فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 100، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه حسنی، محمودرضا تدین*، مجید اولیاء صفحات 1-15

    با توجه به اینکه گیاه لوبیا یام مکزیکی (Pachyrhizus erosus (L.) Urban) گیاهی جدید در ایران است می تواند به عنوان یک گیاه خوراکی دو منظوره و دفع آفات مورد استفاده قرار گیرد. لذا مطالعه حاضر به منظور تعیین بهترین تیمارهای کودی و تاثیر آن بر صفات مورفولوژیکی و عملکرد دانه گیاه لوبیا یام مکزیکی در منطقه گرم و نیمه خشک انجام گرفت. آزمایش به صورت بلوک های کامل تصادفی در شش تکرار در شهرستان کازرون اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل شاهد، کود زیستی EM (40 لیتر در هکتار)، کود آلی ویناس (80 لیتر در هکتار) و ترکیب کود زیستی- آلی بود (حد مطلوب کودی، بر پایه نیاز تغذیه ای گیاه و بر اساس نتایج آزمایشات پیشین، مشخص شد). نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تیمارهای کودی بر ارتفاع بوته، وزن تر و خشک بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد بذر در غلاف، قطر ساقه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، رنگیزه های فتوسنتزی و پروتئین دانه گیاه لوبیا یام مکزیکی در سطح احتمال 1% معنی دار بودند. نتایج مقایسه میانگین داده ها نشان داد که در تیمار ترکیبی کود آلی ویناس و کود زیستی EM وزن تر و خشک بوته (به ترتیب 67/6 گرم و 26/8 گرم)، ارتفاع بوته (56/1 سانتی متر)، تعداد بذر در غلاف (6/43 عدد)، تعداد غلاف در بوته (6/30 عدد)، عملکرد بیولوژیک (4929 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (527 کیلوگرم در هکتار)، شاخص برداشت (10/7 %)، غلظت رنگیزه های a، b و کل و کارتنوئید (به ترتیب 9/83، 3/43، 13/5 و 3/28 میلی گرم بر گرم وزن تر) و پروتئین دانه (34/1 %) نسبت به شاهد افزایش نشان دادند. همچنین قطر ساقه  بیشترین درصد تغییر را نسبت به شاهد نشان داد. نتایج آزمایش نشان دهنده برتری تیمار کود آلی و زیستی در حد مطلوب (40 و 80 لیتر در هکتار) و نیز پاسخ مثبت گیاه لوبیا یام مکزیکی نسبت به این کودها بود.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، تعداد غلاف، قطر ساقه، کلروفیل، شاخص برداشت، پروتئین دانه
  • امیر احمدی وشوایی، فائزه زعفریان*، محمد رضوانی، ایراندخت منصوری صفحات 17-32

    دو گونه توق خاردار (Xanthium spinosum) و توق معمولی (X. strumarium) به عنوان علف های هرز یک ساله در مزارع سویا و دیگر محصولات تابستانه محسوب می شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین دمای کاردینال جوانه زنی و تعیین مراحل فنولوژی این دو گونه در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. به منظور تعیین دمای کاردینال جوانه زنی بذور دو گونه توق، بذور در دماهای ثابت 5 تا 45 درجه سانتی گراد در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار در آزمایشی آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین مراحل فنولوژی دو گونه توق طی آزمایشی مزرعه ای مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی برای توق خاردار (51/3 درصد) و توق معمولی (58/1 درصد) به ترتیب در دماهای 25 و 35 درجه سانتی گراد مشاهده شد. با توجه به پارامترهای مختلف مدل دو تکه ای دمای پایه، مطلوب و سقف به ترتیب 1/44، 23/2 و 54/7 درجه سانتی گراد برای توق خاردار و 4/80، 34/6 و 48/4 درجه سانتی گراد برای توق معمولی برآورد شد. از زمان سبز شدن تا پایان بذردهی، مراحل فنولوژی از جمله سبزشدن، ساقه دهی، گلدهی، میوه دهی، رسیدگی کامل ثبت شدند. طول مرحله رشدی گونه های توق خاردار و توق معمولی به ترتیب 136 و 128 روز به طول انجامید. نتایج به دست آمده نشان داد که جوانه زنی بذر دو گونه توق در دامنه وسیعی انجام می شود و بین دمای 5 تا 45 درجه سانتی گراد جوانه می زنند و بهترین زمان کنترل این علف هرز، اواخر فصل تابستان (قبل از شروع مرحله گلدهی) است.

    کلیدواژگان: علف هرز، مراحل رشدی، رسیدگی بذر، جوانه زنی
  • اسماعیل قلی نژاد*، شهریار کاظمی، بختیار لله گانی صفحات 33-48

    به منظور بررسی ترکیب اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع روغن کاملینا در واکنش به تنش شوری و پلی آمین ها، آزمایشی در اسفندماه سال 1400 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی به صورت کشت گلدانی (هوای آزاد) با 12 تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمار تنش شوری با آب دریاچه ارومیه در سه سطح (صفر، 15، 30 دسی زیمنس بر متر) بود. تیمار محلول پاشی در چهار سطح 1- محلول پاشی با اسپرمین، 2- محلول پاشی با اسپرمیدین، 3- محلول پاشی با پوترسین و 4- شاهد (عدم محلول پاشی) بود. نتایج نشان داد با افزایش سطح تنش شوری درصد اسیدهای چرب اشباع افزایش و اسیدهای چرب غیراشباع روغن دانه کاهش یافت. همچنین تنش شوری 30 و 15 دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد به ترتیب اسیدهای چرب اشباع (6 و 4 درصد) و نسبت اسیدهای چرب اشباع به غیراشباع (9 و 6 درصد) را افزایش اما درصد روغن (17 و 9 درصد)، اسیدهای چرب غیراشباع یک پیوند دوگانه (4 و 2 درصد)، اسیدهای چرب غیراشباع چند پیوند دوگانه (3 و 1 درصد)، عملکرد روغن (62 و 21 درصد) و عملکرد دانه (52 و 10 درصد) را کاهش دادند. محلول پاشی با پلی آمین ها سبب کاهش درصد اسیدهای چرب اشباع و افزایش اسیدهای چرب غیراشباع، شاخص غیراشباع، درصد پایداری روغن، درصد روغن، عملکرد روغن و عملکرد دانه شد. بنابراین جهت تعدیل اثرات تنش شوری و بهبود ترکیب روغن و افزایش کمیت و کیفیت عملکرد دانه کاملینا، محلول پاشی با پلی آمین ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اسپرمین، اسپرمیدین، پوترسین، شاخص غیر اشباع، درصد پایداری روغن
  • محمدکاظم علیلو، محسن رشدی*، ساسان رضادوست، علی نصرالله زاده، جواد خلیلی محله صفحات 49-62

    به منظور بررسی واکنش عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز به کاربرد محرک های رشد تحت سطوح مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در روستای پیرموسی شهرستان خوی طی سال 1400 اجرا شد. آبیاری به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح آبیاری هر 8، 11 و 14 روز یکبار و ترکیبات محرک رشد به عنوان فاکتور فرعی در 5 سطح شامل مصرف اسید هیومیک همراه آب آبیاری، محلول پاشی آمینواسید، محرک ریشه زایی، پتاسیم و عدم کاربرد محرک های رشد (شاهد) بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی در سطح آبیاری 14 روز یکبار، باعث کاهش جذب عناصر ضروری گیاه همچون نیتروژن، پتاسیم و فسفر شد، همچنین باعث کاهش تعداد شاخه جانبی، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، شاخص برداشت و سطح برگ، عملکرد پروتئین و نهایتا عملکرد دانه لوبیا قرمز شد. کاربرد محرک های رشد هم در شرایط آبیاری نرمال و هم در شرایط تنش کم آبی در مقایسه با تیمار شاهد موجب افزایش صفات مورد بررسی شد. نتایج آزمایش بیانگر این موضوع بود که اثر تنش کم آبی در مرحله غلاف بندی و پر شدن دانه بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز بیشتر است و کاربرد محرک های رشد به خصوص اسید هیومیک در این مراحل با تعدیل اثر منفی تنش، عملکرد دانه بالایی نسبت به سایر محرک های رشد تولید نمود. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین دانه، در تیمار آبیاری هر 8 روز یکبار و کاربرد اسید هیومیک به ترتیب به میزان 3076 و 746 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. به نظر می رسد در بهبود خصوصیات زراعی، کیفی و فیزیولوژیک لوبیا قرمز کاربرد اسید هیومیک 95 درصد هم در شرایط آبیاری نرمال و هم در شرایط تنش می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، تنش خشکی، درصد نیتروژن، شاخص برداشت، عناصر برگ
  • فاطمه احمدلو*، سعیده اسکندری صفحات 63-76

    امروزه، کشت آگروفارستری به عنوان راهبرد کلیدی کشاورزی پایدار در راستای افزایش بهره وری استفاده از منابع محیطی و افزایش تولید توام چوب و محصول همراه برای دست یابی به درآمد بیشتر در واحد سطح روستائیان مورد توجه و استقبال محققین و کشاورزان قرار گرفته است. به منظور بررسی مزایای سیستم کشت آگروفارستری صنوبر اورامریکن کلن 92/40 (Populus euramericana 92/40) و گیاه یونجه (Medicago sativa)، آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی البرز در جنوب شهر کرج اجرا شد. تیمارها شامل کشت خالص صنوبر، کشت خالص یونجه و کشت صنوبر- یونجه بودند. مابین ردیف های صنوبر اورامریکن کاشته شده در اسفند ماه 1395، گیاه علوفه ای یونجه در اواخر پاییز 1396 مورد کاشت قرار گرفت. ارتفاع و قطر برابر سینه درختان صنوبر در پایان هر فصل رویش به مدت سه سال اندازه گیری و سپس رویش ارتفاعی، قطری و موجودی حجمی در هکتار و در سال آن محاسبه و با استفاده از آزمون تی (T) مورد ارزیابی قرار گرفت. مشخصه های ارتفاع بوته و وزن خشک یونجه به مدت سه سال اندازه گیری و عملکرد هر ساله آن به دست آمد. ارزیابی رقابتی و اقتصادی از هر یک از کشت های خالص و آگروفارستری بر اساس شاخص های نسبت برابری زمین (LER)، شاخص مجموع ارزش نسبی (RVT) و شاخص سودمندی کشت آگروفارستری (IA) انجام شد. در سال های 98 و 99، اختلاف معنی دار آماری در مشخصه های قطر برابر سینه و موجودی حجمی در کشت آگروفارستری و خالص صنوبر وجود داشت که بیشترین مقدار هر دو پارامتر در کشت خالص صنوبر بود. در سال 97، بیشترین عملکرد یونجه در کشت آگروفارستری با مقدار 11320 کیلوگرم در هکتار و در سال 98، در کشت خالص با مقدار 10928 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در همه سال های مورد مطالعه LER بیشتر از یک و بین 1/27 تا 2/39 و به طور کلی میانگین سه ساله آن 1/78 به دست آمده است. مقدار RVT با 1/6، 0/69 و 0/41 و مقادیر IA به ترتیب 6/53، 4 و 2/81 در سال های 97، 98 و 99 به دست آمد. بنابراین کشاورزان در کشت آگروفارستری صنوبر و یونجه به ترتیب 160 درصد، 69 درصد و 41 درصد افزایش درآمد نسبت به درآمد حاصل از تک کشتی صنوبر و یونجه را برای سال های 97، 98 و 99 به دست خواهند آورد.

    کلیدواژگان: بیشه زراعی، عملکرد تولید، مجموع ارزش نسبی، نسبت برابری زمین، نوع کشت
  • نیما یداللهی فارسانی، مجتبی کریمی*، محمود رضا تدین، محمد رفیعی الحسینی صفحات 77-95

    به منظور ارزیابی اثر کود های زیستی بر رنگیزه های فتوسنتزی، عملکرد، اجزای عملکرد و محتوای پروتئین دانه دو رقم نخود فرنگی  (Pisum sativum L.) تحت سطوح مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای واقع در شهرستان فارسان، در سال زراعی 1400 انجام شد. عامل اصلی شامل تیمار های آبیاری در سه سطح (آبیاری پس از50 (I1)، 75 (I2) و 100 (I3) میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A)، عامل فرعی شامل منابع مختلف کود زیستی در چهار سطح (شاهد بدون کود، کود زیستی نیتروژن (ازتوبارور1)، کود زیستی فسفر (فسفات بارور-2) و کود زیستی نیتروژن + فسفر) و عامل فرعی فرعی شامل ارقام مختلف نخود فرنگی در دو سطح (رقم ولف هلندی و رقم مجارستانی) بود. نتایج نشان داد که در رقم مجارستانی تنش خشکی ملایم، محتوای کلروفیلa و b برگ را افزایش داد ولی تنش خشکی شدید آن ها را کاهش داد. در رقم ولف هلندی هر دو سطح تنش خشکی ملایم و شدید میزان کلروفیل a و b را کاهش داد. در هر دو رقم تنش خشکی ملایم محتوای کاروتنوئید ها را افزایش داد ولی با شدت یافتن تنش خشکی از میزان کاروتنوئید ها کاسته شد. کود های زیستی به ویژه در شرایط تنش خشکی در بهبود محتوای کلروفیل a، b و کاروتنوئید ها موثر بودند. تنش خشکی عملکرد و اجزای عملکرد دانه را در هر دو رقم مورد بررسی کاهش داد ولی استفاده از کود های زیستی سبب تعدیل اثر کم آبی شد. براساس نتایج به دست آمده، بیشترین عملکرد دانه مربوط به رقم مجارستانی در شرایط آبیاری کامل (I1) و کاربرد کود زیستی نیتروژن بود. تحت شرایط تنش خشکی ملایم و شدید (I2 و I3)، نیز بیشترین عملکرد دانه به ترتیب با به کاربردن کود زیستی فسفر و تیمار تلفیقی نیتروژن + فسفر و از رقم مجارستانی به دست آمد. رقم مجارستانی در مقایسه با رقم ولف هلندی تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و عملکرد دانه بیشتری در هردو شرایط تنش و نرمال داشت، ولی وزن هزار دانه رقم ولف هلندی بیشتر بود. بنابراین، در مجموع رقم مجارستانی به ویژه در شرایط تنش خشکی کارآمدتر مشاهده شد. محتوای پروتئین دانه تحت تاثیر رقم قرار نگرفت. بیشترین درصد پروتئین دانه مربوط به تیمار آبیاری I2 و کود زیستی نیتروژن + فسفر بود. در مجموع از آنجایی که بیشتر مناطق کشور، به ویژه در سال های اخیر با تنش خشکی مواجه هستند، انتخاب ارقام مقاوم تر در برابر کم آبی و کاربرد کود های زیستی جهت کاستن از آثار سوء تنش خشکی مفید به نظر می رسند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، رقم مقاوم، کلروفیل، وزن هزار دانه
  • عسگر شیرین زاده* صفحات 97-109

    گندم نقش پر اهمیتی در الگوی غذایی بیشتر مردم جهان و ایران دارد. به طوری که، مصرف گندم در حدود 40 درصد از انرژی و پروتئین مردم ایران را تشکیل می دهد. رفع خلا عملکرد می تواند نقش پررنگی در افزایش تولید این محصول داشته باشد. اولین گام برای رفع خلا عملکرد، آگاهی از میزان کمی خلاء در یک منطقه است. به همین دلیل این پژوهش با هدف تعیین عملکرد گندم (Triticum spp. L.) و خلاء های تولید، طی دوسال زراعی (1393-1395) در شهرستان پارس آباد مغان در استان اردبیل انجام شد. برای محاسبه عملکرد واقعی علاوه بر داده های 22 ساله منابع دولتی، از اطلاعات پیمایشی 460 مزرعه تحت مدیریت کشاورزان نیز در سال های 1395-1393 استفاده شد. میانگین و حداکثر عملکرد قابل حصول با استفاده از نتایج آزمایش مزرعه ای(FLD)، آنالیز مقایسه ای کارکرد (CPA) و صدک 90ام توزیع عملکرد های رکورد محاسبه شد. بر اساس نتایج این تحقیق خلاء عملکرد مدیریتی قابل توجهی بین عملکرد قابل حصول و عملکرد واقعی (22 درصد) مشاهده شد. علاوه بر این، خلاء های ژنتیکی (یعنی خلاء ناشی از انتخاب ژنتیک) و کل در گندم،  به ترتیب 11 و 36 درصد بود. میزان افزایش تولید گندم با انتخاب ژنتیک و مدیریت زراعی بهینه، در این تحقیق، در سطح 28154 هکتار، 59 هزار تن به ارزش اقتصادی 129 میلیارد تومان برآورد شد. بر اساس نتایج این پژوهش می توان با رفع خلاء های عملکرد در منطقه مورد بررسی به پتانسیل عملکرد ژنوتیپ های گندم دست پیدا کرد.

    کلیدواژگان: عملکرد واقعی، عملکرد قابل حصول، حداکثر عملکرد قابل حصول، خلاء مدیریتی، خلاء ژنتیکی
|
  • M. Hasani, M. R. Tadayon*, M. Olia Pages 1-15

    Mexican yam plant (Pachyrhizus erosus (L.) Urban) is a new and hence less-known crop plant in Iran, with potential applicationes in food and pest control industries. Therefore, the present study was conducted to determine the best fertilizer treatments and its effect on the morphological characteristics and grain yield of Mexican yam bean plant in a semi-arid region. The experiment was carried out as a randomized complete block design with six replications in Kazeron, Fars province, south of Iran. The treatments included the control, EM biofertilizer (40 L/ha), Vinas organic fertilizer (80 L/ha), and the combination of bio-organic fertilizer (the optimum level of fertilizer was determined based on the results of previous experiments). Fertilizer treatments had a significant effect (at 1% probability level) on plant height, plant fresh and dry weight, pods/plant, grains/pod, stem diameter, grain and biological yield and harvest index, photosynthetic pigments concentration and grain protein content. The mean comparison showed that in the combined treatment of Vinas organic fertilizer and EM, the fresh and dry weight of the plant (67.6 grams and 26.8 g, respectively), the height of the plant (56.1 cm), grains/pod (6.4), pods/plant (6.3), biological yield (4929 kg/ha), grain yield (527 kg/ha), harvest index (10.7%), concentration of chlorophyll a, b, and total chlorophyll and carotenoid concentration (9.83, 3.43, 13.5 and 3.28 mg/g fresh weight, respectively), grain protein (34.1%) were more than control. Also, the stem diameter showed the greatest increase compared to the control. The results suggested the superiority of the bio-organic fertilizer treatment at the optimal level (40 and 80 L/ha) and the positive response of Mexican yam bean plant to these fertilizers.

    Keywords: Plant height, pods, plant, Stem diameter, Chlorophyll, Harvest index, Grain protein
  • A. Ahmadi Vashvaei, F. Zaefarian*, M. Rezvani, I. Mansouri Pages 17-32

    Two species of common cocklebur (Xanthium strumarium L.) and spiny cocklebur (X. spinosum) are common annual summer weeds in soybean fields and other summer crops. The current research was carried out with the aim of determining the cardinal temperatures of germination and determining the phenology stages of these two species in Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources. In order to determine the cardinal temperatures of germination of seeds of two weed species, the seeds were examined at constant temperatures of 5 to 45 °C in a completely randomized design in 4 replications in a laboratory experiment. Also, the phenology stages of two weed species were investigated in a field experiment. The highest germination% was observed for the spiny cocklebur (51.3%) and the common cocklebur (58.1%) at temperatures of 25 and 35 °C, respectively. According to the different parameters of segmented model, the base temperature, lower optimum temperature and ceiling temperature for spiny cocklebur are 1.4, 23.2 and 54.7 °C, and for common cocklebur are 4.8, 34.6 and 48.4 °C, respectively. Time from emergence to physiological maturity for the spiny cocklebur and common cocklebur were 136 and 128 days, respectively. The results suggested that seed germination of the two weed species occurs in a wide range of temperatures, i.e. of 5 to 45 °C, and the best time to control this weed is late summer (before the beginning of the flowering stage).

    Keywords: Weed, Phenological stages, Germination, Plant maturity
  • E. Gholinezhad*, Sh. Kazemi, B. Lalehgani Pages 33-48

    In order to investigate the profile of saturated and unsaturated fatty acids of camellia oil in response to salinity stress and polyamines, an experiment was conducted in March 2022 in a factorial layout based on a completely randomized design as pot culture (open air) with 12 treatments and 3 replications. The salinity stress treatment applied using Urmia Lake water at three levels (0, 15, 30 dS/m). Foliar treatment carried out in 4 levels, including 1- Foliar spraying with Spermine, 2- Foliar spraying with Spermidine, 3- Foliar spraying with Putrescine and control (no foliar spraying). The results showed that with the increase of salinity stress level, the percentage of saturated fatty acids increased but the unsaturated fatty acids of grain oil decreased. Also, the salinity stress of 30 and 15 dS/m increased the saturated fatty acids (6 and 4%, respectively) and the ratio of saturated to unsaturated fatty acids (9 and 6%, respectively), but decreased the percentage of oil (17 and 9%, respectively), monounsaturated fatty acids (4 and 2%, respectively), polyunsaturated fatty acids (3 and 1%, respectively), reduced oil yield (62 and 21%, respectively) and grain yield (52 and 10%, respectively) compared to the control. Foliar spraying with polyamines decreased the percentage of saturated fatty acids and increased the percentage of unsaturated fatty acids, unsaturated index, oil stability percentage, oil percentage, oil yield and grain yield. Therefore, foliar-applied polyamines are proven suitable to mitigate the salinity stress and improve oil composition and increase the quantity and quality of camellia grain yield.

    Keywords: Oil stability percentage, Putrescine, Spermidine, Spermine, Unsaturation index
  • M. Kazem Alilou, M. Roshdi*, S. Rezadust, A. Nasrolahzadeh, J. Khalili Mahaleh Pages 49-62

    The study aimed to investigate the response of bean yield and yield components to  the application of growth stimulants under different irrigation levels. A field experiment was conducted in the Khoy, Northwest of Iran. The experiment was conducted as a split-plot design using a randomized complete block design (RCBD) in three replications. Irrigation was the main factor in three levels, including once every 8, 11, and 14 days and growth stimulating compounds as subfactors in 5 levels, including the use of humic acid with irrigation water, amino acid foliar spraying, rooting stimulant, potassium, and no growth stimulants (control). Drought stress (irrigating once every 14 days) led to the reduction of the absorption of essential plant elements such as nitrogen, potassium, and phosphorus, as well as decrease in the lateral branches/plant, grains/pod, hundred-seed weight (HSW), harvest index (HI), leaf area index (LAI), protein yield, and grain yield. Application of growth stimulants both under normal irrigation conditions and under drought stress increased the examined traits, compared to the control treatment. The results indicated that the impact of mild drought stress during the pod development and grain filling stages has a more pronounced effect on the yield and yield components of red kidney beans. Application of growth stimulants, particularly humic acid, during these stages mitigates the adverse effects of stress and leads to a notably higher grain yield compared to other growth stimulants. The highest grain yield (3076 kg/ha) and protein yield (746 kg/ha) were achieved at the presence of irrigating every 8 days and the application of humic acid. It appears that the use of humic acid can be highly effective in enhancing the agronomic, qualitative, and physiological attributes of red kidney beans, contributing up to 95% improvement under both normal irrigation and stress conditions.

    Keywords: Drought stress, Harvest index, Humic acid, Nitrogen percentage, Leaf elements
  • F. Ahmadloo*, S. Eskandari Pages 63-76

    Today, agroforestry production systems as viable strategy for sustainable agriculture, is appreciated by both researchers and farmers, as it increases the efficiency of natural resources uses and may enhance the combined production of wood and crop products and hence income of the rural communities. In order to investigate the benefits of the agroforestry system of Euramerican poplar (Populus euramericana clone of 92/40) and alfalfa fodder plant (Medicago sativa), an experiment was carried out in the form of Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications at the Alborz Research Station in the south of Karaj, Iran. The treatments included poplar pure culture, alfalfa pure culture, and poplar-alfalfa mixed culture. Alfalfa plants were planted between the rows of poplar (Populus euramericana clone of 92/40) which were planted in March 2015 at a distance of 3 × 4 m, in late autumn 2016. The height and diameter at breast height (DBH) of the poplar trees were measured at the end of each growing season for three consecutive years, and then the annual increment in growth of height, diameter and stem volume (m3/ha) were calculated and evaluated using the T-Test. The plant height and dry weight of alfalfa were measured for the three years and its total annual fodder dry mass yield was obtained. Competitive and economic evaluation of each of the pure and agroforestry cultivations was done based on the indices of land equality ratio (LER), relative value total (RVT) and advantage index (IA). In 2019 and 2020, there was a statistically significant difference in the DBH and stem volume in pure and agroforestry cultivations, indicating the highest values for both parameters in pure poplar culture. In 2018, the highest alfalfa fodder dry mass yield was obtained in agroforestry cultivation with 11320 kg ha-1 but the highest alfalfa fodder dry mass in 2019 (with 10928 kg ha-1) belonged to its pure cultivation. In all the studied years, LER was greater than one and ranged from 1.27 to 2.39, with the three-year average being 1.78. The values for RVT in 2018, 2019, and 2020 were 1.6, 0.69 and 0.41 and those for IA were 6.53, 4, and 2.81, respectively. Therefore, adopting agroforestry by cultivation of poplar and alfalfa will enable the farmers to receive 160%, 69%, and 41% increases in income compared to the income from pure cultivation of poplar and alfalfa for the years 2018, 2019 and 2020, respectively.

    Keywords: Agroforestry, Production performance, Relative value total, Land equality ratio, Type of cultivation
  • N. Yadollahi Farsani, M. Karimi*, M. R. Tadayon, M. Rafieiolhossaini Pages 77-95

    In order to study the effects of nitrogen and phosphorus biofertilizers on photosynthetic pigments, grain yield, yield components and grain protein content of two pea (Pisum sativum L.) varieties under different irrigation regimes; a split-split plot experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications at a field in Farsan, southwestern Iran, in 2021. The main plots were allocated to irrigation treatments including: irrigation after 50, 75 and 100 mm (I1, I2 and I3, respectively) cumulative evaporation from class A evaporation pan and the sub plots were allocated to different sources of biofertilizers treatments including: control (no biofertilizer application), Azotobarvar-1(nitrogen), Phosphatebarvar-2 (phosphorus) and Azotobarvar-1 + Phosphatebarvar-2 (nitrogen + phosphorus). Sub-sub plots were allocated to two varieties of peas (Majarestani and Wolfholland). Results showed that in Majarestani variety mild drought stress increased chlorophyll a and b contents, but severe drought stress decreased them. In Wolfholland variety, both mild and severe drought stress decreased chlorophyll a and b contents. In both varieties, mild drought stress increased carotenoid contents, but severe drought stress decreased them. Biofertilizers were effective in improving chlorophyll a, b and carotenoid contents, particularly under drought stress conditions. The drought stress reduced the grain yield and yield components of both pea varieties but application of biofertilizers moderated the effects of drought stress. The highest value of grain yield was obtained from the Majarestani variety when grown under full irrigation conditions (I1) and nitrogen biofertilizer application. Under the mild and severe drought stress (I2 and I3), the highest value of grain yield was obtained from Majarestani variety in the presence of phosphorus and nitrogen + phosphorus biofertilizer application, respectively. Majarestani variety outranked the Wolfholland in terms of  pods/plant, grain/pod and grain yield under both stress and normal conditions, but the latter variety indicated a greater 1000-grain weight. Therefore, Majarestani variety is a more suitable cultivar, particularly under drought stress conditions. Grain protein percentage was not affected by variety. The highest percentage of grain protein content was achieved with I2 irrigation and nitrogen + phosphorus biofertilizer treatments, averaged over the examined varieties. To conclude, given the prevalence of water scarcity in the semi-arid regions of Iran’s type, further examinations of more drought resistant varieties such as Majarestani and application of biofertilizers may prove suitable for reducing the adverse effects of drought stress.

    Keywords: 1000 - grain weight, Chlorophyll, Drought stress, Resistant variety
  • A. Shirinzadeh* Pages 97-109

    Wheat has an important role in food production of the world and Iran as well. It provides around 40 percent of energy and protein intake of Iran’s people. Closing yield gap can increase wheat production. The first step of closing yield gap is to quantify the yield gap at a given region or country. The objective of this research was to determine wheat (Triticum spp. L.) yields and production during the two cropping years (2013-2015) in the Parsabad Moghan in Ardabil province, northwest of Iran. To calculate the actual yield, a 22-year of official data and 460 farms under the management of farmers during 2014-2016 were used. The average and maximum attainable yield was estimated using field experiment results (FLD), comparative performance analysis (CPA) and the 90th percentile of record yield distribution. Based on the results of this research, a significant management yield gap was observed between attainable and actual yield (22%). In addition; genetic (i.e., gaps due to genetic selection) and total gaps in wheat were 11% and 36%, respectively. The increase in wheat production with the genetic selection and optimal crop management for the studied 28154 ha was estimated to be approximately 59000 tons with an economic value of 2.59 million dollars. Based on the results of this research, the yield potential of wheat genotypes can be achieved by closing yield gaps in the study area.

    Keywords: Actual yield, Attainable yield, Maximum attainable yield, Management gap, Genetic gap