فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 66 (زمستان 1402)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 66 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس جعفری نیا، محسن مرادیان، نادر ترکاشوند* صفحات 5-39

    یکی از مهم ترین رویدادهای فکری در جهان اسلام ظهور اندیشه سلفی گری است. این جریان به عنوان یک نظام (اعتقادی، مذهبی) هویتی خاص دارد، که با دوقطبی کردن جهان اسلام می تواند ضمن مخدوش کردن وحدت اسلامی، ثبات جوامع اسلامی را برهم زده و از این طریق امنیت کشورهای اسلامی را با چالش مواجه کند. در این میان، عراق با موقعیت حساس و وابستگی های متقابل با جمهوری اسلامی ایران، یکی از معدود کشورهایی است که از بدو شکل گیری ایده سلفی و سلفی گری درگیر آن بوده است.بر اساس نتایج به دست آمده وضعیت ایران در مواجهه با جریان های تکفیری در حالت تهاجمی خفیف بوده و نشان می دهدکه؛ نیاز به حداکثر استفاده از فرصت های محیطی و با اتکا به نقاط قوت برای مقابله با تهدیدات سلفی و بهبود وضعیت فعلی اقدام نماید. این تحقیق باهدف دستیابی به راهبردهای مقابله با تاثیر تهدیدهای سلفی گری در عراق بر امنیت نظامی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی انجام شده است.مولفه های تاثیر تهدیدهای سلفی گری در عراق بر امنیت نظامی ایران پس از مطالعات کتابخانه ای تدوین و در مورد تایید آن از خبرگان امر، نظرخواهی گردیده و مولفه ها و شاخص ها مورد ارزیابی واقع شده است. سپس به منظور بررسی وضعیت موجود و اهمیت آن ها پرسش نامه تنظیم و بین افراد جامعه توزیع و داده های موردنیاز جمع آوری گردیده است که در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد تجزیه وتحلیل و بررسی قرارگرفته و در ادامه با استفاده از روش سوآت راهبردها تعیین و درنهایت با استفاده از روش تاپ سیس این راهبردها اولویت بندی شده است.ه است.

    کلیدواژگان: امنیت نظامی، جمهوری اسلامی ایران، تهدید، سلفی گری
  • علی میرزائی کهق*، علیرضا سخاوت بنیس، ابراهیم قربانی صفحات 41-61
    امروزه نقش موثر فناوری های نوین در کنترل و پایش مرزها برای همگان روشن و پرواضح است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی شیوه های نوین پایش مرز با تاکید بر فناوری انجام شد. این مطالعه از نظر هدف کاربردی، از لحاظ روش آمیخته و از لحاظ گرد-آوری آمار و اطلاعات به صورت میدانی و از طریق مصاحبه و ابزار پرسشنامه تهیه شد. مشارکت کنندگان پژوهش در بخش کیفی شامل 18 نفر از خبرگان پلیس مرزبانی فراجا، پلیس هوا فراجا و پلیس پهپاد فراجا بوده که به روش قضاوتی هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. جامعه آماری بخش کمی کارشناسان پلیسهای تخصصی فراجا، فرماندهی مرزبانی، هوافراجا و پهپاد فراجا و به تعداد 72 نفر بوده که به صورت تمام شمار به عنوان اعضای نمونه آماری بخش کیفی انتخاب و به پرسشنامه محقق ساخته روا و پایای تحقیق پاسخ دادند. در تحقیق حاضر به جهت تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل مضمونی در بستر نرم افزار MAXQDA و برای تحلیل توصیفی و استنباطی داده های حاصل از بخش کمی از نرم افزار SPSS استفاده گردید. یافته ها منجربه شناسایی 29 مضمون پایه ای، 15 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر در جهت شناسایی شیوه های نوین پایش مرز با تاکید بر فناوری های نوین گردید. نتایج نشان داد که مضامین فراگیر شناسایی شده در قالب شیوه های 1- هوایی، 2- اپتیکی و 3- الکترونیکی، می توانند نقش بسزایی در پایش مرز داشته و پیش‏بین های مناسبی برای پایش فناورانه مرزهای جمهوری اسلامی ایران تلقی گردند.
    کلیدواژگان: فناوری نوین، پایش، مرز، کنترل
  • علیرضا عالی پور* صفحات 63-92
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی مولفه های مرجعیت علمی در علوم و فناوری دریایی کشور می باشد.

    روش

    این پژوهش از نوع آمیخته بوده و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش تعداد 8 نفر از افراد صاحب نظر در حوزه علوم دریایی بودند که با استفاده از روش تحلیل محتوا مقوله های مرجعیت علوم و فناوری دریایی مشخص گردیدند. در بخش کمی پژوهش و در یک جامعه آماری شامل استادان و صاحب نظران خبره در علوم دریایی، کارشناسان علوم دریایی در سازمان بنادر و دریانوردی و فرماندهان نیروی دریایی به تعداد 160 نفر بودند که نمونه گیری  به صورت تصادفی طبقه ای انجام گرفت، رتبه بندی مقوله ها در نمونه آماری مورد بررسی قرار گرفته و با کمک نرم افزار آماری لیزرل یافته ها مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده شش مقوله اصلی مرجعیت علوم و فناوری دریایی شامل سیاست گذاری ویژه در علوم و فناوری های دریایی، داشتن متولی مشخص در حوزه دریا، فرهنگ دریایی، رویکرد فرایندی در مرجعیت علوم و فناوری دریایی، تمدن دریایی و دیپلماسی دریایی می باشد.

    نتیجه گیری

    6 مقوله اصلی به همراه 26 مقوله فرعی دیگر در قالب الگوی شبکه ای مرجعیت علمی در علوم و فناوری دریایی ارائه گردیدند که در صورت عملیاتی شدن این الگو انتظار رسیدن ایران به مرجعیت علوم و فناوری دریایی در گام دوم انقلاب میسر می باشد.

    کلیدواژگان: دریا، مرجعیت علمی، علوم و فناوری دریایی
  • ابوالقاسم گل خندان*، صاحبه محمدیان منصور صفحات 93-124
    هدف

    سواری رایگان ناشی از صادرات تسلیحات به این موضوع اشاره دارد که کشورهای صادرکننده تسلیحات می توانند با صدور سلاح و تجهیزات نظامی به کشورهای متحد نظامی خود، از طریق بهره مندی از اثرات خارجی امنیتی مثبت اعمال شده توسط این کشورها، هزینه های نظامی خود را کاهش دهند. در این راستا، هدف اصلی این مقاله بررسی سواری رایگان ناشی از صادرات تسلیحات بین کشورهای عضو ناتو به عنوان بزرگ ترین پیمان نظامی جهان طی دور ه ی زمانی 2018-1995 می باشد.

    روش

    روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است که در قسمت توصیف از روش اسنادی استفاده شده و بخش تحلیل متکی بر مفاهیم اقتصادسنجی است. برای نیل به هدف تحقیق، تاثیر صادرات تسلیحات بین کشورهای عضو ناتو بر هزینه های نظامی این کشورها در کنار سایر عوامل موثر، به صورت مدل های پانل ایستا و پانل پویا مدل سازی شده است.

    یافته ها

    نتایج تجربی با استفاده از برآوردگرهای اثرات ثابت (FE) و گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) نشان می دهد که صادرات تسلیحات کشورهای عضو ناتو به سایر کشورهای عضو این پیمان، اثر منفی و معناداری بر هزینه های نظامی داشته است. بر اساس سایر نتایج، دیگر عوامل موثر بر هزینه های نظامی کشورهای ناتو از معناداری و علامت انتظاری لازم برخوردار می باشند که نشان دهنده استحکام نتایج است.

    نتیجه گیری

    صادرات سلاح به کشورهای متحد نظامی، ضمن ایجاد درآمدهای ارزی، می تواند از طریق ایجاد اثرات خارجی امنیتی مثبت، باعث کاهش هزینه های نظامی و تخصیص مجدد این هزینه ها به سایر بخش های محرک رشد اقتصادی شود.

    کلیدواژگان: سواری مجانی، هزینه های نظامی، صادرات تسلیحات، اثرات خارجی امنیتی، داده های پانل
  • رضا شاملو* صفحات 125-151
    هدف
    فضای سرشار از عدم قطعیت، پیچیده و مبهم تاثیر مستقیمی در میدان جنگ دارد؛ زیرا باعث ازدست رفتن روحیه ی نظامیان و سربازان و حتی شهروندان شده و تهدیدی واقعی برای نیروهایی است که در شرایط سخت جنگی به نبردشان ادامه می دهند. این مقاله به بررسی مفاهیم غبار و اصطکاک در جنگ از منظر یکی از نظریه پردازان نظامی به نام «کلاوزویتس» پرداخته است و  شناسایی و تبیین عوامل و عناصر تشکیل دهنده غبار و اصطکاک در نبرد های امروزی هدف این تحقیق است.
    روش
    این پژوهش آمیخته و از حیث هدف، کاربردی و به صورت موردی در حوزه جنگ انجام شده است. جامعه آماری خبرگان، کلیه اساتید و فرماندهان نظامی می باشد که در این حوزه فعالیت داشته و به صورت گلوله برفی تعداد 21 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسش نامه های مربوطه بین جامعه آماری به صورت تمام شمار توزیع و با استفاده رویکرد دلفی فازی، 12 مولفه شناسایی و اولویت بندی شدند.
    یافته ها
    مفهوم غبار یا اصطکاک در جنگ به دشواری تصمیم گیری در میانه درگیری ها اشاره دارد. تصمیمات فرماندهان جنگی در حالت ابهام و عدم قطعیت نمی تواند تصمیمات صحیحی باشد؛ زیرا آنان برای پیروزی در جنگ و داشتن عملکردی قوی و مطمئن، باید به تصویر کلی و صحیحی از صحنه نبرد دست پیدا کنند.
    نتیجه گیری
    عواملی همچون تهدیدات فضای سایبر، عدم اطلاعات و یا اشباع اطلاعاتی، معایب فناوری و انقلاب در امور نظامی موجب خلق ابهام، عدم قطعیت و غبار و اصطکاک مدنظر کلاوزویتس در جنگ های امروزی می گردد.
    کلیدواژگان: جنگ، اصطکاک، غبار، نظریه کلاوزویتس
  • سید اسدالله حجازی، شهرام روستایی، زهرا حیدری* صفحات 153-187

    موقعیت استراتژیک ایران در منطقه خاورمیانه و حضور مداوم تهدیدات خارجی، اتخاذ تمهیدات مختلف در حفظ و حراست از مراکز حیاتی و مهم کشور امری ضروری می باشد. استان کرمانشاه مرکزیت غرب کشور را دارا می باشد و راه اصلی ارتباطی کشور با همسایه های غربی محسوب می گردد. با توجه به نقش این استان در غرب کشور، لزوم توجه به پتانسیل های ژئومورفولوژیکی و بهره گیری از آنها برای ایجاد مکان های مناسب با رویکرد پدافند غیرعامل یک نیاز ضروری می باشد که در این تحقیق به صورت جامع مورد تحلیل و واکاوی قرار گرفته است برای انجام پژوهش از مدل تلفیقی تصمیم گیری چند معیاره ANP) DAMATEL) با هدف مقایسه معیارها و انتخاب بهترین مدل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جهت پردازش داده از نرم افزار Super Decision که مبتنی بر مدل ANP است، استفاده و ضریب اهمیت هریک از فاکتورها در نرم افزار ARCGIS با لایه مورد نظر بدست آمد. نتایج تحقیق نشان می دهد بر اساس عوامل ژئومورفولوژیکی مساحت پهنه ی مطلوب برای مکان گزینی مراکز حیاتی و حساس منطقه در بخش شمال و شمال غربی نسبت به مناطق جنوبی و غرب بیشتر است. به عبارتی، ویژگی های ژئومورفولوژیکی منطقه در بخش شمالی و شمال غرب به گونه ای است که این مناطق شرایط مطلوب تری نسبت به مناطق غربی و جنوبی برای انتخاب مکان بهینه مراکز حساس و مهم دارا می باشند.

    کلیدواژگان: مراکز ثقل (حیاتی و حساس و مهم)، ارزیابی ژئومورفولوژیکی، مکان یابی، منطقه مرزی کرمانشاه
  • خلیل کولیوند*، علی ستاری خواه، محمد سپهری صفحات 189-218
    هدف

    اسرائیل از ابتدای انقلاب اسلامی به دنبال کنترل و محدودسازی ج.ا ایران و در صورت امکان تغییر نظام در ایران بوده و پس از امتحان کردن راه های مختلف از جنگ سخت تا نفوذ نرم برای مقابله با ایران، به شیوه نوین جنگ یعنی ماهیت ترکیبی آن روی آورده، ازاین رو مقاله حاضر به دنبال شناسایی و ترسیم سناریوهای فراروی جنگ ترکیبی اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران در افق 1407 است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی اکتشافی است که بر پایه روش آینده پژوهی سناریونویسی با هفت گام انجام شده است. نمونه آماری پژوهش 17 نفر از اساتید دانشگاه های نیروهای مسلح، فرماندهان و مدیران در مشاغل راهبردی است و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی با بهره گیری از روش های ذهن انگیزی و مصاحبه با خبرگان بود.

    یافته ها

    در این مقاله ضمن استفاده از روش سناریوپردازی، چهار سناریو آینده پیرامون جنگ ترکیبی اسرائیل علیه ج.ا ایران ترسیم شده که این سناریوها با توصیف چهار طرح سناریویی روایت شده اند.

    نتیجه گیری

    در سناریو حمله های سایبر-الکترونیک، تهدیدهای سایبری متوجه زیرساخت های کشور روایت شده است. در سناریو تهاجم فرهنگی، هجمه جنگ نرم اسرائیل علیه ایرانیان به تصویر کشیده شده است. سناریو جنگ سخت، ترسیم سخت افزارگونه جنگ در ائتلاف با آمریکا را ترسیم می کند و سناریو قدرت بازدارندگی ج.ا.ایران و ناتوانی در تحمیل جنگ ترکیبی، توان پدافندی کشور را در مقابله با جنگ ترکیبی را در افق 1407 توصیف می کند.

    کلیدواژگان: سناریوپردازی، اسرائیل، جمهوری اسلامی ایران، جنگ ترکیبی
  • علی نیازی* صفحات 219-249
    مقاله حاضر، حاصل کار پژوهشی و از دسته تحقیقات کاربردی است که با هدف تبیین چالش های تدوین آئین نامه های عملیات مشترک و راه های برون رفت از آن ها نگارش شده، جامعه آماری شامل اسناد و مدارک و 15 تن از خبرگان ارتش و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بوده که به روش تمام شمار نمونه گیری شده اند. روش تحقیق؛ توصیفی - موردی و داده های آن با ترکیبی از روش های کتابخانه ای و میدانی و با ابزارهای فیش برداری از اسناد و مدارک، مصاحبه با صاحب نظران و توزیع پرسشنامه گردآوری شده است. داده های کیفی با روش کیفی و داده های کمی با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس تجزیه و تحلیل شده اند. برخی از مهم ترین یافته های تحقیق شامل: عدم فهم و درک معنایی، مفاهیم و تعاریف مشترک از آئین نامه و حدود آن و رابطه بین آئین نامه، رهنامه، استراتژی (راهبرد)، دستورالعمل، بخشنامه، اساسنامه، سیاست و تدبیر؛ نبود رهنامه راهبردی و عملیاتی نیرویی؛ فقر منابع در حوزه عملیات مشترک؛ عدم وجود دانش کافی در خصوص نیروی مشترک و عملیات مشترک بین تدوین گران؛ عدم وجود دکترین بالادستی؛ وجود چالش های تدوین آئین نامه های نیرویی؛ کمبود نیروی انسانی مسلط و توانمند در حوزه نیروی مشترک و عملیات مشترک؛ فرهنگ سازمانی ضعیف در کار گروهی و مشترک؛ تعارض سازمانی به جای فرصت، تهدید است؛ انحصاری بودن تدوین آئین نامه در معاونت تربیت و آموزش؛ عدم استفاده کامل از خرد جمعی؛ تعصب نیرویی و... هستند. در پایان، برای رفع چالش ها 12 پیشنهاد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: چالش ها، تدوین، آئین نامه های عملیات مشترک، برون رفت
  • محمد احدی، محمد رستمی* صفحات 251-276
    هدف
    دستیابی به راهبردها و راهکارهای مقابله با تهدیدات فرانو نظامی امنیتی در جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر رهنمودهای امامین انقلاب
    روش
    توصیفی - تحلیلی و ترکیبی (کیفی کمی) با رویکرد اکتشافی که برای انجام آن علاوه بر استفاده از مطالعه اسنادی و مصاحبه ساختارمند با خبرگان از ابزار پرسشنامه 5 گزینه ای طیف لیکرت شامل 82 شاخص استفاده شده و جامعه آماری شامل 40 نفر می باشد که پس از آزمون های روایی و پایایی با استفاده از تکنیک سوات پردازش شده است.
    یافته ها
    در قالب راهبردها و راهکارهای تدوین شده در دو بعد قدرت افزایی و قدرت سازی جهت رسیدن به قدرت برتر در منطقه موردتوجه قرارداد.
    نتیجه گیری
    در بعد قدرت افزایی اگر نوعی موازنه در حوزه منطقه ای به موازات تاثیرگذاری بر معادلات نظامی امنیتی از طریق بهره برداری از موقعیت راهبردی، ایجاد و بهره گیری از قدرت نهضت های آزادی بخش انجام دهد در آن شرایط بسیاری از مخاطره ها و تهدیدات منطقه ای ایران کاهش می یابد. در بعد قدرت سپاری راهبردهای تدوین شده با مدنظر قرار دادن دفاع همه جانبه بر موارد ذیل تاکید دارد: تکیه بر اقتدار فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی)، تقویت انسجام درونی در کلیه سطوح، خوداتکایی در تمام زمینه ها با جهش تولید، تکیه بر بسیج مردمی، شناسایی و مقابله با تهدیدات فرانو و ایجاد زیرساخت های لازم برای مقابله با آن ها و توجه به دفاع همه جانبه می باشد.
    کلیدواژگان: راهبرد، تهدیدات فرانو، مقابله، امنیت ملی
  • فضل الله نوذری، محمد احدی، مجید زین الدینی، غلامرضا نصیرپور* صفحات 277-310
    هدف

    هند و چین به عنوان دو قدرت با وزن ژئوپلیتیکی بالا شناخته می شوند که کنش ژئوپلیتیکی آن ها در سایر حوزه های جغرافیایی نیز به چشم می خورد. در این میان یکی از حوزه های جغرافیایی مهم که صحنه رقابت ژئوپلیتیکی این دو کشوراست، منطقه آسیای جنوب غربی است. هدف از این پژوهش تبیین بسترهای بسترهای رقابت ژئوپلیتیکی هند و چین در جنوب غرب آسیا و ارائه یک مدل پیشنهادی در این زمینه است.

    روش

    این پژوهش با روش کیفی و رویکرد توصیفی - تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و پرسش نامه به دنبال بررسی الگوی نظری حاکم بر رقابت ژئوپلیتیکی دو کشوردر جنوب غرب آسیا است. در راستای این پژوهش دوازده نظریه و رویکردی که توسط اندیشمندان شناخته شده در حوزه جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک ارائه شده است مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه با مطالعه آن نظریه ها بیش از 50 شاخص تاثیرگذار بر رقابت ژئوپلیتیکی احصاء گردیده است. سپس با بهره گیری از تکنیک دلفی و با استفاده از پرسش نامه غربالگری شاخص های تاثیرگذار بر رقابت ژئوپلیتیکی دو کشور انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که 15 شاخص تاثیر گذار در رقابت ژئوپلیتیکی دو کشور در آسیای جنوب غرب عبارتند از: تنگه های استراتژیک موجود در منطقه، موقعیت های استراتژیک، موقعیت های ارتباطی، خطوط انتقال منابع معدنی، راه های مواصلاتی دریایی، تلاش برای سیادت منطقه ای، کسب موقعیت سیاسی، عمق استراتژیک، کدهای ژئوپلیتیک، ژئوپلیتیک انرژی، دسترسی به راه های تجاری، تامین و حفظ منافع اقتصادی پایدار، رقابت بر سر منابع معدنی، رقابت بر سر قدرت نظامی و معاهدات دفاعی - امنیتی با قدرت های بزرگ و منطقه ای. همچنین شاخص های احصاء شده در چهار بعد جغرافیای دسترسی، سیاسی، اقتصادی و نظامی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    شناخت دقیق بسترهای رقابت ژئوپلیتیکی هند و چین در جنوب غرب آسیا، امکان سیاست گذاری صحیح جمهوری اسلامی ایران در قبال دو قدرت یاد شده را در منطقه را مشخص می کند.

    کلیدواژگان: هند، چین، آسیای جنوب غرب، رقابت ژئوپلیتیک
|
  • Abbas Jafarinia, Mohsen Moradian, Nader Torkashvand * Pages 5-39

    One of the most important factors of sedition in the Islamic world is the emergence of Salafist thought. This current, as a system (belief and religion), has a special identity that, by polarizing the Islamic world, while distorting Islamic unity, can upset the stability and balance of Islamic societies and thus the security of Islamic countries by Faces a challenge. Iraq with its sensitive and geoplotical of position of deep interdependencies with Iran. According to the results, the situation of the Islamic Republic of Iran in the face of takfiri currents in a state of aggression is mild and shows that; it is necessary to take maximum advantage of environmental opportunities and rely on strengths to deal with emerging environmental threats and improve the current state of regional defense performance. This study aims to achieve strategies to deal with the impact of salafism threats in Iraq on the military security of the Islamic republic of Iran. The present study is an application-developmental and descriptive method. Components of the impact of salafism threats in Iraq on military security, after studying the library and compiled for approval by experts, the components and indicators have been evaluated. Then, in order to evaluate the current situation and their importance, a questionnaire was prepared and distributed among the members of the community and the required data were collected. The descriptive statistics and inferential statistics section were analyzed and then using the SWOT method. Strategies are determined and finally prioritized using TOPSIS method.

    Keywords: Military Security, Islamic Republic of Iran, Threat, Salafism
  • Ali Mirzaee Kahagh *, Alireza Sekhavatbenis, Ebrahim Ghorbani Pages 41-61
    The main pillar of national security is to have borders with stable security. This study was prepared in terms of practical purpose, in terms of mixed methods and in terms of collecting statistics and information in the field and through interviews and questionnaire tools. The research participants in the qualitative part included 18 experts from the Faraja border police, Faraja air police and Faraja drone police who were selected by a purposeful judgment method. The data collection tool was a semi-structured interview. The statistical community of the quantitative part of the experts of Faraja specialized police, border guard command, Faraja air force and UAV and there are 72 people who were selected as the members of the statistical sample of the qualitative part and answered the valid and valid questionnaire of the researcher. In this research, the thematic analysis method was used in MAXQDA software to analyze the qualitative data, and SPSS software was used for the descriptive and inferential analysis of the data obtained from the quantitative part. The findings led to the identification of 29 basic themes, 15 organizing themes and 3 comprehensive themes in order to identify new border monitoring methods with emphasis on new technologies. The results showed that the universal themes identified in the form of 1- aerial, 2- optical and 3- electronic methods can play a significant role in border monitoring and are suitable predictors for the technological monitoring of the borders of the Islamic Republic of Iran. be considered
    Keywords: New Technology, Monitoring, Border, Control
  • Alireza Alipour * Pages 63-92
    Objective

    The reason for the current research is to distinguish the components of scientific authority in marine science and technology of the nation

    Methodology

    This research is mixed exploratory(quantitative and subjective) and has been done by survey methods. The statistical population in the qualitative part of the inquiry were eight members. In the quantitative part of the research, sampling of a statistical population of 180 people including professors and experts in marine sciences, Ports and Maritime Organization marine science experts and naval commanders was randomly done. The classification of the categories within the statistical test was explored, and in addition, the discoveries were analyzed with the assistance of Lisrel software.

    Findings

    The discoveries of the investigation showed the six fundamental categories of the authority of marine science and technology, counting extraordinary approaches in marine science and technology, having a particular trustee within the field of the ocean, sea culture, a process approach within the specialist of marine science and technology, maritime civilization and maritime discretion.

    Originality: 

    These 6 primary categories together with 26 other subcategories were displayed within the frame of an organized show of scientific authority in marine science and technology

    Keywords: Sea, Scientific Authority, marine science, technology
  • Abolghasem Golkhandan *, Sahebe Mohammadian Mansoor Pages 93-124
    Objective

    Free riding in arms exports refers to the phenomenon wherein arms-exporting countries can reduce their military spending by exporting arms and military equipment to their allies. This allows them to benefit from the positive security effects created by these countries. The main objective of this article is to analyze the occurrence of free riding in arms exports among NATO countries, which is considered the largest military treaty in the world, during the period from 1995 to 2018.

    Methodology

    The research method used is descriptive and analytical. The description part utilizes the Document method, while the analysis part relies on econometric concepts. In order to achieve the research purpose, the impact of arms exports between NATO member countries on their military expenditure, along with other influential factors, has been modeled using static panel and dynamic panel models.

    Findings

    Empirical results using fixed effects (FE) and generalized method of moments (GMM) estimators show that arms exports from NATO member countries to other member countries of this treaty had a significant negative effect on military expenditure. Other results also indicate that other factors affecting the military expenditures of NATO countries are significant and have the expected sign, which confirms the robustness of the results.

    Originality: 

    it can be said that exporting weapons to allied military countries not only generates foreign exchange earnings but also reduces military expenditure. This reduction allows for the reallocation of these costs to other sectors that stimulate economic growth through the creation of positive security externalities effects.

    Keywords: Free Riding, Military Expenditure, Arms Exports, Security Externalities Effects, Panel Data
  • Reza Shamloo * Pages 125-151
    Objective
    The space full of uncertainty, complex and ambiguous has a direct impact on the battlefield; Because it has caused the loss of morale of the military and soldiers and even citizens and is a real threat to the forces that continue to fight in difficult war conditions. Article examines the concepts of dust and friction in war from the perspective of one of the military theorists named "Clausewitz", identifying and explaining the factors and elements that make up dust and friction in today's battles is the goal of research.
    Method
    Research is mixed and applied and it has been done as a case in the field of war. The statistical population of experts is all professors and commanders who have been active in this field, 21 people were selected as a sample in the form of snowball, the relevant questionnaires were distributed among the statistical population in full and fuzzy Delphi approach, 12 The components were identified and prioritized.
    Findings
    The concept of dust and friction in war refers to the difficulty of making decisions in battlefield. The decisions of war commanders in a state of ambiguity and uncertainty cannot be correct decisions; Because in order to win the war and have a strong and reliable performance, they must get complete and correct picture of the battle scene.
    Conclusion
    The factors such as threats of cyber space, lack or saturation of information, technological disadvantages and revolution in military affairs cause ambiguity  uncertainty and dust and friction in today's wars.
    Keywords: war, Friction, Dust, Clausewitz theory
  • Hseyed Asadallah Hejazi, Shahram Rostaee, Zahra Heidari * Pages 153-187

    Given Iran's ongoing role in the Middle East and the constant threat of external threats, it is imperative that I must take action on the critical and important steps for my country Of the measures that can prevent the occurrence of malignancies Choosing the right place the activity in which the ability of a particular region, the existence of appropriate and sufficient land and its consistency with other urban and rural land uses is analyzed to select suitable locations the desired application. locationsting critical and sensitive centers using geomorphological parameters, this research has used questionnaire design through survey studies and interviews with geomorphological experts about factors affecting the selection of critical centers. Then ratings based on the weights of criteria for each factor were identified. Finally, data layers of the region such as slope map, slope direction, elevation, line maps, distance from urban and rural centers, Distance from the river, fault maps, geological maps(1:100000) Climatic Parameters , Aerial photo with scale(1/55000) , Landsat satellite imagery ETM, TM, MMS and Google Earth are used to identify the landforms point addresses have been collected and converted into rasters and multiplied by the weights of the criteria, the suitable locations have been chosenthe research tools are surveyed topographic maps, geology and satellite and aerial images of the area as well as interviews with experts identifying the effective factors in locating critical and important centers with emphasis on passive defense And after identifying them using ANP DAMATE to compare the criteria has been analyzed.

    Keywords: Centers of gravity critical, sensitive, important, Geo-morphological evaluation, Locating, Kermanshah border area
  • Khalil Koulivand *, Ali Satarikhah, Mohammad Sepehri Pages 189-218
    Objective

    Since the beginning of the Islamic Revolution, Israel has sought to control and limit Iran's influence and, if possible, to change Iran, and after trying different ways from hard-war to soft influence, it has turned to a new way of war, i.e. its hybrid nature, hence the article. The present is seeking to identify and draw scenarios for the combined war of Israel against the Islamic Republic of Iran in the horizon of 2029.

    Methodology

    The current research is an exploratory description in terms of its practical purpose and in terms of its nature and method, based on the seven-step scenario writing future research method. The statistical sample of the research is 17 professors of armed forces universities, commanders and managers in strategic jobs, and information was collected in a library and field form using brainstorming methods and interviews with experts.

    Findings

    In this article, while using the scenario method, four future scenarios have been drawn around Israel's combined war against Iran, and these scenarios have been narrated by describing four scenario plans.

    Originality: 

    In the scenario of cyber-electronic attacks, cyber threats against the country's infrastructure have been narrated. In the scenario of cultural invasion, Israel's soft war attack against Iranians is depicted. The hard-war scenario draws the hardware-like drawing of the war in alliance with America, and the scenario of Iran's deterrence power and the inability to impose a combined war describes the country's defense ability in dealing with a combined war in the horizon of 2029.

    Keywords: Scenario Planning, Israel, Islamic Republic of Iran, Hybrid War
  • Ali Niazi * Pages 219-249
    Objective
    This article is the result of a research work that was written with the aim of explaining the challenges of developing joint operation regulations and the ways out of them.
    Method
    The research method is the type of applied research, the descriptive – case research method and its mixed approach.
    Findings
    The statistical population includes documents and 15 experts of the army and armed forces of the Islamic Republic of Iran, who were sampled using the full number method. Experts and distribution of the questionnaire have been collected, Qualitative data have been analyzed using Qualitative methods and quantitative data have been analyzed using SPSS software.
    Conclusion
    Some of the most important results of the research include the lack of understanding and understanding of the meaning, common concepts, and definitions of the regulations and their limits and the relationship between the regulations, doctrine, strategy, instructions, policy, and planning; lack of strategic and operational force doctrine; lack of resources in the field of joint operations; Lack of sufficient knowledge about joint forces and joint operations among editors; Absence of higher doctrine; the existence of challenges in drafting force regulations; lack of competent human resources in the field of joint forces and joint operations; Weak organizational culture in teamwork and joint work; Organizational conflict is a threat instead of an opportunity; The exclusivity of drafting regulations in the department of Education and Training; Failure to fully use collective wisdom; Force bias and ...
    Keywords: Challenges, Compilation, joint operation regulations, way out
  • Mohammad Ahadi, Muhammad Rostami * Pages 251-276
    Objective
    To achieve strategies and solutions to deal with paramilitary security threats in the Islamic Republic of Iran by emphasizing the guidelines of the Imams of the Revolution.
    Method
    Descriptive-analytical and combined (qualitative and quantitative) with an exploratory approach, in addition to document study and structured interviews with experts, a 5-option Likert scale questionnaire including 82 indicators was used and the statistical population included 40 people, after Validity and reliability tests have been processed using the SWAT technique.
    Findings
    In the form of strategies and solutions developed in the two dimensions of power enhancement and power building in order to achieve superior power in the region concerned by the contract.
    Conclusion
    In terms of increasing power, if some kind of balance in the regional sphere is done in parallel with influencing the military and security equations by exploiting the strategic position, creating and taking advantage of the power of liberation movements, then many regional risks and threats of Iran will be reduced. In the aspect of empowerment, the strategies developed by considering all-round defense emphasize the following: Relying on the authority of the Supreme Commander-in-Chief, strengthening internal cohesion at all levels, self-reliance in all fields with a jump in production, relying on popular mobilization, identifying and confronting threats. Farano and creating the necessary infrastructure to deal with them and pay attention to all-round defense
    Keywords: Strategy, Emerging (Evolving) threats, confrontation national security
  • Fazlollah Nozari, Mohammad AHADI, MAJID Zeineddini, Gholamreza Nasirpour * Pages 277-310
    Objective

    India and China are known as two powers with high geopolitical weight, whose geopolitical action is visible in other geographical areas as well. Meanwhile, one of the important geographical areas that is the scene of geopolitical competition between these two countries is the Southwest Asia region.

    Method

    This research, with a qualitative method and a descriptive-analytical approach, and using library resources and a questionnaire, seeks to investigate the theoretical model governing the geopolitical competition of two countries in Southwest Asia. Then, by using the Delphi technique and using a questionnaire, the indicators affecting the geopolitical competition of the two countries were screened.

    Findings

    The results of this research show that 15 influential indicators in the geopolitical competition of two countries in Southwest Asia are: strategic straits in the region, strategic positions, communication positions, mineral resource transmission lines, road maritime transportation, striving for regional sovereignty, gaining political position, strategic depth, geopolitical codes, geopolitics of energy, access to trade routes, securing and maintaining stable economic interests, competition for mineral resources, competition for military power and defense-security treaties with major and regional powers. In addition, the calculated indicators were placed in the four dimensions of access, political, economic and military geography.

    Conclusion

    A detailed understanding of the geopolitical competition between India and China in Southwest Asia will determine the possibility of the correct policy of the Islamic Republic of Iran towards the two mentioned powers in the region.

    Keywords: India, China, Southwest Asia, geopolitical competition