فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مالی اسلامی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 26، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نظریه مساهمت ابتدایی در سود تحول در مفهوم شرکت و بستری برای تحقق بانکداری اسلامی
    سید امرالله حسینی*، محمد زارعی محمودآبادی صفحه 1

    در نظر مشهور فقهای امامیه شرکت مترادف با اشاعه است، یعنی امتزاج حقوق و مالکیت ها به نحوی که قابل تمییز نباشد، که ممکن است به سبب اختیاری مانند عقد، حیازت ، مزج ویا سبب قهری مانند ارث، امتزاج و مانند آن حاصل شود، در این صورت موضوع محدود به مواردی است که اشاعه در آن ممکن باشد ولذا مواردی چون شرکت در دیون، منافع ، اعمال و اعتبارات که از قضا دراقتصاد و بانکداری امروز رایج است از حیطه شرکت خارج می شود، اما آیا تراضی دو طرف می تواند سبب اشاعه و شرکت باشد؟ وآیا تحقق شرکت بدون اشاعه امکان پذیراست؟ یا طبق نظریه سنتی اشاعه در تحقق شرکت معتیر است؟ پژوهش حاضر کوشیده است به این سوال پاسخ بگوید و با مطالعه در اقوال فقهاء به روش استقراء و تحلیل داده ها به این نتیجه رسیده است که مفهوم شرکت در اندیشه فقهای امامیه متحول ومتکامل شده است و در باور متاخرین اشاعه در تحقق شرکت شرط نیست و بلکه مساهمت ابتدایی در سود بدون امتزاج اموال کافی است.با پذیرش این مفهوم از شرکت چالش های پیش روی نظریه سنتی شرکت برطرف شده و بستری نو برای تحقق بانکداری اسلامی فراهم می شود

    کلیدواژگان: اشاعه، شرکت، شرکت عقدی، مساهمت ابتدایی در سود، بانکداری اسلامی
  • شناسایی معیارهای اقتصادی گزارشگری توسعه پایدار مبتنی بر متون اسلامی در سطح شرکت ها
    مرتضی یوسفی، رسول برادران حسن زاده*، علیرضا رادبین، محمدعلی ربی پور، سعید حسن زاده دلگشا صفحه 2

    ایجاد مزیت رقابتی از نظر اقتصادی در دراز مدت برای شرکت ها نمی تواند تامین کننده انتظارات تمام ذینفعان باشد. بنابراین شرکت ها برای کسب مشروعیت بیشتر و تامین خواسته های تمامی ذینفعان، راهی جز لزوم حرکت به سمت توسعه پایدار(تقسیم عادلانه فرصت های توسعه با درنظر گرفتن افق زمانی بلندمدت و رعایت عدالت بین نسلی و درون نسلی و جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و اخلاق کسب و کار) ندارند. از دیدگاه تعالیم اسلامی تا فرهنگ انسانی متعادل بر یک جامعه ای حاکم نشود نمی توانیم توسعه ای از آن انتظار داشته باشیم و یکی از ارکان و مولفه های اصلی این توسعه و فرهنگ، اقتصاد متعادل و متوازن است. هدف این پژوهش شناخت مولفه های بعد اقتصادی گزارشگری پایداری در متون اسلامی است. برای شناسایی مولفه های بعد اقتصادی پایداری از تحلیل محتوای کیفی با رویکرد نشانه شناختی استفاده شد. قرآن کریم و نیز 148 جلد کتب دینی معتبر شیعه (از جمله نهج البلاغه، اصول کافی و من لا یحضره الفقیه) با روش نمونه-گیری غیراحتمالی به روش هدفمند از نوع نمونه گیری رسیدن به معرف با زیر شاخه نمونه گیری از موارد شناخته شده یا معروف به عنوان نمونه انتخاب شد. یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های بعد اقتصادی گزارشگری پایداری در متون اسلامی شامل 18 مولفه و 268 مصداق است. که برای استانداردگذاری در حوزه گزارشگری پایدار و مقررات افشا در سطح شرکت و الزامات سازمان بورس و اوراق بهادار مبتنی بر آموزه های دینی و ارزش های اسلامی می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزه های دینی اسلام، توسعه پایدار، بعد اقتصادی، نشانه شناختی
  • تاثیر عوامل کلان اقتصادی بر توسعه بازار صکوک با تاکید بر نقش ریسک مالی در کشورهای منتخب اسلامی
    حدیث دالوندی، حبیب انصاری سامانی*، علی لامع صفحه 3

    در سال های اخیر، بازار صکوک رشد چشمگیری داشته است. بازار صکوک به عنوان واسطه مالی، با تحریک انباشت سرمایه و ترویج تخصیص کارآمد منابع، نقش های مثبت و مهمی در رشد اقتصادی کشور ایفا می کند. عوامل کلان اقتصادی از مهم ترین عوامل موثر بر توسعه بازار صکوک هستند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر عوامل کلان اقتصادی بر توسعه بازار صکوک با تاکید بر نقش ریسک مالی در 11 کشور منتخب اسلامی برای دوره زمانی 2021-2013 و با استفاده از روش حداقل مربعات پانلی است. نتایج نشان می دهد که در کشورهای مورد بررسی تاثیر ریسک مالی، نوسان نرخ بهره و کیفیت نهادی بر توسعه بازار صکوک منفی و معنادار است، در حالی که توسعه بازار سهام، تورم و صادرات بر توسعه بازار صکوک تاثیر مثبت و معنادار دارند. علاوه براین، نتایج تاثیر معناداری از توسعه بخش بانکی بر توسعه بازار صکوک نشان نداد. افزایش ریسک مالی موجب افزایش نااطمینانی و بی ثباتی و کاهش اعتماد سرمایه گذاران می شود و در نتیجه، سرمایه گذاران ترجیح می دهند که سرمایه گذاری های کم ریسک تر را انجام دهند. بنابراین، ریسک مالی بر توسعه بازار صکوک تاثیر منفی و معنادار دارد. یافته های این مطالعه برای سیاست گذاران، دولت ها و تنظیم کننده ها در تدوین سیاست هایی برای بهبود وضعیت فعلی بازار صکوک قابل توجه است.

    کلیدواژگان: توسعه بازار صکوک، اقتصاد کلان، ریسک مالی، کشورهای اسلامی، روش OLS
  • اکرم تفتیان*، فریده نور محمدی صفحه 4

    تامین مالی خرد را می توان به عنوان سازوکار عرضه خدمات مالی گوناگون به گروه های با درآمد پایین تعریف کرد. پژوهش حاضر باهدف طراحی و اعتبارسنجی ابعاد و مولفه های الزامات اجرایی تامین مالی خرد اسلامی انجام شده است. در این پژوهش از رویکرد آمیخته اکتشافی استفاده شده به طوری که روش کیفی نقش اکتشافی و روش کمی، نقش تاییدی ایفا را کرده است. همچنین در مرحله کیفی از روش تحلیل مضمون(کلارک،2006) و در مرحله کمی، از الگوسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS بهره گیری شده است. خبرگان این پژوهش در بخش کیفی 25 نفر و در بخش کمی60نفر از کارشناسان و مدیران دایره اعتبارات و اساتید دانشگاه با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. یافته های پژوهش می دهد که ابعاد مسائل مربوط به مالکیت و کنترل، ویژگی قراردادهای وام و امنیت به ترتیب از مهم ترین ابعاد موثر بر الزامات اجرایی تامین مالی خرد اسلامی به شمار می آیند. نتایج ارزیابی الگو بیانگر آن است که از بین مقوله های اصلی مرتبط با بعد «ویژگی های قرارداد وام» به ترتیب نحوه پرداخت، مسئولیت و نحوه بازپرداخت، هزینه قرارداد، مدت قرارداد وام و گروه هدف/موضوع تجاری و همچنین از بین مقوله های اصلی مرتبط با بعد «امنیت» به ترتیب الزامات وثیقه/ مدارک و دادرسی ازجمله مهم ترین مقوله هایی هستند که می توانند بر الزامات اجرایی تامین مالی خرد اسلامی تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: اسلامی، الگوی ارزیابی، بانکداری اسلامی، تامین مالی خرد، رویکرد آمیخته
  • حسن مهدوی پناه، مریم خلیلی عراقی*، مهدی منتظر، حمیدرضا وکیلی فرد صفحه 5

    یکی از اصول اساسی در نظام مالی برای توسعه اقتصادی و کاهش فقر، شمول مالی است که با اصول عدالت و برابری در نظام مالی اسلامی مطابقت دارد. شمول مالی عبارت است از سهولت دسترسی، در دسترس بودن و استفاده از سیستم مالی رسمی برای همه اعضای یک اقتصاد. بنابراین شمول مالی یک پدیده چند بعدی است که نیازمند نظارت موثر است. نظارت موثر نه تنها ثبات بانک را تقویت می کند؛ بلکه رشد اقتصادی را تضمین و اعتماد به سیستم مالی را ایجاد می کند. یکی از راه های ایجاد اعتماد، تصویب و اجرای قوانینی است که از منافع همه ذینفعان (برای یک اقتصاد فراگیر) محافظت می کند. بنابراین هدف این پژوهش، ارائه مدلی جهت تحلیل تاثیر قوانین نظارتی بانک مرکزی و فناوری مالی بر شمول مالی در نظام بانکداری بدون ربای ایران بود. در این مطالعه از رویکرد جدیدی برای برآورد شاخص شمول مالی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مقررات نظارتی بانک مرکزی و فناوری مالی در توسعه شمول مالی موثر هستند. همچنین یافته های پژوهش بیانگر آن است که توسعه فناوری مالی در صنعت بانکداری به خصوص طی سال های اخیر، باعث توسعه شمول مالی در ایران شده و دسترسی عادلانه و برابر به محصولات و خدمات مالی برای افراد جامعه (که هدف اصلی شمول مالی است) ایجاد کرده است و با گسترش شمول مالی، محرومیت مالی در جامعه کاهش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: مقررات نظارتی، شمول مالی، فناوری مالی، بانکداری بدون ربا
  • مجید نیلی احمدآبادی*، لیلی نیاکان، مهسا حیدری احمدی صفحه 6

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر انتخاب تکافل؛ از نظر هدف کاربردی و از نظر روش ترکیبی است. کلیه مدیران عامل بیمه گذاران حقوقی شامل موسسات صنعتی، کشاورزی و خدماتی ازجمله پالایشگاه، مجموعه ورزشی، معادن، دانشگاه، بیمارستان، مجموعه هواپیمایی، پتروشیمی جامعه آماری تحقیق را تشکیل می دهند که تعداد آنها 101 بیمه گذار است. روش نمونه گیری، قضاوتی، از نوع نمونه در دسترس و تعداد نمونه 40 بیمه گذار است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه، مصاحبه و مطالعات کتابخانه ای استفاده شد. عوامل اولیه در 7 دسته نوآوری و فنی، سیاست بازاریابی و تبلیغات، منابع انسانی، عوامل مالی، عوامل بیرونی و کنترلی، ساختار سازمانی و عوامل عقیدتی، دسته بندی شده اند. به منظور تعیین اهمیت معیارهای وزن دهی به شرکت ها از روش بهترین- بدترین (BWM)، برای تعیین وزن شرکت های بیمه گذار نمونه از روش تاپسیس و برای رتبه بندی عوامل موثر بر انتخاب تکافل از روش واسپاس فازی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که، عوامل عقیدتی، توان مالی شرکت ها در عمل به تعهدات، انطباق عوامل بیرونی و کنترلی با نیاز مشتری، نوآوری در محصولات و خدمات تکافل، نوآوری در محصولات تکافل، انطباق سطح عمومی قیمت ها به نسبت بیمه متعارف، انطباق عوامل بیرونی و کنترلی با نیازهای شرکت ها، ساختار سازمانی برای پذیرش خدمات نوین، منابع مالی کافی برای توسعه و ارائه خدمات، حفاظت، نگهداری و پشتیبانی در ارائه خدمات، ارائه طیف گسترده ای از خدمات، معرفی انواع محصولات تکافل، اطلاعات کافی پرسنل شرکت ها، شناسایی، ترغیب، حفظ و ارائه خدمات، جزو عوامل تاثیرگذار بر تقاضای تکافل توسط بیمه گذاران شرکتی است و عوامل عقیدتی بیشترین اثر را در این زمینه داشته است.

    کلیدواژگان: بیمه، تکافل، تقاضا، بیمه گذاران شرکتی
|
  • Theory of elementary contribution to profitTransformation in the concept of the company and a platform for the realization of Islamic banking
    Sayed Amrollah Hoseini *, محمد زارعی محمودآبادی Page 1

    In the opinion of famous Imami jurists, company is synonymous with admixturing. It means combining rights and properties in a way that cannot be.distinguished. which may be achieved due to optional means such as contract, menstruation, mixing or coercive means such as inheritance, mixing and the like.In this case, the matter is limited to those cases in which the combination is possible.Therefore, things like the company's debt, interests, actions and credits, which are ironically common in today's economy and banking, are out of the scope of the company. But can the agreement of both parties be the cause of diffusion and participation? And is it possible to realize the company without distribution? Or according to the traditional theory of diffusion in the realization of the company? The present research has tried to answer this question And by studying the sayings of the jurists by the method of induction and data analysis, he has come to the conclusion that The concept of participation in the thought of Imami jurists has evolved and evolved And according to the latest belief, diffusion is not a condition for the realization of the company Rather, initial participation in profit is sufficient without mixing of properties. By accepting this concept of the company, the challenges facing the traditional theory of the company have been resolved A new platform is provided for the realization of Islamic banking.

    Keywords: distribution, Company, contract company, initial participation in profit, islamic banking
  • Identifying the economic criteria for sustainable development reporting based on Islamic texts at the level of companies
    Rasoul Baradaran Hassanzadeh *, Alireza Radbin Page 2
  • The impact of macroeconomic factors on the sukuk market development with an emphasis on the role of financial risk in selected Islamic countries
    Hadis Dalvandi, Habib Ansari Samani *, Ali Lamea Page 3

    In recent years, the sukuk market has grown significantly. The sukuk market, as a financial intermediary, plays a positive and important role in the country's economic growth by stimulating capital accumulation and promoting the efficient allocation of resources. Macroeconomic factors are one of the most important factors affecting on the sukuk market development. The purpose of this research is to investigate the impact of macroeconomic factors on the sukuk market development with an emphasis on the role of financial risk in 11 selected Islamic countries for the period of 2013-2021 and using the panel ordinary least squares method. The results show that in the studied countries, the impact of financial risk, interest rate fluctuations and institutional quality on the sukuk market development is negative and significant, while, the stock market development, inflation and exports have a positive and significant impact on the sukuk market development. Moreover, the results did not show a significant impact of the banking sector development on the sukuk market development. An increase in financial risk causes an increase in uncertainty and instability and a decrease in the confidence of investors, and as a result, investors prefer to make less risky investments. Therefore, financial risk has a negative and significant impact on the sukuk market development. The findings of this study are significant for policy makers, governments and regulators in formulating policies to improve the current situation of the sukuk market.

    Keywords: Sukuk Market Development, Macroeconomic, Financial Risk, Islamic countries, OLS method
  • Akram Taftiyan *, Farideh Noor Mohammadi Page 4

    Microfinance can be defined as a mechanism for providing various financial services to low-income groups. The current research was carried out with the aim of designing and validating the dimensions and components of the executive requirements of Islamic wisdom financing. In this research, a mixed exploratory approach was used, so that the qualitative method played an exploratory role and the quantitative method played a confirmatory role. Also, in the qualitative stage, the theme analysis method (Clark, 2006) and in the quantitative stage, modeling of structural equations using Smart PLS software has been used. The experts of this research are 25 people in the qualitative part and 60 people in the quantitative part from the experts and managers of the credit department and professors of the university by snowball sampling method. The findings of the research show that the aspects related to ownership and control, the characteristics of loan contracts and security are considered to be the most important aspects affecting the executive requirements of Islamic microfinance, respectively. The results of the model evaluation show that among the main categories related to the "loan contract features" dimension, payment method, responsibility and repayment method, contract cost, duration of the loan contract, and target group/business subject, respectively, as well as among the main categories related to the dimension "Security" is one of the most important categories that can affect the executive requirements of Islamic wisdom financing, respectively, the requirements of collateral/documents and proceedings.

    Keywords: Islamic, Appraisal Model, islamic banking, Microfinance, Mixed approach
  • Hassan Mahdavi Panah, Maryam Khaliliaraghi *, Mehdi Montazer, Hamidreza Vakilifard Page 5

    One of the fundamental principles in the financial system for economic development and poverty reduction is financial inclusion, which is in line with the principles of justice and equality in the Islamic financial system. Financial inclusion refers to the accessibility, availability, and usage of the formal financial system by all members of an economy. Therefore, financial inclusion is a multi-dimensional phenomenon that requires effective supervision. Effective supervision not only strengthens the stability of banks but also ensures economic growth and builds trust in the financial system. One way to build trust is through the enactment and enforcement of laws that protect the interests of all stakeholders in a comprehensive economy.Therefore, the aim of this research was to present a model for analyzing the impact of central bank regulatory laws and financial technology on financial inclusion in the interest-free banking system in Iran. This study used a new approach to estimate the financial inclusion index. The research findings indicated that the regulatory laws of the central bank and financial technology are effective in developing financial inclusion. Furthermore, the research findings suggest that the development of financial technology, especially in the banking industry in recent years, has led to the expansion of financial inclusion in Iran, creating fair and equal access to financial products and services for individuals in society, which is the main goal of financial inclusion, and with the expansion of financial inclusion, financial deprivation in society has decreased.

    Keywords: Regulatory regulations, Financial Inclusion, financial technologies, Usury-free Banking
  • Majid Nili Ahmad Abadi *, Leili Niakan, Mahsa Heidari Ahmadi Page 6

    The insurance industry is one of the manifestations of the progress of human societies, which, as one of the basic needs of people, has grown in proportion to the progress of societies. With the introduction of insurance in Muslim societies (takaful), this industry quickly attracted the attention of religious professionals. Therefore, relying on the importance of insurance and its role in supporting the economy of the society and its importance in Iran, this study aims to identify and rank the factors affecting Takaful demand by corporate insurers. The current research is applied in terms of purpose and hybrid in terms of method. All legal insurers including industrial, agricultural and service institutions such as refineries, sports complexes, mines, universities, hospitals, aviation complexes, petrochemicals constitute the statistical population of the research, whose number is 40 corporate insurers. The sampling method is judgmental, from the type of sample available and the number of samples is 101 corporate insurers. Questionnaire, interview, library study and document study were used to collect data. The number of primary factors is 3, which are categorized into 7 categories under the headings of innovation and technology, marketing and advertising policy, human resources, financial factors, external and control factors, organizational structure and ideological factors. In order to determine the importance of weighting criteria for companies, the best-worst (BWM) method was used, the TOPSIS method was used to determine the weight of sample insured companies, and the WASPAS-Fuzzy method was used to rank the factors affecting the choice of Takaful insurance.

    Keywords: insurance, Takaful, Demand, Corporate policyholders