فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 96، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمدرضا محمدی، مریم حقیقی*، علی نیکبخت، منیره محنت کش صفحات 1-14

    لیسیانتوس یک گیاه گل دار کند رشد بوده که جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه آن در مناطق گرمسیری یک نکته چالشی است. با توجه به بازارپسندی این نوع گل شاخه بریده، این مطالعه در دو آزمایش، به منظور بررسی اثر عصاره جلبک دریایی و طیف های نور ال ای دی بر رشد دانهال های دو رقم آرنا و ماریاچی لیسیانتوس و اثر آن بر گلدهی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. آزمایش اول شامل تیمارهای ال ای دی دارای نورهای آبی، قرمز، آبی- قرمز، سفید در غلظت های 125، 250، 500، 750 و 1000 میلی لیتر در لیتر عصاره جلبک دریایی و تیمار شاهد بدون اعمال تیمار، با هشت تکرار انجام شد. طبق نتایج حاصل از آزمایش اول، بیشترین عرض برگ و قطر ساقه در نور آبی و بیشترین قطر برگ در نور ترکیبی قرمز- آبی ال ای دی مشاهده شد. در آزمایش دوم، پس از گذشت 60 روز از انجام این آزمایش  بیشترین تعداد غنچه گل در بوته و طول ساقه در نور سفید ال ای دی مشاهده شد. همچنین در رقم آرنا غلظت های 500 و 750 میلی لیتر در لیتر عصاره جلبک دریایی، تعداد غنچه گل در بوته بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشت. افزایش در صفات مورفولوژیکی عرض و قطر برگ، برگ، طول میانگره و ساقه مربوط به هر دو آزمایش، در نور آبی و نور ترکیبی قرمز- آبی ال ای دی مشاهده شد. با توجه به نتایج این پژوهش می توان رقم آرنا تحت تیمار نور آبی و غلظت 500 میلی لیتر در لیتر عصاره جلبک دریایی را جهت تولید محصول بهتر توصیه کرد.

    کلیدواژگان: محرک های رشد، کیفیت نور، گل شاخه بریده
  • زهرا اسکندری، حمیدرضا عشقی زاده*، علیرضا تاب، محمد خوروش صفحات 15-31

    این مطالعه به منظور بررسی پاسخ عملکرد علوفه و کیفیت سیلاژ هیبریدهای دو منظوره ذرت به کودآبیاری اوره در دو مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در تابستان سال 1395 اجرا شد. کاربرد دو سطح کود نیتروژن (150 و 200 کیلوگرم در هکتار در مزرعه لورک شهرستان نجف آباد؛ 200 و 250 کیلوگرم در هکتار در مزرعه شرودان شهرستان فلاورجان با استفاده از کود اوره با 45% نیتروژن) و 20 هیبرید ذرت دانه ای علوفه ای به ترتیب عامل های اصلی و فرعی آزمایش بودند. نتایج نشان داد که کاربرد افزایشی کود نیتروژن، عملکرد بیولوژیک در مزرعه شرودان و درصد ماده خشک و عملکرد سیلاژ را در هر دو مزرعه افزایش داد، ولی تاثیری بر نسبت وزن اجزاء شامل برگ، ساقه و بلال به وزن کل در علوفه نداشت. غلظت پروتئین سیلاژ هیبریدها در نتیجه افزایش کاربرد نیتروژن در مزرعه شرودان به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین با افزایش کود نیتروژن، مقدار خاکستر در هر دو مزرعه افزایش، ولی الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی کاهش یافتند. برهم کنش اثر هیبرید × نیتروژن بر pH سیلاژ در مزرعه شرودان معنی دار بود. در مزرعه شرودان، بیشترین عملکرد بیولوژیک در هیبرید AGN591 (29800 کیلوگرم در هکتار) و بالاترین درصد ماده خشک سیلاژ در هیبرید Whichita (29/8 درصد) با کاربرد 250 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار به دست آمد.  همچنین در مزرعه لورک، هیبرید AGN756 با عملکرد بیولوژیک 27200 کیلوگرم در هکتار و درصد ماده خشک سیلاژ 28/6 درصد در شرایط مصرف 200 کیلو گرم کود نیتروژن در هکتار بالاترین مقادیر را به خود اختصاص داد. به نظر می رسد، می توان در هر منطقه با مصرف مقدار مناسب کود نیتروژن و انتخاب هیبریدهای با پتانسیل بالا، به عملکرد کمی و کیفی قابل قبولی از سیلاژ ذرت دست یافت.

    کلیدواژگان: الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، خاکستر، غلظت پروتئین، نیتروژن
  • بهنام طهماسب پور، سدابه جهانبخش*، علیرضا تاری نژاد، حمید محمدی، علی عبادی صفحات 33-47

    به منظور تعیین همبستگی و روابط بین صفات مختلف در گندم نان، 30 ژنوتیپ به عنوان فاکتور فرعی تحت آزمایش کرت های خرد شده در طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه با سه تکرار در شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی در سال 96-1395 بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ ها از نظر اکثر صفات مورد مطالعه اختلاف معنی دار وجود داشت. اثر متقابل ژنوتیپ× تنش برای کلیه صفات، به جز وزن هزار دانه معنی دار بود، که بیانگر تاثیر متقابل ژنوتیپ و محیط بود. از نظر عملکرد دانه تحت شرایط نرمال، ژنوتیپ های c-94-3 و حیدری به ترتیب با میانگین های 437 و 427 گرم در مترمربع به عنوان برترین ژنوتیپ ها شناخته شدند. تحت شرایط تنش خشکی در مرحله گلدهی، ژنوتیپ های cd-4 و cd-6 به ترتیب با میانگین های 104 و 108 گرم در مترمربع کمترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. بر اساس نتایج رگرسیون چندگانه ، در شرایط آبیاری مطلوب صفات مساحت برگ پرچم، تراکم سنبله، تعداد روز تا 50% گلدهی و طول سنبله (0/466=R2)، و در شرایط تنش، صفات سرعت پر شدن دانه، طول دوره پر شدن دانه و عملکرد کاه (0/736=R2) بیشترین تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. بر اساس نتایج تجزیه مسیر، صفات مساحت برگ پرچم، تراکم سنبله و طول سنبله در شرایط مطلوب و صفات سرعت پر شدن دانه، طول دوره پر شدن دانه و عملکرد کاه در شرایط تنش اثر مستقیم و مثبت بر روی عملکرد دانه نشان دادند. به طور کلی در شرایط نرمال صفات تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، مساحت برگ پرچم، تراکم سنبله و طول سنبله و در شرایط تنش صفات تعداد دانه در سنبله، سرعت پر شدن دانه، طول دوره پر شدن دانه و عملکرد کاه تعیین کننده عملکرد دانه بودند.

    کلیدواژگان: رگرسیون، شاخص گزینش، کم آبی
  • پریسا محمدیان، فردین قنبری*، محمدرضا عالی منش صفحات 49-64

    میکروگرین ها گیاهان جوانی هستند که به واسطه داشتن ارزش غذایی بسیار بالا، محبوبیت خاصی در بین مصرف کنندگان پیدا کرده اند. در پژوهش حاضر ماندگاری و خواص تغذیه ای میکروگرین چغندر برگی در دوره پس از برداشت با کاربرد سیلیسیم و نانو سیلیسیم بررسی شده است. تیمار های سیلیسیم و نانو سیلیسیم در دو سطح شاهد و غلظت 100 میلی گرم در لیتر به صورت محلول پاشی برگی انجام شد و پس از آن میکروگرین ها برداشت و به مدت 12 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز افزایش یافته و در نتیجه آن قهوه ای شدن بافت نیز روند افزایشی داشت. همچنین با افزایش زمان نگهداری درصد کاهش وزن، پراکسید هیدروژن، مالون دی الدهید و کاروتنوئید افزایش یافته و کلروفیل a، b و کل، فنل کل، فلاونوئید، ظرفیت آنتی اکسیدانی و ویتامین ث روند کاهشی داشتند. استفاده از تیمار سیلیسیم و نانو سیلیسیم سبب کاهش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز و قهوه ای شدن بافت میکروگرین در مقایسه با شاهد شد. کاربرد سیلیسیم سبب افزایش کلروفیل کل (33/75 درصد)، فنل کل (2/49 درصد) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (39/7 درصد) میکروگرین در دوره پس از برداشت شد. همچنین استفاده از نانو سیلیسیم مقدار فنل کل (5/73 درصد)، ظرفیت آنتی اکسیدانی (55 درصد) و ویتامین ث (38/77 درصد) را نسبت به شاهد افزایش داد. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد پیش از برداشت سیلیسیم و نانو سیلیسیم سبب بهبود ویژگی های تغذیه ای میکروگرین چغندر برگی در دوره پس از برداشت می شود.

    کلیدواژگان: پراکسید هیدروژن، فنل کل، قهوه ای شدن بافت، کاهش وزن، ویتامین ث
  • طاهره سهرابی، محسن موحدی دهنوی*، امین صالحی، حمیدرضا بلوچی صفحات 65-81

    به منظور بررسی اثر کود شیمیایی و زیستی نیتروژنه بر عملکرد کمی و کیفی کلزا، آزمایشی مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج واقع در منطقه دشتروم در سال 1399 انجام شد. عامل اصلی کود نیتروژن (صفر، 25، 50، 75، 100 و 125 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره) و عامل فرعی کود زیستی نیتروکسین، حاوی باکتری های ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم، (کاربرد و عدم کاربرد) بودند. نتایج نشان داد که کود شیمیایی نیتروژنه و نیتروکسین تاثیر معنی داری بر تمامی صفات مورد بررسی داشت. کود نیتروژن موجب افزایش معنی دار ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، شاخص کلروفیل و عملکرد روغن شد. بیشترین عملکرد دانه (8790 کیلوگرم در هکتار) و زیستی (23910 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 125 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و کاربرد نیتروکسین به دست آمد. با مصرف 125 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و کاربرد نیتروکسین کمترین درصد روغن دانه و در مقابل بیشترین درصد پروتئین دانه (36/6 %) حاصل شد. به طور کلی، مصرف تلفیقی کود زیستی با کود شیمیایی نیتروژنه عملکرد دانه، زیستی و روغن را افزایش داد. کاربرد کود زیستی نیتروکسین توانست، مصرف کود شیمیایی نیتروژن را کاهش دهد، نتایج نشان داد در اکثر صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری بین تیمار کاربرد 50 کیلوگرم کود نیتروژن+ نیتروکسین با تیمارهای کاربرد سطوح بالاتر کود نیتروژنه (75، 100 و 125 کیلوگرم در هکتار) به تنهایی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آزوسپیریلیوم، ازتوباکتر، پروتئین دانه، درصد روغن، شاخص کلروفیل
  • سید نادر موسویان*، حمدالله اسکندری، عبدالنور مصدقی، کامیار کاظمی صفحات 83-96

    کلزا برای عملکرد مطلوب دانه به نیتروژن زیادی نیاز دارد ولی کارایی این گیاه در مصرف کودهای نیتروژن دار پایین است که باعث افزایش مصرف نیتروژن در زراعت این گیاه می شود. نیاز به حفظ پایداری عملکرد، استفاده از برنامه ی مناسب تناوبی و مدیریت مصرف کودهای نیتروژن دار را ضروری می سازد. بر این اساس، یک آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 1400-1399 در خوزستان اجرا شد تا اثر گیاه پیش کاشت و مصرف کود نیتروژن دار بر عملکرد دانه و کیفیت و عملکرد روغن کلزا مورد بررسی قرار بگیرد. آزمایش به-صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. گیاه پیش کاشت (مخلوط شبدر- جو، کلزا، ذرت، آیش، ماش، برنج و گندم) در کرت های اصلی و سطوح نیتروژن (صفر، 100، 160 و 220 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه از منبع اوره) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه ی کلزا یک صفت وابسته به تعداد دانه است ولی صفات مرتبط با تولید دانه (شامل تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد دانه در خورجین) از اثر اصلی نیتروژن و نوع پیش کاشت تاثیر پذیرفتند. مجموع کل دانه ی تولید شده توسط هر بوته کلزا نیز با کاربرد کود نیتروژن دار افزایش یافت، به طوری که هر سه سطح کود نیتروژن دار به افزایش بیش از 2 برابری تعداد دانه در بوته منجر شدند. بیشترین عملکرد دانه کلزا (3877 کیلوگرم در هکتار) با پیش کاشت ماش و 220 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن دار به دست آمد که با گیاه پیش کاشت ماش و کاربرد 160 کیلوگرم در هکتار نیتروژن (3201 کیلوگرم در هکتار) و پیش کاشت آیش و مصرف 160 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن دار (3105 کیلوگرم در هکتار)، تفاوت معنی داری نداشت. کمترین عملکرد دانه کلزا با پیش کاشت ذرت و کلزا (به ترتیب با 488 و 497 کیلوگرم در هکتار) و عدم مصرف کود نیتروژن دار ثبت شد. بیشترین درصد روغن کلزا (45/08) با پیش کاشت ذرت و عدم مصرف کود نیتروژن دار و کمترین میزان روغن با پیش کاشت کلزا و مصرف 160 و 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن (به ترتیب با 40/73 و 40/61 درصد) به دست آمد. کلزا بیشترین عملکرد روغن (1645 کیلوگرم در هکتار) را با پیش کاشت ماش و مصرف 220 کیلوگرم در هکتار نیتروژن داشت. به-عنوان پیشنهاد نهایی، برای برداشت بیشترین عملکرد روغن کلزا، استفاده از ماش به عنوان گیاه پیش کاشت و 220 کیلوگرم در هکتار نیتروژن قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: آیش، تناوب، تولید دانه، دانه روغنی
  • حمید حسن پور*، پریسا صادقی صفحات 97-116

    توت فرنگی با نام علمیFragaria× ananassa Dutch  از خانواده گلسرخیان، جزء میوه هایی است که به دلیل عطر، طعم و ارزش غذایی بالا در سراسر جهان پرورش می یابد. در این مطالعه، اثر متقابل نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم (0، 6 و 12 میلی گرم بر لیتر) و کم محلول دهی (90، 110 و 130 میلی لیتر) بر برخی صفات مورفولوژی، آنتی اکسیدانی و فیتوشیمیایی توت فرنگی رقم سابرینا از جمله عرض، طول و وزن میوه، عملکرد، محتوای فنل کل و فلاونوئید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، محتوی آسکوربیک اسید، آنتوسیانین کل و عناصر روی و آهن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که اثر متقابل نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و کم محلول دهی بر عرض، طول و وزن میوه، عملکرد میوه، محتوای آسکوربیک اسید و آهن و همچنین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی معنی دار بود. بیشترین میزان طول میوه (4/73 سانتی متر)، عرض میوه (3/71 سانتی متر)، وزن میوه (52/2 گرم)، عملکرد میوه (527 گرم در بوته) و آسکوربیک اسید (51/1 میلی گرم بر 100 میلی لیتر آب میوه) در تیمار کم محلول دهی 130 میلی-لیتر و نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم 12 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد. در مقابل، بیشترین میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز (1/96 واحد بر گرم وزن تر)، گایاکول پراکسیداز (2/42 واحد بر گرم وزن تر میوه) و آسکوربات پراکسیداز (2/29 واحد بر گرم وزن تر) در تیمار کم محلول دهی 90 میلی لیتر و نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم 12 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در شرایط کم محلول دهی استفاده از نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم می تواند ویژگی های مورفولوژی و فیتوشیمیایی توت فرنگی را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، عناصر معدنی، محتوای فنل کل، کاتالاز، محتوی آنتوسیانین کل
  • فاطمه اقایی، رئوف سید شریفی*، سلیم فرزانه صفحات 117-146

    به منظور بررسی تاثیر نانوذرات و کودهای زیستی برمولفه های فلورسانس کلروفیل و برخی صفات فیزیولوژیک تریتیکاله در شرایط تنش شوری، آزمایش فاکتوریلی در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل شوری (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد، شوری 35 و 70 میلی مولار)، کاربرد کودهای زیستی (عدم کاربرد به عنوان شاهد، کاربرد آزوسپریلیوم، سودوموناس، کاربرد همزمان آزوسپریلیوم و سودوموناس) و محلول-پاشی نانوذرات (محلول پاشی باآب به عنوان شاهد، نانواکسیدآهن، نانوسیلیکون، محلول پاشی توام نانواکسیدآهن و سیلیکون) بود. نتایج نشان داد که کاربرد توام باکتری های محرک رشد و محلول پاشی نانوذرات در شرایط عدم اعمال شوری، عملکرد کوانتومی (64)، فلورسانس حداکثر (69)، فلورسانس متغیر (175)، شاخص کلروفیل (48/1)، میزان نیتروژن برگ (35/3)، محتوای آب نسبی برگ (49/7)، هدایت روزنه ای (81/4) و عملکرد دانه تک بوته (44/5) را در مقایسه با شوری 70 میلی مولار و عدم کاربرد کودهای زیستی و عدم محلول پاشی نانوذرات افزایش دادند. بیشترین فلورسانس حداقل (178) و هدایت الکتریکی (126) در بالاترین سطح شوری به دست آمد. بر اساس نتایج، به نظر می رسد کاربرد کودهای زیستی و نانوذرات می تواند در بهبود عملکرد تریتیکاله در شرایط شوری پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: آزوسپریلیوم، باکتری های محرک رشدی، محتوای نسبی آب، سیلیکون، هدایت روزنه ای
  • ندا بختیاری نژاد، مهران ممبینی*، عبدالله بحرانی، مهرو مجتبایی زمانی صفحات 147-167

    به منظور ارزیابی مراحل فنولوژیک و عملکرد ارقام گندم در واکنش به تغییر تاریخ کاشت و کاربرد پاکلوبوترازول پژوهشی در دو سال زراعی 1400-1399 و 1401-1400 در مزرعه ای در شهرستان ایذه واقع در شمال شرق خوزستان اجرا شد. این پژوهش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل تاریخ کاشت (25 آبان ،20 آذر و 15 دی) و عامل فرعی به صورت فاکتوریل شامل رقم (کریم، مهرگان و چمران2) و محلول پاشی پاکلوبوترازول (صفر، 60، 120 میلی گرم در لیتر) بود. نتایج نشان داد در هر دو سال بیشترین تعداد دانه در مترمربع در تاریخ کاشت 25 آبان در رقم چمران2 در سطوح تیماری 60 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول (18847) مشاهده شد. در تاریخ کاشت تاخیری 15 دی، مصرف 60 و 120 میلی گرم درلیتر پاکلوبوترازول منجر به افزایش عملکرد دانه نسبت به شاهد شد. با کاربرد 60 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول، عملکرد دانه رقم چمران2 در دو تاریخ کاشت 25 آبان (6941 کیلوگرم در هکتار) و 20 آذر (6779 کیلوگرم در هکتار) نسبت به سایر سطوح تیماری بالاتر بود. رقم چمران2 و کریم به ترتیب دارای بیشترین و کمترین تعداد روز و درجه روز رشد دریافتی در مراحل مختلف رشد و نموی بودند. بااین حال این ارقام از نظر عملکرد زیستی و عملکرد دانه با سایر ارقام تفاوت معنی دار نداشتند. در تاریخ کاشت 15 دی ماه، طول دوره رشد گیاه از زمان کاشت تا رسیدگی فیزیولوژیک در مقایسه با تاریخ کاشت 25 آبان ماه، 34 روز کاهش یافت که این امر کاهش در دوره رشد مراحل فنولوژیکی و کاهش 16 درصدی عملکرد دانه را در پی داشته است. به طورکلی اثر مصرف پاکلوبوترازول بر عملکرد دانه مثبت بود و مصرف 120 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول اثرات منفی ناشی از تاخیر در کاشت را تعدیل کرد.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد، نیاز دمایی، کاشت تاخیری
  • ابراهیم رضایی، مرتضی سام دلیری، حمیدرضا مبصر*، امیر عباس موسوی میرکلایی، مرتضی مبلغی صفحات 169-184

    تعیین تراکم گیاهی مناسب در شرایط استفاده از گیاهچه هایی با سنین بالا، مهم است. بدین منظور آزمایشی مزرعه ای به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در یک مزرعه شخصی واقع در شهرستان قائم شهر طی سال های 1399 و 1400 اجرا شد. تراکم های گیاهی شامل کشت دستی- سنتی با حداکثر 11 کپه در مترمربع (با فواصل کاشت نامنظم و رایج منطقه) به عنوان تیمار شاهد، کشت دستی-منظم با 25 کپه در مترمربع (با فواصل کاشت 20 × 20 سانتی متر و توصیه مرکز تحقیقات برنج کشور) و کشت ماشینی با 15/9، 20/8 و 27/8 کپه در مترمربع (به ترتیب با فواصل کاشت 21 × 30، 16 × 30 و 12 × 30 سانتی متر) بودند. سن گیاهچه ها در کشت دستی 45 روز و در کشت ماشینی 35 روز بودند. نتایج نشان دادند که تعداد روز از نشاکاری تا گلدهی و از گلدهی تا رسیدگی برای تراکم های کشت ماشینی بیشتر از تیمارهای شاهد و 25 کپه در مترمربع در کشت دستی- منظم بودند. برهم کنش سال در تراکم گیاهی تنها بر طول برگ پرچم و ارتفاع بوته معنی دار بود. بلندترین طول خوشه و طول برگ پرچم برای تراکم 25 کپه در مترمربع در کشت دستی- منظم حاصل شد. بیشترین تعداد خوشه در مترمربع و درصد خوشه چه پر برای تراکم های کشت ماشینی به دست آمد. حداکثر عملکرد دانه برای تراکم های 25 کپه در مترمربع در کشت دستی- منظم (8022 کیلوگرم در هکتار)، و 15/9، 20/8 و 27/8 کپه در مترمربع در کشت ماشینی (به ترتیب 8034، 8236 و 8168 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد که در مقایسه با شاهد به ترتیب 19/06، 19/18، 21/16 و 20/51 درصد افزایش داشت. پیشنهاد می شود که در صورت استفاده از گیاهچه هایی با سنین بالا، کشت ماشینی با تراکم های 15/9، 20/8 و 27/8 کپه در مترمربع در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تراکم بوته، روش کشت، طول برگ پرچم، عملکرد دانه، گیاهچه با سن بالا
|
  • A. R. Mohammadi, M. Haghighi*, A. Nikbakht, M. Mehnatkesh Pages 1-14

    Lisianthus is a slow-growing flowering plant whose seed germination and growth is a challenge in the tropics. Due to the marketability of this type of cut flower, this study was performed in two experiments to investigate the effect of seaweed extract (SWE) and LED on the growth of seedlings of two cultivars of lisianthus (namely Ariana and Mariachi) and its effect on flowering as a factorial experiment in a completely randomized design. The first experiment consisted of LED treatments with blue, red, blue-red, and white light at concentrations of 125, 250, 500, 750 and 1000 ml/L of seaweed extract and control treatment (no treatment) with 8 replications. According to the results of the first experiment, the greatest leaf width and stem diameter were observed in the presence of blue light and the greatest leaf diameter was observed in the presence of red-blue combined light. In the second experiment, conducted 60 days after the second experiment, the greatest number of flower buds per plant and stem length were observed under the white light condition. Also, in Arena cultivar, concentrations of 500 and 750 ml/L of seaweed extract led to a greater number of flower buds per plant than the control treatment. Increases in morphological traits of leaf width and diameter, leaf length, and internode length were observed upon exposure to blue light and red-blue combined light in both of the experiments. Enhancements in most of the morphological traits in both experiments was observed in the presence of blue light and red-blue LED combined light. According to the results of this study, it seems that production of Arena cultivar in the presence of blue light and a concentration of 500 ml /L of seaweed extract is more feasible than the other cultivar and light and seaweed amendments.

    Keywords: Biostimulant, Light quality, Cut flower
  • Z. Eskandari, H. R. Eshghizadeh*, A. R. Taab, M. Khorvash Pages 15-31

    The experiment was completed to evaluate the responses of forage yield and silage quality of dual-purpose corn hybrids to urea fertigation. For this purpose, two studies were conducted each as a split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications at two locations in research farms of College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran, in 2016.  Two levels of nitrogen fertigation including 150 and 200 kg ha-1 in Lavark Research Field -Najafabad city; 200 and 250 kg ha-1 in Shervedan Research Field- Flavarjan city with urea fertilizer, N= 45%, and 20 forage-grain corn hybrids were designed as main and sub plots, respectively. The results showed that the increased application of nitrogen fertilizer improved biological yield in Shervedan field and dry matter percentage and silage yield in both locations, but had no effect on the ratio of forage components including leaves, stems and ears to total forage weight. The protein concentrations of silage hybrids increased significantly as a result of increasing nitrogen application in Shervedan. Also, with increasing nitrogen fertilizer, the amount of ash in both locations increased, but insoluble fibers in neutral detergent and insoluble fibers in acidic detergent decreased. The interaction effects of nitrogen × hybrid on silage acidity was significant in Shervedan. At Shervedan field, the highest biological yield (298,000 kg/ha) and silage dry matter percentage (29.8%) were observed in AGN591 and Whichita with application of 250 kg/ha N-fertilizer. AGN756 had the highest biological yield (27,200 kg/ha) and silage dry matter percentage (28.6%) upon application of 200 kg/ha N-fertilizer in Lavark field station. It seems that in each region, by using the appropriate amount of nitrogen fertilizer and selecting high-potential yield hybrids, both acceptable quantitative and qualitative yields of corn silage can be achieved.

    Keywords: Acid detergent fiber, Ash, Neutral detergent fiber, Nitrogen, Protein Concentration
  • B. Tahmasebpour, S. Jahanbakhsh*, A. R. Tarinejad, H. Mohammadi, A. Ebadi Pages 33-47

    For identification of correlations and relations among different traits in bread wheat, 30 genotypes were investigated based on a split plot experiment in the form of randomized complete block design with three replications under normal and moisture stress conditions during the 2016-2017 crop season. The results of the analysis of variance showed that the effect of genotypes was significant for most of the studied traits. The interaction effect of drought stress and genotype was significant for all examined traits except 1000-grain weight. Genotypes c-94-3 and Heidari were recognized as the best genotypes with average grain yield of 437 and 427 g/m2, respectively, in normal conditions. Under drought conditions, genotypes cd-4 and cd-6 had the lowest grain yield with an average of 104 and 108 g/m2, respectively. Based on the results of multiple regression in field experiment, under optimal irrigation conditions, flag leaf area, spike density,  number of days to 50% flowering and spike length, (R2= 0.466) and under stress conditions, grain filling rate, grain filling period and straw yield (R2= 0.736) were considered as important traits affecting grain yield.  Path analysis of grain yield under normal conditions indicated that the flag leaf area, spike density and spike length, and under stress conditions, the grain filling rate, grain filling period and straw yield, with the greatest direct positive effect were the important and effective traits in grain yield. Based on the results of the analysis of the grain yield correlation coefficients under normal condition, the number of kernels per spike, 1000-grain weight, flag leaf area, spike density and spike length, and under stress conditions, the number of kernels per spike, the grain filling rate, grain filling period and straw yield, were considered as the traits affecting grain yield.

    Keywords: Regression, Selection index, water deficit
  • P. Mohammadian, F. Ghanbari*, M. R. Alymanesh Pages 49-64

    Microgreens are young plants that have gained popularity among consumers due to their high nutritional value. In the present study, the shelf life and nutritional properties of beet microgreens subjected to silicon and nano-silica in the post-harvest period have been investigated. Silicon and nano-silica treatments were carried out at two levels (Control and 100 mg/L as foliar spraying), after which the microgreens were harvested and kept at 4°C for 12 days. The results showed that the activity of polyphenol oxidase enzyme increased with the increase of storage time and as a result the browning of the tissue also increased. Also, with increasing storage time, the percentage of weight loss, hydrogen peroxide, malondialdehyde and carotenoid increased and chlorophyll a, b and total, total phenol, flavonoid, antioxidant capacity and vitamin C decreased. The use of silicon and nano-silica treatment decreased the activity of polyphenol oxidase enzyme and browning of the microgreen tissue compared to the control. Application of silicon increased total chlorophyll (33.75%), total phenol (2.49%) and total antioxidant capacity (39.7%) of microgreens in the post-harvest period. Also, the use of nano-silica increased the amount of total phenol (5.73%), antioxidant capacity (55%) and vitamin C (38.77%) compared to the control. In general, the results of this research showed that the pre-harvest application of silicon and nano-silica improves the nutritional characteristics of beet microgreens in the post-harvest period.

    Keywords: Hydrogen Peroxide, Tissue Browning, Total phenol, Vitamin C, Weight loss
  • T. Sohrabi, M. Movahhedi Dehnavi*, A. Salehi, H. R. Balouchi Pages 65-81

    In order to investigate the effect of chemical and biological nitrogen fertilizer on canola, a field experiment was conducted as a split plot based on a randomized complete block design with three replications at the research station of the Faculty of Agriculture, Yasouj University, located in Deshtrum region, in 2019. The main factor consisted of nitrogen fertilizer (zero, 25, 50, 75, 100 and 125 kg/ha of pure nitrogen from urea source) and the secondary factor consisted of nitroxin biofertilizer contained Azotobacter and Azospirillium bacteria (use and non-use). The results showed that nitrogen fertilizer and nitroxin had a significant effect on all investigated traits. Nitrogen fertilizer significantly increased plant height, number of lateral branches, chlorophyll index and oil yield. The highest grain (8790.60 kg/ha) and biological (23910.93 kg/ha) yield were obtained in 125 kg/ha of nitrogen and the use of nitroxin. With the consumption of 125 kg/ha of nitrogen and nitroxin, the lowest percentage of seed oil, and contrastingly the highest percentage of seed protein (36.65%) was obtained. In general, combined application of biofertilizer with chemical nitrogen increased grain, biological and oil yield. Nitroxin bio-fertilizer could reduce the consumption of chemical nitrogen fertilizer. The results showed that there was no significant difference between the application of 50 kg/ha of nitrogen + bacteria and the application of higher levels of nitrogen (75, 100 and 125 kg/ha) alone in most of the investigated traits.

    Keywords: Azotobacter, Azospirillium, Oil percentage, Seed protein, SPAD
  • S. N. Mosavian*, H. Eskandari, A. Mosadeghi, K. Kazemi Pages 83-96

    Rapeseed needs a sufficient amount of nitrogen for optimal seed yield, but the efficiency of this plant in using nitrogenous (N) fertilizers is low, which causes an increase in N consumption in the cultivation of this plant. The need to maintain a high grain yield necessitates the use of a suitable timely program and manage the consumption of N fertilizers. Thus, a field experiment was conducted at the Research Station of Agriculture and Natural Resources of Khuzestan University during 2020-2021 growing season to evaluate the effect of preceding crop and N fertilizer on grain yield of rapeseed. The experiment was carried out as split plots based on a RCBD with three replications. Preceding crops (clover-barley mixture, rapeseed, corn, fallow, mung bean, rice and wheat) were allocated to the main plots and N levels (0.0, 100, 160 and 220 kg ha-1 N from the source of urea fertilizer) were assigned to the sub plots. Results indicated that the grain yield of rapeseed depends mostly on grain number, but the grain yield components (including pods number per plant, grain number per plant, grain number per pods) were mainly affected by the main effect of preceding crop and nitrogen. With the application of 100, 160 and 220 kg ha-1 N the number of grains per pod increased by 34%, 39% and 33%, respectively. The number of grains per plant was also increased by the application of nitrogen fertilizer, where all three levels of nitrogen fertilizer resulted in more than 200% increases in this grain yield attribute. The highest grain yield of rapeseed (3877 kg ha-1) was observed when mung bean was used as preceding crop and 220 kg ha-1 N fertilizer was applied, though it was not significantly different from the treatments of mung bean preceding crop and application of 160 kg ha-1 nitrogen fertilizer (with the production of 3105 kg ha-1 grain) and fallow preceding and 160 kg ha-1 N fertilizer. The lowest grain yield of rapeseed was obtained when corn and rapeseed were used as preceding crops and no N fertilizer was applied, as these preceding crops resulted in only 488 and 497 kg ha-1 grain of rapeseed, respectively. Rapeseed had the highest oil yield (1645 kg ha-1) with mung bean being the preceding crop and 220 kg ha-1 N application. It seems that for achieving the highest oil yield of rapeseed, mung bean preceding crop and 220 kg ha-1 N can be focused on for the next researches.

    Keywords: fallow, grain production, oil grain, rotation
  • H. Hassanpour*, P. Sadegi Pages 97-116

    Strawberry (Fragaria × ananassa Dutch) is a widely grown fruit crop in the world due to its high aroma, taste, and nutritional value. In this study, the effect of foliar application of titanium dioxide nanoparticles on phytochemical modifications of strawberry cv. Sabrina under deficit fertigation conditions was investigated. The interaction effect of titanium dioxide nanoparticles (0, 6 and 12 mg L-1) and deficit fertigation (90, 110 and 130 mL) on some morphological, antioxidant and phytochemical factors of strawberry cv. Sabrina, such as fruit width, length, weight and yield, total phenol and flavonoid content, total antioxidant capacity, antioxidant enzyme activity, acid ascorbic content, total anthocyanin, iron and zinc content were investigated. Results showed that the interaction of titanium dioxide nanoparticles and the amount of nutrient solution on vitamin C content, antioxidant enzymes activity and iron content was significant. The highest fruit width (4.73. cm), fruit length (3.71 cm), fruit fresh weight (52.2 g), fruit yield (527 g) and vitamin C content (51.1 mg 100 mL-1) were observed in the presence of 130 mL of deficient fertigation and 12 mg L-1 titanium dioxide nanoparticles treatments. In contrast, the highest catalase (1.96 u/g FW), guaiacol peroxidase (2.42 u/g FW) and ascorbate peroxidase (2.29 u/g FW fruit) were observed upon exposure to 90 mL of deficient fertigation and 12 mg L-1 titanium dioxide nanoparticles treatments. In conclusion, deficit fertigation conditions along with the use of titanium dioxide nanoparticles improves morphological and phytochemical properties of strawberries

    Keywords: Antioxidant enzyme, Catalase, Mineral elements, Total anthocyanin content, Total phenol content
  • F. Aghaei, R. Seyedsharifi*, S. Farzaneh Pages 117-146

    In order to study the effects of nanoparticles and biofertilizers on chlorophyll fluorescence indices and some physiological traits of triticale (Triticosecale Wittmack) under salinity stress, a factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in the research greenhouse of Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardebili in 2021. Experimental factors included salinity (non-saline control, 35, and 70 mM NaCl), application of biofertilizers (PGPR) (biofertilizers-free control, application of Azospirilum, Pseudomonas, combined application Azospirilum and Pseudomonas) and nanoparticles foliar application (foliar application with water as control, nano iron oxide foliar application, nano silicon, combined foliar application of nano iron-silicon oxide). The results showed that both application of PGPR and foliar application of nanoparticles under non-saline condition increased quantum yield (64%), maximum fluorescence (69%), variable fluorescence (175%), chlorophyll index (48.1%), leaf nitrogen content (35.3%), leaf relative water content (49.7%) and stomatal conductance (81.4%) and grain yield per plant (44.5%) in comparison with biofertilizers-free and nanoparticles foliar application under 70 mM salt condition. Maximum of minimum fluorescence (178) and electrical conductivity (126) were obtained at the highest salinity level, i.e. 70 mM NaCl. Based on the results of this study, it seems that application of bio fertilizers and nanoparticles foliar application may improve the grain yield of triticale under salinity stress.

    Keywords: Azospirilum, plant growth promoting rhizobacteria, relative water content, silicon, stomatal conductance
  • N. Bakhtiyarinejad, M. Mombeini*, A. Bahrani, M. Mojtabaie Zamani Pages 147-167

    To evaluate the phenological stages and yield of wheat cultivars in response to the change of planting date and application of paclobutrazol, a field experiment was conducted in two years, 2020-2021 and 2021-2022, in Izeh city located in the northeast of Khuzestan, Southwest Iran. The experiment had three replications in a split factorial randomized complete block design. The main factor included planting date (November 16, December 11, and January 5) and the sub factors in the factorial form included cultivars (Karim, Mehrgan, and Chamran2) and the application of paclobutrazol (0, 60, 120 mg/L). In both years, the highest seeds/m2 (18847) belonged to Chmaran2 genotype when sown on 16 November and received 60 mg/L paclobutrazol. When the genotypes were sown in the delayed planting date of January 5, application of 60 and 120 mg/L paclobutrazol led to an increase in seed yield compared to the 0 paclobutrazol. With the application of 60 mg/L paclobutrazol, the seed yield of Chamran2 genotype was higher on the planting dates of November 16 (6941 kg/ha) and December 11 (6779 kg/ha), compared to other paclobutrazol levels. Chamran2 and Karim genotypes indicated the greatest and smallest number of days and growing degree days, respectively, in different stages of growth and development. However, these genotypes did not show significant difference in terms of biological yield, grain yield, and harvest index. When plants were sown on January 5, the length of the plant growth period from the planting to physiological maturity was reduced by 34 days compared to when sown on November 16. Overall, the effect of paclobutrazol on seed yield was positive, and the consumption of 120 mg/L paclobutrazol moderated the negative effects of the delayed planting of the examined wheat genotypes.

    Keywords: Growth regulator, Temperature requirement, Late planting date, wheat
  • E. Rezaei, M. Sam Daliri, H. R. Mobasser*, A. A. Mousavi Mirkolaei, M. Moballeghi Pages 169-184

    It is important to determine the appropriate planting density in the conditions of using old seedlings of paddy rice. For this purpose, a field experiment was conducted as a randomized complete block design at Qaemshahr, Northern Iran, in four replications and in two years, 2020 and 2021. Plant densities consisted of manual-traditional planting of up to 11 hills/m2 (with unequal planting spaces and common in the region) as control and manual-equidistant planting with 25 hills/m2 (with planting spaces of 20 × 20 cm and recommended by the Rice Research Institute of Iran) and machine-planting with 15.9, 20.8 and 20.8 hills/m2 (with planting spaces of 30 × 21, 30 × 16 and 30 × 12 cm, respectively). The paddy rice seedlings aged 45 d in manual-planting and 35 d in machine-planting. The results showed that the number of days from transplanting to flowering and flowering to maturity for machine-planting densities were greater than those of the control and 25 hills/m2 in manual-equidistant planting. The interaction effect of year × planting density was significant only for the flag leaf length and plant height. The greatest panicle length and flag leaf length were obtained when the rice plants were sown in a density of 25 hills/m2 in manual-equidistant planting. The greatest panicles/m2 and the percentage of grain-bearing spikelets were obtained when rice plants were sown by the machine. The maximum grain yield was obtained from planting density of 25 hills/m2 in manual-equidistant planting (8022 kg/ha).  The planting densities of 15.9, 20.8 and 27.8 hills/m2 in machine planting with 8034, 8236 and 8168 kg/ha grain yield ranked next as they out-yielded the control by 19%, 19%, 21% and 21%, respectively. It was concluded that machine planting with planting densities of 15.9, 20.8 and 27.8 hills/m2 is advantageous, at least when using old paddy rice seedlings.

    Keywords: Planting method, Flag leaf length, Grain yield, Planting density, Seedling with old age