فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانائی فرد* صفحات 1-24

    دستیابی به اهداف عالیه هر جامعه در گرو کیفیت انسجام سطوح کشورداری نهفته است زیرا حل مسائل عمومی هر جامعه ای ذیل خط مشی ها، راهبردها و رویه هایی معنا پیدا می کند که از قبل انجام کارویژه های اصلی حکمرانی، مدیریت و عملیات به عنوان سه سطح کشورداری تدوین و اجرای می شوند. مسئولیت همه این کنش ها بر عهده افرادی است که از آنها به عنوان زمامدار، سیاستمدار، خط مشی گذار، مدیر، کارشناس یا مستخدم کشوری یاد می شود. رکن رکین موفقیت در فرآیند کشورداری «تقبل مسئولیت ها و اتخاذ بهنگام تصمیم ها، خط مشی ها، مقررات، راهبردها و رویه های و پاسخگو بودن در قبال تبعات آنها» است. گاهی اوقات رفتار نادرستی در میان صاحبان مسئولیت و حاملان پاسخگویی در فرایند کشورداری ساطع می شود که این فرایند حیاتی اداره جامعه را مخدوش می سازد. در ادبیات کشورداری از این رفتار به عنوان «نپذیرفتن مسئولیت و پاسخگو نبودن» یاد می شود که با درجات مختلفی در همه کشورها وجود دارد. پردازش مفهومی این پدیده، پیشآیندهای شکل گیری و پسآیندهای رخ دادن این پدیده هدف غایی این نوشته است.

    کلیدواژگان: کشورداری، مسئولیت نپذیری و پاسخگویی گریزی، دولت، بخش دولتی، کارگزاران، پاسخگویی و مسئولیت
  • علی اصغر انواری رستمی*، اژدر کرمی، علی اصغر زمانی، یونس بادآور نهندی، علی سعیدی صفحات 25-51

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سازوکارهای حاکمیت شرکتی (شامل تخصص مالی و استقلال هیئت مدیره، وجود حسابرس داخلی و میزان سهامداران نهادی) بر تعامل میان هزینه های نمایندگی و کارایی اطلاعاتی قیمت سهام شرکت های بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از حیث روش شناسی پژوهشی کاربردی، توصیفی از نوع همبستگی، پس رویدادی، و نیمه تجربی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، و نمونه آماری پژوهش شامل 130شرکت در بازه زمانی 1394 تا 1400 می باشد. در این پژوهش از داده های آرشیوی گذشته برای آزمون فرضیه های پژوهش بهره گرفته شده است. روش تحلیل داده ها نیز روش داده های پنلی و رویکرد مدل های لاجیت رتبه ای است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که هزینه نمایندگی، که از طریق تعامل بین فرصت های رشد و جریان های نقدی آزاد اندازه گیری می شود، تاثیر منفی و معنی داری بر کارایی اطلاعاتی قیمت سهام، که با سرعت تعدیل قیمت سهام شرکت های بورس اوراق بهادار تهران سنجش می شود، دارد. همچنین نتایج نقش تعدیل کنندگی سهامدارن نهادی را بر رابطه مذکور تایید نموده ولی نقش حسابرسان داخلی، تخصص مالی و استقلال هیئت مدیره را تایید نمی نماید. نتایج این پژوهش، نشان داد که فرصت های رشد و جریان های نقدی آزاد شرکت ها از مهمترین متغیرهای موثر بر کارایی اطلاعاتی قیمت سهام در بورس اوراق بهادار ایران به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: هزینه های نمایندگی، کارایی اطلاعاتی، قیمت سهام، حاکمیت شرکتی
  • پروانه آقائی، سپهر قاضی نوری* صفحات 53-77

    بنگاه ها به منظور رفع نیازهای فناورانه خود برای رسیدن به مزیت رقابتی پایدار، راهبردهای گوناگونی پیش روی خود دارند. در بسیاری از موارد توسعه درونزای فناوری مقرون به صرفه نیست و بنگاه ها از روش های دیگری (اعم از رسمی و غیررسمی) برای انتقال و تصاحب فناوری استفاده می کنند. مطالعات ما نشان می دهد که تاکنون فهرست استانداردی از انواع این روش ها در ادبیات ارائه نشده و فهرست های موجود براساس مشاهدات شخصی پژوهشگران شکل گرفته اند. براین اساس این پژوهش سعی دارد تا گونه شناسی استانداردی از روش های انتقال و اکتساب فناوری را بر مبنای یک پشتوانه نظری ارائه دهد. این مطالعه با روش بیومیمتیک که روشی ساختار یافته برای الهام از طبیعت برای حل چالش های انسانی است، انواع روش های انتقال و اکتساب فناوری را با برهم کنش های بین ذرات در سطح هسته ای، اتمی و مولکولی مدل می کند. به این منظور، در گام اول «برهم کنش های بین ذرات» -که شناخته شده و دارای گونه های مشخصی هستند- به عنوان بهترین بدیلی که قادر باشد روابط فناورانه بین بنگاه ها را مدل کند انتخاب شده اند. در گام بعد شواهد موردنیاز برای تبیین ابعاد و عناصر اصلی مدل پژوهش (روابط معنایی بین مفاهیم و اجزاء دو پدیده در علم شیمی و مدیریت) جمع آوری شده و سپس بین عناصر موضوع پژوهش و بدیل منتخب تناظر یک به یک برقرار شده است تا نگاشت نهائی حاصل شود. مدل سازی این پژوهش وجود 13 رابطه فناورانه (روش انتقال و اکتساب فناوری) را نشان می دهد. ایده های این مقاله می تواند آغازگر مسیری برای استفاده از علم شیمی در مسائل مدیریت روابط انسانی باشد.

    کلیدواژگان: بیومیمتیک، روش های انتقال و اکتساب فناوری، برهم کنش های بین ذرات، روابط فناورانه
  • محمد آقایی* صفحات 79-97

    هدف این پژوهش بررسی چگونگی تاثیر تطابق ارزش ها و توانمندسازی کارکنان بانک ملی بر جذابیت برند کارفرمایی آن است و همچنین تاثیر جذابیت برند کارفرمایی را بر ارزش های پیشنهادی کارفرما در این بانک نشان می دهد. روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و توسعه ای بوده است و روش معادلات ساختاری با نرم افزار  SMART PLS به منظور تحلیل داده ها مورداستفاده قرارگرفته است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان بانک ملی است که بر اساس جدول مورگان 394 تعیین شده است. در این پژوهش به منظور سنجش متغیرها از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. پایایی این پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است. در بخش روایی نیز از روش های همگرا و واگرا استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تطابق ارزش های فرد با ارزش های بانک ملی منجر به جذاب تر تلقی شدن برند کارفرما برای کارکنان می شود. به علاوه نتایج همسویی این پژوهش با تئوری سیگنالینگ نشان می دهد که کارکنان توانمند شده به عنوان منبع کلیدی ضمن مشارکت در درون بانک، با ارسال سیگنال های مثبت منجر به تقویت جذابیت برند کارفرمایی می شود. نتیجه مهم دیگر نشان می دهد که کارکنان بانک ملی هم ذات پنداری بالاتری با گروه های درون سازمانی داشته و خود را عضوی از خانواده بزرگ بانک پنداشته و دست به اقدامات بهبود عملکرد بانک می زنند.

    کلیدواژگان: تطابق ارزش، توانمندسازی کارکنان، جذابیت برند کارفرمایی، ارزش های پیشنهادی کارفرما، نظریه هویت اجتماعی و سیگنالینگ
  • محمدامین رشیدی، محمدمبین شفیعی ناطق*، حسین حسن زاده، سید عباس چایچیان صفحات 99-120

    موفقیت سرمایه گذاری و رسیدن به سودآوری باتوجه به ماهیت شرکت های نوپا، که همواره همراه با ریسک شکست بالا می باشند، مهم ترین هدف شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر می باشد. هدف از پژوهش حاضر تحلیل کیفی و ارائه چارچوبی نظام مند از نتایج پژوهش های انجام شده در عوامل موثر در موفقیت شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر است تا از این طریق شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر بتوانند با تاکید بر عوامل مورد اهمیت در راستای موفقیت در امر سرمایه گذاری اقدامات اساسی را شناسایی کرده و اقدام به تدوین راهبرد نمایند. برای این منظور مطابق با روش فراترکیب کیفی که یکی از انواع روش های فرامطالعه است، پس از جستجو و پالایش منابع مرتبط با موضوع موفقیت شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر، از 309 منبع اولیه، پس از طی مراحل غربالگری تعداد 81 منبع انتخاب شده و سپس از طریق روش تحلیل مضمون 210 کد اولیه و 179 کد غیرتکراری حاصل گردید. بعد از پالایش و دسته بندی مجدد کدهای اولیه توسط تیم پژوهش، 75 مضمون پایه، 12 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر در رابطه با عوامل موثر بر موفقیت شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر حاصل گردید. مضامین فراگیر عبارت  است از ویژگی های مرتبط با مورد سرمایه گذاری، ویژگی های مرتبط با شرکت یا صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر و عوامل محیطی و کلان.

    کلیدواژگان: تامین مالی کارآفرینی، سرمایه گذاری خطرپذیر، شرکت نوپا، شرکت سرمایه گذاری خطر پذیر، فراترکیب
  • محسن زارعی، حسن درویش*، رضا رسولی، علی اکبر احمدی صفحات 121-152

    مدیریت استعداد مسئولانه فرآیندی مبتی بر اخلاق، پایداری و مسئولیت پذیری اجتماعی در راستای بهره مندی از استعدادها به منظور دستیابی به نتایج فردی، سازمانی و اجتماعی است. هدف از پژوهش حاضر طراحی و ارائه مدل مدیریت استعداد مسئولانه در قوه قضائیه ایران است. در این مطالعه، پارادایم پژوهش کیفی، به روش سنتزپژوهی با تکنیک تحلیل محتوا انجام گرفته است. جامعه پژوهش شامل منابع چاپی و الکترونیکی ملی و بین المللی دو دهه اخیر در ارتباط با موضوع مورد بررسی است. بر اساس نمونه گیری هدفمند سیصد و پنجاه و سه منبع اعم از اسناد، کتاب و مقاله انتخاب شد و با استفاده از نرم افزار اطلس تی و به شیوه کدگذاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. اعتبارسنجی داده های جمع آوری شده با استفاده از دو تکنیک اعتبارپذیری و قابلیت اعتماد ارزیابی شد. براین اساس چهار بعد و پانزده مولفه مدیریت استعداد مسئولانه در قوه قضائیه شامل ابعاد جذب مسئولانه (چهار مولفه)، توسعه مسئولانه (چهار مولفه)، نگه داشت مسئولانه (چهارمولفه) و پیامدها (با سه مولفه) استخراج گردید. نتایج این پژوهش می تواند به عنوان الگوی مفید مدیریت استعداد مسئولانه در راستایارتقاء نظام مدیریت سرمایه انسانی در قوه قضائیه ایران با بهبود فرآیندهای جذب، توسعه و نگهداشت کارکنان مستعد موثر واقع شود و در سیستم ها و سازمان های ملی و بین المللی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مدیریت مسئولانه، مدیریت استعداد، قوه قضاییه ایران، رویکرد کیفی
  • سیده رویا کلاتی، اسدالله کردناییج*، علی صابری، حمیدرضا یزدانی، قدرت الله باقری راغب صفحات 153-182
    هدف

    علیرغم اهمیت پیش نیازهای نوآوری استراتژیک، تحقیقات این حوزه در ابتدای راه است و اکثر مطالعات صرفا به توصیف یک یا چند وجه از این عوامل تاثیرگذار بر آن پرداخته اند. هدف از مطالعه حاضر شناسایی و مفهوم پردازی پیش نیازهای نوآوری استراتژیک است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف توسعه ای-کاربردی و از نظر رویکرد کیفی-کمی است. در بخش کیفی از دو رویکرد فراترکیب و مطالعه موردی و در بخش کمی از مدل سازی نرم دیمتل استفاده گردید. گردآوری داده ها در مرحله فراترکیب براساس تحلیل داده های حاصل از مرور نظامند مطالعات در بازه زمانی 24 سال اخیر (1998 لغایت 2022)، مرحله مطالعه موردی مصاحبه با 21 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی و در مرحله پیمایشی از طریق پرسشنامه بوده است. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی تحلیل مفهوم، تحلیل محتوا و تحلیل تم و در بخش کمی از تکنیک دیمتل استفاده شده است.

    یافته های پژوهش:

     نتیجه پژوهش نشان می دهد که پیش نیازهای نوآوری استراتژیک در قالب پنج مقوله عوامل ساختاری، عوامل سرمایه انسانی، عوامل سازمانی، عوامل فرهنگی و کارآفرینانه و حمایت های مدیریتی قابل دسته بندی هستند و براساس تحلیل کمی انجام شده با استفاده از روش دیمتل مشخص گردید که عوامل ساختاری دارای بیشترین تعامل و حمایت های مدیریتی کمترین تعامل را دارا هستند و همچنین عوامل سرمایه انسانی، عوامل ساختاری و حمایت های مدیریتی اثرگذار و عوامل فرهنگی و کارآفرینانه و عوامل سازمانی اثرپذیر هستند.

    نوآوری پژوهش: 

    مدیران صنعت فوتبال می توانند با به کارگیری پیش نیازهای نوآوری استراتژیک، بسترهای لازم برای نوآوری استراتژیک را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: استراتژی، نوآوری، نوآوری در فوتبال، نوآوری استراتژیک، صنعت فوتبال
|
  • AliAsghar Anvary Rostamy*, AZHDAR KARAMI, AliAsghar Zamani, Yones Badavar Nahavandi, Ali Saeedi Pages 25-51

    This study investigates the impacts of corporate governance on the interaction between the agency costs and information efficiency of stock prices. In this research, the agency issues measured by the interaction between corporate growth opportunities and its free cash flows. Four corporate governance mechanisms examined in this research are financial expertise and independence of the board of directors, internal audit and institutional shareholders. The sample consists of 130 companies from 1394 to 1400. The results show that agency cost has a significantly negative effect on the information efficiency of stock prices. Moreover, the findings confirm that among the four corporate governance mechanisms, only institutional shareholders significantly moderates the negative effects of agency cost on the information efficiency of stock prices. However, we could not find any evidence on the moderating role of internal auditor, board financial expertise and independence. The results of this research showed that the growth opportunities and free cash flows of companies are among the most important variables affecting the information efficiency of stock prices in the Iranian Stock Exchange.

    Keywords: Agency costs, information efficiency, stock price, corporate governance
  • Parvaneh Aghaei, Sepehr Ghazinoory* Pages 53-77

    Companies have various strategies in front of them to meet their technological needs. In many cases, endogenous development of technology is not cost-effective and firms use other methods (both formal and informal) to transfer and acquire technology. Our studies show that so far no standard list of these methods has been provided in the literature and the existing lists have been formed based on the personal observations of researchers. Based on this, this research seeks to provide a standard typology of technology transfer and acquisition methods based on a theoretical framework. This study models a variety of methods of technology transfer and acquisition with interactions between particles with the biomimetic method, which is a structured method for inspiration from nature to solve human challenges. For this purpose, in the first step, "interactions between particles" - which are known and have specific types - have been chosen as the best counterpart that can model the technological relationships between companies. In the next step, the evidence needed to explain the main dimensions and elements of the research model (semantic relationships between the concepts and components of two phenomena in chemistry and management) is collected, and then a one-to-one correspondence is established between the elements of the research subject and the selected counterpart to obtain the final mapping. The modeling of this research shows the existence of 13 technological relationships. The ideas of this article can be the beginning of a path for the use of chemistry in human relations management issues.

    Keywords: biomimetic, technology transfer, acquisition methods, interactions between particles, technological relations
  • Mohammad Aghaei* Pages 79-97

    The purpose of this research is to investigate how the matching of values and empowerment of Bank Melli employees affect the attractiveness of its employer brand and also show the effect of the attractiveness of the employer brand on the employer value proposition in this bank. The research method has been applied and developmental in terms of purpose, and the structural equation method with SMART PLS software has been used for data analysis. This research's statistical population is the National Bank employees, which is determined based on Morgan Table 394. In this research, a questionnaire was used to measure the variables. The reliability of this questionnaire has been confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Convergent and divergent methods have also been used in the narrative section. This research shows that catching individual values with National Bank's values makes the employer's brand more attractive to employees. In addition, the results of the alignment of this research with signal theory show that empowered employees are critical resources while participating in the bank, and sending positive signals leads to strengthening the attractiveness of the employer's brand. Another significant result shows that the employees of the National Bank have a higher identity with the internal groups, consider themselves members of the bank's big family, and take measures to improve the bank's performance.

    Keywords: Value Congruence, Employee Empowerment, Employer Brand Attractiveness, Employer value proposition, social identity, signaling theory
  • MohammadAmin Rashidi, MohammadMobin Shafie Nategh*, Hossein Hasanzadeh, Seyyed Abbas Chayhian Pages 99-120

    The success of investment and achieving profitability is the most important goal of a venture capital company due to the problems and high failure rate of investments made in start-ups. The purpose of this research is to qualitatively analyze and present a systematic framework of the results of the researches conducted on the factors of the success of venture capital firms, so that venture capital companies can identify and take basic measures by emphasizing the important factors to succeed in investing. Formulate a strategy. For this purpose, by the qualitative meta-synthesis method, which is one of the types of meta-study methods, after searching and refining the sources related to the success of the venture capital firm, from the 309  primary sources, after the screening process, 81  sources were selected and then 210  primary codes and 179  non-repeated codes were obtained through thematic analysis method. After refining and re-categorizing the primary codes by the research team, 75 basic themes, 12  organizing themes, and 3 comprehensive themes related to the factors affecting the success of the venture capital company were obtained. The overarching themes are characteristics related to the investment case, characteristics related to the company or venture capital fund, and environmental and macro factors.

    Keywords: Entrepreneurial financing, venture capital, start-up, venture capital firm, meta-synthesis
  • Mohsen Zarei, Hasan Darvish*, Reza Rasouli, AliAkbar Ahmadi Pages 121-152

    Responsible talent management is a process based on ethics, sustainability and social responsibility in order to benefit from talents for achieving individual, organizational and social results. The aim of the present study is to design and develop a model of responsible talent management in Iranian Judicial Power. In this study, the paradigm of qualitative research has been carried out by synthesis research method with content analysis technique. The research community includes national and international printed and electronic resources of the last two decades related to the case study. Based on targeted sampling, three hundred fifty-three sources including documents, books and articles were selected and analyzed using Atlas T software and coding. The validity of the collected data was evaluated using the reliability technique and the reliability technique. Accordingly, four dimensions and fifteen components of responsible talent management in Iranian Judicial Power were extracted, including the dimensions of responsible recruitment (four components), responsible development (four components), responsible maintenance (four components) and consequences (with three components). The results of this research can be used as a useful model of responsible talent management to promote the human resource management system by improving the hiring, developing and retaining processes of talented employees and applied in national and international systems and organizations.

    Keywords: Responsible Management, Talent Management, Iranian Judicial Power, Qualitative Approach
  • Seyedeh Roya Kalati, Asadollah Kordnaeij*, Ali Saberi, HamidReza Yazdani, Ghodratollah Bagheri Ragheb Pages 153-182
    Objective

    Despite the importance of strategic innovation in the organization, research in this field is in its infancy and most studies have only described one or more aspects of these influencing factors. The purpose of this study is to identifying and conceptualizing the Antecedents of strategic innovation.

    Methodology

    This research is a mixed method (qualitative-quantitative) and in terms of purpose, it is applied-developmental research. At first, in the qualitative stage, meta synthesis method was used, then case study, and in the quantitative stage, DEMATEL method was used. To collect the data in the meta synthesis stage, a systematic literature review published in the years 1998 to 2022 was used, and in the case study stage, interviews were conducted with 21 experts active in the executive and academic department of football industry. Content analysis was used to analyze it, and finally, in the survey phase, using a questionnaire, the DEMATEL technique was used for the final model.

    Research innovation: 

    The results of the present research help managers and activists of the football industry to have a comprehensive view of the antecedents of strategic innovation in the football industry and provide the necessary background and platforms for strategic innovation in the football industry.

    Keywords: strategy, innovation, strategic issues, strategic innovation