فهرست مطالب

نشریه جامعه و سیاست
پیاپی 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد شناوری، مسعود جعفری نژاد *، محمدکاظم کاوه پیشقدم صفحات 1-13

    دغدغه گسترش خشونت و بروز سیالیت اجتماعی نیاز به آینده پژوهی در این خصوص را به یک نیاز اجتماعی تبدیل کرده است. انقلاب اسلامی این ظرفیت را در خود دارد که سطوح مطالعاتی مربوط به دگرگونی های اجتماعی را متحول سازد. در این انقلاب، برخلاف دیگر انقلاب ها و جنبش های اجتماعی، ابعاد مختلف خشونت در پایین ترین حد خود قرار داشت. در این پژوهش تلاش می گردد، ضمن بررسی علل هژمونیک شدن گفتمان انقلاب اسلامی و تبیین ظرفیت های معنایی موجود در آن، عوامل کاهنده و یا فزاینده خشونت را در رادیکالیستی ترین حرکت دهه های اخیر در ایران شناسایی نموده و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و در این راستا، از روش تحلیل گفتمان برای برقراری ارتباط معنا دار میان متغیرهای مستقل و وابسته استفاده شده و تلاش گردیده است تا در چارچوب نظریه مهندسی فرهنگی حضرت آیت الله خامنه ای، ضمن شناخت عوامل موثر برکاهش یا افزایش خشونت، علل هژمونیک شدن گفتمان انقلاب اسلامی و تدوین برنامه ای منسجم در بستری امن برای انجام تغییرات اجتماعی ارائه گردد. یافته تحقیق در نتیجه گیری بدین شرح است که تمسک به فرهنگ بومی متاثر از الگوهای مذهبی و ملی می تواند ضمن فراهم نمودن بستر لازم برای انجام تغییرات و اصلاحات مورد نیاز در ساختارهای نظام سیاسی و اجتماعی، احتمال بروز خشونت را به حداقل کاهش دهد .

    کلیدواژگان: هژمونیک، گفتمان، ظرفیت های معنایی، مفصل بندی، زنجیره هم ارزی
  • حجت مهکویی*، مریم شعبانی، حسن باویر صفحات 15-33

    یکی از موضوعاتی که برای کشورها به عنوان یک دغدغه اصلی در امر حکومت داری مطرح است در قرن حاضر که هزاره سوم نیز نامیده می شود بحث دموکراسی می باشد. امروزه دموکراسی به عنوان یکی از شیوه های حکومت، که قابلیت زیادی در بر آوردن خواسته های اقشار و گروه های ساکن در یک قلمرو سرزمینی دارد، شناخته شده است. در کشورهای حاشیه خلیج فارس که دارای ذخایر عظیم انرژی نفت و گاز می باشند؛ روند برقراری دموکراسی تحت تاثیر رانت نفت و اقتصاد حاصل از فروش نفت قرار گرفته است. این کشورها عمدتا به عنوان دولتهای رانتیر از آنها نام برده می شود. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و منابع اینترنتی به بررسی تاثیرات رانت نفت بر روند دموکراسی و برقراری آن در کشورهای حاشیه خلیج فارس پرداخته است. نتایج نشان می دهد که در کشورهای حاشیه خلیج فارس که از فروش نفت و گاز و از ذخایر عظیم این نوع انرژیها سرشار می باشند، پول های حاصل از فروش این منابع، روند و برقراری دموکراسی را با چالش مواجه کرده است.

    کلیدواژگان: دولت رانتیر، رانت نفت، دموکراسی، کشورهای حاشیه خلیج فارس
  • حیدر اطعیمه سرحان، امیررضا خاوریان گرمسیر*، علی صادقی، مهسا کبیرزاده، زهرا حاجی قاسمی صفحات 35-52

    یکی از ابزارهای مهم جهت ارائه بهتر فعالیت ها در راستای اهدف مشخص شده، برنامه ریزی راهبردی می باشد. در واقع از برنامه ریزی راهبردی می توان به عنوان پاسخی به مسائل و مشکلاتی که در صنعت گردشگری ممکن است رخ دهد استفاده نمود. در هسته گردشگری نظیر کلیه فعالیت های تجاری می بایست "راهبرد گردشگری" ترسیم شود. مدل متاسوات برنامه ای است که از یک پنجره عنوان و هفت پنجره بهم پوسته تشکیل شده است و هدف آن راهنمایی تصمیم گیرندگان در فرایندی منسجم و یکپارچه و نیز ایجاد فهرست رتبه بندی شده از اولویت های استراتژیک می باشد. با توجه به اینکه اشخاص تصمیم گیرنده ممکن است ارزیابی های خود را در طول یک فعالیت برنامه ریزی تغییر دهند در نتیجه این ابزار بازبینی های نامحدود نهاده ها را ممکن می سازد. پژوهش حاضر با هدف توسعه گردشگری در شهر کربلا برای اولین بار به معرفی مدل راهبردی متاسوات در زمینه گردشگری شهری پرداخته است. در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. روش گردآوری داده ها و تحلیل اطلاعات موردنیاز به صورت اسنادی و پیمایشی است. به منظور تدوین استراتژی توسعه و تشریح اهداف، منابع، توانایی و عوامل محیطی از روش تحلیلی متاسوات استفاده شد. نتایج نشان داد که مهمترین فاکتور در راستای توسعه گردشگری در شهر کربلا مدیریت یکپارچه، توسعه زیرساخت های شهری، وجود بودجه مناسب شهرداری کربلا، احداث و تجهیز فضاهای مناسب و امنیت و رضایتمندی، برگزاری آئین ها و مراسم مذهبی ویژه ماه محرم بود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توسعه گردشگری، متاسوات، کربلا، گردشگری مذهبی
  • حجت الله صادقی *، حسین کوراوند، محمدتقی بوستان افروز صفحات 53-65

    امنیت از مقوله های توسعه پایدار است که تحت تاثیر عوامل مختلف است. برخی از عوامل موثر در این زمینه تحت عنوان عوامل اجتماعی شناخته می شوند. هر منطقه شرایط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خود را دارد و همین تفاوت ها، ضرورت شناخت عوامل اجتماعی در هر منطقه را بخوبی نشان می دهد. هدف این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر امنیت پایدار در شهرستان ایذه و ارائه راهکارهای ارتقای آن است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده های میدانی (پیمایشی) است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده است. جامعه آماری پژوهش را کارشناسان تشکیل داده اند که به روش گلوله برفی، 85 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شد. روایی پرسش نامه از طریق نخبگان تایید و پایایی نیز با آلفای کرونباخ بیشتر از 70/0 تایید شد. نتیجه پژوهش نشان داد که همه عوامل اجتماعی موثر بر امنیت پایدار در سطح کمتر از 05/0 و برابر با 000/0 معنادار بوده اند. بر اساس نتایج بیشترین میانگین مربوط به عامل جلوگیری از تبعیض با مقدار 058/3 و حداقل میانگین مربوط به عامل ایجاد اشتغال برای جوانان با مقدار 411/1 بوده است. بنابراین مقایسه حداقل و حداکثر میانگین عوامل اجتماعی نشان می دهد که وضعیت نامطلوبی وجود دارد. از دیگر عوامل اجتماعی موثر بر امنیت پایدار وضعیت ضعیفی دارند می توان به فرصت های برابر و مساوی (435/2)، مدیریت شبکه های اخلاقی و اجتماعی (564/2)، توسعه گردشگری منطقه (788/1) و هویت اجتماعی در منطقه (400/2) اشاره نمود. نتیجه بخش دیگر پژوهش تایید نمود که ارتقای عوامل اجتماعی می تواند در بهبود امنیت پایدار منطقه موثر باشد. در این زمینه عامل بهبود هویت اجتماعی منطقه با مقدار بتا برابر با 694/0 ؛ عملکرد نهادها و سازمان های مدیریتی منطقه با مقدار بتا 347/0 و فرصت های اجتماعی و اقتصادی با مقدار بتا 234/0، ، بیشترین تاثیرگذاری در ارتقای امنیت پایدار دارند.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، امنیت پایدار، توسعه، شهرستان ایذه
  • حسن سلطانی * صفحات 67-81

    هدف این پژوهش بررسی نقش فرهنگ ایثار و شهادت در اجرای مهندسی فرهنگ اقتصاد مقاومتی از دیدگاه مقام معظم رهبری می باشد. روش پژوهش توصیفی -پیمایشی و جامعه آماری اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بوده که تعداد آنها 380 نفر می باشد. با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه برابر 181 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه محقق ساخته فرهنگ ایثار و شهادت و پرسشنامه مهندسی فرهنگ اقتصاد مقاومتی بوده که با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس توزیع گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی، تحلیل واریانس و رگرسیون صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که بین مولفه های فرهنگ ایثار و شهادت و اجرای مهندسی فرهنگ اقتصاد مقاومتی در سه سطح آرمانی، موجود و هدف رابطه معناداری وجود دارد. لذا وجود فرهنگ ایثار و شهادت در دانشگاه ها، بستر مناسبی را برای اجرای مهندسی فرهنگ اقتصاد مقاومتی فراهم می آورد و با برنامه ریزی و سیاست گذاری-های علمی و جامع، می توان فرهنگ ایثارگری وشهادت را در دانشگاه ها به سطح قابل قبولی ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایثار و شهادت، مهندسی فرهنگ، اقتصاد مقاومتی، مهندسی آرمانی، مهندسی موجود، مهندسی هدف
  • سجاد جعفرنژادپیر*، ماهرخ لطف الهی حقی، رضا رستم زاده صفحات 83-101

    بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی به عنوان برنامه ای راهبردی از سوی رهبری درچهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی تدوین و ارائه گردیدکه بایستی آن را به عنوان یک سند چشم انداز دقیق،مبتنی بررسالت و آرمان اصلی انقلاب اسلامی و نقشه راهی برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی دانست در این مسیرنقش و ویژگی های جوانان با اهمیت جلوه می کند. هدف اصلی پژوهش، بررسی ویژگی های شخصیتی جوان مومن انقلابی در راه رسیدن به آرمانهای انقلاب وکارآمدی نظام اسلامی بر اساس محتوای متن بیانیه می باشد که با مطالعه دقیق بیانیه،میتوان نقش های اصلی و ویژگی های شخصیتی که یک جوان به عنوان محور توسعه و رسیدن به این تمدن را لازم دارد استخراج کرد.روش تحقیق در این مقاله بر اساس روش تحلیل محتوای کیفی است که در گام نخست متن بیانیه توسط پژوهشگر به صورت دقیق مطالعه وبا روش تحلیل محتوای کیفی ،مولفه ها و مقوله های مرتبط با متغیراصلی استخراج و دسته بندی و در گام دوم با استفاده از روش تحلیل مضمون، شبکه مضامین ترسیم و اعتباربخشی آن نیز صورت پذیرفت. با توجه به نتایج بدست آمده، الگوی فوق دارای چهاربعد و ویژگی اصلی شامل: «جوانان؛ورود به دومین مرحله ی خودسازی جامعه پردازی و تمدن سازی،جوانان ؛برکات بزرگ انقلاب اسلامی،جوانان؛ محور تحقق نظام پیشرفته ی اسلامی ،جوانان؛ گام دوم و سرفصلها و توصیه های اساسی» و 40 ویژگی و مولفه فرعی در رسیدن به اهداف انقلاب اسلامی شناسایی و به عنوان الگوی اصلی برای حرکت، شناخت و آشنایی جوانانی که در این مسیر پای گذاشته اند انتخاب و ارائه گردید.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، بیانیه گام دوم انقلاب، جوانان، ویژگی های شخصیتی
|
  • Farhad Shenavari, Masoud Jafarinezhad*, MohammadKazem Kaveh Pisghadam Pages 1-13

    The concern about the spread of violence and the emergence of social fluidity has turned the need for future research into a social need. The Islamic revolution has the capacity to transform the levels of studies related to social transformations. In this revolution, compared to other revolution and social movements, various dimensions of violence were at their lowest level. In this research, while examining the causes of the hegemonic discourse of the Islamic revolution and explaining the semantic capacities in it, it is attempted to identify and analyze the factors that reduce or increase violence in the most radical movement of recent decades in Iran. In this research, the discourse analysis method has been used to establish a meaningful relationship between independent and dependent variables and an effort has been made to present within the framework of Ayatollah Khamenei’s theory of cultural engineering, while recognizing the factors affecting the reduction or increase of violence, the causes of the hegemonic discourse of the Islamic Revolution, and the development of a coherent program in a safe environment to carry out social changes. The conclusion of the research is that clinging to the native culture influenced by religious and national patterns can reduce the possibility of violence to a minimum while providing the necessary platform for the necessary changes and reforms in the structures of the political system and social

    Keywords: Hegemonic, Discourse, Semantic capacities, Articulation, Equivalence chain
  • Hojat Mahkoeui *, Maryam Shabani, Hasan Bavir Pages 15-33

    One of the issues that is a major concern for countries in governance in this century, also called the third millennium, is the discussion of democracy. Today, democracy is recognized as one of the ways of government, which has a great ability to meet the demands of segments and groups living in a territorial territory. In Gulf countries with huge oil and gas energy reserves, the process of establishing democracy has been influenced by oil rents and the economy of oil sales. These countries are mainly referred to as rentier states. This article examines the effects of oil rents on the process of democracy and its establishment in the Persian Gulf countries in a descriptive - analytical way and using library resources and internet resources. The results show that in the Gulf countries, which are rich in oil and gas sales and huge reserves of this type of energy, the money from the sale of these resources has challenged the process and the establishment of democracy.

    Keywords: Rantyr Government, Oil Rents, Democracy, the Persian Gulf Countries
  • Haider Ataima Sarhan, AmirReza Khavarian Garmsir*, Ali Sadeghi, Mahsa Kabirzadeh, Zahra Haji Qasimi Pages 35-52

    One of the important tools to better present activities towards the specified goals is strategic planning. In fact, strategic planning can be used as an answer to the issues and problems that may occur in the tourism industry. In the core of tourism, such as all business activities, a "tourism strategy" should be drawn. The Meta-SWOT model is a program consisting of one title window and seven shell windows, which aims to guide decision-makers in a coherent and integrated process as well as create a ranked list of strategic priorities. Whereas decision-makers may change their assessments during a planning activity, this tool allows unlimited revisions of institutions. The present study aimed at developing tourism in Karbala city has introduced the Meta-SWOT strategic model in the field of urban tourism for the first time. The study used a descriptive - analytical method. The method of collecting data and analyzing the required information is documented and scrolling. Meta-SWOT analytical method was used to formulate a development strategy and describe the goals, resources, capabilities and environmental factors. The results showed that the most important factor in the development of tourism in the city of Karbala was the Integrated Management, the development of urban infrastructure, the existence of a suitable budget for the municipality of Karbala, the construction and equipping of suitable spaces and security and satisfaction, the holding of special religious rituals and ceremonies during the month of Muharram.

    Keywords: Strategic Planning, Tourism Development, Meta-SWOT, Karbala, religious tourism
  • Hojatollah Sadeghi*, Hossein Koravand, MohammadTaghi Bostan Afrooz Pages 53-65

    Security is one of the important categories of sustainable development, which is influenced by various factors. Some effective factors in this field are known as social factors. Each region has its own social, cultural and economic conditions, and these differences show the necessity of knowing the social factors in each region. The purpose of this research is to investigate social factors affecting sustainable security in Izeh county and to provide solutions to improve it. The research method is descriptive-analytical and based on the collection of field data (survey). The data collection tool was a questionnaire. The statistical population of the research was formed by experts, and 85 people were determined as the sample size using the snowball method. The validity of the questionnaire was confirmed through elites and the reliability was also confirmed with Cronbach's alpha greater than 0.70. The result of the research showed that all social factors affecting sustainable security were significant at a level less than 0.05 and equal to 0.000. According to the results, the highest average is related to the factor of preventing discrimination with a value of 3.058 and the lowest average is related to the factor of creating employment for young people with a value of 1.411. Therefore, comparing the minimum and maximum average of social factors shows that there is an unfavorable situation. Among other social factors affecting stable security, they have a weak status: equal opportunities (2.435), management of moral and social networks (2.564), regional tourism development (1.788) and social identity in the region. (2/400) pointed out. The result confirmed that the promotion of social factors can be effective in improving the sustainable security of the region. In this context, the factor of improving the social identity of the region with a beta value of 0.694;

    Keywords: Social, Cultural factors, Sustainable security, Development, Izeh county
  • Hasan Soltani* Pages 67-81

    The purpose of this research is to investigate the role of the culture of sacrifice and martyrdom in the implementation of resistance economy culture engineering from the perspective of the Supreme Leader. The research method is descriptive-survey and the statistical population is 380 academic staff members of Islamic Azad University, Shiraz branch. Using Morgan's table, the sample size was determined to be 181 people. The tools of data collection were two researcher-made questionnaires on the culture of self-sacrifice and martyrdom and the engineering questionnaire on the culture of resistance economy, which were distributed using a non-random sampling method.Data analysis has been done using correlation tests, analysis of variance and regression. The results of the research showed that there is a significant relationship between the components of the culture of self-sacrifice and martyrdom and the implementation of resistance economy culture engineering at the three levels of ideal, existing and goal. Therefore, the existence of the culture of sacrifice and martyrdom in universities provides a suitable platform for the implementation of resistance economy culture engineering, and with scientific and comprehensive planning and policies, the culture of sacrifice and martyrdom can be established in universities. Raise an acceptable level.

    Keywords: Culture of sacrifice, martyrdom, culture engineering, resistance economy, ideal engineering, existing engineering, target engineering
  • sajjad jafarnezhadper*, Mahrokh Lotfollahi Haggi, Reza Rostamzadeh Pages 83-101

    The statement of the second step of the Islamic revolution was presented as a strategic plan by the leadership on the 40th anniversary of the victory of the Islamic revolution, which should be considered as a detailed vision document, based on the main mission and ideal of the revolution and a road map to reach the new Islamic civilization. And the characteristics of young people become important.The main purpose of the research is to investigate the personality characteristics of a young religious believer on the way to achieve the ideals of the revolution and the efficiency of the Islamic system based on the content of the text of the statement. It is necessary to extract this civilization.The research method is the qualitative content analysis method, in the first step, the researcher carefully studies the text of the statement with the qualitative content analysis method, extracting and categorizing the components and categories related to the main variable, and in the second step, using the theme analysis method, the network of themes. Its drawing and accreditation was also done.According to the obtained results, the above model has four dimensions, including: “entering the second stage of self-improvement, socialization and civilization, the great blessings of the Islamic Revolution, the axis of the realization of the advanced Islamic system, the second step and the main headings and recommendations” and 40 features and sub-components in reaching It was identified with the goals of the Islamic Revolution and was chosen and presented as the main model for the movement, recognition and introduction of young people who have set foot on this path.

    Keywords: Supreme Leader position, Statement of the second step of the revolution, Youth, Personality characteristics