارت فنی گلخانه داران به منظور افزایش میزان عملکرد تولید آن ها ضروریبه نظر می رسد. بر این اساس، این پژوهش پیمایشی با هدف اصلی شناسایی و واکاوی نیازهای آموزشی گلخانه داران استان زنجان انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را 147 نفر از گلخانه داران فعال دارای پروانه بهره برداری در استان زنجان در سال 1401 تشکیل دادند که تعداد 120 نفر از آن ها از طریق روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش برای گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که روایی محتوایی آن از سوی اعضای هیئت علمی دانشگاه زنجان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، بررسی و تایید شد. به منظور بررسی پایایی پرسشنامه نیز پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس اصلی پرسشنامه یعنی سنجش نیازهای آموزشی گلخانه داران در حد قابل قبول (یعنی 0/89) بود. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSSWin26 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که نیازهای آموزشی گلخانه داران استان زنجان شامل شش دسته "عوامل مرتبط با مسائل فنی قبل از کاشت محصول و پس از برداشت آن"، "مسائل فنی مرتبط با کاشت محصول"، "مدیریت گلخانه و برداشت و بسته بندی محصول"، "روش های بازاریابی، تبلیغات و ارزش افزایی محصول"، "مکان یابی و مسائل فنی مرتبط با طراحی گلخانه" و "آفات و بیماری ها و مدیریت آن ها" می باشند. همچنین، نتایج این پژوهش حاکی از آن است که شدت نیازهای آموزشی در بین گلخانه داران مورد مطالعه به ویژه تولیدکنندگان محصول خیار بالا می باشد که این موضوع دلالت بر ضرورت تدوین و اجرای دوره های مرتبط برای پوشش نیازهای آموزشی گلخانه داران داشت.

    کلیدواژگان: کشاورزی حفاظت شده، گلخانه، ضعف دانش فنی، نیازسنجی، استان زنجان
  • منیژه لطفوی، لاله صالحی*، فیض الله منوری فرد صفحات 157-175

    رفتارهای مسئولانه ی محیط زیستی افراد که به طور عمیقی ریشه در ارزش های آن ها دارد به عنوان مهم ترین عامل پایداری محیط زیستی شناخته شده است. با این حال، از یک سو نظرات درباره ی ابعاد رفتار مسئولانه ی محیط زیستی پراکنده است و از سوی دیگر پژوهش ها در ایران درباره ی نقش گونه های مختلف ارزشی در تبیین این رفتار بسیار نادر است؛ بنابراین، هدف این پژوهش در گام نخست تدوین ابزاری برای ارزیابی رفتار مسئولانه ی محیط زیستی با توجه به ابعاد آن در میان گردشگران پارک جنگلی طاق بستان و سپس تدوین مدلی ارزش بنیان برای تقویت این رفتار بود. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده در دو سایت غربی و شرقی پارک بود (300=n). ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته و مبتنی بر سوابق پژوهشی بود که روایی و پایایی آن با استفاده از شاخص های ضریب پایایی ترکیبی، آلفای کرونباخ، میانگین واریانس استخراجی و میانگین واریانس تسهیم شده برای بخش های مختلف تایید شد. داده ها در محیط نرم افزارهای IBM-SPSSVer22 و Smart-PLS 3.0 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که گونه های ارزشی به شکل یکسان بر رفتار مسئولانه ی محیط زیستی گردشگران اثر نمی گذارند و نحوه ی اثرگذاری آن ها علاوه بر تفاوت از نظر شکلی، از مسیرهای مختلف است. با این حال، گونه ی ارزشی توجه به ماورای خود مهم ترین گونه ی هدایت کننده ی رفتار مسئولانه ی محیط زیستی گردشگران و گونه ی ارزشی توجه به تعالی خود مهم ترین گونه ی ارزشی بازدارنده ی آن بود. درنهایت، یافته های پژوهش نشان داد که متغیرهای پژوهش در مجموع 85/7 درصد از واریانس متغیر رفتار مسئولانه ی محیط زیستی را تبیین می کنند. شاخص افزونگی مقدار متقابل نیز حاکی از قدرت بالای مدل ارائه شده در پیش بینی رفتار مسئولانه ی محیط زیستی بود.

    کلیدواژگان: نظریه ی فعال ساز هنجار، توسعه ی پایدار مقاصد گردشگری، تناقض در گونه های ارزشی، آگاهی از پیامدهای رفتاری
  • مسلم سواری*، سجاد شحیط زاده صفحات 177-194

    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر هنجارهای شخصی و اجتماعی بر به کارگیری رفتارهای محیط ‏زیست‏ گرایانه می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام کشاورزان شهرستان باوی (استان خوزستان) بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به تعداد 390 نفر و روش نمونه‏ گیری چندمرحله ‏ای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار جمع‏ آوری داده ها پرسشنامه ‏ای بود که روایی صوری و محتوایی آن بر اساس نظر اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید گردید. همچنین، از شاخص میانگین واریانس استخراج شده (AVE) برای تعیین روایی همگرا و شاخص پایایی ترکیبی (CR) برای تعیین پایایی مدل استفاده شد. نتایج حاصل از اولویت‏ بندی رفتارهای محیط ‏زیست‏ گرایانه در میان کشاورزان نشان داد که دو رفتار «استفاده از شخم حداقل به منظور کاهش فرسایش خاک» و «استفاده از کودهای آلی و دامی در مزرعه» به ترتیب از اولویت بالاتری در میان کشاورزان برخوردار بودند. علاوه بر این نتایج مد ل سازی معادلات ساختاری نشان داد که هنجارهای دستوری، شخصی و توصیفی اثر قابل توجهی بر قصد و رفتار کشاورزان نسبت به به کارگیری رفتارهای محیط ‏زیست ‏گرایانه در محیط زیست دارند که در نهایت توانستند 63/1 درصد از واریانس متغیر وابسته تحقیق (رفتار محیط ‏زیست ‏گرایانه) را تبیین نمایند. یافته‏ های این پژوهش ضمن افزودن دانش جدید به حوزه این پژوهش، می ‏تواند در برنامه‏ ریزی و سیاست ‏گذاری برای کاهش مشکلات محیط زیستی ناشی از بخش کشاورزی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای محیط ‏زیست‏ گرایانه، حفظ محیط زیست، کشاورزی پایدار، هنجارهای اجتماعی، هنجارهای شخصی
  • هادی مومنی هلالی، مهرداد عمواقلی طبری*، وحید خسروی، هدی آبادیان، علیرضا نبی پور صفحات 195-216

    آگاه نمودن دست اندرکاران و مجریان برنامه های آموزشی-ترویجی در خصوص اثرات برنامه های اجرا شده، یکی از مولفه های مهم در طراحی و اجرای آموزش است. بر این اساس پژوهش حاضر به تحلیل اثرات دوره های آموزشی-ترویجی انتقال یافته های مدیریت تلفیقی عوامل زنده زیان آور برنج در میان برنج کاران استان مازندران با استفاده از مدل کرک پاتریک پرداخته است. این پژوهش با استفاده از روش کمی و به شیوه پیمایش انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه متشکل از دو گروه می باشد. گروه اول برنج کارانی هستند که در طی پنج سال اخیر تا یک سال قبل از اجرای این مطالعه در دوره های آموزشی-ترویجی انتقال یافته های مدیریت تلفیقی عوامل زنده زیان آور برنج مشارکت (250 =N) داشتند. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 146 نفر از برنج کاران به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. گروه دوم شامل 70 نفر از مدیران و کارشناسان دخیل در اجرای دوره های آموزشی-ترویجی  می باشند که به روش سرشماری 51 نفر در این مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر مدل چهار سطحی کرک پاتریک می باشدکه روایی آن به وسیله پانلی از متخصصان معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور و سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران و پایایی آن نیز از طریق محاسبه ضریب آلفا کرونباخ (0/89) تایید شد. نتایج در سطح یک مدل کرک پاتریک نشان داد که با اطمینان 99 درصد می توان ادعا کرد که برنج کاران نسبت به دوره های آموزشی-ترویجی احساس (واکنش) مثبت داشتند. سطح دوم نتایج نشان داد که میزان دانش و آگاهی برنج کاران نسب به قبل از شرکت در دوره های آموزشی-ترویجی با اختلاف معنی دار در سطح 1 درصد خطا افزایش یافته است. مطابق با یافته های سطوح سوم (رفتار) و چهارم (نتایج) با اطمینان 99 درصد می توان ادعا کرد که دوره های آموزشی-ترویجی انتقال یافته های مدیریت تلفیقی عوامل زنده زیان آور برنج توانسته اند در رفتار برنج کاران تغییرات مثبت ایجاد کند و دستاوردهای مهی برای آن ها به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: برنامه های آموزشی-ترویجی، مدیریت تلفیقی عوامل زنده زیان آور، مدل کرک پاتریک، برنج کاران
|
  • M .Mohammadzadeh *, F. Mohamadi, T. Sharghi, B .Hosseinpour Pages 1-22

    Rural development is one of the important priorities of the macro-development plan, especially in developing countries. In order to achieve it, rural businesses are considered as the most important element of the rural economy and a tool for economic and social growth. Rural businesses cause the villagers to stay in the village, create jobs, and reduce unemployment. Increasing income and productivity, revitalizing traditional jobs, etc. are the other impacts of rural businesses. In this regard, the current research was conducted with the aim of identifying and prioritizing the influential components in setting up rural businesses. The statistical population consisted of 133 experts in the field of rural business in Urmia County. Based on the table of Krejcie and Morgan, 97 cases were selected as a statistical sample. The data collection was based on a questionnaire containing the components extracted from the review of the research background in the form of a pairwise comparison matrix. To analyze the data, a network analysis method based on Dimtel approach was used. The results showed that the most effective variables for rural business were “availability of raw materials”, “appropriate financing”, “existence of suitable environmental conditions”, “governmental supportive policies”, “investment security”, and “innovation and creativity”. According to the findings form investigation of mutual and intra-network effects between the variables and indicators of stablishing a rural business, priority should be given to socio-cultural, economic, institutional, and natural indices, respectively. Therefore, it is suggested to give priority to the areas of creating self-confidence, creative thinking, and empowerment of villagers through proper training. Effective measures such as tax exemptions, granting banking facilities, etc. should be taken to increase savings and investment power of villagers in rural businesses. Physical, communication, and public infrastructures should also be provided for the villagers. Finally, the natural conditions governing the region should be taken into account in order to use the resources properly.

    Keywords: Rural Business, economic factors, socio-cultural factors, Institutional Factors, Natural Factors
  • M. Jahani, M. Fatemi * Pages 23-37

    In recent years, along with the increasing development of information and communication technologies, many interactions in the real world have been transferred to the virtual world. The routine activities of different societies are being mechanized at an unexpected speed over time due to the global trends. So, the effects of microprocessor revolution are clearly visible everywhere, at home, work, and businesses. Determination and analysis of factors affecting the intention to e-commerce business among the knowledge-based companies of Sistan and Baluchistan province was the main purpose of this study. The sample of research included 162 members of knowledge-based companies who were independent or located in Science and Technology Park of Sistan and Baluchistan province, which were selected through stratified random sampling method. The required data was collected with questionnaire. The content and face validity were checked by a panel of professors of Department of Agricultural Extension and Education at Shiraz University. The reliability was also confirmed through a pilot study conducted with a sample of 30 individuals who were the members of knowledge-based companies in Science and Technology Park of Fars province. According to the results of the SEM, the variables of knowledge about the e-commerce laws, computer and internet literacy, attitude towards e-commerce, subjective norms, and perceived usefulness were the factors that had direct effects on the respondents` intention to e-commerce startup. Computer and internet literacy had the highest effects on the entrepreneurs` intention toward e-commerce. Finally, some applicable suggestions were presented to increase the intention of business owners to start e-business, based on research findings.

    Keywords: intention, Computer, internet literacy, Perceived Usefulness, e-commerce, Attitude, Subjective Norms
  • R .Saei, A .Asadi *, Kh .Kalantari, A .Alambeigi Pages 39-53

    In order to increase rural employment, a fundamental need for a deep study with the aim of identifying and analyzing components affecting challenges of Damask Roses cultivation development in East Azerbaijan province is obvious. Related literature review shows that no similar study has analyzed the challenges of Damask Roses cultivation development in the province with futures studies method. For this purpose, after validating the face validity of the research tool (a researcher-made questionnaire) using experts of the cultivation of roses in East Azerbaijan province, the components obtained from the Delphi study were completed and analyzed in the form of matrices and in the Micmac specialized software environment. The results showed effective components of Damask Roses cultivation development in the province included lack of financial capital, chemical contamination (contamination of Damask Roses in some areas with residuals of toxins and chemicals), non-participation of private sector, experts insufficient presence, and non-investment in agricultural infrastructure. Furthermore,  the analysis of the intensity of the relationship between the components showed that the challenges of developing Damask Roses cultivation in the province remain unsolved due to the lack of capital and the creation of a vicious circle.  Simultaneous investing in Damask Roses processing industries, extension of replacing  healthy methods in the management of Damask Roses pests and diseases, establishing laws based on authority delegation, sovereignty, and responsibility of target setting to the policies of cultivating Damask Roses, continuous evaluation, and accountability to the bodies independent from "informal groups with influential and powerful members " in the Ministry of Jihad and Agriculture are among the most important suggestions of present research.

    Keywords: East Azerbaijan, Futures Studies, Cultivation Management, Damask Roses
  • Z .Kouchaky, F. Razzaghi *, F. Ghorbani Piralidehi, T. Azizi Pages 55-74

    Today, changing human behavior by adopting green entrepreneurship is necessary for a sustainable future. Green entrepreneurship is a new sustainability term and a strategy to green a business by minimizing harmful factors on the environment and committing to economic and social sustainability. Despite the advantages and benefits of green entrepreneurship in agricultural sectors; there are many barriers to development of this type of entrepreneurship. The main goal of this research is to identify the barriers and limitations of green entrepreneurship in the greenhouse units of Golestan province with PESTEL analysis. The statistical population studied included active vegetable and summer greenhouse units in Golestan province, and the samples were studied in full with 70 greenhouse systems. This research is applied and descriptive and correlational (variance matrix analysis) in terms of purpose and data collection method, respectively.  Among various researches, in this study, the barriers and challenges of green entrepreneurship were investigated for the first time based on PESTEL analysis. The face validity of the research tool was confirmed based on the collective opinion of experts and specialists of agricultural Jihad of Golestan province and faculty members of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. Discriminant validity was assessed using AVE and reliability was evaluated through Cronbach's alpha and composite reliability indices (higher than 0.6). For data analysis, confirmatory factor analysis based on partial least squares method with Smart PLS3 software was used. The results revealed that environmental, social, legal, technical, political, and economic factors are the most important challenges and barriers of green entrepreneurship. Guaranteed and contractual purchase of green products by the government and amendment of regulations and laws for exporting and branding green products are suggested for the development of green entrepreneurship.

    Keywords: Barriers, deterrents, Green behavior management, Greenhouse production system, Environmental Sustainability
  • L. Haji *, N. Valizadeh Pages 75-94

    The over-harvesting of rangeland plants for various purposes has led to growing concerns about the extinction of plant species. Therefore, present study highlights the need to change mental patterns regarding the type and method of harvesting rangeland plants. The present study aimed at psychological analysis of rural women's environmental behavior in harvesting rangeland plants using the extended Theory of Planned Behavior (TPB). This study is a descriptive-correlational study. The statistical population of the research was rural women of Naghadeh County (17756 people), of which 384 cases were selected as a sample using stratified random sampling method with proportional assignment. The estimation of the sample size was done using the Karjesi and Morgan table. The research model was tested with 372 rural women of Naghadeh County. A structured and researcher-made questionnaire was used to collect data, and its validity and reliability (α= 0.71-0.83) were verified using diverse indices. Smart-PLS3 software was employed to test the research hypotheses. The research findings showed that the effect of five variables attitude, subjective norm, perceived behavioral control, personal norm, and self-identity on intention was statistically significant. Moreover, based on the results of structural equation modeling, the intention significantly mediates the relationship between dependent and independent variables. Furthermore, the independent variables were able to explain 64% and 45% of the variance of rural women's behavioral intention and environmental behavior in harvesting rangeland plants, respectively. From a practical perspective, the current research provides invaluable insights for using the variables attitude, subjective norm, perceived behavioral control, personal norm, and self-identity in policy-making and decision-making, which can encourage rural women to adopt environmental behavior in rangelands.

    Keywords: Rangeland conservation, Rangeland plants, Environmental Psychology, Rural Women, Naghadeh County
  • M. Pouratashi * Pages 95-108

    Society and industry sabbatical leave is one of the ways to establish a systematic collaboration between “universities” and “society and industry”. In order to plan and implement this matter as effectively as possible, it is necessary to deeply analyze the merits and demerits of this program based on the lived experiences of the beneficiaries. Therefore, this research studied the lived experiences of agricultural faculty members with a qualitative approach. Phenomenological method was identified to a suitable method for this purpose. In order to collect data, some in-depth interviews were conducted with the agricultural faculty members. After conducting 13 interviews and achieving the theoretical saturation, data gathering was stopped. Data were analyzed using Colaizzi's strategy and MAXQDA software. Trustworthiness of the data and results was achieved by credibility, authenticity, transferability, and confirmability. The findings showed that the expected outcomes of faculty members from the society and industry sabbatical leave included: (a) scientific, educational, and research promotion, (b) trust and expanding future cooperation, (c) communication, support, and networking, and (d) personal-professional promotion. However, based on the lived experiences of participants, some factors including (a) transparency and information, (b) administrative process, (c) rules and guidelines, (d) support services, and (e) aligning with the concern of the faculty member were of the most important challenges of faculty members in their sabbatical leave in society and industry. Therefore, for the effective implementation of the sabbatical leave, it is necessary to make decisions and actions to eliminate the mentioned challenges.

    Keywords: Sabbatical leave, Society, industry, university, Scientific promotion, Networking, Expanding Future cooperation
  • M .Vahedi *, H .Moradnezhadi, E. Salamat Pages 109-124

    Social laziness leads to a decrease in the efficiency of individuals, employees, and organizations; this issue shows itself more than any other organization in organizations such as cooperatives whose structure requires cooperation and teamwork. This research was carried out with the aim of analyzing social laziness in rural cooperatives of Ilam province using descriptive-correlational methodology. From 143 managers of rural cooperatives, the sample size was estimated to be 103 using the Krejcie and Morgan table. The samples were selected using random sampling method with proportional assignment. The instrument of data collection was a questionnaire whose validity was confirmed by three members of the academic staff of Ilam University. Its reliability was also calculated using Cronbach's alpha coefficient (0.91). Data analysis was performed using SPSS software. The findings showed that the relationships of the variables work conscience, self-control, job dissatisfaction, lack of progress motivation, and job commitment with social laziness are significant. Multiple regression analysis also showed that the four variables of lack of achievement motivation, job commitment, work conscience, and job dissatisfaction in total explained 53.1% of the changes in dependent variable social laziness. It is suggested that with the aim of valuing the activities of rural cooperatives and increasing the work motivation of people who are active in the field of rural cooperatives, their entrepreneurial opportunities be identified. Also, the issue of entering cooperatives into new fields with relative advantage in the province and increasing the job attractiveness of rural cooperatives should be put on the agenda.

    Keywords: Service cooperatives, Village, manager, Social Laziness
  • F .Kazemiyeh *, H .Koohestani, A. A. Vazifeh Pages 125-138

    Rural tourism is a part of the tourism market and a source of employment and income. Planning and foresight of sustainable development of tourism has attracted the attention of many policy-makers, sociologists, and planners around the world in order to provide the foresight of sustainable development of tourism in economic, social, and environmental dimensions. Based on the need for future research in the field of rural tourism in Heris County, the current research aims to answer the question that what are the scenarios that will affect the future development of rural tourism in Heris County? Based on this, the current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. According to the objectives of the present research, document-based (library) study and interview were used as the method and tools of data collection. The panel of respondents consists of 30 university professors as well as planning and development experts. Through the research process, 62 scenarios with high compatibility were selected and considering that each of the key factors has 3 possible scenarios, each scenario was divided into 3 categories, favorable, static, and critical. "The lack of implementation of specific policies and programs to pay attention to rural tourists as cultural ambassadors" was identified as a compatible scenario, which is supported by the assumption of "coherent and efficient planning in direction of designing suitable spaces for holding ceremonies and traditional rituals using cultural symbols (designing cultural routes) for tourists)".

    Keywords: Future research, Heris County, Rural tourism, Scenario wizard
  • L .Safa *, R. Rezaei, T .Barzegar, E .Mohajeri, Y .Khosravi Pages 139-156

    Considering the importance of greenhouse crops on the one hand and the need to improve the level of technical knowledge and skills of greenhouse owners in order to increase their production performance on the other hand, this survey research was conducted with the main purpose of identifying and analyzing the training needs of greenhouse owner in Zanjan province. The statistical population of the research was made up of 147 active greenhouse owners with operation licenses in Zanjan province in 2022 of which 120 were selected through the stratified sampling method with proportional assignment. The research instrument for data collection was a questionnaire, the content validity of which was established by the faculty members of University of Zanjan and the experts of Jihad Agriculture Organization of Zanjan Province. In order to check the reliability of the questionnaire, a pilot study was also conducted, and the value of Cronbach's alpha calculated for the main scale of the questionnaire named training needs of greenhouse owners. The results of reliability analysis through Cronbach's alpha demonstrated an acceptable (i.e., 0.89) level of reliability for the research instrument. The collected data were analyzed using SPSSWin26 software. The results showed that the greenhouse owners' training needs in Zanjan Province can be loaded on six components including “factors related to technical issues before planting and after harvesting”, “technical issues related to crop planting”, “greenhouse management and harvesting and packaging”, “methods of marketing, advertising and value enhancement of the crop”, “location and technical issues related to the design of the greenhouse”, and “pests and diseases and their management”. Moreover, the results indicated that the intensity of training needs among the surveyed greenhouse owners, especially cucumber producers, was high, indicating the necessity of compiling and implementing related courses to cover the greenhouse owners' training needs.

    Keywords: Protected agriculture, Greenhouse, Weak technical knowledge, needs assessment, Zanjan Province
  • M .Lotfavi, L. Salehi *, F. Monavvarifard Pages 157-175

    Individuals’ environmentally responsible behavior (ERB) which strangely rooted in their values has been known as a fundamental factor for environmental sustainability. However, in the one hand, opinions about the ERB dimensions are scattered and on the other hand, researches in relation to the role of value types on the ERB is scarce in Iran. Therefore, the first purpose of the research is to develop an instrument for assessing tourists’ ERB according to its dimensions and then, developing a value-based model for fostering ERB among forest parks tourists. Simple random method was used to select participators in two sites of the park (western and eastern sites). A researcher-made questionnaire was used to collect data. Reliability and validity of the research tool were confirmed using Composite Reliability, Cronbach alpha, Average Variance Extracted (AVE), and Average Shared Variance (ASV). Results showed that the tourists’ value types don’t similarly affect ERB and each of them has its specific effect. However, the self-transcendence is the main value type for predicting ERB and self-enhancement value negatively and significantly influences ERB. Finally, the model variables explained 85.7% of variance of tourists’ ERB. In addition, our findings indicated that the empirical model is of great power to predict tourists ERB.

    Keywords: Norm activation theory, Sustainable development of tourism destination, Conflict in value types, Awareness of behavioral consequences
  • M .Savari *, S. Shahitavi Pages 177-194

    The main purpose of this research is to analyze the effects of personal and social norms on the use of pro-environmental behaviors. The statistical population of the research included all the farmers of Bavi County (Khuzestan province). A sample size of 390 farmers was selected for the study using a stratified sampling method with proportional assignment. The data collection tool was a questionnaire. The validity of the research tool was determined based on the opinion of the faculty members of Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan and its reliability was determined through Cronbach's alpha. Furthermore, the Average Variance Extracted Index (AVE) was used to determine construct validity and the Composite Reliability Index (CR) was used to determine model reliability. The results of prioritizing pro-environmental behaviors among farmers showed that the two behaviors "using plow at least in order to reduce soil erosion" and "not keeping plant residues on the field and burning them" are the most and least used behaviors by farmers. In addition, the results of structural equation modeling showed that prescriptive, personal, and descriptive norms have significant effects on the willingness and behavior of farmers to use pro-environmental behaviors, which ultimately accounted for 63.1% of the variance of the dependent variables of the research (pro-environmental behavior). The findings of this research, while adding new insights to the existing knowledge in the field of research, can be useful in planning and policy-making to reduce environmental problems caused by the agricultural sector.

    Keywords: pro-environmental behaviors, Environmental protection, Sustainable agriculture, social norms, personal norms
  • H .Moumenihelali, M .Amuoghli Tabari *, V .Khosravi, H. Abadian, A. Nabipour Pages 195-216

    Informing the practitioners and implementers of extension and training programs about the effects of implemented programs is one of the most important components of designing and implementation educational programs. Based on this, the present research analyzed the effects of extension and training courses on the integrated pest management (IPM) knowledge transfer to the rice farmers of Mazandaran province using the Kirkpatrick model. This study was carried out using a quantitative and survey method. Statistical population consisted of two groups: the first group consisted of rice farmers who participated in the IPM extension and training courses during the last five years up to one year before the implementation of this study (N=250), and using the Krejcie & Morgan table, 146 rice farmers were selected and examined through random sampling method. The second group included 70 managers and experts involved in the implementation of the extension and training courses, among which 51 people participated in this study by census method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on the Kirkpatrick's four-level model, the validity of which was confirmed by a panel of experts from the Rice Research Institute of Iran, Deputy of Mazandaran, and the Mazandaran Agricultural Jihad Organization. Its reliability was confirmed through calculating the Cronbach's alpha coefficient (0.89). Results in the first level of the Kirkpatrick’s model implied that the rice farmers had a positive feeling (reaction) towards the extension and training courses with 99% confidence. In the second level, the results showed that the knowledge and awareness of rice farmers had significantly increased compared to their corresponding awareness before attending the courses with a significant difference in the error level of 1%. According to the findings of the third (behavior) and fourth (results) levels, it can be claimed, with 99% confidence, that the IPM extension and training courses had been able to create positive pro-environmental changes in the behavior of rice farmers, and it has brought about significant achievements for them.

    Keywords: Extension, training programs, Integrated Pest Management, Kirkpatrick model, Rice farmers