فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 100، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پگاه روشان شمال*، حسن سرایی، اردشیر انتظاری، محمود مشفق صفحات 1-44

    در سال های اخیر، بسیاری از مفاهیم خانواده دستخوش تغییرات معنایی شده است. ازآنجاکه فرزند کانون اصلی خانواده است، درک والدین و زنان از این مفهوم، تعیین کننده بسیاری از تصمیمات در حوزه باروری خواهد بود. لذا واکاوی «معنای فرزند» و بررسی درک زنان از این مفهوم ضروری است. این پژوهش با رویکرد کیفی به توصیف فهم کنشگر از معنای فرزند می پردازد. داده ها از طریق مصاحبه عمیق با بیست زن متاهل دارای فرزند و بدون فرزند در شهر تهران با نمونه گیری هدفمند جمع آوری و با استفاده از تکنیک شش مرحله ای اسمیت تحلیل شد. مضمون اصلی پژوهش نشان داد فرزند مفهومی است پویا، دینامیک و تاثیرگذار. در نگاه عاطفی مضامین «حس خوب»، «پرکننده صحنه زندگی» و «سختی و شیرینی» و در نگاه حمایتی مضامین «حمایت نسلی»، «حمایت سالمندی» و «حمایت معنوی» از یافته ها پدیدار گشت. فرزند به معنای شمشیر دو لبه است بدین معنا که هم مانعی است برای رشد و هم عاملی است برای خودشکوفایی و بالندگی. رشد و توسعه در حوزه فردی و زناشویی از مهم ترین معانی فرزند است. فرزند ظرفی است برای پر کردن عاطفه که با تزریق حس خوب به ثبات و تداوم زناشویی کمک می کند. یافته های این مطالعه توانست به زعم خود تصویر روشنی از معنای فرزند ارائه دهد.

    کلیدواژگان: روش کیفی، تحلیل مضمون، معنا، فرزند، زنان، تهران
  • سید مهدی اعتمادی فرد، عبدالله بیچرانلو، نوشین صفائیان* صفحات 45-83

    اساسی ترین مسئله در مقاله حاضر، فهم چگونگی بازنمایی سلسله مراتب اقتدار در خانواده و تغییراتی است که در آن در فیلم های ملودرام اجتماعی با مضامین خانوادگی پرفروش در بازه زمانی 1387 تا 1397 است. در مطالعه حاضر مبتنی بر رویکردهای معاصر در حوزه جامعه شناسی جنسیت تلاش شده است تا ورای امر مردانه و زنانه، قدرت و فرهنگ به عنوان عناصر کلیدی در تحلیل فیلم ها برای فهم مناسبات اقتدار در خانواده ایرانی مدنظر قرار گیرد. برای تحلیل این امر در بازه زمانی مذکور در نمونه های تحقیق، از الگوی نشانه شناسی جان فیسک استفاده شده است تا بتوان ضمن توصیف نحوه توزیع اقتدار خانواده ها در این فیلم ها، با نگاهی طولی به سلسله مراتب اقتدار خانواده و تغییرات آن پرداخت. نتایج حاکی از آن است که در طی یک دهه در ابتدا شاهد حضور مردانگی هژمونیک و کمتر هژمونیک و زنانگی موکد در این فیلم ها هستیم. در میانه دهه حضور زنان مقاومت پیشه هم بیشتر مشاهده می شود؛ اما در اواخر این دهه یعنی سال های 1395 تا 1397 مردان هژمونیک و زنان موکد مهم ترین الگوی توزیع اقتدار در خانواده در این فیلم ها هستند. آنچه در این مقاله مهم است توجه به جنبه متفاوتی در مقایسه با نتایج به دست آمده از پژوهش های پیشین است.

    کلیدواژگان: خانواده، زنانگی، سلسله مراتب اقتدار، سینمای ایران، مردانگی
  • حمید سرشار*، محمدجواد غلامرضا کاشی، علی جنادله صفحات 85-119

    بازتعریف جامعه به قالب قلمرو سرزمینی و سیاسی در صورت مرکزگرای عقلانیت مدرن، زیستن گاه های جمعی را وارد مرحله تازه ای ساخت. با انگاره تلقی از جامعه به قالب دولت-ملت ها در اقتضای ضرورت تاریخی عقلانیت مدرن، هویت جمعی تبدیل به مسئله شد. اینک با شکسته شدن مرزهای «زمان-فضا» و امکانیت «کنش بی واسطه به مکان» باری دگر انگاره تلقی از «جامعه» در آستانه انقطاعی تاریخی است. بااین همه، هنوز پرسش از «هویت جمعی ایران» یکی از پرسش های جدی است. تودرتویی هم زمان خیر و شر در عقلانیت سیاسی مدرن با محصور کردن درک ما از تشخص خویش به قامت محدوده های جغرافیایی-سیاسی در کژفهمی ها و رنج ها منشا اثر فراوان بوده است؛ اما فهم درون ماندگار هویت جمعی فراسوی خیر و شر مستلزم گذار از نگاهی اخلاقی و تمرکز بر اقتضائات تاریخی است. 

    کلیدواژگان: عقلانیت مدرن، آموزش، هویت جمعی، عقلانیت تکنیکال، ناسیونالیسم قوم گرا، همسان سازی
  • علیرضا بی زبان*، علی ایمانی صفحات 121-173

    مسئله اصلی نوشتار حاضر امنیت ملی است. پرسش نوشتار حاضر این است که چه جوامعی و چرا تهدیدات بالقوه و بالفعل داخلی و خارجی مخاطره آمیز امنیت ملی را کمتر تجربه می کنند، درحالی که برخی جوامع پیوسته در معرض و در حال تجربه تهدیدات مخاطرات آمیز هستند؟ وضعیت ایران از حیث قدرت دولت و ملت و تهدیدات مخاطره آمیز امنیت ملی چگونه است؟ به منظور یافتن راه حل تئوریک مسئله با استعانت از نظریه های دولت- ملت سازی، ابعاد قدرت دولت و ملت استخراج و سپس با بهره گیری از نظریه نهادگرایی تاریخی به واکاوی نظری مناسبات بین دولت- ملت و امنیت ملی پرداخته شد. همچنین برای یافتن راه حل تجربی مسئله نیز از روش شناسی کمی و تکنیک تحلیل ثانویه در سطح کلان استفاده شده و داده های مرتبط به متغیرهای پژوهش برای 130 کشور از منابع مختلف بین المللی گردآوری و برای دوره زمانی 2005 تا 2022 م تحلیل شده اند. یافته های حاصل از تحلیل تطبیقی کمی نشان داد که ظرفیت دولت و ملت و ساخت متعادل- متوازن قدرت آن ها و همچنین تعادل و توازن قدرت بین دولت و ملت که زمینه همسویی و هم افزایی قدرت آن ها را فراهم می کند، اثر کاهنده ای بر تهدیدات بالقوه و بالفعل داخلی و خارجی و اثر فزاینده ای بر امنیت ملی دارد.

    کلیدواژگان: دولت قوی، ملت قوی، تعادل قدرت دولت- ملت، همسویی دولت- ملت، امنیت ملی پایدار
  • طاها عشایری*، طاهره جهان پرور، هانیه عادل صفحات 175-219

    خودکشی به معنای پایان بخشیدن به حیات اجتماعی و نشان از کاهش ارزش انسانی و اوج رنج بشری است. سرمایه اجتماعی نقشی پیشگیرانه و بازدارنده در برابر خودکشی دارد. هدف اصلی پژوهش مطالعه تاثیر سرمایه اجتماعی بر گرایش به خودکشی با تکیه بر فراتحلیل پژوهش هاست. روش پژوهش از نوع فراتحلیل کمی (CMA2)؛ واحد تحلیل آن مقاله و رساله های منتشرشده در بازه زمانی 1385 الی 1402 است که با استفاده از پایگاه علمی نورمگز، مگ ایران و ایران داک؛ تعداد 48 سند به عنوان جامعه آماری شناسایی و بعد از غربالگری (ارزیابی شرایط ورود و خروج جهت تحلیل)؛ 26 مورد از پژوهش (حجم نمونه) در فرایند مطالعه باقی ماندند. روش آماری موردبررسی d کوهن و f فیشر و روش نمونه گیری از نوع تعمدی-غیراحتمالی است. نتایج نشان می دهد سرمایه اجتماعی با گرایش به خودکشی رابطه معکوس و معنی داری داشته و مقدار ضریب تاثیر آن 38/0- است. همچنین رابطه انسجام اجتماعی (18/0-)؛ حمایت اجتماعی (20/0-)؛ اعتماد اجتماعی (31/0-) و مشارکت اجتماعی (17/0-)؛ با گرایش به خودکشی معنی دار و معکوس بوده است. بر این اساس، با تقویت و بازآفرینی مجدد سرمایه اجتماعی در سطح کلان، میانه و خرد می توان از گرایش به خودکشی در استان های کشور؛ پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: خودکشی، سرمایه اجتماعی، فراتحلیل، رفتارهای مخاطره آمیز، تمایز اجتماعی
  • اردشیر بهرامی*، پروانه دانش، زهرا محمدی صفحات 221-258

    امروزه شهرستان ورامین با رشد فزاینده ای از حیث اقدام به خودکشی روبرو شده است. مطالعه حاضر باهدف مطالعه بسترهای اقدام به خودکشی انجام شده است. رویکرد تحقیق حاضر کیفی و از استراتژی داده بنیاد به منظور کدگذاری و تحلیل داده ها استفاده شده است. جامعه موردمطالعه کلیه جوانان اقدام کننده به خودکشی در شهر ورامین بودند که به مراکز اورژانس اجتماعی مراجعه کردند. نمونه گیری به صورت هدفمند و نظری انجام گرفت که بعد از مصاحبه عمیق فردی با هفده نفر اشباع نظری حاصل شد. اعتبار داده ها نیز از طریق بازبینی توسط متخصصان، بازبینی توسط مشارکت کنندگان و استنادپذیری حاصل شد. یافته ها نشان می دهد، پدیده محوری اقدام به خودکشی در بین جوانان موردمطالعه نابرابری زایا است. شرایط علی «نابسامانی مرزهای خانواده، ترس از سوژگی و نگاه ابزاری، خودپنداره شکاک، ازدواج واپس گرا و انسداد در تداوم بخشی به خود (عاملیت معنابخش) هستند. بسترها نیز خود را در قالب مقولاتی همچون «خیرمحدود، بافت موزاییکی بی ثبات، زنجیره های خویشاوندی/خانوادگی نامولد، فقر عاطفی و آگاهی محیطی محدود» نشان دادند. نتایج نشان می دهد که به منظور کاهش خودکشی در بین جوانان باید به ساماندهی فضاهای کنشی آن ها پرداخت تا خود را به مثابه عامل و هویت اثرگذار شناخته و در برابر شرایط نامطلوب مقاومت کنند.

    کلیدواژگان: خودکشی، ترس از سوژگی و شکست، بافت موزاییکی بی ثبات، خیرمحدود، ازدواج واپس گرا
|
  • Pegah Roshanshomal *, Hasan Saraie, Ardeshir Entezari, Mahmoud Moshfegh Pages 1-44

    In recent years, many family concepts have undergone semantic changes. Since the child is the main focus of the family, parents and women's understanding of this concept will determine many decisions in the field of fertility. Therefore, it is necessary to analyze the "meaning of a child" and examine women's understanding of this concept. This research describes the actor's understanding of the meaning of a child with a qualitative approach. The data were collected through in-depth interviews with twenty married women with children and without children in Tehran by purposive sampling and analyzed by using Smith's six-step technique. The main theme of the research showed that a child is a dynamic and influential concept. In the emotional view, the themes of "good feeling," "filling the scene of life," and "hardness and sweetness" and in the supportive view, the themes of "generational support," "old age support," and "spiritual support" emerged from the findings. A child is a double-edged sword, which means that it is both an obstacle to growth and a factor for success and growth. Growth and development in the personal and marital sphere is one of the most important meanings of a child. A child is a container for filling emotions, which contributes to the stability and continuity of marriage by injecting good feelings. The findings of this study were able to present a clear picture of the meaning of a child.

    Keywords: Qualitative Method, Theme Analysis, Meaning, Child, women, Tehran
  • Seyed Mahdi Etemadifard, Abdollah Bicharanloo, Nooshin Safaeian * Pages 45-83

    The most basic issue in this article is to understand how the hierarchy of authority in the family and its changes are represented in social melodrama films with family themes that were best sellers in the period from 2008 to 2018. In the current study, based on contemporary approaches in the field of sociology of gender, an attempt has been made to consider power and culture as the key elements in the analysis of films, beyond male and female, to understand power relations in the Iranian family. To analyze this issue in the period mentioned in the research samples, John Fiske’s semiotics model has been used so that while describing the distribution of family authority in these films, we can take a long look at the hierarchy of family authority and its changes. The results indicate that during a decade, we initially see the presence of hegemonic and less hegemonic masculinity and emphatic femininity in these films. In the middle of the decade, the presence of resistant women is more visible, but at the end of this decade, i.e. from 2016 to 2018, hegemonic men and emphatic women are the most important pattern of distribution of authority in the family in these films. What is important in this article is to pay attention to a different aspect compared to the results obtained from previous studies.

    Keywords: Family, Femininity, hierarchy of authority, iranian cinema, masculinity
  • Hamid Sarshar *, MohamamdJavad Gholamreza Kashi, Ali Janadleh Pages 85-119

    The present article aims to trace the understanding of Iran's collective identity in historical reference to the rationality of schools. The theoretical guide of the research is derived from the conceptual apparatus of Michel Foucault, and the methodological logic of the research is through the genealogical approach and Foucauldian discourse analysis. The findings of the study indicate that "historical events" and "multiple developments" during the "confrontation" at the beginning of the confrontation with the civilization of the West made Iran susceptible to multiple situations. Modern education, on the one hand, arose such a desire from within the society that here education is mainly focused on progress in the socio-economic fields and does not have a relation with the collective identity. On the other hand, the structural encounter with the Western world, the mainly military necessity of the government, and the health crisis led to the understanding and "technical rationality" of knowledge. The rationality that later at the end of the century, with the rebellion of the "progressive discourse" from its initial principles and the problematization of collective identity, put modern education at the service of "the impossibility of open collective identity."

    Keywords: collective identity, Education, school, Genealogy, Power, Knowledge, Discourse, Rationality, Encounter, Progress Discourse, Pastoral Power, Biopolitic, technical rationality
  • Alireza Bizaban *, Ali Imani Pages 121-173

    The main issue of this article is national security. The question of this article is, which societies and why do they experience less potential and actual internal and external threats to national security, while some societies are constantly exposed to and experiencing dangerous threats? What is the situation of Iran in terms of the power of the state and the nation and the dangerous threats to national security? In order to find a theoretical solution to the problem, with the help of nation-state building theories, the dimensions of the power of the state and the nation were extracted, and then, using the theory of historical institutionalism, the theoretical analysis of the relationship between the nation-state and national security was carried out. Furthermore, in order to find an empirical solution to the problem, the quantitative methodology and the secondary analysis technique were used at the macro level, and data related to the research variables for 130 countries were collected from various international sources and analyzed for the period of 2005 to 2022. The findings from the quantitative comparative analysis showed that the capacity of the state and the nation and the balanced construction of their power, as well as the balance of power between the state and nation, which provides the basis for the compatibility and synergy of their power, has a reducing effect on potential and actual internal and external threats and has an increasing effect on national security.

    Keywords: Strong State, Strong Nation, The Balance of Power Between the State, Nation, Compatibility Between the State, Sustainable National Security
  • Taha Ashayeri *, Tahereh Jahanparvar, Hanieh Adel Pages 175-219

    Suicide means ending the social life and shows the decrease of human value and the peak of human suffering. Social capital has a preventive and deterrent role against suicide. The main purpose of the research is to study the effect of social capital on the tendency to commit suicide by relying on meta-analysis of studies. The research method is a quantitative meta-analysis (CMA2), and the unit of analysis is the articles and treatises published in the period from 1385 to 1402, which by using the scientific database NoorMags, Magiran, and IranDoc, 48 documents were identified as the statistical population, and after screening (evaluation of entry and exit conditions for analysis), 26 cases of research (sample size) remained in the study process. The statistical method under investigation is Cohen's d and Fisher's f, and the sampling method is a deliberate-non-probability type. The results indicate that social capital has an inverse and significant relationship with suicide tendency, and its effect coefficient is -0.38. Furthermore, the relationship of social cohesion (-0.18), social support (-0.20), social trust (-0.31), and social participation (-0.17) has been significant and inverse with suicide tendency. Based on this, by strengthening and recreating social capital at the macro, medium, and micro levels, the tendency to commit suicide can be prevented in the provinces of the country.

    Keywords: Suicide, Social Capital, Meta-analysis, Risky behaviors, social differentiation
  • Ardeshir Bahrami *, Parvaneh Danesh, Zahra Mohammadi Pages 221-258

    Varamin City has faced an increasing growth in suicide attempts nowadays. The purpose of this research is to study the bases for committing suicide in this city. The approach of this research was qualitative, and the data-based strategy was used to code and analyze the data. The study participants were all young people from Varamin City who were referred to counseling and welfare centers because of a suicide attempt. Sampling was done in a purposeful and theoretical manner and theoretical saturation was achieved after an in-depth individual interview with seventeen people. The validity of the data was also obtained through review by experts and participants, and citations. The findings indicate that the central phenomenon of attempted suicide among young people under study is reproductive inequality. Causal conditions are disorganization of family boundaries, fear of subjectivity and instrumental view, skeptical self-concept, regressive marriage, and obstruction in self-perpetuation (meaningful agency). The bases also showed themselves in the form of categories such as limited charity, unstable mosaic texture, barren kinship/family chains, emotional poverty, and limited environmental awareness. The results show that in order to reduce suicide among young people, it is necessary to organize their action spaces so that they recognize themselves as agents and identity effectors and resist adverse conditions.

    Keywords: Suicide, fear of subjectivity, failure, Unstable Mosaic Texture, limited charity, regressive marriage