فهرست مطالب

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ندا مفتون آزاد*، حمید زارع، مریم شاه امیریان صفحات 449-468

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ترکیبات گازی مختلف در اتمسفر بسته بندی بر کیفیت و ماندگاری انجیر سیاه استهبان بود. درصدهای مختلف گازهای اکسیژن، دی اکسید کربن و نیتروژن به صورت تیمارهای  G1(5 درصد اکسیژن، 70 درصد دی اکسید کربن و 25 درصد نیتروژن)، G2 (5 درصد اکسیژن، 0 درصد دی اکسید کربن و 95 درصد نیتروژن)، G3 (5 درصد اکسیژن، 35 درصد دی اکسید کربن و 60 درصد نیتروژن)، G4 (5 درصد اکسیژن، 0 درصد دی اکسید کربن و 25 درصد نیتروژن؛ خلاء نسبی) و نیز نمونه شاهد (هوای معمولی) استفاده شد. نمونه های انجیر بسته بندی و در 4 درجه سلسیوس تا زمان حفظ کیفیت و بازارپسندی نگهداری شدند. در ابتدای آزمایش و در خاتمه میزان اسیدیته، مواد جامد محلول، ترکیبات زیست فعال و ظرفیت آنتی اکسیدانی مشخص شد.  هر 3 روز یک بار نیز، تنفس، رنگ، بافت، تغییرات وزن و تعداد نمونه های آلوده به قارچ اندازه گیری شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی کلیه تیمارها با گذشت زمان کاهش یافت و میوه های انجیر در کلیه تیمارها نرم تر شده و تغییرات رنگ در آن ها مشهود بود. در حین نگهداری، میوه ها بسته به نوع اتمسفر و زمان نگهداری حدود 38-9 درصد از وزن اولیه خود را از دست دادند. اندازه گیری میزان تنفس نمونه ها نشان داد که تیمار G3 (60 درصد نیتروژن، 35 درصد دی اکسید کربن و 5 درصد اکسیژن) در به تعویق انداختن وقوع بیشینه تنفسی و حفظ خصوصیات کیفی محصول موثر بوده است. به منظور مطالعه سینتیک تغییرات کیفی انجیر حین نگهداری، بهترین تیمار گازی انتخاب و به همراه نمونه شاهد در دماهای 4، 10 و 15 درجه تا زمان از دست دادن بازارپسندی نگهداری شدند و هم زمان تغییرات وزن، بافت و رنگ آن ها مطالعه شد. نتایج نشان داد که دماهای بالاتر سبب تغییرات کیفی سریعتر در میوه ها می شود اما روند این تغییرات در نمونه های شاهد نسبت به ترکیب گازی G3 با سرعت بالاتری صورت گرفت. بررسی پذیرش کلی نمونه ها نشان داد که میانگین امتیازات داده شده در همه تیمارها در طول زمان نگهداری کاهش یافت.

    کلیدواژگان: انجیر، بسته بندی با اتمسفر تغییر یافته، کاهش وزن، بیشینه تنفسی، بافت، رنگ
  • سارا اترش، منصوره شمیلی*، عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی، آزاده گودرزی، عبدالنبی باقری صفحات 469-484

    شوری از جمله تنش های غیر زیستی محدود کننده رشد مرکبات است. در این راستا انتخاب روش مناسب به منظور بهبود صفات رشدی و واکنش آنتی اکسیدانی تحت شرایط تنش شوری می تواند مفید باشد. پژوهش حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی در سال 1401 در گلخانه دانشگاه هرمزگان انجام شد. گیاهان مورد استفاده، دانهال های شش ماهه (ارتفاع حدود 60 سانتی متر) لیموترش سالم و عاری از بیماری بودند. تیمارهای آزمایشی شامل شوری (5/1، 3، 5/4 و 6 دسی زیمنس بر متر) و فسفیت پتاسیم (صفر، 5/1 و 3 گرم در لیتر) بود. نتایج نشان داد که سطح 6 دسی زیمنس بر متر نمک منجر به کاهش تعداد برگ، طول ساقه و حجم ریشه (به ترتیب 27/25، 8/13 و 8/47 درصد) و افزایش نشت یونی و مالون دی آلدئید (به ترتیب 47/50 و 5/34 درصد) شد. کاربرد فسفیت پتاسیم (5/1 گرم در لیتر) باعث افزایش تعداد برگ، طول ساقه، حجم ریشه و طول ریشه (به ترتیب 87/33، 38/32، 5/15 و 05/11 درصد) شد. علاوه براین تیمار با فسفیت پتاسیم سبب افزایش محتوای پروتئین و فعالیت کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، فنیل آلانین آمونیالیاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز (به ترتیب 9/36، 97/95، 1/69، 20/30، 7/65 و 5/78 درصد) و کاهش نشت یونی و مالون دی آلدئید (به ترتیب 7/75 و 6/40 درصد) شد. بر اساس نتایج می توان انتظار داشت که  فسفیت پتاسیم (5/1 گرم در لیتر) با تحریک سیستم آنتی اکسیدانی و خنثی سازی رادیکال های آزاد اکسیژن، باعث بهبود خصوصیات رشدی و تعدیل اثرات مضر تنش شوری در پایه لیموترش می شود.

    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدان، طول ساقه، فنول، کلرید سدیم، نشت یونی
  • یحیی مشاهیری، معظم حسن پور اصیل*، محمدرضا خالدیان، محمدباقر فرهنگی صفحات 485-502

    به منظور بررسی تاثیر پلیمر ابرجاذب و سیلیکات پتاسیم بر بهبود تحمل به تنش خشکی و ویژگی‎های مورفوفیزیولوژیک گل نرگس شیراز یا شهلا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی اجرا شد. یافته ها نشان دادند که اثر تیمار 6 گرم در کیلوگرم خاک ابرجاذب و تیمار 1 میلی مولار سیلیکات پتاسیم به ترتیب سبب کاهش زمان گلدهی به مدت 32/13 و 1/9 روز شد. بیشترین طول ساقه گل دهنده، مربوط به تیمار 6 گرم در کیلوگرم خاک ابرجاذب به مقدار 26/33 سانتی متر و تیمار 1 میلی مولار سیلیکات پتاسیم به مقدار 24/30 سانتی متر بود. تیمار 6 گرم در کیلوگرم خاک ابرجاذب و تیمار 1 میلی مولار سیلیکات پتاسیم، به ترتیب توانستند عمر گلجایی را 04/5 و 44/2 روز نسبت به شاهد افزایش دهند. بیشترین مقدار کلروفیل در تیمار 6 گرم در کیلوگرم خاک ابرجاذب و تیمار 1 میلی مولار سیلیکات پتاسیم به ترتیب به مقدار 183/0 و 180/0 میلی گرم در گرم وزن تر برگ بود. کاربرد همزمان تیمار 6 گرم در کیلوگرم خاک ابرجاذب و50 درصد ظرفیت مزرعه سبب کاهش پرولین به مقدار 138/0 میکرو مول در گرم وزن تر برگ و کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز به مقدار 72/1 واحد آنزیمی در میلی گرم وزن تازه برگ نسبت به عدم تیمار سیلیکات پتاسیم در شرایط50 درصد ظرفیت مزرعه شد. به طور کلی، کاربرد 6 گرم پلیمر ابرجاذب در کیلوگرم خاک و 1 میلی مولار سیلیکات پتاسیم، در بهبود تمام ویژگی های گل نرگس، بهترین نتیجه را  نشان دادند.

    کلیدواژگان: پرولین، رژیم آبیاری، عمر گلجایی، فعالیت آنزیم کاتالاز، قندهای محلول کل
  • محمدصادق تمکین، مرضیه قنبری جهرمی*، امیر موسوی صفحات 503-524

    سیکلامن هم به عنوان گیاه زینتی و هم دارویی شناخته شده است. عصاره این گیاه، فعالیت زیستی قوی و محتوای پلی فنولی، تانن و پروتئین بالا دارد. به دلیل وجود این ترکیبات بازدارنده، استخراج اسیدهای نوکلئیک از گیاه دشوار است. بیشتر آزمون های زیستی با استخراج DNA و RNA آغاز می شود. بنابراین، انتخاب یک روش استخراج مناسب، قابل اعتماد و تکرارپذیر، اهمیت زیادی دارد. در این آزمایش، بهینه سازی استخراج اسیدهای نوکلئیک از گیاه سیکلامن ایرانی (Cyclamen coum Miller) و امکان بیان ژن های خانه دار مناسب در این گونه،  ارزیابی شد. پس از جمع آوری نمونه های گیاهی از سه اندام برگ، گلبرگ و هیپوکوتیل، برای استخراج DNA روش های تغییریافته CTAB و SDS و برای استخراج RNA روش های Trizol تغییریافته، CTAB-LiCl و RNX-Plus، استفاده  شد. کیفیت و کمیت DNA و RNA استخراج شده از راه الکتروفورز، اسپکتروفتومتری و PCR بررسی شد. برای تایید کیفیت DNA استخراج شده وجود قطعات ژن های 18S ریبوزومی، اکتین (ACT)، توبولین (TUB) و فاکتور طویل سازی (EF-1a) به عنوان ژن خانه دار با کمک PCR بررسی  شد. بر اساس نتایج به دست آمده، کمترین غلظت DNA در روش CTAB تغییریافته مشاهده شد. غلظت و کیفیت DNA نمونه های برگ، گلبرگ و هیپوکوتیل در روش SDS تغییریافته بهتر از روش CTAB بود. مقایسه سه روش Trizol تغییریافته، CTAB-LiCl و RNX-Plus در استخراج RNA، نشان داد که روش Trizol تغییریافته از لحاظ وضوح نوارها و غلظت RNA استخراج شده بهتر از دیگر روش ها بود. با استفاده از این پروتکل، نسبت جذب A260/280 نانومتر از 01/2 تا 10/2 متغیر بود که نشان دهنده کیفیت بالای RNA جدا شده بدون آلودگی فنولی یا پروتئینی است. علاوه بر این، نسبت A260/A230 نانومتر بین 99/1 و 15/2 بود که نشان می دهد RNA استخراج شده بدون پلی ساکارید است. ساخت cDNA از RNA استخراج شده از سه بافت سیکلامن ایرانی تنها در دو روش Trizol و RNX-Plus با موفقیت انجام شد. برای بررسی کیفیت نمونه های RNA، امکان بیان ژن های خانه دار با استفاده از RT-PCR ارزیابی شد. نتایج RT-PCR نشان داد که در بین ژن های خانه دار، TUB و 18S در همه نمونه های برگ، گلبرگ و هیپوکوتیل سیکلامن ایرانی از وضوح باند بیشتر و کیفیت بالاتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: استخراج RNA، Trizol، Cyclamen coum، استخراج DNA، ژن خانه دار
  • بابک ربیعی*، فرزاد خوش اخلاق صفحات 525-540

    به منظور مطالعه ترکیب پذیری عمومی و خصوصی و هتروزیس شش لاین گوجه فرنگی، از یک طرح دای آلل 6×6 استفاده شد. والدین تلاقی ها، لاین های 486(P1)، 208 (P2)، 6/151 (P3) Kim  (P4)، 1010 (P5) و 542 (P6) با ویژگی های متفاوت از نظر عملکرد و سایر صفات مورد مطالعه بودند که از بخش سبزی و صیفی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور تهیه شدند. والدین به همراه 15 دورگ F1 حاصل از تلاقی های دای آلل یک طرفه آنها (در مجموع 21 نژادگان) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین در بهار سال 1399 کشت و صفات عملکرد میوه، تعداد میوه در بوته، وزن میوه و درصد مواد محلول اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس داده ها در قالب روش دوم گریفینگ با فرض والدین ثابت نشان داد که تفاوت بین نژادگان ها و همچنین تفاوت بین ترکیب پذیری عمومی والدین و خصوصی دورگه ها در تمامی صفات معنی دار بود که نشان دهنده نقش هر دو اثر افزایشی و غیر افزایشی ژن ها در توارث صفات بود. نسبت بیکر و نیز نسبت هانگ و هالند برای تمامی صفات مورد مطالعه نیز بین نیم تا یک به دست آمد که نشان دهنده نقش هر دو اثر افزایشی و غیرافزایشی ژن ها با سهم بیشتر اثر افزایشی در کنترل تمامی صفات بود. مقایسه والدین و تلاقی ها نشان داد که لاین Kim برای صفات عملکرد میوه و تعداد میوه در بوته، لاین 1010 برای وزن میوه و لاین 468 برای درصد املاح محلول، دارای بالاترین ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی دار و تلاقی 1010 × 6/151 برای صفات عملکرد میوه و وزن میوه، تلاقیKim × 542  برای تعداد میوه در بوته و تلاقی 6/151 × Kim برای درصد املاح محلول دارای بالاترین ترکیب پذیری خصوصی مثبت و معنی دار بودند. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که تلاقی های 208×6/151 و 6/151×1010 برای عملکرد میوه، 1010×542 برای تعداد میوه در بوته و 208×6/151 برای درصد املاح محلول، بالاترین میزان هتروزیس مثبت و معنی دار را نسبت به والد برتر خود داشتند و ارزشمندترین تلاقی ها در این آزمایش بودند، اما برای صفت وزن میوه، فقط تلاقی 468×6/151 دارای هتروزیس مثبت و معنی دار نسبت به متوسط والدین بود.

    کلیدواژگان: اثر افزایشی و غیرافزایشی ژن ها، میزان مواد محلول، وراثت پذیری، وزن میوه
  • ارزیابی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برخی از ارقام انار ایرانی در مقایسه با رقم وارداتی واندرفول در شرایط کم آبیاری
    فرزانه پایمرد*، عبدالرحمان محمدخانی، علی نیازی، علیرضا شهسوار، محمدرضا نوری امامزاده ای صفحات 541-564
  • غربالگری برخی قارچ ها و باکتری های ارتقاء دهنده مقاومت نخل خرما به تنش شوری
    وحید عبدوسی*، بیتا صادقی، وحید زرین نیا، نادر حسن زاده صفحات 565-576

    شوری آب و خاک یکی از مشکلات جدی و رو به توسعه در سطح جهان است، که سطح وسیعی از اراضی کشور نیز با این مشکل مواجه هستند. کاربرد میکروارگانیسم های قارچی و باکتریایی که از مهم ترین میکروارگانیسم های خاک محسوب می شوند، در کاهش تنش های محیطی مانند شوری، به یک راهکار جهانی تبدیل شده است. بنابراین به منظور غربالگری قارچ ها و باکتری های ارتقاء دهنده مقاومت نخل خرما به تنش شوری، آزمایشی در شهرستان شادگان استان خوزستان انجام شد. به منظور غربالگری سویه های قارچی مقاوم به شوری، 36 سویه از قارچ های جداسازی شده از منطقه ریزوسفر نخل خرما در غلظت های صفر، 2500، 5000،7500 ،10000 ،12500 ، 15000میلی گرم در لیتر نمک طعام کشت شد. میانگین رشد قطر و درصد بازدارندگی نشان داد که کمترین درصد بازدارندگی ناشی از شوری نمک طعام در قارچ های Fusarium solani ، Aspergillus niger، Pencillium chrysoyenum، Aspergillus tubingensis مشاهده شد. کاربرد قارچ های مقاوم به شوری در شرایط تنش شوری به صورت الیسیتور زنده و غیرزنده توصیه می گردد. اما با توجه به نقشی که قارچ Fusarium solani در بیماری پوسیدگی ریشه خرما دارد کاربرد این قارچ نیاز به مطالعات گسترده تری دارد. غربالگری زیستی باکتری ها با روش ارزیابی تولید ACC-Deaminase نشان داد که باکتری های Bacillus pumilus و Bacillus safensis قابلیت تولید آنزیم بیشتری را دارند. این آنزیم در شرایط تنش پیش ماده تولید اتیلن را می شکند و از تولید اتیلن که در شرایط تنش تولید می شود، جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: نخل خرما، باکتری، درصد بازدارندگی، قارچ
  • ارزیابی ریخت شناسی برگ و میوه انجیرهای خوراکی جنوب خراسان رضوی
    محمدحسن باقری، مهدی علیزاده*، اسماعیل سیفی، مسلم جعفری، خلیل زینلی نژاد صفحات 577-600

    مناطق جنوبی خراسان رضوی رویش گاه مهمی برای انجیرهای وحشی و خودرو بوده که از نظر خوراکی و نیز اهداف به نژادی اهمیت دارند. هم چنین پرورش تجاری انجیر در این استان رایج است. در پژوهش حاضر، ارزیابی ریخت شناسی برگ و میوه در انجیرهای اهلی و وحشی جنوب خراسان رضوی در سال های 1401-1400 انجام شد. گیاهان از رویش گاه ها و باغ های انجیر شهرستان های گناباد، بجستان و بردسکن انتخاب شدند. هم چنین سه نمونه از انجیرهای استهبان، استان فارس که جزو توده های برتر می باشند به عنوان شاهد انتخاب شدند و داده های پژوهش حاضر با آنها مقایسه شد. در بررسی خصوصیات ریخت شناسی از توصیف گر بین المللی IPGRI و هم چنین دستورالعمل ملی آزمون های تمایز، یکنواختی و پایداری در انجیر(موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ایران) استفاده گردید. اندازه گیری ها در اواسط دوره رسیدگی روی برگ و میوه صورت گرفت. نتایج نشان داد که گوناگونی بسیار بالایی در صفات برگ و میوه انجیرهای مورد مطالعه وجود دارد که برخی از این صفات از جنبه خوراکی و نیز برنامه های به نژادی انجیر مهم تلقی می شوند. مقایسه میانگین داده ها نشان داد در صفات طول میان گره، تعداد میان گره، طول جوانه انتهایی، عرض جوانه انتهایی، تعداد برگ در شاخه یک ساله، طول لوب مرکزی، عرض پهنک برگ، طول دمبرگ و ضخامت دمبرگ کمترین مقدار در توده های خودرو و بیشترین مقدار در توده های محلی وجود داشت. در تعیین شاخص های اصلی، سه عامل (در مجموع شامل هفت صفت) بیش از 93 درصد از گوناگونی مشاهده شده در این انجیرها را توجیه کردند. در تجزیه خوشه ای، توده های مورد مطالعه در دو گروه مجزا قرار گرفتند. انجیرهای محلی توده های شماره 4، 5، 6، 22، 23، 50 و 53 و از انجیرهای خودرو توده های شماره 10، 12، 51 و 55 دارای صفات برتر بوده و جهت بررسی بیشتر به عنوان قابلیت کاشت تجاری معرفی می گردند.

    کلیدواژگان: انجیر، ارزیابی ریخت شناسی، خراسان رضوی، توصیف گر، تجزیه خوشه ای
  • زهرا داورخواه، مهدی حسینی فرهی*، محسن رادی، صدیقه قلی پور صفحات 601-616

    هدف از این پژوهش شناسایی و گزینش نژادگان های برتر گردو بر اساس ویژگی های میوه کاری، درصد روغن و میزان کلسیم  و فسفر مغز گردو در مناطق مختلف گردوکاری استان کهگیلویه و بویراحمد بود. در این پژوهش 14 نژادگان برتر گردو در مناطق مختلف استان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نژادگان های مختلف از نظر صفات میوه کاری دارای اختلاف معنی داری می باشند. از میان 14 نژادگان ارزیابی شده، بیشترین میانگین وزن میوه گردو با پوست سبز مربوط به نژادگان های کوخدان 1 و دلی رج 1 به ترتیب با میانگین 76/76 و 39/73 گرم، بیشترین وزن گردو بدون پوست سبز در نژادگان های کوخدان 1 و ستنگان 1 و2 به ترتیب با میانگین 26/30 و 17/28 و 13/27 گرم به دست آمد. بیشترین وزن مغز گردو در نژادگان کوخدان 1 به میزان 58/13 گرم در مقایسه با سایر نژادگان ها مشاهده گردید. نژادگان کوخدان 1 بیشترین طول و قطر مغز گردو را به ترتیب به میزان 04/36 و 12/36 میلی متر در مقایسه با سایر نژادگان ها نشان داد. میزان درصد مغز گردو از 61/48 تا 45/34 درصد در نژادگان های مختلف متفاوت بود. نژادگان های کوخدان 1، دلی رج 1، وزگ 2، شهنیز و کوخدان 2 به ترتیب بیشترین درصد مغز گردو را به ترتیب به میزان 61/48، 45/48، 47، 44/45 و 41/45 درصد در مقایسه با سایر نژادگان ها نشان دادند. بیشترین درصد روغن به میزان 69/63 درصد در نژادگان وزگ 1 و کمترین درصد روغن به میزان 71/36 در نژادگان دلی رج 2  به دست آمد. نسبت فسفر به کلسیم مغز گردو شاخص مهمی در کیفیت مغز گردو می باشد. این نسبت از 263/0 تا 064/0 متغیر بود که در بین نژادگان های مورد ارزیابی بیشترین و کمترین نسبت فسفر به کلسیم مغز گردو به ترتیب در نژادگان های ستنگان 1 و2 و شهنیز 1 و دلی رج 2 مشاهده گردید. بنابراین در میان نژادگان های مورد ارزیابی، از نظر خصوصیات میوه کاری و ارزش تغذیه ای نژادگان های کوخدان 1، ستنگان 1و2، سی سخت 2 و وزگ 1، به عنوان نژادگان های برتر انتخاب و استفاده از این نژادگان ها در برنامه های به نژادی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درصد مغز، درصد پوکی، فسفر، کلسیم، وزن میوه
  • نسیم محمدی، نورالله معلمی، اسمعیل خالقی*، خسرو مهدیخانلو، موسی موسوی صفحات 617-630

    در این پژوهش، آزمایشی به منظور بررسی ویژگی‎های تنژگی و ریخت شناسی 21 نژادگان نر نخل خرما در استان خوزستان به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام و درصد زنده مانی دانه های گرده از طریق آزمون رنگ آمیزی استوکارمن و درصد تنژگی با استفاده از محیط کشت تغییریافته بروبیکر و کواک (MBK) بررسی شد. ویژگی های ریخت شناسی دانه گرده شامل محور قطبی (P)، قطر استوایی (E)، نسبت P/E به کمک میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM)، مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، میانگین درصد زنده مانی و درصد تنژگی دانه گرده نژادگان ‏ها به ترتیب بین 33/70 تا 99 درصد و 33/11 تا 33/96 درصد بود. همچنین نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که نژادگان‏های مورد مطالعه، تنوع بیش تری را در درصد تنژگی نسبت به درصد زنده مانی گرده نشان دادند. علاوه براین، دانه گرده نژادگان های مختلف از نظر ابعاد (محور قطبی و استوایی) و نسبت P/E تفاوت معنی‎داری داشتند. مطالعه میکروگراف های میکروسکوپ الکترونی نشان داد که دانه های گرده در همه نژادگان های مورد مطالعه، منفرد، کشیده، تک شیاره و دارای آراستار های مشبک و نامنظم بودند. بر اساس تجزیه خوشه ای، نژادگان های خرمای مورد مطالعه در چهار گروه اصلی طبقه بندی شدند و نژادگان‏های همنام از مناطق مختلف در یک گروه قرار نگرفتند. این مسئله حاکی از درست بودن پیش فرض این مطالعه مبنی بر متفاوت بودن نژادگان های همنام و نادرست بودن نام گذاری سنتی آن ها توسط کشاورزان بود. یافته ها نشان داد که پارامترهای ریخت شناسی را می توان برای تشخیص گرده نژادگان های مختلف نخل خرما و نیز مطالعه روابط خویشاوندی آن ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پوسته خارجی دانه گرده، درصد زنده مانی، میکروسکوپ الکترونی نگاره، میکروگراف
|
  • Neda Maftoonazad*, Hamid Zare, Maryam Shahamirian Pages 449-468

    The objective of this study was to examine the influence of different gaseous composition inside the packaging atmosphere of black fig variety of Estahban region. Different percentages of oxygen, carbon dioxide and nitrogen (N2) were used as treatments G1 (5% oxygen, 70% carbon dioxide and 25% nitrogen), G2 (5% oxygen, 0% carbon dioxide and 95% nitrogen), G3 (5 percent oxygen, 35% carbon dioxide and 60% nitrogen), G4 (5% oxygen, 0% carbon dioxide and 25% nitrogen, partial vacuum) and control (normal air). Fig fruits were packed and samples were stored at 4°C until the fruit quality and marketability were lost. At the beginning of the experiment and at the end, the amount of acidity, soluble solids, bioactive compounds and antioxidant capacity were determined. Respiration rate, color, firmness and weight changes were measured every three days. Results revealed that the physicochemical characteristics of all treatments decreased with time and fruits became softer and color changed by passage of time. During storage, fruits depending on the package atmosphere and storage time, lost their initial weight as 9-38%. The G3 (60% N2, 35% CO2 and 5% O2) gaseous composition was effective in delaying the occurrence of the respiratory climacteric peak and extending fruits shelf life. After determining the best treatment, the fruits packed in modified atmosphere with G3 treatment and control samples were stored at 4, 10 and 15°C until losing marketability and their weight loss, color and firmness were simultaneously evaluated. This was done to study the kinetics of quality changes during storage. All changes were accelerated at higher temperatures. This trend was observed at higher rates in control samples compared to G3 treatment. Examining the overall acceptance of the samples showed that the average scores given in all treatments decreased during the storage time.

    Keywords: Fig (Ficus carica L.), modified atmosphere packaging, weight loss, respiratory peak, texture, color
  • Sara Atrash, Mansoore Shamili*, Abdolmajid Mirzaalian Dastjerdi, Azadeh Goudarzi, Abdoolnabi Bagheri Pages 469-484

    Salinity is among the abiotic stresses restricts citrus growth. In this regard, the selection of appropriate method to improve growth characteristics and antioxidant response under salt stress conditions can be useful. The present pot research was conducted as factorial reperiment in a completely randomized design with three replications in the greenhouse of University of Hormozgan during 2021. The used lime plants were six-month-old seedlings (height about 60 cm) healthy and disease-free. Experimental treatments were included salinity (1.5, 3, 4.5, and 6 dS/m) and potassium phosphite (0, 1.5, and 3 g L-1). The results revealed the 6 dS/m of salt led to a decrease in leaf number, stem length and root volume (25.27, 13.8 and 47.8% respectively) and increased ion leakage and malondialdehyde (50.47 and 34.5%, respectively). Application of potassium phosphite (1.5 g L-1) increased leaf number, stem length, root volume and root length (33.87%, 32.38%, 15.5% and 11.05%, respectively). In addition, the potassium phosphite treatment increased protein content and activity of catalase, superoxide dismutase, phenylalanine ammonialyase, guaiacol peroxidase and ascorbic peroxidase (36.9, 95.97, 69.1, 30.20, 65.7 and 78.5%, respectively) and decreased ion leakage and malondialdehyde (75.7% and 40.6%, respectively). Based on the results, it can be expected that potassium phosphite (1.5 g L-1) by stimulating the antioxidant system and neutralized oxygen free radicals, improves growth characteristics and moderates the harmful effects of salinity stress in lime.

    Keywords: Antioxidant enzyme, Ion leakage, Phenol, Sodium chloride, Stem length
  • Yahya Mashahiri, Moazzam Hassanpour Asil*, Mohammad Reza Khaledian, Mohammad Bagher Farhangi Pages 485-502

    To evaluate the effect of superabsorbent polymer and potassium silicate on improving drought stress resistance and morpho-physiological characteristics of daffodil (Narcissus tazetta L. cv. Shahla), a factorial experiment was conducted with a completely randomized design. The results showed that the effect of superabsorbent at 6 g kg-1 soil and 1 mM potassium silicate treatment, decreased the time to flowering by 13.32 and 9.1 days, respectively. The maximum flowering stem height (30.24 cm) related to the treatment of superabsorbent at 6 g kg-1 soil was 33.26 cm and the treatment of 1 mM potassium silicate. The treatment of superabsorbent 6 g kg-1 soil and 1 mM potassium silicate increased the vase life by 5.04 and 2.44 days, respectively, compared to the control. The highest amount of chlorophyll was 0.183 and 0.180 mg-1 g FW in the treatment of superabsorbent 6 g kg-1 soil and 1 mM potassium silicate, respectively. Simultaneous application of superabsorbent 6 g kg-1 soil and farm capacity (50%), decreased proline by 0.138 µmol g-1 FW and decreased catalase activity by 1.72 Umg-1 FW was compared to the non-treatment of the superabsorbent polymer in the condition of farm capacity (50%). In general, the best results for improving all characteristics of Narcissus tazetta were obtained with the application of 6 g kg-1 soil superabsorbent polymer and 1 mM potassium silicate.

    Keywords: Catalase enzyme, Proline, Regimes irrigation, Total soluble sugar, Vase life
  • Mohammad Sadegh Tamkin, Marzieh Ghanbari Jahromi*, Amir Mousavi Pages 503-524

    Most molecular genetic tests begin by extracting DNA and RNA. To achieve this, obtaining a suitable, reliable, and repeatable extraction method is of great importance. In this regard, optimization of the extraction of nucleic acids from the Iranian cyclamen plant (Cyclamen coum Miller) and the introduction and expression of housekeeping genes was performed. After collecting plant samples from the three organs of leaf, petal and hypocotyl, modified CTAB and SDS methods were used for DNA isolation and modified Trizol, CTAB-LiCl and RNX-Plus methods were used for RNA isolation. The quality of isolated DNA and RNA was checked by electrophoresis and their concentration was measured with nanodrop. The presence of 18S ribosomal, actin (ACT), tubulin (TUB) and elongation factor (EF-1a) gene fragments was investigated using polymerase chain reaction (PCR). Based on the results, the lowest DNA concentration was related to the CTAB method. The DNA concentration and quality of Iranian cyclamen leaf, petal and hypocotyl samples were higher in the modified SDS method than in the CTAB method. The isolation of DNA using the modified SDS method not only had a high purity but also had relatively high performance. According to quality analysis of the RNA isolated from leaf, petal, and hypocotyl samples using Trizol, CTAB-LiCl, and RNX-Plus protocols, all three strategies may be used to isolate RNA from Iranian cyclamen tissues. However, the Trizol method is superior to other methods in terms of high band resolution and RNA concentration. The production of cDNA from RNA isolated from three Iranian cyclamen tissues was successfully performed only by Trizol and RNX-Plus methods. Based on the results, cDNA made from RNA isolated by Trizol method had better quality. To check the efficiency of RNA samples in RT-PCR reaction and the expression of housekeeping genes, RT-PCR test was performed. Based on the results, the presence of the bands related to the housekeeping genes fragment in the electrophoresis stage confirmed the good quality of the produced cDNA and also indicated the high quality of the isolated RNA from the Trizol and RNX-Plus methods. RT-PCR results showed that the expression of actin, EF-1a, 18S and tubulin gene was positive in most Iranian cyclamen organs. Among housekeeping genes, tubulin and 18S genes, had higher band resolution and higher quality in all samples and tissues.

    Keywords: Nucleic acid, RNA extraction, Phenol-Chloroform, RNX, Tarizol, CTAB
  • Babak Rabiei*, Farzad Khosh Akhlagh Pages 525-540

    To study the general and specific combining ability and heterosis of six tomato lines, a 6×6 diallel design was used. The parents of the crosses were lines 486 (P1), 208 (P2), 151.6 (P3), Kim (P4), 1010 (P5), and 542 (P6) with different characteristics for yield and other studied traits. All lines were obtained from the Vegetables and Irrigated Pulse Crops Research Department, Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. The parents together with 15 F1 hybrids resulting from their half-diallel crosses (21 genotypes) were planted in a randomized complete block design with three replications in the research farm of Qazvin Agricultural Research Center, in 2019, and fruit yield, number of fruits per plant, fruit weight and total soluble solids (TSS) were measured. The results of the analysis of variance based on second Griffing’s method with the assumption of fixed parents showed that the difference among all genotypes and the difference in general combining ability (GCA) of parents and the specific combining ability (SCA) of hybrids were significant for all studied traits, indicating the role of both additive and non-additive gene effects in the inheritance of traits. Baker's ratio as well as Hung and Holland's ratio for all studied traits were obtained from 0.5 to 1.0, which indicated the role of both additive and non-additive gene effects with the higher contribution of additive effects in controlling all traits. A comparison of parents showed that Kim for fruit yield and number of fruits per plant, line 1010 for fruit weight, and line 468 for TSS had the highest positive and significant GCA. Among the hybrids, hybrid 1010×151.6 for fruit yield and fruit weight, Kim×542 for number of fruits per plant, and Kim×151.6 for TSS had the highest positive and significant SCA. In total, the results of this experiment showed that hybrids 151.6×208 and 151.6×1010 for fruit weight, hybrid 542×1010 for the number of fruits per plant and hybrid 151.6×208 for TSS had the highest positive and significantly better parent heterosis (heterobeltiosis), and were the most valuable hybrids in this experiment, but for fruit weight, only hybrid 468×151.6 had positive and significant mid-parent (standard) heterosis.

    Keywords: Additive, non-additive gene effects, Fruit weight, Heritability, Total soluble solids
  • Evaluation of physiological and biochemical responses of some Iranian pomegranate cultivars in comparison with imported ‘Wonderful’ cultivar under low irrigation conditions
    Farzaneh Paimard*, Abdolrahman Mohammadkhani, Ali Niazi, Alireza Shahsavar, Mohammad Reza Nouri Imamzadei Pages 541-564
  • Screening of Some Fungi and Bacteria Improving Date Palm Resistance to Salinity Stress
    Vahid Abdossi*, Bita Sadeghi, Vahid Zarrinnia, Nader Hasan Zadeh Pages 565-576

    Soil and water salinity is one of the serious and developing problems in the world, and large areas of the countrys land are also facing this problem. The use of fungal and bacterial microorganisms, which are considered the most important soil microorganisms, has become a global solution to reduce environmental stresses such as salinity. Therefore, in order to investigate the effect of fungi and bacteria improve the resistance of date palms to salt stress, an experiment was conducted in Shadgan city in Khuzestan province. In order to screen salt-resistant fungal strains, 36 strains fungi isolated from the date palm rhizosphere zone were cultured in concentrations of  zero, 2500, 5000, 7500, 10000, 12500, 15000 mg/liter of sodium salt. The average diameter growth and inhibition percentage showed that the lowest inhibition percentage due to salt salinity was observed in Fusarium solani, Aspergillus niger, Pencillium chrysoyenum, Aspergillus tubingensis. The use of salinity-resistant fungis in the form of elicitors is recommended under salinity stress conditions. However, considering the role of Fusarium solani fungus in Date root rot disease, the application of this fungus needs more extensive studies. Biological screening of bacteria the ACC-Deaminase production evaluation method showed that Bacillus Pumilus and Bacillus safensis bacteria have the ability to produce more enzymes. This enzyme breaks the precursor of ethylene production under stress conditions and prevents the production of ethylene Wich is produced under stress  conditions.

    Keywords: Date Palm, bacteria, inhibition percentage, fungus
  • Morphological evaluation of the leaf and fruit of edible fig accessions in South Khorasan Razavi
    Ad Hasan Bagheri, Mahdi Alizadeh*, Esmaeil Seifi, Khalil Zeinalinezhad Pages 577-600

    The southern parts of Khorasan-e-Razavi are an important habitat for wild figs that are important in terms of food and breeding improvement. Also, commercial cultivation of figs is common in this province. In the present study, leaf and fruit morphological evaluation was done in domestic and wild figs of South Khorasan-e-Razavi. The plants were selected from fig groves and gardens in Gonabad, Bejestan and Bardskan cities. Also, three samples of globally known figs from Estehban, Fars province,  were selected as index and the data of the present study were compared with them. In examining the morphological characteristics, the international descriptor of IPGRI was used as well as the national guidelines for tests of differentiation, uniformity and stability in figs (Institute of Research, Registration and Certification of Seeds and Seedlings of Iran). Measurements of leaf and fruit traits were made in the middle of the ripening period. The results showed that there is a great diversity in the leaf and fruit traits of the studied figs, and some of these traits are considered important from the edible aspect as well as fig breeding programs. The comparison of average data showed that in the traits of internode length, internode number, terminal bud length, terminal bud width, number of leaves in one-year branch, central lobe length, leaf width, petiole length and petiole thickness, the lowest value was found in the wild figs and the highest value was recorded in cultivated ones. In determining the principal components, three factors (including seven traits in total) explained more than 93% of the variation observed in these figs. In cluster analysis, the studied accesions were placed in two separate groups. The local figs of clusters No. 4, 5, 6, 22, 23, 50 and 53 and the wild figs of clusters No. 10, 12, 51 and 55 have superior traits and are introduced as potential for commercial planting for further investigation.

    Keywords: Fig, Morphological evaluation, Khorasan Razavi, Descriptor, Cluster analysis
  • Zahra Davarkhah, Mehdi Hosseinifarahi*, Mohsen Radi, Sedigheh Gholipour Pages 601-616

    The purpose of this research was to identify and select superior walnut genotypes based on pomological characteristics, oil percentage and calcium content of walnut kernels in different walnut growing areas of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province. In this research, 14 top walnut genotypes in different regions of the province were evaluated. The results showed that different genotypes have significant differences in terms of pomological traits. Among the 14 evaluated genotypes, the highest average walnut fruit is related to Kowkhdan 1 and Delirej1 genotypes with an average of 76.76 and 73.39 g respectively, the highest nut weight is in Kowkhdan 1 genotypes and Setangan 1 and 2 were obtained with an average of 30.26, 28.17 and 27.13 g, respectively. The highest kernel weight was observed in Kowkhdan 1 genotype at the rate of 13.58 g compared to other genotypes. Kowkhdan 1 genotype showed the highest length and diameter of kernel by 36.04 and 36.12 mm, respectively, compared to other genotypes. The kernel % varied from 48.61 to 34.45% in different genotypes. Kowkhdan 1, Delirej 1, Vezag 2, Shahniz, and Kowkhdan 2 genotypes have the highest kernel %, 48.61, 48.45, 47, 45.44, and 45.41 %, respectively, compared to other genotypes. The highest oil % was 63.69% in Vezg 1 genotype and the lowest % oil was 36.71% in Delirej 2 genotype. The ratio of phosphorus to calcium is an important indicator in the quality of walnut kernels. This ratio varied from 0.263 to 0.064, and among the evaluated genotypes, the highest and lowest P/Ca of kernels was observed in Setengan 1 and 2, Shahniz 1 and Delirej 2 genotypes, respectively. Therefore, among the evaluated genotypes, in terms of pomological and nutritional value characteristics, Kowkhdan 1, Setengan 1, 2, Sisakhatt 2 and Vezg 1 genotypes were selected as the best genotypes and these genotypes were recommended in breeding programs.

    Keywords: % Kernel, Blank nut, Phosphorus, Calcium, Nut weight
  • Nasim Mohamadi, Noorollah Moallemi, Esmaeil Khaleghi*, Khosro Mehdikhanlou, Mosa Mousavi Pages 617-630

    This study was conducted to investigate pollen germination and morphological chracteristics of 21 male date palms in Khuzestan province in a completely randomized block design with three replications. The percentage of viability of pollen grains was determined by acetocarmine staining test and the percentage of germination was determined using the modified Brewbaker and Kwack (MBK) culture medium. The morphological characteristics of pollen grains, including polar axis (P), equatorial axis (E), P/E ratio and the pattern of exine arrangement were also investigated using scanning electron microscope (SEM). The average viability percentage and pollen germination percentage of the genotypes were between 70.33 to 99% and 11.33 to 96.33 %, respectively. In addition, the results of mean comparison showed that the studied genotypes demonstrate more variation in the germination percentage compared to the viability percentage. The results showed that pollen grains of different genotypes were significantly different in terms of dimensions (polar and equatorial axis), percentage of viability and germination. The study of SEM micrographs showed that the pollen grains in all genotypes were monad, prolate, monosulcate and had reticulate and irregular exine ornamentation. Based on the dendrogram, the studied genotypes were classified into four main clusters, and genotypes with the same name from different regions were not included in the same cluster. This issue indicatess the correctness of the hypothesis of this study that the genotypes with the same name are different and their traditional naming by growers is incorrect. These findings showed that the morphological parameters and pollen germination traits could be used to identify the pollen of different date palm genotypes and to study their relationships.

    Keywords: Exine Ornamentation, Micrograph, Scanning Electron Microscope, Viability Percentage