فهرست مطالب

مجله پژوهش های اخلاقی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرحسین ایمانی مقدم *، مهدی ایمانی مقدم، عباس خادمیان صفحات 5-22

    هدف از تحقیق حاضر، اثبات عدالت در اراده تکوینی و به تبع آن در اراده تشریعی خداوند بود. این پژوهش بنیادی و نظری و با تحلیل داده ها از قرآن کریم و منابع حدیثی شیعه انجام گرفت. با تحلیل داده ها نتیجه حاصل شد که چه به روش عقلی و چه با تتبع نقلی، بنیاد حکمت نظری بر فهم عدالت الاهی در تکوین می باشد و بر اساس پذیرش این اصل که بازگشت ارزش ها و تجویز ها به هست ها و نیست ها می باشد؛ ازاینرو بنیاد حکمت عملی بر حکمت نظری، استوار است. بنابراین فهم چگونگی جریان عدالت الاهی در تشریع، مبتنی بر فهم اعتدال چه در عالم اسماء و چه مراتب عوالم خلقی است. بر این اساس و از باب تناظر انسان کامل با جهان هستی، انسانی که مکلف به هدایت و راهبری دیگران شده بایستی، خود در اعتدال کامل قوای خیالیه و وهمیه و حتی حسیه تحت تدبیر عقل باشد و به هر میزان که در این امر موفق باشد می تواند اعتدال را به عیال و عشیره و مدن تسری دهد. نتیجه اینکه، شرط هر عمل اصلاحی اجتماعی، قبول ضرورت ایجاد اعتدال معقول در قوای جوانحی و جوارحی خواهد بود، همانگونه که خالق تکوین این اعتدال را در آیات تکوینی خود متجلی ساخته است.

    کلیدواژگان: عدالت، حکمت نظری، حکمت عملی، منابع اسلامی
  • افسانه آقاحسنی مهابادی، رضا فهیمی *، منیژه فلاحی صفحات 23-36

    هدف از آفرینش در فلسفه خلقت، بهره مند شدن مخلوقات است. موجودات با نزدیک شدن به پروردگار، منبع اصلی کمالات و مستفید شدن از او به تکامل و قرب الی الله می رسند. بر اساس امر الهی، تمامی کاینات، به سمت مبدا اصلی در حرکتند، حرکت مستمر و دائم. هر موجودی در مرتبه اسفل با حجابهای ظلمانی، در تحرک به سمت مرتبه بالاتر، کمال و ارتقا می یابد. انسان اشرف مخلوقات در این سیر تلاش می کند تا با تغییر و تحول، قابلیتهای خویش را به فعلیت تبدیل سازد و با مراقبه دائم بر اعمالش، با تحمل ریاضات و صبر بر شداید دنیوی، به واقع در سیری عمیق، طی طریق نماید و با عبور از عالم کثرات به عالم وحدت برسد. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی – تحلیلی و روش کتابخانه ای در صدد است دیدگاه عطار را در اسرار نامه در مورد حرکت تکاملی موجودات به ویژه انسان، با چگونگی کیفیت این سیر بررسی کند. به اعتقاد عطار، انسان هم همچو سایر موجودات، پیوسته در پویایی است و رهاورد او در این سفر، بهره مندی از محبت الهی، کسب فیوضات ربانی حق و در نتیجه ارتقاء مراتب بندگی به سمت کمال مطلق است.

    کلیدواژگان: عطار، اسرارنامه، حرکت کمالی، تحول، ارتقاء
  • علیرضا ال بویه، علی رضا شیخ * صفحات 37-64

    بی تردید لذت طلبی، شانی تمامیت خواه دارد و می تواند یکسره، زندگی انسانی را در بر بگیرد و معنا و مفهومی لذت گرایانه به آن بدهد. این مسئله موجب شده تا این سوال مطرح شود که به لحاظ اخلاقی، لذت طلبی تا چه حد صحیح است؟ و در ساحت نظری چه نسبتی می تواند بااخلاق داشته باشد؟ آیا لذت طلبی می تواند امری موجه و اخلاقی باشد؟ روش تحقیق، در این مقاله توصیفی - تحلیلی است. یافته های تحقیق نشانگر این است که نسبت اخلاق و لذت طلبی از مسیر بررسی غایت انگاری لذت و ماهیت لذت طلبی (حسن فعلی) ترسیم می شود. علی رغم اینکه گروهی از فیلسوفان اخلاق تا آنجا پیش رفته اند که لذت را خوب ذاتی تلقی کرده اند و معیار ارزش اخلاقی و حکم اخلاقی را به آن وابسته دانسته و اخلاقی لذت گرا را سامان داده اند؛ اما لذت نمی تواند خوب ذاتی و ملاک و معیار ارزش اخلاقی باشد و اعمال لذت طلبانه تنها در مواردی، می توانند اخلاقی تلقی شوند. طبق آموزه های اسلامی نیز؛ هرچند لذت امری شر و بد نیست و لذات اخروی حقیقی و اصیل اند؛ اما بااین حال غایت قصوی نیست.

    کلیدواژگان: لذت طلبی، لذت هنجاری، لذت اخروی، حکم اخلاقی، ارزش اخلاقی
  • فاطمه حاجی اکبری *، حسین حیدری صفحات 65-84

    وجه مشترک و غایت قصوای ادیان ابراهیمی شکوفایی مکارم اخلاقی است از جمله مهمترین فضایل، کاستن از خودخواهی ها و کبرورزی ها و تعمیق تواضع و فروتنی در برابر کائنات و خالق آن هاست. چنانکه یکی از ممیزات مسیحیان از نظر قرآن کریم، خاکساری و فروتنی آنان است. از دیدگاه مسیحیان، خصلت فروتنی در قلب انسان، موجب و برآیند آرامش روحی عمیق و پایدار، عشق به خدا و مردم، شفقت برای همگان می شود، در حالی که غرور، جزو هفت گناهان کبیره و نقش بی نظیری در زنجیره علی گناهان دارد. بررسی تواضع در عهد جدید در این جستار نشان می دهد که رابطه دیالکتیکی عمیقی بین بنیادهای اعتقادی مسیحیان در زمینه های خداشناسی، هستی شناسی، مسیح شناسی و انسان شناسی با الگوهای رفتاری اخلاق مسیحی وجود دارد، این نوشتار با روش توصیفی و تحلیلی به گستره مصادیق و مبانی فروتنی در سه ساحت شناختی، احساسی و رفتاری در عهد جدید پرداخته و الگوی تواضع در زنجیره اخلاق مسیحی را باز بینی می کند.

    کلیدواژگان: الهیات اخلاقی، اخلاق مسیحی، فروتنی در عهد جدید، گناهان کبیره
  • شهلا داراب پور، رضا شعبانی صمغ آبادی *، جواد هروی صفحات 85-108

    از نظر اسلام عدالت یک اصل بنیادین ومهمترین رکن جامعه تلقی می شود، بطوری که فلسفه ارسال رسولان برقراری عدل وقسط در میان مردم دانسته شده است از اینروهمواره موضوع عدالت از دغدغه های بشرومفاهیم محوری و نظریه پردازی صاحب نظران وفلاسفه بسیاری بوده است. سید قطب از جمله اندیشمندان مسلمان در قرن بیستم است که به بررسی ابعاد عدالت اجتماعی در اسلام پرداخته است. هدف اصلی از انجام این پژوهش؛ بررسی چیستی مفهوم عدالت اجتماعی در اندیشه سیدقطب با تکیه بر کتاب "تفسیر فی ظلال القرآن" است و اینکه وی چگونه از آن مبانی به نظریه عدالت اجتماعی اش دست یافته است. در این مقاله با روش تحلیلی، توصیفی به واکاوی مفهوم عدالت اجتماعی در تفسیر فی ظلال القران از نظر سید قطب خواهیم پرداخت. نتایج پژوهش نشان می دهد که عدالت اجتماعی در تفسیر فی ظلال القرآن، یک آرمان دست نیافتنی نیست بلکه این عدالت از طریق ایجاد جامعه ی عادلانه واخلاقی برای تبدیل آموزه ای قرانی به واقعیت جامعه بشری است بر پایه ی دستورات قران که از یک مفهوم اعتقادی جامع سرچشمه گرفته باشد وعدالت بی ارتباط به زندگی و حیات عینی انسان و جامعه نیست،بلکه معنایی فراتر از حکومت و هستی شناسانه دارد و باید که در کنش فردی و اجتماعی تحقق یابد. بر این اساس، سید قطب راه تحقق عدالت اجتماعی را در عدالت در روابط اجنماعی بین افراد ،عدالت اقتصادی ،عدالت توزیعی وحکمرانی عادلانه ومسولیت پذیر بودن انسانها می دانست که در زیر لوای احکام الهی تحقق می یابد.وموانع آن تبدیل دستورات قرانی به هوا وهوس، فساد وتمرد از شریعت الهی وتوزیع نا عادلانه است . ایشان چشم انداز اصلاحی خود را برای جامعه بر اساس تحقق عدالت اجتماعی می داند و دستیابی به مبانی اسلام، اعمال مشروعیت آن و اجرای مبانی وپیاده سازی حکومت اسلامی به عنوان یکی از مهمترین اهداف قرآن، هدف اصلی وی بوده است.

    کلیدواژگان: سیدقطب، تفسیر فی ظلال القرآن، عدالت اجتماعی، ریشه ها و مبانی
  • علیرضا سلیمان زاده * صفحات 109-130

    ادیان مختلف جهان راهکارهای سازنده ای درزمینه حل مشکلات گوناگون بشر ارائه داده اند. آیین بودائی از همان بدایت کار به محیط طبیعی توجه زیادی معطوف داشت. در رابطه با اهمیت پژوهش حاضر باید گفت، پژوهش هایی که بر روی متون مقدس بودائی صورت گرفته، توجه چندانی به دیدگاه های زیست محیطی این آیین نداشته و اغلب به بررسی جنبه های فلسفی، روان شناختی و درمانی آن پرداخته اند. با توجه به مشکلات زیست محیطی عدیده ای که زندگی گیاهی، جانوری و انسانی را به صورت بحرانی در معرض تهدید قرار داده، جهان معاصر نیازمند تحقیقات گسترده ای پیرامون حفاظت از طبیعت است تا شاید بتوان از لابه لای این تحقیقات به نظریه واحدی دست یافت و از تجربیات کارگشای مکاتب دیگر استفاده نمود. دستاورد اساسی این پژوهش، نشان دادن این مسئله خواهد بود که چگونه آیین بودائی با پیوند اخلاق و محیط زیست، سعی در حفظ طبیعت دارد. تحقیق حاضر با توسل به روش تحقیق تاریخی و با مراجعه به منابع دست اول(اصیل) و همچنین تحقیقاتی، سعی در پیشبرد هدف ویژه تحقیق خواهد داشت. نتایج حاصل از پژوهش نیز بیانگر آن است که ازنظر بودا، تغییر جزو سرشت طبیعت است؛ اما رذایل اخلاقی (ظلم، آز، احتکار، اسراف، دزدی، تکبر و غیره) به صورت امری علی و معلولی نابودی جهان را تسریع خواهد نمود.

    کلیدواژگان: آیین بودائی، طبیعت، محیط زیست، اخلاق، متون مقدس، دیگا نیکایا
  • عنایت شریفی * صفحات 131-150

    سلامت جسمانی به عنوان یکی از ابعاد سلامت در کنار سلامت معنوی، روانی و اجتماعی در بسیاری از نظام ها و مکاتب مورد توجه قرار گرفته است .در این میان قرآن کریم با تبیین مفاهیم اخلاقی با وسعتی در تمامی ابعاد زندگی فردی و اجتماعی انسان، در صدد تبیین یک نظام فکری و معرفتی به نام«نظام اخلاقی» مشتمل بر سه عنصر مرتبط و منسجم؛ اهداف، مبانی و اصول می باشد.و با دور روش پیشگیری و درمان در صدد تامین و ارتقای سلامت معنوی انسان می باشد. از این رو این پژوهش در صدد است با روش توصیفی و تحلیلی به این سوال اساسی پاسخ دهد که نقش نظام اخلاقی قرآن چگونه بر سلامت جسم انسان تاثیرگذار می باشند؟ نظام اخلاقی قرآن با دو روش؛ پیش گیری و درمان در صدد تامین سلامت جسم انسان می باشد .آگاهی بخشی، زدودن رذایل اخلاقی، رعایت بهداشت و پاگیزگی در ابعاد، پاگیزگی بدن و لباس و بهداشت جنسی و بهداشت تغذیه از روش های پیش گیری نظام اخلاقی قرآن در سلامت جسم می باشند. روش های درمان به دو بخش روش درمان از طریق اسباب باطنی و معنوی و درمان از طریق اسباب ظاهری تقسیم می شوند. تقوا، صله رحم، نماز ، قرآن ، دعا، توبه و استغفار از روش-های اسباب باطنی و روزه داری، پرهیز از اسراف و پرخوری انیز مهم ترین اسباب مادی در سلامت جسم می باشند.

    کلیدواژگان: سلامت جسم، انسان، نظام اخلاقی قرآن، قرآن
  • جوادالله قدمی، شهرداد دارابی *، سید محمود میرخلیلی صفحات 151-172

    بازنمایی رسانه های جمعی از جنایت، انحراف، و بی نظمی یکی از علت های دائمی نگرانی در سطح جامعه می باشد. چرا که موجبات ترس و اضطراب در جامعه می شود. اما این نقش سنتی رسانه در بازنمایی رخدادهای هنجارشکنانه با توجه به برخی نظریه های رسانه محور چون نظریه گلوله جادویی و نیز نظریه برجسته سازی و گزینش نویسی قابل ترمیم بوده و می تواند نقش یک ابزار را ایفا کند که هم در خود آموزش پیشگیری از جرم داشته و هم ابزاری کنترلی بر هیجانات و التهابات جامعه پس از ارتکاب جرم. پژوهش حاضر با روشی تحلیلی-توصیفی مبتنی بر داده های کتابخانه ای سعی در نیل به این هدف دارد که تا چه میزان رسانه ها می توانند التهابات و هیجانگرایی ناشی از ارتکاب جرم را تعدیل و کنترل کرده و در مقابل این نقش در تعیین کیفر مجرم موثر واقع گردند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که رسانه ها می توانند با القائاتی که در سر تیتر ها و متن های خود به عنوان خوراک به مخاطب می دهند می توانند جو ملتهب ایجاد شده در جامعه را کنترل کرده و سیستم عدالت کیفری را از نوعی عوامزدگی کیفری رها سازد. به هر حال این پژوهش به بررسی نقشهای مختلف رسانه در بازخورد با بازنمایی جرم و جنایت و نیز بازسازی و یا تصویرسازی چهره مجرم پرداخته و در نهایت این فرایند را در تعیین کیفر مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: نقش اخلاقی رسانه، تعیین مجازات، عدالت کیفری
  • نجیبه خاتون کرمی * صفحات 173-192

    تربیت جنسی عبارت است از مجموعه آموزش ها و ایجاد موقعیت ها و زمینه سازی هایی که فرد را با هدایت و تعدیل غریضه جنسی آشنا می کند. پژوهش حاضر با هدف بیان مبانی و اصول و اهداف تربیت جنسی در اسلام و غرب شکل گرفته است. از آنجایی که پیشرفت تمدن ها و فناوری های صنعتی و گسترش شبکه های اطلاع رسانی و فضای مجازی، فرد و اجتماع را با مخاطرات جدی رو به رو کرده است؛ لذا اهمیت و ضرورت پرداختن به این گونه پژوهش ها را آشکارتر می کند. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی درصدد است تا با بیان آموزش تربیت جنسی به موقع، زمینه برای عفت عمومی در جامعه و اعتدال در میل جنسی و رفع تبعیض جنسی و درنهایت قرب به خدا را بیان نماید.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، مبانی تربیت، آموزش جنسی، سلامت جنسی
  • محمد میرزایی *، فاطمه عظیمی صفحات 193-216

    از آنجا که کرامت انسانی، به منزله یک حق یا مجموعه ای از حقوق غیر قابل سلب و انتقال محسوب می شود که دارای ظرفیت ها و زمینه های تکوینی و تشریعی فراوان در قاعده سازی یا تدوین اصول اساسی در عرصه مدیریت و کنترل جرائم یا همان سیاست جنایی است، لذا به نظرقادر است در عرصه سیاستگذاری های کلان و راهبردی جنایی به نحوی فراقانونی، نقشی سازنده و اثرگذار را ایفا نماید. در آموزه های دینی اسلام نیز کرامت انسانی، نه بر مبنای یک امر قراردادی و اعتباری، بلکه بر اساس امری هستی شناختی، اخلاقی و اصیل، که منشا آن ذات خلقت بشری و موضوعی تکوینی است که بر مبنای احکام الهی و در بعد تشریعی توجیه می شود. حال سوال این است که با تمام این ظرفیتها چگونه می توان، در بستر سیاستگذاری های جنایی و در عرصه مدیریت و کنترل جرائم، در یک حکومت دینی به این موضوع جنبه کاربردی داد؟ به بیان دیگر جایگاه و کارکردهای کرامت مداری در سیاستگذاری های کلان جنایی و کیفری چیست؟ یافته های این مقاله که با روش توصیفی و تحلیلی تهیه شده بیان می دارد که حفظ کرامت انسانی که دارای منشاء اخلاقی از یک سو و همچنین موجد آثار اخلاقی فراوانی نیز هست، این قابلیت را دارد که به عنوان مهمترین رکن سیاستگذاری های جنایی در مفهوم عام و سیاستگذاری های -کیفری در مفهوم خاص شناخته شود. از آنجایی که این اصل عامل موجه و مبنای وجودی بسیاری از نهادها و سازوکارهای کیفری و اخلاقی موجود در نظام دادرسی کیفری مانند اصل تساوی، تناسب، عفو، برائت، تساوی سلاح ها، احتیاط، درا و ..می باشد لذا با بازتعریف کارکرد قاعده کرامت، که این مقاله به بررسی آن پرداخته، می توان سیاستگذاری های کلان و راهبردی کیفری و جنایی را متحول نمود.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری جنایی، اصل کرامت، حقوق کیفری، اموزه های شرعی
  • مصطفی عبداله، عزیز جوانپور هروی *، محمدعلی ربی پور صفحات 217-236

    دانش اخلاق در میان مسلمانان با رویکردهای متفاوتی روبرو بوده که به پیدایش دستگاه های اخلاقی و تربیتی مختلفی مانند رویکردهای عقلی، عرفانی، نقلی و تلفیقی منتهی شده است. رویکرد اخلاق تلفیقی تلاش کرده از ظرفیت های ممتاز مکتب فلسفی، عرفانی و نقلی استفاده کرده و نگاهی ترکیبی به علم اخلاق داشته باشد که از پیشروان آن، راغب اصفهانی است. وی در کتاب ارزشمند الذریعه الی مکارم الشریعه، پیوند خوبی بین رویکرد فلسفی و دینی ایجاد کرده است. آنچه از بحث در پژوهش حاضر قابل برداشت می باشد این است که راغب نسبت به عقل-گرایی تاکید بسیاری دارد و عقل را سرآمد فضائل نفسانی می داند و به عقل به عنوان سرسلسله زنجیره وار فضائل اخلاقی می نگرد. ویژگی بحث های راغب، تلفیق مباحث فلسفی اخلاقی با آیات، روایات و دین مبین اسلام است. نظریه اخلاقی راغب اصفهانی را از جهت ساختار کلی باید در زمره نظریات فضیلت گرایانه افلاطونی - ارسطویی دانست. با این وجود، دیدگاه های تربیتی اخلاقی آن، محتوای کاملا قرآنی دارد و چنان به آیات و روایات اسلامی آراسته شده که رنگ و بوی فلسفی آن کمتر به چشم می خورد. ابتکار مهم راغب در بحث فضایل اخلاقی و تربتیی که برگرفته از قرآن کریم بود، افزودن فضایل توفیقی هدایت، رشد، تسدید و تایید به فضایل اخلاقی فلسفی بود. علیرغم کارهای بدیع و شگرف راغب اصفهانی و با وجود آثار عمیقی که از خود بر جای گذاشته، ناشناخته مانده و علت این امر تاثیرپذیری عمیق غزالی از راغب در مباحث اخلاقی است.

    کلیدواژگان: دیدگاه تربیتی، راغب اصفهانی، کتاب قیم، الذریعه
  • فاطمه ابوالحسنی طرقی، سید حسن حاتمی نسب *، محمد سلطانی فر صفحات 237-254

    رسانه های اجتماعی به عنوان پدیده ای نوظهور در ایران موجب تغییرات چشم‎گیر در تمامی فعالیت های به ویژه حوزه خدمات آموزشی گردیده است. دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی با توجه به رسالت خود همواره به دنبال جذب داشجو و در پی آن جذب انگیزه جهت فعایت ها و رفتارهای مشخص هستند. عدم وجود الگوهای استاندارد بومی برا استفاده از بازاریابی رسانه های اجتماعی در دانشگاه موجب گردیده است که گاها شاهد مشکلاتی در این زمینه باشیم. بر همین اساس این پژوهش به دنبال بررسی مشکلات اخلاقی این فعالیت، ابتدا از طریق روش رویکرد کیفی و به تحلیل محتوای استقرایی، ضمن انجام علم سنجی، ابعاد بازاریابی رسانه های اجتماعی را شناسایی و به روش دلفی آن ها را بومی سازی می نماید. سپس با کمک تحلیل عاملی اکتشافی، ضمن تایید گروه های شاخص های هر بعد و تایید روایی، به ارزیابی وضع موجود و مطلوب این شاخص ها و عوامل در دانشگاه های ایران می پردازد. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی مقالات پایگاه وب آو ساینس طی 50 سال منتهی به 2022 و در بخش کیفی، منتخب کارشناسان و معاونین فرهنگی دانشگاه های سراسر کشور هستند که با استفاده از روش گلوله برفی مورد نظرسنجی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که مهمترین مشکلات مربوط به رویکرد اخلاقی در تبلیغات و سیاست گذاری بازاریابی رسانه های اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی رسانه های اجتماعی، اخلاق، دانشگاه، عارضه یابی، علم سنجی
|
  • Amir Hosain Imani Moghaddam *, Mahdi Imani Moghaddam, abbas khademian Pages 5-22

    The purpose of the present research was to prove justice in the creative will and, accordingly, in the legislative will of God. This basic and theoretical research was done by analyzing data from the Holy Quran and Shia hadith sources. By analyzing the data, it was concluded that whether by rational method or by following the narration, the foundation of theoretical wisdom is based on the understanding of divine justice in development and based on the acceptance of this principle that values and prescriptions return to beings and non-beings. Therefore, the foundation of practical wisdom is based on theoretical wisdom. Therefore, the understanding of how divine justice flows in legislation is based on the understanding of moderation, both in the world of names and the levels of human worlds. On this basis and due to the correspondence of the perfect human being with the universe, a human being who is obliged to guide and lead others should be under the control of reason in perfect moderation of the powers of imagination and illusion and even senses, and no matter how successful he is in this matter. It can extend moderation to families, clans, and civilizations. As a result, the condition of any social reform act will be to accept the necessity of creating a reasonable moderation in youth and youth forces, as the creator of creation has manifested this moderation in his creation verses.

    Keywords: justice, theoretical wisdom, practical wisdom, Islamic sources
  • Afsaneh Agha Hassani Mahabadi *, reza fahimi, Manijeh Fallahi Pages 23-36

    The purpose of creation in the philosophy of creation is to benefit the creatures. By getting close to the Lord, the main source of perfection and benefiting from him, creatures reach perfection and closeness to God. According to the divine order, all beings in the universe are moving towards the main origin, continuous and permanent movement.Every creature in the lower rank, with the veils of darkness, is perfected and promoted in the movement towards the higher rank.In this journey, the Ashraf of creatures tries to turn his abilities into reality through change and transformation, and by constantly observing his actions, by enduring hardship and extreme worldly patience, he actually travels in a deep journey and by passing From the world of plurals to the world of unity.The present study with a descriptive-analytical approach and library method seeks to examine Attar's view in Asrarnameh about the evolutionary movement of organisms, especially humans, with the quality of this journey.According to Attar, man, like other creatures, is constantly in dynamism, and his achievement in this journey is the enjoyment of divine love, the acquisition of the divine blessings of truth, and as a result the promotion of servitude to absolute perfection.

    Keywords: Attar, Asrarnameh, perfectmovement, transformation, promotion
  • alireza alebouyeh, ali reza SHeikh Pages 37-64

    Undoubtedly, hedonism can completely encompass human life and give it a hedonistic meaning and concept. This issue has caused the question to be raised, to what extent is hedonism morally correct? And in the field of theory, what relation can it have with ethics? Can hedonism be justified and moral? The research method in this article is descriptive-analytical. The findings of the research indicate that the relationship between ethics and hedonism is drawn from the way of examining the idealism of pleasure and the nature of hedonism . Despite the fact that a group of moral philosophers have gone so far as to consider pleasure as an intrinsic good and consider the criterion of moral value and moral judgment to be dependent on it and have organized hedonistic ethics; But pleasure cannot be an intrinsic good and the criterion of moral value, and hedonistic actions can be considered moral only in some cases. According to Islamic teachings, Although pleasure is not an evil thing and the pleasures of the afterlife are real and original; However, it is not the ultimate purpose.

    Keywords: hedonism, normative pleasure, pleasure after death, moral judgment, moral value
  • Fatemeh hajiakbari *, Hossein Heydari Pages 65-84

    The common and ultimate goal of Abrahamic Religions is the flourishing of moral virtues, among the most important of these virtues is reducing selfishness and arrogance, and deepening and promoting humility before creatures and their Creator. One of the characteristics of Christians according to the Holy Quran is their humility. From the point of view of Christians, the character of humility in the human heart is the cause and result of deep and lasting peace of mind, love of God and people, compassion and kindness towards everyone, while pride is one of the seven major sins and plays a unique role in the causal chain of sins. A study of humility in the New Testament in this paper shows that there is a deep dialectical relationship between the Christian belief foundations in the fields of theology, ontology, Christology and anthropology with behavioural patterns of Christian ethics. With descriptive and analytical methods, this article deals with the extent and range of examples and foundations of humility in the three: cognitive, emotional and behavioural dimensions in the New Testament and reviews the model of humility in the chain of Christian ethics.

    Keywords: Moral Theology, Christian Ethics, Humility in the New Testament, The Mortal Sins
  • shahla darabpour, reza shabani samghabadi *, javad heravi Pages 85-108

    From the point of view of Islam, justice is considered to be a fundamental principle and the most important element of society, as the philosophy of sending prophets to establish equity and justice among the people has been known, hence the subject of justice has always been one of the concerns of mankind and the central concepts and theorizing of many experts and philosophes. Sayyid Qutb is one of the Muslim thinkers in the 20th century who has investigated the dimensions of social justice in Islam. The purpose of this research; The investigation of what is the concept of social justice in Sayyid Qutb's thought is based on the book "Tafsir Fi Zhalal Al-Qur'an" and how he reached his theory of social justice from those foundations. In this article, using the analytical- descriptive method the concept of social justice in the Tafsir Fi Zhalal Al- Qur'an according to Sayyid Qutb will be investigated. The results of the research show that social justice in the Tafsir Fi Zhalal AlQur'an is not an unattainable ideal, but this justice is through the creation of a justly and ethical society to transform a Qur'anic teaching into the reality of human society, based on the commands of the Qur'an, which is originated of a comprehensive ideological concept, in which the justice is not unrelated to the life of man and society, but has a meaning beyond the government and ontological and must be fulfilled in the individual and social action. Therefore, Sayyid Qutb knew the way to fulfill social justice in the justice in the social relations between individuals, economic justice, distributive justice and justly governance and responsibility of humans, whish fulfill under the banner of divine commandments. And its obstacles are the transformation of the Quranic instructions into the whims and fancies, corruption, disobedience of divine commandments, and unjustly distribution. He consider his reform vision for the society based on the fulfillment of social justice and achieving Islam foundations, applying its legitimacy, perform the foundations and implementation of the Islamic government as one of the most important goals of the Quran has been his main aim.

    Keywords: Sayyid Qutb, Tafsir Fi Zhalal Al- Qur'an, social justice, origins, foundations
  • Alireza Soleymanzadeh * Pages 109-130

    Different religions around the world have provided constructive solutions in the field of solving various human problems. Buddhism paid a lot of attention to the natural environment from the very beginning. Regarding the importance of the present research, it should be noted that the researches that have been conducted on Buddhist religious texts have not paid much attention to the environmental views of this religion and have often investigated its philosophical, psychological and therapeutic aspects. Considering the many environmental problems that have critically threatened vegetative, bestial and human life, the contemporary world needs extensive research in the field of nature protection so that the experiences of other schools can be used. The main achievement of this research will be to show how Buddhism tries to preserve nature by linking ethics and environment.The current research will try to advance the research by using the historical research method and by referring to first-hand (original) and research sources.The results of the research also indicate that, according to Buddha, change is part of the nature of the environment; but moral vices (such as cruelty, avidity, hoarding, prodigality, burglary, arrogance, etc.) will speed up the destruction of the world as a cause and effect.

    Keywords: Buddhism, environment, ethics, religious texts, Dīgha Nikāya
  • Enayat Sharifi * Pages 131-150

    Physical health is considered as one of the other health along with spiritual, mental and social health in many systems and schools. Trying to explain an intellectual and cognitive system called "ethical system" consisting of three related and coherent elements; It is the plan, the basics and the principles, and it aims to improve and promote the spiritual health of human being with the water treatment method. Therefore, this research aims to answer the basic question of how the moral system of the Qur'an affects the human body and health through a descriptive and analytical method The moral system of the Qur'an with two methods; Prevention and treatment aim to ensure the health of the human body. Raising awareness, removing moral vices, observing hygiene and cleanliness in dimensions, cleanliness of the body and clothes, sexual hygiene and nutritional hygiene are among the preventive methods of the moral system of the Quran in the health of the body. are The treatment methods are divided into two parts: the treatment method through inner and spiritual means and the treatment method through external means. Piousness, peace of mind, prayer, Quran, prayer, repentance and asking for forgiveness are among the methods of inner means, and fasting, avoiding extravagance and overeating are also the most important material means for the health of the body.

    Keywords: body health, human, moral system of Quran, Quran
  • Javadollah Ghadami, Shahrdad Darabi *, Sayed Mahmood MirKhalili Pages 151-172

    Mass media's representation of crime، deviance، and disorder is one of the constant causes of concern at the community level. Because it causes fear and anxiety in the society. However، this traditional role of the media in representing norm-breaking events can be restored according to some media-oriented theories such as the magic bullet theory and the theory of highlighting and selective writing، and it can play the role of a tool that also has crime prevention training. And also، a control tool on the emotions and inflammations of society after committing a crime. The current research، with an analytical-descriptive method based on library data، tries to achieve this goal، to what extent the media can moderate and control the inflammation and emotionalism caused by committing a crime، and against this role in determining the punishment of the effective offender. be realized the findings of this research show that the media can control the inflammatory atmosphere created in the society with the insinuations they give to the audience in their headlines and texts، and they can control the criminal justice system from a kind of common sense. release a criminal offense. Anyway، this research investigates the different roles of the media in feedback by representing the crime and also reconstructing or depicting the face of the criminal and finally examines this process in determining the punishment.

    Keywords: The moral role of the media, Determination of punishment, Criminal Justice
  • Najibekhatun Karmi * Pages 173-192

    Sexual education refers to a collection of teachings and the creation of situations and contexts that aim to familiarize individuals with guiding and regulating their sexual instincts. The purpose of this research is to discuss the fundamentals, principles, and goals of sexual education in both Islamic and Western contexts. As civilizations advance, industrial technologies progress, and information networks and virtual spaces expand, individuals and societies face significant risks. Therefore, this research utilizes a descriptive-analytical approach to highlight the importance of timely sexual education in promoting public chastity, moderation in sexual desires, eliminating sexual discrimination, and ultimately fostering spiritual closeness to God.

    Keywords: sexuality education, Sexuality health
  • mohammad mirzaei *, Fatemeh Azimi Pages 193-216

    Since human dignity is considered as a right or a set of inalienable and transferable rights, which has many potentials and fields of development and legislation in rule-making or compiling basic principles in the field of management and it is crime control or criminal policy, so it is considered to be able to play a constructive and effective role in the field of macro and strategic criminal policies in an extra-legal way. In the religious teachings of Islam, human dignity is not based on a contractual and creditable matter, but on the basis of an ontological, ethical and original matter, which originates from the essence of human creation and a subject of development based on divine decrees and in the legislative dimension. It is justified. Now the question is, with all these capacities, how can this issue be given a practical aspect in a religious government, in the context of criminal policies and in the field of crime management and control? In other words, what is the place and functions of dignity-orientation in criminal and criminal policies? In other words, what is the place and functions of dignity-orientation in criminal and criminal policies? The findings of this article, prepared with descriptive and analytical methods, state that the preservation of human dignity, which has a moral origin on the one hand, and is also the creator of many moral works, has the ability to be the most important pillar of criminal policies. To be known in the general sense and criminal policies in the special sense. Since this principle is the justification factor and existential basis for many criminal and moral institutions and mechanisms in the criminal justice system, such as the principle of equality, proportionality, amnesty, acquittal, equality of arms, caution, and so on, with redefinition The function of the rule of dignity, which this article examines, can change the macro and strategic policies of penal and criminal.

    Keywords: Criminal policy, the principle of dignity, criminal law, Sharia teachings
  • Omid Mustafa Abdullah, Aziz Javanpour Heravi *, Mohammad Ali Rabbipour Pages 217-236

    The knowledge of ethics among Muslims has faced different approaches, which has led to the emergence of different ethical and educational systems such as rational, mystical, transferable and integrated approaches. The integrated ethics approach has tried to use the privileged capacities of the philosophical, mystical and narrative school and have a combined view of the science of ethics, one of whose leaders is Ragheb Esfahani. He has created a good link between the philosophical and religious approach in his valuable book al-Dhari'a al-Makaram al-Sharia. What can be understood from the discussion in the present research is that Ragheb emphasizes rationalism and considers reason to be the leader of sensual virtues and views reason as the head of a chain of moral virtues. The characteristic of Ragheb's discussions is the combination of philosophical and moral discussions with the verses of traditions and the religion of Islam. Ragheb Esfahani's moral theory should be considered among Platonic-Aristotelian virtue theories in terms of its overall structure. Nevertheless, its moral educational views have a completely Quranic content and are so embellished with Islamic verses and traditions that its philosophical flavor is less palpable. Ragheb's important initiative in the discussion of moral and educational virtues, which was taken from the Holy Quran, was to add the virtues of success, guidance, growth, affirmation and confirmation to the philosophical moral virtues. Despite Ragheb Esfahani's original and wonderful works and despite the deep works he left behind, he remains unknown and the reason for this is the deep influence of Ghazali on Ragheb's moral issues.

    Keywords: Educational Perspective, Ragheb Esfahani, Kitab Qayyim, Al-Dhariyyah
  • Fatemeh Abolhasani targhi, Seyed Hassan Hataminasab *, Mohammad Soltanifar Pages 237-254

    Social media as an emerging phenomenon in Iran has caused significant changes in all activities, especially in the field of educational services. According to their mission, universities and higher education centers always seek to attract students and then attract motivation for specific actions and behaviors. The lack of native standard models for using social media marketing in the university has caused us to sometimes see problems in this field. Based on this, this research, after investigating the ethical problems of this activity, first through the method of qualitative approach and inductive content analysis, while conducting scientometrics, identifies the dimensions of social media marketing and localizes them using the Delphi method. Then, with the help of exploratory factor analysis, while verifying the groups of indicators of each dimension and verifying validity, it evaluates the current and desirable situation of these indicators and factors in Iranian universities. The statistical population of this research in the qualitative section of the articles of the Web of Science database during the 50 years ending in 2022 and in the qualitative section is selected experts and cultural assistants of universities across the country that were surveyed using the snowball method. The results show that the most important problems are related to the ethical approach in advertising and social media marketing policy.

    Keywords: social media marketing, ethics, university, problem solving, scientometrics