فهرست مطالب

پژوهش در طب ورزشی و فناوری - پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه پژوهش در طب ورزشی و فناوری
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن سلطانی، علی برزگری*، سعید نقیبی، محمدحسن دشتی خویدکی صفحات 1-17

    این مطالعه با هدف تاثیر تمرین و مکمل کوئرستین بر سطح مایواستاتین و فول استاتین در بافت قلب رت های دیابتی صورت گرفت. بدین منظور تعداد 50 سر موش نر ویستار 10 هفته ای با میانگین وزنی 33±237 گرم به طور تصادفی در پنج گروه 10 تایی شامل: کنترل سالم، دیابت، دیابت+مکمل، دیابت+تمرین و دیابت+مکمل+تمرین قرار گرفتند. پروتکل تمرینی شامل پنج جلسه در هفته به مدت هشت هفته روی نوار گردان بدون شیب ویژه جوندگان به مدت 60 دقیقه و با سرعت 25 متر در دقیقه در هر جلسه دویدند و گروه های مکمل نیز به صورت گاواژ روزانه به مقدار 50 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن کوئرستین را دریافت کردند. تغییرات مایواستاتین و فول استاتین بافت قلب رت ها با استفاده از روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اختلاف سطوح مایواستاتین در میان گروه ها معنی دار است (001/0=P). سطوح مایواستاتین بین گروه تمرین+مکمل+دیابت با دیابت کاهش معنی داری داشت (002/0=P). میان گروه های مکمل+دیابت و تمرین+دیابت نیز تفاوت معنی داری وجود داشت (009/0=P). همچنین نتایج نشان داد که اختلاف سطوح فول استاتین در میان گروه ها معنی دار است (001/0=P). نتایج نشان داد سطوح فول استاتین بافت قلب میان گروه های دیابت، تمرین+دیابت، مکمل+دیابت و تمرین+مکمل+دیابت با گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (به ترتیب: 005/0P؛ 001/0P=؛ 001/0=P؛ 001/0=P). به نظر می رسد تمرین هوازی با شدت متوسط و مصرف مکمل کوئرستین تاثیر مثبت و مفیدی بر سطح میوستاتین و فول استاتین دارد.

    کلیدواژگان: تمرین، دیابت، فول استاتین، مایواستاتین
  • شکوفه خردمند، الهه طالبی گرکانی*، خدیجه نصیری صفحات 18-29

    شیوع چاقی در زنان یائسه نسبت به مردان بیشتر است. کاهش استروژن هنگام یائسگی موجب اختلال در عملکرد میتوکندری می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی شدید (HIT) بر تعداد کپی های ژنوم میتوکندری (mtDNAcn) و فاکتور رونویسی میتوکندری A (Tfam) در بافت چرب احشایی (VAT) موش های صحرایی اورکتومی (OVX) و تغذیه شده با غذای پرچرب (HFD) بود. 40 سر موش (8 هفته ای، 20±200 گرم) به 5 گروه:1) غذای نرمال (ND) 2) ND+OVX 3) HFD 4) HFD+ OVX5) HFD+OVX+HIT، تقسیم شدند. HIT به مدت 8 هفته/5 جلسه در هفته/42 دقیقه تمرین هوازی (85-80 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی) اجرا شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین از VAT برای ارزیابی mtDNAcn و بیان ژن Tfam به روش qRT-PCR، نمونه برداری شد. از آزمون ANOVA و LSD جهت مقایسه تفاوت های بین گروهی استفاده شد. OVX و HFD منجر به تغییر معنادار بیان ژن Tfam نشد اما موجب کاهش معنادار mtDNAcn نسبت به گروه کنترل شد. HIT موجب افزایش معنادار بیان ژن Tfam نسبت به گروه کنترل و بیان ژن Tfam و mtDNAcn نسبت به گروه HFD+ OVX گردید؛ بنابراین HIT با افزایش mtDNAcn و بیان ژن Tfam موجب بهبود عملکرد میتوکندریایی در VAT موش های صحرایی OVX و تغذیه شده با HFD می شود.

    کلیدواژگان: اورکتومی، بافت چرب احشایی، فعالیت ورزشی هوازی شدید، mtDNAcn، Tfam
  • جاوید شاه حسینی، آرزو اسکندری، محمد فشی* صفحات 30-40

    هدف مطالعه حاضر برآورد یک تکرار بیشینه بر پایه میزان درک فشار کار در زنان فعال و ارائه معادل پیش بین ویژه آن بود. تعداد 30 زن سالم با (20 تا 35 سال)، شاخص توده بدن 34/3± 32/26 کیلوگرم/مجذور متر2 به صورت داوطلبانه در مطالعه حاضر شرکت کردند. به منظور ارائه معادله مقدار نصف وزن آزمودنی برای انجام حرکت پرس سینه با هالتر انتخاب شد. از آزمودنی ها خواسته شد تا یک بار این وزنه را با چشمان بسته تکرار و بعدازآن عددی را برای تعیین شدت این تکرار بین 6 تا 20 انتخاب کنند. پس از تعیین معادله، به منظور بررسی اعتبار معادله طراحی شده یک تکرار بیشینه آزمودنی ها به وسیله معادله برزیسکی نیز محاسبه و از روش همبستگی پیرسون میزان همبستگی مورد بررسی قرار گرفت. همبستگی بالایی بین معادله مطالعه حاضر و معادله برزیسکی (89/0=r)، همچنین پس از بررسی اعتبار متقاطع (91/0=r) به دست آمد. تفاوت معناداری بین نتایج معادله حاضر با نتایج معادله برزیسکی مشاهده نشد. به نظر می رسد معادله مطالعه حاضر" 1RM={(20-RPE /40) +1}× وزن نصف " بر اساس درک فشار کار می تواند برآورد قابل اعتمادی را برای یک تکرار بیشینه پرس سینه در زنان سالم ارائه دهد.

    کلیدواژگان: بیشینه قدرت، تمرینات مقاومتی، میزان درک فشار کار
  • زهرا قهرمانی*، حسن دانشمندی، مهرداد عنبریان صفحات 41-55

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثر حاد گرم کردن عمومی و  نیرومندسازی پس فعالی بر پرش عمودی و الگوی پرش- فرود زنان هندبالیست دارای نقص تنه بود. 12 هندبالیست دارای نقص تنه داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. آزمودنی ها در سه روز متفاوت هر سه پروتکل: 1- گرم کردن عمومی 2- گرم کردن عمومی با اجرای دو تکرار نیم اسکات پویا با شدت 90 درصد یک تکرار بیشینه و 3-گرم کردن عمومی با اجرای دو تکرار نیم اسکات ایستا با شدت 90 درصد یک تکرار بیشینه را تصادفی اجرا کردند. آزمون پرش عمودی و سیستم امتیازدهی خطای فرود 5 دقیقه پس از هر پروتکل انجام شد و ارتفاع پرش عمودی، نمره سیستم امتیازدهی خطای فرود، زوایای ولگوس و فلکشن زانو استخراج گردید. برای تحلیل آماری داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری استفاده شد. ارتفاع پرش پس از اجرای پروتکل های دوم و سوم نسبت به گرم کردن عمومی به طور معناداری افزایش یافت (به ترتیب 039/0=p و 047/0=p)، اما در نمرات سیستم امتیازدهی خطای فرود، زوایای ولگوس و فلکشن زانوی آزمودنی ها در هر سه پروتکل تمرینی تفاوت معناداری مشاهده نگردید. به نظر می رسد گرم کردن با استفاده از نیرومندسازی پس فعالی می تواند منجر به بهبود عملکرد پرش عمودی ورزشکاران بدون تغییر خطر آسیب لیگامنت صلیبی قدامی گردد.

    کلیدواژگان: نیرومندسازی پس فعالی، نقص تنه، فرود، هندبال
  • نرمین غنی زاده حصار*، بهنام مرادی، مرضیه موسی قلیزاده فلاح صفحات 56-76

    سندرم متقاطع فوقانی از شایع ترین اختلالات بالاتنه است که با 65-45 درصد از دردهای شانه مرتبط است. هدف از این تحقیق بررسی اثر تمرینات اصلاحی متمرکز بر عکس العمل های زنجیره ای، روی وضعیت کتف، حس عمقی و ثبات عملکردی شانه دانش آموزان دختر دارای سندرم متقاطع فوقانی بود. 30 نفر از دانش آموزان دختر 14 تا 18 سال شهرستان ارومیه که دارای ناهنجاری مذکور بودند به صورت هدفمند انتخاب و به شکل تصادفی به دو گروه تجربی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. از متر نواری برای ارزیابی فاصله بین نقطه میانی استرنوم به برجستگی کوراکوئید و فاصله خلفی جانبی آکرومیون به بخش مهره ای توراسیک (وضعیت کتف)، فلکسومتر لیتون جهت اندازه گیری حس عمقی، از آزمون Y به منظور ارزیابی عملکرد اندام فوقانی و برای سنجش زاویه سر و شانه به جلو و کایفوز به ترتیب از گونیامتر، متر نواری و خط کش منعطف استفاده گردید. از آزمون t مستقل و وابسته به ترتیب برای مقایسه میانگین های بین گروهی و درون گروهی استفاده شد. مطالعه حاضر، اثر تمرینات اصلاحی بر وضعیت کتف، حس عمقی و ثبات عملکردی شانه دانش آموزان دختر دارای سندرم متقاطع فوقانی را معنادار نشان داد.

    کلیدواژگان: وضعیت کتف، حس عمقی، ثبات عملکردی، سندرم متقاطع فوقانی
  • الهام شهاب پور*، محمدامین دلاوری صفحات 77-88

    سندروم کاشکسی و خطر مواجهه با بیماری های قلبی عروقی شیوع بالایی در بیماران سرطانی دارد؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرین استقامتی به عنوان یک روش کمک درمان بر کاشکسی عضلانی و عواقب قلبی عروقی ناشی از سرطان پستان انجام شد. 20 سر موش بالب سی (شش تا هشت هفته ایی با میانگین توده بدنی 17-18 گرم) پس از القای سرطان پستان و گذشت 2 هفته، تست توان هوازی بیشینه را اجرا کردند و به طور تصادفی به دو گروه تومور-کنترل و تومور-تمرین تقسیم شدند. گروه تومور-تمرین، پروتکل تمرین استقامتی را به مدت 6 هفته، 5 روز در هفته با افزایش تدریجی شدت 12 متر به 20 متر در دقیقه و مدت زمان 25 دقیقه تا 55 دقیقه انجام و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین تست توان هوازی بیشینه به عمل آمد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین موش ها قربانی شدند. وزن بدن، وزن غذای مصرفی، وزن قلب، وزن طحال، وزن عضله دوقلو و نعلی، شاخص توده قلبی و نسبت وزن عضله نعلی به وزن بدن و نسبت وزن عضله دوقلو به وزن بدن در دو گروه تومور-کنترل و تومور-تمرین اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تی مستقل در سطح معناداری 05/0<P استفاده شد. نتایج تحقیق حاضر افزایش معنادار در وزن قلب (005/0=P)، وزن طحال (029/0=P)، عضله دوقلو (009/0=P) و عضله نعلی (022/0=P)، در گروه تومور-تمرین نسبت به گروه تومور-کنترل را نشان داد. همچنین افزایش معنادار شاخص توده قلبی (016/0=P) و نسبت وزن عضله دوقلو به وزن بدن (005/0=P) و نسبت عضله نعلی به وزن بدن (021/0=P) در گروه تومور-تمرین نسبت به گروه تومور-کنترل مشاهده شد. درنتیجه، به نظر می رسد تمرین استقامتی می تواند به عنوان یک روش کمک درمانی و استراتژی بالقوه برای بهبود سلامت دستگاه عضلات اسکلتی، قلب و عروق و کاهش روند کاشکسی عضلانی ناشی از سرطان پستان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، کاشکسی، بیماری قلبی عروقی، سرطان پستان
  • مجتبی صالح پور*، علی سرلک، هادی صمدی صفحات 89-102

    افزایش آهن در اثر افزایش سن در روند فروپتوزیس تاثیر دارد و محصول نهایی پراکسیداسیون لیپیدی، MDA است و GPX4 تنظیم کننده مرکزی و البته منفی فروپتوز است. فعالیت های ورزشی می تواند با کاهش پراکسیداسیون لیپیدی این مسیر سالمندی را تعدیل کند؛ بنابراین هدف از انجام پژوهش، تعیین تاثیر هشت هفته تمرین استقامتی بر میزان بیان GPX4 و MDA در عضله نعلی موش های صحرایی نر سالمند بود. این مطالعه از نوع تجربی است. 20 سر موش صحرایی نرسالمند (با میانگین سنی 20 ماهه و میانگین وزنی 373 گرم) به دو گروه 10 تایی تقسیم شد: گروه تمرین، گروه کنترل. تمرین به مدت هشت هفته، پنج جلسه در هفته با تردمیل ویژه جوندگان به طور فزاینده انجام شد. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین، عضله نعلی موش ها طی جراحی برداشته شد و میزان GPX4 به روش بیان ژن و میزان MDA به روش الایزا اندازه گیری شد. برای آنالیز داده ها، برای سنجش توزیع طبیعی داده ها از آزمون شاپیروویلک و برا تعیین همگنی واریانس ها از آزمون لوین و برای تعیین تفاوت بین دو گروه از آزمون t مستقل استفاده شده و از آزمون دی کوهن برای اندازه گیری اندازه اثر استفاده شد و محاسبات آماری توسط نرم افزار Prism Graph Pad نسخه هشت انجام شد. اختلاف معنادار در میزان بیان ژن GPX4 در عضله نعلی موش های گروه تمرین نسبت به موش های گروه کنترل مشاهده نشد 4079/0=p ولی میزان MDA در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشت (0028/0=p). بنا بر یافته های تحقیق حاضر، به نظر می رسد اثر تمرین استقامتی در این پژوهش، کاهش فروپتوز را نشان می دهد. عدم اختلاف معنادار میزان بیان ژن GPX4 نشان از عدم تاثیر تمرین استقامتی با این شدت بر آن است.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، رت سالمند، فروپتوز، GPX4، MDA
  • محسن محمدنیا احمدی*، راضیه حیدری صفحات 103-117

    با توجه به پیشرفت استفاده از طب سنتی در تحقیقات اخیر، عصاره بادرنجبویه به عنوان عامل اثرگذار بر چربی خون و کاهنده استرس جسمانی و روانی موردتوجه قرارگرفته است. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر حاد مصرف عصاره هیدروالکی بادرنجبویه بر هزینه سوخت و سازی، اکسایش سوبسترا و کورتیزول بزاقی هنگام و پس از فعالیت تناوبی شدید است. تعداد 10 نفر از زنان غیرفعال (شاخص توده بدنی 60/0 ± 28/22 کیلوگرم بر مترمربع) در 2 جلسه مجزا در آزمون شرکت کردند. آزمودنی ها در جلسه اول، عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه (500 میلی گرم) و در جلسه دوم، دارونما (500 میلی گرم نشاسته) را 60 دقیقه قبل از انجام فعالیت تناوبی شدید (11 تناوب دویدن 1 دقیقه کار و 2 دقیقه استراحت به ترتیب با شدت 90 و 60 درصد max2vVO) مصرف نمودند. هزینه سوخت و سازی و اکسایش سوبسترا با استفاده از دستگاه تجزیه و تحلیل گازهای تنفسی، ضربان قلب با استفاده از ضربان سنج پولار و کورتیزول بزاقی به روش نورتابی شیمیایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در دو گروه بادرنجبویه و دارونما بین شاخص های میانگین اکسیژن مصرفی (51/0=P)، اکسایش چربی (9/0=P)، نسبت تبادل تنفسی (76/0=P)، هزینه انرژی (6/0=P)، ضربان قلب (42/0=P) و کورتیزول بزاقی (15/0=P) تفاوت معنی داری وجود نداشت. بر اساس یافته های این مطالعه، مصرف عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه همراه با انجام فعالیت تناوبی شدید تاثیری بر هزینه سوخت و سازی، اکسایش سوبسترا و سطح کورتیزول در زنان غیرفعال ندارد.

    کلیدواژگان: کورتیزول، بادرنجبویه، فعالیت تناوبی شدید، نسبت تبادل تنفسی، میزان اکسیژن مصرفی، هزینه انرژی
  • سید محمد حسینی، وحید سیدعزیزی، سحر بالا خیاوی، علی کشتی آرای* صفحات 118-128

    محققین پژوهش حاضر را با هدف بررسی درد و اختلالات عضلانی مبتلایان به کووید 19 با افرادی که تجربه ابتلا نداشتند، انجام دادند. پژوهش از نوع کاربردی و مقایسه ای بود. نمونه ها با استفاده از جی پاور 303 نفر محاسبه گردید که معلمان ورزش از تحقیق خارج شدند. پرسشنامه نوردیک در اختیار کارمندان آموزش و پرورش اردبیل قرار گرفت پس از بررسی، تعداد 180 نفر مبتلا به کرونا در یک سال اخیر شناسایی و تعداد 123 نفر با دامنه سنی 30 تا 45 سال عدم ابتلا را گزارش نمودند. سپس اختلالات عضلانی اسکلتی 9 ناحیه بدن در هر دو گروه با استفاده از آمار توصیفی و آزمون خی دو در سطح معناداری 01/0 ارزیابی شد. درد عضلانی گروه مبتلا به طور معناداری (01/0>P) بیشتر از گروه سالم بود و همچنین بر اساس آزمون خی دو میزان کمر و گردن درد به ترتیب با 52% و 45% در افراد مبتلا نسبت به سایر اندام ها به طور معناداری بیشتر بود (01/0>P) درحالی که تفاوت معناداری بین درد و ناراحتی اندام های مختلف در گروه عدم ابتلا مشاهده نگردید. بیماران کرونایی ممکن است درد عضلاتی را تجربه نمایند و علت آن در پرسشنامه نوردیک علاوه بر ناهنجاری بدنی و خستگی مفرط عضلانی می تواند ناشی از بیماری کرونا باشد؛ بنابراین اخذ سابقه ابتلا به ویروس کووید 19 قبل از استفاده از پرسشنامه نوردیک جهت تصمیمات اصلاحی ضروری است.

    کلیدواژگان: درد، کووید 19، اختلالات اسکلتی-عضلانی
  • وحید فاضلی، پژمان معتمدی*، حمید رجبی، ندا خالدی صفحات 129-140
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تاثیر تمرین ترکیبی بر آترواسکلروز آئورت  و FGF23 در رت های نر مبتلا به نارسایی مزمن کلیه بود.

    روش شناسی: 

    تعداد 20 سر رت نر نژاد ویستار (میانگین وزنی 10±250 گرم) که به روش NX5/6 نارسایی مزمن کلیه به آن ها القا شد بعد از 2 هفته دوره نقاهت به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تمرین ترکیبی تقسیم شدند و به مدت 8 هفته پروتکل تمرین ترکیبی را انجام دادند. پروتکل تمرین ترکیبی شامل؛ تمرین مقاومتی به صورت تمرین روی نردبان و شامل 2 ست و 6 تکرار با درصدهایی از وزن بدن بود و تمرین هوازی شامل 30 دقیقه فعالیت کم شدت روی تردمیل بود.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد تمرین ترکیبی باعث کاهش آترواسکلروزیس آئورت و کاهش پلاک ها شد، همچنین FGF23 به طور معنی داری کاهش یافته بود (p= 0.001). هورمون پاراتورمون نیز کاهش معنی داری داشت (p=0.041) و کلسیم و فسفر نیز، کاهش معنی داری را داشتند (به ترتیب،  p= 0.004  و p= 0.005).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج نشان داد که تمرین ترکیبی می تواند با کاهش FGF23، هورمون پاراتورمون، کلسیم و فسفر بر آترواسکلروز آئورت و شاخص های بیماری قلبی- عروقی در بیماران نارسایی مزمن کلیه موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، مواد معدنی، دیالیز، گلومرول، بطن چپ
  • مسعود برزگر*، ملیحه حدادنژاد، صدرالدین شجاع الدین، امیر لطافتکار، رز فولادی صفحات 141-158

    هدف از انجام این پژوهش مقایسه تاثیر هشت هفته تمرینات عصبی عضلانی با و بدون تکالیف دوگانه شناختی بر حس عمقی و تعادل ورزشکاران مبتلا به نقص لیگامان صلیبی قدامی بود. در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 39 فوتبالیست به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه 13 نفره (گروه کنترل، گروه تمرینات عصبی عضلانی و گروه تمرینات عصبی عضلانی با تکالیف دوگانه) تقسیم شدند. دو گروه تمرینی، تمرینات را به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه انجام دادند. برای اندازه گیری حس عمقی به روش فوتوگرامتریک و برای سنجش تعادل از آزمون Y استفاده شد. نتایج مطالعه حاضر حاکی از عدم تفاوت معناداری در حس عمقی مفصل زانو در زنجیره حرکتی باز (036/0>p) و بسته (003/0>p) بعد از ارائه مداخله بین سه گروه بود، اما عملکرد اندام تحتانی ورزشکاران بر اساس آزمون تعادلی Y در جهت قدامی (جلویی) و خلفی خارجی بعد از ارائه مداخله بین سه گروه معنادار بود (p≤0.05). ارائه تمرینات عصبی عضلانی به همراه تکایف دوگانه احتمالا می تواند به عنوان یک رویکرد مفید جهت بهبود عملکرد اندام تحتانی بر اساس آزمون تعادلی Y در ورزشکاران مبتلا به نقص لیگامان صلیبی قدامی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: فوتبال، نقص لیگامان صلیبی قدامی، تمرینات عصبی عضلانی، تکالیف دوگانه
  • حمدالله هادی* صفحات 159-171

    هدف از انجام پژوهش حاضر، تاثیر مصرف دوزهای مختلف آدامس کافئین بر هورمون های استرسی و عملکرد تیراندازی مردان نظامی بود. آزمودنی های تحقیق حاضر تعداد 10 نفر از فرماندهان مرکز آموزش ولیعصر تبریز با میانگین و انحراف استاندارد سن 78/2±52/31 سال، وزن 91/3±32/75 کیلوگرم، قد 84/4±14/176 سانتی متر بود. میزان هورمون های کورتیزول، آدرنوکورتیکوتروپیک هورمون و اکسی توسین خون هم چنین عملکرد تیراندازی پس از مصرف دوزهای مختلف کافئین اندازه گیری شد. در مراحل اول، دارونما در زمان 15 دقیقه قبل از اجرای تیراندازی داده شد. در مراحل دوم، سوم و چهارم (فاصله زمانی بین هر کدام از مراحل 5 روز) به تمامی آزمودنی ها، آدامس کافئین با دوزهای 150، 200 و 300 میلی گرم در زمان 15 دقیقه قبل از اجرای تیراندازی داده شد. آدامس و دارونما به صورت یک سویه کور به شرکت کنندگان داده شده بود. از آمار توصیفی، آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی توکی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. (P≤0.05) نتایج مطالعه حاضر نشان داد مصرف آدامس کافئین در دوزهای 200 و 300 میلی گرم موجب کاهش معنی دار هر سه هورمون استرسی و همچنین افزایش معنی دار عملکرد تیراندازی می شود، با این حال مصرف دوز 150 میلی گرم کافئین تاثیری بر کاهش هورمون های استرسی و عملکرد تیراندازی نداشت. با توجه به این نتایج، می توان به ورزشکاران تیراندازی توصیه کرد تا قبل از تمرینات و مسابقات خود، از آدامس کافئین با دوزهای 200 و 300 میلی گرم استفاده کنند. با این وجود در مورد اظهارنظر در مورد استفاده از دوزهای مختلف کافئین علی الخصوص به شکل آدامس نیاز به بررسی های بیشتری است.

    کلیدواژگان: آدامس، کافئین، تیراندازی، کورتیزول، استرس
|
  • Mohsen Soltani, Ali Barzegari*, Saeed Naghibi, MohammadHassaan Dashty Khavidaki Pages 1-17

    This study aimed to investigate the effect of quercetin supplementation and training on myostatin and follistatin levels in the heart tissue of diabetic rats. Methods For this purpose, 50 10-week-old male Wistar rats with an average weight of 237±33 grams were randomly divided into five groups of 10 including: healthy control, diabetes, diabetes+supplement, diabetes+exercise, and diabetes+supplement+exercise. . The training protocol includes five sessions per week for eight weeks on a treadmill without a special slope. The rodents ran for 60 minutes at a speed of 25 meters per minute in each session.and the supplement groups received 50 mg/kg quercetin daily by gavage. The results showed that the difference in myostatin levels among the groups is significant (P=0.001). There was a significant decrease in myostatin levels between exercise+supplement+diabetes group with diabetes (P=0.002). There was also a significant difference between the supplement+diabetes and exercise+diabetes groups (P=0.009). Also, the results showed that the difference in follistatin levels among the groups is significant (P=0.001). The results showed that follistatin levels in the heart tissue increased significantly between the groups of diabetes, exercise+diabetes, supplement+diabetes and exercise+supplements+diabetes with the control group (respectively: P=0.005; P=0.001; P=0.001; P = 0.001). It seems that moderate intensity aerobic exercise and quercetin supplementation have a positive and beneficial effect on the levels of myostatin and folstatin.

    Keywords: Exercise, Diabetes, Follistatin, Myostatin
  • Elahe Talebi-Garakani, Shokoufeh Kheradmand*, Khadijeh Nasiri Pages 18-29

    The prevalence of obesity in postmenopausal women is higher compared to men. A decrease in estrogen with menopause leads to dysfunction in mitochondria. The purpose of this study is to investigate the effect of high intensity aerobic training(HIT) on the copy number of mitochondrial genome (mtDNAcn) and mitochondrial transcription factor A(Tfam) in visceral adipose tissue(VAT) in ovariectomized(OVX) rats fed with high-fat diet(HFD). 40 rats (8 weeks, 200±20 gr) were divided into 5 groups:1) normal diet (ND), 2) ND+OVX, 3) HFD, 4) HFD+OVX, and 5) HFD+OVX+HIT. HIT performed aerobic training (80-85% of maximum oxygen consumption) for 8 weeks/5 sessions/42 minutes.48 hours after the last training session, VAT samples were taken to evaluate mtDNAcn and Tfam gene expression by qRT-PCR method. ANOVA and LSD tests were used to compare the differences between groups. OVX and HFD didn’t lead to a significant change in Tfam gene expression, but caused a significant decrease in the mtDNAcn compared to the control group. HIT caused a significant increase in Tfam gene expression compared to the control group and Tfam gene expression and mtDNAcn compared to the HFD+OVX. Hence, HIT improves mitochondrial function through mtDNAcn and Tfam gene expression in VAT in OVX rats fed by HFD.

    Keywords: Ovariectomized, Visceral Adipose Tissue, Intense Aerobic Exercise Training, mtDNAcn, Tfam
  • Javid Shah Hosseini, Arezoo Eskandari, Mohamad Fashi* Pages 30-40

    Using standard tests to assess maximum strength is very important where resistance training planning is based individually. This study aimed to estimate 1 repetition maximum of active women based on the Rating of Perceived and to provide a special predictive equation. 30 healthy women (20-35 years; BMI: 26.32 ± 3.34 kg/m2) performed one repetition of chest press with eyes close and then chose a number to determine the intensity by Rating of Perceived Exertion scale of 6-20. In order to evaluate the validity of the designed equation, one repetition of the maximum number of subjects was calculated by Brzycki equation, and correlation was determined by Pearson's correlation method. There was a high correlation between the present study equation and the Brzycki method (r=0.89) and also after cross validations (r=0.91). No significant difference was observed between the results of the present equation and the results of Berzyski's equation. It seems that the equation of the present study” 1RM={(20-RPE" /" 40) +1 }× weight/2 "  can provide a reliable estimate for 1 repetition maximum of chest press in healthy women.

    Keywords: Maximum strength, Resistance training, Rating of Perceived Exertion
  • Zahra Ghahremani*, Hassan Daneshmandi, Mehrdad Anbarian Pages 41-55

    The purpose of this study was to assess the acute effect of warm-up protocols (general and post-activation potentiation) on vertical jump performance and jump-landing technique in female handball players with trunk dysfunction. Twelve trained female handball players with trunk dysfunction participated voluntarily in this study. Subjects randomly performed three different warm-up protocols on separate days: 1- general warm-up protocol, 2- general warm-up with 2 repetitions of dynamic half-squat at %90 of one repetition maximum, 3- general warm-up with 2 repetitions of static half-squat at %90 of one repetition maximum. In the fifth minutes of recovery period after 3 protocols, subjects performed vertical jump and the Landing Error Scoring System tests, and Landing Error Scoring System scores, valgus and flexion angles, and vertical jump height was assessed. ANOVA with repeated measures was used for statistical data analysis. The jump height increased significantly after performing the second and third protocols related to general warm-up (p=0.039, p=0.047 respectively), but there weren’t a significant difference in Landing Error Scoring System score, valgus and flexion angles for three protocols. It seems that the special warm-up method by post-activation potentiation can improve vertical jump performance without influencing Anterior cruciate ligament injury risk.

    Keywords: Post-Activation Potentiation, Trunk Dysfunction, Landing, Handball
  • Narmin Ghanizadeh Hesar*, Behnam Moradi, Marzieh Musa Gholizadeh Fallah Pages 56-76

    Upper-crossed syndrome is one of the most common disorders of the upper body, which is associated with 45-65% of shoulder pain. This study has been conducted to investigate the effect of corrective exercises focused on chain reactions, on scapular position, proprioception and shoulder functional stability of female students with UCS. 30 female students between 14 and 18 years of age in Urmia city who had the mentioned disorder were selected using the purposive sampling method and were randomly divided into two experimental groups (15 people) and control (15 people). A tape measure was used to evaluate the distance between the median of the sternum to the coracoid ridge and the posterior-lateral distance of the acromion to the thoracic vertebra (scapular position), the Layton flexometer to measure proprioception, the Y Balance Test to evaluate the function of the upper limb, and the goniometer, tape measure and flexible ruler, respectively were used to measure head and shoulder forward angle and kyphosis. Independent and dependent t-tests were used to compare inter-group and intra-group means, respectively. The present study showed that the effect of corrective exercises on scapular position, proprioception and shoulder functional stability of female students with UCS was significant.

    Keywords: Scapular Position, Proprioception, Functional Stability, Upper Crossed Syndrome
  • Elham Shahabpoor*, MohammadAmin Delavari Pages 77-88

    Cachexia syndrome and the risk of cardiovascular diseases are highly prevalent in cancer patients.The purpose of the present study was to investigate the effect of endurance training as a therapeutic method on muscle cachexia and cardiovascular consequences caused by breast cancer.  After 2 weeks of breast cancer induction, 20 BALB/c mice (age: 6-8 weeks and weight: 17- 18 g) mice performed the maximum aerobic capacity test and were randomly allocated into tumor-control and tumor-exercise groups. The tumor-exercise group performed the endurance Training protocol for 6 weeks, 5 days a week with gradual increase in intensity from 12 to 20 (m.min-1) and duration from 25 to 55 minutes And 24 hours after the last training session, the maximum aerobic capacity test was performed. 48 hours after the last training session, the mice were sacrificed. Heart weight, weight of gastrocnemius and soleus muscle, heart mass index, ratio of weight of soleus muscle to body weight and ratio of weight of gastrocnemius muscle to body weight were measured in tumor-control and tumor-exercise groups. Data were analyzed by independent t-test at the significance level of P≥0.05. The results of the present study showed a significant increase in heart weight (P=0.005), spleen weight (P=0.029), weight of the gastrocnemius muscle (P=0.009) and soleus muscle (P=0.022) in the tumor-exercise group compared to the tumor-control group. Also, significant increase in the heart mass index (P=0.016) and the ratio of the weight of the gastrocnemius muscle to the body weight (P=0.005) and the ratio of the soleus muscle to the body weight (P=0.021) were observed in the tumor-exercise group compared to the tumor-control group. In conclusion,Endurance training seems to be a potential treatment method and strategy to improve the health of the skeletal muscle and cardiovascular system and reduce the process of muscle cachexia caused by breast cancer.

    Keywords: Endurance Training, Cachexia, Cardiovascular Disease, Breast Cancer
  • Mojtaba Salehpour*, Ali Sarlak, Hadi Samadi Pages 89-102
    Introduction

    The increase of iron due to aging affects the process of ferroptosis, and the final product of lipid peroxidation, MDA, is the central regulator of ferroptosis. Therefore, the aim of the research was to determine the effect of eight weeks of endurance training on the expression of GPX4 and MDA in the soleus muscle of aged male rats.

    Materials and Methods

    This study is of an experimental type. 20 healthy rats were divided into two groups of 10 each: training group and control group. The training was done incrementally for eight weeks. 48 hours after the last training session, the soleus muscle of mice was surgically removed and the amount of variables was measured by gene expression and ELISA methods.

    Results

    There was no significant difference in the level of GPX4 gene expression in the soleus muscle of exercise group rats compared to control group rats (p=0.4079). But the amount of MDA in the training group was significantly reduced compared to the control group (p=0.0028).

    Conclusion

    According to the findings of the present research, it seems that the effect of endurance training in this research shows a decrease in ferroptosis. The absence of a significant difference in the level of GPX4 gene expression is a sign that endurance training with this intensity does not affect it.

    Keywords: Endurance training, aged rat, ferroptosis, GPX4, MDA
  • Mohsen Mohammadnia Ahmadi*, Razieh Heidari Pages 103-117

    Nowadays, the use of traditional herbal remedies for the prevention and treatment of diseases along with exercise has become very popular. The aim of this study was to investigate acute effect of hydro alcoholic extract of melissa officinalis on metabolic rate, substrate oxidation and salivary cortisol during and after high-intensity interval exercise (HIIE) in inactive women. Ten inactive women were selected based on criteria (BMI 22.28±0.60 kg/m2). Individuals participated in two separate sessions. In the first session, extract of melissa officinalis (500 mg) were intake one hour before HIIE. In the second session, the placebo (500 mg of starch) was intake. The HIIE program consisted of 11 alternates (1-minute with 90% vVO2max followed by 2-minute rest intervals with 60% vVO2max). Pre, during and after HIIE, respiratory gases was measured using the respiratory gas analyzer and was used to calculate metabolic rate (Energy Expenditure, VO2) and substrate oxidation (Fat oxidation, Respiratory Exchange Ratio (RER)). Heart rate monitored by polar sensor. Salivary cortisol after collection was measured by chemiluminescence method. Based on results, there was no significant difference in VO2 (P =0.51), Fat Oxidation (P= 0.9), RER (P= 0.76), Heart rate (P= 0.42) and energy expenditure (P=0.6) between melissa officinalis and placebo intake. Also, there was no significant difference in salivary cortisol (P= 0.15). Generally, hydro alcoholic extract of melissa officinalis supplement intake along HIIE has no effect on metabolic rate, substrate oxidation and cortisol level in inactive women.

    Keywords: Cortisol, Melissa Officinalis, High Intensity Intermittent Activity, Respiratory Exchange Ratio, Oxygen Consumption, Energy Expenditure
  • Seyed Mohammad Hosseini, Vahid Seyedazizi, Sahar Bala Khiyavi, Ali Keshtiaray* Pages 118-128

    The researchers conducted the present study with the aim of investigating the pain and muscle disorders of patients with covid-19 with people who have experienced it. The research was applied and comparative. Samples were calculated using G-power of 303 people, and sports teachers were excluded from the research. The Nordic questionnaire was provided to Ardabil education and training employees after the investigation, the number of people with one year of identification and the number of 113 people with the age range of 30 to 45 years reported no reduction. Then, musculoskeletal disorders of 9 body areas in both groups were evaluated using descriptive statistics and chi-square test at a significance level of 0.01. The muscle pain of the affected group was significantly (P<0.01) higher than that of the healthy group, and also based on the chi-square test, the amount of back and neck pain was 52% and 45%, respectively, in affected people compared to other organs. It was more meaningful. (P<0.01) noticed that there was no significant difference between the pain and discomfort of different organs in the non-observed group. Corona patients may experience pain, and the cause of it in the Nordic questionnaire, in addition to physical abnormalities and excessive muscle disease, can be from Corona disease; Therefore, the Nordic questionnaire should be used.

    Keywords: Pain, COVID19, Musculoskeletal Disorders
  • Vahid Fazeli, Pezhman Motamedi*, Hamid Rajabi, Neda Khaledi Pages 129-140
    Objective

    The aim of the present study was to investigate the effect of combined exercise on aortic atherosclerosis and FGF23 in male rats with chronic renal failure.

    Methods

    In this study, 20 male Wistar rats (mean weight 10 ± 250  g) were induced by NX5 / 6 method for chronic renal failure. After 2 weeks of recovery, they were randomly divided into two groups of control (n= 10) and combined training (n= 10) and performed a combined training protocol for 8 weeks. The combined training protocol consisted of two resistance training exercises on a ladder with 2 sets and 6 repetitions with percentages of body weight and aerobic exercise included 30 minutes of low-intensity treadmill activity.

    Results

    The results showed that combined exercise reduced aortic atherosclerosis and decreased plaques, and FGF23 decreased significantly (p = 0.001). Parathoromon hormone also significantly decreased (p = 0.041) and calcium and phosphorus significantly decreased (p = 0.004 and p = 0.005, respectively).

    Conclusion

    Overall, the results showed that combined training could decrease FGF23, parathoromon hormone, calcium and phosphor on aortic atherosclerosis and cardiovascular disease indices in chronic renal failure patients.

    Keywords: Exercise, Minerals, Dialysis, Glomerulus, Left Ventricle
  • Masoud Barzegar*, Malihe Hadadnezhad, Sadredin Shojaedin, Amir Letafatkar, Rose Fouladi Pages 141-158

    The aim of this research was effect of eight weeks of neuromuscular training (NMT) with and without cognitive-dual tasks (DTs) on proprioception and balance of athletes with ACL deficiency (ACL-D). 39 soccer players with ACL-D were selected purposefully and randomly divided into three groups of 13 (control group, neuromuscular training group and neuromuscular training with dual tasks group). Two training groups performed the exercises for eight weeks and three sessions per week. cognitive-motor dual tasks were performed in one of the groups along with neuromuscular exercises in the form of counting down numbers, memorizing numbers, calculating unexpected equations, specialized football skill movements.  The results of the current study indicated that there was no significant difference in knee joint proprioception in the open and closed kinetic chain after applying the intervention between the three groups, but there was a significant difference in lower extremity performance of the athletes based on the Y balance test in the anterior and posterior-lateral direction between the three groups (p<0.05). It seems that providing neuromuscular exercises along with cognitive-dual tasks can probably be considered as a useful approach to improve lower extremity performance based on the Y balance test in athletes with anterior cruciate ligament deficiency.

    Keywords: Soccer, Anterior Cruciate Ligament Deficiency, Neuromuscular Training, Dual Tasks
  • Hamdollah Hadi* Pages 159-171

    The purpose of this research was to determine the effect of different doses of caffeine chewing gum on stress hormones and shooting performance of military men. The subjects of the present research were 10 commanders of Valiasr Police Training Center in Tabriz with a mean and standard deviation of age of 31.52±2.78 years, weight of 75.32±3.91 kilograms, His height was 176.14 ± 4.84 cm. The levels of cortisol, adrenocorticotropic hormone and oxytocin in the blood as well as shooting performance were measured after consuming different doses of caffeine. In the first phase, the placebo was given 15 minutes before the shooting. In the second, third and fourth stages (the time interval between each stage is 5 days), all the subjects were given caffeine gum with doses of 150, 200 and 300 mg 15 minutes before the shooting. Gum and placebo were given to the participants in a double-blind manner. Descriptive statistics, analysis of variance with repeated measures and Tukey's post hoc test were used to analyze the data(P≤0.05). The results of the present study showed that the consumption of caffeine gum in doses of 200 and 300 grams causes a significant decrease in all three stress hormones and also a significant increase in shooting performance, however, the consumption of a dose of 150 mg of caffeine don’t have an effect on the reduction of stress hormones and Shooting performance. According to these results, shooting athletes can be advised to use caffeine gum with doses of 200 and 300 mg before their training and competitions. However, more studies are needed to comment on the use of different doses of caffeine, especially in the form of chewing gum.

    Keywords: Gum, Caffeine, Shooting, Cortisol, Stress