فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 95 (بهار 1403)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 95 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید یحیی صفوی، محمدرضا کمالی، امیرحسین الهامی، علیرضا غلامعلیان* صفحات 5-26

    ج.ا.ایران برای اینکه بتواند بر مفاهیم، دیدگاه ها، نظام های منطقه ای، فرآیندها، تصمیمات، اقدامات جمعی دیگر کشورها و نحوه شکل گیری قدرت منطقه ای و جهانی، تاثیر بیشتری داشته باشد، باید از وزن ژئوپلیتیکی برتر در میان سایر کشورهای منطقه برخوردار باشد. هدف اصلی این پژوهش «واکاوی ظرفیت های موجود در راستای ارتقای قدرت ژئوپلیتیکی ج.ا.ایران در منطقه غرب آسیا (قوت ها و فرصت ها) می باشد». در این پژوهش روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است با رویکرد آمیخته و نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای است. جامعه آماری، 50 نفر و حجم نمونه بر جامعه آماری منطبق بوده و تمام شمار تعیین شده است. ضمن فیش برداری از مطالعات کتابخانه ای و انجام مصاحبه های تخصصی، از روش های آمار توصیفی و استنباطی نا پارامتریک آماری نیز استفاده شده است. از نتایج تحقیق این گونه برمی آید که ظرفیت های موجود در قالب 7 کلان مولفه ژئوپلیتیکی (سیاسی- نظامی- علم و فناوری- زیست محیطی- اجتماعی و فرهنگی- جغرافیایی- اقتصادی) با 40 شاخص احصا گردید؛ که 7 مورد از شاخص ها به دلیل اهمیت کمتر حذف گردیدند، 22 شاخص برای قوت و 12 شاخص برای فرصت در راستای ارتقای قدرت ژئوپلیتیکی ج.ا.ایران در منطقه غرب آسیا به دست آمد.

    کلیدواژگان: قدرت، ژئوپلیتیک، وزن ژئوپلیتیک، منطقه غرب آسیا
  • عبدالعلی پورشاسب *، عزیز نصیرزاده، محسن مرادیان صفحات 27-48

    هدف تحقیق حاضر، تبیین نقش راهبردی نهاجا در پشتیبانی از بعد سیاسی قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران طی هشت سال دفاع مقدس بوده و از آنجا که تحقیق به دنبال واکاوی پدیده‎ای است که در گذشته شروع شده و در گذشته خاتمه یافته، به روش تاریخی- تحلیلی انجام شده است. این تحقیق از نوع کاربردی - توسعه‎ای بوده و در انجام ان از دو جامعه خبرگان و جامعه کارشناسان استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهند که که نیروی هوایی با انجام عملیات‎های پیچیده‎ای نظیر کمان-99 و اچ-3 در خاک عراق، به‎خوبی از عهده ایفای نقش فراسرزمینی خود برآمد. لذا دشمن ماموریت را به نهاجا دیکته نمی‎کرد. بلکه این نهاجا بود که ماموریت را به دشمن دیکته می‎کرد و به همین دلیل توانست استراتژی حکومت بعث عراق را مختل کرده و برآورد و برنامه‎های آن‎ها را به‎هم‎زند. اینکه نهاجا در عمق خاک عراق حضور داشت، ضربه حیثیتی بزرگ سیاسی به رژیم بعثی عراق بود که تحقق آن، با هیچ قوه سیاسی و ائتلاف دیگری امکان‎پذیر نبود. نیروی هوایی با ضربات حیثیتی و سیاسی به صدام، باعث کاهش محبوبیت صدام در عراق و جهان عرب شد این نیرو حتی در تغییر سیاست خارجی حکومت بعث عراق هم نقش ایفا کرد و عراق را مجبور به تغییر مواضع سیاسی خود در قبال مصر و ارائه پیشنهاد پذیرش دوباره مصر به اتحادیه عرب نمود؛ زیرا می‎خواست در برابر حملات کوبنده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، از تجربیات مصر در جنگ با رژیم صهیونیستی استفاده نموده و با برخورداری از حمایت‎های این کشور، به مقابله با خلبانان شجاع نیروی هوایی بپردازد.

    کلیدواژگان: نیروی هوایی، جنگ تحمیلی، دفاع مقدس، نقش راهبردی، بعد سیاسی قدرت ملی
  • مجتبی فتحی*، علیرضا سعادت‏ راد، شهرام نوروزانی، مجید زین‏ الدینی صفحات 49-72

    از گذشته های دور نتایج احتمالی نبرد مورد توجه نظامیان و سیاستمداران بوده است. بازی جنگ، ترکیبی از تجارب جنگ های گذشته و علم است. بازی جنگ مانند یک بازی شطرنج است که در آن صفحه ایی با چندین راه متصور، برای تعییین مسیر حرکت در پیش‏روی کاربران وجود دارد. جنگ عراق علیه ایران به‏عنوان یکی از حوادث مهم بین‏المللی است که به مدت هشت سال ادامه یافته و تجارب نظامی نیروهای مسلح ما از عملیات‏های انجام شده در دفاع مقدس همچون عملیات فتح‏المبین به قدری مهم و ارزشمند است که می‏تواند منبعی الهام‏بخش و بومی جهت تدریس در مراکز علمی و پژوهشی نظامی در قالب‏هایی همچون بازی جنگ باشد. هدف از این تحقیق تحلیل و بیان عناصر اصلی بازی جنگ عملیات فتح‏المبین می‏باشد. در این تحقیق نوع تحقیق «کاربردی-توسعه‏ای» و روش تحقیق «توصیفی-تحلیلی» و دو سوال در مورد بازی جنگ و عناصر اصلی بازی جنگ عملیات فتح‏المبین به مضمون زیر مطرح شده است.
    (1) بازی جنگ عملیات فتح‏المبین چگونه بوده است؟
    (2)عناصر اصلی بازی جنگ عملیات فتح‏المبین چه بوده است؟
    بازی جنگ عملیات ذکر شده با رویکرد بازآفرینی تحلیل و مطابق مدل مفهومی تحقیق برگرفته از نظر اساتید این حوزه، عناصر بازی جنگ در سه حوزه فیزیکی، شناختی و اطلاعاتی و هم‏چنین 12 عنصر زیرمجموعه حوزه‏ها احصاء گردیده است.

    کلیدواژگان: بازی جنگ، عملیات فتح‏المبین، ایران، عراق
  • احمد کمالی دهقان*، احمد میقانی، شهرام شجاعی، فریدون محمدی سقایی صفحات 73-98

    در جهان تماما سیال و پرشتاب امروزه، یگانه عامل اصلی که توانایی پایداری و بقاء سازمان را تضمین می کند، وجود نیروی انسانی شجاع، آینده نگر، تحول گرا، انعطاف پذیرو... است که این مهم با توجه به ویژگی ها و حساسیت قدرت هوایی که متکی به تصمیمات هوشمندانه و سریع است، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.هرگاه سیاست گذاران احساس نیاز به اقدام جسورانه، امیدوارانه و قاطعانه از طریق عمل دارند، قدرت هوایی معمولا اولین گزینه برای آن ها خواهد بود. بنابراین دستیابی به مولفه وشاخص های نیروی انسانی موثر بر قدرت هوایی  یکی از مناسب ترین ابزار برای رسیدن به اهداف راهبردی است. دراین راستا با عنایت به اهمیت موضوع، درمسیردستیابی به این مهم ، شاخص ها و مولفه های نیروی انسانی موثر بر قدرت هوایی، اساسی ترین جزء این مجموعه بوده و قابلیت تاثیر گذاری در ارتقاء، تنزل ویا حذف اثر بخش را در  کارکرد کل مجموعه دارا است. لذا، «احصاء مولفه وشاخص های نیروی انسانی موثر بر قدرت هوایی»هدف اصلی پژوهش بوده، و سوال تحقیق نیز متناظربا هدف طراحی گردید. این پژوهش در زمره تحقیقات کاربردی-توسعه ای است و به روش توصیفی- تحلیلی با رویکرد آمیخته انجام پذیرفته است برای پاسخ به سوال تحقیق، برمبنای ویژگی جامعه آماری، تعداد 92 نفر از صاحب نظران این حوزه به صورت هدفمند انتخاب و پرسشنامه بین آن ها توزیع گردید.تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که بعد نیروی انسانی با 3 مولفه و 16 شاخص مهمترین و اثرگذارترین بعد از ابعاد قدرت هوایی آینده بوده  که؛ شاخص: فرهنگ سازی، آینده نگری و تحول گرایی، با اهمیت ترین شاخص مولفه ی فرماندهی و مدیریت، شاخص: ایمان، روحیه و نظم و انظباط مهمترین شاخص از مولفه خصوصیات فردی؛ و شاخص:حذف آموزش های موازی مهمترین شاخص مولفه تربیت، آموزش و پژوهش مشترک؛ بعد نیروی انسانی قدرت هوایی آینده شناخته شدند.

    کلیدواژگان: قدرت هوایی آینده، نیروی هوایی، مولفه های نیروی انسانی، شاخص های نیروی انسانی
  • خسرو بولحسنی* صفحات 99-120

    چگونگی دفاع و امنیت در مرز ایران و افغانستان و ملاحظات موثر بر آن مستلزم توجه به همه ی عوامل موثر بر دفاع و امنیت در حوزه های مختلف طبیعی، انسانی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی-فرهنگی و نظامی-امنیتی است.ملاحظات دفاعی-امنیتی شامل دو دسته عوامل چالش ها و پیش برنده ها هستند. هدف اصلی تحقیق «تبیین پیش برنده های موثر بر ملاحظات دفاعی-امنیتی مرز ایران و افغانستان در ابعاد (طبیعی، انسانی، اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، سیاسی و نظامی-امنیتی)می باشد که متناظر با هدف سوال اصلی تحقیق مطرح می گردد. این تحقیق از نوع کاربردی است و براساس روش توصیفی تحلیلی و پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق، 45 نفر متناسب با ویژگی های تحقیق از بین صاحب نظران انتخاب شده اند.نتایج تحقیق نشان می دهد که از بین 18 عامل احصا شده، 9 عامل به عنوان قوت ها و 9 عامل به عنوان فرصت ها بر ملاحظات دفاعی-امنیتی مرز ج.ا.ایران و افغانستان موثر می باشند، برای تایید پیش برنده ها از تکنیک دلفی استفاده شده است و نتایج تحقیق نشان می دهد 10 پیش برنده بر ملاحظات دفاعی-امنیتی مرز ایران و افغانستان موثر است.

    کلیدواژگان: دفاع، ملاحظات دفاعی - امنیتی، پیش برنده، مرز، افغانستان
  • سهیل امامیان، عباس نیلفروشان* صفحات 121-140

    با سیری در روندجنگهای گذشته به این واقعیت پی میبریم که به مرورزمان تغییرات شدیدی درشیوه جنگها انجام گردیده و روزبه روز شاهد پیچیدگی وهوشمندی جنگها میباشیم، درسالهای اخیرمفهوم جدیدی به نام جنگ ترکیبی به ادبیات جنگ افزوده شده که این جنگ تلفیقی ازمولفه ها و شاخص های مختلف بوده که با استفاده ازترکیب هم زمان وهماهنگ ظرفیت های ملی وفرا ملی به منظوراثرگذاری بر مردم درجامعه هدف با تاکید برحساسیت های آن سعی بر براندازی حکومت دارد. به همین دلیل هوشیاری درمقابل دشمنان، یکی ازبایدهای نظام میباشد.براین اساس، هدف اصلی مقاله پاسخ به این سئوال است که"مولفه ها و شاخص های مهم جنگ ترکیبی علیه جمهوری اسلامی ایران چیست؟"با بهره گیری از روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای ومیدانی با ابزارهای تعیینی این دو روش و همچنین با استفاده از طراحی دوپرسشنامه، که ابتدا مولفه ها وشاخص های جنگ ترکیبی بصورت کلی مشخص شده وسپس مهمترین مولفه ها وشاخص های بکار گرفته شده توسط آمریکا برعلیه جمهوری اسلامی ایران از پرسشنامه دوم استخراج گردید. درمرحله بعد با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، که یکی ازپرکاربردترین  روش های تحقیق در عملیات است، اهمیت هرکدام از این شاخص ها ومولفه ها مبتنی بر نظرات خبرگان وجامعه هدف اخذ گردید. یافته ها ونتایج تحقیق، بیانگر این مطلب است که،10 مولفه و42 شاخص به عنوان مهمترین مولفه ها و شاخص های جنگ ترکیبی با استفاده ازنرم افزار بصورت مقایسه زوجی انتخاب گردید. نتایج حاصل ازاجرای این تحقیق جهت بهره برداری مسئولین به منظورتقابل هدفمندبا جنگ ترکیبی دشمن ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: جنگ ترکیبی، تهدید، شاخص، مولفه، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • حسین ولیوند زمانی، وحید ریاضی، بهمن توحیدیان* صفحات 141-168

    مقاله حاضر برگرفته از پژوهشی با هدف دستیابی به الگوی راهبردی تامین نیازمندی های اساسی مردم در بحران ناشی از جنگ های ناهمتراز است که ابعاد امنیت و سرپناه را مورد واکاوی قرار می دهد.
     استقرار امنیت از ابتدایی ترین اصول جهت دست یابی به استانداردهای مطلوب برای آسایش و رفاه مردم است و ایجاد سرپناه و زیرساخت های لازم آن، یکی از ضروری ترین نیازها در بحران ها است، تا بیشترین امنیت، با کمترین هزینه جهت دفاع برای مردم فراهم شود و از طرف دیگر دشمن برای آسیب زدن به آن ها بیشترین زحمت ها را متقبل شود، لذا شناسایی مولفه ها و شاخص های تامین امنیت و سرپناه  برای مردم در بحران ناشی از جنگ ها، خصوصا جنگ های ناهمتراز، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این  پژوهش تدوین الگویی مناسب به منظور تامین امنیت و سرپناه مردم در بحران ناشی از جنگ های ناهمتراز می باشد. نوع تحقیق این پژوهش کاربردی- توسعه ای است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی با رویکرد آمیخته است. حجم جامعه آماری این تحقیق به صورت تمام شمار 52 نفر در نظرگرفته شده است. تجزیه وتحلیل اطلاعات و داده های حاصل از مطالعه منابع، با استفاده از روش تحلیل محتوی، روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی و با استفاده از نرم افزار «اسمارت پی ال اس» مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که این الگو، شامل 5 مولفه و 36 شاخص می باشد؛ بعد امنیت شامل دو مولفه(امنیت فردی، امنیت عمومی) و14 شاخص و بعد سرپناه شامل 3 مولفه (طراحی و معماری پناهگاه، مدیریت اسکان و امور پناهگاه ها و مکان یابی) و 22 شاخص می باشد.

    کلیدواژگان: الگو، نیازمندی های اساسی مردم، امنیت، سرپناه، بحران، جنگ ناهمتراز
  • غلامرضا شعبانی بهار، جمشید فولادی* صفحات 169-188

    هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه راهبردی ورزش همگانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بود. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی از نوع پیمایشی بود که با توجه به حیطه مطالعه در دسته مطالعات راهبردی قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق را کلیه مدیران، کارشناسان و متخصصان تربیت بدنی نیروهای مسلح در سازمان ها و یگان‎های تابعه در ارتش، سپاه، نیروی انتظامی، وزارت دفاع و بسیج؛ صاحب نظران، خبرگان و کارشناسان خارج از نیروهای مسلح بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و حجم نمونه آماری 130 نفر از  مسئولین و کارشناسان تربیت بدنی در داخل و خارج نیروهای مسلح بود. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه باز و بسته بود که با بهره گیری از آن ها چشم انداز، ماموریت، اهداف کلان، ارزش های محوری، نقاط قوت، ضعف، فرصت، تهدید، راهبردها و اولویت آنان و برنامه های عملیاتی تدوین شد. با توجه به ماتریس های داخلی و خارجی، موقعیت راهبردی تربیت بدنی نیروهای مسلح در مرز منطقه محافظه کارانه قرار گرفت. علیرغم وجود نقاط ضعف محسوس تر نسبت به نقاط قوت، فرصت های بیشتری نیز در تربیت بدنی نیروهای مسلح وجود دارد. با بهره مندی از ماتریس تحلیلSWOT  تعداد 4 راهبرد SO، 3 راهبرد ST، 6 راهبرد WO و 3 راهبرد WT، مجموعا 16 راهبرد شناسایی شد و با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی اولویت بندی، و سپس برنامه عملیاتی متناظر با هر یک از راهبرد ها تعیین شد. درنهایت، بر اساس تحلیل های راهبردی به تدوین برنامه راهبردی تربیت بدنی نیروهای مسلح در ورزش همگانی اقدام شد و موضوعات آن شامل بیانیه چشم انداز، ماموریت، اهداف بلندمدت، راهبرد و برنامه های عملیاتی ورزش همگانی بود.

    کلیدواژگان: راهبرد، تربیت بدنی، نیروهای مسلح، ورزش همگانی
  • ایرج بختیاری* صفحات 189-210

    امروزه شبکه فرماندهی و کنترل با تهدیدات متنوعی مواجه است، از جمله حوزه های تهدید از منظر پدافندغیرعامل؛ تهدیدات سایبری است و در این میان پایداری و تداوم عملیاتی در شرایط تهدید سایبری و درواقع تاب آوری سایبری؛ اقدامات و پیش بینی هایی است که در یک سامانه برای کسب آمادگی جهت مواجه و مقابله با حملات و نفوذ سایبری و تحمل و سازگاری با شرایط بوقوع پیوسته و بازیابی و بازتوانی سریع پس از وقفه های ایجاد شده، بایستی انجام گیرد. بنابراین یک سامانه زمانی پایدار و تاب آور است که توانایی مقاومت در برابر حملات یا حوادث سایبری را داشته باشد. هدف اصلی این پژوهش ارایه مدل پایداری و تداوم عملیاتی و تاب آوری سامانه های شبکه فرماندهی و کنترل در برابر تهدیدات سایبری و اهداف فرعی آن تبیین تهدیدات سایبری، آسیب پذیری های سایبری، ابعاد و مولفه های تاب آوری سایبری سامانه های شبکه فرماندهی و کنترل است. این پژوهش از نوع کاربردی و از لحاظ روش توصیفی با رویکرد آمیخته می باشد، پژوهشگر در ابتدا با استفاده از تحلیل و دسته بندی روش ها و راهکارهای مطرح شده به اکتشاف الگوی مقتضی می پردازد و بمنظور بررسی ارتباط معناداری ابعاد و مولفه ها به روش تحلیل عاملی، از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده می نماید. ضرایب بار عاملی محاسبه شده برای سه بعد فرماندهی و راهبری، کنترل و نظارت، و فرآیند و عملیات به ترتیب؛ 926/0، 917/0 و 920/0 می باشد که نشان از اهمیت بالای این عوامل در افزایش تاب آوری سایبری سامانه ها دارد. الگوی تاب آوری سایبری سامانه های فرماندهی و کنترل در سه بعد فرماندهی و راهبری با چهار مولفه، بعد کنترل و نظارت با چهار مولفه ، بعد فرآیند و عملیات با سه مولفه، در برابر شش عامل تهدید و هفت آسیب پذیری(ضعف) ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پایداری سایبری شبکه، تداوم عملیاتی سامانه های فرماندهی و کنترل، تهدیدات سایبری، آسیب پذیری های سایبری
  • علی اکبر افتخاری قوشه کند*، علی اصولی صفحات 211-232

    استفاده از انرژی گاز دامنه بسیار گسترده ای از مصارف صنعتی، نیروگاهی، تجاری و خانگی را در برگرفته و این پهنه وسیع فعالیت های به هم پیوسته که در مقاطع مختلف تولید، انتقال و توزیع در عرصه شبکه گاز به وقوع می پیوندد با مخاطرات متنوعی مواجه می باشد. زنجیره تامین صنعت گاز دارای سه بخش اساسی تولید، انتقال و توزیع است و هر یک از این بخش های سه گانه دارای چالش های خاص خود می باشند. یکی از مهمترین چالش ها در مدیریت زنجیره تامین صنعت گاز بحث تاب آوری و تداوم تولید، انتقال و توزیع گاز بوده و این مهم برای کشور دارای اهمیت حیاتی است. تاب آوری و تداوم در هر یک از بخش های سه گانه در میزان پایداری کشور نقش راهبردی و اساسی دارد. پژوهش حاضر ضمن شناسایی عوامل موثر بر ارتقاء تاب آوری و تداوم تولید، انتقال و توزیع شبکه گاز به اولویت بندی نقاط قوت و فرصت های موثر بر تحقیق پرداخته است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده ها، کیفی و کمی و از نظر نحوه اجراء موردی- زمینه ای است. جامعه آماری شامل 50 نفر با ویژگی خاص برای توزیع پرسشنامه و جامعه خبرگی به تعداد 12 نفر از متخصصین می باشد. برای سنجش پایایی ابزار از آلفای کرونباخ استفاده شد. در ابتدا 48  عامل قوت و فرصت مورد بررسی دقیق قرار گرفت. سپس با ترکیب و تقلیل و همچنین اولویت بندی عوامل، 40 عامل قوت و فرصت  با استفاده از آزمون فریدمن اولویت بندی شد و در نهایت پیشنهاداتی در راستای موضوع تحقیق ارائه گردید.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تداوم کارکرد، شبکه گاز کشور، قوت، ضعف، فرصت، تهدید
|
  • Seyed. Y Safavi, M.R Kamali, A.H Elhami, Ali Reza Gholamalian * Pages 5-26

    In order for Iran to have a greater impact on the concepts, views, regional systems, processes, decisions, collective actions of other countries and the way regional and global power is formed, it must have a superior geopolitical weight among other countries in the region. . The main goal of this research is to "examine the existing capacities in order to promote the geopolitical power of the Republic of Iran in the West Asian region (strengths and opportunities)". In this research, the research method is descriptive-analytical with a mixed approach and the type of research is applied-developmental. The statistical population is 50 people and the sample size corresponds to the statistical population and all the numbers have been determined. In addition to sampling library studies and conducting expert interviews, non-parametric descriptive and inferential statistical methods have also been used. From the results of the research, it appears that the existing capacities in the form of 7 major geopolitical components (political-military-science and technology-environmental-social and cultural-geographical-economic) were counted with 40 indicators; 7 of the indicators were removed due to less importance, 22 indicators for strength and 12 indicators for opportunity were obtained in order to promote the geopolitical power of Iran in the West Asian region.

    Keywords: Power, geopolitics, geopolitical weight, West Asia Region
  • A.A Poorshasb*, A Nasirzadeh, M Moradian Pages 27-48

    The purpose of this research is to explain the strategic role of Nahaja in supporting the political dimension of the national power of the Islamic Republic of Iran during the eight years of holy defense, and since the research seeks to analyze a phenomenon that started in the past and ended in the past, in a historical way - An analysis has been done. This research is of an applied-developmental type, and two communities of experts and the community of experts have been used in carrying it out.
    The results of the research show that the Air Force successfully performed its extraterritorial role by conducting complex operations such as Kaman-99 and H-3 in Iraq. Therefore, the enemy did not dictate the mission to Nahaja. Rather, it was Nahaja who dictated the mission to the enemy, and because of this, he was able to disrupt Iraq's strategy and disrupt their estimates and plans. The fact that Nahaja was present in the depth of Iraqi soil was a great blow to Iraq's political prestige, which could not be achieved with any other political force or coalition. The air force caused a decrease in Saddam's popularity in Iraq and the Arab world by giving Saddam political and dignified blows.
    This force even played a role in changing Iraq's foreign policy and forced Iraq to change its political positions towards Egypt and offer to re-admit Egypt to the Arab League; Because he wanted to use the experience of Egypt in the war with the Zionist regime against the crushing attacks of the Air Force of the Islamic Republic of Iran and, with the support of this country, deal with the brave pilots of the Air Force.

    Keywords: Air force, Imposed War, sacred defense, Strategic Role, Political dimension of national power
  • M Fathi *, A.R Saadatrad, Sh Noroozani, M Zeynodin Pages 49-72

    From the distant past, the possible outcomes of the battle have been the focus of the military and politicians. The war game is a combination of experiences of past wars and science. The war game is like a chess game where there is a screen with several imagined ways to determine the direction of movement in front of the users. The war between Iraq and Iran is one of the most important international events that has continued for eight years, and the military experiences of our armed forces from the operations carried out in the holy defense, such as the Fatah-ul-Mobin operation, are so important and valuable that It can be an inspiring and native source for teaching in military scientific and research centers in formats such as war games. The purpose of this research is to analyze and express the main elements of the war game Operation Fatah Al Mobin.
    In this research, the type of "applied-developmental" research and the "descriptive-analytical" research method and two questions about the war game and the main elements of the war game of Fatah Al Mobin operation have been raised.
    The mentioned operation war game has been analyzed and according to the conceptual model of the research taken from the opinion of the professors of this field, the elements of the war game have been counted in three physical, cognitive, and informational domains, as well as 12 elements of the subset of domains

    Keywords: War game, Fateh al-Mobin operation, Iran, Iraq
  • A Ahmad Mighani *, A Mighani, Shahram Shojaei, F Mohammadi Saghei Pages 73-98

    In today's completely indeterminate and fast-paced world, the only main factor that guarantees the stability and survival of the organization is the existence of brave, forward-looking, transformative, flexible human resources... which is important considering the characteristics and sensitivity of air power that relies on Smart and quick decisions are of great importance. Whenever policy makers feel the need to take bold, hopeful and decisive action able to be done, air power will usually be their first choice. Therefore, achieving the manpower component and indicators affecting air power is one of the most appropriate tools to achieve strategic goals. In this regard, considering the importance of the issue, in the way of achieving this goal, the manpower affecting the air power is the most essential component of this complex and has the ability to influence the promotion, degradation or removal of the effective part in the functioning of the entire complex. Therefore, "statistics of the component and indicators of manpower affecting air power" is the main goal of the research, and the research question was designed corresponding to the goal. This research is in the category of applied-developmental research and has been carried out using a descriptive-analytical method with a mixed approach. To answer the research question, based on the characteristics of the statistical population, a number of 92 experts in this field were purposefully selected and a questionnaire was distributed among them. The data analysis shows that the human power dimension wit 3 components and 16 indicators is the most important and effective dimension of the future air power. Index: culture building, forward-looking and transformationalism, with the most important index of the component of command and management, index: faith, morale, order and discipline, the most important index of the component of individual characteristics; And indicator: elimination of parallel education, the most important indicator of education, training and joint research component; Dimension the manpower of the future air power was recognized

    Keywords: Future air power, Air force, manpower components, manpower indicators
  • Khosroo Bolhassani * Pages 99-120

    The way of defense and security on the Iran-Afghanistan border and the considerations affecting it require attention to all factors affecting defense and security in various natural, human, economic, political, socio-cultural and military-security fields. Defense-security considerations include two categories of challenges and drivers. The main purpose of the research is to "explain the factors affecting the defense-security considerations of the Iran-Afghanistan border in dimensions (natural, human, economic, social-cultural, political and military-security) which correspond to the purpose of the main question of the research. This research is applied and based on descriptive, analytical and survey method. The statistical population of this research, 45 people were selected according to the characteristics of the research among the experts. The results of the research show that among the 18 factors counted, 9 factors as strengths and 9 factors as opportunities are effective on the defense-security considerations of the border between Iran and Afghanistan. Delphi technique was used to verify the factors and the results of the research show It gives 10 leading factors on the defense-security considerations of the Iran-Afghanistan border.

    Keywords: defense, defense-security considerations, advance, Border, Afghanistan
  • S Emamiyan, Abbas Nilforoshan * Pages 121-140

    By going through the process of the past wars, we realize the fact that over time there have been drastic changes in the way of wars and we are witnessing the complexity and intelligence of wars. Different. It has been that by using the simultaneous and coordinated combination of people, national and supranational power in order to increase in the society with the aim of its sensitivities is trying to overthrow the government. For this reason, vigilance in front of the enemies is one of the system's duties. Therefore, the main purpose of the article is to answer the question, "What are the important components and indicators of the hybrid war against the Islamic Republic of Iran?" is the face A library of hope with the tools of determining these two methods and also by using the design of two questionnaires, which firstly specified the components and indicators of hybrid warfare in a general way, and then the important components and indicators used by the United States against the Islamic Republic of Iran from the second questionnaire. it's been chosen. In the next step, using the hierarchical analysis method, which is one of the most widely used research methods in operations, the importance of each of these indicators and components was obtained based on the opinions of experts and the target community. The findings and results of the research are to state that 10 components and 42 indicators have been selected as the most important components and indicators of hybrid warfare using Azromware as a pairwise comparison. The results obtained from this research are presented for the use of officials in order to target the enemy's hybrid warfare

    Keywords: Hybrid Warfare, Threat, Index, component, analytic hierarchy process
  • H Valivand Zamani, V Riyazi, B Tohidian * Pages 141-168

    Establishing security is one of the most basic principles to achieve the desired standards for the people’s comfort and well-being, and creating shelter and its necessary infrastructure is one of the most essential requirements in crises, so that maximum security, with the lowest cost for defense is provided for the people, and on the other hand, make the enemy take the most effort to harm them. So, identifying the components and indicators of providing security and shelter for the people in crisis caused by wars, especially unbalanced wars are of special importance. This research aims at formulating a suitable model in order to provide security and shelter for people in the crisis caused by unbalanced wars. The research is of applied-developmental type. The descriptive-analytical research method is a hybrid approach. A 52-people statistical population was used. The analysis of information and data obtained from the study of the sources has been analyzed using the content analysis method, the structural equation modeling method with the partial least squares approach and using "Smart PLS" software. The research results showed that this model includes 5 components and 36 indicators; The security dimension includes two components (individual security, public security) and 14 indicators, and the shelter dimension includes 3 components (shelter design and architecture, accommodation management and shelter affairs, and positioning) and 22 indicators.

    Keywords: Model, people’s basic needs, security, shelter, Crisis, unbalanced war
  • Gh.R Shabani Bahar, J Foladi * Pages 169-188

    The purpose of the current research was to develop a strategic plan for the general exercise of the armed forces of the Islamic Republic of Iran. The descriptive-analytical research method was a survey type, which according to the scope of the study is included in the category of strategic studies. The statistical community of the research is all the managers, experts and specialists of physical training of the armed forces in the organizations and subordinate units in the army, IRGC, police force, Ministry of Defense and Basij; The experts were outside the armed forces. The sampling method was accessible and the statistical sample size was 130 officials and experts of physical education inside and outside the armed forces. The tools of data collection were interviews and open and closed questionnaires, by using them vision, mission, macro goals, core values, strengths, weaknesses, opportunities, threats, strategies and priorities and the program Operational measures were formulated. According to the internal and external matrices, the strategic position of physical training of the armed forces was placed on the border of the conservative region. Despite the existence of more obvious weaknesses than strengths, there are more opportunities in the physical education of the armed forces. By benefiting from the SWOT analysis matrix, 4 SO strategies, 3 ST strategies, 6 WO strategies and 3 WT strategies were identified, a total of 16 strategies were identified and prioritized using a quantitative strategic planning matrix, and then an operational plan corresponding to each strategy was determined. Finally, based on the strategic analysis, the strategic program of physical training of the armed forces in public sports was prepared, and its topics included the statement of vision, mission, long-term goals, strategy and operational plans of public sports

    Keywords: strategy, physical Education, Armed forces, public sports
  • Iraj Bakhtiari * Pages 189-210

    One of the threat areas from the point of view of passive defense; cyber threats and among them cyber resilience; It is the actions and predictions that must be done in a system to be prepared to face and deal with cyber attacks and intrusions and tolerate and adapt to the conditions of continuous occurrence and quick recovery and rehabilitation after the interruptions.
    Therefore, a system is resilient when it has the ability to resist cyber attacks or incidents. The main goal of this research is to present the cyber resilience model of command and control systems and its sub-goals are to explain cyber threats, cyber vulnerabilities, dimensions and components of cyber resilience of command and control systems. This research is of an applied type and in terms of a descriptive method with a mixed approach, the researcher first uses the analysis and categorization of the proposed methods and solutions to explore the appropriate pattern, and in order to check the meaningful relationship between the dimensions and components using the factor analysis method, from the software It uses Smart PLS. factor load coefficients calculated for the three dimensions of command and leadership, control and supervision, and process and operation, respectively; It is 0.926, 0.917 and 0.920, which shows the high importance of these factors in increasing the cyber resilience of systems.
    The cyber resilience model of command and control systems is presented in three dimensions of command and control with four components, control and monitoring dimension with four components, process and operation dimension with three components,against six threats and seven vulnerabilities (weaknesses).

    Keywords: Network cyber resilience, operational perseverance of command, control systems, cyber threats, cyber vulnerabilities
  • A.A Eftekhari Ghoshe Kand *, A Usoli Pages 211-232

    The use of gas energy covers a very wide range of industrial, power plant, commercial and domestic uses, and this wide range of interconnected activities that take place at different stages of production, transmission and distribution in the field of the gas network faces various risks. The supply chain of the gas industry has three basic parts: production, transmission and distribution, and each of these three parts has its own challenges. One of the most important challenges in the supply chain management of the gas industry is the issue of resilience and continuity of gas production, transmission and distribution, and this issue is of vital importance for the country.
    Resilience and continuity in each of the three sectors play a strategic and essential role in the country's stability. In addition to identifying the effective factors on improving the resilience and continuity of production, transmission and distribution of the gas network, the present research has focused on prioritizing the strengths and opportunities that are effective on the research. This research is practical in terms of purpose, qualitative and quantitative in terms of the type of data, and case-specific in terms of implementation. The statistical population includes 50 people with special characteristics for the distribution of the questionnaire and the expert community consists of 12 experts. Cronbach's alpha was used to measure the reliability of the tool. At first, 48 strength and opportunity factors were carefully examined. Then, by combining and reducing as well as prioritizing the factors, 40 strength and opportunity factors were prioritized using the Friedman test, and finally suggestions were presented in line with the research topic.

    Keywords: resilience, continuity of operation, country's gas network, strength, weakness, opportunity, Threat