فهرست مطالب

پژوهش در آموزش زبان و ادبیات عرب - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه پژوهش در آموزش زبان و ادبیات عرب
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • قادر احمدی*، فهیمه رنجبر، جلیل جلیلی صفحات 5-23
    قرآن کریم با شیوه چند معنایی، حقیقت و ماهیت بسیاری از فضایل و رذایل را برای انسان آشکار نموده است که جز با ژرف نگری و تعمق قابل درک نیست و دست یابی به معانی اصلی و حقیقی واژگان مستلزم دقت در بافت و سیاق آیات است تا خواننده به اصل معنا دست یابد. واژگان «حسب، ریب، شکک، ظنن و یقن» از جمله کلمات پرکاربرد و با بار معنایی متفاوت در قرآن است. خداوند با توجه به بافت آیات به کاربست شیوه های بیانی متفاوت و گاه متضاد از واژگان حاضر پرداخته است. این جستار ضمن نگاهی گذرا به آمار این واژگان در قرآن و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی جنبه های معنایی این واژگان و ارتباط آن ها با مفهوم عقل پرداخته است. نتایج بررسی نشان می دهد شناخت دامنه هر یک از این کلمات، ما را در درک ارتباط آن ها با عقل یاری نموده و مشخص می کند که هر کدام از آن ها در آیات از روی قصد و برای معانی مشخصی به کار رفته اند و استفاده از سبک هم نشینی در کشف این ارتباط بسیار موثر بوده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، عقل، معنی، حسب، ریب
  • یوسف مقدسی*، سید جعفر صادقی صفحات 24-42
    قرآن برنامه زندگی انسان است و برای این منظور از تمامی متدهای بیانی، ادبی و هنری به شیوه احسن و بی بدیل بهره جسته است. این مقاله با داده های قرآنی و تحلیل فلسفی مفردات در جستجوی ژرفای ماندگاری متدهای بیانی قرآنی در ازمنه طولانی است و هدف آن استفاده مطلوب از متدهای بیانی مکشوف از قرآن در متون امروزی است. روش به کار گرفته شده مطالعه کتابخانه ای و استفاده از آیات قرآن و متون اصیل دینی به شیوه توصیفی و کیفی است. آموزه های شناخت زبان قرآن به طور عام می تواند نقش کلیدی در مبانی معنا شناسی و زبان شناسی وحیانی داشته باشد. استنباط از دین و آموزه های وحیانی آن این است که زبان دین با زبان فطرت هماهنگ و برای همه انسانها فهم پذیر است. زبان دین، معما گونه و رمز گونه نیست که افراد از درک آن عاجز باشند. زیرا دین برای هدایت یکایک مردم آمده است و چیزی که برای هدایت همه مردم است، باید معارف و حقایق را به گونه ای بیان کند که همگان حق و صدق بودن آن را بفهمند و نیز برتری آن را در مقایسه با سایر افکار و آراء یافته و آن را بپذیرند. اگر زبان دین، و متدهای بیانی آن رمزدار و معماگونه باشد، هدف آن که همانا هدایت و انتخاب و رشد و تکامل است، صعب الوصول خواهد بود. نتیجه تحقیق نشانگر زبان هنری قرآن و متدهای بیانی آن در پرتور اسالیب بلاغی است.
    کلیدواژگان: زبان عربی، قرآن، اسلوب، متدهای بیانی، هنری، بلاغت
  • اعظم محمودی*، فاطمه علی پور صفحات 43-56
    با ورود به عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات، حوزه آموزش و یادگیری از حالت سنتی خود فاصله گرفته و به سوی مجازی شدن پیش رفته است. این امر با وجود فرصت های بی-شماری که به وجود می آورد، یک مشکل عمده در آموزش ایجاد می کند و آن، عدم ارتباط و تعامل حضوری بین یاد دهنده و یادگیرنده است؛ در حالی که وجود چنین تعاملی در برخی از دروس به ویژه دروس عملی از ضروریات می باشد. پژوهش حاضر با هدف آشنایی با «رو یکرد آموزش ترکیبی» به منظور مواجهه با مشکل فوق؛ و ارائه الگوی مبتنی بر (موک) جهت آموزش زبان عربی در دانشگاه فرهنگیان به نگارش درآمده است. موک ها دوره های همگانی آموزش آزاد درون خطی مبتنی بر وب هستند که با به کارگیری روش های آموزشی فعال، سبب مشارکت بیشتر دانشجویان در موضوعات آموزشی شده و زمینه را برای افزایش یادگیری و ماندگاری بهتر اطلاعات فراهم می آورند. شیوه پژوهش توصیفی- تحلیلی می-باشد و یافته ها نشان می دهد اگر ابعاد، مولفه ها و شاخص های تشکیل دهنده روش ترکیبی و به کارگیری الگوی موک در آموزش؛ به خوبی نیازسنجی، طراحی و اجرا شود؛ می تواند به عنوان یک رویکرد منطقی و منعطف، بر بهبود عملکرد تحصیلی یادگیرندگان رشته عربی تاثیر فراوان داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، دانشگاه فرهنگیان، رشته عربی، عملکرد تحصیلی، موک
  • سبحان کاوسی*، فهیمه سلیمی نژاد صفحات 57-71

    هدف پژوهش حاضر واکاوی تجارب زیسته معلمان از چالش های درس عربی مقطع متوسطه است. این پژوهش جزء پژوهش های کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی هوسرل است. شرکت کنندگان در این پژوهش معلمان متوسطه شاغل سبزوار در سال تحصیلی 1402-1401 هستند و ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته است. برای انتخاب آزمودنی ها از رویکرد هدفمند ملاکی و معیار اشباع نظری استفاده شده است و نهایتا پانزده مدیر در گروه مشارکت کنندگان قرارگرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون صورت گرفته است. پس از استخراج و دسته بندی موضوعی، ابعاد شامل چرخش درس عربی به آموزش دینی، عدم خلاقیت و صلاحیت معلمان، خوانش تک ساحتی قواعد محوری، چالش های برنامه درسی عربی، کاستی ابزارهای دیداری- شنیداری، عدم سنخیت ارزشیابی با اهداف کتاب و عدم به روز رسانی و انتقال تجربیات است. اعتبار داده ها با استفاده از تکنیک های تاییدپذیری از طریق خودبازبینی پژوهش گران و اعتمادپذیری با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و هم سوسازی پژوهش های مرتبط تعیین می شود. با توجه به نتایج حاصله، ضرورت پذیرش ضرورت بازطراحی و بازبینی درس عربی به منظور حذف نقاظ ضعف و مشکلات مربوط به آن؛ امری انکارناپذیر است ومعلمان بایستی با تقویت انگیزه های یادگیری در دانش آموزان و با استفاده از روش های فعال تدریس دانش آموزان را به هدف غایی یعنی درک و فهم متون و مکالمه نزدیک تر نمایند.

    کلیدواژگان: چالش ها، عربی، معلمان، مقطع متوسطه، سبزوار
  • ناهید نصیحت*، رضوان باغبانی صفحات 72-82
    سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، به عنوان نقشه راه، عرصه های مهم توسعه از جمله اقتصادی، علمی، اجتماعی و فرهنگی را در تعلیم و تربیت در برمی گیرد. این سند برای تحقق حیات طیبه، ساحت-های ششگانه تربیتی اعتقادی، عبادی و اخلاقی؛ اجتماعی و سیاسی؛ زیستی و بدنی؛ زیبایی شناختی و هنری؛ اقتصادی و حرفه ای؛ و علمی و فناوری را تعریف کرده است. پژوهش حاضر، با روش توصیفی تحلیلی و با هدف گام نهادن در مسیر شکل گیری تربیت صحیح، میزان توجه به ساحت های تربیتی اقتصادی و حرفه ای و علمی و فناوری را در کتاب عربی پایه هشتم بررسی می کند. نتیجه این بررسی نشان می دهد که مولفان کم و بیش، به این دو ساحت توجه داشته اند. در ساحت تربیت اقتصادی و حرفه ای، مطالبی پیرامون مشاغل و تاثیرگذاری و اهمیت آنها در قالب گفتگو در متن و تمرین و در 6 مولفه آمده است که متربی را برای آینده و انتخاب حرفه مناسب با توانایی آماده می کند. در ساحت تربیت علمی و فناوری هم، مصداق هایی در قالب 9 مولفه مطرح شده که بیشتر عبارات، کارگاه ترجمه است و توجه و اهتمام بیشتر مولفان را در رسیدن به هدف این ساحت و پرورش تفکر و خلاقیت متربیان می طلبد.
    کلیدواژگان: سند تحول بنیادین، ساحت های تربیتی، کتاب درسی عربی، پایه هشتم، آمورش و پرورش
  • احسان ناصری سراب بادیه* صفحات 83-97
    خطبه های سیاسی، اجتماعی و دینی در تاریخ اسلام همواره با سیاقی ادبی و بلاغی به عنوان ابزاری برای ارتباط مسئولان حکومتی با مردم، منتقل کننده مفاهیم ارزشی و همچنین ایدئولوژی های سیاسی- اجتماعی بوده اند و با تنویر افکار و احساسات جمعی، تاثیرات فراوان و بنیادی بر خط مشی تعاملات و تحولات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی در جامعه داشته اند. خطبه معروف «البتراء» که در سال 45 هجری از زبان زیاد بن ابیه در شهر بصره ایراد شد، یکی از مهم ترین خطبه های تند سیاسی و اجتماعی همراه با انذارها و تهدیدهای عملی در تاریخ اسلام بوده که برآمده از خصیصه های شخصیتی و افکار خشن گوینده آن است. کاربست مولفه های نظریه های معاصر همچون مفهوم کرونوتوپ نظریه منطق مکالمه ای میخائیل باختین در متون خطابه ای اسلامی می تواند به کشف ابعاد و زوایای نوآورانه این گونه متون از نظر تاثیرات زمان و مکان در تحلیل محتوایی و همچنین ارتباطات بینامتنی در خلق معنا و درک عمیق تر تعاملات سیاسی- اجتماعی مرتبط با آن منجر شود. به همین خاطر در این پژوهش تلاش می شود تا پیوست ساختار زمان- مکانی خطبه مذکور به روش تحلیلی- توصیفی به دقت موردبررسی قرار گیرد. مقاله حاضر به وسیله شاخصه کرونوتوپ به مضامین و تفاسیر نوآورانه و جدیدی از محتوای خطبه موردنظر اشاره می کند و همچنین بینش عمیقی در مورد وضعیت اسفناک بصره در زمان حکومت امویان در سال 45 هجری ارائه داده و موضوعات و بحران های اجتماعی، سیاسی و اخلاقی را که در آن برهه زمانی گریبان گیر این شهر بود را روشن کرده و با تحلیل این ساختار زمان- مکانی افق های جدیدی برای تفاسیر دینی، سیاسی و ادبی خطبه مذکور ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: خطبه البتراء، زیاد بن ابیه، میخائیل باختین، منطق مکالمه ای، مفهوم کرونوتوپ
  • علی اکبر ملایی*، علی نجارپوریان صفحات 98-117

    ابوتمام (متوفی 228ه.ق) شاعر نام آشنای عصر عباسی است. او سخن سرایی است ممتاز و متفاوت که محتوای سروده هایش، جز با تامل فهمیده نمی شود. غزل هایی مستقل در دیوان این شاعر به یادگار مانده که تعداد ابیات آن ها از 2 تا 8 بیت، متغیر است. نوشتار حاضر در صدد است که با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی و تحلیل این غزلیات بپردازد و کیفیت خیال پردازی ها و تصویرسازی های شاعر را در موضوع غزل شناسایی و ارزیابی کند. ابوتمام طرح کلی غزل هایش را از زمینه های مختلفی وام گرفته که در این میان، طبیعت، آموزه های دینی و عناصر حماسی، نقش برجسته تری دارند. آرایه های جزئی از قبیل استعارات، تشبیهات و کنایات به کار رفته در غزل شاعر نیز عمدتا از همین سه منبع، گرفته شده اند و گاه در کارخانه خیال، تلفیق شده ضمن یک تجربه شعری به صورتی دو بعدی، نمود یافته اند. به گواهی نوشتار، سازه های غزلی شاعر، اغلب حاصل تقلید یا نوعی تفنن کلامی است و از بار عاطفی و شور آفرینش، کم بهره؛ به همین دلیل بسیاری از صور خیال به کار رفته در غزل های شاعر، بربسته و کوششی است و پیوند بین دو سوی تصویر، انسجام و استواری لازم را ندارد.

    کلیدواژگان: ابوتمام، غزل، آرایه های ادبی، خاستگاه تصویر، طبیعت، حماسه
  • حبیب الله یزدانی* صفحات 118-138

    یکی از مولفه های نوستالوژی، غم دوری از معشوق است. نوستالوژی به دوری، درد جدایی، غم غربت، حسرت بر خاطرات گذشته و آرزوی برگشت به آن اطلاق می شود. شاعر نوستالوژیک بنا به حوادث رخ داده در زندگی اش همانند مرگ خانواده و یا عزیزی که مرثیه را به دنبال دارد، حبس و تبعید، مهاجرت (دوری از وطن مالوف، غم غربت؛ دوری از معشوق و...)؛ یادآوری خاطرات کودکی و جوانی و... موجب می شود که دست به قلم برده و عواطف و احساسات خود را بیان نماید؛ بنابراین اشعارش رنگ وبوی نوستالوژیک به خود می گیرد. نوستالوژی دوری از معشوق به سبب جدایی شاعر از کسی که خاطرخواه او بوده است، رخ می دهد. در نوستالوژی دوری از معشوق، سخن از بی وفایی، پیمان شکنی، حسرت روزهای با معشوق بودن و شکست و ناکامی هاست. در این پژوهش سعی بر آن است تا با روش توصیفی-تحلیلی، نوستالوژی دوری از معشوق و مولفه های آن در معلقه امروالقیس تحلیل گردد. امروالقیس در معلقه به موضوعاتی چون وصف اطلال و آثار خانه محبوب و یاد ایام وصال و گریستن، وصف ماجراهای عاشقانه خود در روز «داره جلجل» و... می پردازد و با نازک خیالی در اشعارش، از خود یک شاعر فوق نوستالوژیک ساخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که نوستالوژی دوری از معشوق در معلقه امروالقیس، بازتاب چشم گیری داشته است و یادآوری خاطرات معشوق، غم و اندوه و دلتنگی و حسرت، یادآوری بی وفایی های معشوق و مرارت های راه عشق، تخیل ورزی های عاشقانه در وصف زیبایی معشوق و در نهایت، همدلی و همدردی با طبیعت از مهم ترین مولفه های نوستالوژی در معلقه اوست.

    کلیدواژگان: امروالقیس، دوری از معشوق، شعر جاهلی، معلقه، نوستالوژی
  • سید هیمن مهدی*، یاسر هوشیار، مهدیه زمانی صفحات 139-157
    در برنامه درسی ملی، یکی از حوزه های تربیت و یادگیری، قرآن و زبان عربی است، در این رویکرد جدید پرورش مهارت های زبانی (شنیدن، خواندن، نوشتن و سخن گفتن) که به منظور «فهم متن» است بسیار مورد توجه قرار گرفته اما توجه شایانی به قواعد نشده است، در صورتی که دانستن یک زبان، به معنای شناختن قواعد آوایی و دستوری در کنار یادگیری واژگان آن زبان و تسلط بر همه نکاتش است؛ لذا در کتاب های درسی جدید، با ‏پرداختن زیاد به مباحث ترجمه و آموزش لغات، اهمیت بحث قواعد مورد اغماض قرار گرفته، اما تمامی این مباحث باعث نمی گردد تا نقش موثر قواعد ساختاری در جمله سازی زبان عربی که از طریق متون تسهیل می گردد، نادیده انگاشته شود. بنابراین نویسندگان این جستار سعی دارند به روش توصیفی- تحلیلی به نقش متن در تفهیم سازی قواعد و شیوه ی استفاده نمودن آن در کتاب عربی رشته انسانی بپردازند. پس برخی نمونه های ارائه شده نشان می دهد که عدم تطابق متن و قواعد ساختاری مانع یادگیری زبان عربی می شود و باعث خواهد شد که دانش آموزان بخاطر عدم وحدت و توالی و یکپارچگی محتوا با قواعد مبحث قواعد و آموزش زبان عربی را دو مقوله ی جدا از هم بدانند. لذا رسالت کتاب؛ یعنی تقویت فهم قرآن و متون دینی و جمله سازی تا حدودی بر منصه موفقیت ننشیند.
    کلیدواژگان: عدم تطابق، متون درسی، قواعد دستوری، پایه های رشته انسانی
  • نسرین عباسی*، محمد جافرنوده، علی باقر طاهری نیا، فرزانه محمودی صفحات 158-177
    "بیداری اسلامی" یا به تعبیر رسانه های غربی و عرب زبان "بهار عربی"، موجی از انقلاب ها و خیزش های مردمی است که از سال 2010، جهان عرب را در بر گرفته است. این انقلاب ها و خیزش ها که در پی خودسوزی جوانی در کشور تونس اغاز گردید، در گذار زمان، هر کدام پیام خاصی در پی داشت. در کشور تونس به فرار رئیس جمهور، در لیبی به کشته شدن معمر قذافی، در مصر به سقوط حسنی مبارک منجر شده و در کشور بحرین نیز ، سرکوب و طایفه گرایی و شورش فرقه ای شیعیان نامیده شد. به طور کلی دو رویکرد و دیدگاه اصلی درباره ی ماهیت این انقلاب ها و خیزش ها در سطح جهان مطرح شده است که عبارتند از "بیداری اسلامی" و "بهار عربی". هر کدام از این عناوین، طرفداران خاص خود را دارند و طرفداران هر یک، به نحوی نظریه ی مقابل را رد و مردود می شمارند. در همین راستا پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد جهت دار در روش تحقیق تحلیل محتوای کیفی، اشعار جنبش 14 فوریه رامورد تحلیل و بررسی قرار داده است. تحلیل و بررسی این اشعار حاکی از این است که نظریه ی "بیداری اسلامی" در مورد جنبش 14 فوریه ی بحرین از درجه صداقت بیشتری برخوردار بوده و نظریه ی "بهار عربی"در مورد آن محلی از اعراب ندارد.
    کلیدواژگان: جنبش 14 فوریه، شعر، روش تحلیل محتوا، بیداری اسلامی
  • جمال طالبی قره قشلاقی* صفحات 178-188
    نحو یا دستور زبان عربی یکی از مواد درسی بسیار مهم در دوره کارشناسی و نیز در دوره های تکمیلی برای غیر عرب زبانان به شمار می رود. نحوه تدریس این ماده همواره آمیخته با دشواری های زیادی بوده است، و دانشجویان و فراگیران، همواره بر سخت و یکنواخت بودن قواعد، روش های تدریس خشک و غیر فعال و مسائلی از این دست اشاره می کنند. در جستار حاضر، ضمن تاکید بر جدا نمودن دو مقوله نحو علمی و نحو آموزشی، راهبردهای سنتی مورد اشاره قرار گرفته و محاسن و معایب آن ها مورد مداقه قرار گرفته است. علاوه بر آن راهبردهای جدیدی نیز جهت کاربست اساتید پیشنهاد شده، و معایب و محاسن آن ها نیز مورد بررسی واقع شده است. ما حصل جستار حاضر این است که ما باید ضمن پرهیز از تدریس مباحث نحوی غیر ضروری، بیشتر به جنبه های کاربردی آن توجه نمائیم، و راهبردهای جدید و مشارکتی را جهت بهبود فرایند یاددهی یادگیری به کار ببندیم.
    کلیدواژگان: آموزش زبان عربی، نحو، راهبردهای تدریس، غیر عرب زبانان، دستور زبان عربی
  • طاهر قاسمی* صفحات 189-214

    مثل به عنوان یکی از قدیمی ترین گونه های ادبیات بشر شناخته می شود چون سینه به سینه بدون هیچ دخل و تصرفی به ما رسیده اند،گنجینه ی امثال عربی وکردی، سرشار از اصول اخالقی و مبانی معرفتی هستند و بر تابنده ی آداب و رسوم مردم و ملت ها هستتند و می توان غنای فرهنگی و علمی را در امثال آن ها دید. این مقاله در صتدد آن استت که "20" ضترب المثل شعبی "مردمی" عربی را که به صورت تصادفی بر اساس مضامین اخلاقی و فرهنگی انتخاب شده اند با امثال کردی تطبیق داده شود و به شرح شباهت و تفاوت های آن از لحاظ لغوی و ا صطالحی و معنایی پرداخته ا ست .این مقاله بر اساس روش تحلیلی- تو صیفی و با رویکرد تطبیقی به مقای سه ی امثال عربی و کردی پرداخته ا ست و رو شن نموده ا ست که با مقای سه ی این امثال می توانیم غنای فرهنگی ملت ها را درآن م شاهده کنیم و تجربه ی مشترک آن ملت ها در سایه ی دین اسلام و فرهنگ اسلامی و آموزه های قرآنی و احادیث را ببینیم . این امثال از لحاظ معنایی و تاکید برآن به هم شباهت دارند و همگی یک دسته معانی را دربرمی دارند ولی الفاظ وکلمات آن ها با هم متفاوت است.

    کلیدواژگان: مثل، حکمت، تطبیق امثال، تشابه آنها، تفاوت آنها
|
  • Gader Ahmadi *, Fahime Ranjbar, Jalil Jalili Pages 5-23
    The Holy Qur'an has revealed the truth and nature of many virtues and vices to man in a multi-meaning way, which cannot be understood except through deep observation and contemplation, and to achieve the original and true meanings of the words requires precision in the context and context of the verses. So that the reader can get the main meaning. The words "hasb, rib, doubt, suspicion and yaqn" are among the most used words with different meanings in the Quran. According to the context of the verses, God has applied different and sometimes contradictory ways of expression from the present vocabulary. In addition to taking a quick look at the statistics of these words in the Qur'an, this research has investigated the semantic aspects of these words and their relationship with the concept of intellect using the descriptive-analytical method. The results of the survey show that knowing the scope of each of these words helps us in understanding their relationship with reason, and it indicates that each of them is used in the verses on purpose and for specific meanings. and the use of cohabitation style has been very effective in discovering this relationship.
    Keywords: Holy Qur', an, intellect, Meaning, hasb, suspicion
  • Yousef Mogaddasi *, Sayed Jafar Sadeghi Pages 24-42
    Qur'an has used all the methods including expression, literature and art in the most beautiful way. Using Quranic data and philosophical analysis of words, this article searches for the depth of permanence of Quranic expressive methods over long periods of time. The method used in this research is library study and the use of Quranic verses and authentic religious texts in a descriptive and qualitative way. Teachings of understanding the language of the Quran can generally play a central role in the foundations of semantics and revealed linguistics. The perception of religion and revelation teachings is that the language of religion is compatible with the language of nature and is understandable for all people. The language of religion is not a mystery or code that people cannot understand; Because religion has come to guide people. If the language of religion and its expression methods are coded and enigmatic, its goal, which is guidance, choice, growth and evolution, will be difficult to achieve. The result of this research shows that the artistic language of the Quran and its expressive methods are influenced by rhetorical styles.
    Keywords: Quran, Quran language, style, expressive methods, Art, rhetoric
  • Azam Mahmoudi *, Fatemeh Alipoor Pages 43-56
    With the entry into the era of information and communication technology, the field of education and learning has moved away from its traditional state and moved towards virtualization. Despite the countless opportunities it creates, this creates a major problem in education and that is; Lack of communication and face-to-face interaction between teacher and learner; While the existence of such interaction is necessary in some courses, especially practical courses. The current research aims to familiarize with the "combined education approach" in order to face the above problem; and presenting a model based on (Mook) for teaching Arabic language in Farhangian University has been written. Mooks are web-based free online education courses that, by using active educational methods, cause more participation of students in educational subjects and provide the basis for increasing learning and better retention of information. The research method is descriptive-analytical. The results show that if the dimensions, components and indicators that make up the combined method and the use of the Mook model in education; needs assessment, designed and implemented well; As a logical and flexible approach, it can have a great impact on improving the academic performance of Arabic students.
    Keywords: Farhangian University, combined education, Arabic course, Academic Performance, Mook
  • Sobhan Kavosi*, Fahima Seliminejad Pages 57-71

    The aim of the current research is to analyze the lived experiences of teachers of the challenges of Arabic lessons at the secondary level. This research is a part of qualitative research and Husserl's descriptive phenomenology The participants in this research are secondary school teachers working in Sabzevar in the academic year 1402-1401 and the research tool is a semi-structured interview. To select the subjects, a targeted approach and theoretical saturation criterion were used, and finally fifteen managers were included in the group of participants. Data analysis was done using thematic analysis method. After extracting and categorizing the subject, the dimensions include the turning of Arabic lessons into religious education, lack of creativity and competence of teachers, one-dimensional reading of central rules, challenges of the Arabic curriculum, lack of audio-visual tools, lack of evaluation with book goals and lack of updating and It was the transmission of experiences .Data validity was determined by using verifiability techniques through researchers' self-review and reliability by carefully directing the flow of information collection and aligning related research. According to the results, the need to accept the necessity of redesigning and revising the Arabic lesson in order to eliminate the weaknesses and problems related to it; It is undeniable Teachers should bring students closer to the ultimate goal of understanding and understanding texts and conversations by strengthening the learning motivation in students and using active teaching methods.

    Keywords: challenges, Arabic, teachers, secondary level, Sabzevar
  • Nahid Nasihat *, Rezvan Baghbani Pages 72-82
    The document on the fundamental transformation of education and training covers important fields of development including economic, scientific, social and cultural in education and training. This document is for the realization of good life, the six fields of religious, religious and moral education; social and political; biological and physical; aesthetic and artistic; economic and professional; and has defined science and technology. The current research, with descriptive analytical method, examines the amount of attention paid to economic, professional, scientific and technological educational fields in the 8th grade, Arabic book. The result shows that the authors have more or less paid attention to these two fields. In the field of economic and professional education, there are materials about jobs and their influence and importance in the form of dialogue in the text and exercises and in 6 codes that prepare students for the future. In the field of science and technology education, examples have been presented in the form of 9 codes, most of which are expressions of the translation workshop and require more attention and diligence of the authors in reaching the goal of this field and fostering students' thinking and creativity.
    Keywords: document of fundamental change, in Education, educational Fields, Arabic textbook, Eighth Grade
  • Ehsan Naseri Sarabbadieh * Pages 83-97
    In Islamic history,political,social,and religious sermons have served as crucial tools for communication between government officials and the populace. These discourses not only conveyed values and political-social ideologies but also played a pivotal role in shaping collective thoughts and feelings,thereby influencing political, social, cultural, and religious interactions in society. The renowned "albatra" sermon,delivered in 45 AH by Ziayd Ibn abiyyah in Basra involves practical warnings and threats which are based on personality traits and harsh thoughts of the speaker. In this research, new and innovative topics of sermon are illustrated with the concept of chronotope and using the theory of conversational logic of Mikhail Bakhtin.The aim of this study is to carefully examine the content of the sermon in an analytical - descriptive manner.This article uses the chronotope to refer to innovative and new themes and interpretations of the content of the sermon in question and It also provides a deep insight into the deplorable situation of Basra during the Umayyad regime in 45 Ah and clarifies the social,political and moral issues and crises that were gripping the city at that time and presents new horizons for religious,political and literary interpretations of the sermon by analyzing this time - place structure.
    Keywords: Al-Batra Sermon, Ziad Bin Abiyeh, Mikhail Bakhtin, chronotope concept, conversational logic
  • Aliakbar Mollaie *, Ali Najjarpourian Pages 98-117

    Abu Tammam (d. 228 AH) is a famous poet of the Abbasid era. He is a deconstructive poet whose poem's concepts will not be understood except with contemplation. The main theme of his poetry is the ode and the prominent theme in his divan is eulogy. The eulogies usually begin with lyricism and sometimes end in epic. In his divan, there are some sonnets whose number of verses from 2 to 8. This paper tries to analyze these sonnets and identify artistic images and literary devices used in his poem. This research based on analytical-descriptive method, presents quantitative data along with numerous examples to shed light on the artistic status of his sonnets. Abu Tammam adopts the theme of some of his sonnets from the nature and others from religious teachings. In other instances, he has integrated emotional elements with epic. Thus, the metaphors, similes and wordplay used in his poetry is an indication of different intertwined concepts in a poetic experience, being visible in two dimensions. Except a few instances, the artistic quality of rhetorical and literary devices of these sonnets reflecta coldness of the poet's feelings and a futility of imagination,

    Keywords: Abu Tammam, Sonnet, Literary images, Image sources, nature, Epic
  • Habiballah Yazdani * Pages 118-138

    Background and goals:

     One of the components of nostalgia is the sadness of being away from a loved one. Nostalgia refers to distance, separation pain, homesickness, longing for past memories and longing to return to it. Nostalgic poet based on the events that happened in his life, such as the death of a family or a loved one who mourns, imprisonment and exile, migration (away from the familiar homeland, sadness of homelessness, away from the beloved, etc.); Remembering the memories of childhood and youth, etc, causes him to write down and express his emotions and feelings; Therefore, his poems take on a nostalgic tone.

    Methods

    In this research, an attempt is made to analyze, with a descriptive-analytical method, the nostalgia of being away from the beloved and its components in Amr al-Qais' suspension.

    Findings and conclusions

    The results of the research show that the nostalgia of being away from the beloved has had a remarkable reflection in Amr al-Qais' poem, and recalling the memories of the beloved, sadness and longing, the rebelliousness of the beloved and the bitterness of the path of love, romantic imaginations in the description of beauty

    Keywords: Imruʾ Al-Qais, distance from the beloved, Jaheli poetry, Mu', allaqeh, Nostalogia
  • Sayyed Himan Mahdi *, Yaser Hoshyar, Mahdie Zamani Pages 139-157
    In the national curriculum, one of the areas of training and learning is the Quran and Arabic language. In this new approach, the development of language skills (listening, reading, writing and speaking) which is aimed at "understanding the text" is of great interest. but not enough attention has been paid to the rules, if knowing a language means knowing the phonetic and grammatical rules in addition to learning the vocabulary of that language and mastering all its points; Therefore, in new textbooks, by paying a lot of attention to the topics of translation and teaching vocabulary, the importance of the discussion of rules has been neglected, but all these topics do not make the effective role of structural rules in the sentence formation of the Arabic language, which is facilitated through texts be ignored. the authors of this essay are trying to describe and analyze the role of the text in understanding the rules and how to use in the Arabic book humanities. So, some of the presented examples show that the incompatibility of the text and the structural rules hinders the learning of Arabic language and will cause the students to ignore the rules and teaching of the Arabic language due to the lack of unity, sequence and integration of the content with the rules. Know two separate categories. Therefore, the mission of the book; That is, strengthening the understanding of the Quran and religious texts and sentence formation to some extent do not stand on the threshold success
    Keywords: Mismatch, Textbooks, grammatical rules, foundations of humanities
  • Nasrin Abbasi *, Mohammad Jafarnodeh, Alibaqer Taherinya, Farzaneh Mahmodi Pages 158-177
    Islamic Intelligence or according to the western and Arabic media, "Arabic Spring", is the mass of humanity revolutions and risings which is involved Arabic world in 2010. These revolutions and risings which were started on the track of youth self-sacrifice in Tuness; so that everyone had special meesages. These led to be running away the president in Tuness, to be killing Mamar Ghazafee in Lybia, to be falling Hussni Mobarak in Egpt, as well as it is called suppression, communlism and tribal Shiee revolution in Bahrain up to now. Generally, there are two main approaches and views concerning to nature of these revolutions and risings all over the world as: "Islamic Intelligence" and "Arabic Spring". Every one of them have their special partisans that each one refused the opposite approaches. In the same way, we have analysised the poets of 14thfeb movement by directional approach at investigation method of conential qualitive analysis in this study. These investigations show "Islamic Intelligence" theory about 14th Feb movement in Bahrain involves more strightness degree and same to it, "Arabic Spring" theory don't have any more.
    Keywords: Bahrain, 14th febrary movement, method of content analysis, directional, Islamic Intelligence
  • Jamal Talebi Gharegheshlaghi * Pages 178-188
    Arabic syntax or grammar is considered one of the most important subjects in the undergraduate course as well as in additional courses for non-Arabic speakers. The way of teaching this subject has always been mixed with many difficulties, and students and learners always point to the strictness and uniformity of the rules, dry and inactive teaching methods, and issues like this. In this essay, while emphasizing on separating the two categories of scientific syntax and educational syntax, traditional strategies have been mentioned and their merits and demerits have been considered. In addition to that, new strategies have been proposed for the use of professors, and their advantages and disadvantages have also been investigated. The result of this research is that we should pay more attention to its practical aspects while avoiding teaching unnecessary syntactical topics, and use new and collaborative strategies to improve the teaching-learning process.Teaching Arabic language, syntax, teaching strategies
    Keywords: Teaching Arabic language, syntax, teaching strategies, NonTeaching Arabic language, sintax
  • TAHER Qhasemi * Pages 189-214

    The proverb is known as one of the oldest literary patterns among humans, because it was transmitted from generation to generation without any action until it reached us. The treasury of Arabic and Kurdish proverbs is full of moral foundations and knowledge bases that reflect the customs, manners and cultures of those peoples. And we can see the depth of culture, knowledge, wisdom and literature in their proverbs. This article seeks to compare (20) Arab popular proverbs, which were chosen on the cultural and moral basis, with Kurdish proverbs, and explain what they agreed with and what differed in the proverbs on the basis of meaning, language, and terminology. This study is on a descriptive-analytical approach that compares Arabic and Kurdish proverbs and applies them. With these proverbs we can see the rich cultures of the peoples and know what the experiences of those peoples had in common under the shadow of Islam and Islamic culture and the teachings of the Noble Qur’an and the noble hadiths of the Prophet, and these proverbs in meaning and emphasis are similar and all these proverbs have common meanings, but Different expressions, words and terms.

    Keywords: Arabic, Kurdish proverbs, comparison of proverbs, similarity, difference of proverbs