فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی - پیاپی 24 (زمستان 1402)

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 24 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایوب مرادی*، فاروق نعمتی صفحات 7-34
    سوررئالیسم یکی از مکاتب مهم ادبی است که در قرن بیستم شکل گرفت. تاکید بر ناخودآگاه، تلاش برای کشف و آزادسازی نیروهای نهفته درون و تمرکز بر به هم ریختن مرز واقعیت و خیال از مهم ترین اصول این مکتب محسوب می شود که بیشتر در شعر قابلیت بروز دارد. نتیجه این امر نیز به شکل بزرگداشت شعر و تحقیر رمان، در مانیفست این مکتب انعکاس یافت. اما به مرور و با ورود برخی از چهره های سرشناس سوررئالیسم در عرصه نگارش انواع روایت، این سوال جدی مطرح گردید که روایت سوررئالیستی واجد کدام ویژگی های خصیصه نماست؟ آیا این ویژگی ها در فرم روایت متجلی می شود یا در محتوا؟ ناگفته پیدا بود که تاکید بر ناخودآگاه و شگردهایی همچون جریان سیال ذهن، ناگزیر فرم روایت سوررئالیستی را تغییر خواهد داد؛ اما مسئله اینجاست که این موضوع در بیشتر رمان های مدرن و پسامدرن نیز به چشم می آید. پس امکان تشخیص سوررئالیستی بودن روایت، تنها با تمرکز بر فرم قابل تشخیص نبود. وجود این دغدغه باعث شد تا در این پژوهش که به روش تحلیلی-توصیفی نوشته شده است، تلاش شود تا با تمرکز بر متن رمان خیال باز از احمدحسن زاده، ویژگی های روایت سوررئالیستی بررسی شود. نتایج نشان می دهد، وجود مولفه هایی همچون خیال ورزی که باعث درهم ریختن مرز خیال و واقعیت و ساخت واقعیت برتر شده است، پررنگ بودن نقش رویا و مکاشفه در متن، تاثیر تخدیر شخصیت اصلی بر کنش های روایی و تاکید ویژه بر جنون او، ویژگی های عمده ای محسوب می شوند که رمان خیال باز را به یک اثر روایی سوررئال مبدل ساخته اند. ویژگی هایی که بیش از آنکه مربوط به فرم روایت باشند، در محتوا متجلی شده اند.
    کلیدواژگان: مکاتب ادبی، سوررئالیسم، واقعیت برتر، روایت سوررئال، رمان خیال باز
  • سحر علیکاهی، لطیفه سلامت باویل*، علیرضا صالحی صفحات 35-60
    نظریه های پست مدرنیستی به دو گروه عمده تقسیم شده اند. گروه نخست نظریه های کسانی مانند بری لوئیس، دیوید لاج و... را در برمی گیرد که فهرستی از مولفه های سبکی پسامدرنیستی (عدم قطعیت، پارانویا، بی نظمی زمانی و...) ارائه می کنند. درگروه دوم، شاخص ترین نظریه را برایان مک هیل مطرح کرده است که برای تبیین پسامدرنیسم از مفهوم «عنصرغالب» در فرمالیسم روسی مدد می گیرد و مشخصه پسامدرنیسم را وجودشناسی (در تباین با معرفت شناسی که عنصرغالب مدرنیسم است) می داند. وجودشناسی به بررسی ماهیت هستی می پردازد. در وجودشناسی پرسش هایی مطرح می شود که به هستی و هستنده ها معطوف است. مک هیل معتقدند که ابتدا باید جهان را درک کرد تا بتوان به پرسش های وجودشناسانه پاسخ داد اما آثار مدرن از دادن پاسخی قطعی به این پرسش سر باز می زنند و خواننده را دچار نوعی عدم قطعیت وجودشناسی می کنند. نمونه این مقولات، محو شدن دنیای واقعی و تخیلی در داستان های پست مدرن است. حال این پژوهش در جستجوی پاسخ به این مسئله است که شگردها و مولفه های وجودشناسی در رمان «آتش کم فروغ» از ولادیمیر ناباکوف (با توجه به نظریه برایان مک هیل) کدامند و چگونه این شگردها و مولفه ها بر اساس نظریه برایان مک هیل در برجسته کردن عنصر هستی شناسانه این اثر نقش دارند؟نتیجه نشان می دهد که آتش کم فروغ به سبک پست مدرن نوشته شده است و این رمان، رمانی پیچیده و دشوار است که نویسنده به خوبی از تکنیک چندصدایی، عدم قطعیت، بی نظمی زمانی و مکانی، پارانویا و... در برجسته کردن عناصر هستی شناسانه بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: ولادیمیر ناباکوف، آتش کم فروغ، پست مدرنیسم، مک هیل، مبانی وجودشناسی
  • حسین طاهری* صفحات 61-84
    فروغ فرخزاد نماینده شعر مدرن ایران و ویرجینیا وولف نماینده داستان مدرن انگلستان در آثار خود یعنی منظومه بلند ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد و رمان خانم دالووی به بازنمایی جهان درونی پرداخته اند. به اندازه کافی میان این دو اثر شباهت وجود دارد که بتوان با خوانشی موازی هر دو را در بستری امپرسیونیستی تحلیل کرد. زنانگی متن، دیرش یکروزه روایت، حضور پرطنین و محکم ساعت برای جداکردن جهان عین و ذهن، نگاه شخصی و درونی به پیرامون و فقدان انسجام در ساختار روایی از ویژگی های مشترک میان این دو اثر است. ما با روش کتابخانه ای و نگاه امپرسیونیستی ادبی، به طور تطبیقی این دو اثر را واکاوی کرده ایم. دو ساحت توامان زمان درونی و بیرونی، جریان سیال ذهن، امپرسیون های وانموده از پدیده ها و نمودها، تداعی ها، تشتت و مرگ اندیشی و گسست وارگی روایت، بستر خوانش موازی این دو اثر است. پرتاب های پیوسته از عین به ذهن، روایت را واجد نوعی گاهشماری ویژه کرده که به دوگانگی زمان تجریدی_ بیرونی و گاهی زمان پریشی فرجامیده است. زمان بیرونی یا آفاقی بستر حضور ناگزیر و همگانی شخصیت و زمان تجریدی درونی، عرصه تاثرات آن حضور و بازنمایی خاطره گون و شخصی دیدارها و پدیدارهاست.
    کلیدواژگان: فروغ، وولف، امپرسیونیسم
  • راضیه خوش ضمیر*، علیرضا نیکویی، رضا چراغی صفحات 85-113
    بسیاری از مفاهیم فلسفی و زیبایی شناختی، به رغم سادگی اولیه شان، در مسیر تکامل خود در قالب عبارات نامصرح با چهره های نقابدار در حوزه نقد و نظریه ادبی مطرح می گردند. یکی از این مفاهیم ذوق و نقد ذوقی است؛ که بویژه بعد از رواج نقد دانشگاهی و بی توجهی به شیوه های نقادی پیشین، از جمله نقد ذوقی، به اتهام بی کفایتی در ارزیابی علمی و روشمند، به دیده حقارت به آن نگریستند، با برچسب ها و سرکوب های فراوان روبه رو شد و از شیوه نقدهای قابل اتکا کنارگذاشته شد. برای نقد این رویکرد (نگاه منفی و تحقیرآمیز به ذوق و نقد ذوقی)، در این مقاله کوشیده ایم به روش تحلیلی و انتقادی، ابتدا به تفاوت های نقد ذوقی و نقد علمی، چنانکه در فضای عمومی نقد رایج است بپردازیم و سپس با نقد آراء پیروان و منتقدان هر دو گروه، نشان دهیم که نقد ذوقی، برخلاف قول رایح، یکسره شخصی، ذهنی و عاری از معیار نیست و ازطرفی نقد موسوم به نقد علمی و عینی، برخلاف ادعایش، تماما خالی ازجهتگیری های ایدئولوژیک، تعصب آمیز و شهودی نیست. نشان داده ایم که علی رغم طرد و تمسخر نقد ذوقی، اولا بسیاری ازمخالفان نقد ذوقی، خود دچارآن، هستند و ثانیا معیارهای دقیق و مشخصی برای تشخیص نقد ذوقی و همچنین برای نقد علمی و روشمند وجود ندارد زیرا مفهوم ذوق، مفهومی تاریخی، متکثر، پیچیده و دارای مفاهیم و مصادیق گوناگونی است
    کلیدواژگان: نظریه ادبی، ذوق، نقد ذوقی، نقد دانشگاهی، نقد تاثری
  • سمیه میکده، یدالله شکری*، عبدالله حسن زاده میرعلی صفحات 114-142
    بینامتنیت رویکردی نوین در خوانش و نقد متون ادبی است که بر مبنای آن هر متنی بر پایه متن های پیشین خود شکل می گیرد. هیچ متنی نیست که به طور کاملا مستقل، تولید یا حتی دریافت گردد. ژرار ژنت در نظریه بینامتنیت سه نوع پیوند: صریح و اعلام شده، غیر صریح و اعلام نشده و ضمنی را در میان دو یا چند متن مطرح می کند. از آنجا که متن های عرفانی از ارتباط منسجم تر و دقیق تری برخوردارند، نظریه ی بینامتنیت در این گونه از متن ها می تواند بسیار موثر واقع شود. دو کتاب سوانح العشاق غزالی و لمعات فخرالدین عراقی، از جایگاه استواری در میان متون عرفانی برخوردار هستند. کشف و شناخت روابط بین این دو متن، به ما برای شناخت ویژگی های برخی آثار که از متون عرفانی تاثیر پذیرفته اند، یاری می رساند. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، مصادیق تاثیرپذیری عراقی از غزالی را یافته و براساس نظریه بینامتنیت بررسی کرده به این نتیجه رسیدیم که عراقی در نگارش لمعات از نظر زبانی، مستقل بوده ولی به ساختار و محتوای سوانح نظر داشته اما به شیوه افزایشی و دگرگونی عمل کرده و با اقتباس از مطالب سوانح، خود به تعبیر و تفسیر پرداخته و در مواردی مطالبی را حذف و مطالب دیگری را افزوده است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، غزالی، عراقی، سوانح العشاق، لمعات
  • منوچهر جوکار* صفحات 143-167

    ملک الشعرای بهار، استاد قصیده فارسی است اما مثنوی های او مجال گسترده تری برای طرح موضوعات متنوع شخصی و اجتماعی و سیاسی و تاریخی و انتقادی فراهم کرده است؛ گواینکه مثنوی های بهار با 348 صفحه، حجم قابل توجهی از دفتر شعر او را شامل است ؛ بنابراین، شخصیت هنری و کارنامه شعری بهار بی ملاحظه این دسته از شعرهایش به درستی قابل ارزیابی نیست. در پژوهش حاضر ضمن پرداختن به هنر مثنوی سرایی بهار، چهارده مثنوی این شاعر به اختصار معرفی شده و مثنوی«کارنامه زندان» او نیزکه مفصل ترین زندان سروده فارسی است به روش توصیف و تحلیل ساختاری متن، بررسی و تحلیل شده است. این پژوهش نشان می دهد که بهار علاقه خودش را در نوجویی شکلی شعر، در قالب مثنوی نشان داده و با زبانی متاثر از زبان کوچه و بازار و کاربرد تعبیرات و واژگان زبان گفتار، سطح معتدلی از عناصر ادبی تشبیه و تمثیل و تلمیح را در این شعرها به کار آورده اما، توصیف و روایت و تشبیه تمثیل و انواع آن بویژه ضرب المثل و کنایه و تلمیح، مهمترین عناصر ادبی در «کارنامه زندان» اوست. کارنامه زندان، علاوه برارزش های ادبی، دربردارنده اطلاعات دست اولی در مورد برخوردهای سیاسی و بازداشت های مخالفان و منتقدان حاکمیت و وضعیت زندان های ایران و در کل، واجد ارزش های جامعه شناسی تاریخی جامعه ایرانی در یک صد ساله اخیر است.

    کلیدواژگان: مثنوی های بهار، کارنامه زندان، تشبیه تمثیل
|
  • Ayoob Moradi *, Faroogh Nemati Pages 7-34
    Surrealism is one of the important literary schools of the 20th century. Due to its specific principles, Surrealism was first considered to be a school suitable for poetry. Over time, however, some famous surreal artists produced different kinds of narratives which raised a serious question: what are the characteristic features of surrealist narratives? There was no doubt that the emphasis on the unconscious and techniques such as stream of consciousness would inevitably change the form of surrealist narrative, an issue that can be seen in most modern and post-modern narratives. Therefore, it is impossible to consider the surreal aspects of the narrative by focusing only on the form. To investigate the characteristics of surrealist narrative, therefore, we attempted to focus on Ahmad Hasanzadeh's Khial Baz through an analytical-descriptive method. Findings suggest that the presence of elements such as fantasy have blurred the boundary between dream and reality and resulted in the construction of a meta-reality: the prominent role of sleep and revelation in the text, the effect of drug use on narrative actions and special emphasis on the madness of the main character are major features that have contributed to the surreal atmosphere of the narrative.
    Keywords: Surrealism, Superior reality, Surreal narrative, Khial Baz
  • Sahar Alikahi, Latifeh Salamat Bavil *, Ali Reza Salehi Pages 35-60
    Postmodernist theories are divided into two main groups. The first group includes the theories of people like Barry Lewis and David Lodge who present a list of postmodern style components (uncertainty, paranoia, temporal disorder, etc.). In the second group, the most significant theory has been proposed by Brian McHale, who uses the concept of "dominant element" in Russian formalism to explain postmodernism. McHale considers the characteristic feature of postmodernism to be ontology (as opposed to epistemology, which is the dominant element of modernism). Ontology examines the nature of existence: questions raised in ontology concern existence and beings. In order to answer ontological questions, Cahill believes, the world must be understood first; however, modern works refuse to give a definite answer to this question and make the reader experience a kind of ontological uncertainty. One instance of such categories is the blurring of the real and imaginary worlds in postmodern stories. Benefiting from Brian McHale's theory, this research is looking for ontological components in Nabokov's Pale Fire. Findings indicate that Pale Fire is written in a postmodern style and is a complex and difficult novel whose author is well capable of utilizing his polyphonic technique, uncertainty, temporal and spatial disorder, paranoia, etc.
    Keywords: Vladimir Nabokov, Pale Fire, Postmodernism, McHale, Ontology
  • Hossein Taheri * Pages 61-84
    Forugh Farrokhzad, the representative of modern Iranian poetry, and Virginia Woolf, the representative of modern British fiction, have shown their readers the inner world of individuals in their poetry/ fiction. Enough similarities between these two works enable us to analyze both in an impressionistic context. The femininity of the text, the twenty-four-hour length of the narration, the resonant presence of the clock to separate the world of reality and mentality, the personal look at the surroundings, and the lack of coherence in the narrative structure are some of the common features between these two works. Using library resources, we have comparatively analyzed these two works by adapting an impressionistic outlook. The two simultaneous areas of internal and external timing, the stream of consciousness, pretended impressions of phenomena, associations, the confusion and thoughts of death and the discontinuity of the narrative serve as the bases of comparative reading of these two works. Findings suggest that continuous shifts from the objective to the subjective mind have endowed the narratives with a special chronology that has resulted in the duality of internal and external timing. At times, they have also led to anachronisms. The external time is the field of inevitable presence of the character in public while the inner time is the field of impressions of that presence and the representation of its memories.
    Keywords: Forough, :woolf, impressionism
  • Razieh Khoshzamir *, Alireza Nikouei, Reza Cheraghi Pages 85-113
    Many philosophical and aesthetic concepts, despite their initial simplicity, are presented in the form of anonymous assertions in the field of criticism and literary theory. One of these concepts is critique of taste which, especially after the spread of academic criticism and the subsequent neglect of traditional methods of criticism, including the critique of taste, was looked down upon due to its inability to evaluate scientifically and methodically. Thereafter, it was bitterly criticized as a reliable touchstone and a trustworthy method of criticism and was, therefore, abandoned. In order to critically examine the negative and derogatory view toward critique of taste, in this article we have tried to analyze the differences between the critique of taste and academic criticism. By criticizing the opinions of followers and critics of both groups, it becomes evident that contrary to the popular opinion, critique of taste is not completely personal, subjective and devoid of criteria. On the other hand, scientific/objective criticism is found to be tainted with ideological, biased and intuitive outlooks. Findings suggest that despite the rejection and ridicule of critique of taste, firstly, many opponents of critique of taste are also caught up in it, and secondly, there are no precise criteria for distinguishing critique of taste from the so-called academic criticism. This is because the concept of taste is a complex historical concept and includes various features.
    Keywords: Literary theory, Taste, Critique of Taste, Academic criticism, Impressionism
  • Somayeh Meykadeh, Yadollah Shokri *, Abdollah Hasanzadeh Mirali Pages 114-142
    Intertextuality is a new approach to reading and criticizing literary texts. According to this theory, each text is formed by borrowing from previous texts. In other words, no text is produced independently. Gérard Genette, a theoretician in this field, proposes three types of links between literary pieces: explicit and announced, non-explicit and undeclared, and implicit between two or more texts. Since mystical texts present a more coherent and precise communication, the theory of intertextuality can be applied very effectively to such texts. Ghazali's Sawānih and Fakhreddin Iraqi's Lama’at are two of the well-known mystical texts. Discovering the relationship between these two texts, hence, helps us know the characteristics of some works that are influenced by mystical texts. In this article, a descriptive-analytical method is used to find examples of Ghazali’s influences on Iraqi based on the theory of intertextuality. Findings suggest that in writing Lama’at, Iraqi is independent in terms of language, but he has made intertextual use of Sawānih’s structure and content: He has added points to the original writing and has altered several points from Sawānih, interpreting various parts of the former piece, deleting some parts, and adding some others.
    Keywords: Intertextuality, Ghazali, Iraqi, Sawānih, Lama’at
  • Manoochehr Joukar * Pages 143-167

    Malek osh-Sho'arā Bahār is considered to be one of the masters of Persian ode, but his masnavis were a strong means for him to depict various personal, social, political, historical and critical concerns. Since Bahar's masnavis constitute a significant volume of his poetic works (348 pages), his artistic personality and poetic performance cannot be properly evaluated if these masnavis are neglected. In the present research, while discussing the poet’s art of masnavi writing, fourteen of his masnavis are briefly introduced and his "Prison Poems", which are the most detailed Persian prison poems, have been examined and analyzed using descriptive and structural analysis method. This research attempts to show that Bahar has expressed his interest for innovation in poetry in masnavi writing. Moreover, in his use of a language influenced by street language and terms and phrases of spoken language, he created a moderate level of literary elements such as simile, allegory and allusion in these masnavis. However, description, narrative, simile, allegory and its types, especially proverbs, irony and allusions, are the most important literary elements in his "Prison Poems". Apart from their literary value, “Prison Poems” contain first-hand information about political strife and arrests of opponents and critics of the government and the state of Iran's prisons; in general, they are historically and sociologically valuable for the study of Iranian society in the previous century.

    Keywords: Bahar's Masnavis, prison poems, metaphor, simile