فهرست مطالب

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال نوزدهم شماره 81 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علیرضا آبتین، عبدالحمید شوشتری*، سید علی پوربخش، محمدحسین فلاح مهرابادی، هادی پورتقی صفحات 5-17

    ویروس آنفلوانزا پرندگان تحت تیپ H4 یکی از شایع ترین و مسری ترین ویروس های آلوده کننده پرندگان آبزی بومی محسوب می شوند.  اردک های بومی یکی از مخازن تحت گونه های مختلف ویروس آنفلوانزای پرندگان بوده و می توانند در اشاعه این بیماری نقش مهمی داشته باشند.  بازارهای فروش پرندگان زنده مکان مناسبی برای انتشار و انتقال ویروس آنفلوانزا در بین پرندگان محسوب می شوند.  هدف از این مطالعه شناسایی و آنالیز فیلوژنتیک ژن های HA و NA ویروس آنفلوانزای پرندگان تحت تیپ H4N2، جدا شده از اردک های بومی از بازارهای فروش پرندگان زنده استان های شمالی ایران بود.  از 962 سواب کلواک جمع آوری شده از اردک های بومی دو جدایه H4N2 شناسایی و ژن HA و NA آن ها مورد تعیین توالی و تجزیه و تحلیل فیلوژنتیک قرار گرفت.  جدایه های این مطالعه از نوع ویروس آنفلوانزا با حدت پایین LPAI بودند.  آنالیز فیلوژنتیک ژن HA دو جدایه این مطالعه همسانی بالایی (97 درصد) با ویروس آنفلوانزا تحت تیپ H4N6 جدا شده از اردک های بومی در گرجستان را نشان داد.  جایگاه کلیواژ ژن HA در هر دو جدایه این مطالعه “PEKASR/ GLF” و درجایگاه 348 -338 واقع شده بود.  ژن NA دو جدایه این مطالعه شباهت (98-95 درصد) با ژن های N2 ویروس های آنفلوانزا داشت.  در این مطالعه ویروس آنفلوانزا تحت تیپ H4 برای اولین بار از اردک های بومی در ایران شناسایی و مورد آنالیز فیلوژنتیک قرار گرفت.  با توجه به یافته های این مطالعه، پایش مداوم پرندگان عرضه شده در بازارها از نظر ویروس های آنفلوانزا به منظور آگاهی و شناسایی ویروس های آنفلوانزای در گردش و تغییرات ایجاد شده در ویروس ها و اتخاذ تصمیمات پیش گیرانه مناسب به خصوص در فصل های پرخطر به منظور کنترل بیماری در بازار های کشور ضروری است.

    کلیدواژگان: ویروس آنفلوانزا پرندگان، تحت تیپ H4N2، اردک های بومی، آنالیز فیلوژنتیک، بازار فروش پرندگان زنده
  • محمود احسانی*، مسعود قربانپور، محمدرضا محزونیه، ناصر شمس اسفندآبادی صفحات 18-26

    استرپتوکوکوس یوبریس یک باکتری گرم مثبت و از عوامل مهم التهاب پستان در گاو می باشد.  این باکتری در گله های گاو شیری فاقد برنامه های کنترلی التهاب پستان، یکی از مهم ترین عوامل خسارات اقتصادی محسوب می شود.  به منظور ارزیابی حضور این عامل در شیر مخزن گاوداری های استان اصفهان و تعیین ارتباط آن با تعداد تام باکتری ها و سلول های پیکری موجود در شیر، تعداد 100 نمونه شیر مخزن جمع آوری گردید.  تعداد تام باکتری ها و سلول های پیکری موجود در نمونه تعیین گردید و میزان آلودگی به استرپتوکوکوس یوبریس با روش های کشت معمول و RT-PCR برآورد گردید.  نتایج حاصل از RT-PCR و کشت به ترتیب آلودگی 20 و 16 نمونه به استرپتوکوکوس یوبریس نشان داد.  تمام نمونه هایی که کشت باکتریایی مثبت شده بود، RT-PCR نیز نتیجه مثبت داشت ولی 6 نمونه فقط در RT-PCR مثبت بودند که دال بر حساسیت بیشتر RT-PCR نسبت به کشت است.  آنالیز آماری نشان داد بین میزان آلودگی به استرپتوکوکوس یوبریس و تعداد سلول های پیکری موجود در شیر ارتباط معنی داری وجود دارد ولی حضور این باکتری تاثیر معنی داری بر تعداد تام باکتری های موجود در نمونه ی شیر ندارد.  می توان نتیجه گیری نمود که استرپتوکوکوس یوبریس در گاوداری های شیری استان اصفهان حضور داشته و لازم است در روش های پایش و کنترل ورم پستان بیش تر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس یوبریس، التهاب پستان، کشت باکتریایی، RT-PCR، گاو
  • علیرضا البرزی*، لیلا خراطی، مسعود قربانپور، محمدحسین راضی جلالی صفحات 27-36

    استروس اویس (مگس بینی گوسفند) یکی از انگل های مشترک انسان و دام (زئونوز) مهم در نشخوارکنندگان کوچک است.  میاز چشمی- حلقی بینی انسان ناشی از لاروهای استروس اویس در ایران و کشورهای دیگر گزارش شده است.  در این مطالعه، آنتی ژن های دفعی-ترشحی (ES) و پیکری (S) لارو های استروس اویس برای تشخیص سرمی آلودگی آن در بزها به روش IHA ارزیابی گردید.  پس از برچسب گذاری و خون گیری از بزها در کشتارگاه، مراحل دوم و سوم لاروی استروس اویس (L2/L3) از شاخ های بریده شده آن ها جمع آوری شد.  برای تهیه آنتی ژن های S، لاروها در لوله آزمایش جداگانه با هموژنایزر همگن سپس سانتریفیوژ شده و مایع رویی جمع آوری شد.  برای تهیه آنتی ژن های پیکری (ESL2/ESL3)، لاروها جداگانه در محیط RPMI آنتی بیوتیک دار به مدت 48 ساعت در گرم خانه نگهداری شدند.  با استفاده از 30 سرم مثبت (از بزهای آلوده)، 30 سرم منفی (از بزغاله) و آنتی ژن ها، روش IHA برای تشخیص آلودگی به استروس اویس بزها مورد ارزیابی قرار گرفت.  بر اساس آزمایش های IHA انجام شده با آنتی ژن های ESL2 و SL2، میزان حساسیت و ویژگی به ترتیب 91 درصد، 85 درصد و 82 درصد، 96 درصد بود.  بر اساس نتایج IHA با آنتی ژن های Sl3 و ESL3، حساسیت و ویژگی به ترتیب 86 درصد، 100 درصد و 23 درصد، 92 درصد بود.  در مجموع 206 نمونه سرم از بزهای بهبهان (خوزستان) برای تشخیص سرمی آلودگی استروس اویس با IHA و آنتی ژن های ESL2 و ESL3 آزمایش شد.  نتایج IHA با آنتی ژن های ESL2 و ESL3، شیوع سرمی آلودگی به استروس اویس را در حیوانات به ترتیب 7/59 درصد و 2/43 درصد نشان داد.  نتایج IHA با آنتی ژن های ESL2 و ESL3، شیوع سرمی آلودگی به استروس اویس را در حیوانات به ترتیب 7/59 درصد و 2/43 درصد نشان داد.  بر اساس نتایج این مطالعه، IHA با آنتی ژن ESL2 و ESL3 را می توان به عنوان یک روش تشخیص سریع و ارزان به ویژه در بزها برای درمان، کنترل و به حداقل رساندن خسارات اقتصادی آن ها و همچنین کاهش میاز در انسان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استروس اویس، بز، هماگلوتیناسیون غیرمستقیم، IHA، خوزستان
  • فریدون حسنی*، رحیم پیغان، طاهره عبیاوی، مجتبی علیشاهی، علی طاهری میرقائد صفحات 37-46
    اسانس ها ترکیبی از روغن های فراری هستند که به عنوان یک متابولیت ثانویه در گیاهان ساخته می شوند.  اسانس انیسون به دلیل فعالیت ضدمیکروبی خود در برابر چندین باکتری بیماری زا شناخته شده است.  پاتوژن های باکتریایی آبزیان از جمله عوامل تاثیرگذار بر میزان تولید در مزارع پرورش ماهیان به حساب می آیند.  هدف از تحقیق حاضر، تشخیص عوامل بیماری زای باکتریایی در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و همچنین بررسی فعالیت ضدباکتریایی اسانس انیسون بر روی این باکتری ها بود.  در این مطالعه دو  باکتری بیماری زا شامل استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه از کلیه قدامی ماهیان زنده پس از آسان کشی جداسازی و خالص سازی شد و به وسیله آزمایش PCR تعیین هویت شدند، سپس فعالیت ضد باکتریایی اسانس انیسون علیه این عوامل بیماری زا به روش ماکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت.  بر اساس یافته ها، نتایج PCR نشان دهنده میزان شیوع بالای استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه در استخرهای پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان است، تاثیر اسانس انیسون بر روی باکتری های مورد آزمایش حاکی از حداقل غلظت بازدارندگی از رشد برای استرپتوکوکوس اینیایی µl/ml19/0 و این مقدار برای لاکتوکوکوس گارویهµl/ml 312 /0 بود.  قطر هاله عدم رشد تحت تاثیر اسانس انیسون برای این باکتری های گرم مثبت با قطر هاله عدم رشد تحت تاثیر آنتی بیوتیک های رایج مورد مقایسه قرار گرفت و نتایج بیان گر اختلاف معنی دار اسانس انیسون در مقایسه با آنتی بیوتیک ها بود که نشان دهنده پتانسیل قابل توجه اسانس انیسون در مهار رشد باکتری های مذکور بوده است و به همراه تشخیص سریع عوامل بیماری زا در موفقیت آبزی پروری نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: باکتری، ماهی، PCR، اسانس انیسون، آنتی بیوتیک
  • محمدامین حسینی، سروش محیط مافی*، فریبرز معیر صفحات 47-59

    استفاده از داروهای آنتی فیبرینولیتیک از روش های مرسوم در پیش گیری و درمان خون ریزی های شدید در مراقبت های اولیه و ثانویه می باشد.  ترانگزامیک اسید از جمله این داروهاست که علاوه بر خاصیت آنتی فیبرینولیتیک، تاثیرات شگرفی بر روی مقاومت کششی پوست می گذارد.  در سال های اخیر استفاده از این دارو در مدیریت خون ریزی، خصوصا در کنترل آسیب های شدید شدت گرفته است.  در پژوهش پیش رو روند التیام زخم باز تحت تیمار ترانگزامیک اسید از دیدگاه هیستوپاتولوژی مورد بررسی قرار گرفته است.  تعداد 40 موش صحرایی سالم نر با وزن متوسط 200-250 گرم انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه اصلی 20 تایی تقسیم شدند.  گروه 1- گروه درمان (ایجاد زخم باز و استفاده از ترانگزامیک اسید) و گروه 2- گروه کنترل (ایجاد زخم باز و محمل دارویی بدون ترانگزامیک اسید) که هرکدام از گروه های اصلی به 4 گروه فرعی (گروه های زمانی روزهای 3 و 7 و 14 و 21) تقسیم شدند.  جهت بررسی هیستوپاتولوژیک روند التیام، زخم موش های گروه های فرعی در هر دو گروه اصلی به صورت تمام ضخامت و به قطر 15 میلی متر (10 میلی متر زخم، به علاوه 5 میلی متر حاشیه بافت سالم) برداشت و جهت مطالعات بافت شناسی هیستوپاتولوژی بررسی شد.  جهت مشاهده روند التیام، پس از مقطع گیری هیستوپاتولوژیک، با 2 روش رنگ آمیزی کیفی هماتوکسیلین ائوزین و تری کروم ماسون گروه ها مطالعه و اطلاعات به دست آمده تبدیل به اطلاعات کمی شده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.  تعیین روند التیام بر اساس 8 پارامتر هیستوپاتولوژیک شامل:  نقیصه بافت پوششی، جوانه گوشتی، رگ زایی، رشته های کلاژنی، تعداد سلول های فیبروبلاست، پاسخ واکنش التهابی، طول نکروز و ضخامت اپیتلیوم تازه تشکیل شده در محل التیام اندازه گیری شد.  نتایج ثابت کرد استفاده از داروی ترانگزامیک اسید می تواند نقیصه بافت پوششی، طول نکروز، قطر رشته های کلاژنی و ضخامت اپیتلیوم تازه تشکیل شده را به طور معنی داری بهبود بخشد.  با این حال، داروی ترانگزامیک اسید تاثیری در روند رگ زایی، تشکیل جوانه گوشتی، تعداد سلول های فیبروبلاست و میزان سلول های التهابی به جا نگذاشت.  یافته ها نشان می دهد که داروی ترانگزامیک اسید در روند التیام زخم باز در پوست موش صحرایی تاثیر معنی داری ندارد.

    کلیدواژگان: ترانگزامیک اسید، زخم پوست، التهاب، زخم باز، التیام زخم
  • جواد دقیق روحی*، مهرداد اصغرنیا، محدث قاسمی، منیره فئید، سید فخرالدین میرهاشمی نسب، ابوالفضل سپهداری صفحات 60-66
    کفال پوزه باریک یکی از گونه های ارزشمند و اقتصادی است که هر ساله بخش قابل توجهی از صید ماهیان استخوانی را در دریای خزر به خود اختصاص می دهد.  در این مطالعه شیوع و شدت آلودگی های انگلی این ماهی به عنوان یکی از فرضیات و دلایل احتمالی کاهش ذخایر این ماهی مورد بررسی قرار گرفت.  در مجموع 159 کفال پوزه باریک از اسفند 1399 تا فروردین 1401 در سواحل جنوب غربی دریای خزر نمونه برداری شدند.  از پوست، باله ها و آبشش ماهیان گسترش مرطوب تهیه و انگل های مونوژن با گلیسرین ژلاتین تثبیت شدند.  جهت بررسی انگل های گوارشی محتویات لوله گوارش پس از رقیق سازی با میکروسکوپ بررسی شدند.  شناسایی انگل ها پس از عکس برداری، ترسیم و اندازه گیری اندام های مختلف و تطبیق با کلیدهای شناسایی انجام شد.  در مجموع 6 گونه انگل شامل دو گونه مونوژن Ligophorus szidati و Solostamenides mugilis سه گونه ترماتد دیژن به نام های Saccocoelium obesum، Saccocoelium tensum و Diplostomum spathaceum و یک گونه تک یاخته ای Trichodina sp. جداسازی و شناسایی شدند.  بر اساس نتایج انگل S. obesum با شاخص غالبیت 51/29 درصد غالب ترین انگل در روده این ماهیان بود.  در این بررسی دو گونه مونوژن Solostamenides mugilis و Ligophorus szidati برای اولین بار از کفال پوزه باریک دریای خزر گزارش شد.  در مجموع بررسی انگل شناسی کفال ماهیان نشان داد که شیوع و شدت آلودگی های انگلی در آن ها بسیار محدود است.  لذا وضعیت کنونی آلودگی های انگلی تهدیدی برای سلامتی آنان محسوب نمی شود.
    کلیدواژگان: کفال، پوزه باریک، انگل، دریای خزر، مونوژن
  • امیررضا دوستار، سیامک علیزاده* صفحات 67-75

    هدف از این مطالعه بررسی اندازه و ابعاد جنین و رحم در گاومیش های رودخانه ای آبستن زیر 4 ماه به روش اولتراسونوگرافی بوده و تعیین مقادیر استاندارد برای هر یک از این قسمت ها می باشد.  برای بررسی اولتراسونوگرافی رحم آبستن در مجموع 24 رحم آبستن زیر 4 ماه در 8 گروه سنی پس از کشتار جمع آوری شدند.  پس از جمع آوری نمونه ها و انتقال به آزمایشگاه، هر نمونه رحمی را در داخل ظرف پر از آب 40 لیتری قرار داده و بررسی با پراب های خطی 5/6 و 8 مگاهرتزی انجام شد.  براساس نتایج اولتراسونوگرافی در جنین های گروه G (47-44 روزگی) میانگین قطر کره چشم 30/0±55/0 سانتی متر، قطر سر 50/0±25/1 سانتی متر، قطر کوتیلودون جانبی شاخ آبستن 33/1±50/1 سانتی متر، قطر کوتیلودون پشتی شاخ آبستن 10/1±00/1 سانتی متر و در جنین های گروه D (76-69 روزگی)، قطر کره چشم 12/0±65/0 سانتی متر، قطر سر 20/1±35/2 سانتی متر، قطر کوتیلودون جانبی شاخ آبستن 21/1±30/2 سانتی متر، قطر کوتیلودون پشتی شاخ آبستن 65/0±50/2 سانتی متر و در جنین های گروه A (105-99 روزگی)، قطر کره چشم 12/0±60/1 سانتی متر، قطر سر 80/1±50/4 سانتی متر، قطر کوتیلودون جانبی شاخ آبستن 50/0±08/3 سانتی متر و قطر کوتیلودون پشتی شاخ آبستن 75/0±03/3 سانتی متر بود.  به طور کلی نتایج این مطالعه نشان دهنده نقش مهم و با ارزش اولتراسونوگرافی به عنوان یک روش تشخیصی اولیه به منظور تعیین اندازه و ابعاد جنین و رحم در گاومیش های رودخانه ای آبستن زیر 4 ماه و تعیین مقادیر استاندارد برای هر یک از این قسمت ها می باشد.

    کلیدواژگان: اولتراسوند، جنین، رحم، گاومیش رودخانه ای
  • لاله شهرکی مجاهد، سعید نظیفی، مهدی صائب، ندا اسکندرزاده* صفحات 76-82
    علی رغم خواص دارویی آلوئه ورا، چندین ترکیب فعال موجود در این گیاه، نگرانی هایی را در مورد مصرف و کاربرد ایمن آن به ویژه در مورد سیستم تولید مثل مردان ایجاد می کند.  مطالعات قبلی در مورد اثرات آلوئه ورا بر هورمون های تولیدمثلی مردانه به تستوسترون و گنادوتروپین ها با نتایج متناقضی محدود شده بود.  تا به امروز، هیچ تحقیقی در مورد تاثیر آلوئه ورا بر هورمون هایی مانند اینهیبین B و آنتی مولرین انجام نشده است که می تواند تاثیرات این گیاه بر دستگاه تناسلی نر را روشن کند.  هدف این آزمایش، بررسی اثر عصاره هیدروالکلی ژل آلوئه ورا بر سطوح سرمی هورمون های اینهیبین B، گنادوتروپین، تستوسترون و هورمون آنتی مولرین بود.  بدین منظور، 18 موش صحرایی نر بالغ به طور تصادفی به سه گروه (گروه شاهد و دو گروه درمانی) تقسیم شدند.  موش های گروه های آزمایش اول و دوم عصاره هیدروالکلی آلوئه ورا را به ترتیب با دوزهای 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت 60 روز دریافت کردند.  در پایان، سطح هورمون های تولیدمثلی به روش الیزا در نمونه های سرم جمع آوری شده، اندازه گیری شد.  تیمار موش های صحرایی با دو دوز عصاره هیدروالکلی آلوئه ورا (100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم) منجر به کاهش غیرمعنی دار سطح تستوسترون و LH و افزایش غیرمعنی دار سطح FSH، اینهیبین B و آنتی مولرین هورمون در موش های صحرایی نر بالغ می شود.  مصرف طولانی مدت عصاره هیدروالکلی ژل آلوئه ورا تاثیر معنی داری بر سطح هورمون های محور هیپوفیز-گناد در موش های صحرایی نر بالغ ندارد.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، تستوسترون، آندروژن، اینهیبین B، آنتی مولرین هورمون
  • حسن صالح وند، محمد خسروی*، کاوه خزاییل، محمدرضا تابنده، زهرا بصیر صفحات 83-97
    آلودگی محیط زیست و به خصوص آلاینده های نفت و گاز در سلامت مادر و جنین دارای تاثیری مخرب است.  در این تحقیق اثرات مستقیم گاز های نفتی بر تکوین و عملکرد اجزای سیستم ایمنی در دوران قبل از تولد جنین و ابتدای نوزادی در موش صحرایی بررسی شده است.  36 سر موش های صحرایی باردار در 2 گروه آلاینده و کنترل تقسیم بندی شدند.  از روز نخست بارداری گروه آلاینده به مدت 5 ساعت در روز در معرض بخارات نفتی در محفظه ویواریوم قرار گرفتند.  برداشت نمونه طحال جنین جهت بررسی بیان ژن های فاکتور نکروز توموری الفا (TNFα)، اینترفرون بتا-1، لنفوتوکسین آلفا (LTα) و فاکتور تغییر دهنده رشد بتا (TGFβ1) در روز 20 جنینی انجام شد.  میزان تام ایمونوگلوبولین و پاسخ نسبت به گلبول های قرمز گوسفند در نوزادان بررسی شدند.  همچنین، ایمنی ذاتی از نظر فعالیت باکتری کشی سرم، لیزوزیم، مایلوپراکسیداز، آنتی تریپسینی و کمپلمان ارزیابی شد.  بیان ژن های ذکر شده در سنین 15 و 30 روزگی نوزادان نیز نسبت به گروه کنترل مقایسه شد.  نتایج حاصل شده بیان گر کاهش معنی دار فعالیت لیزوزیم، سیستم کمپلمان و میلوپراکسیداز و کاهش غیر معنی دار فعالیت باکتری کشی سرم و پاسخ ایمنی هومورال گروه آلاینده نسبت به گروه کنترل است.  کاهش سطح بیان لنفوتوکسین و اینترفرون یک بتا و افزایش سطح بیان فاکتور نکروز توموری آلفا و اینترلوکین 1 و 10 جنین های گروه آلاینده مشاهده شد.  همچنین، افزایش نسبی فاکتور نکروز توموری و فاکتور رشد تغییر دهنده بتا وابسته به سن در زاده های گروه آلاینده مشاهده شد.  در مجموع، بخار ناشی از آلاینده های نفتی دارای اثر مخرب و چشم گیری بر پاسخ های سیستم ایمنی ذاتی، هومورال و سلولی زاده های مادران مجاور شده با این ترکیبات هستند.  مکانیسم دخیل بر این تاثیرات و بررسی راه های کاهش این تاثیرات مخرب می تواند در مطالعات آینده بررسی گردد.
    کلیدواژگان: آلاینده های نفت خام، ایمونوتوکسیک، جنین، نوزاد، تکوین
  • تورج ضمیرنستا، بابک محمدیان*، آناهیتا رضائی، معصومه عزتی گیوی، زهرا برومند صفحات 98-107
    این مطالعه که به منظور بررسی ارتباط بین میزان آفلاتوکسین با ضایعات پاتولوژی مشاهده شده درکبدهای ماکیان صورت گرفته است،  50 نمونه کبد شامل 10 نمونه با ظاهر سالم و 40 نمونه با ظاهر رنگ پریده از 10 گله در کشتارگاه های شهر اهواز به روش تصادفی ، انتخاب گردیدند.  قسمتی از نمونه های کبد پس از رنگ آمیزی به روش هماتوکسیلین-ائوزین و پریودیک اسید شیف از نظر ضایعات هیستوپاتولوژیک موردارزیابی قرار گرفت و بخش دیگر با هدف اندازه گیری انواع آفلاتوکسین ها با تکنیک HPLC فریز گردیدند.  نتایج نشان داد که آلودگی به آفلاتوکسین در هیچ یک از 10 نمونه بافت کبد با ظاهر سالم مشاهده نگردید، در مقابل، از مجموع 30 نمونه بافت کبد با ظاهر متورم و رنگ پریده، 2 مورد آلودگی به آفلاتوکسین های B1، G1 و B2 (به ترتیب 0.01 μg kg ±0.19 ، 0.04±0.17، 0.007±0.0.075) نشان داده شد.  یافته های هیستوپاتولوژی هم در بافت های کبد با ظاهر سالم و هم در کبدهای با ظاهر متورم و رنگ پریده اغلب به صورت تورم سلول های کبدی و دژنراسیون واکوئلار قابل مشاهده بود.  نتایج این مطالعه نشان داد که بین ضایعات هیستوپاتولوژی کبد با آلودگی آفلاتوکسینی در نمونه های مربوطه، ارتباط خاصی دیده نشد و این ضایعات عمومی تحت تاثیر عوامل پاتوژنز دیگر هم رخ می دهند، لذا تاثیرسایر عوامل تاثیرگذار در حین رشد جوجه های گوشتی بایستی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، هیستوپاتولوژی، کبد مرغ
  • حمید قاسم زاده نوا*، سید علی آیتی نجف آبادی، غلامرضا نیکبخت بروجنی، ایرج اشرافی تمای صفحات 108-119
    بروسلوز ناشی از بروسلا ملی تنسیس یکی از بیماری های مهم بهداشتی و اقتصادی در ایران است که توجه به آن به عنوان یک بیماری زئونوز بسیار حایز اهمیت می باشد.  هدف از این مطالعه بررسی وضعیت آلودگی به بروسلا ملیتنسیس در یک مرکز پرورش سگ در اطراف تهران و مقایسه روش های آزمایشگاهی مختلف برای تشخیص عفونت ناشی از بروسلا ملیتنسیس در سگ ها و انتخاب بهترین روش (ها) برای تشخیص سریع عارضه بوده است.  نمونه های خون کامل (برای انجام آزمون PCR و کشت)، سوآب واژن (برای انجام آزمون PCR) و نمونه سرم (برای انجام آزمون های سرولوژی رزبنگال، رایت  و 2 مرکاپتواتانول (2ME) از 14 قلاده سگ ماده موجود در یک پرورشگاه سگ اطراف تهران که در آن یک قلاده سگ ماده به علت عفونت با بروسلا ملیتنسیس سقط کرده بود، جمع آوری شد.  افزون بر آن نمونه منی و خون کامل از تنها قلاده سگ نر آن پرورشگاه برای انجام آزمون PCR گرفته شد.  کشت تمام نمونه های خون منفی بود.  در آزمون PCR انجام شده بر روی نمونه های خون و سوآب واژن اخذ شده از سگ های ماده (14 نمونه) به ترتیب 7 نمونه (50 درصد) و 8 نمونه (1/57 درصد) مثبت مشاهده شد که با استفاده از پرایمرهای طراحی شده گونه به روش مولتی پلکس، در تمام موارد بروسلا ملیتنسیس تشخیص داده شدند.  بر اساس نتایج آزمون سرولوژی از 14 سرم جداسازی شده از سگ های ماده برای آزمون غربالگری رزبنگال، هشت نمونه مثبت و در آزمون های رایت و 2 مرکاپتواتانول تنها یک نمونه مثبت مشاهده شد.  نتایج حاصله نشان داد که حساسیت و ویژگی نتایج نمونه های PCR در نمونه های سوآب واژن 100 درصد بوده است و عملکرد عالی (ضریب کاپا=1) بین نتایج آزمون رزبنگال و PCR نمونه های سوآب واژن در تشخیص بروسلا ملیتنسیس در سگ هایی که در مراکز پرورش قرار داشته، وجود دارد.  در سگ های مشکوک به بیماری بروسلوز توصیه می شود ابتدا نمونه گیری از خون حیوان جهت انجام تست رزبنگال انجام شود و در صورت مثبت بودن نتیجه، جهت تایید تشخیص و نیز مشخص کردن سویه بروسلا، نمونه سوآب واژن جهت انجام تست PCR اخذ شود.
    کلیدواژگان: بروسلا ملیتنسیس، سگ، سرولوژی، PCR، بروسلوز
  • امید کوهکن، حسن مروتی*، علی طاهری میرقائد صفحات 120-131
    استفاده روزافزون از نانوذراتی مانند اکسیدآهن و کاربردهای فراوان آن منجر به تخلیه و ورود آن ها به محیط های آبی شده و ممکن است با تداخل در فرآیندهای فیزیولوژیک برای ارگانیسم های آبزی خطر ایجاد کند.  از طرف دیگر اسپیرولینا با دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی و درمانی فراوان، به عنوان یک مکمل غذایی در آبزی پروری کاربرد دارد.  هدف از این مطالعه بررسی اثرات مصرف خوراکی نانوذرات اکسیدآهن و اثرات درمانی جلبک اسپیرولیناپلاتنسیس بر هیستومورفولوژی کلیه و سطوح سرمی اوره، کراتینین، اسیداوریک در ماهی کفال خاکستری (Mugil cephalus) بود.  تعداد 72 قطعه ماهی کفال خاکستری با میانگین وزن (14/1± 79/22 گرم) و طول (194/0 ± 322/12 سانتیمتر) پس از دو هفته سازگاری، به طور تصادفی در 11 آکواریوم 40 لیتری تقسیم شدند.  تیمارها شامل گروه های 3 روزه (کوتاه مدت) و 60 روزه (بلند مدت) دریافت کننده 15میلی گرم بر کیلوگرم نانوذرات اکسیدآهن، 300میلی گرم بر کیلوگرم جلبک اسپیرولیناپلاتنسیس و ترکیب هر دو باهم بود.  مطالعات هیستولوژیک و هیستوموفومتریک کلیه شامل اندازه قطر دهانه داخلی لوله های دور و نزدیک، ارتفاع سلول های جداره لوله های دور و نزدیک، قطر جسمک کلیوی، قطر کلافه مویرگی و اندازه فضای ادراری (کپسول بومن) انجام شد.  سپس سطح سرمی اوره، اسیداوریک و کراتینین مورد سنجش قرار گرفت.  نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و آزمون یک طرفه ANOVA و آزمون تکمیلی Tukey تجزیه و تحلیل شدند.  نتایج نشان داد که مصرف نانوذرات اکسیدآهن به مدت 60 روز منجر به تغییرات معنی داری در تمام فاکتورهای مورد بررسی به جز جسمک کلیوی در مقایسه با گروه کنترل شد.  در مقابل جلبک اسپیرولیناپلاتنسیس باعث کاهش معنی دار  در قطر دهانه داخلی لوله های پیچیده دور و نزدیک و افزایش ارتفاع سلول های جداره لوله های پیچیده دور و نزدیک شد که این افزایش در لوله های دیستال معنی دار بود.  در مورد فضای ادراری نیز اسپیرولینا پلاتنسیس باعث کاهش اندازه فضای ادرای شد که این کاهش معنی دار نبود.  نتایج نشان داد که عملکرد اسپیرولینا دقیقا در جهت عکس اثرات القا شده توسط نانوذرات اکسیدآهن بود و به عبارتی می تواند صدمات و ضایعات ایجاد شده توسط نانوذرات را خنثی کند.  در مورد اوره نیز مشاهده می شود که نانوذرات اکسید آهن باعث کاهش جزیی در سطح سرمی اوره می شود اما جلبک میزان اوره سرم را افزایش می دهد که در هیچ کدام این تغییرات معنی دار نبود.  جلبک از افزایش زیاد سطح سرمی کراتینین و کاهش زیاد اسید اوریک ناشی از نانوذرات جلوگیری کرده و به نحوی دارای عملکرد جبرانی بود.
    کلیدواژگان: اسپیرولیناپلاتنسیس، نانوذرات، اکسیدآهن، کفال خاکستری، بافت شناسی
  • صهیب محمودپور، علیقلی رامین، قادر جلیل زاده امین*، سیامک عصری رضائی صفحات 132-143
    مسمومیت آبستنی و کمبود مس و روی از اختلالات متابولیکی و تغذیه ای رایج در انتهای آبستنی میش ها بوده که عموما با خساراتی همراه است.  بروز توام آن ها در میش ها احتمال تاثیرگذاری و مرتبط بودن آن ها را تقویت می نماید.  تعداد 127 راس میش با آبستنی سنگین انتخاب و ارتباط غلظت سرمی بتا هیدروکسی بوتیرات (BHB) با اسیدهای چرب غیراستریفیه (NEFA)، گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید، مس و روی در آستانه و برش های متفاوت تعیین شد.  پس از تایید آبستنی، مقدار 5 میلی لیتر خون وداجی تهیه و سرم برای ارزیابی شاخص ها به کار رفت.  میانگین غلظت BHB خون میش های آبستن 0/75 و دامنه 1/39-0/13 میلی مول/لیتر بود.  فراوانی و درصد میش های با BHB کم تر از 0/79 تعداد 72 راس، بین 0/99-0/80 تعداد 48 راس (37/8 درصد)، 1/9-1 تعداد 6 راس (4/7 درصد) و 1/39-1/2 میلی مول/لیتر تعداد 1 راس (0/8 درصد) بود.  میانگین کلی غلظت NEFA 0/42میلی مول/لیتر، گلوگز 50، کلسترول 55/9، تری گلیسیرید 29/3 میلی گرم/دسی لیتر، مس 98/6 و روی 76/9 میکروگرم/دسی لیتر بود.  میانگین غلظت NEFA، گلوکز و مس در بین میش های با گروه بندی کمتر از 0/79 میلی مول/لیتر BHB معنی دار بود.  این مقایسه در بین گروه های با آستانه 0/8 و 1 میلی مول/ لیتر BHB، فقط برای NEFA و کلسترول معنی دار بود.  بین BHB/NEFA (r=0.31) و مس/روی (r=0.42) در آستانه 0/8 میلی مول/لیتر BHB در میش های با کتوز تحت بالینی همبستگی وجود داشت.  در آستانه 1 میلی مول/لیتر BHB، بین BHB/گلوکز (r=-0.55)، گلوکز/مس (r=0.38)، کلسترول/تری گلیسیرید (r=0.33)، کلسترول/مس (r=0.27)، کلسترول/روی (r=0.26) و مس/روی (r=0.42) روابط مثبت معنی داری وجود داشت.  لذا می توان گفت که میزان ابتلا به کتوز تحت بالینی در میش های آبستن در آستانه 0/8 میلی مول/لیتر 38 درصد و در آستانه 1 حدود 4/7 درصد است.  غلظت سرمی مس و روی میش ها در دامنه طبیعی بوده و کمبودی مشاهده نشد.  BHB با غلظت مس و روی مرتبط نبوده ولی در غلظت نیفا، گلوکز و کلسترول تاثیرگذار بود.  نهایتا تغییرات BHB در غلظت مس و روی موثر نبوده و مستقل از همدیگر می باشند.
    کلیدواژگان: میش، آبستنی، NEFA، BHB، کتوز تحت بالینی، ریزمغذی ها، شاخص انرژی
  • مریم محمودی پور، حسین حمیدی نجات*، محمدرضا تابنده صفحات 144-154
    بابزیوز یک بیماری قابل انتقال از کنه در حیوانات اهلی و وحشی در سراسر جهان است.  این بیماری توسط گونه های مختلف بابزیا از جمله بابزیا میکروتی ایجاد می شود و از اهمیت زئونوتیک بین انسان و حیوان برخوردار است.  اطلاعات محدودی در خصوص حضور بابزیا میکروتی در کنه های ایران در دسترس می باشد.  هدف از این مطالعه، بررسی حضور بابزیا میکروتی در کنه های سخت استان خوزستان و تعیین خصوصیات مولکولی و ژنوتیپی آن ها می باشد. بررسی حاضر یک نوع مطالعه میدانی- توصیفی- مقطعی می باشد که به مدت 16 ماه از ابتدای خرداد 1397 تا پایان شهریور 1398 در استان خوزستان انجام گردید. در این مطالعه، جمع آوری کنه ها به طرق مختلف از سطح بدن دام های استان خوزستان (گاو، گوسفند، بز و اسب) به صورت تصادفی انجام گردید و در آزمایشگاه انگل شناسی دانشکده دامپزشکی با استفاده از کلیدهای تشخیصی معتبر، جنس و گونه کنه ها بررسی و تعیین شد. وجود عفونت بابزیا میکروتی و ژنوتیپ آن ها در کنه های جمع آوری شده با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) با استفاده از ژن 18S rDNA قطعه 149bp بررسی شد.  در مجموع 620 نمونه غدد بزاقی جمع آوری شده کنه ها شامل کنه های ریپی سفالوس تورانیکوس (150)، ریپی سفالوس سانگینئوس (60)، هیالوما آناتولیکوم (310) و هیالوما اکسکاواتوم (100) بودند.  هر 10 نمونه باهم ترکیب شده و به عنوان یک نمونه جهت استخراج DNA استفاده شدند.  نتایج PCR نشان داد میزان آلودگی به بابزیا میکروتی در گونه هیالوما آناتولیکوم 64/0% می‎باشد.  نتایج تعیین توالی 4 نمونه PCR مثبت بابزیا میکروتی از 4 منطقه استان خوزستان (اهواز، بهبهان، الهایی و لالی) نشان داد که در ایزوله اهواز، 2 جهش در موقعیت 465 (A>G) و 517 (A>C) وجود دارد.  نتایج این تحقیق نشان دهنده ی وجود آلودگی بابزیا میکروتی در کنه های ایکسودیده دام های اهلی استان خوزستان بود و درنتیجه از نظر انتقال به انسان باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فیلوژنی، بابزیا میکروتی، کنه ی سخت، 18S rDNA
  • بهمن مصلی نژاد*، داریوش غریبی، رضا آویزه، امین حیدری صفحات 155-164
    یرسینیا انتروکولیتیکا، یکی از مهم ترین عوامل بیماری زا محسوب می شود که از دستگاه گوارش حیوانات خانگی (سگ ها و گربه ها) به انسان منتقل می شود.  این باکتری موجب انتروکولیت در انسان می گردد.  مطالعه حاضر بر روی 100 قلاده سگ (50 قلاده سالم از نظر بالینی و 50 قلاده مبتلا به اسهال)، ارجاعی به بیمارستان دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز صورت گرفت.  تمامی مشخصات سگ ها، از قبیل سن، جنس، نژاد، وضعیت دستگاه گوارش به لحاظ وجود اسهال و مشخصات اسهال (از نظر حضور خون)، سابقه مصرف گوشت خام و منشاء سگ ثبت گردید.  سپس، نمونه مدفوع با استفاده از دستکش و سوآب استریل از ناحیه رکتوم حیوان اخذ گردید.  نمونه ها جهت کشت مستقیم و نیز کشت به صورت غنی سازی شده (در پپتون واتر بافره و دمای 4 درجه سانتی گراد) مورد بررسی قرار گرفتند.  در مواردی که پرگنه های رشد کرده، مشکوک به یرسینیا بودند، آزمایشات اولیه (کاتالاز، اکسیداز و رنگ آمیزی گرم) انجام شد و سپس با تست های بیوشیمایی، تفریق صورت گرفت.  جدایه های احتمالی یرسینیا انتروکولیتیکا، به روش PCR و با استفاده از ژن foxA جهت شناسایی باکتری، و ژن ail جهت تعیین حدت آن (بیماری زا بودن) بررسی شدند.  نتایج حاصل از کشت مستقیم، شامل 3 جدایه مشکوک از 100 نمونه اخذ شده (1 نمونه از سگ های سالم و 2 نمونه از حیوانات اسهالی) بودند.  همچنین نتایج کشت غنی شده، 6 جدایه مشکوک از 100 نمونه (3 نمونه از سگ های سالم و 3 نمونه از موارد اسهالی) بودند.  در نهایت، از 9 جدایه مشکوک به یرسینیا، تنها یک جدایه از نظر یرسینیا انتروکولیتیکا تایید شد که از نظر حضور ژن حدت ail، منفی بود.  نمونه مثبت، متعلق به یک قلاده سگ از نژاد پیت بول تریر 10 ماهه، نر و سالم بود که از گوشت خام تغذیه کرده و متعلق به سگ های وارداتی بود.  نتایج این تحقیق نشان داد که سگ های این منطقه را نمی توان به عنوان یک مخزن بالقوه، جهت انتقال باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا دانست.  بررسی های بیش تر جهت روشن شدن وضعیت بیماری، با تاکید بیش تر بر سگ های وارداتی و روستایی، ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اهواز، سگ، فراوانی، یرسینیا انتروکولیتیکا، بیماری مشترک
  • هانیه ملازاده، فاطمه افشاری*، آرش خاکی صفحات 165-173
    لانه گزینی موفقیت آمیز بلاستوسیست نیازمند محیط رحمی مناسب است.  هورمون های تخمدانی مسئول بلوغ آندومتر هستند.  هدف از این مطالعه بررسی اثرات هورمون های استروئیدی بر رشته های کلاژن و قطر غدد آندومتر در استرومای اندومتر موش های تخمک گذاری شده بوده است.  در این تحقیق موش ها پس از تحریک تخمک گذاری و ایجاد حاملگی به پنج گروه تقسیم شدند.  1) کنترل 2) شاهد آزمایشی 3) استروژن 4) پروژسترون، 5) استروژن همراه با پروژسترون.  موش ها 5 روز بعد از حاملگی با روش جا به جایی مهره های گردنی کشته شدند و از رحم آن ها نمونه برداری شد و برای مطالعه با میکروسکوپ نوری آماده شدند.  بررسی ها نشان می دهد که تجویز پروژسترون ضخامت فیبرهای کلاژن را در آندومتر کاهش می دهد در حالی که تزریق استروژن همراه با پروژسترون می تواند باعث رشد فیبر کلاژن در آندومتر و افزایش قطر غدد در مقایسه با پروژسترون شود.  همچنین نتایج هیستومورفومتری به دست آمده از این مطالعه نشان داد که اندازه قطر غدد در مقایسه بین گروه ها جز در گروه های استروژن و استروژن همراه با پروژسترون در سایر گروه ها معنی دار می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که پروژسترون در مقایسه با گروه کنترل نمی تواند محیط مناسبی برای لانه گزینی فراهم کند و افزودن استروژن به پروژسترون می تواند وضعیت بهتری را برای لانه گزینی در فاز لوتئال ایجاد کند.
    کلیدواژگان: تخمک گذاری، لانه گزینی، کلاژن، استروژن، پروژسترون
  • محمود نظری*، سپیده رستمی صفحات 174-184
    اسانس گیاه مورد اثرات ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارد.  تانن ها و فلاوونوئید موجود در گیاه مورد دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است.  در نتیجه می توان انتظار داشت که اسانس گیاه مورد بتواند سیستم ایمنی جوجه گوشتی را تحت تاثیر قرار دهد.  بنابراین در این تحقیق اثر اسانس مورد بر بیان سایتوکین های اینترلوکین 1، 2، 4 و 10 بافت روده کوچک جوجه گوشتی مورد بررسی قرار گرفت.  بدین منظور از 200 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملا تصافی با 2 تیمار، 5 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد.  دو تیمار آزمایشی شامل:  1- جیره شاهد، 2- جیره پایه به همراه 250 میلی گرم بر کیلوگرم جیره اسانس مورد بود.  در انتهای آزمایش یک مرغ از هر تکرار کشتار شده و بافت آن ها سریعا جدا و به همراه ازت مایع به آزمایشگاه منتقل گردید.  بیان ژن های پروفایل سیتوکینی به روش واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعی ارزیابی شد.  تجزیه واریانس نشان داد که افزودن 250 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس مورد در جیره غذایی مرغ گوشتی بر بیان ژن IL-2 و IL-10 اثر معنی داری نداشته است.  در حالی که بیان ژن های IL-1 و IL-4 اثر معنی داری داشت.  این نتایج نشان دهنده این است که اسانس مورد با کاهش سایتوکین های پیش التهابی می تواند در پاسخ ایمنی سلولی در روده کوچک مرغ گوشتی نقش ایفا کند.  پس می توان با افزودن اسانس مورد در جیره جوجه گوشتی از خصوصیات ضد التهابی آن بهره برد.
    کلیدواژگان: اسانس مورد، بیان ژن، پاسخ ایمنی، سایتوکین
  • سمیه نیک نژاد، آناهیتا رضائی*، رحیم پیغان، محمد راضی جلالی، منصور طرفی موزان زاده صفحات 185-194
    اثر تغذیه ای لسیتین سویا بر عملکرد رشد و شاخص های بیوشیمیایی سرم خون ماهی باس دریایی آسیایی (Lates calcarifer) با میانگین وزن اولیه 96/7 ± 36/50 گرم در یک دوره 60 روزه بررسی شد.  در مطالعه حاضر 6 جیره با سطوح پروتئین و انرژی تقریبا یکسان (45 درصد پروتئین و 15 کیلو ژول بر گرم انرژی) از ترکیب 2 منبع روغن شامل روغن ماهی و مخلوط روغن های گیاهی با سه سطح صفر، 2 و 4 درصد لسیتین سویا ساخته شد.  برای این منظور جیره های آزمایشی به صورت جیره 1 (روغن ماهی)، جیره 2 (روغن ماهی + 2% لسیتین)، جیره 3 (روغن ماهی + 4% لسیتین)، جیره 4 (مخلوط روغن های گیاهی شامل سویا و کانولا به نسبت برابر)، جیره 5 (مخلوط روغن های گیاهی + 2% لسیتین) و جیره 6 (مخلوط روغن های گیاهی + 4% لسیتین) فرموله شد.  بررسی و مقایسه مقادیر اسیدهای چرب جیره ها بیان گر افزایش اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره سری ان-3 متعاقب افزودن لسیتین سویا به جیره بود.  بر اساس داده های به دست آمده به طور کلی جایگزینی روغن ماهی با روغن های گیاهی سبب کاهش رشد در ماهی باس دریایی آسیایی شده است.  با این وجود افزودن لسیتین سویا در سطح 4 درصد سبب بهبود شاخص های رشد و تغذیه در ماهیان تغذیه شده با روغن های گیاهی گردید.  از میان شاخص های بیوشیمیایی سرم، افزودن لسیتین سویا به جیره باعث افزایش کلسترول و آنزیم آلانین آمینو ترانسفراز در پلاسمای خون ماهی شد اما بر میزان آنزیم کبدی آلکالین فسفاتاز تاثیر معنی داری نداشت.  نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از لسیتین سویا در سطح 4 درصد در ترکیب جیره غذایی بچه ماهیان سی باس آسیایی جهت بهبود شاخص های رشد این گونه مناسب است.
    کلیدواژگان: لیستین سویا، سی باس آسیایی، شاخص های رشد، شاخص های بیوشیمیایی
  • رهام والی* صفحات 195-201

    تاندون ها و لیگامان های موجود در ناحیه کف دستی و کف پایی همواره در معرض آسیب های ناشی از ضربه ها و بیماری های مربوط به اندام حرکتی هستند.  اولتراسونوگرافی امکان اندازه گیری ضخامت تاندون ها و لیگامان ها به عنوان یکی از شاخص های مهم در ارزیابی سلامت بافت های نرم در اندام های حرکتی اسب را ممکن می سازد.  این پژوهش روی 10 راس اسب دره شوری سالم با میانگین سن 3/5±11/2 سال و ارتفاع 10/2±131/6 سانتی متر انجام گرفت.  پس از کوتاه کردن و تراشیدن موها، کف دست (از پایین کارپ تا بالای فتلاک) و کف پا (از پایین تارس تا بالای فتلاک) به 6 ناحیه و4 سطح (1، 2، 3 و 4) در نمای عرضی و 2 سطح (1 و 2) در نمای طولی تقسیم شدند.  سونوگرافی در حالت وزن گیری کامل در اندام های حرکتی قدامی و خلفی چپ و راست و با پروب خطی و فرکانس 12 مگا هرتز انجام گرفت و شکل، جهت، ارتباط و اندازه گیری ضخامت ساختار های تاندونی و لیگامانی در دو نمای طولی و عرضی انجام گرفت.  در اندام حرکتی قدامی و خلفی کم ترین ضخامت مربوط به لیگامان فرعی تاندون خم کننده عمقی بود، در حالی که بیش ترین ضخامت در اندام حرکتی قدامی مربوط به تاندون خم کننده عمقی بند انگشت و در اندام حرکتی خلفی مربوط به لیگامان معلقه بود، اختلاف معنی داری بین نتایج حاصل از مقادیر به دست آمده از اندازه های ضخامت تاندون ها و لیگامان ها در اندام های حرکتی قدامی و خلفی چپ و راست اسب های دره شوری مشاهده نشد.  هدف از مطالعه حاضر اندازه گیری و مقایسه ضخامت تاندون ها و لیگامان های نواحی کف دستی و کف پایی اسب های سالم نژاد دره شوری در نماهای طولی و عرضی و ارائه مقادیر نرمال است.

    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، تاندون ها و لیگامان ها، کف دستی و کف پایی، اسب دره شوری، ضخامت
  • اکرم بحرینی پور، علیرضا باهنر*، زهرا بلوکی، عباس رحیمی فروشانی، صمد لطف الله زاده، کریم امیری صفحات 202-207

    بروسلوز یکی از بیماری های مهم مشترک بین انسان و حیوان با گستردگی جهانی است که هم از لحاظ اقتصادی و هم بهداشت عمومی دارای اهمیت می باشد.  به طور کلی عوامل خطر بروسلوز را می توان در چهار گروه عوامل مدیریتی (اندازه گله و...)، عوامل مربوط به حیوان (سن، جنس و...)، عوامل مربوط به دامدار (سن دامدار و...) و منطقه جغرافیایی (مانند شرایط آب و هوایی و...) تقسیم نمود.  در این پژوهش ارتباط برخی از عوامل خطر بروسلوز در سطح حیوان مورد بررسی قرار گرفت.  این مطالعه به صورت مورد- شاهد بر روی گاوهای سرم مثبت (مورد) و منفی (شاهد) انجام پذیرفت.  تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  Stata 14و روش رگرسیون لجستیک شرطی انجام پذیرفت.  از نظر روابط بین متغیرهای مستقل تحت مطالعه با آلودگی به بروسلوز مشخص گردید که آبستن بودن (OR= 0.44)، شیروار بودن (OR= 0.43) و داشتن سابقه واکسیناسیون مناسب (0.09 =OR) سبب کاهش خطر آلودگی و متولد شدن در فارم دیگر (آمدن از فارم دیگر) (OR= 2.04) و داشتن سابقه سقط (OR= 3.77) با افزایش خطر آلودگی به بروسلوز همراه است.  واکسیناسیون مناسب و به موقع و پرهیز از جا به جایی غیرضروری و ورود دام جدید برای پیش گیری از بروز بروسلوز در دام ها توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: مطالعه مورد - شاهدی، بروسلوز، گاو شیری
|
  • Alireza Abtin, Abdelhamid Shoushtari *, Seyed Ali Pourbakhsh, MohammadHossein Fallah Mehrabadi, Hadi Pourtaghi Pages 5-17

    Waterfowls are one of the hosts for Avian influenza virus (AIV) H4 subtypes. In fact, the importance of domestic ducks as reservoirs in the distribution of this virus has been previously proven. Also, the live poultry market could be a significant place in spreading and transmission of influenza virus among the birds and animals. Identification and molecular determination of HA and NA genes of the H4N2 avian influenza virus was isolated from this group of birds in live bird markets of Iran. From 962 cloacal samples, collected from domestic ducks and geese, the NA and HA genes sequences revealed the emergence of this virus in Iran for the first time. Phylogenetic analyses of the HA gene showed high homology to the Eurasian lineage of H4N6. On the other hand, the cleavage site of the HA genes showed a PEKQTR/GLF motif, an indicator of LPAI. Also, the NA gene showed high homology to those belonging to AIV N2 subtype. This is the first study regarding the detection and identification of AIV H4 subtypes from domestic ducks in Iran. It recommends a continuous monitoring of the avian influenza viruses in Iran in order to study the evolution and identify new strains with pandemic potential because such information will be helpful in controlling of the disease.

    Keywords: Avian influenza virus, H4 subtype, domestic ducks, phylogenetic analysis, live poultry market
  • Mahmoud Ehsani *, Masoud Ghorbanpoor, MohammadReza Mahzounieh, Naser Shams-Esfandabadi Pages 18-26

    Streptococcus uberis is a Gram-positive bacterium and the major cause of mastitis in dairy cattle. This bacterium is one of the most important causes of economic losses in dairy herds with no ordinary monitoring program for mastitis. In order to evaluate the presence of this agent in the bulk tank milk of dairy cattle farms in Isfahan province and to find out its relationship with the total bacterial and somatic cells count, 100 tank milk samples were collected. The total bacterial and somatic cells were detected in the samples and the level of infection to S. uberis was evaluated by conventional culture and RT-PCR methods. The results of RT-PCR and culture showed infectivity of 20 and 16 samples to S. uberis, respectively. All culture positive samples were also positive in RT-PCR, but 6 samples were only positive in RT-PCR, indicating that RT-PCR is more sensitive than culture. Statistical analysis showed that there is a significant relationship between the infectivity to S. uberis and the total somatic cells, but the presence of this bacterium had no significant effect on the total number of bacteria in milk samples. It can be concluded that S. uberis is usually present in dairy farms of Isfahan province and it is necessary to pay more attention to the methods of monitoring and controlling the mastitis cows.

    Keywords: Streptococcus uberis, mastitis, Real-Time PCR, Bacterial culture, Cattle
  • Alireza Alborzi *, Leila Kharrati, Masoud Ghorbanpoor, MohammadHossein Razi Jalali Pages 27-36

    Oestrus ovis (sheep nasal bot-fly) is one of the important zoonotic parasites of small ruminants. Human ophtalmo- nasopharyngeal myiasis caused by O. ovis larvae have been reported in Iran and other countries. In this study, excretory-secretory (ES) and somatic (S) antigens of O. ovis larvae were evaluated for serodiagnosis of the infestation in goats by indirect haemagglutination (IHA). After tagging and blood sampling of goats in the slaughterhouse, the third and second larval stages of O. ovis (L2 and L3) were collected from their cut horns. For the preparation of somatic antigens (SL2 and SL3), the larvae were homogenized separately in test tube with a homogenizer, then centrifuged and the supernatant was collected. For the preparation of ES-antigens (ESL2/ESL3), the larvae were separately incubated in RPMI media with antibiotics for 48 hours. With 30 positive sera (from infested goats), 30 negative sera (from kids) and the antigens, the IHA method was evaluated for diagnosis of O. ovis infestation in goats. Based on IHA tests performed on ESL2 and SL2 antigens, sensitivity and specificity rates were 91% and 85%, and 82% and 96%, respectively. Based on the IHA results, using Sl3 and ESL3 antigens, the sensitivity and specificity were 86% and 100%, and 23% and 92%, respectively. A total of 206 sera samples from goats in Behbahan (Khuzestan) were tested for serodiagnosis of O. ovis infestations by IHA using ESL2 and ESL3 antigens. Results of IHA using ESL2 and ESL3 showed seroprevalences of O.ovis infestation in the animals at 59.7% and 43.2% respectively. According to the results of this study, IHA with ESL2 and ESL3 antigens can be used with indirect hemagglutination as a rapid, inexpensive detection method, especially in goats for treatment and control, minimizing their economic losses, as well as in humans for reducing myiasis.

    Keywords: Oestrus ovis, Goats, Indirect haemagglutination, IHA, Khuzestan
  • Fredun Hassani *, Rahim Peyghan, Tahere Abyavi, Mojtaba Alishahi, Ali Taheri Mirghaed Pages 37-46
    The essential oils are a combination of volatile oils that are made into plants as a secondary metabolite. Anise essential oil is known for its antimicrobial activity to several bacteria pathogenic. Bacterial pathogens are one of the important factors in the aquaculture industry. The aim of this study was to identify the bacterial pathogens in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fish and also to investigate antibacterial activity of anise essential oil on these bacteria. In this study, two pathogenic bacteria in fish including Streptococcus iniae and Lactococcus garviae were isolated from head kidney then purified from fish and identified by PCR; then, the antibacterial activity of anise essential oil against these pathogens was evaluated by macrodilution broth method. According to the findings PCR results indicate high prevalence of Streptococcus iniae and Lactococcus garviae in rainbow trout culturing ponds. The effect of essential oil anise on bacteria showed a minimum growth inhibitory concentration for Streptococcus iniae about 0.19 µl/ml and this amount was 0.312 µl/ml for Lactococcus garviae. The diameter of the growth inhibition zone under the influence of essential oil of anise on these gram positive bacteria was compared with the diameter of the growth inhibition zone under the influence of common antibiotics the results showed a significant difference in anise essential oil compared with antibiotics. The result also showed significant potential of anise to inhibiting growth of these bacteria. so, identification by molecular methods can be an effective role in the success of aquaculture.
    Keywords: Bacteria, fish, PCR, Essential oil of Anise, Antibiotic
  • MohammadAmin Hosseini, Soroush Mohitmafi *, Fariborz Moayer Pages 47-59

    Proper treatment and wound healing, as well as preventing it from becoming infected from increasing the speed of recovery, have always been considered by humans, therefore various methods have been used to achieve this goal. This study aims to compare the effect of tranexamic acid on open wound healing in rat skin.Forty healthy male rats with an average weight of 200-250 grams were selected and randomly divided into two main groups of 20: Group 1 - treatment group (creating an open wound and using tranexamic acid) and group 2 - control group (creating an open wound and medicinal vehicle without tranexamic acid); each of the main groups was divided into four sub-groups (3, 7, and 14-day time groups) and 21). For the histopathological investigation of the healing process, the wounds of the mice of the subgroups in both main groups were removed in total thickness and with a diameter of 15 mm (10 mm of the wound, plus 5 mm of healthy tissue margin) and were examined for histopathological histological studies. To observe the healing process, after histopathological sectioning, with two qualitative staining methods, i.e. hematoxylin-eosin and Masson's trichrome, the study groups and the obtained information were converted into quantitative information and subjected to statistical analysis. The healing process was highlighted based on eight histopathological parameters including epithelial tissue defect, flesh bud, angiogenesis, collagen fibers, number of fibroblast cells, inflammatory response, necrosis length, and thickness of the newly formed epithelium at the healing site. Using tranexamic acid improved the epithelial tissue defect, fleshy bud, average collagen fibers, number of collagen cells, and inflammatory response. In addition, the use of tranexamic acid significantly improved the average length of necrosis, the thickness of the newly formed epithelium, and the histological condition. The findings suggest that tranexamic acid drug helps to heal the open wound in rat skin.

    Keywords: Tranexamic acid, skin wound, Inflammation, Open Wound, wound healing
  • Javad Daghigh Roohi *, Mehrdad Asgharnia, Mohades Ghasemi, Monireh Faeed, Seyed Fakhraddin Mirhasheminasab, Abolfazl Sepahdari Pages 60-66
    leaping mullet is one of the valuable and economic species that accounts for a significant part of the bony fish catch in the Caspian Sea every year. In this study, prevalence and intensity of parasitic infections were investigated as one of the possible reasons for the decrease in stocks and the amount of catch of this fish. A hundred and fifty nine leaping mullets were sampled from Feb 2021 to April 2022 on the southwestern coasts of the Caspian Sea. Wet mounts were prepared from gills, skin and fins and monogenean parasites were fixed by glyceirn gelly. In order to investigate the digistive parasites, the contents of digestive tract after dilution were examined with a light microscope. Identification of parasites was done after photographing, drawing and measuring different organs and comparing with identification keys.  In all, 6 species of parasites, including two monogenean species, Ligophorus szidati and Solostamenides mugilis, three species of terematodes, Saccocoelium obesum, Saccocoelium tensum and Diplostomum spathaceum, and one protozoan species, Trichodina sp. were isolated and identified. Based on the results, S.obesum with 51.29% prevalence index was the most dominant parasite in the intestines of these fish. In this study, two monogenean species, Solostamenides mugilis and Ligophorus szidati, were reported for the first time from leaping mullet in the Caspian Sea. In general, the parasitological examination of mullet fish showed that the prevalence and intensity of parasitic infections in them is very limited. Therefore, the current situation of parasitic infections is not considered a threat to leaping mullet fish health.
    Keywords: Leaping, Mullet, Parasite, Caspian Sea, Monogenea
  • Amirreaza Doustar, Siamak Alizadeh * Pages 67-75

    This study aimed to evaluate the sizes and dimensions of fetuses and uteruses in under-four-month pregnant river buffalos through ultrasonography by determining their standard values. For the ultrasonographic evaluation of uteruses in under-four-month gravid cows, 24 uteruses of eight age groups were collected from a slaughterhouse and then transported to a laboratory. Each uterus was placed inside a 40-liter water bowl (water bath) and then examined with probes of 6.5 and 8 MHz. The fetal eyeball diameter, skull diameter, lateral and dorsal cotyledon diameters were reported 0.55±0.30 cm, 1.25±0.50 cm, 1.50±1.33 cm, and 1.00±1.10 cm, respectively, in a 47.79±3.41-day-old fetus. The fetal eyeball diameter, skull diameter, lateral and dorsal cotyledon diameters were reported 0.65±0.12 cm, 2.35±1.20 cm, 2.30±1.21 cm, and 2.50±0.65 cm, respectively, in a 76.34±3.4-day-old fetus. The fetal eyeball diameter, skull diameter, lateral and dorsal cotyledon diameters were reported 1.60±0.12 cm, 4.50±1.80 cm, 3.08±0.50 cm, and 3.03±0.75 cm, respectively, in a 105.7±3.2-day-old fetus.  In general, the research results indicated the critical role of ultrasonography as an early diagnostic method for determining the sizes and dimensions of fetuses and uteruses in under-four-month pregnant river buffalos and obtaining their standard values.

    Keywords: Ultrasound, FETAL, uterus, River buffalo
  • Laleh Shahraki Mojahed, Saeed Nazifi, Mehdi Saeb, Neda Eskandarzade * Pages 76-82
    Despite the medicinal properties of Aloe vera, several active compounds found in the plant raise concerns about its safe consumption and application, particularly concerning the male reproductive system. Previous studies on the impacts of Aloe vera on male reproductive hormones were limited to testosterone and gonadotropins, with conflicting results. To date, no research has been conducted on the effect of Aloe vera on the hormones, such as inhibin B and anti-mullerian, which could shed light on the plant's effects on the male reproductive system. The aim of this experiment was to evaluate the effect of hydro-alcoholic Aloe vera gel extract on serum levels of hormones including inhibin B, gonadotropins, testosterone, and anti-mullerian hormone. For this purpose, 18 adult male rats were divided randomly into three groups (one control group and two treatment groups). The rats in the first and second experimental groups received the Aloe vera hydro-alcoholic extract at doses of 100 and 200 mg/kg, respectively, for 60 days. In the end, the levels of reproductive hormones were measured in the serum samples by the ELISA method. Treatment of rats with two doses of hydro-alcoholic Aloe vera extract (100 and 200 mg/kg) resulted in a non-significant decrease in the levels of testosterone and LH and a non-significant increase in the levels of FSH, inhibin B, and anti-mullerian hormones in adult male rats. Therefore, it was concluded that long-term consumption of hydroalcoholic extract of aloe vera gel has no significant effect on the level of pituitary-gonadal hormones in adult male rats.
    Keywords: Aloe vera, testosterone, Androgen, Inhibin B, Anti-Mullerian hormone
  • Hassan Salehvand, Mohammad Khosravi *, Kaveh Khazaeel, Mohammadreza Tabandeh, Zahra Basir Pages 83-97
    Environmental pollution, especially oil and gas pollutants, has devastating effects on maternal and fetal health. In this study, the direct effects of petroleum gases on the development and function of the immune system during prenatal and neonatal periods in rats were investigated. Pregnant rats (N=36) were divided into two groups: one exposed to pollutants and one serving as the control group. The group of pollutants was exposed to oil vapors in the vivarium compartment for 5 hours per day starting from the first day of pregnancy. Fetal spleen samples were taken on day 20 of embryonic life to investigate the expression of tumor necrosis factor alpha (TNF-α), interferon beta-1 (IFN-β1), alpha lymphotoxin (LT-α), and Transforming Growth Factor-β1 (TGF-β1) genes. The total serum immunoglobulins and antibody titer to sheep red blood cells were evaluated when the neonates were 45 days old. Innate immune responses were investigated in terms of serum bactericidal, lysozyme, myeloperoxidase, anti-protease, and complement activity. The expression of the mentioned genes in newborns was also evaluated at the ages of 15 and 30 days compared to the control group. The results indicated a significant decrease in the activity of lysozyme, complement, and myeloperoxidase, as well as a non-significant reduction in the serum bactericidal activity and humoral immune response of the pollutant group compared to the control group. The expression levels of LT-α and IFN-β1 were reduced, while the expressions of TNF-α, IL-1, and IL-10 were elevated in the embryos exposed to pollutants. An age-related increase in TNF-α and TGF-β1 was observed in the offspring of the pollutant group. In conclusion, petroleum vapors have been shown to have a destructive and significant effect on the innate, humoral, and cellular immune responses of fetuses and neonates. The mechanisms involved in these destructive effects can be investigated in future studies.
    Keywords: Crude oil pollutants, Immunotoxics, Fetus, neonate, Development
  • Toraj Zamir Nasta, Babak Mohammadian *, Annahita Rezaie, Masoumeh Ezzati Givi, Zahra Boroomand Pages 98-107
    This study was aimed to investigate the relationship between aflatoxin levels and pathological lesions observed in poultry liver.  Out of 50 liver samples including 10 samples with healthy appearance and 40 samples with pale appearance from 10 herds in Ahvaz slaughterhouses were randomly selected. One part of the selected liver was evaluated for histopathological lesions after staining by hematoxylin & eosin and periodic schiff method, and the other part was frozen to measure different types of aflatoxins by HPLC technique. The results showed that none of the 10 liver tissue samples with healthy appearance and 2 of 30 liver tissue samples with swollen and pale appearance were infected with aflatoxins B1, G1, B2 0.19 ± 0.01 , 0.17 ± 0.04, 0.075 ±.007 μg kg, respectively. In liver tissues with healthy appearance and with swollen and pale appearance, histopathological lesions were often observed in the form of hepatocellular swelling and vacuolar degeneration. The results of this study showed that there was no significant relationship between histopathological lesions of the liver and aflatoxin contamination in the relevant samples and these general lesions also occur under the influence of other pathogenesis factors, so the effect of other factors affecting the growth of broilers should be studied.
    Keywords: Aflatoxin, HPLC, Pathology, Liver chicken
  • Hamid Ghasemzadeh-Nava *, Seyed Ali Ayati Najafabadi, Gholamreza Nikbakht Brujeni, Iraj Ashrafi Tamai Pages 108-119
    Brucellosis caused by Brucella melitensis is one of the important health and economic diseases in Iran is very important to pay attention to it as a zoonotic disease. The aim of the study was to investigate B. melitensis infection in a kennel dog and also to compare different laboratory methods to diagnose Brucella melitensis infection in dogs. In this study, the whole blood samples (for PCR and culture), vaginal swabs samples (for PCR tests) and serum samples (for Rose Bengal, Wright and 2 mercaptoethanol tests) were obtained from 14 bitches at a kennel, in which a bitch had been aborted due to Brucella melitensis infection. Also, the whole blood sample and semen sample were obtained from the only male dog of this kennel for PCR test. Finally, the data obtained from these tests were analyzed by calculating the sensitivity and specificity as well as the Kappa coefficient. Bacteriological culture results of all blood samples were negative. The PCR results of seven blood samples (%50) and eight vaginal swab samples (%57.1) obtained from 14 bitches were positive. By using PCR primers, B. melitensis were identified in all positive samples. In the serological test, out of 14 sera obtained from bitches for the Rose Bengal screening test, eight positive samples were observed, but only one positive sample was observed in Wright and 2 mercaptoethanol tests. The results showed that the sensitivity and specificity of PCR test in vaginal swab samples was 100% and there is an excellent performance (kappa coefficient = 1) between the results of the Rose Bengal test and PCR of vaginal swab samples in the diagnosis of Brucella melitensis in dogs. In dogs suspected of brucellosis, at first it is recommended to take a sample of the animal's blood to perform the Rose Bengal test, and if the result is positive, to confirm the diagnosis and to determine the strain of Brucella, then a vaginal swab sample should be taken to perform the PCR test.
    Keywords: Brucella melitensis, Dog, Serology, PCR, Brucellosis
  • Omid Koohkan, Hassan Morovvati *, Ali Taheri Mirghaed Pages 120-131
    Increasing uses of nanoparticles such as iron oxide and its many fields of applications, on the other hand, lead to their discharge into an aqueous environment and may interfere with physiological processes for aquatic organisms. On the other hand, Spirulina with antioxidant and therapeutic properties is used as a dietary supplement in aquaculture. The aim of the present study was to evaluate histomorphological effects of kidney and serum levels of urea, creatinine, uric acid of oral administration of iron oxide nanoparticles and the therapeutic effects of spirulina platensis in Mugil cephalus. After two weeks of adaptation, 72 fish gray mullet (Mugil cephalus) weighting (22.79± 1.14 g) and with length (12.322±0.194 cm) were divided into 11 groups in 40-liter aquariums. Treatments included 3-day (short-term) and 60-day (long-term) groups receiving 15 mg/kg iron oxide nanoparticles, 300 mg/kg spirulina platensis, and a combination of both. Histological and histomorphometric changes were performed, including the diameter of the lumen of distal and proximal tubules, the height of epithelium of distal and proximal tubules, the diameter of the renal corpuscle, the diameter of the glomeruli, and the size of the urinary space (Bowman capsule). Serum levels of urea, uric acid, and creatinine were then measured.Statistical analyses were performed using SPSS version 26, One Way ANOVA and Tukey post test. The results indicated that iron oxide nanoparticles for 60 days led to significant changes in all factors (except for diameter of the renal corpuscle) compared with the control group. In contrast, Spirulina platensis caused a significant decrease in diameter of the lumen and an increase in height of epithelium of distal and proximal tubules, which was a significant increase in the distal tubules. Spirulina platensis decreased no significant diameter of urinary space. The results showed that spirulina acts against effects induced by iron oxide nanoparticles; in other words, it could neutralize the damage caused by the nanoparticles. It was observed that iron oxide nanoparticles cause a slight decrease in serum urea level, but spirulina increases the amount of serum urea, which was not significant. Spirulina prevented a large increase in serum creatinine and a large decrease in uric acid caused by nanoparticles and therefore had a compensatory function.
    Keywords: Spirulina platensis, Nanoparticles, Iron oxide, Gray mullet, histology
  • Soheib Mahmmoudpor, Aligholi Ramin, Ghader Jalilzadeh-Amin *, Siamak Asri-Rezaie Pages 132-143
    Pregnancy toxemia, copper (Cu) and zinc (Zn) deficiencies are common metabolic and nutritional disorders that occur at the end of ewes' pregnancy and cause economic losses in animal industries. Their co-occurrence in ewes increases the likelihood of their effectiveness and relevance. One hundred and twenty-seven ewes at the end month of pregnancy were selected and the relationship between serum concentrations of beta-hydroxybutyrate (BHB) and NEFA, glucose, cholesterol, triglycerides, Cu and Zn was determined at different BHB thresholds. Following confirmation of pregnancy, 5 ml of Jugular blood was prepared and serum was used to evaluate the parameters. The mean BHB concentration was 0.75 and ranged from 0.13-1.39 mmol/l. Frequency and percentage of ewes with BHB <0.79 mmol/l was 72 (56.7%), 0.8-0.99 mmol/l was 48 (37.8%), 1-1.19 mmol/l was 6 (4.7%) and 1.2-1.39 mmol/l was 1 (0.8%). The mean concentrations of NEFA, glucose, cholesterol, triglyceride, Cu and Zn were 0.42 mmol/l, 50, 55.9, 29.3 mg/dl, 98.6 and 76.9 μg/dl, respectively. Mean concentrations of NEFA, glucose and Cu were significant among ewes grouped with less than 0.79 mmol/l BHB. This comparison was significant between ewes with a threshold of 0.8 and 1 mmol/l BHB only for NEFA and cholesterol. There were correlations between BHB/NEFA (r=0.31) and Cu (r=0.42) at the threshold of <0.79 mmol/l BHB and at the 0.8-0.99 mmol/l BHB between BHB/glucose (r=-0.55), glucose/Cu (r=0.38), cholesterol/triglyceride (r=0.33), cholesterol/Cu  (r =0.27), cholesterol/Zn (r=0.26) and Cu/Zn (r=0.42) and the same as for 1.2-1.39 mmol/l. In conclusion, the incidence of subclinical ketosis in pregnant ewes at the threshold of 0.8 mmol/l BHB was 37.8% and 1 mmol/l BHB was 4.7%. Serum Cu and Zn concentrations of ewes were in the normal range and no deficiency was observed. BHB was not correlated with Cu and Zn but was effective in NEFA, glucose and cholesterol concentrations. Finally, 4.7% of ewes were suspected to subclinical ketosis and Cu and Zn were not influenced by BHB values.
    Keywords: Ewes, Pregnancy, NEFA, BHB, Subclinical ketosis, Energy, mineral indices
  • Maryam Mahmoodipour, Hossein Hamidinejat *, Mohammadreza Tabandeh Pages 144-154
    Babesiosis is a tick-borne disease in domestic and wild animals worldwide. This disease is caused by different species Babesia, including Babesia microti, which is zoonotic and can be transmit between humans and animals due to their ability to be transmitted from blood. Limited information is available regarding the presence of Babesia microti in ticks in Iran. The aim of this study was to investigate the presence of Babesia microti in ticks of Khuzestan province and to determine their molecular and genotypic characteristics. The present study was a field-descriptive-cross-sectional study that was conducted for 16 months from June 2017 to September 2018 in Khuzestan province. The ticks (No = 620) were collected from cows, sheep, goats and horses in Khuzestan province and their characteristics were determined using valid keys. The presence of Babesia microti infection and its genotype in collected ticks were investigated by polymerase chain reaction (PCR) using 18S rDNA gene, amplifying a PCR product of 149 bp in length. A total of 620 salivary gland samples collected from ticks included Rhipicephalus turanicus (150), Rhipicephalus sanguinus (60), Hyalomma anatolicum (310) and Hyalomma exquavatum (100). Ten samples were pooled as one sample for DNA extraction. The results of PCR showed that the infection rate of Babesia microti in Hyalomma anatolicum species is 64%. The results of the sequencing of 4 PCR positive samples of Babesia microti from 4 regions of Khuzestan province (Ahvaz, Behbahan, Elahaye and Lali) showed that there are 2 mutations at position (A>G) 465 and (A>C) 517 in Ahvaz isolate. The results of this study also showed the presence of Babesia microti infection in the ticks of domestic animals in Khuzestan province, which should be considered in terms of transmission to humans.
    Keywords: Phylogeny, Babesia microti, 18S rDNA, Ixodidae
  • Bahman Mosallanejad *, Darioush Gharibi, Reza Avizeh, Amin Heidari Pages 155-164
    Yersinia enterocolitica is one of the most important pathogens transmitted through the digestive tract of pets (dogs and cats) to human. This bacterium is the causative agent of enterocolitis in human. The present study was performed on one hundred dogs (fifty clinically healthy and fifty affected to diarrhea) referred to Veterinary Hospital of Shahid Chamran University of Ahvaz. All characteristics of dogs such as age, gender, breed, gastrointestinal status for diarrhea and characteristic of diarrhea (heamorrhagic), history of raw meat consumption and dog origin were recorded. Then, two stool specimens were taken using sterile glove and swab of the rectum area. The samples were also examined for direct culture and enriched culture (in the buffered peptone water at temperature of 4° C). In cases that the grown colonies were suspected to Yersinia, initial tests (catalase, oxidase and gram staining) were performed and identified with biochemical tests. The probable isolates of Yersinia enterocolitica were recognized by PCR technique and then foxA gene was used to identify bacterium and determine the virulence with ail gene (pathogenicity). Three suspected isolates from one hundred samples (one case of healthy dogs and two cases of diarrheic animals) were included in the results of direct culture. Results of enriched culture were composed of six suspected isolates from one hundred cases (three out of healthy dogs and three other cases of diarrheic animals). Finally, out of the nine suspected isolates to Yersinia, only one sample was confirmed for Yersinia enterocolitica that was negative for ail virulence gene. The positive sample was belonged to a healthy, male and ten-months-old Pit bull terrier imported dog that was fed with raw meat. The results of this study showed that the dogs of this area cannot be considered as a potential reservoir for transmission of Yersinia enterocolitica. Further studies are necessary to determine the status of the disease, with more emphasis on the imported and rural dogs.
    Keywords: Ahvaz, Dog, Frequency, Yersinia Enterocolitica, Zoonotic disease
  • Hanieh Molazade, Fatemeh Afshari *, Arash Khaki Pages 165-173
    Successful blastocyst implantation requires a suitable uterine environment. Ovarian hormones are responsible for endometrial maturation. The aim of this study is to investigate the effects of steroid hormones on collagen fibers and the diameter of endometrial glands in the endometrial stroma of ovulated mice. In this study, mice were divided into five groups after stimulation of ovulation and pregnancy: 1) Control 2) Experimental control 3) Estrogen 4) Progesterone, 5) Estrogen with progesterone 5 days after pregnancy, mice were killed by cervical vertebral dislocation and their uterus was sampled and prepared for light microscope. The results obtained from this study showed that progesterone administration reduces the thickness of collagen fibers in the endometrium, while injection of estrogen with progesterone can cause the growth of collagen fibers in the endometrium and increase the diameter of glands compared to progesterone. Also, histomorphometric results obtained from this study showed that the size of glandular diameter between groups was significant except in the estrogen and estrogen with progesterone groups. The results of this study also showed that progesterone compared to the control group cannot provide a suitable environment for implantation and the addition of estrogen to progesterone can create a better situation for implantation in the luteal phase.
    Keywords: Ovulation, Implantation, collagen, estrogen, Progesterone
  • Mahmood Nazari *, Sepideh Rostami Pages 174-184
    Myrtle essential oil (MEO) has antimicrobial, antioxidant, and anti-inflammatory effects. Especially, tannins and flavonoids in MEO have antioxidant properties. So, it can be expected that MEO can affect the immune system of broilers. Therefore, in this research, the effect of MEO on the gene expression of cytokines (IL-1, IL-2, IL-4, and IL-10) in the tissues of the small intestine of broiler chickens was investigated. For this purpose, 120 Ross 308 broiler chicks in a completely randomized design with 2 treatments, 5 replicates and 12 chicks were used in each replicate. The treatments included: 1- control diet, 2- basal diet plus 250 mg / kg MEO. After 42 days, at the end of testing one chickens each replicate were slaughtered and their tissues were excised quickly and transported with liquid nitrogen to the laboratory. Quantitative real-time PCR was used to measure the expression of the cytokines. Analysis of variance showed that the addition of 250 mg/kg of the myrtle essential oil (MEO) in the diet of broiler chickens had no significant effect on IL-2 and IL-10 gene expression. While the expression of IL-1 and IL-4 genes had a significant effect. These results indicate that the myrtle essential oil can play a role in the cellular immune response in the small intestine of broiler chicken by reducing pro-inflammatory cytokines. So, the anti-inflammatory aspect of MEO could be used by adding it to the diet of broilers.
    Keywords: Myrtle essential oil, Gene expression, Immune response, cytokine
  • Somayeh Niknejad, Annahita Rezaie *, Rahim Peyghan, Mohammad Razi Jalali, Mansour Torfi Mozanzadeh Pages 185-194
    Effects of dietary soy lecithin on the growth performance and serum biochemistry parameters of Asian Sea bass Lates calcarifer with initial fish weight of 50.36±7.69 g were investigated in a 60 days experiment. 6 diets in the present study in the almost isoproteic and isoenergitic (45% protein and 15 kj/g) were made from a combination of 2 oil sources including fish oil and a mixture of vegetable oils with three levels of zero, 2 and 4% soy lecithin. For this purpose, experimental diets were formulated in the form of diet 1 (fish oil), diet 2 (fish oil + 2% lecithin), diet 3 (fish oil + 4% lecithin), diet 4 (mixture of vegetable oils (soybean oil and Canola oil in equal proportion)), diet 5 (mixture of vegetable oils) + 2% lecithin) and diet 6 (mixture of vegetable oils + 4% lecithin). Checking and comparing the amounts of fatty acids in the diets showed the positive effect of adding soy lecithin to the diet on the increase of n-3 LCPUFA fatty acids. The results showed that growth performance increased with increasing dietary lecithin (P<0.05). Among the biochemical parameters, adding soy lecithin to the diet increased cholesterol and ALT enzyme but has no effect on ALP level. The results of this research showed that, inclusion of 4 % of soybean lecithin in diet for Asian sea bass is optimum for improving growth performance parameters in this species.
    Keywords: Soy lecithin, Asian seabass, Growth parameters, biochemical parameters
  • Roham Vali * Pages 195-201

    Tendons and ligaments in palmar/plantar aspect of metacarpus/metatarsus are always exposed to injuries resulting from traumas and diseases of limbs. Ultrasonographic evaluation enables measureing the thickness of tendons and ligaments as an important indicator in the health assessment of soft tissues in the limbs of a horse. This study was conducted on 5 healthy Dareh-shori horses with a Mean age of 11.2±3.5 years and height of 131.6±10.2 cm. After clipping and washing, the area between accessory carpal bone and fetlock joint was divided into 6 zones and 2 levels in sagittal and 4 levels in transverse view. Ultrasonography was performed with a linear transducer 12 MHZ Frequency on both front limbs in full weight bearing. Measurements of tendons and ligaments such as Superficial digital flexor tendon, Deep digital flexor tendon, Inferior check ligament and Suspensory ligament were done both in sagittal (1 and 2) and transverse (1, 2, 3 and 4) view. Transverse ultrasonogram was made to get the thickness of tendons and ligaments. Echogenicity and fibrillary pattern of tendons and ligaments were assessed in longitudinal images. In the front and hind limbs, the lowest thickness was related to the inferior check ligament while the greatest thickness in the front limbs was related to the deep digital flexor tendon. Moreover, the greatest thickness in the hind limbs was related to the suspensory ligament. There were no significant differences between the results obtained from the thickness measurements of the tendons and ligaments in the left and right front and hind limbs of sound dareh- shori horses.

    Keywords: Ultrasonography, Tendons, Ligaments, Metacarp, Metatars, Dareh-Shori horses, Thicknesss
  • Akram Bahreinipour, Alireza Bahonar *, Zahra Boluki, Abbas Rahimi Foroshani, Samad Lotfollahzadeh, Karim Amiri Pages 202-207

    Brucellosis is one of the most important diseases common to humans and animals worldwide, both economically and publicly. Cattle brucellosis is usually caused by Brucella abortus and is one of the most important diseases in many countries of the world because of its economic importance. Generally, risk factors for brucellosis can be divided into four groups of management factors (herd size, etc.), animal factors (age, sex, etc.), factors divided by rancher (rancher age, etc.) and geographical area (such as weather conditions, etc.). Therefore, this study investigated the relationship between some risk factors of brucellosis at the animal level. This case-control study was performed on 843 cows including 281 seropositive (case) and 562 seronegative (control). Data were analyzed using Stata 14 software and conditional logistic regression. Being pregnant (OR= 0.44), lactating (OR= 0.43) and having a good vaccination history (OR= 0.09) reduced the risk of infection and being born in another farm (coming from another farm) (OR= 2.04) and having a history of abortion (OR= 3.77) increased the risk of brucellosis infection in dairy cows. Appropriate vaccination and no displacement of livestock is recommended.

    Keywords: Case-control study, Brucellosis, dairy cow