فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی قرآن - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1402)

نشریه مطالعات اجتماعی قرآن
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهه هادیان رسنانی* صفحات 6-29
    قوت تفاسیر و ترجمه های قرآن را باید در ترجمه آیات متشابه و نیز آیات مشکل قرآن جستجو کرد.ازجمله این آیات، آیات موهم تبعیض و تفضیل مردان بر زنان است که مهم ترین آن ها ذیل آیات 34 سوره نساء (آیه قوامیت و تفضیل مردان و ضرب زنان)، آیه 32 سوره نساء (آیه تمنی)، آیه 228 سوره بقره (آیه درجه) و نیز آیه 36 سوره نساء (درباره ولادت حضرت مریم (س)) در تفاسیر و ترجمه ها مطرح شده است. نگاهی به تفاسیر و ترجمه های قرآن کریم ذیل این آیات نشان می دهد که مفسران و مترجمان قرآن با چالش های فراوانی در تفسیر و ترجمه این آیات مواجه شده اند.در این مقاله تلاش شده است به روش تحلیلی - توصیفی و نوآورانه، با مراجعه به ریشه واژگان و مسائل دقیق نحوی اعرابی و نیز با توجه به فضای سیاق و با نگاهی فراجنسیتی به این دست آیات، ضمن نقد چالش های تفاسیر و ترجمه های قرآن، ترجمه ای دقیق از این آیات ارائه گردد.
    کلیدواژگان: آیات موهم تبعیض جنسیت، زن در قرآن، تفاسیر، ترجمه های قرآن
  • محسن قاسم پور، سید محمد موسوی* صفحات 30-49
    ظهور مفسران نواندیش در مسیر تفسیر قرآن تغییرات شگرفی بر تفسیر قرآن عصر حاضر گذاشت. نواندیشی بین مفسران قرن حاضر و تاثیر موقعیت های فرهنگی واجتماعی بر موضوع تفسیر در ایران معاصر غیر قابل انکار است. علی صفایی حائری از مفسرانی است که در عصر حاضر با نگاشتن آثار همچون تطهیر با جاری قرآن و روش برداشت از قرآن از مفسران پیشینی فاصله گرفت و با اعلام خطی جدید به عنوان «احساس انس عمیق با قرآن و درک ضرورت آن»، « تلاوت قرآن در موضوع و جایگاه آیات» و «جریان یافتن انسان» در مواجهه با قرآن ظرفیت تفسیر قرآن را رمقی تازه بخشید. به عقیده وی توجه به طرز برخورد رسول اکرم با قرآن و انسان ها مسیر تفسیر را دگرگون می سازد. رسول اکرم با ارائه تلاوت قرآن و به دست دادن معیار انتخاب به تفسیر می پرداخت. بی تردید آنچه وی را به این نگاه ومسیر تفسیری ترغیب ساخت شرایط اجتماعی وفرهنگی عصر حاضر بود . شعار بازگشت به قرآن از جنبه های گونه گون مطرح شد لکن به نظر این مفسر برجسته ساختن ویژگی های تربیتی وهدایتی در این شیوه تفسیر مهم می نمود. این جستار به روش توصیفی- تحلیلی و با مرور آثار علی صفایی حائری به بررسی شیوه تفسیری وی پرداخته و به این نتیجه رسیده است که از منظر صفائی حائری تاکید بر مباحث تربیتی و هدایت آفرین قرآن مهمترین رسالت یک مفسر قرآن بوده که درک شرایط خاص فراهم آمده از موقعیت فرهنگی و اجتماعی آن را الزام آور نموده است .
    کلیدواژگان: علی صفایی حائری، تفسیر اجتماعی، رویکرد تربیتی &ndash، اجتماعی، بازگشت به قرآن، شرایط و موقعیت فرهنگی - اجتماعی مفسر
  • حسین گرجی پور*، محسن فراهانی صفحات 50-79
    هدف و سوال پژوهش: تفاوت در نگرش ها و باورهای افراد، بروز اختلاف و نزاع در روابط انسانی را به امری اجتناب ناپذیر تبدیل می کند، که نیازمند شناخت اقدامات موثر برای پیشگیری و یا حل آن ها است. هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است که؛ از منظر قرآن کریم، با اختلاف ها و تعارض ها چگونه باید برخورد کرد؟ روش پژوهش: در پژوهش حاضر که ازنظر هدف کاربردی و ازنظر رویکرد کیفی است،در گام نخست 32 آیه قران کریم شناسایی و استخراج گردید. سپس با استفاده از روش تحلیل مضمون، مضمون های پایه، سازمان دهنده و فراگیر در پژوهش مشخص شدند.یافته ها و نتایج پژوهش: یافته ها نشان داد که مواجهه با تعارض به دو مرحله پیش و پس از ایجاد تعارض تقسیم می شود. در مرحله پیش از ایجاد تعارض، افراد نیازمند خودسازی برای مقابله با هوای نفس، تحریکات شیطانی، و کسب شناخت از تفاوت های ذاتی مردم با یکدیگر هستند. در مرحله پس از ایجاد تعارض، اقدامات ترتیبی همچون؛ نادیده انگاری، تمرکز بر اشتراکات، دعوت به گفتگو، ارجاع به داوری و درنهایت پافشاری بر رای و نظر بایستی موردتوجه قرار گیرد. نتایج پژوهش بیان می کند که مدیریت تعارض، فرآیندی است که از مرحله پیش از ایجاد تعارض شروع می شود و در مرحله پس از ایجاد تعارض پایان می یابد و پیمایش ترتیبی اقدامات در هر مرحله، ابزاری قابل اتکا و روشمند برای برخورد با اختلاف-ها و کشمکش های میان فردی و گروهی است.
    کلیدواژگان: تعارض، مدیریت تعارض، فرآیند مدیریت تعارض، قرآن کریم
  • سید محمد نقیب* صفحات 80-95

    قرآن کریم ،رویدداهای تاریخی را دارای اهمیت ویژه ای می داند وآن را ازمنابع معرفت ومایه ی عبرت وموعظه قلمداد می کند. از جمله راه های نیل به معرفت و شناخت، دریافت شیوه های متنوع و نوین زبانی است که قرآن در فرایند حصول فهم گزاره های تاریخی خود،آن را مطمح نظر قرار داده و از آن استفاده کرده است. گرچه واژه ی «تاریخ» در قرآن یافت نمی شود ولی از کلماتی مانند:« انباء»، «سنن»،«امثال»،« قصص» ،«حدیث» و...که بیانگر همان معنا است استفاده شده است. قرآن، کتاب هدایت بشر و امت ها در گذر زمان است و برای رسیدن به هدف هدایتی خود، از تمام ظرفیت ها و ظرافت های زبانی برای رسیدن به مقصود خود، بهره می برد. پژوهش پیش رو با مطالعه ی کتابخانه ای و با روش توصیفی-تحلیلی به شیوه های متنوع و نوین زبان قرآن در گزاره های تاریخی پرداخته است و به این پرسش که قرآن از چه زبانی در گزاره های تاریخی، برای دست یابی به اهداف هدایتی انسان و جامعه بهره برده است پاسخ داده است و باور دارد اگر چه قرآن به دنبال یک هدف والا(هدایت انسان و جامعه) است ولی دارای زبان یک وجهی ویک بعدی نیست وبا زبان چند وجهی در گزاره های تاریخی از ابعاد وزوایای گوناگون، هدف هدایتی خود را پی گرفته است.

    کلیدواژگان: زبان قرآن، زبان چند وجهی، گزاره های تاریخی، قرآن، هدایت
  • عبدالله متولی، رضا محمدی* صفحات 96-115
    هدف

    این پژوهش در نظر دارد تا کنش های گفتاری استنادات قرآنی کتاب خلدبرین را بر اساس نظریه کنش گفتاری تحلیل کند و به این پرسش پاسخ دهد که بر مبنای این نظریه، استنادات قرآنی این منبع، چگونه و بسامد هر کنش گفتار به چه میزان بوده است؟پیشینه پژوهش: هرچند کارهای ارزنده ای درباره تاریخ نگاری دوره صفویه صورت گرفته است؛ اما به نظر میرسد که به موضوع تحلیل کنش های گفتاری در استنادات قرآنی منابع دوره صفویه با تاکید بر کتاب خلدبرین اشاره نشده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش بر اساس روش توصیفی تحلیلی است و از داده های کمی و کیفی استفاده شده است.

    یافته ها

    بیشترین کنش گفتاری استنادات قرآنی کتاب خلد برین با تعداد 34 مورد از 41 مورد با 82.92 درصد، مربوط به کنش های اظهاری است. کنش های ترغیبی با 7 مورد به تعبیری با 17.07 درصد در مقام دوم از بیشترین استنادات قرار دارند و در نهایت هیچ موردی از کنشهای تعهدی، عاطفی و اعلامی دیده نشد.

    نتایج

    هنگامی که کنش های اظهاری بیشترین بسامد را در متن داشته باشند، نشانه آن است که نویسنده قصد دارد به صورت شفاف و مستقیم حقایق و اطلاعات را به خواننده منتقل کند و این نوع کنش گفتاری در متون تاریخی و خبری بسیار رایج است.

    کلیدواژگان: نظریه کنش گفتاری، جان سرل، دوره صفویان، کتاب خلدبرین، استنادات قرآنی
  • سید کریم خوب بین خوش نظر* صفحات 116-140
    ضرروت طرح مساله حکمرانی به نحو عام و حکمرانی دینی به نحو خاص، از مسائل اجتناب ناپذیر دنیای امروز است. با ظهور انقلاب اسلامی و مسائل و اتفاقات پیرامون آن، اثبات و نفی مساله حکمرانی دینی با یکی از دو رهیافت درون و برون دینی و یا هر دوی آنها مورد اهتمام جدی بسیاری اندیشمندان قرار گرفت. مهدی بازرگان از جمله اندیشمندانی است که در دو دوره از حیات فکری خویش - به ترتیب - دو رویکرد متفاوت را برگزید. وی با تمسک به رهیافت درون دینی، ابتدا از رهگذر بیان قلمرو دین و رسالت پیامبران، به اثبات حکمرانی دینی پرداخت و بعدها - به علل مختلف - با تمسک به همان رهیافت به نفی آن مبادرت ورزید. امروز پس از گذشت چهل سال و اندی از انقلاب اسلامی هنوز شاهدیم که برخی از اندیشوران با تمسک به ادله امثال بازرگان، از نفی حکمرانی دینی سخن می رانند؛ لذا بازخوانی و نقد ادله این دست از افراد با روش استدلالی برگرفته از متن قرآن و سنت، برای تنویر و تعمیق افکار، به غایت ضروری به نظر می رسد. نوشتار حاضر با اخذ رهیافت درون دینی؛ اعم از ادله نقلی و شواهد تاریخی و به شیوه توصیفی تحلیلی به خلاف بازرگان و همفکران او، به نتایجی خلاف نتایج وی در باب قلمرو دین دست یافته، بر این باور است که حکمرانی دینی دقیقا داخل در قلمرو دین تعریف می گردد. شیوه گردآوری داده ها در این پژوهش کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: مهدی بازرگان، قلمرو دین، حکمرانی دینی، رهیافت درون دینی، آیه بعثت
|
  • Elahe Hadian Rasanani * Pages 6-29
    Among these verses, there are verses that seem to show the discrimination and favoring of men over women, the most important of which are under verses 34 of Surah Nisa (verse of the strength and superiority of men and beating women), verse 32 of Surah Nisa (verse of desire), verse 228 of Surah Al-Baqarah. (Verse of Degree) and also verse 36 of Surah Nisa (about the birth of Hazrat Maryam (PBUH)) has been discussed in interpretations and translations. A look at the interpretations and translations of the Holy Quran under these verses shows that the commentators and translators of the Quran have faced many challenges in the interpretation and translation of these verses.In this article, an attempt has been made in an analytical-descriptive and innovative method, by referring to the roots of words and precise Arabic syntactical issues, as well as taking into account the context and a trans-gender view of such verses, while criticizing the challenges of Quran translations. Provide an accurate translation of these verses.
    Keywords: Verses with the appearance of discrimination, gender preference, women in the Qur', interpretations, translations of the Qur', an
  • Mohsen Qasempour, Seyyed Mohammad Mousavi * Pages 30-49
    The emergence of modernist commentators in the course of interpreting the Qur'an made tremendous changes in the interpretation of the Qur'an in the present era. New thinking among commentators of the current century and the impact of cultural and social situations on the subject of interpretation in contemporary Iran is undeniable. Ali Safai Ha'eri is one of the commentators who, in the present era, distanced himself from previous commentators by writing works such as purification with the flow of the Qur'an and the method of understanding the Qur'an, and by announcing a new line as "feeling a deep connection with the Qur'an and understanding its necessity", "reciting the Qur'an" In the topic and position of the verses" and "finding the flow of man" in the face of the Qur'an, it gave a new perspective to the interpretation of the Qur'an. In his opinion, paying attention to the way the Holy Prophet deals with the Qur'an and people changes the way of interpretation. The Holy Prophet used to interpret the Qur'an by reciting it and handing out the selection criteria. Undoubtedly, what inspired him to this way of interpretation was the social and cultural conditions of the present era. The slogan of returning to the Qur'an was raised from various aspects, but in the opinion of this commentator, it was important to highlight the educational and guiding features in this interpretation method. This essay has analyzed the interpretive method of Ali Safai Haeri by descriptive-analytical method and has come to the conclusion that from Safai Haeri's point of view, emphasis on educational and guiding issues of the Qur'an is the most important mission of a Qur'an exegete, who provides understanding of special conditions. Coming from the cultural and social situation has made it mandatory.
    Keywords: Ali Safai Haeri, social interpretation, social-educational approach, return to the Qur', an, social-cultural conditions, position of the interpreter
  • Hossein Gorjipour *, Mohsen Farahani Pages 50-79
    Differences in people's attitudes, tastes and beliefs make the emergence of differences in human relations inevitable, and indifference and lack of familiarity with the correct way of dealing with conflicts can cause irreparable damages. Based on this, it is necessary and important to know the effective measures to prevent or resolve disputes in the form of "conflict management". Since the Holy Qur'an is the most important source of study for the Islamic society, in the present study an attempt has been made to answer the question that; How is the process of conflict management from the perspective of the Holy Qur'an? Using the method of theme analysis and digging into the Holy Qur'an, the verses related to the subject should be identified and extracted. The findings of the research showed that conflict management from the perspective of the Holy Qur'an is a process that includes two stages before and after creating a conflict. In the pre-conflict stage, people need self-improvement to deal with ego and satanic provocations, and to gain knowledge of the inherent differences between people. And in the stage after creating a conflict, sequential strategies such as; Ignoring, focusing on commonalities, inviting to dialogue, referring to arbitration and finally insisting on vote and opinion should be taken into consideration. The results of the research show that the sequential navigation of the process steps introduced for conflict management can be a reliable and methodical tool for dealing with interpersonal and group disputes and conflicts.
    Keywords: Conflict, conflict management, conflict management process, quran
  • Syyed Mohammad Naghib * Pages 80-95

    .The Holy Qur'an considers historical events to be of special importance and considers them as sources of knowledge and a source of lessons and sermons. One of the ways to achieve knowledge and understanding is to receive diverse and new ways of language that the Qur'an has considered and used in the process of gaining understanding of its historical propositions. Although the word "history" is not found in the Qur'an, words such as "prophecies", "sunan", "examples", "stories", "hadith" etc., which express the same meaning, are used.Quran is the book of guidance for mankind and nations in the passage of time and in order to achieve its goal of guidance, it uses all the capacities and subtleties of language to achieve its purpose.The upcoming research, with a library study and a descriptive-analytical method, has dealt with the diverse and modern ways of the Quran's language in historical propositions and to the question of what language the Quran is used in historical propositions, in order to achieve guidance goals. Man and society has benefited, he has answered and he believes that although the Qur'an seeks a lofty goal (the guidance of man and society), it does not have a one-dimensional and one-dimensional language and a multi-faceted language in historical propositions from various dimensions and angles, a guiding goal. has realized

    Keywords: Multifaceted language, the language of the Qur'an, historical propositions, Qur’an, guidance
  • Abdollah Motevali, Reza Mohammadi * Pages 96-115
    Objective

    This research aims to analyze the speech acts of Quranic references in the book of Kholdbarin based on the speech act theory and answer this question: Based on this theory, how And what was the frequency of each speech act?Background of the research: Although valuable works have been done on the historiography of the Safavid period; But it seems that the topic of analysis of speech acts in the Qur'anic citations of the sources of the Safavid period has not been mentioned with emphasis on the book of Khaldbarin.

    Research method

    This research is based on a descriptive-analytical method and uses quantitative and qualitative data.

    Findings

    The most frequent speech act of Quranic references in the book of Kholdbarin is related to assertive acts with 34 cases out of 41 cases with 82.92 percent. Directive acts with 7 cases, in other words, with 17.07 percent are in the second place of the most frequent references and finally no cases of commissive, expressive and declarative acts were seen.

    Results

    When assertive acts have the highest frequency in the text, it indicates that the author intends to transfer facts and information to the reader transparently and directly and this type of speech act is very common in historical and news texts.

    Keywords: Theory of speech act, John Searle, Safavid Period, Kholdbarin book, Quranic quotations
  • Sayed Karim Khobbin Khoshnazar * Pages 116-140
    The need to raise the issue of governance in general and religious governance in particular is one of the inevitable issues in today's world. With the emergence of the Islamic revolution and the issues and events surrounding it, the proof and negation of the issue of religious rule with one of the two approaches, internal and external, or both of them, has been the subject of serious attention by many thinkers. Mehdi Bazargan is one of the thinkers who chose two different approaches in two periods of his intellectual life, respectively. By insisting on the intra-religious approach, he first tried to prove the religious rule by explaining the realm of religion and the mission of the prophets, and later - for various reasons - by insisting on the same approach, he attempted to negate it. Today, after 40 years of the Islamic revolution, we still see that some thinkers insisting on the arguments of the likes of Bazargan, speak of the negation of religious rule; Therefore, re-reading and criticizing the arguments of such people with the reasoning method taken from the text of the Qur'an and the Sunnah, in order to enlighten and deepen the thoughts, seems extremely necessary. The present article takes an intra-religious approach; Both through narrative evidence and historical evidence, and in a descriptive and analytical way, contrary to the merchants and his like-minded people, he has reached results contrary to his conclusions about the realm of religion, and believes that religious rule is precisely defined within the realm of religion. The method of data collection in this research is a library.
    Keywords: Mahdi Bazargan, the domain of religion, religious rule, intra-religious approach, the verse of Ba', ath