فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 94، فروردین 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/29
  • تعداد عناوین: 25
|
  • زینب خانجانی*، تورج هاشمی، رویا جلیز صفحات 1-10

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی تنظیم هیجانی در رابطه دلبستگی و رفتارهای خوردن کودکان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی_ همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری را کودکان مراجعه کننده به کلینیک های تغذیه شهر تبریز در سال 1401 تشکیل دادند. تعداد 240 نفر به روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه رفتار خوردن کودکان (CEBQ) واردل و همکاران (2001)، سیاهه تنظیم هیجان (ERC) شیلدز و چیکتی (1998) و پرسشنامه دلبستگی به والدین و همسالان  (IPPA) آرمسدن و گرینبرگ (1989) بود. از تحلیل معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج بیانگر برازش مطلوب مدل پژوهش بود. نتایج نشان داد که اثر مستقیم معنادار دلبستگی بر بی ثباتی و تنظیم هیجان انطباقی (001/0=P) و عدم اثر مستقیم معنادار بر رفتارهای خوردن کودکان بود (08/0=P). همچنین اثرمستقیم تنظیم هیجان انطباقی بر رفتارهای خوردن کودکان معنادار نبود (21/0=P) ولی اثر مستقیم بی ثباتی بر رفتارهای خوردن معنادار بود (001/0=p). دلبستگی اثر غیر مستقیم معناداری بر رفتارهای خوردن کودکان با میانجی گری بی ثباتی نشان داد (05/0>P)، اما تنظیم هیجان انطباقی نقش میانجی معناداری را در رابطه دلبستگی و رفتارهای خوردن کودکان نشان نداد (05/0<P). این نتایج نشان می دهد که بی ثباتی در تنظیم هیجان نقش میانجی معناداری در رابطه دلبستگی و رفتارهای خوردن کودکان دارد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، دلبستگی، رفتارهای خوردن کودکان
  • عبدالناصر جوان مجرد* صفحات 11-18

    مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش میانجی تاب آوری در رابطه بین خودپنداره و عواطف منفی در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانشجویان دانشگاه گیلان در سال 1402 بودند که از بین آن ها به روش نمونه گیری دردسترس 240 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC؛ کانر و دیویدسون، 2023)، پرسشنامه خودپنداره (SCQ؛ ساراسوت، 1984) و فهرست عواطف مثبت و منفی (PANAS، تامپسون، 2007) انجام شد. نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار بوده است. نتایج نشان داد که خودپنداره به طور منفی و معنادار بر عواطف منفی اثر مستقیم دارد؛ نتیجه دیگر نشان داد خودپنداره به طور مثبت و معنادار بر تاب آوری اثر مستقیم دارد؛ همچنین اثر مستقیم تاب آوری بر عواطف منفی معنادار بود (05/0>P). نتایج آزمون بوت استرپ نشان داد که تاب آوری بین خودپنداره و عواطف منفی نقش میانجی دارد (05/0>P). نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که تاب آوری رابطه بین خودپنداره و عواطف منفی را میانجی گیری می کند، به عبارت دیگر خودپنداره رشد یافته می تواند به سبب ارتقاء تاب آوری، میزان عواطف منفی را در دانشجویان کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، خودپنداره، عواطف منفی
  • زینب محمدی نیکو، محمدرضا تمنایی فر* صفحات 19-28

    هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل ساختاری بهزیستی روانشناختی بر اساس نیازهای بنیادین روانشناختی و ذهن آگاهی با نقش واسطه ای استفاده آسیب زا از اینترنت در نوجوانان بود. پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم شهرستان کاشان در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 6470 نفر بود که از میان آنها  بر اساس جدول مورگان نمونه ای به تعداد 325 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی (RSPWB) ریف (1989)، نیازهای روانشناختی (BSNQ) گاردیا و همکاران (2000)، ذهن آگاهی (MAAS) براون و ریان (2003)، اعتیاد به اینترنت (IAT) یانگ (1998) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها به روش تحلیل مسیر انجام شد و برای بررسی نقش واسطه ای استفاده آسیب زا از اینترنت از آزمون بوت استراپ استفاده شد. نتایج نشان داد مسیر مستقیم نیازهای روانشناختی و ذهن آگاهی به استفاده آسیب زا از اینترنت و بهزیستی روانشناختی اثر معنادار داشت (05/0<p). همچنین نیازهای روانشناختی و ذهن آگاهی با میانجی گری استفاده آسیب زا از اینترنت بر بهزیستی روانشناختی اثر معنادار غیر مستقیم داشت (05/0<p). شاخص های برازش نشان داد مدل پیش فرض از برازش مناسب برخوردار است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که استفاده آسیب زا از اینترنت، نقش واسطه ای در ارتباط بین نیازهای روانشناختی و ذهن آگاهی با بهزیستی روانشناختی نوجوانان دارد.

    کلیدواژگان: استفاده آسیب زا از اینترنت، بهزیستی روانشناختی، نیازهای روانشناختی، ذهن آگاهی
  • مستانه مرادحاصلی، محمدنقی فراهانی*، مریم مقدسین صفحات 29-40

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل روانی، اجتماعی و فرهنگی بهزیستی روانشناختی زنان 25 تا 35 ساله ایرانی بود. رویکرد این پژوهش کیفی به روش نظریه زمینه ای بود. به این منظور 13 نفر از متختصصان حوزه زنان در سال 1398 تا 1401 به طور هدفمند از شهر تهران انتخاب و تا رسیدن داده ها به حد اشباع مورد مصاحبه قرار گرفتند. جمع آوری و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و بر اساس رویکرد استراوس و کوربین  (2014) انجام شد. از 998 کد باز شامل 22 عامل به دست آمد که  فرهنگ پنداری ضعیف، عدم پذیرش تغییر انتظارات زنان، عدم توان مدیریت محدودیت ها، معنا نداشتن زندگی، به تعویق افتادن نقش ها، کمال گرایی منفی، ارجحیت نیازهای بیرونی و نادیده گرفتن تفاوت ها و استعدادهای فردی می تواند بهزیستی روانشناختی زنان 25 تا 35 ساله ایرانی را به چالش بکشد. فرهنگ، خانواده و آموزش و پرورش عوامل تعدیل کننده و رضایت از جنسیت، توانایی مدیریت هیجانی، مسئولیت پذیری و قدرت سازگاری عوامل میانجی بودند که می توانند روی آن اثر گذار باشند. به روز رسانی علم روانشناسی، حمایت اجتماعی، بازسازی ارزش ها، احیای روابط اجتماعی واقعی نسبت به روابط مجازی، به روز رسانی برنامه های آموزش و پرورش، بالا بردن سواد سلامت روان و فرهنگ سازی فضای مجازی عوامل ارتقا دهنده آن بودند. یافته های این پژوهش تعریف بهزیستی روان شناختی زنان ایرانی و مبانی نظری آن را  برجسته کرده است و توجه به یافته های آن گسترش مفهوم بهزیستی روان شناختی در سایر فرهنگ ها را درپی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، پژوهش کیفی، فرهنگ ایرانی، زنان
  • محمدحسن آسایش، مینا تاران*، مریم افتخاری صفحات 41-52

    طلاق عاطفی و اثرات آن بر خانواده موضوعی است که مورد توجه پژوهشگران زیادی قرار گرفته است. در این پژوهش با استفاده از روش کیفی از نوع پدیدارشناسی به بررسی دیدگاه مردان از این پدیده پرداخته شد. جامعه آماری شامل کلیه مردان مراجعه کننده به کلینیک آلفا در شهر زنجان و رشد در تهران در سال 1400 بود. از این جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 18 نفر انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و اکتشافی موردمطالعه قرار گرفتند. لازم به ذکر است که نمونه گیری تا زمان اشباع نظری داده ها ادامه یافته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، ابتدا داده ها ثبت و کدگذاری شده و سپس با استفاده از روش تحلیل مضمون (تماتیک) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. پیامدهای طلاق عاطفی از دیدگاه مردان چهار مضمون پیامدهای ارتباطی والد-فرزندی، پیامدهای ارتباطی خویشاوندی، تاثیر بر عملکرد فرزندان و پیامدهای شغلی را شامل گردید. بدین لحاظ، این پدیده می تواند در ابعاد مختلفی روابط اعضای خانواده و عملکرد آن ها را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین توجه به نتایج این پژوهش در راستای فهم بیشتر طلاق عاطفی و طراحی مداخلاتی برای حل آن دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، مردان، پیامدهای طلاق، تحقیق پدیدارشناسی
  • غلامرضا چلبیانلو، مهدیه سرشار، فرزاد میرشاهی* صفحات 53-62

    پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل مطالعات انجام شده بر پردازش سرعت خواندن  دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری خاص انجام شد. جامعه آماری پژوهش، پایان نامه های کارشناسی ارشد، دکتری و تحقیقات چاپ شده در زمینه مداخلات در مجلات و کنفرانس های علمی تخصصی ایران شامل (Noormags, SID ,Magiran, irandoc, Civilica) بودند که در طی ده سال گذشته (1400- 1390) در زمینه مداخله های آموزشی انجام شده بر سرعت خواندن دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری خاص که حجم نمونه مناسبی داشته و از نظر روایی و اعتبار  ابزار اندازه گیری  و روش نمونه گیری شرایط لازم را داشته اند. بدین جهت 6 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بود، انتخاب و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. جست و جو در پایگاه های علمی با استفاده از کلیدواژه های؛ سرعت خواندن، درک خواندن، صحت خواندن، سرعت ردیابی خواندن با محوریت مداخلات آموزشی انجام شده در زمینه اختلالات یادگیری، انجام شد. ابزار پژوهش عبارت از چک لیست فراتحلیل بود. مراحل اجرای این فراتحلیل براساس مراحل فراتحلیل هویت و کرامر بود. نتایج این فراتحلیل نشان داد که اندازه اثر مداخلات آموزشی انجام شده بر سرعت خواندن دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری خاص دانش آموزان 51/0 بود. مهم ترین نکته این است که مداخلات توانبخشی شناختی- رایانه ای و تمرین های عملی عصب روان شناختی بیشتر مورد توجه پژوهشگران بود.

    کلیدواژگان: مداخلات آموزشی، سرعت خواندن، اختلالات یادگیری خاص، فراتحلیل
  • مریم عبدلی، سلمان زارعی* صفحات 63-72

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای ذهن آگاهی در رابطه ی بین بی حوصلگی شغلی با رضایت شغلی و نیت ترک شغل انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی به روش تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان زن شاغل در مقطع متوسطه ناحیه یک شهر ری در سال تحصیلی 1402-1401 بود که از بین آنها، 303 نفر  با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس رضایت شغلی (JSS) اسمیت و همکاران (1969)، مقیاس نیت ترک شغل (TIS) کیم و لیونگ (2007)، مقیاس بی حوصلگی شغلی (JBS) لی (1986) و مقیاس پنج عاملی ذهن آگاهی (FFMQ) بائر و همکاران (2004) گردآوری شد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آزمون ضریب همبستگی و تحلیل مسیر استفاده شد. شاخص های برازش نشان داد، مدل پژوهش از برازش مناسب برخوردار بود. نتایج نشان داد اثرات مستقیم بی حوصلگی شغلی بر رضایت شغلی و نیت ترک شغل معنادار بود، همچنین اثرات غیر مستقیم بی حوصلگی شغلی بر رضایت شغلی  و نیت ترک شغل از طریق ذهن آگاهی معنادار بود (01/0<p). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که رضایت شغلی و نیت ترک شغل براساس بی حوصلگی شغلی با نقش واسطه ای ذهن آگاهی در معلمان زن شاغل در مقطع متوسطه برازش دارد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، بی حوصلگی شغلی، رضایت شغلی، نیت ترک شغل، معلم
  • یاسمن قربانی عشین، محمدرضا صیرفی*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، مروارید احدی صفحات 73-82

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر از عوامل زمینه ای ابتلا به بیماری صورت گرفت. روش پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته انجام گرفت. مشارکت کنندگان این پژوهش شامل 13 نفر از بیماران دارای سندروم روده تحریک پذیر در شهر تهرآن بودند. انتخاب مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج از استان تهران در سه ماهه سوم 1401 صورت گرفت و تا زمان اشباع اطلاعات ادامه یافت. گردآوری داده ها، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق انجام شد و پس از ضبط هر مصاحبه، محتوای استخراج شده به صورت واژه به واژه نوشته شد. کدگذاری داده ها، همزمان با جمع آوری داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها با استفاده از روش کلایزی (هفت مرحله) انجام شد. مجموعا از تعداد 13 مصاحبه، 13 مضمون فرعی و 3 مضمون اصلی به دست آمد. نتایج این مطالعه نشان می دهد عوامل فرهنگی، عوامل اقتصادی و عوامل فردی- اجتماعی از پیامدهای ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است.

    کلیدواژگان: پیامدها، عوامل فرهنگی، عوامل اقتصادی، عوامل فردی- اجتماعی، سندروم روده تحریک پذیر، تجربه زیسته
  • سمیه رهنمائی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 83-92

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی بسته آموزشی تعامل کارآمد مادر-نوجوان و آموزش تنظیم هیجان بر سرمایه عاطفی دختران دارای مشکلات برون سازی رفتاری بود. پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون وگروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری دختران دارای مشکلات برون سازی رفتاری اصفهان در پاییز1401 بودند. از بین آنها60 نفر به صورت هدفمند انتخاب و از طریق گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگذاری شدند. گروه آزمایشی تعامل کارآمد مادر-نوجوان بسته آموزشی را به مدت 8 جلسه و گروه آزمایشی تنظیم هیجان بسته آموزشی را در 8 جلسه دریافت کردند. پرسشنامه سرمایه عاطفی (ACS، گل پرور، 1395) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. یافته ها نشان داد که در مرحله پس آزمون و پیگیری، بین گروه تعامل کارآمد مادر-نوجوان با گروه تنظیم هیجان و گروه کنترل در متغیر سرمایه عاطفی دختران دارای مشکلات برون سازی رفتاری تفاوت معناداری وجود داشت (01/0> p). اما بین گروه تنظیم هیجان و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p). از یافته ها می توان نتیجه گرفت که بسته آموزشی تعامل کارآمد مادر- نوجوان می تواند برای بهبود سرمایه عاطفی دختران دارای مشکلات برون سازی رفتاری موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، بسته آموزشی تعامل کارآمد مادر- نوجوان، سرمایه عاطفی، مشکلات رفتاری برون سازی شده
  • فاطمه ربیعی، پروین احتشام زاده*، رضوان همائی، حمدالله جایروند صفحات 93-102

    هدف پژوهش حاضر تدوین بازی درمانی مبتنی بر یکپارچگی حسی و امکان سنجی آن بر فراوانی و شدت رفتار چالش برانگیز در کودکان پسر مبتلا به اختلال طیف اتیسم بود. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه با پیگیری 5/1ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به اختلال طیف اتیسم 5 تا 12 ساله استان گیلان در سال1400-1399 بود و با توجه به ملاک های ورود به پژوهش 30 کودک به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به شیوه تصادفی در گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. در مراحل سنجش از پرسشنامه مشکلات رفتاری (BPI-01) روهان و همکاران (2001) استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 15 جلسه30-45 دقیقه ای (5 هفته، هر هفته 3 روز) به صورت انفرادی تحت مداخله قرار گرفت. تحلیل داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد نمرات فراوانی رفتار چالش برانگیز در گروه آزمایش از مرحله پیش آزمون به پس آزمون و از مرحله پیش آزمون تا پیگیری به طور معنادار کاهش یافته است (05/0<p). همچنین نمرات شدت رفتار چالش برانگیز در گروه آزمایش از مرحله پیش آزمون به پس آزمون و از مرحله پیش آزمون تا پیگیری به طور معنادار کاهش یافته است (05/0<p). در نتیجه بازی درمانی مبتنی بر یکپارچگی حسی می تواند نقش موثری در کاهش فراوانی و شدت رفتار چالش برانگیز کودکان پسر مبتلا به اختلال طیف اتیسم داشته باشد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، بازی درمانی مبتنی بر یکپارچگی حسی، رفتار چالش برانگیز
  • محمد مدحی*، سیده فاطمه حمیدی عدلی صفحات 103-112

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی مشکلات هیجانی و رفتاری دانش آموزان بر اساس اضطراب، احساس شایستگی و مهارت های اجتماعی بود. روش مطالعه توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر قم در سال تحصیلی 1402- 1401 بود که تعداد آنها بر اساس آمار اداره کل آموزش و پرورش 7000 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و با توجه به فرمول کوکران تعداد 364 نفر محاسبه شد که پس از جمع آوری داده ها و کنار گذاشتن پرسشنامه های مخدوش تعداد نهایی 332 نفر انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه مشکلات رفتاری آخن باخ (CBCL، 2001)، اضطراب بک و همکاران (AI، 1988)، احساس شایستگی هیجانی اجتماعی زو و همکاران (SECQ، 2012) و مهارت های اجتماعی ماتسون (MESSY، 1983) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش هم زمان مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد مشکلات هیجانی و رفتاری دانش آموزان براساس اضطراب، احساس شایستگی و مهارت های اجتماعی قابل پیش بینی است (05/0>p) و 8/26 درصد از واریانس مشکلات هیجانی رفتاری را تببین می کنند. نتیجه گیری می شود اضطراب، احساس شایستگی و مهارت های اجتماعی می تواند بر مشکلات هیجانی رفتاری دانش آموزان موثر باشد.

    کلیدواژگان: احساس شایستگی، مشکلات هیجانی و رفتاری، مهارت های اجتماعی، اضطراب
  • زهرا امیدی نژاد، مریم قهرمانی* صفحات 113-122

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان دیالکتیکی بر انعطاف پذیری شناختی و رفتار های برون سازی شده نوجوانان تک والد بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه نوجوانان تک والد مراجعه کننده به مراکز بهزیستی شهر تهران در سال 1401 بود که از بین آن ها 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شد .ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس مشکلات رفتاری نوجوانان (CBCL) آخنباخ و رسکورلا (2001)،  مقیاس انعطاف پذیری شناختی (CFI) مارتین و روبین (2013) بود. در نهایت داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چند متغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در انعطاف پذیری شناختی و رفتار های برون سازی شده نوجوانان تک والد وجود داشت (001/0 <p). بنابر این می توان نتیجه گرفت درمان دیالکتیکی بر انعطاف پذیری شناختی و رفتار های برون سازی شده نوجوانان تک والد موثر بوده است.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، درمان دیالکتیکی، رفتارهای برون سازی شده، نوجوان تک والد
  • حسین نظری، طیبه شریفی*، احمد غضنفری صفحات 123-132

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای مبتنی بر هوش چندگانه بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر شهرکرد بود. پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه انجام شد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان پسر پایه ششم شهر شهرکرد در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 2439 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 40 نفر از آنها انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه کارکردهای اجرایی (BRIEF، جرارد و همکاران ، 2000) بود. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (طرح آمیخته) تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد در دو مرحله پس آزمون و پیگیری آموزش راهبردهای مبتنی بر هوش چندگانه نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر کارکردهای اجرایی داشت (05/0>p)؛ همچنین اندازه اثر نشان از تاثیر 6/51 درصدی آموزش راهبردهای مبتنی بر هوش چندگانه بر کارکردهای اجرایی بود. نتیجه گیری می شود که استفاده از آموزش راهبردهای مبتنی بر هوش چندگانه برای بهبود کارکردهای اجرایی کابردی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، هوش چندگانه، دانش آموزان پسر
  • محمودرضا میرعرب رضی، کاظم شریعت نیا*، علی حسینیایی صفحات 133-142

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان راه حل محور کوتاه مدت بر صمیمت جنسی همسران مردان معتاد در شهرستان آزادشهر بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری همسران مردان معتاد در شهرستان آزادشهر در سه ماهه اول سال 1401 بود.  به این منظور همسران مردان معتاد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی بین سه گروه مداخله ی 1 (15 نفر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد)، مداخله ی 2 (15 نفر درمان راه حل محور کوتاه مدت) و گروه گواه (15 نفر) جایگذاری شدند. به منظور گردآوری داده ها از خرده مقیاس صمیمیت جنسی BII-2001 (باگاروزی، 2001) استفاده شد. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان راه حل محور کوتاه مدت در مقایسه با گروه گواه موجب افزایش صمیمیت جنسی در همسران مردان معتاد شده است (05/0 <p) و این تاثیر در مرحله پیگیری تداوم داشته است. علاوه براین، بین میزان اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان راه حل محور کوتاه مدت بر صمیمیت جنسی همسران مردان معتاد از نظر آماری تفاوت معنادار وجود نداشت (05/0<P). بنابراین این دو شیوه درمان به عنوان یک مداخله پایدار در جهت افزایش صمیمیت جنسی همسران مردان معتاد می تواند در مراکز بهداشتی و درمانی به کار برده شود.

    کلیدواژگان: درمان راه حل محور کوتاه مدت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، صمیمت جنسی، اعتیاد
  • مهری گمرک چی زاده، کبری حاجی علیزاده*، زهرا حاج محمدی صفحات 143-150

    هدف این پژوهش بررسی معنای زندگی به عنوان میانجی بین بیگانگی بین فردی و اعتیاد به گوشی هوشمند در پاندمی کووید-19 در دانشجویان شهر بندرعباس بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دختر و پسر مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد شهر بندرعباس در سال تحصیلی 1400-1401 بودند که تعداد 378 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه معنای زندگی (استگر و همکاران، 2006، MLQ)، بیگانگی بین فردی (بنی فاطمه و همکاران، 1390، SAQ) و مقیاس اعتیاد به گوشی هوشمند (کو، 2009، SAS) استفاده شد. داده ها با روش تحلیل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بیگانگی بین فردی بر اعتیاد به گوشی هوشمند اثر مستقیم معنی داری وجود دارد (05/0>P). همچنین معنای زندگی بر اعتیاد به گوشی هوشمند اثر مستقیم و معنی داری دارد (05/0>P). همچنین نتایج نشان داد که بیگانگی بین فردی با میانجی گری معنای زندگی بر اعتیاد به گوشی هوشمند اثر غیرمستقیم دارد. مدل نهایی نیز از برازش مطلوبی برخوردار بود. از این رو، می توان نتیجه گرفت به منظور کاهش اعتیاد به گوشی هوشمند باید بر معنای زندگی و کاهش بیگانگی بین فردی متمرکز شد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به گوشی هوشمند، بیگانگی بین فردی، معنای زندگی، کووید-19
  • بیتا فیروزکوهی مقدم، غلامرضا ثناگوی محرر*، محمود شیرازی صفحات 151-160

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه فشار زمانی و اضطراب مربوط به شغل در  کارکنان دارای فرسودگی شغلی بالا و فرسودگی شغلی پایین سازمان تامین اجتماعی بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش را کلیه کارکنان مرد و زن شاغل در سازمان تامین اجتماعی شهر تهران در سال 1400- 1399 تشکیل دادند که از بین آنها 50 کارمند دارای فرسودگی شغلی بالا و 50 کارمند دارای فرسودگی شغلی پایین به عنوان نمونه و به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و همکاران (MBI، 1981) و استرس شغلی پارکر و همکاران (MPS، 1983) بود. داده های پژوهش، به روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد بین مقایسه فشار زمانی و اضطراب مربوط به شغل در کارکنان دارای فرسودگی شغلی بالا و کارکنان دارای فرسودگی شغلی پایین تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P)؛ به طوری که اندازه اثر حاکی از آن است که حدود 7/58 درصد از تغییرات فشار زمانی و  57 درصد از تغییرات اضطراب مربوط به شغل در کارکنان سازمان تامین اجتماعی تحت تاثیر «میزان فرسودگی شغلی» در آن ها است. از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که فرسودگی شغلی در افزایش فشار زمانی و اضطراب مربوط به شغل در کارکنان سازمان تامین اجتماعی موثر است.

    کلیدواژگان: اضطراب مربوط به شغل، فرسودگی شغلی، فشار زمانی
  • لاله امیرسلیمانی، فرزانه درخشانی* صفحات 161-170

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر اضطراب اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره ابتدایی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1401-1400 در مدارس منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها مقیاس اضطراب اجتماعی (lsas-sr) لیبوویتز (1987) و پرسشنامه عملکرد تحصیلی (EPT) فام و تیلور (1999) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری (05/0>p)، بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در اضطراب اجتماعی و عملکرد تحصیلی وجود داشت. بنابراین می توان گفت روش شناختی-رفتاری یکی از روش های موثر در ارتقای عملکرد تحصیلی و کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان دوره ابتدایی است.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، اضطراب اجتماعی، درمان شناختی رفتاری، دانش آموزان
  • پریسا کریمی*، احمد باصری، هادی هاشمی رزینی صفحات 171-180

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اهمال کاری و خود ناتوان سازی دانش آموزان درگیر افت تحصیلی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 که دچار افت تحصیلی شده بودند. 30 دانش آموز با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به تصادف در گروه های آزمایش و گواه، جایگزین شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی (APQ) سولومون و راثبلوم (1984) و پرسشنامه خودناتوان سازی تحصیلی (ASHQ) جونز و رودوالت (1982) استفاده شد. شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در 8 جلسه 60 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) برای گروه آزمایش ارائه شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اهمال کاری تحصیلی  (544/28=F؛ 001/0=P) و خودناتوان سازی تحصیلی (534/11=F؛ 001/0=P) تاثیر معناداری دارد. بنابراین، استفاده از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به منظور بهبود اهمال کاری و خودناتوان سازی دانش آموزان دارای افت تحصیلی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، افت تحصیلی، اهمال کاری، خود ناتوان سازی، دانش آموزان
  • مهلا یزادن پور، مژگان سپاه منصور*، رمضان حسن زاده صفحات 181-190

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه و فرزندپروری شفقت محور بر انسجام روانی مادران دارای فرزندان مبتلا به اختلال یادگیری بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل مادران کودکان با اختلال های یادگیری شهر گرگان در سال 1401-1402 بودند که به دو مرکز اختلالات یادگیری دولتی (شکوفا و دانا شهر گرگان) مراجعه کرده بودند. تعداد 75 مادر به صورت دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 25 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل مقیاس انسجام روانی (SOC) آنتونوسکی (1993) بود. یکی از گروه های آزمایش مداخله فرزندپروری ذهن آگاهانه را در 8 جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایشی دیگر نیز مداخله فرزندپروری شفقت محور را در قالب 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفته ای یکبار دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد. نتایج نشان داد که گروه فرزندپروری ذهن آگاهانه و فرزندپروری شفقت محور بر انسجام روانی اثربخشی معنادار داشته اند (001/0>P) و بین اثربخشی دو گروه تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P). بررسی نتایج مراحل آزمون نیز نشان داد که پس آزمون و پیگیری در مقایسه با پیش آزمون افزایش معنادار و پایداری را نشان داده است (001/0>P). نتایج نشان می داد که هر دو درمان، احتمالا درمان کارآمدی برای بهبود انسجام روانی مادران دارای فرزندان مبتلا به اختلال یادگیری بوده است.

    کلیدواژگان: فرزندپروری ذهن آگاهانه، فرزندپروری شفقت محور، انسجام روانی، اختلال یادگیری
  • سارا افخمی*، معصومه ملکی پیربازاری، میلاد سبزه آرای لنگرودی صفحات 191-200

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی محرومیت هیجانی در رابطه سوءاستفاده عاطفی و جسمی والدین با اضطراب اجتماعی در زنان انجام شد. روش پژوهش توصیفی_همبستگی به روش مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل بانوان بین 20 تا 40 سالی بود ساکن شهر کرج در سال 1401 بودند. 253 نفر از این جامعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه ترومای دوران کودک (CTQ، برنستاین و همکاران، 2003)، مقیاس اضطراب اجتماعی (SAS، جرابک، 1996)،  و خرده مقیاس محرومیت هیجانی پرسشنامه طرحواره یانگ (YSQ-SF،1998) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد مدل از برازش خوبی برخوردار بود. همچنین نتایج حاکی از آن بود که سوء استفاده جسمی و عاطفی والدین و محرومیت هیجانی بر اضطراب اجتماعی زنان اثر مستقیم دارد (05/0<p). همچنین سوء استفاده جسمی والدین از طریق نقش میانجی محرومیت هیجانی بر اضطراب اجتماعی اثر غیرمستقیم دارد (05/0<p). ولی سوء استفاده عاطفی والدین از طریق نقش میانجی محرومیت هیجانی بر اضطراب اجتماعی اثر غیرمستقیم ندارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت سو استفاده جسمی و عاطفی والدین و همچنین محرومیت هیجانی اثر منفی بر بروز اضطراب اجتماعی در زنان دارد  و در این میان سوء استفاده جسمی والدین اثر قوی تری دارد.

    کلیدواژگان: طرحواره محرومیت هیجانی، سوءاستفاده عاطفی والدین، سوءاستفاده جسمی والدین، اضطراب اجتماعی
  • ریحانه فهامی*، هادی محمدی صفحات 201-210

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش شفقت درمانی بر انگیزه تحصیلی و پریشانی روانی دانش آموزان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهرستان نطنز در سال تحصیلی 1402-1401 بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگذاری شدند. گروه آزمایش، مداخله آموزشی شفقت درمانی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای و هفته ای یک بار دریافت کرد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های انگیزش تحصیلی (AMQ) والرند و همکاران (1992) و پرسشنامه استرس نوجوان (ASQ) بیرن و همکاران (2007) بود. داده های گردآوری شده در پژوهش حاضر به روش تحلیل کواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون انگیزه تحصیلی و پریشانی روانی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 01/0 وجود داشت. یافته ها بیانگر این مطلب است که شفقت درمانی می تواند باعث افزایش انگیزش تحصیلی و کاهش پریشانی روانی در دانش آموزان پسر شود.

    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، پریشانی روانشناختی، دانش آموز، شفقت درمانی
  • مهرنوش هدایتی*، سید نورالدین محمودی، فاطمه رسول زاده، انسیه باقری صفحات 211-222

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزش تاب آوری و سرسختی روانشناختی بر رضایت شغلی و انگیزه پیشرفت کارکنان شرکت گاز البرز در سال 1401 انجام گرفت. روش پژوهش، نیمه آزمایشی و به لحاظ هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان شرکت گاز البرز تشکیل می دهدکه از بین 187 نفری که به روش نمونه گیری تصادفی ساده بررسی  شدند، تعداد بیست نفر که نمرات پایین تر از حد متوسط را در متغیرهای تحقیق کسب کرده بودند به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در تحقیق آزمایشی شرکت کردند. در این تحقیق نمونه های انتخاب شده در دوازده ساعت دوره آموزشی در زمینه تقویت تاب آوری و سرسختی روان شناختی شرکت داده شدند و مجددا سطح هر چهار متغیر وابسته و مستقل در آنان مورد سنجش قرار گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های سرسختی کوباسا، تاب آوری کانر و دیویدسون، ارزیابی مسیر پیشرفت شغلی دلانگ و رضایت شغلی اسپکتور (JSS) بهره گرفته شد. داده ها با استفاده از از نرم افزار های SPSS 24 و PLS 2 تحلیل شدند. پس از اطمینان از نرمال بودن داده های تحقیق از آزمون تی جفت شده استفاده شد. تحلیل داده های حاصل از قیاس میانگین نمرات قبل و بعد از مداخله در هر چهار متغیر حاکی از آن است که تفاوت معنی داری در رضایت شغلی، سرسختی روانشناختی، تاب آوری و انگیزه پیشرفت گروه آزمایش قبل و بعد از مداخله وجود دارد، که نشان از تاثیر مداخله آموزشی دارد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، انگیزه پیشرفت، سرسختی روان شناختی، تاب آوری
  • ملیحه مرادی* صفحات 223-232

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی زوج درمانی شخصیتی- سیستمی بر تمایزیافتگی خود و بدکارکردی جنسی زنان متاهل بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری، زنان متاهل شهر تهران در سال 1402 بودند که از این جامعه بر مبنای ملاک های ورود و خروج، به روش نمونه گیری هدفمند،  تعداد 40 زن انتخاب و در گروه آزمایش و گواه هر گروه 20 زن به صورت تصادفی جایگرین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تمایزیافتگی خود (DSI-R، اسکورن و اسمیت، 2003) و شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI، روزن و همکاران، 2000) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین تمایزیافتگی خود و بدکارکردهای جنسی پس آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح (01/0>P) وجود داشت. در واقع زوج درمانی شخصیتی- سیستمی باعث افزایش تمایزیافتگی خود و عکلکرد جنسی در زنان متاهل می شود.

    کلیدواژگان: بدکارکردی جنسی، تمایزیافتگی، زوج درمانی شخصیتی- سیستمی
  • فاطمه خواجه حسنی رابری، فاطمه رضایی*، فاطمه میرزائی، فاطمه صدیقی صفحات 233-242

    پژوهش حاضر باهدف اثربخشی درمان هیجان مدار بر ترس از صمیمیت، اسنادهای خصمانه و فراهیجان در زنان آسیب دیده از پیمان شکنی زناشویی بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان متاهل آسیب دیده از پیمان شکنی زناشویی مراکز مشاوره وابسته به بهزیستی شهر تهران در سال 1402 بود. تعداد 30 نفر از جامعه آماری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و با روش تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای مداخله مبتنی بر هیجان دریافت کردند. ابزار پژوهش شامل مقیاس ترس از صمیمیت (FIS) دسکانتر و ثلن (1999)، مقیاس اسناد خصمانه (HPQ) آرنتز و همکاران (2003) و پرسشنامه فراهیجان (MES) می تمانگروبر و همکاران (2009) بود. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین ترس از صمیمیت و اسنادهای خصمانه و فراهیجان در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح 01/0 وجود داشت. نتایج نشان داد درمان هیجان مدار یک روش کارا جهت افزایش فراهیجان و کاهش ترس از صمیمیت و اسناد خصمانه است.

    کلیدواژگان: ترس از صمیمیت، اسناد خصمانه، فراهیجان، درمان هیجان مدار
  • عبدالباسط محمودپور*، الهام حقی رحیمی صفحات 243-254

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی انسجام خود در سالمندان بر اساس تنظیم هیجان، شفقت به خود و نگرش به مرگ بود. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود.  جامعه آماری شامل تمامی سالمندانی بود که در سال 1400 در شهر تهران زندگی می کردند و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 341 نفر انتخاب شد. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه های انسجام خود ریف و هینکه (1983) (EIQ)، تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001)  (CER)، فرم کوتاه خود شفقت ورزی ریس و همکاران (2011) (SCS) و فرم تجدیدنظر شده نگرش به مرگ وونگ و همکاران (1994)  DAP-R)) بود. روش تحلیل پژوهش، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به روش هم زمان بود. یافته ها نشان داد که بین مولفه های تنظیم هیجان، شفقت به خود و نگرش به مرگ با انسجام خود در سالمندان ارتباط معنی داری وجود دارد (01/0 ≥P). هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که مولفه های تنظیم هیجان، شفقت به خود و نگرش به مرگ به ترتیب 5/72 درصد، 58 درصد و 8/28 درصد از واریانس انسجام خود را تبیین می کنند (01/0 ≥P). با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که تنظیم هیجان، شفقت به خود و نگرش به مرگ در پیش بینی انسجام خود در سالمندان نقش اساسی دارند.

    کلیدواژگان: انسجام خود، تنظیم هیجان، شفقت به خود، نگرش به مرگ، سالمندان
|
  • Zeynab Khanjani*, Touraj Hashemi, Roya Jaliz Pages 1-10

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of emotional regulation in the relationship between attachment and children's eating behaviors. The present research method was the descriptive-correlation type of structural equation modeling. The statistical population was made up of children referred to nutrition clinics in Tabriz city in 1401. 240 people were selected as a sample using the available sampling method. The research tools included a children's eating behavior questionnaire (CEBQ) by Wardell et al. (2001), an emotion regulation checklist (ERC) by Shields and Cicetti (1998), and an inventory of Parent and Peer Attachment (IPPA) by Armsden and Greenberg (1989). Structural equation analysis was used to analyze the data. The results showed the optimal fit of the research model. The results showed a significant direct effect of attachment on instability and adaptive emotion regulation (P=0.001) and no significant direct effect on children's eating behaviors (P=0.08). Also, the direct effect of adaptive emotion regulation on children's eating behaviors was not significant (p=0.21), but the direct effect of instability on eating behaviors was significant (p=0.001). Attachment showed a significant indirect effect on children's eating behaviors with the mediation of instability (P<0.05), but adaptive emotion regulation did not show a significant mediating role in the relationship between attachment and children's eating behaviors (P<0.05). These results show that instability in emotion regulation significantly mediates the relationship between attachment and children's eating behaviors.

    Keywords: Emotional regulation, Attachment, children eating behaviors
  • Abdolnaser Javan Mojarad* Pages 11-18

    The present study was conducted to determine the mediating role of resilience in the relationship between self-concept and negative emotions in students. The descriptive-correlation research method was structural equation modeling. The research's statistical population was all the University of Guilan students in 2023, from which 240 people were selected as a sample using the available sampling method. Data collection using Connor and Davidson Resilience Scale (CD-RISC; Connor and Davidson, 2023), Self-Concept Questionnaire (SCQ; Saraswat, 1984), and Positive and Negative Affect Schedule (PANAS, Thompson, 2007) Done. The results of structural equation modeling showed that the proposed model had a good fit. The results showed that self-concept has a negative and significant direct effect on negative emotions; Another result showed that self-concept has a positive and significant direct effect on resilience; Also, the direct effect of resilience on negative emotions was significant (P<0.05). The results of the bootstrap test showed that resilience has a mediating role between self-concept and negative emotions (P<0.05). The results of this study indicate that resilience mediates the relationship between self-concept and negative emotions, in other words, a developed self-concept can reduce the amount of negative emotions in students due to the promotion of resilience.

    Keywords: resilience, self-concept, negative emotions
  • Zeynab Mohamadinikoo, Mohamadreza Tamannaeifar* Pages 19-28

    The current study aimed to provide a structural model of psychological well-being based on basic psychological needs and mindfulness with the mediating role of problematic internet use in adolescents. By applying the structural equation modeling (SEM) approach. The population comprised all male and female high school students in Kashan in the academic year 1401-1402 in the number of 6470 people, of which according to Morgan's table, a sample of 325 people were selected by available sampling. Then, the Psychological well-being scale (RSPWB) Ryff (1989), the Psychological Needs Satisfaction scale (BNSG-S) Guardia, Deci & Ryan (2000), Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) Brown, Ryan (2003) and the Internet Addiction Test (IAT) Young (1998) were completed by participants. Data analysis was performed using the path analysis method and Bootstrapping method was used to examine the mediating role of problematic internet use. The results showed that the direct path of Psychological needs and mindfulness to problematic Internet use and psychological well-being had a significant effect (p<0.05). Moreover, Psychological needs and mindfulness with the mediation of problematic Internet use had a significant indirect effect on psychological well-being (p<0.05). The fit index also showed that the default model has a good fit. Therefore, it can be concluded that problematic internet use plays a mediating role in the relationship between Psychological needs and Mindfulness with adolescents' psychological well-being.

    Keywords: Problematic Internet Use, psychological Well-being, Basic Psychological Needs, Mindfulness
  • Mastane Moradhaseli, MohammadNaghi Farahani*, Maryam Moghadasin Pages 29-40

    This research aimed to identify psychological, social, and cultural factors of the psychological well-being of Iranian women aged 25 to 35. The approach of this qualitative research was grounded theory. For this purpose, 13 women specialists were purposefully selected from the city of Tehran in 2019-2022 and interviewed until the data was saturated. Data collection and analysis were done in three stages open, central, and selective coding based on the approach of Strauss and Corbin (2014). From 998 open codes, 22 factors were obtained, which include poor cultural perception, failure to accept changes in women's expectations, inability to manage limitations, lack of meaning in life, postponement of roles, negative perfectionism, prioritization of external needs, and ignoring individual differences and talents can lead to well-being. to challenge Iranian women aged 25 to 35 psychologically. Culture, family, and education were the moderating factors and gender satisfaction, emotional management ability, responsibility, and adaptability were mediating factors that can influence it. Updating the science of psychology, social support, rebuilding values, reviving real social relationships over virtual relationships, updating education programs, raising mental health literacy, and culturalizing virtual space were the factors that promoted it. The findings of this research have highlighted the definition of psychological well-being of Iranian women and its theoretical foundations, and paying attention to its findings will lead to the expansion of the concept of psychological well-being in other cultures.

    Keywords: Psychological well-being, Qualitative research, Iranian Culture, Women
  • MohammadHassan Asayesh, Mina Taran*, Maryam Eftekhari Pages 41-52

    Emotional divorce and its effects on the family is a topic that has attracted the attention of many researchers. In this research, using a qualitative method of phenomenology, men's points of view on this phenomenon have been investigated. The statistical population included all men who were referred to the Alfa Clinic in Zanjan and Rushd in Tehran in 1400. From this statistical population, 18 people were selected using the purposeful sampling method and were studied using semi-structured and exploratory interviews. It should be noted that sampling continued until data saturation. To analyze the data, the data were recorded and coded and then analyzed using the thematic analysis method. The consequences of emotional divorce from a man's point of view included four themes parent-child communication consequences, relative communication consequences, impact on children's performance, and job consequences. In this sense, this phenomenon can affect the relationships of family members and their performance in different dimensions. Therefore, it is important to pay attention to the results of this research to better understand emotional divorce and design interventions to solve it.

    Keywords: Emotional divorce, Men, consequences of Divorce, Phenomenological Study
  • Gholamreza Chalabianloo, Mahdieh Sarshar, Farzad Mirshahi* Pages 53-62

    This research was conducted with the aim of meta-analysis of the studies conducted on the reading speed processing of students with special learning disabilities. The statistical population of the research included master's theses, doctoral theses, and research published in the field of interventions in Iran's specialized scientific journals and conferences (Noormags, SID, Magiran, random, Civilica), which in the past ten years ( 202-2022) in the field of educational interventions on the reading speed of students with special learning disorders that had a suitable sample size and met the necessary conditions in terms of validity and reliability of the measurement tool and sampling method. For this reason, 6 types of research that were acceptable in terms of methodology were selected and a meta-analysis was done on them. Searching in scientific databases using keywords; Reading speed, reading comprehension, reading accuracy, and reading tracking speed was conducted with a focus on educational interventions in the field of learning disorders. The research tool was a meta-analysis checklist. The implementation steps of this meta-analysis were based on Hewitt's and Kramer's meta-analysis steps. The results of this meta-analysis showed that the effect size of educational interventions on the reading speed of students with special learning disorders was 0.51. The most important point is that cognitive-computer rehabilitation interventions and practical neuro-psychological exercises were more interesting to researchers.

    Keywords: Educational interventions, reading speed, specific learning disorders, Meta-analysis
  • Maryam Abdoli, Salman Zarei* Pages 63-72

    The study aims to examine the mediating role of mindfulness in the relationship between job boredom, job satisfaction, and turnover intention. The current research was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all the female teachers working in the secondary education of one district of Shahre Rey in the academic year of 2022-2023, of which 303 were selected by volunteering sampling. Data were collected using the Job Satisfaction Scale (Smith et al., 1969), the Turnover Intention Questionnaire (Kim and Leung, 2007), the Job Boredom Scale (Lee, 1986), and the Five Facets Mindfulness Questionnaire  (Baer & et.al., 2004). For data analysis, correlation coefficient tests and path analysis were conducted using AMOS and SPSS software. The results showed that the direct effects of job boredom on job satisfaction (β = -0.27, p < 0.01) and turnover intention (β = 0.42, p < 0.01) were significant. Also, the indirect effects of job boredom on job satisfaction (β=0.36, p<0.01) and turnover intention (β=0.12, p<0.01) through mindfulness were significant. The causal model of job satisfaction and turnover intention based on job boredom fits with the mediating role of mindfulness in female teachers at the secondary level.

    Keywords: Mindfulness, Job boredom, Job Satisfaction, Turnover Intention, Teacher
  • Yasaman Ghorbani Ashin, Mohammadreza Seirafi*, Khadijeh Abolmaali Alhoseini, Morvarid Ahadi Pages 73-82

    The present study was conducted to investigate the lived experience of patients suffering from irritable bowel syndrome from the underlying factors of the disease. The research method was qualitative and phenomenological. Data collection was done through a semi-structured interview. The participants of this research included 13 patients with irritable bowel syndrome. The selection of participants was done using the purposeful criterion sampling method based on the criteria of entry and exit from Tehran province in the autumn of 1401 and continued until the saturation of information. Data collection was done using semi-structured and in-depth interviews, and after recording each interview, the extracted content was written word by word. Coding of data continued simultaneously with data collection. Data analysis was done using the Colaisian method (seven steps). In total, 13 sub-themes and 3 main themes were obtained from 13 interviews. The results of this study show that cultural factors, economic factors, and individual-social factors are among the consequences of irritable bowel syndrome.

    Keywords: Consequences, cultural factors, economic factors, individual-social factors, irritable bowel syndrome, lived experience
  • Somayeh Rahnamaee, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 83-92

    The present study aimed to compare the effectiveness of mother-adolescent efficient interaction packages and emotion regulation training on the affective capital of girls with externalizing behavior problems. The research was a semi-experimental method with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up period. The statistical population of girls with Behavioral Externalizing problems in Isfahan in the fall of 2022. Among them, 60 people were selected based on purposefully and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The experimental group of mother-adolescent efficient interaction received a training package for 8 sessions, and the experimental group received the emotional regulation training package for 8 sessions. Emotional Capital Questionnaire (ACS, Golperor, 2015) was used to collect data. Data analysis was done with the statistical variance analysis method with repeated measurements. The findings indicated a significant difference was observed in the affective capital of girls variable between the mother-adolescent efficient interaction group with the emotion regulation and the control groups in the post-test and follow-up phases (p<0.01). Also, there was no significant difference between the emotion regulation and control groups (p<0.05). Therefore, Based on the findings, the effective mother-adolescent interaction training package can be effective for improving the Affective capital of girls with externalizing behavioral problems.

    Keywords: Emotion regulation training, mother-adolescent efficient interaction training, behavioral externalization problems, Affective capital
  • Fatemeh Rabiei, Parvin Ehteshamzadeh*, Rezvan Homaei, Hamdollah Jayervand Pages 93-102

    The present study aimed to develop a play therapy based on sensory integration and its feasibility on the frequency and severity of challenging behavior in boys with autism spectrum disorder. The study was based on a quasi-experimental pre-and post-test and follow-up of 1.5 months design. The statistical population of this research included all children with autism spectrum disorder from 5 to 12 years old in Gilan province in 2020-2021. Based on the research's inclusion criteria and purposeful sampling, 30 children were selected as a sample and randomly placed in the experimental and control groups. Behavior Problems Inventory (BPI-01) Rojahn et al. (2001) was used in the measuring stages. The intervention was performed individually for 15 sessions of 30-45 minutes (for 5 weeks, 3 days each week) in the experimental group. Repeated-measures ANOVA was used to analyze the data. The results showed that the frequency scores of challenging behavior in the experimental group decreased significantly from the pre-test to the post-test and from the pre-test to the follow-up (P<0.05). Also, the severity of challenging behavior scores in the experimental group decreased significantly from the pre-test to the post-test and from pre-test to follow-up (P<0.05). As a result, play therapy based on sensory integration can play an effective role in reducing the frequency and severity of challenging behavior of boys with autism spectrum disorder.

    Keywords: autism spectrum disorder, play therapy based sensory integration, challenging behavior
  • Mohammad Madhi*, Fateme Hamidi Adli Pages 103-112

    The purpose of this research was to predict the emotional and behavioral problems of students based on anxiety, sense of competence, and social skills. The study method was a descriptive correlation. The statistical population of the research included all secondary school female students of Qom city in the academic year 2022-2023, whose number was 7000 according to the statistics of the General Directorate of Education, and 364 people were calculated using cluster random sampling method and according to Cochran's formula. After collecting the data and discarding the distorted questionnaires, the final number of 332 people was selected. Data were collected using the Achenbach Behavioral Problems Questionnaire (CBCL) (2001), Beck et al.'s Anxiety (AI) (1988), Zhu et al.'s Sense of Social-Emotional Competence (SECQ) (2012) and Mattson's Social Skills (MESSY). ) (1983) was collected. The data were analyzed using the multivariate regression analysis method. The results of the research showed that emotional and behavioral problems of students can be predicted based on anxiety, sense of competence, and social skills (p<0.05) and explain 26.8% of the variance of emotional and behavioral problems. It is concluded that anxiety, sense of competence, and social skills can affect students' emotional and behavioral problems.

    Keywords: Sense of competence, Emotional, behavioral problems, social skills, anxiety
  • Zahra Omidinejad, Maryam Ghahremani* Pages 113-122

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of dialectical therapy on cognitive flexibility and externalizing behaviors of single-parent adolescents. The current research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research was all single-parent teenagers who were referred to the welfare centers of Tehran in 1401, from which 30 people were selected as a sample using available sampling. The data collection tool included Achenbach and Rescorella's (2001) Adolescent Behavioral Problems Scale (CBCL), and Martin and Rubin's (2013) Cognitive Flexibility Scale (CFI). Finally, the data were analyzed using multivariate covariance analysis. Findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the post-test of the experimental group and the control group in cognitive flexibility and extraverted behaviors of single-parent adolescents (P<0.001). Therefore, it can be concluded that dialectical therapy has been effective in cognitive flexibility and extraverted behaviors of single-parent teenagers.

    Keywords: cognitive flexibility, dialectical therapy, externalized behaviors, single-parent adolescent
  • Hossein Nazari, Tayebeh Sharifi*, Ahmad Ghazanfari Pages 123-132

    The current research aimed to determine the effectiveness of teaching strategies based on multiple intelligences on the executive functions of sixth-grade male students in Shahrekord City. The research was conducted using a semi-experimental method with a pre-test-post-test design and a control group with a three-month follow-up period. The statistical population of this research included all 2439 male students of the sixth grade in Shahrekord city in the academic year of 2001-2012, 40 of them were selected by purposive sampling and randomly assigned to an experimental group and a control group. The measurement tool included the BRIEF executive functions questionnaire (Gerard et al., 2000). The research data were analyzed using variance analysis with repeated measurements (mixed design). The findings showed that in the two stages of the post-test and the follow-up training, strategies based on multiple intelligences had a significant effect on executive functions compared to the control group (P>0.05); Also, the effect size showed the effect of 51.6 percent of teaching strategies based on multiple intelligences on executive functions. It is concluded that using teaching strategies based on multiple intelligences seems useful for improving executive functions.

    Keywords: Multiple intelligences, executive functions, boy students
  • Mahmoudreza Mirarabrazi, Kazem Shariatnia*, Ali Hoseiniai Pages 133-142

    This research aimed to compare the efficacy of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and short-term Solution-Focused Therapy (SFT) on sexual intimacy in the wives of addicted men in Azadshahr City. The present study employed a semi-experimental design with a pre-test-post-test control group and a two-month follow-up. The statistical population included the wives of addicted men in Azadshahr City during the first three months of 2022. The wives were purposefully selected and randomly assigned to three intervention groups: Group 1 (15 participants receiving Acceptance and Commitment Therapy), Group 2 (15 participants receiving short-term Solution-Focused Therapy), and a control group (15 participants). Data were collected using the Sexual Intimacy Inventory (Bagarozzi, 2001). The results demonstrated that both Acceptance and Commitment Therapy and short-term Solution-Focused Therapy significantly increased sexual intimacy in the wives of addicted men compared to the control group (p < 0.05). This effect was sustained during the follow-up period. Furthermore, there was no statistically significant difference in the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy and short-term Solution-Focused Therapy on sexual intimacy in the wives of addicted men (p > 0.05). Therefore, these two therapeutic approaches can be employed as sustainable interventions to enhance sexual intimacy in the wives of addicted men in healthcare and treatment centers.

    Keywords: Marital intimacy, Short-term solution-oriented treatment, Treatment based on acceptance, commitment, Addiction
  • Mehri Gomrokchizadeh, Kobra Hajializadeh*, Zahra Hajmohammadi Pages 143-150

    The purpose of this study was to investigate the meaning of life as a mediator between interpersonal alienation and smartphone addiction in the COVID-19 pandemic among students in Bandar Abbas City. The descriptive-correlational research method was structural equation modeling. The statistical population of the research included all male and female students studying at Bandar Abbas Azad University in the academic year 2021-2022, of which 378 were selected and studied using a purposive sampling method. The meaning of life questionnaire (Steger et al., 2006, MLQ), interpersonal alienation (Bani Fatemeh et al., 2013, SAQ), and smartphone addiction scale (Ko, 2009, SAS) were used to collect data. The data was analyzed by structural equation analysis method. The research findings showed that there is a significant direct effect of interpersonal alienation on smartphone addiction (P<0.05). Also, the meaning of life has a direct and significant effect on smartphone addiction (P<0.05). Also, the results showed that interpersonal alienation has an indirect effect on smartphone addiction through the mediation of the meaning of life. The final model also had a good fit. Therefore, it can be concluded that to reduce smartphone addiction, one should focus on the meaning of life and reduce interpersonal alienation.

    Keywords: Smartphone addiction, interpersonal alienation, meaning of life, covid-19
  • Bita Firouzkouhi Moghaddam, Gholamreza Sanago Moharer*, Mahmoud Shirazi Pages 151-160

    The purpose of this study was to compare time pressure and job-related anxiety in employees with high job burnout and low job burnout in social security organizations. The current research was applied in terms of purpose and causal-comparative in terms of method. The research population consisted of all the male and female employees working in the social security organization of Tehran in 2019-2020, from which 50 employees with high burnout and 50 employees with low burnout were selected as samples purposefully. The tools of the current research included the job burnout questionnaire of Moslesh et al. (MBI, 1981) and the job stress questionnaire of Parker et al. (MPS, 1983). The research data was analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA). The findings showed that there is a significant difference between the comparison of time pressure and job-related anxiety in employees with high job burnout and employees with low job burnout (P<0.05); So the size of the effect indicates that about 58.7% of the changes in time pressure and 57% of the changes in job-related anxiety among social security organization employees are influenced by the "level of job burnout" in them. From the above findings, it can be concluded that job burnout is effective in increasing time pressure and job-related anxiety among Social Security organization employees.

    Keywords: job-related anxiety, job burnout, time pressure
  • Laleh Amir Soleimani, Farzaneh Derakhshani* Pages 161-170

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on social anxiety and academic performance of elementary school students. The present study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the research included all elementary school boys studying in the school year 2020-2021 in the schools of the 6th education region of Tehran. The research sample consisted of 30 people who were selected by purposive sampling and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). The social anxiety scale (less-sr) by Leibowitz (1987) and the academic performance questionnaire (EPT) by Pham and Taylor (1999) were used to collect data. The data was analyzed using multivariate covariance analysis. The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference (p<0.05) between the post-test of the experimental and control groups in social anxiety and academic performance. Therefore, it can be said that the cognitive-behavioral method is one of the effective methods in improving academic performance and reducing the social anxiety of elementary school students.

    Keywords: Academic performance, social anxiety, cognitive behavioral therapy, students
  • Parisa Karimi*, Ahmad Baseri, Hadi Hashemi Razini Pages 171-180

    This study aimed to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on procrastination and self-handicapping of students with academic failure. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test and control group design. The statistical population of the present study was male high school students in Tehran in the academic year 2020-2021 who had a drop in education. Thirty students were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The Solomon and Rothblum (1984) academic procrastination questionnaire (APQ) and the Jones and Rudwalt (1982) academic self-handicapping questionnaire (ASHQ) were used to collect data. Mindfulness-based cognitive therapy was presented in 8 sessions of 60 minutes (Two sessions per week) for the experimental group. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that mindfulness-based cognitive therapy had a significant effect on academic procrastination (F = 28.54; P = 0.001) and academic self-handicapping (F = 11.534; P = 0.001). Therefore, the use of mindfulness-based cognitive therapy to improve procrastination and self-handicapping of students with academic failure is recommended.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, academic failure, procrastination, self- handicapping, students
  • Mahla Yazdanpour, Mojgan Sepahmansour*, Ramazan Hassanzadeh Pages 181-190

    The present study aimed to compare the effectiveness of mindfulness parenting training and compassion-based parenting on the psychological coherence of mothers with children with learning disabilities. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up period. The statistical population of the research included the mothers of children with learning disorders in Gorgan City in 2022-2023 who had been referred to two government learning disorders centers (Shekofa and Dana in Gorgan City). 75 mothers were convenience Sampling selected and randomly divided into three groups (25 people in each group). The research tool included the scale of psychological coherence (SOC) of Antonovsky (1993). One experimental group received the intervention of mindfulness parenting training in 8 sessions of 90 minutes, and the other experimental group received compassion-based parenting in the form of 8 sessions of 90 minutes once a week. A mixed variance analysis was used to analyze the data. The results showed that the group of of mindfulness parenting training and compassion-based parenting had a significant effect on psychological coherence (P<0.001) and there is no significant difference between the effectiveness of the two groups (P>0.05). Examining the results of the test stages also showed that the post-test and follow-up showed a significant and stable increase compared to the pre-test (P<0.001). The results showed that both treatments were probably effective treatments for improving the psychological coherence of mothers with children with learning disabilities.

    Keywords: Mindfulness parenting, compassion-based parenting, psychological coherence, learning disorder
  • Sara Afkhami*, Masoume Maleki Pirbazari, Milad Sabzehara Langaroudi Pages 191-200

    The present study was conducted to determine the mediating role of emotional deprivation in the relationship between parental emotional and physical abuse and social anxiety in women. The research method was descriptive-correlation based on structural equation modeling. The statistical population of the present study included women between 20 and 40 years old who lived in Karaj city in 2022. 253 people from this community were selected by convenience sampling method. The Childhood Trauma Questionnaire (CTQ, Bernstein et al., 2003), the Social Anxiety Questionnaire (SAQ, Jarbak, 1996), and the Emotional Deprivation subscale of the Young Schema Questionnaire (YSQ, 1998) were used to collect information in this research. Structural equation modeling was used to analyze the data. The research results showed that the model was a good fit. Also, the results indicated that physical and emotional abuse of parents and emotional deprivation have a direct effect on women's social anxiety (P<0.05). Also, parental physical abuse has an indirect effect on social anxiety through the mediating role of emotional deprivation (P<0.05). However parental emotional abuse does not have an indirect effect on social anxiety through the mediating role of emotional deprivation. Therefore, it can be concluded that physical and emotional abuse by parents as well as emotional deprivation hurt the incidence of social anxiety in women, and among these, physical abuse by parents has a stronger effect.

    Keywords: Emotional Deprivation Schema, Parental Emotional Abuse, Parental Physical Abuse, Social Anxiety
  • Reyhane Fahami*, Hadi Mohammadi Pages 201-210

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of compassion therapy training on academic motivation and psychological distress of students. The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the research included all the male students in the second year of high school in Natanz city in the academic year of 1401-1402, 30 people were selected by the available sampling method and randomly placed in two experimental and control groups. The experimental group received the educational intervention of compassion therapy in 8 sessions of 90 minutes and once a week. Data collection tools included the Academic Motivation Questionnaire (AMQ) by Wallerand & et al (1992) and the Adolescent Stress Questionnaire (ASQ) by Byrne & et al (2007). The data collected in the present study were analyzed by multivariate covariance analysis. The findings showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference at the 0.01 level between the average of the post-test academic motivation and psychological distress in the two experimental and control groups. The findings indicate that compassion therapy can increase academic motivation and reduce psychological distress in male students.

    Keywords: Academic Motivation, Psychological Distress, Student, Compassion Therapy
  • Mehrnoosh Hedayati*, Syed Nureddin Mahmoudi, Fatemeh Rasoulzadeh, Ansieh Bagheri Pages 211-222

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of the resilience and psychological toughness training program on the job satisfaction and motivation of employees of Alborz Gas Company. The research method is semi-experimental and practical in terms of purpose. The statistical population of this research consists of all the employees of Alborz Gas Company in 1401, among the 187 people who were investigated by simple random sampling method, twenty people who scored below the average in the research variables Purposive sampling was selected and participated in the experimental research. In this research, the selected samples participated in a twelve-hour training course on strengthening resilience and psychological toughness, and the levels of all four dependent and independent variables were measured. Kubasa's stubbornness, Connor and Davidson's resilience questionnaires, DeLong's career development assessment, and Spector's job satisfaction (JSS) were used to collect information. Data were analyzed using SPSS 24 and PLS 2 software. After ensuring the normality of the research data, the paired t-test was used. The analysis of the data obtained from the comparison of the average scores before and after the intervention in all four variables indicates that there is a significant difference in job satisfaction, psychological toughness, resilience, and motivation to progress in the experimental group before and after the intervention, which shows that It has the effect of educational intervention.

    Keywords: Job satisfaction, development motivation, psychological toughness, resilience
  • Malihe Moradi* Pages 223-232

    The present study aimed to determine the effectiveness of personality-systemic couple therapy on self-differentiation and sexual dysfunction of married women. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population was the married women of Tehran city in 1402, based on the entry and exit criteria, 40 women were selected by purposeful sampling and 20 women were randomly assigned to the experimental group and the control group. Self-differentiation questionnaire (DSI-R, Skorn and Smith, 2003) and Women's Sexual Performance Index (FSFI, Rosen et al., 2000) were used to collect data. The data analysis was done with the statistical method of multivariate covariance analysis. The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference (P<0.01) between the mean of self-differentiation and post-test sexual dysfunctions of the experimental and control groups. Personality-system couple therapy increases self-differentiation and sexual functioning in married women.

    Keywords: Sexual dysfunction, differentiation, personality-system couple therapy
  • Fatemeh Khajeh Hasani Rabari, Fatemeh Rezaei*, Fatemeh Mirzai, Fatemeh Sedighi Pages 233-242

    The purpose of this study was the effectiveness of emotion-focused therapy on fear of intimacy, hostility biases, and meta-emotion in women affected by marital breach. The present study was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included married women affected by the breach of marital contracts in counseling centers related to the welfare of Tehran in 1402. 30 people from the statistical population were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group received 12 sessions of 90 minutes of emotion-based intervention. The research tools included the Fear of Intimacy Scale (FIS) of Descanter and Thelan (1999), the Hostility Biases Questionnaire (HBQ) of Arntz et al. (2003), and the Meta-Emotion Scale (MES) of Meitmangruber et al. (2009). The results of the multivariate covariance analysis test showed that by controlling the pre-test effect, there was a significant difference at the level of 0.01 between the average fear of intimacy and hostility biases and meta-emotion in the two experimental and control groups. The results showed that emotion-focused therapy is an effective method to increase meta-emotion and reduce fear of intimacy and hostility biases.

    Keywords: fear of intimacy, hostility biases, meta-emotion, emotion-focused therapy
  • Abdolbaset Mahmoudpour*, Elham Haghi Rahimi Pages 243-254

    The present study aimed to predict self-coherence in the elderly based on emotion regulation, self-compassion, and attitude toward death. The current research is descriptive and correlational. The statistical population included the elderly who lived in Tehran in 2021 and were selected using a purposive sampling method. The criteria for entering the study included living in Tehran, the ability to read and write, the absence of mental illnesses based on self-report, and the age of 65 years. Exclusion criteria included unwillingness to participate in the study and incomplete completion of questionnaires. Data collection was done using questionnaires of self-coherence, cognitive regulation of emotion, short form of self-compassion, and revised form of attitude towards death. Data analysis was done using SPSS software version 25 and Pearson correlation statistical tests and multiple regression analysis at a significance level of 0.05. The results showed that there is a statistically significant relationship between the components of emotion regulation, self-compassion, and death attitude with self-coherence in the elderly. Also, the regression analysis results showed that the components of emotion regulation, self-compassion, and attitude toward death explain 72.5%, 58%, and 28.8% of their coherence variance, respectively(P ≥ 0.01). It is concluded that emotion regulation, self-compassion, and attitude toward death play an essential role in predicting self-coherence in the elderly.

    Keywords: Self-coherence, emotion regulation, self-compassion, attitude towards death, elderly