فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین رشته ای در آموزش
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا آیت اللهی، سعید علیخانی*، فائزه شمس الدین قطرم صفحات 5-23
    علم ریاضی همواره مورد توجه اما به عنوان درسی سخت تلقی می شود بنابراین متخصصان آموزشی، اساتید و دبیران این رشته در زمینه یادگیری بهتر ریاضی در بین دانش آموزان و دانشجویان تلاش های بسیاری انجام دادند. در این مقاله ضمن یادآوری تعاریفی از یادگیری و و فواید رشته ریاضی، مراحل مختلفی را که یک دانشجو و یا دانش آموز باید انجام دهد تا ریاضیات را به خوبی یاد گیرد و معلومات او نیز پایدار بماند، بیان خواهد شد. روش این پژوهش کتابخانه ای و تجربه زیسته نویسندگان از یادگیری بهتر در این رشته بوده است. استفاده کردن از نکات و مهارت های مطالعه ریاضی مانند فراگیری بصورت فعال، تمرکز بر روی اصول، یادداشت برداری، انجام تکالیف و کمک از متخصصان این رشته موجب یادگیری عمیق در درس ریاضی خواهد شد. مسلما انجام تمامی این مراحل، آموختن ریاضیات را عملی لذت بخش و دوست داشتنی خواهد کرد. مسلما انجام تمامی این مراحل، آموختن ریاضیات را عملی لذت بخش و دوست داشتنی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: یادگیری، ریاضی، حل تمرین، لذت بخش، نوشتن
  • امین طالش تبار دولتی، طاهره نوایی دیوا* صفحات 23-48

    در شرایط همه گیری و تعطیل شدن موسسات آموزشی، پتانسیل ایجاد تحول در آموزش از طریق یادگیری آنلاین راه حلی مناسب برای برآورده کردن استانداردهای آموزشی با استفاده از فناوری اطلاعات است. این پژوهش با هدف بررسی یادگیری آنلاین در دوران قرنطینه، چالش ها و فرصت های مرتبط با COVID-19 انجام شد. در این مطالعه از مقاله های موجود منتشر شده در زمینه یادگیری و آموزش آنلاین که دارای ارتباط موضوعی نزدیک با اهداف مطالعه بودند، استفاده شد. این مقالات با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Scopus, ScienceDirect, Web of Science and Google Scholar به دست آمدند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که همه گیری جهانی منجر به افزایش استفاده از آموزش الکترونیکی شد. این موضوع طیفی از چالش ها و فرصت ها را به همراه داشت. اگرچه همه گیری به دلیل ضعف در ارزشیابی دانش آموزان و تاثیر منفی آن بر ارتباطات بین فردی با انتقاداتی مواجه شد، اما تاثیر مثبتی بر دنیای آموزش داشت. این تاثیر مثبت می تواند جامعه را به استقامت در برابر ناملایمات به منظور دستیابی به اهداف آموزشی پیشرفته تر تشویق کند. اصلاح و ارتقاء ساختار آموزشی، فراهم کردن فرصت های آموزشی برای آشنایی با سیستم های آموزش الکترونیکی، افزایش دانش در زمینه ایجاد محتوا و ارائه آن ها به صورت دیجیتال و آمادگی برای هرگونه برنامه آموزشی در مواقع اضطراری در آینده توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش آنلاین، چالش های آموزش آنلاین، فرصت های آموزش آنلاین، آموزش الکترونیکی، کووید-19
  • مهدی شمالی احمدآبادی*، عاطفه برخورداری احمدآبادی، ستاره شمالی احمدآبادی صفحات 49-60
    از زمان شیوع همه گیری کووید-19 تاکنون اینترنت به یکی از ابزارهای مهمی برای تعامل اجتماعی، اطلاعات و سرگرمی نوجوانان تبدیل شده و این مساله با تاثیر بر سبک زندگی، اعتیاد به بازی های برخط را در پساکرونا افزایش داده است. این پژوهش با هدف تاثیر اصلاح سبک زندگی در کاهش اعتیاد به بازی های برخط در نوجوانان انجام شد. این پژوهش به شیوه توصیفی و با روش خط پایه انجام گرفت. 5 نوجوان 15 تا 18 ساله مراجعه کننده به هسته مشاوره آموزش و پرورش اردکان (با مشکل اعتیاد به بازی های برخط) به شیوه دردسترس انتخاب و تحت مداخله فردی اصلاح سبک زندگی قرار گرفتند. شرکت کنندگان در 4 مرحله (جلسه اول، جلسه سوم، جلسه پنجم، جلسه ششم، یکماه و دوماه بعد از مداخله) به پرسشنامه اعتیاد به بازی های برخط دوست دامنی و جناآبادی (1399) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای Spss-26 و Excel-2019 تحلیل شد. نتایج نشان داد اصلاح سبک زندگی در کاهش اعتیاد به بازی های برخط در نوجوانان موثر بوده است (001/0>p). بنابراین، اصلاح سبک زندگی می تواند به عنوان یک مداخله کارآمد در خصوص دانش آموزان دارای اعتیاد به بازی های برخط در پساکرونا توسط معلمان آموزش و پرورش مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، بازی های برخط، پساکرونا، سبک زندگی، دانش آموزان
  • امید صفری* صفحات 61-74

    هدف از این تحقیق تعیین ارتباط بین تفکر استراتژیک با بهره وری آموزشی از طریق اخلاق کار اسلامی در معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان گچساران بود. این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق، تمامی معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان گچساران به تعداد 340نفر بود، که از این تعداد 181 نفر به عنوان نمونه و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای با محقق همکاری کردند.ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های استاندارد بهره وری هرسی و گلداسمیت (1980)، تفکر استراتژیک گلدمن (2005) و اخلاق کاری اسلامی علی و الکاظمی (2007) بود. برای توصیف داده ها از روش های آمار توصیفی و برای تجزیه استنباطی داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون،رگرسیون و معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بین تفکر استراتژیک با بهره وری آموزشی و اخلاق کار اسلامی رابطه ی مثبت و معناداری وجود داشت و همچنین نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که ارتباط بین تفکر استراتژیک با بهره وری آموزشی از طریق اخلاق کار اسلامی آزمودنی ها معنادار بود (01/0 ≤p).

    کلیدواژگان: تفکر استرتژیک، بهره وری آموزشی، اخلاق کار اسلامی، معلمان، شهرستان گچساران
  • کاظم کریم زاده*، علیرضا کریم زاده صفحات 75-90
    چگونگی نحوه آموزش علم زیست فناوری تحت تاثیر میزان آگاهی، نگرشی و عملکرد دبیران زیست شناسی است. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - تحلیلی است. جامعه پژوهش، 75 تن از دبیران زیست شناسی شهر شیراز در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. جهت گردآوری و توصیف داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. در بخش اول، اطلاعات جمعیت شناسی و قسمت دوم، سوالات اختصاصی مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد دبیران طراحی شد. در انتها، داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون های t-test و جهت بررسی ارتباط متغیرهای آگاهی، نگرش و عملکرد با مشخصات دموگرافیک دبیران و ضریب همبستگی پیرسون در قالب نرم افزار SPSS23 و در سطح معنی داری 05/0 =p تحلیل گردید. نتایج نشان داد، 97 درصد دبیران از اثر گذاری زیست فناوری در پیشبرد سایر علوم، خود را آگاه می دانند. اما این ارتباط معنی دار نبود. نگرش 7/66 درصد به سوالات این حیطه موافق بود. در حیطه عملکرد نتایج نشان داد، حدود 75 درصد از دبیران زیست شناسی همواره سعی دارند که اطلاعات خود در زمینه زیست فناوری را به روز نگه دارند. در نهایت ارتباط معنی داری بین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دبیران زیست شناسی با جنسیت، میزان تحصیلات و سابقه تدریس دبیران یافت نشد. برای ترویج زیست فناوری و ارتقای خودباوری ملی پیشنهاد می-شود، زمینه بازدید از مراکز علمی کشور برای دبیران و دانش آموزان فراهم شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، دبیران زیست شناسی، زیست فناوری، عملکرد، نگرش
  • فاطمه کریمیان، حسین امانی، علیرضا مطلبی نژاد* صفحات 91-115

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هوش هیجانی بر نحوه برقراری ارتباط با همسالان و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان میامی بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است که به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان میامی در سال تحصیلی 1403-1402 تشکیل دادند که تعداد آنان حدود 6100 نفر است. در این پژوهش برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد که تعداد 302 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از ابزار پرسشنامه استفاده شد که شامل دو بخش بود. بخش اول پرسشنامه شامل سوالات جمعیت شناختی بود که توسط محقق طراحی شد و بخش دوم شامل سه پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی والراند و همکاران (1992) ، پرسشنامه هوش هیجانی وانگ و لو (2002) و پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون (1982) که برای سنجش ارتباط با همسالان استفاده گردید. برای بررسی روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها از نظرات متخصصان و صاحب نظران علوم تربیتی بهره گرفته شد و برای سنجش پایایی ابزار پژوهش از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که طبق این دو شاخص پایایی ابزار مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی فرضیات تحقیق از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد واریانس محور استفاده شد. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها در پژوهش حاضر از نرم افزارهای SPSS23 و Smart-PLS 3.2.8 استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد که هوش هیجانی بر نحوه ارتباط با همسالان و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان میامی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، تنظیم عواطف، مقطع ابتدایی، همسالان، هوش هیجانی
|
  • Gholamreza Ayatollahi, Saeid Alikhani *, Faezeh Shamsuddin Qatram Pages 5-23
    Mathematical science is always considered as a difficult subject, so educational experts, professors and teachers of this field made many efforts in the field to learn mathematics better. In this article, while recalling the definitions of learning and the benefits of mathematics, the various steps that a student must perform in order to learn mathematics well and keep his knowledge stable will be explained. The method of this research was the library and the authors' lived experience of better learning in this field. It has been shown that using math study tips and skills such as active learning, focusing on principles, taking notes, doing homework and helping from experts in this field will lead to deep learning in math lessons. Also, doing all these steps will make learning mathematics a pleasant and enjoyable activity.
    Keywords: learning, Mathematics, solving exercises, enjoyable, Writing
  • Amin Taleshtabar Dolaty, Tahereh Navaie Diva * Pages 23-48

    Through online learning is a suitable solution to meet educational standards using information technology. This research was conducted with the aim of investigating online learning during quarantine, related challenges and opportunities due to COVID-19. In this study utilized relevant articles from the field of online learning and education that closely align with its objective. These articles were searched in scientific data bases of Scopus, ScienceDirect, Web of Science and Google Scholar. The findings of this study indicate that the global COVID-19 pandemic has resulted in an increase in the utilization of electronic education. This has brought about a range of challenges and opportunities. Although the pandemic faced criticism due to the weakness in student evaluation and its negative impact on interpersonal communication, it had a positive impact on the world of education. It is recommended to modify and upgrade the educational structure, provide educational opportunities to become familiar with e-learning systems, increase knowledge in the field of creating content and presenting them digitally, and prepare for any educational program in emergency situations in the future.

    Keywords: Online education, Online education challenges, Online education opportunities, E-learning, COVID-19
  • Mehdi Shomali Ahmadabadi *, Atefe Barkhordari Ahmadabadi, Setare Shomali Ahmadabadi Pages 49-60
    Since the outbreak of the Covid-19 pandemic, the Internet has become one of the important tools for social interaction, information and entertainment for teenagers, and this issue has increased the addiction to online games in the post-corona period by affecting the lifestyle. This research was conducted with the aim of modifying the lifestyle in reducing addiction to online games in teenagers. This research was done descriptively and with the baseline method. 5 teenagers aged 15 to 18 referring to Ardakan education counseling core (with the problem of addiction to online games) were selected using the available method and were subjected to individual lifestyle modification intervention. The participants responded to Dost Damani and Janabadi's online game addiction questionnaire in 4 stages (first session, third session, fifth session, sixth session, one month and two months after the intervention). Data was analyzed using Spss-26 and Excel-2019 software. The results showed that lifestyle modification has been effective in reducing addiction to online games in teenagers (p<0.001). Therefore, lifestyle modification can be used by education teachers as an effective intervention for students with online game addiction in the post-corona period.
    Keywords: Addiction, online games, post-corona, lifestyle, Students
  • Omid Safari * Pages 61-74

    The purpose of this research was to determine the relationship between strategic thinking and educational productivity through Islamic work ethics in the first secondary level teachers of Gachsaran city. This research was applied and descriptive and correlational. The statistical population of this research was all the teachers of the first secondary level of Gachsaran city in the number of 340 people, of which 181 people cooperated with the researcher as a sample and by cluster random sampling method. Data collection tools were standard productivity questionnaires. Hersey and Goldsmith (1980), Goldman's strategic thinking (2005) and Ali and Al-Kazemi's Islamic work ethics (2007). Descriptive statistics methods were used to describe the data, and Pearson's correlation coefficient, regression, and structural equations were used to analyze the data. The results of the research showed that there was a positive and meaningful relationship between strategic thinking and educational productivity and Islamic work ethics, and also the results of the research showed that was significant. was the relationship between strategic thinking and educational productivity through the Islamic work ethics of the subjects (P ≤ 0.01).

    Keywords: Strategic thinking, educational efficiency, Islamic work ethics, Teachers, Gachsaran city
  • Kazem Karimzadeh *, Alireza Karimzadeh Pages 75-90
    The method of teaching biotechnology is influenced by the level of awareness, attitude, and performance of biology teachers. The present research is a descriptive-analytical study. The research population consisted of 75 biology teachers in Shiraz during the academic year 1400-1401. Questionnaires were used for data collection and description. The first part contained demographic information, and the second part included specific questions related to awareness, attitude, and performance of the teachers. In the end, the data were analyzed using descriptive statistical methods, t-tests, and Pearson correlation coefficients in SPSS23 software, with a significance level of p<0.05, to examine the relationships between awareness, attitude, and performance with the demographic characteristics of the teachers. The results showed that 97% of the teachers were aware of the impact of biotechnology on advancing other sciences. About 66.7% of the teachers had a positive attitude toward the questions in this field. Finally, no significant relationship was found between the level of awareness, attitude, and performance of biology teachers with gender, education level, and teaching experience. It is recommended to provide opportunities for teachers and students to visit scientific centers in the country to promote biotechnology and enhance national self-esteem.
    Keywords: Awareness, Biology teachers, Biotechnology, Performance, Attitude
  • Fatemeh Karimiyan, Hossein Amani, Alireza Motallebi Nejad * Pages 91-115

    The present study aimed to investigate the effect of emotional intelligence on the way of communication with peers and the motivation of academic progress of elementary school students in Miami City. This research is applied in terms of purpose and descriptive correlation, which was conducted in the field. The statistical population of this research was formed by all the elementary school students of Miami city in the academic year of 2023-2024, whose number is about 6100 people. In this research, an available sampling method was used to select the sample, and 302 people were selected as a sample. To collect research data, a questionnaire tool was used, which included two parts. The first part of the questionnaire included demographic questions that were designed by the researcher, and the second part included three academic achievement motivation questionnaires by Wallerand et al. (1992), an emotional intelligence questionnaire by Wang and Lu (2002) and Matson's social skills questionnaire (1982) which was used to measure the relationship with Peers were used.The findings of the research showed that emotional intelligence has a positive and significant effect on the way of communication with peers and the academic progress of elementary school students in Miami City.

    Keywords: Peers, progress motivation, Emotion regulation, elementary school, Emotional Intelligence