فهرست مطالب

پژوهش در طب ورزشی و فناوری - پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه پژوهش در طب ورزشی و فناوری
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهزاد محمدی اورنگی، رسول یاعلی*، محمدتقی اقدسی صفحات 1-11

    هدف از تحقیق حاضر مقایسه تاثیرپذیری تبحر حرکتی از وضعیت تغذیه در رده های سنی مختلف مردان (کودکان، نوجوانان و جوانان) بود. جامعه آماری تحقیق برای کودکان کلیه دانش آموزان سنین 10-7 سال، برای نوجوانان کلیه دانش آموزان 15-12 سال و برای جوانان کلیه دانشجویان 20-18 سال دانشگاه تهران به غیراز دانشجویان تربیت بدنی بود. نمونه تحقیق در هر یک از گروه های سنی 90 نفر بود؛ که از 4 مدرسه ابتدایی و 4 مدرسه دبیرستان شهر تهران و دانشجویان پسر دانشگاه تهران به روش خوشه ای هدفمند انتخاب شدند. پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و مقایسه ای بود و ابزار اندازه گیری تن سنجی و آزمون برونینکس- اوزرتسکی بود. نتایج تحقیق نشان داد بین گروه های سوءتغذیه، تغذیه متوسط و تغذیه مناسب در تبحر حرکتی سنین نوجوانانی و بزرگ سالی تفاوت معناداری وجود نداشت اما بین گروه های تبحر حرکتی سنین کودکان تفاوت معنادار بود. علاوه بر این بین تبحر حرکتی گروه های سنی مختلف تفاوت معناداری نبود. با توجه به این نتایج به نظر می رسد وضعیت تغذیه بر تبحر حرکتی تاثیر دارد و این مسئله در تحقیق حاضر در سنین کودکی مشاهده شد؛ بنابراین کودکان آسیب پذیرترین قشر در این زمینه محسوب می شوند و توجه به وضعیت تغذیه کودکان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به نظر می رسد، تمرینات هوازی با شدت های مختلف سبب بهبود سطوح SOD و TNF-α میشود، گرچه شدت تمرین در تمرینات تناوبی عامل موثری در تغییرات سطوح هر دو متغیر بوده است.

    کلیدواژگان: تبحر حرکتی، وضعیت تغذیه، کودکان، نوجوانان، جوانان
  • نفیسه سادات شاه امیری، محمدعلی سلیمان فلاح*، فواد فیض الهی صفحات 12-31

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرین ثبات مرکزی با و بدون کنزیوتیپ برعوامل بیومکانیکی موثر بر سندروم متقاطع تحتانی زنان است. 36 زن 30 تا 40 ساله مبتلا به عارضه ی سندروم متقاطع تحتانی به صورت در دسترس و تصادفی به سه گروه 12 نفری با تیپ، بدون تیپ و کنترل تقسیم شدند. برای اندازه گیری شیب لگن، دامنه ی حرکتی ران و زانو، قدرت ایزومتریک فلکسورها و اکستنسورهای ران و زانو، استقامت عضلات شکم، انعطاف پذیری اکستنسورهای ستون فقرات، استقامت عضلات ناحیه ی مرکزی بدن به ترتیب از اینکلاینومتر، گونیامتر، دینامومتر، آزمون فلکشن تنه، آزمون راست کننده ی تنه و آزمون پلانک به طرفین تنه استفاده شد. برای ارزیابی فرضیات پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس و در صورت مشاهده ی اختلاف معنی دار از مقایسه ی چندگانه ی میانگین ها به وسیله ی آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. تفاوت بین گروه با تیپ و کنترل در شیب لگن، دامنه ی حرکتی همسترینگ، راست رانی، قدرت فلکسور زانو و ران و اکستنسور ران معنی داربود (0.05≥p) . تفاوت بین گروه بدون تیپ و کنترل در شیب لگن، دامنه ی حرکتی راست رانی، اکستنسورهای ستون فقرات معنی داربود (0.05≥p). تفاوت بین گروه تمرین با و بدون کنزیوتیپ در دامنه ی حرکتی همسترینگ، سوئزخاصره، قدرت فلکسور زانو و ران، اکستنسور و اداکتور ران، استقامت عضلات شکمی، ناحیه ی مرکزی معنی دار بود (0.05≥p). نتایج نشان داد که انجام تمرین با تیپ نقش موثری در کاهش عارضه ی سندروم متقاطع تحتانی داشته است، لذا پیشنهاد می شود از تیپ به عنوان روشی غیر تهاجمی و کم هزینه همزمان با تمرین استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرین ثبات مرکزی، کنزیوتیپ، عوامل بیومکانیکی، سندروم متقاطع تحتانی
  • محمد یوسفی*، حمیدرضا زنگوئی صفحات 32-42

    زانوی پرانتزی و ضربدری شایع ترین تغییر شکل های پاسچرال مفصل زانو می باشند. به منظور اندازه گیری این ناهنجاری ها، از زاویه کوادریسپس استفاده می شود. روش های اندازه گیری این زاویه به دو دسته تهاجمی و غیرتهاجمی تقسیم می گردد. هدف از این مطالعه بررسی پایایی درون/ بین آزمونگر روش غیرتهاجمی آنالیز لندمارک های بدن برای اندازه گیری زاویه کوادریسپس می باشد. هفده آزمودنی مرد (سن: 7/1 ± 40/23 سال، قد: 41/6 ± 32/176 سانتی-متر، وزن: 6/14 ± 25/72 کیلوگرم و شاخص توده بدنی: 38/1 ± 33/22 کیلوگرم بر مترمربع) در این تحقیق شرکت نمودند. سیستم آنالیزور لندمارک های بدنی از یک قلم (فرستنده) و دوربین (گیرنده) که هر دو مجهز به سنسور IR هستند تشکیل شده است. موقعیت های آنتروپومتریک خار خاصره ای قدامی فوقانی، اپی کندیل داخلی و خارجی فمور، برجستگی درشت نئی و قوزک داخلی و خارجی مچ پا برای تشخیص و محاسبه وضعیت زاویه کوادریسپس مورد استفاده قرار گرفت. برای تشخیص پایایی درون و بین گروهی از مدل دو طرفه ی مختلط ضریب همبستگی درون گروهی بر روی توافق مطلق برای پیدا کردن میزان اعتبار درون/ بین آزمونگرها استفاده شد. نتایج نشان داد که پایایی درون آزمونگر برای تکنسین اول 0.83؛ تکنسین دوم 0.81 و تکنسین سوم 0.8 می باشد. علاوه براین، پایایی بین آزمونگر نیز 0.85 به دست آمد. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که روش آنالیز لندمارک های بدن پایایی مناسب برای استفاده در استخراج ناهنجاری های مفصل زانو دارد. لذا می توان پیشنهاد کرد که در کنار سایر روش های غیرتهاجمی از این سیستم نیز استفاده گردد.

    کلیدواژگان: پایایی، زاویه Q، زانوی پرانتزی، زانوی ضربدری، سیستم BLA
  • علی برزگری*، سعید نقیبی، سمانه صفایی، محمدحسن دشتی خویدکی، آناهیتا صالحی صفحات 43-56

    هدف از این مطالعه مقایسه دو شیوه تمرین هوازی بر سطوح SOD وTNF-α در بافت قلب رت های مبتلا به دیابت صورت گرفت. 40 سر رت نر نژاد ویستار ده هفته ای به صورت تصادفی در چهار گروه 10 تایی کنترل سالم، دیابت، دیابت+MIT و دیابت+HIT قرار گرفتند. گروه تمرینی شدت متوسط، 5 جلسه در هفته به مدت 8 هفته روی نوارگردان به مدت 60 دقیقه و با سرعت 25 متر در دقیقه و گروه تمرینی شدت بالا نیز 5 جلسه در هفته به مدت 8 هفته با زمان تمرین 60 دقیقه و با سرعت 34 متر در دقیقه دویدند. بافت قلب رت ها جهت تعیین میزان تغییرات SOD و TNF-α با استفاده از روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی تفاوت بین گروهی متغیرها از آزمون های آماری تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0≥P استفاده شد. نتایج نشان داد که اختلاف معناداری در سطوح TNF-α و SOD بافت قلب رت ها میان چهار گروه پژوهش وجود داشت (001/0≤P) میزان سطوح TNF-α در گروه تمرینیHIT نسبت به گروه دیابتی نیز کاهش معناداری را نشان داد (001/0= P) در صورتی که این تغییرات در گروه تمرینی MIT نسبت به گروه دیابت کاهش غیرمعنادار بوده است (117/0= P) میزان سطوح SOD میان گروه های تمرینی  MITوHIT نسبت به گروه دیابتی نیز افزایش معناداری را نشان دادند (001/0= P). به نظر می رسد، تمرینات هوازی با شدت های مختلف سبب بهبود سطوح SOD و TNF-α می شود، گرچه شدت تمرین در تمرینات تناوبی عامل موثری در تغییرات سطوح هر دو متغیر بوده است.

    کلیدواژگان: دیابت، HIT، MIT، SOD، TNF-α
  • عادل دنیایی*، مصطفی رحیمی، فاطمه سادات نبوی صفحات 57-67

    کمبود ویتامین D با بسیاری از اختلالات عروقی ارتباط دارد؛ همچنین به دلیل وابسته بودن پاسخ های سختی شریانی به فعالیت بدنی و تغذیه، هدف بررسی ارتباط پاسخ سختی شریانی، متعاقب فعالیت استقامتی و مصرف گلوکز با سطوح پایه ویتامین D در زنان و مردان غیرفعال بود. تحقیق از نوع مداخله ای و کارآزمایی بود و نمونه آماری را 88 نفر مرد و زن غیرفعال با دامنه سنی 20 تا 45 سال تشکیل دادند. سختی شریانی به وسیله دستگاه VaSera-VS-2000 اندازه گیری شد همچنین ویتامین D خون و ترکیب بدن نیز مورد ارزیابی قرار گرفت، سپس آزمودنی ها 30 دقیقه با 65% حداکثر ضربان قلب فعالیت و پس از 30 دقیقه از اتمام فعالیت مقدار 75 گرم گلوکز مصرف کردند و 60 دقیقه پس از اتمام مصرف گلوکز نیز سختی شریانی دوباره اندازه گیری شد، همچنین قند خون در طی چهار مرحله اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معناداری (0.05≥P) استفاده شد . بین سطوح پایه ویتامین D و تغییرات شاخص CAVI (Cardio-ankle vascular index) به فعالیت بدنی و مصرف گلوکز در زنان ارتباط منفی و معنی دار (0.01=P)  و (559/0 =R) و در مردان ارتباط مثبت و معنی داری (0.05=P) و (413/0=R) وجود دارد. همچنین آزمون تحلیل واریانس مکرر با کواریانت قرار دادن مقادیر پایه ویتامین D در دو مرحله اندازه گیری شاخص CAVI در هر دو گروه زنان و مردان کاهش معنی دار نشان داد (0.05≥P)  به نظر می رسد سطوح پایه ویتامین D در پاسخ عروقی به فعالیت بدنی و مصرف گلوکز می تواند موثر باشد و عامل جنسیت نیز در نوع پاسخ افراد موثر است، با توجه به تحقیقات بسیارکم، نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه ضروری است. نتیجه گیری به نظر می رسد، تمرینات هوازی با شدت های مختلف سبب بهبود سطوح SOD و TNF-α میشود، گرچه شدت تمرین در تمرینات تناوبی عامل موثری در تغییرات سطوح هر دو متغیر بوده است.

    کلیدواژگان: سختی شریانی، ویتامین D، گلوکز، فعالیت بدنی
  • مجید کاشف*، مارال رامز، اعظم احمدی صفحات 68-88

    برآورد شده است که تا سال 2035، بیشتر از 130 میلیون فرد بزرگسال از انواع مختلف بیماری های قلبی عروقی رنج خواهند برد. بنابراین شناخت پاتوژن های بیماری های قلبی و بررسی درمان های جدید بسیار اهمیت دارد. همچنین، علی رغم پیشرفت مداوم در تشخیص بیماری، آموزش بیماران و مدیریت عوامل خطرآفرین، انفارکتوس عضله قلب (MI)  یکی از رایج ترین علل ناخوشی، بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر در سطح جهان است. رخ داد های همراه با MI به مقدار زیادی پیچیده است و با تغییرات متابولیکی و بیوشیمیایی سریع مشخص می شود. تمرین ورزشی یک استراتژی موثر برای محافظت از قلب است که اثرات نامطلوب MI و ایسکمی/ خون رسانی مجدد (I/R) را از طریق سازوکاری که پیش آماده سازی ورزشی نامیده می شود،کاهش می دهد. مسیرهای سیگنالینگ متعدد پیش آماده سازی ورزش در کاهش آسیب های قلبی ناشی از MI یکی از موضوعاتی است که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. در این مقاله به برخی از عوامل مشارکت کننده در محافظت قلبی ناشی از ورزش از جمله تغییرات میتوکندریایی، تغییرات متابولیکی، سازگاری های عروقی ، ظرفیت آنتی اکسیدانی، پروتئین های شوک گرمایی، سطح سیکلواکسیژناز، کانال های پتاسیمی حساس به ATP، آدنوزین، پروتئین کیناز C، هموئوستاز کلسیم و کلوتو پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: انفارکتوس قلبی، پیش آماده سازی، تمرین ورزشی
  • رسول اسلامی*، نواب آبنما صفحات 89-102

    هدف از پژوهش حاضر  بررسی تاثیر مکمل بتا هیدروکسی بتا متیل بوتیرات در فرم اسید آزاد ((HMB-FA) بر شاخص های آسیب عضلانی پس از مسابقه فوتبال بود.24 فوتبالیست مرد (میانگین سنی 3±23 سال، شاخص توده بودنی 2±8/22 کیلوگرم بر متر مربع) داوطلبانه به عنوان نمونه آماری این پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 12 نفره مکمل و دارونما تقسیم  شدند. دراین تحقیق آزمودنی ها در یک میکروسیکل هفتگی فوتبال با دو مسابقه شرکت کردند. آزمودنی های گروه مکمل روزانه سه گرم HMB-FA در طی میکروسیکل هفتگی فوتبال مصرف کردند. نمونه های خون در هفت مرحله (قبل از مصرف مکمل، قبل از مسابقه اول، بلافاصله بعد از مسابقه اول، 24 ساعت بعد از مسابقه اول، قبل از مسابقه دوم، بلافاصله بعد از مسابقه دوم و  24 ساعت بعد از مسابقه دوم) گرفته شد. غلظت پلاسمایی کراتین کیناز (CK) و لاکتات دهیدروژناز (LDH)  با روش الایزا اندازه گیری شد. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون آماری فریدمن، ویلکاکسون، کروسکال-والیس و یو من ویتنی با سطح معنی داری 05/0≥ p انجام شد.  پس از مصرف مکمل کاهش معنی دار سطح پلاسمایی لاکتات دهیدروژناز (درزمان های قبل و بعد از مسابقه اول) و کراتین کیناز(در زمان های بلافاصله بعد از مسابقه اول و قبل از مسابقه دوم) مشاهده شد (برای همه، 05/0≥ p) مصرف مکمل HMB-FA شاخص های آسیب عضلانی را کاهش داد که این برای ریکاوری از آسیب های ناشی از تمرین و مسابقات طی یک میکروسیکل مسابقه ضروری است. بعلاوه، مصرف مکمل HMB-FA نتایج دیگری نیز ممکن است داشته باشد که از جمله می توان به کاهش خستگی عصبی عضلانی، کاهش پاسخ التهابی و بازسازی سریع عضله اسکلتی اشاره کرد که نیازمند مطالعات بیشتر است.

    کلیدواژگان: آسیب عضلانی، کراتین کیناز، لاکتات دی هیدروژناز، HMB-FA، مسابقه فوتبال
  • رضا خزائی*، منصور صاحب الزمانی، عبدالحمید دانشجو صفحات 103-119

    اختلالات وضعیتی فعالیت عضلات را مختل کرده و منجر به اختلال عملکرد مفاصل می شود و از آنجایی که حفظ عملکرد مفصل شانه نیازمند هماهنگی دقیق و به موقع وارد عمل شدن عضلات است،که در نتیجه تغییر در سطح فعالیت عضلانی اختلال حرکتی ایجاد می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر 8 هفته برنامه ی تمرینی حرکات اصلاحی با فیزیوبال، و کینزیوتیپ و ماندگاری این اثرات پس از 4 هفته بر فعالیت الکتریکی عضلات منتخب کمربند شانه ای پسران جوان مبتلا به سندرم متقاطع فوقانی بوده است. جامعه آماری تحقیق حاضر را 45 نفر از پسران (گروه شاهد سن 75/0±00/17، قد 01/2±93/163، وزن 51/6±20/65، توده بدنی 76/2±10/25، گروه حرکات اصلاحی با فیزیوبال سن 88/0±93/16، قد 85/6±66/161، وزن 09/10±40/63،توده بدنی 04/3±82/26 و گروه حرکات اصلاحی با کینزیوتیپ سن 92/0±00/17، قد 25/7±53/161، وزن 81/6±86/62، توده بدنی 84/3±88/27) مبتلا به سندرم متقاطع فوقانی تشکیل دادند. برنامه تمرینات ویژه بر اساس مطالعات انجام شده به مدت 8 هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 40 تا 60 دقیقه زیر نظر آزمونگر اجرا شد. جهت اندازه گیری فعالیت الکتریکی عضلات، فرد در حالت دمر حرکات چرخش خارجی، چرخش داخلی و اکستنشن شانه را انجام داده و به ترتیب حداکثر انقباض ارادی عضلات تراپزیوس، رومبویدوس و سراتوس آنتریور بوسیله دستگاه EMG ثبت شد. پس از 4 هفته از پایان دوره تمرین،آزمون ها مجددا تکرار شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که میزان فعالیت الکتریکی عضلات پس از هشت هفته تمرین در هر دو گروه آزمایشی در پس آزمون به طور معناداری بهتر از پیش آزمون است (گروه حرکات اصلاحی با فیزیوبال (سراتوس انتریور: 001/0=p ، % 14/17، تراپزیوس میانی : 001/0=p ، % 79/15، رومبویید ماژور: 001/0=p ، % 81/14،) گروه حرکات اصلاحی با کینزیوتیپ (سراتوس انتریور:001/0=p ، % 14/17،تراپزیوس میانی : 001/0=p ، % 62/21، رومبویید ماژور: 001/0=p ، % 00/20،) و همچنین نتایج تحقیق پیشرفت معنی داری در آزمون ماندگاری نسبت به پیش آزمون در هر دو آزمایشی نشان داد (گروه حرکات اصلاحی با فیزیوبال (سراتوس انتریور: 001/0=p ، % 60/8، تراپزیوس میانی :001/0=p ، % 90/7،رومبویید ماژور: 001/0=p ، % 40/7،)گروه حرکات اصلاحی با کینزیوتیپ (سراتوس انتریور: 001/0=p ، % 60/8تراپزیوس میانی 001/0=p ، % 20/16 و رومبویید ماژور: 001/0=p ، % 00/8). با در نظر گرفتن نتایج تحقیق حاضر میتوان بیان کرد که برنامه تمرینات اصلاحی با کینزیوتیپ و فیزیوبال، بر روی فعالیت الکتریکی عضلات منتخب کمربند شانه ای (عضلات سراتوس انتریور،تراپزیوس میانی و رومبویید ماژور) تاثیر مثبتی دارد و این اثرات حتی پس از 4 هفته ماندگار است. پیشنهاد می شود از این برنامه تمرینات اصلاحی برای پسران نوجوان مبتلا به سندرم متقاطع فوقانی جهت بهبود وضعیت عضلات کمربند شانه ای آنها استفاده شود.

    کلیدواژگان: فعالیت الکتریکی، تمرینات اصلاحی، کینزیوتیپ، فیزیوبال، ماندگاری
  • نگین گیل سمائی، سید صدرالدین شجاع الدین، حسن صادقی* صفحات 120-134

    شیوع آسیب های ورزشی در ورزش های رزمی بالا است. آسیب های رایج در تکواندو بیشتر در اندام های تحتانی اتفاق می افتد. هدف تحقیق حاضر مقایسه تاثیر یک دوره تمرینات پلایومتریک با و بدون تمرینات کششی بر داینامیک والگوس زانو،انعطاف پذیری و متغیرهای عملکردی زنان تکواندوکار نخبه در معرض آسیب رباط متقاطع قدامی بود. 45 تکواندوکار زن 15-25 سال نخبه در معرض آسیب رباط متقاطع قدامی در این تحقیق شرکت کردند. داینامیک والگوس زانو در حرکت اسکوات با نرم افزار KINOVEA ، انعطافپذیری با آزمون بالا آوردن مستقیم پا و شاخص های عملکردی با تست های وای بالانس، پرش لی سه گام و سیستم امتیازدهی خطای فرود پیش و پس از هشت هفته تمرینات پلایومتریک همراه با تمرینات کششی اندازه گیری شدند.پس از آن داده های حاصل از تست های پیش و پس آزمون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون آنالیز واریانس یکراهه ((000/0=p) داینامیک والگوس زانو غالب، (000/0=p) داینامیک والگوس زانو غیر غالب، (003/0=p) بالا آوردن مستقیم پای غالب، پرش لی سه گام و (000/0=p) آزمون امتیازدهی خطای فرودنشان داد که تفاوت معنی داری بین نتایج دادهای هر سه گروه وجود دارد (05/0≥P).  همچنین با توجه با اندازه اثرگزارش شده  هر متغیر در هر گروه نشان داده شد که برتری متعلق به گروه تمرینات پلایومتریک همراه کشش بود. تمرینات پلایومتریک همراه با کشش تاثیر معناداری در کاهش ریسک آسیب و افزایش انعطاف پذیری و عملکرد تکواندوکاران زن نخبه در معرض آسیب رباط متقاطع قدامی داشت. با توجه به اندازه اثر بالای گزارش شده برای گروه تمرینات پلایومتریک همراه کشش پیشنهاد می شود که از این مداخلات برای کاهش ریسک آسیب و افزایش عملکرد تکواندوکاران مورد استفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: تمرینات پلایومتریک، تمرینات کششی، داینامیک والگوس زانو، انعطاف پذیری، عملکرد، رباط متقاطع قدامی
  • غزال محمدقلی پور اقدم، محمدحسین علیزاده، هومن مینونژاد*، الهام شیرزاد صفحات 135-147

    وظایف حرکتی عصبی-شناختی، ارتباط موثری بر هماهنگی عملکرد ورزشی و آسیب های اسکلتی عضلانی دارد. بقایای تغییرات شناختی پس از جراحی بازسازی رباط صلیبی قدامی موجب تغییرات بیومکانیکی زانو شده و می تواند ریسک آسیب ثانویه را افزایش می دهد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی و مقایسه کینتیکی ورزشکاران با سابقه بازسازی رباط صلیبی قدامی و ورزشکاران بدون آسیب بود. در مطالعه ی پیش رو در مجموع 30 فوتبالیست مرد حرفه ایشامل15 ورزشکار با سابقه بازسازی رباط صلیبی قدامی بعد از بازگشت به بازی و 15 ورزشکار سالم، شرکت کردند. آزمودنی ها حداقل 5 فرود قطره ای با مداخله شناختی در تصمیم گیری نقطه فرود برروی صفحه نیرو انجام دادند. حداکثر نیروی عکس العمل زمین، زمان رسیدن به ثبات و مرکز فشار با شاخص طول مسیر در لحظه فرود محاسبه شد. برای مقایسه ی متغیرها از آزمون یو من ویتنی استفاده شد. ازنظر آماری ، تفاوت معناداری در چهار متغیر: میانگین حداکثر مسیر حرکت مرکز فشار (04/ 0 = p)، حداکثر میانگین نیروی عمودی عکس العمل زمین در بهترین فرودها (01/ 0 = p)، حداکثر میانگین نیروی عمودی عکس العمل زمین در کل فرودها (01/ 0 = p  ) و حداکثر میانگین نیروی داخلی-خارجی عکس العمل زمین در بهترین فرودها (03/ 0 = p) وجود داشت، اما در متغیر حداکثر زمان رسیدن به ثبات در همه کلاس های فرود (05/ 0 > p) از نظر آماری معناداری مشاهده نشد. به نظر می رسد اختلال در تصمیم گیری با مداخله ی شناختی در طول مرحله پرواز، ریسک آسیب دیدگی مجدد را در افراد باسابقه بازسازی رباط صلیبی افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: عصبی-شناختی، آسیب، بازسازی رباط صلیبی قدامی، فوتبال
|
  • Behzad Mohamadi Orangi, Rasoul Yaali*, MohammadTaqi Aghdasi Pages 1-11

    The aim of this study was to Compare Effectiveness motor proficiency of the nutritional status on men in different age groups ((children, adolescents and young adults)), respectively. Statistical Society study was for children all student ages 10-7 years, for adolescents all student ages 15-12 years and for Youth of all students 20-18 of Tehran University except the student physical education. The sample was 90 people in each of the age groups, the four elementary schools and four high schools in Tehran and Tehran University male students were chosen by cluster sampling. This study was a descriptive survey and comparison measurement was test of instruments anthropometric and Brvnynks- Oseretsky. The results showed that among malnutrition, moderate nutrition and proper nutrition in adolescence and adulthood motor proficiency was not statistically different ages but among children ages motor proficiency were significantly different. In addition, no significant difference between motor proficiency age groups. It seems due to the impact of nutritional status on motor proficiency, and this issue was observed in this study at an early age; therefore, children are the most vulnerable in this context and considering the nutritional status of children is very important.

    Keywords: Motor Proficiency, Nutritional Status, Children, Adolescents, Youth
  • Nafise-Sadat Shahamiri, MohammadAli Soleiman-Fallah*, Foad Feizolahi Pages 12-31

    The aim of this study is the effect of one period core stability exercise with and without kinesio taping on biomechanical effective factors in lower cross syndrome on female. 36 female between 30 to 40 were randomly divided in to 3 groups (control, with taping and without taping).  each group consist 12 participant. To measure Pelvic slope, Hip and Knee ROM, Isometric strength of flexors and extensors, Abdominal muscle endurance, Flexibility of spine extensors, Endurance of core muscles, respectively was used Inclinometer, Goniometer, Dynamometer, Body flection test, Body straightening test and Planck test to the side. To evaluate research hypotheses, if there is a significant difference between them we was used analysis of covariance test and multiple comparison in averages with post hoc bonferroni test. The result of the survey indicate that  difference between taping and control groups were significant in pelvic slope, hamstring and rectus femoris flexibility, knee and hip flexors muscle strength )p≥0/05(. Difference between without taping and control groups were significant in pelvic slope, rectus femoris and spine extensors flexibility (p≥0/05(. Difference between with and with out taping groups were significant in hamstring and iliopsoas flexibility, knee flexors, hip flexors, extensors, adductors strength, core muscles endurance  p≥0/05 . The results show that training with taping has an effective role on reducing lower cross syndrome. So it is suggested that taping can be used as an non-aggressive and low-cost method at the same time with exercise.

    Keywords: Core Stability Exercise, Kinesiotaping, Biomechanical Factors, Lower Cross Syndrome
  • Mohammad Yousefi*, Hamidreza Zanguie Pages 32-42

    Genovarum and Genovalgum are the most common postural deformities of the knee joint. A quadriceps angle is used to measure these anomalies. Methods of measuring this angle are divided into two categories: invasive and non-invasive. The purpose of the present research was to study the inter/intra rater reliability of the non-invasive Body Landmarks Analyzer method for measuring of the quadriceps angle. Seventeen males (Age: 23.40 ± 1.7 years, height: 176.32 ± 6.41 cm, weight: 72.25 ± 14.6 kg, and BMI: 22.33 ± 1.38, kg/m2). participated in this study. Body landmarks analyzer system consists of a pen (sender) and camera (receiver), both of which are equipped with IR sensors. Anatomical Landmarks of the ASIS, medial and lateral epicondyle, tibial tuberosity, and medial and lateral malleolus were used to diagnose and calculate the quadriceps angle position. Intra-class correlation coefficient (ICC) two-way mixed model on absolute agreement was used to identify the inter/intra raters’ reliability. The results showed that the intra-rater reliability for the first technician was 0.83; The second technician is 0.81 and the third technician is 0.8. In addition, the inter-rater reliability was also 0.85. Therefore, it can be stated that the Body Landmark Analyzer method has good reliability for use in the extraction of knee joint abnormalities. Therefore, it can be suggested that this system be used along with other non-invasive methods.

    Keywords: Reliability, Q angle, Genovarum, Genovalgum, BLA system
  • Ali Barzegari*, Saeid Naghibi, Samaneh Safayi, Mohammadhasan Dashti Khovidaki, Anahita Salehi Pages 43-56

    The purpose of this study was to compare two methods of aerobic exercise on the levels of SOD and TNF-α in the heart tissue of diabetic rats. 40 male Wistar rats aged ten weeks were randomly divided into four groups of 10: healthy control, diabetes, diabetes+MIT and diabetes+HIT. The moderate intensity training group ran 5 sessions per week for 8 weeks on the treadmill for 60 minutes at a speed of 25 meters per minute, and the high intensity training group also 5 sessions per week for 8 weeks with a training time of 60 minutes and at a speed of 34 meters per minute. The heart tissue of rats was examined to determine the amount of changes in SOD and TNF-α using ELISA method. To investigate the difference between groups of variables, one-way analysis of variance and Tukey's post hoc statistical tests were used at the significance level of P≥0.05. The results showed that there was a significant difference in the levels of TNF-α and SOD in the heart tissue of rats among the four research groups (P≤0.001). The levels of TNF-α in the HIT training group also showed a significant decrease compared to the diabetic group (P=0.001), While these changes in the MIT exercise group compared to the diabetes group was a non-significant decrease (P=0.117), the amount of SOD levels between the MIT and HIT exercise groups also showed a significant increase compared to the diabetic group (P=0.001). It seems, aerobic exercise with different intensities can improve SOD and TNF-α levels. Although the intensity of exercise in periodic exercise has been an effective factor in changing the values of both variables.

    Keywords: Diabetes, MIT, HIT, SOD, TNF-α
  • Adel Donyaei*, Mustafa Rahimi, Fatemeh sadat Nabavi Pages 57-67

    vitamin D deficiency is associated with many cardiovascular disorders. Arterial stiffness responses also depend on nutritional and exercise. Therefore, the study aimed to investigate the relationship between arterial stiffness response after glucose uptake and exercise with baseline levels of vitamin D in inactive men and women.The present study was an analysis correlation study, and the subjects were 88 inactive men and women with an age range of 20 to 45 years. Vitamin D, body composition, and arterial stiffness, were measured. Subjects then ran for 30 minutes at 65% of maximum heart rate. Also, 75g of glucose was given to the subjects after 30 minutes of activity, 60 minutes after the of glucose consumption and arterial stiffness was measured. Data were analyzed using Pearson correlation test and analysis of variance with repeated measures at a significant level (P≤0.05).there was a negative and significant relationship between baseline levels of vitamin D and changes in CAVI in women (p=0.001 and r=-0.559) and in men a positive and significant relationship (p=0.005 and r=0.413).It seems that basal levels of vitamin D can be effective in the vascular response; due to little research, more research is need.

    Keywords: Arterial stiffness, Vitamin D, Glucose, Physical Activity
  • Majid Kashef*, Maral Ramez, Azam Ahmadi Pages 68-88

    It is estimated that by 2035, more than 130 million adults will suffer from various types of cardiovascular diseases. Therefore, it is very important to know the pathogens of cardiac diseases and investigate new treatments. Also, despite continuous progress in diagnosis, patient education, and risk factor management, myocardial infarction (MI) remains one of the most common causes of morbidity, hospitalization, and mortality worldwide. The events associated with MI are highly complex and characterized by rapid metabolic and biochemical changes. Exercise training is an effective cardioprotective strategy that reduces adverse effects of MI and ischemia/reperfusion (I/R). Multiple signaling pathways of exercise preconditioning in mitigating MI-induced cardiac damage is one of the topics that has attracted much attention. In this article, some of the contributing factors in exercise-induced cardiac protection, including mitochondrial changes, metabolic changes, vascular adaptations, antioxidant capacity, heat shock proteins, cyclooxygenase levels, ATP-sensitive potassium channels, adenosine, protein kinase C, calcium and klotho homeostasis are discussed.

    Keywords: Cardiac Infarction, Preconditioning, Exercise Training, Cardiac
  • Rasul Eslami*, Navab Abnama Pages 89-102

    The aim of the present study was to investigate The effect of HMB-FA supplementation on the muscle damage markers after soccer matches. 24 male soccer players (age: 23±3 years, BMI: 22.8±2 kg/m2) were voluntarily selected as the statistical sample of this study and were divided into two Suppplement and Placebo groups (n=12). In this study, subjects participated in a weekly soccer microcycle with two matches. Subjects in the supplement-training group consumed three grams of HMB-FA daily during a weekly soccer cycle. Blood samples were taken in seven times (before supplementation, before the first match, immediately after the first match, 24 hours after the first match, before the second match, immediately after the second match, 24 hours after the second match). Plasma concentrations of creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH) were measured by ELISA kits. Data analysis was performed using Friedman, Wilcoxon, Kruskal-Wallis and U Mann-Whitney tests with a significance level of p ≥ 0.05. After supplementation, a significant decrease in plasma levels of lactate dehydrogenase (before and after the first match) and creatine kinase (in the times immediately after the first match and before the second match) was observed (for all, p <0.05). Intaking HMB-FA supplement reduced the markers of muscle damage, which is essential for recovery from injuries caused by training and competition during a two race cycle. In addition, inaking HMB-FA supplement may have other effects, including reducing neuromuscular fatigue, reducing the inflammatory response, and rapid skeletal muscle regeneration, which requires further study.

    Keywords: Muscle Damage, Creatine Kinase, Lactate Dihydrogenase, HMB-FA, Soccer
  • Reza Khazaei*, Mansour Sahebozamani, Abdolhamid Daneshjoo Pages 103-119

    Postural disorders disrupt muscle activity and lead to joint dysfunction. Maintaining the function of the shoulder joint requires precise coordination and on-time action of muscles, and its dysfunction lead to change in the level of muscle activity, movement disorder. This study aimed to measure the effects of corrective exercise program with kinesiotaping and physio-ball and durability of these effects after 4 weeks on EMG of serratus anterior, middle trapezius and rhomboids major muscles among male young with upper crossed syndrome. Forty-five male young with upper crossed syndrome (control group: age:17.00±0.75, height 163.93±2.01, weight 65.20±6.51، BMI 25.10±2.76, corrective exercise with physio-ball: age 16.93±0.88, height 161.66±6.85 ,weight 63.40±10.09، BMI 26.84±3/04, corrective exercise with kinesiotaping: age 17.00± 0.92, height 161.53±7.25, weight 62.86±6/81, BMI 27.88±3/84) objectively selected and participated in this study. The training program designed based on the previous studies and conducted during 8 weeks, three sessions per week (each session 40 to 60 minutes) under the supervision of the examiner. EMG device was used to measure of the MVIC electrical activity of trapezius, rhomboids and serratus anterior muscle during external and internal rotation and extension of shoulder. After 4 weeks of the training, the post-tests were repeated.The one way ANCOVA was showed that the amount of electrical activity of the selected shoulder girdle muscles after eight weeks of testing in both experimental groups in the post-test and after one month inactivity test were significantly improved than the pre-test Group corrective exercise with physioball (serratus anterior p= 0.001,17.14%, middle trapezius p=0.001,15.79% and rhomboids major p=0.001,14.81%), corrective exercise with kinesiotaping (serratus anterior p=0.001,17.14%, middle trapezius p=0.001,21.62% and rhomboids major p=0.001,20%) and durability in group of corrective exercise with physioball (serratus anterior p=0.001, 8.6%،, middle trapezius p=0.001, 7.9% and rhomboids major p=0.001, 7.4%) durability in group corrective exercise with kinesiotaping (serratus anterior p=0.001, 8.6%, middle trapezius p=0.001،16.2 % and rhomboids major p=0.001, 8%). Considering the results of the present research, it can be stated that corrective exercise programs with kinesio taping and physioball have an effect on the electrical activity and durability of selected shoulder girdle muscles and And these effects are lasting even after 4 weeks. It is suggested to use this program of corrective exercises for male students with upper crossed syndrome to improve their shoulder girdle muscles strength.

    Keywords: Electrical Activity, Corrective Exercise, Kinesiotaping, Physioball, Durability
  • Negin Gilsamaei, Seyd Sadredin Shojaedin, Hassan Sadeghi* Pages 120-134

    The prevalence of sports injuries in martial arts is high. Most Taekwondo injuries also occur in the lower extremities. The aim of this study is to compare the effect of a period of plyometric exercises, with and without stretching exercises, on knee valgus dynamics, flexibility and functional variables of elite female taekwondo athletes at risk of anterior cruciate ligament injuries.  45 elite female taekwondo athletes aged 15-25 years with anterior cruciate ligament injuries participated in this study. Knee valgus dynamics in squat movement were measured with KINOVEA software. Flexibility was measured with direct leg lift test and performance indicators were measured with Y-balance, three-step jump and error scoring system. The tests were conducted before and after eight weeks of plyometric exercises, along with the stretching exercises. Then, the data obtained were analyzed.There was a significant difference between the results of pre-test and post-test data measured in the two experimental groups (P ≥ 0.05). According to the stark differences based on the analyzed data, it is clearly evident that the group of athletes with plyometric exercises with stretching have obtained far superior results and outcome..Plyometric exercises with stretching had a significant effect on reducing the risk of injury, as well as increasing the flexibility and performance of elite female taekwondo athletes exposed to anterior cruciate ligament injury. Considering the vast improvements reported for the plyometric training group with stretching, it is recommended that these interventions be used to reduce the risk of injury and increase the performance of taekwondo practitioners.

    Keywords: Anterior Cruciate Ligament Injury, Plyometric Exercises, Stretching Exercises, Flexibility, Valgus Dynamics, Performance
  • Ghazal Mohammad Gholipour Aghdam, MohammadHossein Alizadeh, Hooman Minoonejad*, Elham Shirzad Pages 135-147

    Neurocognitive motor tasks have been shown to have an effective relationship with athletic performance and musculoskeletal injuries. Cognitive changes following anterior cruciate ligament reconstruction surgery may lead to adverse knee biomechanical changes and an increased risk of secondary injury. This study aimed to compare the kinetics of athletes with a history of ACL reconstruction and those without injuries. A total of 30 professional male soccer players, comprising 15 anterior cruciate ligament reconstruction athletes who had returned to the performance and 15 healthy athletes, participated in this study. The subjects performed at least 5 drop landings with cognitive intervention to decide the landing point on the force plate. The maximum ground reaction force, time to stability and center of pressure with length of path index were calculated at the moment of landing. The Mann-Whitney U test was used to compare the variables. The results indicated a significant difference in four variables: the maximum mean vertical ground reaction force in all landings (p = 0.04), the maximum mean vertical ground reaction force in the best landings (p = 0.01), the maximum average vertical ground reaction force in all landings (p = 0.01), and the maximum mean mediolateral ground reaction force in the best landings (p = 0.03). However, no statistical significance was observed in the variable of maximum time to stability in all landing classes (p > 0.05).The study findings suggest that impaired decision-making with cognitive interference during the flight phase may increase the risk of re-injury in individuals with anterior cruciate ligament reconstruction.

    Keywords: Neuro-cognition, Injury, Anterior Cruciate Ligament Reconstruction, Soccer